S P E C l F I E K DESTEM WIJNREIZEN NAAR FRANKRIJK, VERMAGEREN EN KIETELEN CHATEAU PICHON LÖIWViLLE COMTESSE DE LALANDE Wie op de een of andere wijze zeer binnenkort va kantie gaat vieren -en wie doet dat eigenlijk niet-, kan putten uit een lange serie nieuwe boeken die allemaal min of meer iets met de zomer en met va kantie te maken hebben. De onderwerpen lopen weliswaar uiteen van wijnreizen naar Frankrijk tot het bouwen van een huis in Spanje en van het aanmaken van leuke salades tot nog even snel vermageren voordat je je bloot moet geven aan het strand, maar de zomerzon en het lekker lang durig uitpuffen na maandenlang verplicht geploe ter, hebben in veel gevallen alles met deze litera tuur te maken. PAUILLAC VRIJDAG 24 JUN11988 Lezen in de vakantie Door Hein Sluijter Zo is er op een ongebruike lijk tijdstip een wijnboek van Hubrecht Duijker ver schenen. Doorgaans worden zijn boeken in het najaar gepresenteerd. Maar het is duidelijk waarom het juist vlak voor de vakantietijd is uitgeko men. Dat ligt uiteraard aan het on derwerp. Samen met auteur Mugh Johnson van de inmiddels wereldbe roemde Wijnatlas die al jarenlang steeds herzien en herdrukt wordt in vele talen, schreef Duijker de Wijn en Reisatlas van Frankrijk. Dit be wonderenswaardige werk is bedoeld als een toeristische gids voor de wijnliefhebber. Maar het reikt veel verder. Elke Frankrijkganger vindt er wat van zijn gading in. Natuurlijk ligt de nadruk op wijn en alles wat bij die drank komt kijken. Maar de histori sche en culturele bezienswaardighe den die erin beschreven staan, zijn net zo interessant en bruikbaar voor elke toerist. Zoals ook het geval is met de schitterende, duidelijke kaar ten. Tenslotte wil het boek een atlas zijn. Het boek behandelt op klassieke wijze de Franse wijnstreken. Dat dit tamelijk summier gebeurt, is begrij pelijk en ook niet storend. De verha lende teksten konden gewoon niet uitgebreider zijn, omdat anders het doel dat beide auteurs voor ogen stond, voorbij zou zijn geschoten. En dat doel is: zoveel mogelijk informa tie verschaffen aan de toerende wijn liefhebber. Dat betekent meer dan al leen wijn. Dan moet je ook een reis gids inbouwen. Dat is binnen de be schikbare ruimte mooi gelukt. Wat je ook kunt verwachten van twee wijn schrijvers van wereldformaat. Veel ruimte is dus ook gewijd aan informatie over hotels en restau rants. Ze worden geklasseerd vol gens gegevens die de plaatselijke wijnverbouwers zelf hebben aange dragen. Compleet met globale prij zen. Zodat je weet wat je te wachten staat. Het boek is uiteraard rijk geïllu streerd met kaarten, zowel van de grote gebieden als tot in detail gete kende begrensde wijngaarden. Maar ook de talrijke kleurenfoto's en niet te vergeten de mooie aquarellen ma ken er een prachtig boek van. Met dit boek in de hand kan iedereen zijn eigen wijnreis uitstippelen. Het boek moet echt wel mee op reis, want wie copieën wil maken van een hoofd stuk, zal ontdekken dat de aangege ven wijngaarden op die copieën niet meer zichtbaar zijn. Zoals ik zelf heb ondervonden tijdens een recente trip naar Touraine. De wijngaarden op de kaarten zijn aangegeven met kleur en die valt bij het copieëren he laas weg. PERSWIJN Nu we toch nog even over wijn bezig zijn: er is een nieuw Nederlandstalig wijntijdschrift verschenen. Leuk om mee kennis te maken op een zonnig terrasje en een glaasje wijn erbij. PersWijn is een initiatief van de wijnschrijvers Karei de Graaf en Ro nald de Groot. Naar mijn mening vin den zij terecht dat in Nederland nog te weinig meningvormend en kritisch over wijn wordt geschreven. Het blad is dan ook heel anders van opzet dan bijvoorbeeld het al jaren be staande Wijn Wijngaard. Het is minder mooi en dus goedkoper uit gevoerd en de teksten veronderstel len op zijn minst een beetje basis kennis. Ik vind het eerste nummer wei geslaagd al moet het beeld scherm waar de teksten kennelijk mee getypt zijn, eens op zijn donder hebben. Dan verdwijnen die hinder lijke foutjes zoals qfrsbghyhht of zoiets. Zesduizend exemplaren zijn er in eerste instantie gedrukt. VIS De meeste kookboeken verschijnen in het winterseizoen. Maar daar zijn uitzonderingen op. Dat is bijvoor beeld het Blue Band kookboek Vis. Het werk staat echt bol van ver rassende, unieke recepten zowel voor smalle beurzen als voor koks en kokkinnen die wat meer kunnen be steden. Bij alle recepten staan mooie kleurenfoto's afgedrukt. Aardig is ook het functioneel geïllustreerde overzicht van vissoorten met daarbij aangegeven in welk seizoen de aan voer in Nederland plaats vindt. De re cepten zijn zo leuk en zo helder en volledig beschreven, dat het eigenlijk jammer is dat er geen wijntips gege ven worden. Dit viskookboek is een vijfde deel in een Blue Band-reeks. Eerder verschenen een Basiskook boek en de delen Vlees, Soepen Sauzen en Groenten. Er heeft een heel team aan Vis gewerkt: de sa menstelling, receptuur, illustraties en foto-styling zijn van Pieternel Pou- wels, de redactie is onder meer van Carin Leenders de Vries, alles is op schrift gesteld door Geertje van Zwol-Schutrops en de foto's zijn van Frans Koene. VEGETARISCH De vegetariërs onder ons hebben er weer een hele reeks recepten bij. Die staan beschreven in Vegetarisch eten uit de Indische keuken van Ciska Cress. Natuurlijk wordt er heel veel gedaan met de vleesvervangers bij uitstek, tempé en tahoe, beide eiwitrijke produkten van de soja boon. Je hoeft trouwens helemaal geen vegetarische neigingen te heb ben om dit boek aan te schaffen. Want alleen al de boeiende recepten waarmee je zelf allerlei soorten sam bal kunt bereiden, zullen menigeen noden in de keuken aan het werk te gaan. Opvallend is wel dat de smaak versterker vetjin (monosodiumgluta- maat) in nogal wat gerechten moet worden toegepast. De schrijfster pu- 7se ambassadeur, M. Sassot Canadas (rechts), ontvangt op de ambassade het eerste *«wp/aar van 'Uw huis In Spanje' uit handen van Jessica Larlve, Europarlementariër. Tussen In mr. G. Neuman, directeur van het Spaans Dienstencentrum. Geheel links de wastlngadvlseurs Ing. M.J. Heule, voorzitter van het Spaans Dienstencentrum, en naast hem v. Veldt van Morret Gudde Brinkman, bestuurslid. Hubrecht Duijker stuurt samen met zijn collega-wijnschrijver Hugh Johnson de liefhebbers de Franse wijngaarden in. De fullcolor-omslag van het nieuwe kritische tijdschrift PersWijn. WIJN Tw«©-maandeli|ks bericht over wijn 9 en aanverwante sakeriu Bordeaux row! een tientje Betters inbeeld i98i GRAND CRU Ci-AS^ V:?;. tcv BOL HL U i*\t\ Forel met Hollandse saus. Een van de vele feestelijke gerechten uit het Blue Band kookboek Vis. bliceerde eerder een algemeen boek over de Indische keuken (ook veel vetjin). AFSLANKEN In de vele kookboeken die bij toepas sing van de beschreven receptuur op redelijk korte termijn een afge slankt lichaam beloven, neemt Mag het een kilo minder zijn van de diëtiste Marijcke Hamel-De Ruiter een aparte plaats in. Dat blijkt al uit de ondertitel: 'lijnen zonder protest van huisgenoten'. De menu's zijn zo uitgekiend dat door de bank geno men iedereen ze lekker en voedzaam zal vinden. De grote truc is verder dat degenen die dagelijks met de lij- ner moeten meeëten, gewoon meer aardappels, rijst, maccaroni of spag hetti toegeschoven krijgen. Zodat die niets te kort komen. De lijner die zich aan de recepten houdt, krijgt dagelijks 1000 Kcal oftewel 4200 kJ binnen. Het boek is ook geschikt voor mensen met een smalle beurs. Vermeldenswaard is dat het boek zo is gebonden dat het uit zichzelf open blijft liggen op de bladzijde die op dat moment in gebruik is. Dat is bij andere kookboeken nog wel eens een euvel. WISSELDIEET De diëtist Martin Katahn beweert in zijn boek Het Wisseldieet eindelijk dè oplossing gevonden te hebben voor alle mensen die dik of te dik zijn of die denken dat te zijn. De onder titel belooft al heel veel: 'snel afvallen Hubrecht Duijker Hugh Johnson: 'Wijn- en reisatlas van Frankrijk'. Uitg. Het Spectrum, prijs f 69,90. Tweemaandelijks tijdschrift 'Pers- Wijn'. Uitg. Stichting De Wijnpers, Amsterdam, prijs f 6 (Jaarabonne ment 30). Pieternel Pouwels Geertje van Zwol-Schutrops e.a.: 'Blue Band kookboek Vis'. Uitg. Blue Band, prijs f 7,90 (of 2 met 40 spaarzegeis). Ciska Cress: 'Vegetarisch eten uit de Indische keuken'. Uitg. Teleboek, prijs f 18. Marijcke Hamel-de Fluiter: 'Mag het een kilo minder zijn'. Uitg. De Toorts, prijs f 19,90. Martin Katahn: 'Het Wisseldieet'. Uitg. Van Dishoeck, prijs f 29,90. F. Köhnen: 'Heerlijke desserts en bij zondere ijsgerechten'. Uitg. Van Dis hoeck, prijs 29,90. Hans Belterman: 'Voor grill en barbe cue'. Uitg. Van Dishoeck, prijs f 9,75. Immy Schoolland: 'Salades voor iedereen'. Uitg. Van Dishoeck, prijs f 9,75. Auke Cloo Gerrit Kuperus: 'Mos terd, het veldgewas met duizend mysteriën'. Uitg. Edu Actief, prijs 21,50. Robert Leenaers Giovanni Mataraz- zi: 'Espresso Gids'. Uitg. illycaffè Nederland, prijs 7,50. Dominicus reeks: 'Algarve'. Uitg. Gottmer Becht, prijs f 24,90. Dominicus reeks: 'Franse en Zwit serse Jura'. Uitg. Gottmer Becht, prijs f 27,90. Dominicus reeks: 'Istanbul'. Uitg. Gottmer Becht, prijs f 24,90. 'Lannoo's Cóte d'Azur'. Uitg. Lan- noo, prijs f45. en niet meer aankomen'. Het gaat hier om een verantwoord en gezond dieet op basis van normale levens middelen. Het geheim van Kathan is dat dieetperiodes worden afgewis seld met dieetpauzes, waardoor het stofwisselingstempo (calorieverbran ding) gelijk blijft. In de Verenigde Staten was Het Wisseldieet een enorm succes. Er zijn ginds al 1,1 miljoen exemplaren verkocht. De Ne derlandse vertaling is geschied in sa menwerking met het Voorlichtings bureau voor de Voeding. ZOETSLOT In de fraaie serie 'Een streling voor de tong' is nu ook het zoete slot ver schenen: Heerlijke desserts en bij zondere ijsgerechten van F. Köh- Carla Blaak: 'Stappen in de lichtstad'. Uitg. Gottmer Becht, prijs f 19,50. Jan Wester: 'Kanoën in de Dordog- ne'. Uitg. Gottmer Becht, prijs f 24,90. Karin Kuiter: 'Vakantiespelletjes'. Uitg. Van Holkema Warendorf, prijs f 14,90. 'ER-OP-UITi'. Uitg. NS, prijs f 3,95. Mr. G.J. Neuman-Goltz e.a.: 'Uw huis in Spanje'. Uitg. Stichting Spaans Dienstencentrum, Den Haag, prijs f 32,50. 'Het 100.000stratenboek'. Uitg. Suur- land's Vademecum BV, prijs f 17,50. Roger Phillips en Martyn Rix: 'Ro zen'. Uitg. Het Spectrum, prijs f 39,90. BOEK OVER LEUKSTE KROEGJES IN PARIJS nen. Weinig geld voor een prima kookboek van 160 bladzijden met schitterende kleurenfoto's. Er staan ook recepten in voor niet-zoetekou- wen die wel van fruit houden. Steeds wordt aangegeven of een gerecht in te vriezen valt of niet. De twee nieuwe uitgaven in de se rie Kreatief Koken zijn uitgevoerd als hun voorgangers. Voor grill en bar becue van Hans Belterman en Sala des voor iedereen van Immy Schoolland zijn heel bruikbaar in deze zomerse tijden. De boekjes zijn eenvoudig van opzet, spaarzaam geïllustreerd, maar duidelijk. Het eerste Nederlandstalige boek over mosterd kreeg als titel mee Mosterd, het veldgewas met dui zend mysteriën. Twee auteurs heb ben zich aan dit kruidige onderwerp gewaagd, Auke Cloo die free-lance journalist is en Gerrit Kuperus, de di recteur van het Mosterdmuseum in Doesburg. Er staat, zoals te ver wachten valt, alles in over mosterd. Met ruim 45 recepten als toegift. Al eens mosterdsoep met andijvie ge geten? Niet onaardig gïliustreerd. KOFFIE Er is ook weer een nieuwe espresso- gids van Illycaffè Nederland uit. De Italiaanse koffiebrander wil dat het accent op de e van lllycafè verkeerd om staat, wat aan de naam wel iets elitairs verleent. Alleen de afnemers die voldoen 'aan onze smaakeisen' en die dus volgens de opvattingen van het bedrijf goede espressokoffie zetten, worden er, per provincie, in genoemd. En zo kon het gebeuren dat er in Groningen, Friesland en Drente geen etablissementen te vin den waren, die in aanmerking komen voor een vermelding. In totaal wor den 360 adressen genoemd. In 1984 verscheen het koffiegidsje voor het eerst. De vormgeving is nu geheel nieuw. Wijnschrijver Robert Leen aers verzorgde het voorwerk en Gio vanni Matarazzi van Villa Rozenrust in Leidschendam schreef recepten op het thema espresso. >ö.- nv c- STREEKGIDSEN 'C Erop uit met een streekgids! In de Dominicus reeks zijn drie nieuwe gidsen verschenen, Algarve, Franse en Zwitserse Jura en Is- tanboel. Ze zijn zoals gebruikelijk goed uitgevoerd en schotelen de toerist op een degelijke manier infor matie voor. Stappen in de lichtstad is nu eens niet het zoveelste boek over Parijs waar onderwerpen als de Eif- feltoren of het Louvre aan de orde komen, maar een boek zoals de titel zegt: je vindt er de leuke kroegjes in, de goede en toch goedkope eethuis jes, de echte (duurdere) uitgaansres- taurants en de gezelligste terrasjes. Wie ook maar een paar dagen in Pa rijs vertoeft, moet dit boek van Carla Blaak bij de hand hebben. Kanoën is populair. Zo zelfs dat er kennelijk een markt is voor een boek dat Kanoën in de Dordogne ge doopt is. Geheel gewijd aan tochten op de rivier en in de omgeving daar van. Lannoo heeft een nieuwe Franse streekgids gewijd aan de Cóte d'A zur. Goed verzorgd en heel informa tief. KIETELEN Een gedeeltelijk gek boek is Vakan tiespelletjes van Karin Kuiter. Het kan op sommige mmomenten wel licht een uitkomst bieden. Tijdens de reis naar het vakantie-oord bijvoor beeld. De spelletjes zijn voor in de auto, in de trein of in het vliegtuig. Er zijn er ook voor in de tent of caravan. Achterin, in het hoofdstuk 'Als niets meer helpt', wordt het allemaal wat doller. Gesuggereerd wordt dat het leuk kan zijn om eens te eten in het bad of in de tuin als het slecht weer is. Ik heb er zo mijn vraagtekens bij. Evenals bij het volgende spelletje. Het heet 'Kietelen'. Ik citeer: „(Eerst naar de w.c.). Ga allemaal achter elk aar liggen en kietel degene die voor je ligt. De voorste heeft pech maar dadelijk mag hij achteraan begin nen". Woeah, zeg je dan toch. ER-OP-UIT De opvolger van het NS-vakantie- dagtochtenboekje heet ER-OP-UIT! Bijna 260 bladzijden met NS-dag- tochten, ANWB/NS-fietstochten, NS- wandeltochten, NS-stedentrips en verder tips voor een dagje uit met het openbaar vervoer en tenslotte 450 evenementen, tot en met maart 1989 overzichtelijk per maand gerang (Zie ook volgende pagina Speci fiek 2) TÏYrttWJT99,m h 30 OTQl - »i) WEKELIJKSE CONSUMENTENBIJLAGE. EINDREDACTIE HEIN SLUIJTER, VORMGEVING AD COUWENBERGH.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1988 | | pagina 13