DE STEM Kwaliteit gelukkig opperbest Slechts weinig verband tussen keukenzout en te hoge bloeddruk Duur uit gaan eten is lang niet meer zo in MEELDAUW EN KOU SLOEGEN VRIJWEL OVERAL TOE Vriens Autocenter b.v. Occasions BOVAG-garantle BMW 72811986 vsn Rijen auto't I KLEINTJE VRIJDAG 9 DECEMBER 1988 Op de Consumentenpagina van maandag: Bij oma onder de kerstboom. TS&tm Meeldauw [Tabel -• ''"Hi -V Beaujolais Primeur Geen invloed Opmerkelijk Onmogelijk Fiat Panda 34 Ford Escort 1100. Ford Escort 1600 diesel CL Mazda 626 Mazda 323 aut Mitsubishi Lancer 1500GLX automaat, 88.000 km. Toyota Carina IIc,| Opel Kadett Combo 1 1600D87| Opel Ascona18S'm' Opel Ascona84t/n|«j Opel Kadett83 t/m jj Opel Corsa83t/mj7 Peugeot 505GLD Van., w Renault 11GTL"2 Volvo 340 Special55 Isuzu Trooper Turbo diesel (grijs kent.)j Mogelijk tot 1 jaar garantie Kom en bekijk de speciale aanbieding in onze showroom Biesdonkweg 31 Tel. 076-r~' Laagstraat 2b, Rijen. Tul 01612-6259. Ford Escort GL J drs.Bravo i.st.v.nw.apk fjl VW Passat GL 5S 5 bak v.extra's heel mooi apk.,821 VW Scirocco 1.6 Gil coupé i.p.st. apk modei..8o I VW Golf L Diesel hetil mooi apk tggl Honda Prelude aut. ron&l om spoilers APS vlg.apk I Honda Civic 6 wagon USAI heel mooi apk Mitsubishi Colt GLX 5 dril i.z.g.st. apktcl Saab 99 GLS heel goM| apk t711 Renault 4gtl i.p.st.apk t..82| VW Derb.gls apk iz.gst...7tl geopend 11.30-19.30. Vrij-1 dag tot 21.00 u. Een plaatsen: resultaten boe-1 ken. MITSUBISHI Galant, lil ■80, LPG, APK tot apr. 911 vr.pr. 2000,-. 01612-3371. Teil MITSUBISHI Galant! 1.8GLX TD, sept. '87, mil vele extra's, 65.000 kni.| 01653-4094. OPEL Ascona diesel, bi.l eind '86, pr.n.o.t.k. Teil 01682-2181. begint al aardig in de keist- j]k maar naar de geweldige oor u klaar staan. Elk met extra's. Maar de tijd begint >no v.a. 19.245,- de Seat Ibiza Crono. Dub- van extra's, co v.a. 16.395.- geluidsbarrière met deze ard o.a. vootzien van een unkt stereo radio-cassette- tt speakers, jr van de Importeur dalaga, de Seat Ibiza 1.5 en it een tijdelijk importeurs- retouc i% rente rijgt als klap op de vuurpijl g een financieringsaanbod eat-dealer vertelt u er graag in het VW-concern. mm w/mj/mmiii lie wijnoogst in Champagne in volle gang. Ook hier werd een stuk minder geoogst dan normaal. OPEL Ascona 1600 L3,2-1 drs., blauw met., 53.00(1 km. bj. '85 weg. omstl 9.750,-. tel. 076-220292 f OPEL Ascona 1.9, bj.'7t,| i.z.g.st. Apk gek 1450,-.I Tel. 076415890. OPEL Kadett 1800 LS, 6-1 drs., 26.000 km., blatml met., bj. 26-9-'87, wtjl omst. 17.750,-, tel. 07fr| 149204. OPEL Kadett 12S bj.'ltl 36.000 km. Pr.n.0.t.k. Trtl 01608-22530 na 18.00 UW f OPEL Kadett HB, LPG, bj I '85, APK, 73000 kml 12.750,-. 0162660699. OPEL Kadett, '80, APKl met. blauw 4500,-. O16061 32453 tussen 9-12 uur. OPEL Kadett 1.60 Sedat eind '86, rood, nw. txw| i.z.g.st. Tel. 01680-25125. OPEL Kadett autom., '79.I APK, i.st.v.nw. Valkenier-| slaan 100, Breda. OPEL Rekord 20S, bj. 'M. nw. mod., APK 5-89, vr.pr. 8250,-. 04168-1151. Bijna overal in Europa hebben de wijn gaarden dit jaar beduidend minder drui ven opgebracht dan in 1987. En dus is er minder wijn geproduceerd. In sommige en, zoals in Portugal, is de opbrengst ten op- hte van vorig jaar zelfs gehalveerd. Voor de men en die daar van wijn moeten leven, is dat een regel rechte ramp. Voor de export naar Nederland heeft deze situatie atuurlijk gevolgen. Veel wijnen zullen duurder orden. Boeren en producenten moeten nu te liecht gaan bij hun voorraden uit eerdere jaren. He zullen in veel gevallen dikker moeten worden etaald. i als ze niet zo gelukkig zijn om over zo'n voor- adje te beschikken, dan zal de prijs van een fles jnog verder omhoog schieten. Eenieder immers zal proberen om op zijn minst evenveel geld voor zijn ogst te vangen als in voorgaande jaren. Maar geen kele wijnliefhebber hoeft te wanhopen. Er zal, lover het geheel genomen, voldoende wijn van 1988 i Nederland te koop zijn. En wat belangrijker is: (te kwaliteit is overal goed tot zeer goed. In Bor deaux wordt zelfs gesproken van een Groot Jaar, oral voor de Sauternes, een zoete witte wijn met bijzonder karakter omdat deze nectar steeds kt wordt van verschrompelde en deels door dele rotting (pourriture noble) aangetaste druiven, wzaak van de niet zo bijster rijke oogst is het •eer. Dat was nogal koel en nat. Uitzonderlijk nat lagje wel zeggen. Zelfs in gebieden waar het bijna "oil regent, heeft het gegoten. Europa oogst minder wijn In totaal is er in de Europese Gemeenschap dus 35 miljoen hectoliter minder uit de wijnpersen geko men. Op zich een gigantische hoeveelheid. We kun nen ons in dit geval gerust tot de EG beperken om dat 99% van de wijn die in Nederland gedronken wordt, daaruit afkomstig is. Irijf Kees Vermeulen B.V., Beatrijsweg intse Automobiel Centrale, Wöuwseweg r in samenwerking met onze finan^jjfl een op nieuwe pereonenauto's, bij regens hebben ervoor gezorgd dat er op tal Pm plaatsen meeldauw ontstond. Dat is een Miimmelziekte die de bladeren van de wijnstok Mtast en trouwens ook wel bij andere planten *>rkomt. Hebben de schimmels zich eenmaal 1 aan de plant gehecht dan komt er een proces waardoor de druiven barsten in nog on- Pjpe staat. En dan helemaal ongeschikt zijn voor ^wijnproduktie. e meeldauw heeft vooral toegeslagen in gebieden 'doorgaans in de zomer droog zijn en waar men «t gewend is de ziekte te bestrijden. Zoals bij- fwrbgdd in grote delen van Spanje en in heel Por- [W vooral in het noorden. Daar waar men elk heel alert is op het verschijnsel, is de schade >«kt gebleven. In het totale produktieproces 1 de wijnboer dit jaar dus een grote rol ge- ^Id. Reden waarom wijnkopers in Nederland spreken van het 'Jaar van de wijnboer'. pswaardigerwijs springen binnen de EG-lidsta- «est-Duitsland en Luxemburg eruit, want 's méér geproduceerd. Griekenland wist quite f enD'n Spanje lijkt de toestand bijna even erg t# m, rtuêab maar er is niets aan de, hand in de J* belangrijkste gebieden: Jerez (sherry) in het en en Rioja (rode en witte wijn) in het noor- ijk n'êende tabeUetje maakt het allemaal duide- I.J Ue geproduceerde hoeveelheden zijn aangege- 111 veelvouden van een miljoen hectoliter. v i. Vers geplukte, gezonde druiven gaan de wijnpers in. FOTO'S JAAP RITSEMA In Frankrijk zit de pijn vooral in het zuidweste lijk gelegen Charente, waar wijn wordt gemaakt voor het stoken van cognac. Er was hier 20% minder wijn. Verder hebben we, over heel het land gezien, te maken met 13% minder eenvou dige tafelwijn. Maar overal is de kwaliteit veel beter dan in 1987. Uitstekende wijnen komen uit het zuidwesten: Cahors, Beam en Tam. In Bordeaux hoor je heel optimistische geluiden. De druiven waren wel kleiner dan gewoonlijk. Ook hadden ze een zeer dikke schil. Maar dat is gunstig. Het betekent een mooie belofte want van zulke druiven komen krachtige, goed te be waren en kleurrijke wijnen. Italië76,0 68,5 Frankrijk69,5 62,0 Spanje40,0 24,0 Portugal10,0 5,0 West-Duitsland8,5 9,0 Griekenland5,0 5,0 Luxemburg0,14 0,16 Totaal 209,0 174,0 Hetzelfde verschijnsel deed zich voor in Bour gogne met hetzelfde te verwachten resultaat. In het zuidelijke deel van dit gebied komen we de Beaujolais tegen en daar is uitzonderlijk vroeg geoogst. Dat is ook alweer een gunstig teken. De wijnen hebben dit jaar minder zuur dan gewoon lijk. De Primeur is, hoe weinig pretenties die ook elk jaar weer heeft, van een beste kwaliteit. Ik laat daarover graag even Marcel Laplanche aan het woord. Hij is een gezaghebbend persoon binnen de groep van producenten die hun wijnen het predi kaat 'Beaujolais Villages' mogen meegeven en hij beweert: „Vol, harmonieus, genereus, evenwichtig en typisch Frans". Daar zou ik aan toe willen voegen dat de Primeur van 1988 fruitig is, zoals hij elk jaar ook behoort te zijn, dat hij naar frambozen ruikt maar dat dit alle maal minder aanwezig is dan vorig jaar. Hij is ook wat minder fris. De afdronk is, ook weer zoals ge woonlijk, nul komma nul. Er wordt in de Beaujolais, als gevolg van de min dere opbrengst, voor de niet-primeur-wijnen (de betere dus) een prijsstijging verwacht van 5%, maar waar boeren en producenten wat voorraden had den opgebouwd zal dat percentage lager zijn. VERVOLG OP PAGINA CONSUMENT 2 Door Hein Sluijter Er komen, steeds meer aanwijzingen dat het consumeren van zout geen of nauwelijks invloed heeft op de bloeddruk noch op het ont staan van een ongezonde verhoging daarvan. Zout en te hoge bloeddruk zouden weinig met elkaar te maken hebben. Dit in weerwil van de overtuiging van heel wat artsen en nog veel meer leken. Het eerste immers dat bij een geconstateerde te hoge bloeddruk meestal meteen verboden wordt, is het gebruik van zout. Het ziet er naar uit, dat dit verbod, 'althans in ongenuanceerde vorm, zal verdwijnen. Dat blijkt uit twee publikaties in het medische blad British Medi cal Joumal. In het ene worden de resultaten weergegeven van een wereldwijd onderzoek van de Intersalt Study Group en in het an dere geeft prof. J.D. Sales van het Department of Medicine van de Leicester Royal Infirmary daar commentaar op. Het een en ander wordt gesignaleerd in de jongste uitgave van het VoedingsMagazi- ne, een tweemaandelijks tijdschrift van het Nederlands Zuivelbu- reau. Volgens Sales bestaat er slechts een zwak bewijs voor de kwade rol die zout zou spelen bij een verhoogde bloeddruk. Hij ziet dat be wijs zelfs vrijwel de mist in gaan nu het probleem steeds meer wordt onderzocht. Volgens het British Medical Journal heeft de Intersalt Study Group onderzoek verricht op 52 plaatsen in 32 landen, verspreid over de gehele wereld. In totaal is bij 10.079 mensen de bloeddruk en de ingenomen hoeveelheid zout gemeten. Het eind van het bedje was, dat er nauwelijks verband tussen die twee is gevonden. De gecombineerde gegevens van verreweg het merendeel van de onderzoekcentra (48) brengen zelfs geen enkele invloed van zout op de gemiddelde bloeddruk aan het licht. Merkwaardigerwijs be staat er wel een relatie tussen die twee in afzonderlijke onderzoek centra. En ook speelt de zoutinname een rol bij de snelheid waar mee de bloeddruk toeneemt bij het ouder worden. In de resterende vier van die 52 oorden was er iets bijzonders aan de hand. Daar bevond zich bijna geen zout in het voedsel. De Yanomamo-indianen bijvoorbeeld blijken per etmaal maar 0,2 mmol natrium (keukenzout is een verbinding van het metaal na trium en het gas chloor) in de urine uit te scheiden. Een mmol is een milligrammolecule ofwel het duizendste deel van zoveel gram van een stof als het moleculair gewicht aangeeft. Veel meer natrium dan bij deze Braziliaanse indianen is te vinden in de urine van Westeuropeanen: 150 mmol. Welnu, in die vier on derzoekcentra werd een opmerkelijk lage gemiddelde bloeddruk vastgesteld. Die druk nam daar ook niet toe bij mensen van oudere leeftijd. In het VoedingsMagazine wordt dan ook de mogelijkheid geopperd, dat het vrijwel achterwege büjven van zout in de voe ding, een lage bloeddruk tot gevolg heeft. Maar dat is natuurlijk iets anders dan de stelling dat veel zout een te hoge bloeddruk ver oorzaakt. Zo'n lage zoutconsumptie als bij de Yanomamo-indianen zou trou wens in West-Europa, de Verenigde Staten of in bijna alle andere culturen in de praktijk onmogelijk te bereiken zijn. Swales zegt, dat in West-Europa de zoutopname ten hoogste met 100 mmol vermin derd zou kunnen worden en dus tot 50 mmol zou kunnen dalen. En komt tegelijkertijd tot de conclusie dat dit geen effect van beteke nis op de bloedruk van de consument zal geven, noch op de boven- noch op de onderdruk. Als de bloeddruk te hoog is, worden we vaak nog terstond gestraft met zoutarme maaltijden. Mogelijk is dat straks anders. FOTO THEO VAN ZWAM De horeca wil weten waarom de consument de laatste tijd steeds minder geld uitgeeft in luxere restaurants. De vraag: „Is de verso bering een trend of een incident?" zal centraal staan op een sympo sium tijdens de Horecava op 10 januari. V De laatste twee jaar hebben de omzetten in het duurdere res taurantbedrijf zwaar onder druk gestaan, zo büjkt uit recent onder zoek. In ruil daarvoor stijgen de bedrijfsomzetten van de goedko pere maaltijdverstrekkende bedrijven. Tijdens het symposium zul len sprekers uit het restaurantbedrijf en het zakenleven reageren op een aantal nog te formuleren stellingen, die de teruggang moeten verklaren. V Het bedrijfsresultaat van de luxere restaurants liep in één jaar met 3,8 procent terug. Bij een gemiddelde omzet van 3,2 miljoen per jaar bedraagt het bedrijfsresultaat nu 15.000, terwijl de da lende tendens zich voortzet en het aantal restaurantbedrijven groeit, aldus woordvoerder P. den Heijer van de werkgeversorgani satie Horecaf. V Per eind 1987 waren er in Nederland 14.793 maaltijdverstrek kende bedrijven. In tien jaar tijd betekent dit een toename met 56 procent. In 1987 zelf kwamen er nog 700 bedrijven bij, overigens voor het merendeel in de sector cafetaria's en bistro's. Den Heijer: „Tijdens het symposium in januari zal moeten blij ken of de horeca-consument ook blijvend een voorkeur heeft voor goedkoper eten."

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1988 | | pagina 15