Hollandse kaas: 40 soorten ministe: 4 VRIJ PLOTSELING WEMELT HET VAN VARIËTEITEN Nieuwe schoenen en laarzen: het zit hem in de details Ski-gymnastiek blijk geheel niet te helpen Rijst in Indonesië Spoeddeba partij na g< vakbond s de Stem co Nieuwe rase na kubusl I |n de havenstad Gdansk toondJ Toenadering .DE STEM CONSUMENT MAANDAG 19 SEPTEMBER 1988 Kieskeuriger Binnenland Geen goud Kaasmeisje PE STEM BINNEN^ Door Henriëtte Verburgh Nederland eet steeds meer kaas. En toch is kaas lang zo gewoontjes niet meer als vroeger. Er is de laatste tijd misschien wel sprake van een echte Nederlandse kaascultuur. Een enkele blik op de toonbank van een goede kaas-speciaalzaak zal in ieder geval voldoende zijn om te concluderen dat die brave belegen Goudse en Edammer nog wel de ruggegraat van de Hol landse kaascollectie vormen, maar dat het daar om heen wemelt van de variëteiten en specialiteiten. Op het moment kan de consument al kiezen uit meer dan veertig typen 'Hollandse' die vaak nog in verschillende leeftijdscategorieën van jong tot oveijarig worden aangeboden. Wie had er een paar jaar geleden nog gehoord van Maasdammer gaten kaas, van Kernhem, van Hollandse geitenkaas, van rauwmelkse als Kollummer, Beerendshoeve en Te xelaar, van herderskaas. De nieuwste aanwinst is Proosdijkaas, die zo'n tien dagen geleden in aan wezigheid van koningin Beatrix werd geïntrodu ceerd. Hoe schaars waren tot voor kort de boeren kazen, de Frieze nagelkaas, de roomkaas, heerlijk heden, die nu overvloedig in de vitrines liggen. En wie had ooit gedacht dat Nederland nog eens voor de dag zou komen met 'vreemde' kazen met uitheemse namen als mon chou, subenhara, bar- selle en pompadour? De plotselinge differentiatie in kaas doet nog vreemder aan als men in aanmer king neemt dat ten gevolge van verregaande indus trialisering van het produktieproces de trend bijna een eeuw lang de andere richting uit ging. Die van standaardisering van een in oorsprong wisselvallig natuurprodukt. Hoe moet men dit Hollandse kaas-offensief dui den. Is het wellicht een nauwkeurig voorbereid ant woord op de talrijke buitenlandse kazen die zich op de Nederlandse markt nestelen? Volgens de heer Vernooy, voorlichter van het Nederlands Zui- velbureau, een orgaan dat de promotie van Neder landse kaas in binnen- en buitenland voor zijn re kening neemt, is dit niet het geval. Hij wijst erop dat het uitwaaierende kaasassortiment zich overal in West Europa voordoet. Vernooy: „De toene mende welvaart en het internationale verkeer heeft de mensen kieskeuriger gemaakt, maar ook meer bereid om geëikte patronen te doorbreken. Voor de traditionele boterhammen met kaas zijn de snacks gekomen, de hapjes tussendoor, de toepassingen van kaas in pizza's, macaroni en culinaire recepten. De Nederlandse kaasfabrikanten hebben daar ge woon goed op in gespeeld. Men heeft het imago van kaas op tijd een lift gegeven. Dat heeft ertoe bijgedragen dat de populariteit van Hollandse kaas op de binnenlandse en op de buitenlandse markt behouden kon blijven". Ook drs. H. Schelhaas, voorzitter van het Produkt- schap voor Zuivel, meent dat de Nederlandse kaas markt niet bezig is met een krachtmeting met bij voorbeeld de Franse kazen, produkten waarmee de moderne consument dank zij de regelmatige va kanties buiten de landsgrenzen in de afgelopen ja ren tot volle tevredenheid heeft kennis gemaakt. Schelhaas: „In 1987 is er ruim 12.000 ton kaas uit het buitenland geïmporteerd tegen een binnen landse consumptie van 190.000 ton. Het aandeël Frans is niet weg te poetsen, maar als je het afzet tegen de totale binnenlandse consumptie is het echt niet zo veel. Bovendien bereikt een gedeelte van de importkaas nooit de Hollandse huiskamer, omdat die gewoon wordt doorverkocht naar an dere delen van de wereld. De cijfers wijzen daarbij uit dat de binnenlandse consumptie van de Neder landse kaas sneller groeit, dan die van import-ka zen. En dat terwijl de export van Nederlandse kaas naar Frankrijk juist toeneemt". Niet zo vreemd, al dus de heer Schelhaas, want anders dan de Franse is de Nederlandse kaas constant van kwaliteit, uit stekend te bewaren en verveelt hij nooit. Toch is het niet alles goud wat er blinkt aan de kaashemel. Op groothandelsniveau is de kaas nog nooit zo duur geweest. Recentelijk steeg de prijs op de Leeuwarder kaasbeurs zelfs boven de 7,- per kilo. Oorzaak: de ingeperkte melkproduktie sinds 1984 door de zogenaamde superheffing. Melk is de belangrijkste grondstof van kaas, dus melkschaar- ste heeft ook een ongunstige werking op de kaas- prijs. Misschien voor de binnenlandse markt niet zo verschrikkelijk. Het effect op een onsje jonge is gering, maar voor de export een verschijnsel dat kwalijke gevolgen kan hebben. Schelhaas: „De uitloop van de prijs is ongunstig, vooral omdat we het gevoel hebben dat hij tijdelijk is. De boeren hebben dus geen blijvend profijt van de hogere inkomsten en voor de export verlies je zo klanten die je later met pijn en moeite misschien terug kan winnen. Als de prijs moet stijgen, ak koord, maar dan wel in constante lijn, en niet met pieken en dalen". De grillige prijsontwikkeling van de melk doet zich voor in een periode van toenemende druk op de C0MIIMM Europese kaasmarkt. Nederland vroeger onbe dreigd de grootste kaasexporteur ter wereld merkt dat concurrenten als Duitsland en Frankrijk dich terbij komen. Ook in die landen wordt namelijk steeds meer melk tot kaas verwerkt. Helaas beperkt men zich daarbij niet tot produktie van de eigen soorten, maar wordt er onbeschaamd geleend van succesnummers van de buren. Zo deinst men er in Duitsland, België en Frankrijk niet voor terug Hol landse Goudse en Edammer te verkopen, die nooit een Nederlandse douane is gepasseerd. Schelhaas: „Echt verontrustend is de ontwikeling nog niet. De buitenlandse 'Hollanders' hebben tot op heden lang niet onze kwaliteit. Men beperkt zich hoofdzakelijk tot jonge soorten, waarvan een groot deel voor verwerking is bestemd. Maar alert moet je natuurlijk blijven. Want de wil om zich te verbeteren leeft daar over de grenzen, en men slaagt daar ook wel in. Dus hier doorgaan met in novatie. Dan houden we de nodige voorsprong". Binnen- en buitenlandse politiek ter verhoging van de kaasconsumptie vallen dus momenteel keurig samen. Het Nederlands Zuivelbureau heeft intus sen de handen vol aan het aan de man brengen van "The New Wave in Cheese', de grotere variatie in het aanbod, de verhuring van het produkt en de rich steeds verwijdende toepassingsmogelijkheden. Het Onverwoestbare Kaasmeisje blijkt daarbij vooral op demonstratiepartijtjes een uitstekende hulp. De oosterburen rijn nog steeds dol op Frau Antje, leert recentelijk marktonderzoek en zelfs in Nederland blijkt deze locale schoonheid, uit een vergane periode maar bij 14% van de consumenten ergernis op te wekken. Via de massamedia tracht men in Frankrijk de sympathie voor onze kazen op te voeren met onder meer campagnes voor de Frui- té de Gouda, een zes maanden oude Goudse van dessert-kwaliteit, 'gerijpt als een goede wijn'. In België opereert men onder het motto: 'Smaken ver anderen, de kaaskunst büjft'. In Duitsland is de boodschap: 'Kochen mit Këse aus Holland', waarbij de nieuwe Hollandse Maas dammer gatenkaas naar voren wordt geschoven als onontbeerlijk voor de hoogstpersoonlijke salade. Het doorsnee jasje van kaas wordt dit seizoen in eigen land weer verder afgestroopt me een serie nieuwe advertenties waarvoor het reclamebureau Prad tekende. De eerste verscheen inmiddels op een dubbele pagina van de modespecial van Ave nue. Tussen de meest exclusieve en snobistische duurzame gebruiksgoederen prijkt een stuk voor malig volksvoedsel: onvervalste oude Goudse brokkelkaas, geflankeerd door zes recepten van het type culinair hoogstandje. Gepocheerde peren in rode vermouth met geschaafde oude kaas en gegra tineerde tongfilets met garnalen en champignons, hebben toch weer heel wat meer dan kaas uit het vuistje, bij het buisje. Het al tamelijk luxe receptenboekje Doe meer met Kaas (4,95), nog niet zo gek lang geleden geïntro duceerd, is zojuist vervangen door het aanzienlijk ambitieuze Kaas a la Carte 9,95), waarin de fijn proever naast 'gemakkelijke' recepten, en verre folkloristische schotels ook het driesterrenniveau vindt. De tijd dat Jan Kaas en Jan Modaal een en dezelfde waren, ligt achter ons. Vol verwachting neemt koningin Beatrix een stukje Proosdijkaas in haar mond. De nieuwe kaassoort werd gepresenteerd ter gelegenheid van de viering van het veertigjarig jubileum van het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek NIZO. Links ing. R. Posthumus vcan de coöperatieve Stremsel- en Kleurselfabriek en een kaasmeisje. fotoanp Door Carla Wijnstroot Spectaculaire vormen zullen er niet bij zijn, in de schoenenmode voor de herfst en de winter. Over het algemeen zijn ze klassiek, traditioneel en in sommige ge vallen zelfs regelrecht afgeleid van vooroorlogse modetendenzen. Maar echte 'schoenenfreaks' (eigenlijk is dit woord niet meer in zwang!) zullen dit seizoen de etalages afstropen als waren rij op zoek naar de meest ver rukkelijke hapjes bij de exclusieve traiteurs. Want het rit 'm niet zomaar in een nieuwe kleur of een andere leest, de smaakverschillen liggen veel sub tieler. Hoe belangrijk de details in de mode voor schoenen en laarzen rijn, blijkt wel uit dit be knopte overzicht dat het Modecentrum voor de schoen- en lederindustrie in Waalwijk geeft. In de elegante stijl zien we nog steeds veel pumps. Vaak effen, vaak ook versierd met een simpel vetertje, strikje, een fijne paspoil (tussen- gestikt leer) of een metalen accent. We zien weer wreefbanden en hoge vetersluitingen, de leesten rijn slank, de neuzen ovaal en de hakken geïnspi reerd op de Louis XV-stijl. Voor de stad maakt de elegent-sportieve Engelse pump haar come back, bijvoorbeeld met brogue-gaatjes als versie ring. Glad leer, maar steeds meer suède wordt gecombineerd met zacht glanzende of matte leer soorten en met lak. Zwart, bruin en marine rijn naast rood en grijs de voornaamste kleuren. Als het modern elegant mag, dan zien we de pump frivole sprongetjes maken: er wordt veel opgesmukt en versierd met rozen, draperieën, linten, en strikken. De leesten zijn opvallender, soms korter en gedrongen en de hakken rijn even extreem en opvallend in alle denkbare vor men of standen. Zeer hoog en dun wordt afge wisseld met de meer barokke diabolo-hak. Veel kleuren, veel combinaties van fraaie materialen als suède en nubuck met lakleer, metalisé's, sa tijn en rib. Een stapje verder en je krijgt de cock tailmode met nog meer kwikjes en strikjes, steentjes en corsages in fluweel en satijn. Onder trotteurs verstaan de schoenspecialisten alle schoenen waarop men vaak en comfortabel pleegt te lopen. Voor daags gebruik, zou je kun nen zeggen. Semi-sportief, stads, bedoeld voor onder pantalon of rok. Dat kunnen dus korte laarsjes rijn, of molières, of lage, platte balleri na's. Modekenmerkend is dit jaar het zoge naamde 'hoogfront'-model, waarbij de sluitingen tot ver over de wreef reiken. Veters en gespjes- TEKENING KA TIN KA HOFSTEDE sluitingen worden vaak afgewisseld of gecombi neerd met elastiek. De vormen rijn dikwijls afge leid van het herenlaarsje uit de jaren twintig, maar vaak is daar ook vrijelijk op gevariëerd. De hakken rijn laag, maar de leest blijft elegant. Deze stijl kan ongemerkt overgaan in de spor tieve stijl, die in de schoenenmode eerder neigt naar de Tetro-stijl' dan naar de echte sport schoen (want die beslaat een ander hoofdstuk). Klassieke en functionele vormen, dus, maar met eigentijdse details: stevige zolen in leer, crêpe of poro-gummi, het leer moet tegen een stootje kunnen en is dus vettig, of plantaardig glooid of waterproof. Als er een combinatie is gemaakt met textiel dan is dat ook waterdicht. Voeringen zijn behaaglijk warm met molton of vacht. De modellen zijn halfhoog tot enkelhoog, en de stijl loopt ook over in sportieve laarzen tot boven de enkel. De laars rit overigens weer goed in de lift. Er blijft vraag naar de sportief-klassieke rijlaars, maar in trendy kringen wordt de 'over-de-knie'- laars al gesignaleerd, en beleeft de meer geklede laars met modieuze details (draperieën, rijgveter- sluitingen, twee kleuren en fantasiesluitingen) weer een schoorvoetende comeback. In de EXTRA bijlage Consument van morgen: Alles over de najaars- en wintermode 1988/89. Ski-gymnastiek en een goede conditie verminderen de kanji® ongeval bij het skiën niet. Dat is een van de conclusies uit ij' derzoek van medisch bioloog L. Bouter, die aan de Rijksuni\ teit Limburg gepromoveerd is op het proefschrift 'Injury risi downhillskiing' (Het risico van letsel bij het naar beneden skfe W Elk jaar beoefenen ruim 600.000 Nederlanders het alpine^ Gemiddeld raken er tussen de 12.000 en 20.000 min of meer en gewond. W Bouter begon rijn onderzoek vier jaar geleden. Via de AM ondervroeg hij bijna zeshonderd skiërs die een blessure oi hadden, en evenveel wintersporters die heelhuids waren tin men. Duidelijk was meteen dat ongeoefende skiërs dubbel keer risico lopen. Skiles kan dat risico aanzienlijk verminderen W Veel verwondingen worden veroorzaakt door verkeerd al stelde skiverbindingen. Die afstelling is te controleren met eet s apparaat. Opvallend is, zo constateert Bouter, dat zo'n Nederland veel vaker gebruikt wordt dan in de den. Alcoholgebruik blijkt geen belangrijke risicofactor te zijn. Bij geblesseerde skiërs waren zelfs meer geheelonthouders dan bij heel geblevenen. Inte EL0UNDA (ANP)-D plannen om de binnen grenzen in de EG 1993 af te schaffen ver fijnen niet in de ijs kast, zelfs als Groot- Brittannië voorlopig aan de kant blijft] staan. Dat is gebleken tijdens een informele bijeenkomst van de EG-ministers van fi nanciën, het afgelopen weekeinde op het Griekse eiland Kreta. Tijdens de bijeenkomst pleitte minis ter Ruding (Financiën) V00r verhoging van de ac cijns op alcohol. In Indonesië is rijst het heilige hoofdgerecht. In stalletjes laa de weg worden grote borden met dampende rijst opgeschept, garneerd met wat vlees en groente. Mensen rijn gewoon om, tus de werkzaamheden door, even neer te strijken bij zo'n eenvoud eetgelegenheid. Wanneer je bij een Indonesische familie thuis eet, zul je op tafel telijke gerechten vinden, waarvan je kunt nemen zo veel als je Voor de koloniale Nederlanders werd deze manier van serverenl uitgangspunt van hun rijsttafel, die uitgroeide tot een copia maaltijd met soms wel meer dan twintig koude en warme ten. Gaargekookte rijst moet droog en loskorrelig rijn. Er zijn verse lende manieren om dit te bereiken, al dan niet met een stomer gaan er vanuit dat u geen rijststomer heeft, maar wel een pan een niet te dunne bodem (anders gaat de rijst vastkoeken). Ni per persoon twee kleine kopjes rauwe rijst (beras) en gebruik j zout. Zoek de rijst na op steentjes. Neem op ieder kopje rijst twee kopjes water. Breng het water i de kook en laat de rijst zonder deksel rustig droogkoken. Roer mengsel een keer, zet de pan op 'n klein pitje (zonodig op plaatje) en doe de deksel stevig dicht (leg eventueel een opgerc schone theedoek langs de rand). Na ruim tien minuten is dei klaar, maar proef voor het opdienen enkele korrels om te contri ren of ze wel zacht rijn, iedere soort rijst heeft immers z'n kooktijd. Als u van plan bent om regelmatig rijst te koken, isi aan te raden steeds dezelfde rijstsoort te kopen. Hieronder een zacht gekruid gerecht dat samen met wat rauwkost, bijvoc beeld niet aangemaakte komkommer of gesmoorde kool een dis vormt. Oesih Oesih van rundvlees voor 4 personen Voorbereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: ruim twee uur. 400 gram mager rundvlees 1 grote ui 1 teentje knoflook 1 theelepel trassi 1 theelepel sambal oelek 4 blaadjes djeroek poeroet 2 blaadjes daon salam 3 kemiries 1 schijf laos of 1 theelepel poeder 1 theelepel ketoembar 1 theelepel goela djawa of suiker 1/4 blok santen 1 theelepel asem of 1 kneep citroen 1 bouillonblokje of zout naar smaak 2 eetlepels mais- of zonnebloemolie Snij het vlees in blokjes en kook het een uur in weinig water, kruidenmengsel kneuzen en licht fruiten in 2 eetlepels olie I blaadjes salam en djeroek poeroet worden daarbij los in daan. Voeg het vlees, de bouillon en het blokje santen toe et la het koken tot het vlees gaar is en de olie zich heeft gescheiden de saus. Tussentijds zonodig water toevoegen, maar let de saus niet te dun wordt. WARSCHAU (RTR) - De leii tische partij hebben zaterdi houden over de afspraak Solidariteit volgende maand leggen. Het officiële Poolse nieuws agentschap PAP meldde dat het Politburo vergaderd had over de politieke en maat schappelijke problemen in het land. Eerder op de dag had de Poolse partijleider, generaal Wojciech Jaruzelski, al over legd met de leden van het par tijsecretariaat en de provin ciale partij leiders. Minister Kiszczak sprak vrijdag na twee dagen onder handelingen met Solidariteit- leider Lech Walesa af volgende maand besprekingen te begin nen over de toekomst van het land. Daarbij kreeg Walesa volgens een andere voorman van Solidariteit, Wladyslaw Frasyniuk, van Kiszczak te ho ren dat er voorlopig geen sprake kan zijn van legalise ring van het onafhankelijke vakverbond, dat in 1982 buiten de wet gesteld werd. Volgens Kiszczak zou er een opstand uitbreken in de gelederen van partij, leger en politie als de re gering Solidariteit weer zou toelaten. Volgens westerse waarne mers wordt er inderdaad flink gemord in de partij over de be sprekingen met Solidariteit en overwegen sommigen zelfs hun partij boekje in te leveren als de regering het op een akkoordje gooit met Solidariteit. Maar zij achten het onwaarschijnlijk dat Kiszczak, die als een ver trouweling van Jaruzelski geldt, zijn post zal verliezen, tenzij er een echte opstand in de partij zou uitbreken. DE VERHOUDING TUSSEN de regering valt het best te vergelijl aar geketende gevangenen: het een kan niet buiten de ander. Dat besef begint nu blijkbaar door te dringen. Vooral de Pools deze gedachte. Sinds de knevel it, Jidariteit in 1981zijn leider Wa door de Poolse regering consec de onverschilligheid van het Poe worden economische omstandiJ voorzitter Walesa aan kracht en ,ust aan het arbeidsfront van bec Ken nog best bereid om de barric I rJ*Lec'1ts met hu'P van Walesa - I rn ,belofte afdwong dat Solidar I O?,?.?1e",a,el9esprek over de toek I ?an de stakingen. I nrn esa heeft met ziJn handreik Ista ?sico 9enomen. De radic. I a' veroordeeld, maar de i Ien? ,z'ch achter hun leider ges I cin rne'de P°°lse partijtop - beterendrUISt en'9e manier I Pr!^at 9eldt voor Walesa, is e ooise partijleider Jaruzelski ens srh Czeslaw Kiszczak. In de t leaa Rarti' 's 9rote onrust ontsta ak iz- de gemoederen te bec 1'S2czak om het hardst dat d nim n'e' veranderd is. Veel; ri„h(we besprekingen zijn geplar van het Poolse staatsbe: pne hervormingen, en voorzichtige toenader Ivoori e re9er'ng zullen uit I han? i de baviken in de commui I sIiJe. 9en °P alle mogelijke m; I mar-h, het eigenbelang - de ar dianw Posit|es aantasten - en i krarhi 'and 2it 20 dieP in de f n0Q i??n ooodzakelijk is om uit y 's het de vraag of het ooit no Rubik's Clock, zo heet de nieuwste breinbreker na dev rage van de Magische Kubus. Het is opnieuw een vondst valj 45-jarige Hongaarse spellenuitvinder Emö Rubik. Vanaf U"'s™ ding in de winkel te koop en gaat 19,95 kosten. Of het uiteindelijke succes te vergelijken zal rijn met dat 1 kubus, zal moeten worden afgewacht. Van de kubus rijn sinds |!t over de gehele wereld honderd miljoen exemplaren verkocht. W De Clock bestaat uit een ronde schijf met aan weerszijde] gen kleine klokjes, die met behulp van vier wieltjes en vier bC verdraaid kunnen worden. Het gaat erom alle wijzers van alle V jes tegelijk op twaalf uur te krijgen. Een geheim en een echttf zei. Promotie van Nederlandse kaas in het buitenland fotoarchief de stem 0

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1988 | | pagina 2