Wat So IN DE MARKT Meer auto's verkocht infc§STEM EXTRA 0(1 meeste Europese landenf Belgen nuietenlaeheiil^ 111 Ir (f om houdbaarheid bier ONDERZOEK NAAR RELATIE VOEDING EN KANKER ilNNENKORT I F. STONE REC(j Brullend alarm Drinkyoghurt anders verpakt Zwanger of niet Afzuigpomp voor olie Energiewijzers De zee in bad DE STEM CONSUMENT VRIJDAG 7 OKTOBER 1988 Tijd Verschillen Japan ALS IK een reageer buis met bloed neem, an een mens of een jer, en ik giet dat uit, an stolt dat binnen nkele minuten, aarom stolt het bloed iet in onze aderen? aar stappen wij maar :o luchtigjes over een." Vucleïnezuren Rokers Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar zijn in de meeste Eum landen de autoverkopen aanzienlijk gestegen. Alleen in ons la Noorwegen, Denemarken en West Duitsland ligt het aantal vei, pen op een lager niveau dan in de vergelijkbare periode van 19|ft[ W In Nederland zijn de verkopen met ruim 12% teruggelopen J 312.900 stuks; in Noorwegen een verlies van liefst 41 Daarentegen zijn in Zuid Europa (Spanje en Portugal) lijk meer nieuwe auto's op de weg gekomen. In Portugal werd t winst geboekt van ruim 41% (totaal 96.100 stuks); in Spanje e stijging van 17,5% tot 538.900 nieuwe wagens. Ook in Finland,l land en Groot Brittanië werd een verkoopstijging van meer 10% geboekt. W In het eerste half jaar van 1988 werden in Europa ruim 6,81». joen nieuwe personenauto's verkocht: een winst van iets meer dJ 3r Kees Buijs tK ZIJN nauwelijks plaat sen oP aarc*e waar de mens rijn sporen nog niet gedrukt ugeft. Zelfs op de ongerepte ?uidpool sterven al vogels net plastic in hun maag, en Ijet ozongat erboven komt ia een omweg uit spuitbus- en en koelmiddelen die jensen gebruiken. iet verhaal van het milieu is 'jgenlijk het verhaal van de oens. Hoe de mens zich aan in omgeving aanpast, en met Teennagel nader bekeken De enorme berg post is nu gedeeltelijk verwerkt, dat wil zeggen met een speciaal apparaat in de computer ingelezen en vervolgens nog eens met het menselijk oog vergeleken en gecontroleerd. Er is ook inmiddels vastgesteld, dat het aantal rokers in de onzerzoeksgroep - het cohort, met een vakterm - aardig overeenkomt met cijfers van de hele Ne derlandse bevolking. En dat zich twee procent minder mannen gemeld hebben dan vrouwen. Pre cies de verdeling binnen de Nederlandse bevol king. De verwerking van verdere gegevens is in volle gang. Tegelijkertijd wordt er een monster van teennagels in het lab ontleed op zoek naar het mi neraal Selenium. Daarvan veronderstelt men dat het voorkomen in het voedsel te maken heeft met het wel of niet ontstaan van kanker. Dat eerste 'harde' onderzoek gebeurt met steun van het EG- fonds 'Europe against Cancer'. De andere op drachtgevers zijn het Koningin Wilhelmina-fonds en het ministerie van WVC. Uitvoerders van het onderzoek: de vakgroep Epidemiologie van de RL in Maastricht wat betreft de registratie van gege vens en de bewerking ervan en het Centraal Insti tuut voor Voedingsonderzoek CIVO van TNO in Zeist voor de voedingskant. Kosten tussen de een en twee miljoen gulden. Is een score van 35 procent aan deelnemers niet wat weinig? Prof. dr. Ruud Hermus, directeur van TNO-CIVO: „We hebben gemikt op een totaal van 150.000 mensen. En je probeert zoveel brieven te sturen, datje dat getal overhoudt. Met bijna 121.000 zijn we ook tevreden en kunnen we best uit de voeten. Want het gaat er ons niet om een groep te kijgen, die representatief is voor de Nederlandse bevol king. Het gaat niet om verkiezingen bijvoorbeeld, waarbij je op een enkel punt in de tijd een opname maakt. Voor ons is die tijd net zo ontzettend be langrijk en ook de voeding gedurende een langere periode. Binnen vijf jaar willen we de eerste resul taten bekend kunnen maken en daarna blijven de mensen natuurlijk volgen. Binnen de groep zoeken we naar oorzaken en verbanden. Niet hoeveel men sen treft kanker en komt dat overeen met de door snee bevolking, is voor ons de vraag. Maar waar door krijgen mensen kanker gezien het tijdsverloop en hun voedingsgewoonten. We kijken als het ware in de toekomst. In het verzamelde materiaal zit ook genoeg variatie: er zijn rokers en niet-rokers, vlees eters en vegetariërs, mensen die dol zijn op piepers en andere die veel rijst eten. We hebben ook om de nagels gevraagd, omdat zich daarin bepaalde stof fen uit de voeding gedurende de groei van die na gels - een paar maanden -verzamelen. Bloed en urine was erg moeilijk, dat werd te duur, en haren hebben we niet gevraagd, omdat daar teveel mee gebeurt van buitenaf: wassen, invloed van de bui- tenlucht." Dat aan een dergelijk belangrijk onderzoek nog verregaande financiële eisen gesteld worden, is iets dat verbazing wekt. Je zou verwachten dat de in vergelijking met andere overheidsuitgaven scha mele twee miljoen best meer hadden kunnen zijn. Ir. van den Brandt: „Het voornaamste dat er gaat gebeuren, is dat mensen die kanker krijgen, verge leken worden met anderen die geen kanker kregen, maar die dezelfde leefgewoontes hebben, bijvoor beeld het roken van een pakje sigaretten per dag. Stel dan dat er wat de voeding betreft, verschillen zijn. Dan kun je zeggen, dat het ontstaan van die vorm van kanker samenhangt met wat de een niet en de ander wel eet. Van groenten en fruit wordt wel aangenomen, dat ze beschermen tegen tumo ren in long en het maag-darm-kanaal. Van de an dere kant kunnen ook nitraatverbindingen uit groenten ontstaan, die weer maagkanker in de hand werken. Omdat we ook naar huisdieren, woonplaats, beroep en familie-aanleg gevraagd hebben, kunnen we dat ook meewegen. Elk jaar zullen ongeveer 400 mensen opnieuw naar veran deringen in hun eetgewoonten gevraagd worden. Hoe langer het onderzoek duurt, hoe waardevoller het zal worden. Maar men moet geen zwart-wit- uitspraken verwachten, eerder een risico-schat ting." In Japan is men al sinds 1960 met een soortgelijk onderzoek bezig onder een kwart miljoen mensen. De resultaten zijn voor Europa niet over de hele lijn bruikbaar. In de VS lopen ook verschillende onderzoeken. Voor Europa is het Nederlandse on derzoek het eerste op deze schaal. Van de kant van de Scandinavische landen en van Engeland bestaat veel belangstelling voor de Nederlandse ervarin gen. Ook zijn er contacten met het Kanker-coördi natie-instituut van de Werelsgezondheidsorganisa- tie WHO in Lyon. Door Piet Oosthoek Bier kan niet bederven in de zin datje er ziek van wordt als je een slok van drinkt. Daarom is het vermelden van een houdbJ heidsdatum op het etiket onzinnig, soms zelfs boerenbedrog, houdbaarheidsdatum moet zo snel mogelijk worden verv: door de datum waarop het bier is gebotteld. Dat stelt de bieri ker in staat zelf uit te maken hoe lang hij zijn biertje wil bew: alvorens het op te drinken. Dat is de kern van de boodschap waarmee de vereniging De Obi tieve Bierproevers, onder aanvoering van haar gedreven voorzili Peter Crombecq, hartstochtelijk tracht aan de weg te timmeren. Van één ding wil Crombecq zijn publiek vooral goed doordrin| de club is van niets of niemand afhankelijk en neemt geen aan van welke belanghebbende dan ook. Advertenties van cafés brouwerijen krijgen in het clubblad 'Den Bierproever' geen van kans; ze zouden de onafhankelijkheid van de club schaden. W De Objectieve Bierproevers stellen zich ten doel de cultuur het Belgische bier te bevorderen, ook door onregelmatigheden misstanden in de brouwerijwereld op zo groot mogelijke schaal de kaak te stellen. De etikettenactie van de club, bedoeld om de houdbaarheidsdal op het etiket te laten vervangen door een botteldatum, past precies in. De actie verloopt in België tot nu toe redelijk si vindt Crombecq. Ongeveer een derde van de brouwerijen, vooral kleinere dan, vermeldt tegenwoordig de botteldatum. Daarmee doen ze eigenlijk niéts nieuws, haast de voorzitter zich zeggen, want het is nog maar een jaar of twintig geleden dat heel gewoon was.- Sterker nog, je vond toen nog brouwers en caa die de gewoonte hadden bier lang te bewaren. Om het bij een ciale gelegenheid nog lekkerder te kunnen uitschenken, of domi om het beter op smaak te laten komen. Om dat tijdstip te bepalen, schreven brouwer en of kastelein met krijt de bottelt tum op de krat. W Onzinnig In de jaren zestig en zeventig verloor de botteldatum het term 'tenminste houdbaar tot'. Met een hoogst kwalijke bijwerkii zeggen De Objectieve Bierproevers. Crombecq: „Het resultaat! dat veel mensen vandaag de dag het bier weggooien als die dat verstreken is, want ze denken dat ze er dan ziek van worden oi het giftig is of zoiets. De slijter kan het dus ook niet meer verkopal als het tegen die datum loopt. Dat is echt onzinnig, want ik vertil ker u: geen enkel bier kan bederven, ook pils niet. Wel zal het smaak veranderen, of kan het een beetje troebel worden." W Pils Iets anders is volgens de voorzitter het economisch belang vaa houdbaarheidsdatum, vooral voor de grote brouwerijen: „De sen zullen hun bier voor die datum drinken. Dat heeft de omzet oi getwijfeld bevorderd." Van pils vindt Crombecq het geen ramp het jong wordt gedronken. Niet dat de termijn van zes of maanden die de brouwerij aangeeft deugt, het bier houdt volgt hem veel langer de kenmerken die de brouwerij van belang vim maar pils is volgens hem toch al het bier met de vlakste smaak. is niet het bier dat hem veel interesseert. Veel erger vindt hij het, dat hetzelfde effect is opgetreden bij specialere (Belgische) bieren, die volgens hem in de loop det lij reerd bedrijfsonderzoeker tot juist een heel bijzondere smaakontwikkeling te zien kunnen gevat toogleraar; op een leeftijd Dat effect is door het vermelden van de houdbaarheidsdatum a ivaarop velen in de wetenschap goed als verloren gegaan. Balen 'Crombecq meent dat de brouwer in Nederland onder die ver® ding wel degelijk uit kan. Als een produkt langer dan anderhalf ja houdbaar is, zegt hij, dan hoeft de houdbaardheidsdatum er op. Daarin is hij echter wat optimistisch, zo leert een telefootj >'°chemie bij de organische naar de Keuringsdienst van Waren. Weliswaar volstaat in een vermelding per jaar (bijvoorbeeld 'tenminste houdbaar tot ei* 1990'), maar het moet er wel op staan. izs\j j, maai ïi&i mui/i ci wti uu aiaan. «py, 7_T7_ Van de grote Nederlandse brouwers is voor het Belgische initial* ,en die nUc^"e™"ene ^ter weinig steun te verwachten. De brouwerijen hanteren de houdba» bekend als DNA en RNA- in heidsdatum ook als een soort garantie. De klant weet zeker dat* hij voor die datum een fles opentrekt, hij op de specifieke kern» ken van zijn bier kan rekenen. Daar staat de brouwerij voor in.Ni die datum vervalt de garantie van de brouwerij. Veel klanten lud ten aan die garantie en zullen nooit een 'verlopen' fles bier drink® „Heel jammer", vindt Crombecq, „zo zullen ze er nooit men of ze een ouder bier misschien nog lekkerder vinden. irLaurCrouzen e moet er niet aan denken [at dat gebeurt. Veel men en zullen er inderdaad urn schouders over opha len. oor dr. Stan van Boeckel, loofd van de afdeling koolhy- aatchemie van Organon In- irnational in Oss, een Akzo- ijfsonderdeel, is de vraag 1 enkele jaren lang aan de irde van de dag. En met succes. Van Boeckel [32) ontving in korte tijd eerst [e gouden medaille 1988 van de hninklijke Nederlandse Che- ische Vereniging, en vervol- lens -als eerste Akzo-mede- 'erker in negentien jaar- de :o-prijs 1988, op voordracht ran de Hollandsche Maat- happij voor Wetenschappen. Van Boeckel kreeg de weten- happelijke onderscheidingen 'oor zijn onderzoek naar de op- iuw van ingewikkelde sui- ;ermoleculen en bestanddelen ran celwanden. Die spelen on- ler meer een belangrijke rol bij iet stollen of niet stollen van iloed. In nog geen tien jaar iracht de 'bright young man' an Organon meer dan zestig «blicaties en octrooien -dat ijn wettelijk beschermde we- nschappelijke vindingen - op 'n naam. Bovendien is Van Boeckel iinds deze maand buitenge- roon hoogleraar bij de vak- oep scheikundige technologie ran de Technische Universiteit ïindhoven. Een echte bliksemcarrière in le scheikunde. Van gepromo- ligenlijk nog maar net zijn be gonnen. Hoe komt dat zo? (an Boeckel: „Ik ben via de ihemie terecht gekomen. Mijn loogleraar was prof. dr. J.H. can Boom in Leiden, in de ja- Miderdelen kon nabouwen. Nu onderzoekt een biochemi cus de levende natuur op haar chemische bestanddelen. Een wganisch chemicus probeert itoffen uit de levende natuur in 'et lab na te bouwen. Mensen >estaan voor tachtig procent ut water en in de resterende 'r Kees Buijs 'EUWENLANG is het pre '?n Socrates ons voorgehou [is een voorbeeld van fanati: ;n onverdraagzaamheid van lemocratie. Als democraat PPorter van de burgerlijke v .p .voelde ik me door het i - s altijd pijnlijk getroffen, en noS steeds het geval. Ik verontschuldigingen a maar ik wil proberen vat begrijpelijker te maken." ««reef de marante An irwf6J°rirnalist I.F. Stone inee. nJl «e Nijmeegse universite Jan ziJn boek Het proces Sc din tif? een üttkse rebel, die zie irooif T1 ifs^e druk maakt over 'ad v i *n ,39® v°°r Christus p ikaÜfn s in de Pels van vele l vat reSeringen, die opscl nopt„„rates in zijn verdediging irliib- ze®»en. Een journalist die geschiedenis maakt, in Door Laur Crouzen „Wij proberen de mensen uiteindelijk een advies te geven over een zo goed mo- .T~—gelijke mix van voedingsmiddelen. Als je dit en dat eet in die en die hoeveelheden dat heb je een optimale combinatie, waarbij volgens ons onderzoek de kans op het krijgen van kanker zo klein mogelijk is. Dat wordt voor de mensen de boodschap van ons onderzoek over een aantal ja ren." Dat zegt ir. Piet van den Brandt, deskundige op het gebied van de verspreiding van ziekten en voeding. Hij staat ergens in de kelders van de Rijksuniversi teit Limburg. Daar hangen keurig op lange rijen aan haken 80.000 papieren zakjes met daarin een of meer afgeknipte teennagels van een even groot aantal Nederlanders. Vlakbij staan hele rijen archiefkasten met karton nen dozen en hangmappen, waarin zich nog eens 120.000 ingevulde vragenformulieren bevinden. Het resultaat van een enorme brieven-actie vanuit de RL op 17 september 1986 voor een groot bevol kingsonderzoek. Doel is te achterhalen welke ver banden er nu zijn tussen het voedsel, dat mensen geregeld eten, verschillende leefgewoonten en om standigheden en het ontstaan van vormen van kan ker. 340.000 Brieven gingen de deur uit naar mensen in de leeftijd van 55 tot 69 jaar in 204 Nederlandse gemeenten. En 120.000 mensen gingen er twee uur voor zitten om de vragenlijst in te vullen en terug te sturen. En nog eens tweederde van hen knipten ook hun teennagels af en stuurden ze op ten be hoeve van de wetenschap. Het systematische on derzoek naar het ontstaan van kanker binnen de groep sinds 1986 zal pas volgend jaar beginnen via de officiële landelijke en regionale kankerregistra tie in Nederland. Ook de gegevensbank van de pa thologen en anatomen, die in de regel vaststellen of een bepaald gezwel kwaadaardig is of niet, wordt geraadpleegd. gulden. En tenslotte is er in deze serie nog een bad- schuim (31 gulden) een badolie (37 gulden). Proef op de som konden we niet nemen, maar met enkele kilo's zeezout, die je voor een paar gulden kunt kopen en wat minder eten kom je ook een heel eind denken we. Informatie: Aqua Cosmetics, Dorpsdijk 47, 3161 KC Rhoon, tel. 01890-16692. Een nieuwe vinding op het gebied van zwanger schapstests voor thuisgebruik is de Clearblue One Step, die op de markt wordt gebracht door Broca- trade in Velp. In één enkele handeling kan worden vastgesteld of een vrouw in verwachting is of niet. De nauwkeurigheid van de test zou boven de 99% liggen wanneer deze wordt toegepast vanaf de dag dat de vrouw haar menstruatie verwacht. De uit slag is binnen drie minuten bekend. Het gaat om een staafje met een absorberende top. Wordt die top enkele seconden in de ochtendurine gehouden dan verschijnt er, wanneer de vrouw zwanger is, een blauwe streep in een venster op het staafje. Een doosje Clearblue One Step bevat twee staafjes en een gebruiksaanwijzing. Te koop bij apotheker en drogist voor 34,75. Prof. dr. Ruud Hermus, directeur van het TNO-CIVO-instituut in Zeist en ir. Piet van den Brandt, RL-epidemioloog, bij een deel van hun onderzoeksmateriaal: rijen met zakjes vol teennagels. Aan de aardig op gang komende serie alarmsysteempjes voor de persoonlijke =i veiligheid van de consument is weer iets nieuws teoegevoegd: Schrill Alarm. Het ziet eruit als een klein spuitbusje met haarlak. Met er komt natuurlijk geen haarlak uit dit ding. Wèl een oorverdovend geluid van 110 decibel. Schrill Alarm is niet groter dan een dikke viltstift. Het is volgens de importeur niet als alarm te identificeren. Tenminste als de fabrikant de mededeling 'SCHRILL ALARM' op het apparaatje weglaat (zie foto). Dames kunnen er niet alleen onverhoopte aan randers mee afschrikken. Het alarm lijkt ook ge schikt om agressieve honden op de vlucht te ja gen, obscene telefoongesprekken resoluut te beëindigen (die belt geen tweede keer meer) of in het algemeen de aandacht te trekken zoals bij brand. Er kan met Schrill Alarm circa honderd keer gebruld worden. Met een patroon kan er worden nagevuld. Voor 39 is het in Nederland te koop. Voor verkoopadressen kan importeur Verta in Vught worden benaderd, tel. 073- 579130. Stabil Oil Company in het Limburgse Beek laat weten een Oplossing gevonden te hebben voor twee vervelende zaken: milieu-verontreiniging veroor zaakt door carterolie verversende doe-het-zelvers en de soms hoge kosten die je hebt wanneer je bij sommige garages je oude olie door nieuwe laat ver vangen. Het gaat om een nieuwe afzuigpomp waarmee iedereen gemakkelijk en milieuvriendelijk kan af tappen. De apparatuur bestaat uit een lichtdoorla- tende container (zodat je kunt zien hoeveel olie erin komt), een vacuümpompje en de benodigde slangen. De auto hoeft niet meer op een brug of boven een smeerput te worden gezet en ook kan de aftapplug in het carter blijven zitten. Ook de afslui- tring tussen carter en plug behoeft niet meer te worden vervangen en men voorkomt volgens Stabil Oil lekkages. De olie wordt gewoon in de container gezogen en vervolgens in een blik of een fles gegoten. Waarna een ophaaldienst of een gemeentelijk meldpunt de rest doet. De pomp is ook te gebruiken voor het olie aftappen bij grasmachines, landbouwmachi nes, motorboten e.d. De prijs van de afzuigpomp is vastgesteld op 62,50. Voor meer informatie kan men 04490-77770 bellen. De VEEN, de vereniging van elektriciteitsbedrij ven, heeft vier nieuwe energiewijzers uitgebracht. In de energiewijzers 1988-1989 zijn gegevens opge nomen over het elektriciteitsverbruik van enkele grote huishoudelijke apparaten. Er wordt een bijna compleet overzicht gegeven van de momenteel in ons land verkrijgbare wasautoma ten, koelkasten, diepvriezers en afwasmachines. Naast het elektriciteitsverbruik van het apparaat worden tevens de geadviseerde verkoopprijs, de in houd en - indien van toepassing - het waterver bruik gegeven. De energiewijzers zijn gratis ver krijgbaar bij het elektriciteitsbedrijf. Belgische bieren op een rijtje. FOTO DE STEM/ DlCK DB Yovol drinkyochurt in een uistekend schenkende en hersluitbare fles is het laatste nieuwtje van Vol- nij (Coberco Zuivel in Arnhem). De nieuwe fles is volgens Coberco een logische ontwikkeling op het gebied van verpakking. Ze is zonder schaar te ope nen en na gebruik goed afsluitbaar. In Nederland wordt nu al bijna honderd miljoen liter drinkyo churt op jaarbasis geconsumeerd. Het is een voed zame dorstlesser. De zee met haar weldadige werking mee naar huis nemen, in je bad stoppen en er in te stappen. Het kan. Een slimmerik, in dit geval Phytomer, heeft 'alle positieve elementen uit de zee weten te halen en ze vervolgens in doosjes van 600 gram gestopt. En zo komt de zee in je eigen bad thuis. Phytomer kent drie soorten badprodukten: ge vriesdroogde baden, schuim- en oliebaden. Alle drie voor in bad of onder de douche. Zo is er de Bains d'algues de Bretagne en de naam zegt het al: algenbaden uit Bretagne. Dit badprodukt bestaat uit gevriesdroogde fucusalgen. Volgens de Phyto mer bevorderen deze baden de afscheiding van on zuiverheden uit de huid, maar dat kost je wel 106 gulden. Verder is er de Bains alguomer, die gebruikt kan worden in afslankings- en verstevigingskuren. De Alguomer werkt in op het teveel aan vet, dankzij de laminaria-algen, die veel jodium bevatten, maar ook door oligomer en dat is ontzout gevriesdroogd zeewaterconcentraat. Zo'n bad zou de celstof-wis- seling activeren, terwijl het ook een vochtafdrij- vende werking heeft. Het is wel het duurste pro dukt uit de serie, want het kost 160 gulden. Daarnaast is er de Bain Oligomer, die het mogelijk maakt om thuis een 'zeekuur' te volgen. Kost 106

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1988 | | pagina 20