DE STEM
7OM E R E D IT I E
INE
IRS
39,-
99,-
Macaroni en spaghetti
I
•137100.
WMB
WE LINE
/os
favoriete stripboek
Al
[land
EL
)-320.61
'A/SPANJE
ARIJE
zomerkost
ENRIJK
Aglio e olio
Paprika
Hambone
ERLAND
strips cartoons
JE ivEEr T&OT iDEL-
tVE ZATEN
VROEé>£R /N
.ÜEZBLFDE NLAóI
HERINNER
ME GEEN
KALE
KINDEREN
\JAN 5CJicXtf\
Suske en Wiske: „De Edele Elfen
Muurlyk ben JU de
heldin. Wake. maar
het streelt de mannen
hun ijdelheid.
Ha, je weet het. Het de
ene hand een beetje
teven en met de andere
zakken steken, hè[
\Jij moet minister
I worden 1
Ve jaan onze overwmmno
op de trollen vieren'.
per minuut
ZATERDAG
uit in de regio
exposities
ZONDAG
Zie zaterdag.
ZATERDAGI
9 JUL11988!
J/AUGUSTUt
Id'ag vanaf 29 plaatsen ia.
«totjer zijn nog lager.
econtracteerde hotels dicht'
douche of bad en'wc. Reis
et toilet,.'video en eigen'
loéking met onmiddellijk#,
m vrijdag 9.OO-20.'OO uur,
V„ Veerkade-9, Rotterdam.
Ibiedlngen' onze brochure'.
pp. m. zwembaS, dir. a. at.
109-49.711.426633 na 18 u.
JRSIE-REIZEN naar Hon#
xcurs. 7?5,Büspendel v#
Gr. kat. bung.-hotels. C
en -disco. Bung. a/h. «tra##
r. .10 dgn. ƒ499,-. Buspendt
-872453.
Door Willie Boot
Wij Nederlanders zijn van mening dat zo-
jra het warm weer is, warm eten eigenlijk
niet meer kan. In tal van Zuideuropese
landen wordt die mening tegengesproken.
Ook hartje zomer eten ze daar uitgebreid
warm en ze doen dat vaak nog twee keer
per dag ook.
Een bezwaar tegen warm eten kan zijn dat
het zoveel werk is. Het beetje extra hitte in
de keuken is voor ons weinig verwende en
dus weinig gewende noorderlingen vaak
net te veel van het goede.
Daarom deze week eens een paar makke-
jjjke en tamelijk snelle gerechten. Het zijn
gerechten met macaroni en spaghetti, Ita-
liaans dus en heel lekker. In Italië heeft
zo'n beetje iedere plaats wel zijn eigen
spaghetti- en macaroni-variëteit, inclusief
1 de daarvoor bestemde spaghetti- of maca-
roni-soort. In veel gevallen maken de Ita-
i
Jeiz. in door ons gecontri
ER (ook b'uspendels mog.)'
|.v, 077-517744/544001,
4'
in div. badplaatsen tuaeyj
fe's en app., max. 8 pers.
iroch.: 91899-17193/929-419IM.
ïAvoh in ren', landgoed tussen' IW-
fv.a. 30/7.09-49.7361.8484.
Bssarl
'AL i/hSALZBURGE
I ken van de bergen en flohft
11 Grossari, Tlx. 67671. ttf
I erd. zwembad, sauna, solar, tl'
Hhba
I ede
lianen die spaghetti of macaroni (pasta is
daar de verzamelnaam) ook nog eens zelf.
Voor de volgende gerechten houden we het
I bij macaroni en spaghetti die je gewoon in
de supermarkt kunt kopen. Het verdient
aanbeveling de betere pasta van Italiaanse
makelij te kopen, omdat die zich het beste
I gedragen bij de diverse bereidingen.
Het eerste gerecht kwam ik tegen op Sardi
nië. Het is een macaroni met een koude
saus. Het geheim van de saus zit 'm in het
feit dat de ingrediënten een uur op elkaar
in hebben gewerkt.
Voor de koude saus hebben we, als we
voor 4 personen koken, het volgende no
dig:
een kilo rijpe tomaten
twee flinke uien
twee teentjes knoflook
half pond zwarte olijven
twaalf blaadjes basilicum
vier lepels olijfolie
De berijding is als volgt. Snij de knoflook
en uien heel fijn. Doe dit alvast met de
olijfolie in een schaal die ook de overige
ingrediënten voor de saus kan bevatten.
Snij de tomaten in kleine stukjes. Doe de
tomaten bij de uien en knoflook. Ontpit
vervolgens de olijven en doe ze in de
schaal. Snij de basilicum heel fijn en voeg
ook die toe. (N.B. bij gebrek aan verse ba
silicum kan er desnoods met gedroogde
basilicum gewerkt worden, maar het ge
heel smaakt dan wel ietsje minder). Meng
de ingrediënten in de schaal goed dooreen.
Zet de schaal vervolgens een uur weg in de
koelkast.
De koude macaroni-saus wordt bij voor
keur gegeten met schelpjes-macaroni. Die
macaroni-variëteit biedt de saus namelijk
de mogelijkheid om als het ware in de ma
caroni door te dringen. Kook de macaroni
volgens de aanwijzingen op de verpakking
in kokend water waaraan, nadat het kook
punt is bereikt een handje zout is toege
voegd. Kook de macaroni tot hij beetgaar
is. Giet hem vervolgens af in een vergiet.
Afspoelen met koud water is in dit ene ge
val niet nodig, omdat we met een koude
saus werken.
Meng de warme macaroni en de koude
saus dooreen.
Serveer er geraspte parmenzaanse kaas
en stokbrood bij.
De volgende spaghetti kom je alom in Ita
lië in tal van variaties tegen. Hij heet Spag
hetti aglio, olio e peperoncini (spaghetti
met knoflook, olie en pepertjes). Het is een
van de snelst te maken spaghetti-variaties.
Doe in een klein koekepannetje of steel
pannetje flink wat olijfolie van eén goede
kwaliteit (reken zo'n vijf eetlepels per per
soon). Voeg daar per persoon twee fijnge
sneden teentjes knoflook aan toe. Vervol
gens moet er naar smaak fijngesneden
spaanse pepertjes aan toegevoegd worden.
Vers zijn die pepertjes vaak erg scherp van
smaak en dan is 1 pepertje per persoon
ruim voldoende. Gedroogd is de smaak
vaak iets minder prominent en zijn 1V4 a 2
pepertjes nodig.
Breng water aan de kook, doe er een
handje zout bij en kook de spaghetti vol
gens de kookvoorschriften. Maak onder
tussen de olijfolie met daarin de fijngesne
den knoflook en pepertjes warm. Dat
mengsel mag lichtjes, maar vooral niet te
hard bakken. De kunst is om lichtbruin ge
bakken knoflook te hebben op het mo
ment dat de spaghetti klaar is. Snij, wan
neer de twee pannen op het vuur staan,
wat peterselie (een eetlepel per twee perso
nen) fijn.
Als de spaghetti gaar is, moet hij wor
den afgegoten in een vergiet, spoel hem
snel even af met koud water (niet te veel,
want anders wordt-ie te koud). Doe de
spaghetti terug in de pan en giet er het
olijfoliemengsel over. Strooi er de fijnge
sneden peterselie bij en meng het geheel
dooreen.
Serveer er parmenzaanse kaas en stok
brood bij.
Tot slot een zomerse spaghetti die 'spag
hetti a la ciociara' heet en die als ingre
diënten tomaten, zwarte olijven, paprika
(groen of geel) en olijfolie heeft.
De bereiding voor deze spaghetti is,
voor 4 personen, als volgt. Doe driekwart
kopje goede olijfolie in een pan en verhit
die langzaam. Voeg daaraan 3 flinke rijpe,
ontvelde tomaten toe en de in reepjes ge
sneden en van zaad en zaadlijsten ontdane
paprika. Doe een deksel op de pan en laat
zachtjes zo'n 20 minuten koken. Ontpit in
tussen de olijven en halveer ze. Doe die
halve olijven in de pan nadat de rest 20
minuten gekookt heeft en laat nog 5 minu
ten meekoken. Kook ondertussen de spag
hetti volgens de kookaanwijzingen op de
ïiet de spaghetti af, spoel hem voor
zichtig af met koud water en meng er ver
volgens voorzichtig de saus doorheen.
Serveren met parmensaanse kaas en
stokbrood.
N.B. macaroni en spaghetti zijn eigen
lijk voorgerechten. De Italianen eten er
veelal een stukje vlees of een visje achter
aan.
Smakelijk eten.
nbad, ligwei, zandbakken, tct*
e deur. App. 4 pers. DM 70,* >4
giitttm
fam.hotel in
Zeer rustige en
ng, rustiek rest.
en' snelbuffet:
terras, vertrgk-
chillende-wan-
ardrjjcursus.
egn-Schmid
0941/83/537 57
sturen, pikken we er zo uit.
Déze week moet Charlie de
tweeling van de buren uit de
crèche halen. Kun jij hem
helpen de twee kinderen die
er precies hetzelfde uitzien, te
vinden? Schrijf je oplossing
op een briefkaart en stuur die
naar:
Redactie De Stem
t.a.v. De Kleine Moeite
Postbus 3229
4800 MB Breda
Ia
B
C
1
F
G H
1
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
uj
Onderaan zie je
21 vlekken die
in de witte
ruimtes bovenin
passen. Aan jou
de opgave om
uit te zoeken
welke vlek op
welk wit vlsk
past. Voor het
gemak kun je de
getallen bij de
letters op de
balk invullen.
GOES
Grand Theater
19 en 21.30 u. Honneponnetje.
HULST
De Koning van Engeland
19 en 21.30 u. Police academy deel 5.
19 en 21.30 u. Honneponnetje.
20 u. Cry freedom.
19 en 21.30 u. Running man.
TERNEUZEN
Luxor I II
19 en 21.30 u. Drie mannen en een baby.
19 en 21.30 u. Crocodile Dundee.
VLISSINGEN
Alhambral
19 en 21.30 u. Crocodile Dundee 2.
Alhambrall
19 en 21.30 u. Police academy 5.
BRUGGE
Gulden Vlies I
14.30 en 20 u. Man on fire.
22.30 u. Stakeout.
Gulden Vlies II
14.30 u. Running man.
20 u. Hope and glory.
22.30 u. Wish you were here.
Gulden Vlies III
14.30 en 20 u. Intervista.
22 u. The last emperor.
Memllng
14.30,20 en 22.30 u. Police academy deel 5.
Rembrandt
20 u. No way out.
22.30 u. Maagd te verkrachten.
GENT
Decascoop
15,17.30,20 en 22.30 u. Bloodsport.
20 u. Someone to watch over me.
15,17.30 en 20 u. Biloxi blues, a.l.
15,17.30, 20 en 22.30 u. No man's land, a.l.
15,17.30, 20 en 22.30 u. Bright lights, big ci
ty, a.l.
17.45 en 22.30 u. Prince, sign O the times,
a.l.
20 u. Cry freedom, a.l.
15,17.30,20 en 22.30 u. Like father, like son,
a.l.
22.30 u. Throw mama from the train, a.l.
15,17.30, 20 en 22.30 u. Summer school, a.l.
20 en 22.30 u. The milagro beanfield war, a.l.
15,17.30,20 en 22.30 u. Police academy deel
5, a.l.
20 u. The laste emperor, a.l.
20 u. Empire of the sun, a.l.
15 en 17.30 u. The aristocats, a.l.
20 en 22.30 u. L'Oeuvre au noir, a.l.
15,17.30 en 22.45 u. China girl, a.l.
15,17.30 en 22.45 u. 9'/j Weeks.
Studloscoop
22.30 u. Tampopo.
22.30 u. Rumble fish.
20 u. Storia d' amore.
20 en 22.30 u. Bird.
20 u. Babette's feest.
KNOKKE/HEIST
Laguna Beach - 11-19 u. 27e Int. kar-
toonfestival.
Casino - 20 u. Star Festival: Nicole Croi-
sille.
HULST
Café de Kroon - 14.30 u. schieting.
DE KLINGE
Het Gasthof - 15 u. schieting.
KOEWACHT
Oude Molen - 14.30 u. schieting.
P. deVllegher - 15 u. schieting.
NIEUW-NAMEN
R. Thilleman - 20 u. kaarting.
OSSENISSE
Hof ter Nesse - 14.30 u. schieting.
ST. GILLIS
Caentens-toren
14.30 u. schieting.
ST. JANSTEEN
Café de Kroon - 14 u. vleeskaarting.
20 u. bingo.
VOGELWAARDE
Café'tKarrewlel - 14.30u.schietingen
gaaibollen.
ZUIDDORPE
Café't Gemeentehuis - 14.30 u. schie
ting.
AXEL
Streekmuseum - Werken van Petrie
Klinckhamers. Geop. woe. t/m za. 13.30-17
u. (tot 23 juli).
GROEDE
Galerie-theater De Twee Duiven, Slijkstr.
7 - Zomerexpositie. Geop. dag. zo. gesl.
Elke dinsdag en vrijdag om 21 u. voorstelling
(t/m19aug.).
HULST
Galerie van Geyt, Steenstr. - H. Slijper,
olieverfschilderijen. Reinder Homan, grafiek
en Anne ten Broek, keramiek. Geop. dag. 9-
12 en 14-18 u. za. tot 17 u. zo. 14-18 u. di.
gesl. (tot 31 juli).
Club CD - Schilderijen en Willy de
Houck. Geop. dag. 10-22 u., di. gesl. (tot 1
aug.).
NIEUWVLIET
Rest. 'De Travalje' - Aquarellen van Ma
ria Burgs. Geop. dag. (tot 1 sept.).
ST. ANNA TER MUIDEN
Gemeentehuls - Zomerexpositie van
acht kunstenaars. Geop. vrij. 19-21 u. za. en
zo. 14-18 u. (tot 31 aug.).
VLISSINGEN/BRESKENS
Veerboot - Expositie getiteld 'Poging tot
interieurverbetering' van Wim de Haak (tot 31
aug.).
14 u. Benji.
19 en 21.30 u. Honneponnetje.
HULST
De Koning van Engeland
13.45 u. De troetelbeertjes.
13.45,16.15,19en 21.30 u. Police academy
deel 5.
13.45,16.15,19 en 21.30 u. Honneponnetje.
16.15 en 20 u. Cry freedom.
13.45,16.15 en 19 u. Running man.
21.30 u. Babette's feast.
TERNEUZEN
Luxorl&ll
13.45 u. Jungle book.
16.15,19 en 21.30 u. Drie mannen en een ba
by.
13.45.16.15.19 en 21.30 u. Crocodile Dun
dee.
VLISSINGEN
Alhambral
14,19 en 21.30 u. Crocodile Dundee 2.
Alhambrall
14 u. Benji.
19 en 21.30 u. Police academy 5.
BRUGGE
Gulden Vlies I
14.30,17.15 en 20 u. Man on fire.
22.30 u. Stakeout.
Gulden Vlies II
14.30 en 17.15 u. Running man.
20 u. Hope and glory.
22.30 u. Wish you were here.
Gulden Vlies III
17.15 u. Intervista.
14 en 20 u. The last emperor.
Memllng
14.30.17.15.20 en 22.30 u. Police academy
deel 5.
Rembrandt
14.30,17.15,20 u. No way out.
22.30 u. Maagd te verkrachten.
KNOKKE/HEIST
Laguna Beach - 11-19 u. 27e Int. kar-
toonfestival.
KIELDRECHT
J. de Loos - 20 u. kaarting.
DE KLINGE
De Statie - 15 u. schieting.
KOEWACHT
Oude Molen - 14.30 u. schieting.
P. deVliegher - 15 u. schieting.
OSSENISSE
Hol ter Nesse - 14.30 u. schieting.
ST. JANSTEEN
Café den Ouden Arend - 14 u. prijskaar-
ting.
20 u. bingo.
VOGELWAARDE
Café'tKarrewlel - 14.30u.schietingen
gaaibollen.
WALSOORDEN
RudieenSonJa - 14.30 u. gaaibollen.
GOES
Grand Theater