DE STEM 7OM E R E D IT I E INE IRS 39,- 99,- Macaroni en spaghetti I •137100. WMB WE LINE /os favoriete stripboek Al [land EL )-320.61 'A/SPANJE ARIJE zomerkost ENRIJK Aglio e olio Paprika Hambone ERLAND strips cartoons JE ivEEr T&OT iDEL- tVE ZATEN VROEé>£R /N .ÜEZBLFDE NLAóI HERINNER ME GEEN KALE KINDEREN \JAN 5CJicXtf\ Suske en Wiske: „De Edele Elfen Muurlyk ben JU de heldin. Wake. maar het streelt de mannen hun ijdelheid. Ha, je weet het. Het de ene hand een beetje teven en met de andere zakken steken, hè[ \Jij moet minister I worden 1 Ve jaan onze overwmmno op de trollen vieren'. per minuut ZATERDAG uit in de regio exposities ZONDAG Zie zaterdag. ZATERDAGI 9 JUL11988! J/AUGUSTUt Id'ag vanaf 29 plaatsen ia. «totjer zijn nog lager. econtracteerde hotels dicht' douche of bad en'wc. Reis et toilet,.'video en eigen' loéking met onmiddellijk#, m vrijdag 9.OO-20.'OO uur, V„ Veerkade-9, Rotterdam. Ibiedlngen' onze brochure'. pp. m. zwembaS, dir. a. at. 109-49.711.426633 na 18 u. JRSIE-REIZEN naar Hon# xcurs. 7?5,Büspendel v# Gr. kat. bung.-hotels. C en -disco. Bung. a/h. «tra## r. .10 dgn. ƒ499,-. Buspendt -872453. Door Willie Boot Wij Nederlanders zijn van mening dat zo- jra het warm weer is, warm eten eigenlijk niet meer kan. In tal van Zuideuropese landen wordt die mening tegengesproken. Ook hartje zomer eten ze daar uitgebreid warm en ze doen dat vaak nog twee keer per dag ook. Een bezwaar tegen warm eten kan zijn dat het zoveel werk is. Het beetje extra hitte in de keuken is voor ons weinig verwende en dus weinig gewende noorderlingen vaak net te veel van het goede. Daarom deze week eens een paar makke- jjjke en tamelijk snelle gerechten. Het zijn gerechten met macaroni en spaghetti, Ita- liaans dus en heel lekker. In Italië heeft zo'n beetje iedere plaats wel zijn eigen spaghetti- en macaroni-variëteit, inclusief 1 de daarvoor bestemde spaghetti- of maca- roni-soort. In veel gevallen maken de Ita- i Jeiz. in door ons gecontri ER (ook b'uspendels mog.)' |.v, 077-517744/544001, 4' in div. badplaatsen tuaeyj fe's en app., max. 8 pers. iroch.: 91899-17193/929-419IM. ïAvoh in ren', landgoed tussen' IW- fv.a. 30/7.09-49.7361.8484. Bssarl 'AL i/hSALZBURGE I ken van de bergen en flohft 11 Grossari, Tlx. 67671. ttf I erd. zwembad, sauna, solar, tl' Hhba I ede lianen die spaghetti of macaroni (pasta is daar de verzamelnaam) ook nog eens zelf. Voor de volgende gerechten houden we het I bij macaroni en spaghetti die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Het verdient aanbeveling de betere pasta van Italiaanse makelij te kopen, omdat die zich het beste I gedragen bij de diverse bereidingen. Het eerste gerecht kwam ik tegen op Sardi nië. Het is een macaroni met een koude saus. Het geheim van de saus zit 'm in het feit dat de ingrediënten een uur op elkaar in hebben gewerkt. Voor de koude saus hebben we, als we voor 4 personen koken, het volgende no dig: een kilo rijpe tomaten twee flinke uien twee teentjes knoflook half pond zwarte olijven twaalf blaadjes basilicum vier lepels olijfolie De berijding is als volgt. Snij de knoflook en uien heel fijn. Doe dit alvast met de olijfolie in een schaal die ook de overige ingrediënten voor de saus kan bevatten. Snij de tomaten in kleine stukjes. Doe de tomaten bij de uien en knoflook. Ontpit vervolgens de olijven en doe ze in de schaal. Snij de basilicum heel fijn en voeg ook die toe. (N.B. bij gebrek aan verse ba silicum kan er desnoods met gedroogde basilicum gewerkt worden, maar het ge heel smaakt dan wel ietsje minder). Meng de ingrediënten in de schaal goed dooreen. Zet de schaal vervolgens een uur weg in de koelkast. De koude macaroni-saus wordt bij voor keur gegeten met schelpjes-macaroni. Die macaroni-variëteit biedt de saus namelijk de mogelijkheid om als het ware in de ma caroni door te dringen. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking in kokend water waaraan, nadat het kook punt is bereikt een handje zout is toege voegd. Kook de macaroni tot hij beetgaar is. Giet hem vervolgens af in een vergiet. Afspoelen met koud water is in dit ene ge val niet nodig, omdat we met een koude saus werken. Meng de warme macaroni en de koude saus dooreen. Serveer er geraspte parmenzaanse kaas en stokbrood bij. De volgende spaghetti kom je alom in Ita lië in tal van variaties tegen. Hij heet Spag hetti aglio, olio e peperoncini (spaghetti met knoflook, olie en pepertjes). Het is een van de snelst te maken spaghetti-variaties. Doe in een klein koekepannetje of steel pannetje flink wat olijfolie van eén goede kwaliteit (reken zo'n vijf eetlepels per per soon). Voeg daar per persoon twee fijnge sneden teentjes knoflook aan toe. Vervol gens moet er naar smaak fijngesneden spaanse pepertjes aan toegevoegd worden. Vers zijn die pepertjes vaak erg scherp van smaak en dan is 1 pepertje per persoon ruim voldoende. Gedroogd is de smaak vaak iets minder prominent en zijn 1V4 a 2 pepertjes nodig. Breng water aan de kook, doe er een handje zout bij en kook de spaghetti vol gens de kookvoorschriften. Maak onder tussen de olijfolie met daarin de fijngesne den knoflook en pepertjes warm. Dat mengsel mag lichtjes, maar vooral niet te hard bakken. De kunst is om lichtbruin ge bakken knoflook te hebben op het mo ment dat de spaghetti klaar is. Snij, wan neer de twee pannen op het vuur staan, wat peterselie (een eetlepel per twee perso nen) fijn. Als de spaghetti gaar is, moet hij wor den afgegoten in een vergiet, spoel hem snel even af met koud water (niet te veel, want anders wordt-ie te koud). Doe de spaghetti terug in de pan en giet er het olijfoliemengsel over. Strooi er de fijnge sneden peterselie bij en meng het geheel dooreen. Serveer er parmenzaanse kaas en stok brood bij. Tot slot een zomerse spaghetti die 'spag hetti a la ciociara' heet en die als ingre diënten tomaten, zwarte olijven, paprika (groen of geel) en olijfolie heeft. De bereiding voor deze spaghetti is, voor 4 personen, als volgt. Doe driekwart kopje goede olijfolie in een pan en verhit die langzaam. Voeg daaraan 3 flinke rijpe, ontvelde tomaten toe en de in reepjes ge sneden en van zaad en zaadlijsten ontdane paprika. Doe een deksel op de pan en laat zachtjes zo'n 20 minuten koken. Ontpit in tussen de olijven en halveer ze. Doe die halve olijven in de pan nadat de rest 20 minuten gekookt heeft en laat nog 5 minu ten meekoken. Kook ondertussen de spag hetti volgens de kookaanwijzingen op de ïiet de spaghetti af, spoel hem voor zichtig af met koud water en meng er ver volgens voorzichtig de saus doorheen. Serveren met parmensaanse kaas en stokbrood. N.B. macaroni en spaghetti zijn eigen lijk voorgerechten. De Italianen eten er veelal een stukje vlees of een visje achter aan. Smakelijk eten. nbad, ligwei, zandbakken, tct* e deur. App. 4 pers. DM 70,* >4 giitttm fam.hotel in Zeer rustige en ng, rustiek rest. en' snelbuffet: terras, vertrgk- chillende-wan- ardrjjcursus. egn-Schmid 0941/83/537 57 sturen, pikken we er zo uit. Déze week moet Charlie de tweeling van de buren uit de crèche halen. Kun jij hem helpen de twee kinderen die er precies hetzelfde uitzien, te vinden? Schrijf je oplossing op een briefkaart en stuur die naar: Redactie De Stem t.a.v. De Kleine Moeite Postbus 3229 4800 MB Breda Ia B C 1 F G H 1 J K L M N O P Q R S T uj Onderaan zie je 21 vlekken die in de witte ruimtes bovenin passen. Aan jou de opgave om uit te zoeken welke vlek op welk wit vlsk past. Voor het gemak kun je de getallen bij de letters op de balk invullen. GOES Grand Theater 19 en 21.30 u. Honneponnetje. HULST De Koning van Engeland 19 en 21.30 u. Police academy deel 5. 19 en 21.30 u. Honneponnetje. 20 u. Cry freedom. 19 en 21.30 u. Running man. TERNEUZEN Luxor I II 19 en 21.30 u. Drie mannen en een baby. 19 en 21.30 u. Crocodile Dundee. VLISSINGEN Alhambral 19 en 21.30 u. Crocodile Dundee 2. Alhambrall 19 en 21.30 u. Police academy 5. BRUGGE Gulden Vlies I 14.30 en 20 u. Man on fire. 22.30 u. Stakeout. Gulden Vlies II 14.30 u. Running man. 20 u. Hope and glory. 22.30 u. Wish you were here. Gulden Vlies III 14.30 en 20 u. Intervista. 22 u. The last emperor. Memllng 14.30,20 en 22.30 u. Police academy deel 5. Rembrandt 20 u. No way out. 22.30 u. Maagd te verkrachten. GENT Decascoop 15,17.30,20 en 22.30 u. Bloodsport. 20 u. Someone to watch over me. 15,17.30 en 20 u. Biloxi blues, a.l. 15,17.30, 20 en 22.30 u. No man's land, a.l. 15,17.30, 20 en 22.30 u. Bright lights, big ci ty, a.l. 17.45 en 22.30 u. Prince, sign O the times, a.l. 20 u. Cry freedom, a.l. 15,17.30,20 en 22.30 u. Like father, like son, a.l. 22.30 u. Throw mama from the train, a.l. 15,17.30, 20 en 22.30 u. Summer school, a.l. 20 en 22.30 u. The milagro beanfield war, a.l. 15,17.30,20 en 22.30 u. Police academy deel 5, a.l. 20 u. The laste emperor, a.l. 20 u. Empire of the sun, a.l. 15 en 17.30 u. The aristocats, a.l. 20 en 22.30 u. L'Oeuvre au noir, a.l. 15,17.30 en 22.45 u. China girl, a.l. 15,17.30 en 22.45 u. 9'/j Weeks. Studloscoop 22.30 u. Tampopo. 22.30 u. Rumble fish. 20 u. Storia d' amore. 20 en 22.30 u. Bird. 20 u. Babette's feest. KNOKKE/HEIST Laguna Beach - 11-19 u. 27e Int. kar- toonfestival. Casino - 20 u. Star Festival: Nicole Croi- sille. HULST Café de Kroon - 14.30 u. schieting. DE KLINGE Het Gasthof - 15 u. schieting. KOEWACHT Oude Molen - 14.30 u. schieting. P. deVllegher - 15 u. schieting. NIEUW-NAMEN R. Thilleman - 20 u. kaarting. OSSENISSE Hof ter Nesse - 14.30 u. schieting. ST. GILLIS Caentens-toren 14.30 u. schieting. ST. JANSTEEN Café de Kroon - 14 u. vleeskaarting. 20 u. bingo. VOGELWAARDE Café'tKarrewlel - 14.30u.schietingen gaaibollen. ZUIDDORPE Café't Gemeentehuis - 14.30 u. schie ting. AXEL Streekmuseum - Werken van Petrie Klinckhamers. Geop. woe. t/m za. 13.30-17 u. (tot 23 juli). GROEDE Galerie-theater De Twee Duiven, Slijkstr. 7 - Zomerexpositie. Geop. dag. zo. gesl. Elke dinsdag en vrijdag om 21 u. voorstelling (t/m19aug.). HULST Galerie van Geyt, Steenstr. - H. Slijper, olieverfschilderijen. Reinder Homan, grafiek en Anne ten Broek, keramiek. Geop. dag. 9- 12 en 14-18 u. za. tot 17 u. zo. 14-18 u. di. gesl. (tot 31 juli). Club CD - Schilderijen en Willy de Houck. Geop. dag. 10-22 u., di. gesl. (tot 1 aug.). NIEUWVLIET Rest. 'De Travalje' - Aquarellen van Ma ria Burgs. Geop. dag. (tot 1 sept.). ST. ANNA TER MUIDEN Gemeentehuls - Zomerexpositie van acht kunstenaars. Geop. vrij. 19-21 u. za. en zo. 14-18 u. (tot 31 aug.). VLISSINGEN/BRESKENS Veerboot - Expositie getiteld 'Poging tot interieurverbetering' van Wim de Haak (tot 31 aug.). 14 u. Benji. 19 en 21.30 u. Honneponnetje. HULST De Koning van Engeland 13.45 u. De troetelbeertjes. 13.45,16.15,19en 21.30 u. Police academy deel 5. 13.45,16.15,19 en 21.30 u. Honneponnetje. 16.15 en 20 u. Cry freedom. 13.45,16.15 en 19 u. Running man. 21.30 u. Babette's feast. TERNEUZEN Luxorl&ll 13.45 u. Jungle book. 16.15,19 en 21.30 u. Drie mannen en een ba by. 13.45.16.15.19 en 21.30 u. Crocodile Dun dee. VLISSINGEN Alhambral 14,19 en 21.30 u. Crocodile Dundee 2. Alhambrall 14 u. Benji. 19 en 21.30 u. Police academy 5. BRUGGE Gulden Vlies I 14.30,17.15 en 20 u. Man on fire. 22.30 u. Stakeout. Gulden Vlies II 14.30 en 17.15 u. Running man. 20 u. Hope and glory. 22.30 u. Wish you were here. Gulden Vlies III 17.15 u. Intervista. 14 en 20 u. The last emperor. Memllng 14.30.17.15.20 en 22.30 u. Police academy deel 5. Rembrandt 14.30,17.15,20 u. No way out. 22.30 u. Maagd te verkrachten. KNOKKE/HEIST Laguna Beach - 11-19 u. 27e Int. kar- toonfestival. KIELDRECHT J. de Loos - 20 u. kaarting. DE KLINGE De Statie - 15 u. schieting. KOEWACHT Oude Molen - 14.30 u. schieting. P. deVliegher - 15 u. schieting. OSSENISSE Hol ter Nesse - 14.30 u. schieting. ST. JANSTEEN Café den Ouden Arend - 14 u. prijskaar- ting. 20 u. bingo. VOGELWAARDE Café'tKarrewlel - 14.30u.schietingen gaaibollen. WALSOORDEN RudieenSonJa - 14.30 u. gaaibollen. GOES Grand Theater

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1988 | | pagina 27