IN DE MARKT
Hamburger College: opleiding
tot goede restaurant-manager
Persone
een echt
SUCCESVOLLE EXPOSITIES OVER NATUUR EN MILIEU
Verkeersborden
ook in de
winterse ski-piste
Vier in een
Glasbril
Rugzakken
Gel voor wimpers
Dure horloges
DE STEM CONSUMENT VRIJDAG 25 NOVEMBER 1988S2
DE STEM CONSl
Geen boosdoeners
DRIE TOT VIJF JAAR STUDEREN MET VEEL PRAKTIJK
Serieus
Bescheidenheid
Cijfers
Miljoen
Capabel
Animo
Jong
Onderhoud
Grootste
I
F. Horsmans: „De lesvakken zijn vooral gericht op management, motivatie van personeel (denk aan bedrijfs
psychologie) en communicatie". foto huub jansen
Maar het is voor een grote organisatie als McDo
nald's ook belangrijk om aan de negatieve publici
teit rond de fast-food-eetcultuur een einde te ma
ken. Zaken als McDonald's trekken al tijden jonge
mensen die veel overlast voor de buurt veroorza
ken. Denk maar aan de eerste McDrive (vanuit de
auto je broodje hamburger bestellen en opeten),
waar zo veel mensen op afkwamen dat Hilver-
sumse buurtbewoners geen rust meer hadden. En
McDonald's is van plan in '94 zestien van dat soort
meeneem-service restaurants te openen.
Evenhuis en Horsmans, elkaar aanvullend:
„McDonald's voelt zich als organisatie verant
woordelijk voor de buurtoverlast. Het is heel
vreemd dat dat eigenlijk gebeurt, want we zijn een
van de weinige horeca-gelegenheden waar mensen
geen sigaretten en alcohol kunnen kopen. Bij ons
zijn er ook geen fruitautomaten. We hebben ont
dekt dat het interieur veel invloed heeft gehad op
die negatieve ontwikkeling. De oude stijl was; dat
plastic-achtige, veel TL-licht, maar ook de stoelen
waar mensen niet echt gemakkelijk op zaten. We
hebben nu een verbeterd programma voor het inte
rieur met meer comfort, warmte en gezelligheid.
Het beste voorbeeld is Het Buitenhof in Den Haag.
Na de heropening kwam er een totaal ander soort
mensen."
Net als in het verkeer kennen ook
de ski-pisten en de loipen ver
keersregels. De borden die op ver
schillende plaatsen zijn geplaatst,
spreken voor zich, omdat er duidelijke over
eenkomsten zijn met de verkeersborden voor
het wegverkeer.
Borden met een rode rand en een rode
streep, houden een verbod in. Daarnaast
zijn ér de borden die aangeven dat men een
gevaarlijke kruising nadert; niet alleen met
mogelijk verkeer, maar ook met bijvoor
beeld een sleeplift. Een zeer smal stukje in
een ski-piste wordt aangegeven met het
zelfde bord 'wegversmalling' uit het dage
lijkse verkeer.
WMÊÊ*
Door Jack A ren tsen
Het Frans schoonheidshuis Académie heeft een nieuw produkt op
de markt gebracht onder de naam Quadrant beauté. De vier afzon
derlijke produkten zitten samen in een pot, waarin ze elk hun eigen
kleine, afsluitbare vakje hebben.
Het gaat om een gecombineerde dag- en nachtcrèmeeen gel voor
het afzwakken van de rimpelvorming rond ogen, neus en lippen,
een crème om rimpels in hals en gezicht minder kans te geven t
een masker.
De pot is een ruimtewinner en rommelvoorkomer op toilettafel of
toilettas en erg handig op reis. De 'vier-in-een-pot' kost 139. lm-
porteur is Académie in Alphen.
Sinds kort is in Nederland de zogenoemde glasbril op de markt.
Het is een vondst van de Duitse fabrikant Flair, die op het gebied
van brillen een wereldnaam heeft opgebouwd.
Bij een glasbril worden in de glazen met schroefjes de brug en de
zijkanten van het montuur gemonteerd. Hierdoor ontstaat een
uiterst licht montuur. Met als bijzonderheid dat men de glazen kan
laten slijpen in een model dat het beste past bij het montuur.
Om een glasbril tot zijn recht te laten komen, zijn er series mei
email, met juwelen en zelfs met pavé-diamantzetting. Zo kan de
draagster zelf kiezen voor de stenen, die het beste bij haar eigen ju
welen en kleding passen.
Gekozen kan worden uit combinaties met onder andere robijn,
aquamarijn, smaragd, zirkonia en blauwe topaas. Voorts zijn er ne
gen combinaties in email kleurschakeringen. De prijzen van de
glasbril beginnen bij 500 gulden.
Voor informatie: De Rochemont Media Promotions, tel. 023-
282443.
Door Henrïétte Verburgh
,Jn een museum moet je wat kunnen be
leven. Tal van musea geloven nog heilig
in de formule van het bijbrengen. Ik ge
loof in amuseren. Niet dat de bezoekers
bij ons niets 'wijzer' worden, maar dat educatieve
toontje... nee."
Directeur drs. F. Ellenbroek spreekt met geestdrift
over 'zijn' Noordbrabants Natuurmuseum, iro
nisch genoeg een 'stedelijk' museum, gelegen in het
hartje van Tilburg tegenover een lawaaierig sta
tion. Drie jaar geleden betrok het Natuurmuseum
dit overigens riante optrekje (de voormalige fabri
kantenvilla/lts) en vanaf die tijd profileert het zich
steeds meer als een modern museum, dat oog heeft
voor een commerciële bedrijfsvoering en een esthe
tische manier van presenteren.
Met bijzondere wisseltentoonstellingen tracht men
de aandacht van pers en het grote pubhek op zich
te vestigen. Na de succesvolle expositie 'Sex en
Erotiek' (in het dierendijk) steekt het museum op
dit moment de nek uit met 'Het leven is goed...'
Thema: de omstreden intensieve veehouderij of
wel de bio-industrie.
De tentoonstelling, tot stand gekomen via een sa
menwerking met het Milieu Edukatief Centrum
Eindhoven, windt geen doekjes om de feiten. Aan
de hand van maquettes, foto's en tekst ontstaat een
helder beeld van de factoren die geleid hebben tot
de huidige situatie in de agrarische sector, een si
tuatie waarbij keuzes gemaakt dienen te worden.
Het eitje bij het eten, de overvloed aan zuivelpro-
dukten, het dagelijks stukje vlees voor iedere bur
ger, de democratische doelstellingen zo vurig nage
streefd na de Tweede Wereldoorlog, beginnen hun
ongewenste consequenties meer dan duidelijk te
tonen. Overbemesting leidt tot water-, bodem- en
luchtverontreiniging. Achter de kwaliteit van de
produkten komen steeds meer vraagtekens te
staan. En dan is er nog dat immense dierenleed dat
voor hef wordt genomen om de gewenste produktie
te halen. Ombuiging naar kleinschaligheid komt in
deze zorgwekkende en gecompliceerde situatie
naar voren als de meest voor de hand hggende uit
weg.
Het knappe van de presentatie is, dat er geen boos
doeners worden aangewezen. Het blijft bij een
nuchtere beschrijving van het pohtiek-economische
proces waarbij de akkerbouw uit de boot viel ten
gunste van de veehouderij, de bio-industrie. Di
verse partijen, zoals pohtiek en de boeren, econo
mie en milieu, worden ook keurig aan het woord
gelaten. Voor de bezoeker is er niettemin maar één
conclusie mogehjk. Hij moet als consument de
moed opbrengen om bepaalde produkten niet meer
te kopen, ook al scheelt dat een aantal kwartjes in
de huishoudportemonnee.
Inmiddels staat al weer een volgend, allesbehalve
neutraal onderwerp in de startblokken bij het
Noordbrabants Museum. Midden december, juist
als Nederland aan zijn traditionele wildschotels be
gint te smullen, presenteert men heel strategisch de
van het Amsterdamse Zoölogisch Museum ge
leende tentoonstelling: Jacht, voor of tegen.
Ellenbroek: „Net als bij 'Het leven is goed' moeten
de mensenzelf een oordeel vellen. Niettemin staan
clubs als Kritisch Faunabeheer en de Nederlandse
Jachtvereniging fel tegenover elkaar. We proberen
uit die twee meningen de onzin naar boven te ha-
Nieuw in Nederland is de collectie tassen, paraplu's, pennezakjes,
riemen, toilettasjes van het merk Kipling. En zoals Lacoste koos
voor een krokodil als merkbeeld, zo heeft Kipling de aap als sym
bool. Niet geheel ten onrechte, want kenmerk van de reis-accessoi-
res van Kipling is de speelsheid. De collectie is pas aangevuld met
onder meer een hele rits rugzakken, uitgevoerd in kunststof en felle
kleuren, zoals rood, groen en paars. De laatste twee zijn overigens
'huiskleuren' van dit merk, dat sinds kort ook met kleding de
markt probeert te veroveren. Catherine Vandenbussche, een jonge
Belgische styüste, ontwierp voor mannen en vrouwen sweaters,
pantalons, minirokjes en hemden. Deze collectie wordt op de Ne
derlandse markt gebracht onder de naam Benedy.
Voor meer informatie: Fitwell Fashion, tel. 020-151500.
Het wordt op de markt gebracht als mascara zonder kleur, maar hel
is eigenlijk een gel voor de wimpers: De Max Factor no color mas
cara en de Invite colorfree mascara.
Het effect van de mascara's zonder kleur is subtiel. De wimpers
zien er verzorgd uit, zijn lager, donkerder, gemodelleerd, gekruld en
verzorgd. Deze mascara's zijn ideaal voor vrouwen, die allergisch
reageren op alle kleurende masacara's.
De mascara's kunnnen ook gebruikt worden om wenkbrauwen in
model te brengen en te accentueren. Zowel de mascara van Mat
Factor als die van Invite kost 9.95 en is verkrijgbaar bij drogiste
rijen, parfumerie-speciaalzaken en warenhuizen.
De nieuwe collectie horloges van de Deense ontwerper Jacob Jen
sen is gebaseerd op modern materiaal, Zwisters precisiewerk en een
artistieke, strakke vormgeving. In het buitenland is dit horloge al
een succes, gezien de toegekende prijzen en exposities in het mu
seum of Modern Artin New York en Tokyo en het Centre Georges
Pompidou in Parijs.
Het lichtgewicht horloge bestaat uit een kast van puur titanium
een matieriaal dat vijf keer harder is dan roestvrij staal, krasvrij glas
van saffier kristal en is waterdicht.
De nieuwe dames- en herenhorloges van Jensen, die sinds novem
ber bij de betere horioger-juwelier in Nederland te koop zijn, vallen
niet in de categorie goedkoop. De prijzen variëren van 1395 W'
1995.
Ellenbroek in de zoogdierenzaal met achter hem een wisent, de Europese bison, die bijna uitgestorven was, maar nu weer in aantal aan het toenemen is.
foto de stem/johan van gurp
'Museum moet amuseren'
len. De objectieve werkelijkheid moet aan het licht
komen. Je kunt als een museum wel neutraal zijn,
maar je staat toch voor de zaak van natuurbehoud
en milieubescherming."
Al wil het Tilburgs museum dan beslist niet de on
derwijzer uithangen, serieus is men wel als het gaat
om de verspreiding van wetenschappelijk mate
riaal.
Ellenbroek: „Actuele wetenschappelijke resultaten
vertalen voor een groot pubhek, daar hechten we
aan. Er worden in onze sector nog veel te veel klas
sieke verhalen verteld." Het museum onderhoudt
daartoe contacten met wetenschappelijke en bui-
tenwetenschappelijke onderzoeksinstituten en met
alle universitaire subfaculteiten biologie. En de di
recteur, zelf bioloog, meldt niet zonder trots:
„Iedereen wil altijd graag met ons meewerken,
voor volgend jaar is er al een interessante tentoon
stelling over vleermuizen in de maak. Gelukkig zit
ten niet alle wetenschappers in ivoren torentjes."
Op de vraag of het niet een beetje onnatuurlijk is
om de natuur in een museumgebouw binnen te ha
len, heeft Ellenbroek een duidelijk antwoord: „De
mensen hebben de natuur zodanig bewerkt dat hij
onderdeel van de cultuur is geworden, zeker in Ne
derland. We leven eigenlijk in een heel gote stad
met hier en daar wat parken erin. Onze zoogdieren
kunnen we houden dank zij kunstgrepen als op
nieuw uitzetten van bevers, door de aanleg van
dassentunnels en wildbruggen. Ga eens wandelen.
Je zult hoogstens een eekhoorn zien. In onze zoog
dierenzaal ontmoet je niet alleen de dieren, maar je
krijgt ook informatie over de stand van zaken."
Ellenbroek belandt als vanzelf bij een ander per
manent onderdeel van zijn museum, de Evolutie
zaal: „De bezoekers krijgen daar, hoop ik, het idee
dat ze maar een verrekte klein onderdeeltje zijn
van het geheel en dat enige bescheidenheid op zijn
plaats zou zijn. In het licht van de eeuwigheid zijn
mensen nog maar een fractie van een seconde bezig
het universum te besturen."
Het museum tracht inmiddels om de" 'bestuurders'
van de toekomst te wapenen met voldoende inzicht
in de ingewikkelde natuurprocessen. Voor scholen
en voor het particuliere kind staat de deur altijd
wagenwijd open. Men organiseert zelfs 'spannen
de' verjaardagsfeestjes met speurtochten, film,
grabbelton en een versnapering.
Cijfers wijzen uit dat het Noordbrabants Museum
het goed doet. Vorig jaar haalde men een dubbel
aantal bezoekers binnen. Een succes dat volgens
directeur Ellenbroek geheel en al op het conto van
het museumbeleid geschreven moet worden:
„Mensen komen hier echt niet omdat ze milieube
wuster zijn geworden de afgelopen jaren."
Noordbrabants Natuurmuseum, Spoorlaan 434, Til
burg. Tot 11 december: Het leven is goed.... Vanaf 16
december: Jacht, voor of tegen. Geopend: dinsdag tot
en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en
zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Door Huub Jansen
WIE binnen hamburgerconcem McDo
nald's vroeger carrière wilde maken, kon
dat op één manier doen. Door keihard te
werken en te hopen dat je chef dat ooit
eens beloonde. Tegenwoordig biedt het Hamburger
College in Amsterdam McDonald's-medewerkers
de mogelijkheid binnen het bedrijf op te klimmen.
Een nieuw en uniek verschijnsel in de horecawereld.
Bij Nederlands grootste horeca-opleiding kan het
jonge personeel worden opgeleid tot floor-manager
en (het hoogst bereikbare) restaurant-manager.
McDonald's is aan het uitbreiden: nu zijn er in Ne
derland nog 47 vestigingen, in '94 zullen dat er 100
zijn. „En als McDonald's groeit, groeit alles wat er
bij hoort mee. De training en opleiding van het
personeel moet dan verbeterd worden omdat
McDonald's daardoor beter wordt. Dat is het eer
ste waar je als een op de toekomst gerichte organi
satie aan denkt", aldus Frank Horsmans, hoofd
van het Hamburger College.
Uiteraard moet de 'student-in-spé' eerst de nodige
praktijkervaring hebben opgedaan, want de oplei
ding bij McDonald's is zeer op de dagelijkse prak
tijk gericht. Kernwoorden daarbij zijn volgens
Horsmans kwaliteit, service, kraakhelderheid en
waar voor je geld.
Het eind september geopende Hamburger College
beschikt over audio-visuele-apparatuur en er is een
compleet McDonald's restaurant inclusief keuken
ingebouwd. De studenten kunnen dus hun theore
tische kennis in praktijksituaties oefenen. McDo
nald's heeft een miljoen gulden in de opleiding
geïnvesteerd. De bedoeling is dat het Hamburger
College -je kunt het meer zien als een Management
Opleidingscentrum- in 1994 zo'n tweeduizend ma
nagers en assistenten heeft opgeleid. De cursussen
duren tussen de drie en vijf jaar, maar het duurt
minimaal 2'A jaar voordat de student het hele pro
gramma heeft doorlopen en dus zelfstandig een
McDonald's vestiging kan runnen.
F. Horsmans: „De lesvakken zijn vooral gericht op
management, motivatie van personeel (denk aan
bedrijfspsychologie) en communicatie. Zo'n begin
ners-cursus noemen we een 'management-trainee'.
Als je die hebt afgerond kun je opgeleid worden tot
'floor-manager'. De theoretische cursus duurt drie
tot vijf dagen, maar daarna moet je enkele maan
den in de praktijk bewijzen dat je capabel bent
voor het vak. Hoe hoger je binnen McDonald's
carrière wil maken, des te intensiever en langer zijn
de praktijkstages."
Volgens McDonald's PR-woordvoerder Pam Even
huis is de animo om bij het hamburgerconcern te
gaan werken enorm. „Laatst hebben we in Leeu
warden een vestiging geopend. Op een personeels
advertentie in 'n plaatselijke krant reageerden 400
mensen, waarvan er 110 werden aangenomen, al
deze mensen hebben vervolgens de kans na twee
maanden aan het Hamburger College te studeren.
Het is niet zo dat iemand een havo-diploma moet
hebben. Praktijkervaring is veel belangrijker. De
bezettingsgraad van het Hamburger College ligt nu
op 60 a 70 procent. Voor het volgend jaar is 80
procent van de beschikbare tijd ingevuld. Voordat
iemand aan het Hamburger College gaat studeren,
moet dat eerst besproken worden met de restau
rant-manager. Die moet natuurlijk z'n fiat geven,
want hij zal het personeel dat studeert enkele da
gen moeten kunnen missen."
De onwaarschijnlijk jonge organisatie McDonald's
(de gemiddelde leeftijd ügt rond de 30) volgt met
het Hamburger College het voorbeeld van de Ame
rikaanse McDonald's, die zelf een heuse Hambur
ger University kennen. De graad die je er kunt be
halen, geeft vrijstelling voor andere universitaire
studies. Het is een afrondende studie voor mensen
die als bedrijfsleider of licentiehouder bij McDo
nald's werken. Er komen vakken als bedrijfskunde,
voedselhygiëne en bedrijfspsychologie aan bod, en
dat alles op universitair niveau. In januari zullen
15 Nederlanders deze Hamburger Universiteit be
zoeken.
Pam Evenhuis: „McDonald's Nederland is in de
grote steden begonnen. Tegenwoordig richten we
ons ook op buitenwijken en zogenaamde B-loca-
ties. Dat zijn middelgrote steden als Zoetermeer,
Bussum en Amersfoort. We zijn vanuit de Rand
stad langzaam richting Zuiden en het Oosten ge
trokken. Drente en Zeeland zijn de enige provin
cies waar we nog geen vestigingen hebben. Maar
dat komt nog wel. Het is zo dat Nederlanders aan
het McDonald's eten gewend zijn geraakt. Ze gaan
ook vaker buiten de deur eten. Die trend zal zich in
de toekomst alleen maar verder verspreiden. Het is
dus belangrijk dat je als organisatie op die ontwik
keling vooruitloopt. Daarom is het zo belangrijk
datje personeel goed geschoold is."
H&fei
Het grootste 'ka
Europa is de komem
sterdam.se RAI te
voor de 26e maal de
RAI wordt gehouden.
Hoe belangrijk caravans, voui
campers in het recreatiegedr
wordt overduidelijk aan de ha
sche cijfers van vorig jaar. Bijn:
landers hielden toen een kamps
joen in Nederland en 2,5 miljoe
Het grote aantal kampeervakar
toe te schrijven aan het feit dat
landers in ons land met tent o
standplaats op een camping hel
Het verschuiven van de Cara
van het voor- naar het najaai
creanten het belangrijke voord
tijd van het jaar zich gemakkel
oriënteren op een nieuwe aanki
gel de nieuwe caravan, tent of
in het voorjaar geleverd hoeft ti
De kans is groot dat het aam
toercaravans de komende ma
van de laatste jaren gaat overs
vangingsaankopen uit te stelle
middelde leeftijd van het cara'
vrij hoog. En nu steeds meer ir
op een verplichte APK-keurin;
zou wel eens een flinke verkoo]
j staan.
Dat de gemiddelde toercaravi!
vereist, is dit jaar duidelijk g(
onderzoek van RAI, ANWB e
ruim 2000 caravans aan een
pen en daarbij bleek dat 451
meest voorkomende defecten
lichting, banden, remmen en w
Van de onderzochte caravans 11
van 66% twee jaar of langer
J houdsbeurt gehad. Maar opval I
geven dat caravans die een jaar
t derhoudsbeurt kregen, nauweli
vertoonden dan caravans die 1:
gecontroleerd. Een bewijs dat c
het caravanonderhoud prof ei
moet worden.
Met een totaal van bijna 300.0
14 miljoen inwoners kent Ne;
caravandichtheid van Europa
koopcijfers zich blijven ontwil!
jaren (dit jaar 21.500 stuks t
1986) zal deze positie alleen
worden. Naast de 300000 cart I
De kampeerauto kon
prijzen- steeds meer
te staan. Het aanbo
tot meer dan drieht
uitvoeringen, terwijl daarnaast
dan veertig opbouwsets op de m
De kampeerwagen is de laat stil
lair geworden omdat steeds mt
in dit marktsegment zijn verse
van zo'n comfortabel 'huis op;
alsnog door de extra hoge
slechts aan weinigen voorbehoi
In de RAI is in deze sector een
te zien: van een normale person
de Opel Kadett) kan snel een
Door Jack Arentsen
De meest ideale car
de Caravan+Camj
Avento, twee Nede
wers, hebben een
met een opbouw van vier metei;
voor twee personen.
De caravan heeft een rondzit,
ken en aan de achterzijde een
daarnaast een halletje bij de dl
bekast en een ruimte met 'lekb
Met de bouw van deze carava
kanten in op de wensen die
geuit naar aanleiding van een
lezers van de Kampeer Cara
De reacties van de caravanne|
zorgd dat er duidelijke signali
ten zijn gezonden. Het opn
waarbij de tafel dienst doet
men duidelijk geen ideale op]
dig uitschuifbare lattenbodem!
betere en handiger systeem,
werden ook oplossingen aand
probleempjes in de caravan. E
op een ingebouwde kabelha
aansluitsnoer naar de auto en
staan duidelijk bovenaan het
caravanner. Ook is de vraag gi
toilet, serviceluiken om van
'*«0» I
Een van dejwee uitvoeringen vt
1