S P E C l F I
E
K
DESTEM
WIJNREIZEN NAAR FRANKRIJK, VERMAGEREN EN KIETELEN
CHATEAU PICHON LÖIWViLLE
COMTESSE DE LALANDE
Wie op de een of andere wijze zeer binnenkort va
kantie gaat vieren -en wie doet dat eigenlijk niet-,
kan putten uit een lange serie nieuwe boeken die
allemaal min of meer iets met de zomer en met va
kantie te maken hebben. De onderwerpen lopen
weliswaar uiteen van wijnreizen naar Frankrijk tot
het bouwen van een huis in Spanje en van het
aanmaken van leuke salades tot nog even snel
vermageren voordat je je bloot moet geven aan
het strand, maar de zomerzon en het lekker lang
durig uitpuffen na maandenlang verplicht geploe
ter, hebben in veel gevallen alles met deze litera
tuur te maken.
PAUILLAC
VRIJDAG 24 JUN11988
Lezen in de vakantie
Door Hein Sluijter
Zo is er op een ongebruike
lijk tijdstip een wijnboek
van Hubrecht Duijker ver
schenen. Doorgaans worden zijn
boeken in het najaar gepresenteerd.
Maar het is duidelijk waarom het juist
vlak voor de vakantietijd is uitgeko
men. Dat ligt uiteraard aan het on
derwerp. Samen met auteur Mugh
Johnson van de inmiddels wereldbe
roemde Wijnatlas die al jarenlang
steeds herzien en herdrukt wordt in
vele talen, schreef Duijker de Wijn
en Reisatlas van Frankrijk. Dit be
wonderenswaardige werk is bedoeld
als een toeristische gids voor de
wijnliefhebber. Maar het reikt veel
verder. Elke Frankrijkganger vindt er
wat van zijn gading in. Natuurlijk ligt
de nadruk op wijn en alles wat bij die
drank komt kijken. Maar de histori
sche en culturele bezienswaardighe
den die erin beschreven staan, zijn
net zo interessant en bruikbaar voor
elke toerist. Zoals ook het geval is
met de schitterende, duidelijke kaar
ten. Tenslotte wil het boek een atlas
zijn.
Het boek behandelt op klassieke
wijze de Franse wijnstreken. Dat dit
tamelijk summier gebeurt, is begrij
pelijk en ook niet storend. De verha
lende teksten konden gewoon niet
uitgebreider zijn, omdat anders het
doel dat beide auteurs voor ogen
stond, voorbij zou zijn geschoten. En
dat doel is: zoveel mogelijk informa
tie verschaffen aan de toerende wijn
liefhebber. Dat betekent meer dan al
leen wijn. Dan moet je ook een reis
gids inbouwen. Dat is binnen de be
schikbare ruimte mooi gelukt. Wat je
ook kunt verwachten van twee wijn
schrijvers van wereldformaat.
Veel ruimte is dus ook gewijd aan
informatie over hotels en restau
rants. Ze worden geklasseerd vol
gens gegevens die de plaatselijke
wijnverbouwers zelf hebben aange
dragen. Compleet met globale prij
zen. Zodat je weet wat je te wachten
staat.
Het boek is uiteraard rijk geïllu
streerd met kaarten, zowel van de
grote gebieden als tot in detail gete
kende begrensde wijngaarden. Maar
ook de talrijke kleurenfoto's en niet
te vergeten de mooie aquarellen ma
ken er een prachtig boek van. Met dit
boek in de hand kan iedereen zijn
eigen wijnreis uitstippelen. Het boek
moet echt wel mee op reis, want wie
copieën wil maken van een hoofd
stuk, zal ontdekken dat de aangege
ven wijngaarden op die copieën niet
meer zichtbaar zijn. Zoals ik zelf heb
ondervonden tijdens een recente trip
naar Touraine. De wijngaarden op
de kaarten zijn aangegeven met
kleur en die valt bij het copieëren he
laas weg.
PERSWIJN
Nu we toch nog even over wijn bezig
zijn: er is een nieuw Nederlandstalig
wijntijdschrift verschenen. Leuk om
mee kennis te maken op een zonnig
terrasje en een glaasje wijn erbij.
PersWijn is een initiatief van de
wijnschrijvers Karei de Graaf en Ro
nald de Groot. Naar mijn mening vin
den zij terecht dat in Nederland nog
te weinig meningvormend en kritisch
over wijn wordt geschreven. Het blad
is dan ook heel anders van opzet
dan bijvoorbeeld het al jaren be
staande Wijn Wijngaard. Het is
minder mooi en dus goedkoper uit
gevoerd en de teksten veronderstel
len op zijn minst een beetje basis
kennis. Ik vind het eerste nummer
wei geslaagd al moet het beeld
scherm waar de teksten kennelijk
mee getypt zijn, eens op zijn donder
hebben. Dan verdwijnen die hinder
lijke foutjes zoals qfrsbghyhht of
zoiets. Zesduizend exemplaren zijn
er in eerste instantie gedrukt.
VIS
De meeste kookboeken verschijnen
in het winterseizoen. Maar daar zijn
uitzonderingen op. Dat is bijvoor
beeld het Blue Band kookboek
Vis. Het werk staat echt bol van ver
rassende, unieke recepten zowel
voor smalle beurzen als voor koks en
kokkinnen die wat meer kunnen be
steden. Bij alle recepten staan mooie
kleurenfoto's afgedrukt. Aardig is
ook het functioneel geïllustreerde
overzicht van vissoorten met daarbij
aangegeven in welk seizoen de aan
voer in Nederland plaats vindt. De re
cepten zijn zo leuk en zo helder en
volledig beschreven, dat het eigenlijk
jammer is dat er geen wijntips gege
ven worden. Dit viskookboek is een
vijfde deel in een Blue Band-reeks.
Eerder verschenen een Basiskook
boek en de delen Vlees, Soepen
Sauzen en Groenten. Er heeft een
heel team aan Vis gewerkt: de sa
menstelling, receptuur, illustraties en
foto-styling zijn van Pieternel Pou-
wels, de redactie is onder meer van
Carin Leenders de Vries, alles is op
schrift gesteld door Geertje van
Zwol-Schutrops en de foto's zijn van
Frans Koene.
VEGETARISCH
De vegetariërs onder ons hebben er
weer een hele reeks recepten bij. Die
staan beschreven in Vegetarisch
eten uit de Indische keuken van
Ciska Cress. Natuurlijk wordt er heel
veel gedaan met de vleesvervangers
bij uitstek, tempé en tahoe, beide
eiwitrijke produkten van de soja
boon. Je hoeft trouwens helemaal
geen vegetarische neigingen te heb
ben om dit boek aan te schaffen.
Want alleen al de boeiende recepten
waarmee je zelf allerlei soorten sam
bal kunt bereiden, zullen menigeen
noden in de keuken aan het werk te
gaan. Opvallend is wel dat de smaak
versterker vetjin (monosodiumgluta-
maat) in nogal wat gerechten moet
worden toegepast. De schrijfster pu-
7se ambassadeur, M. Sassot Canadas (rechts), ontvangt op de ambassade het eerste
*«wp/aar van 'Uw huis In Spanje' uit handen van Jessica Larlve, Europarlementariër. Tussen
In mr. G. Neuman, directeur van het Spaans Dienstencentrum. Geheel links de
wastlngadvlseurs Ing. M.J. Heule, voorzitter van het Spaans Dienstencentrum, en naast hem
v. Veldt van Morret Gudde Brinkman, bestuurslid.
Hubrecht Duijker stuurt samen met
zijn collega-wijnschrijver Hugh
Johnson de liefhebbers de Franse
wijngaarden in.
De fullcolor-omslag van het
nieuwe kritische tijdschrift
PersWijn.
WIJN
Tw«©-maandeli|ks bericht over wijn 9
en aanverwante sakeriu
Bordeaux row! een tientje
Betters inbeeld
i98i
GRAND CRU Ci-AS^
V:?;. tcv BOL HL U i*\t\
Forel met Hollandse saus. Een van de vele feestelijke gerechten uit het Blue Band kookboek Vis.
bliceerde eerder een algemeen boek
over de Indische keuken (ook veel
vetjin).
AFSLANKEN
In de vele kookboeken die bij toepas
sing van de beschreven receptuur
op redelijk korte termijn een afge
slankt lichaam beloven, neemt Mag
het een kilo minder zijn van de
diëtiste Marijcke Hamel-De Ruiter
een aparte plaats in. Dat blijkt al uit
de ondertitel: 'lijnen zonder protest
van huisgenoten'. De menu's zijn zo
uitgekiend dat door de bank geno
men iedereen ze lekker en voedzaam
zal vinden. De grote truc is verder
dat degenen die dagelijks met de lij-
ner moeten meeëten, gewoon meer
aardappels, rijst, maccaroni of spag
hetti toegeschoven krijgen. Zodat
die niets te kort komen. De lijner die
zich aan de recepten houdt, krijgt
dagelijks 1000 Kcal oftewel 4200 kJ
binnen. Het boek is ook geschikt
voor mensen met een smalle beurs.
Vermeldenswaard is dat het boek zo
is gebonden dat het uit zichzelf open
blijft liggen op de bladzijde die op
dat moment in gebruik is. Dat is bij
andere kookboeken nog wel eens
een euvel.
WISSELDIEET
De diëtist Martin Katahn beweert in
zijn boek Het Wisseldieet eindelijk
dè oplossing gevonden te hebben
voor alle mensen die dik of te dik zijn
of die denken dat te zijn. De onder
titel belooft al heel veel: 'snel afvallen
Hubrecht Duijker Hugh Johnson:
'Wijn- en reisatlas van Frankrijk'.
Uitg. Het Spectrum, prijs f 69,90.
Tweemaandelijks tijdschrift 'Pers-
Wijn'. Uitg. Stichting De Wijnpers,
Amsterdam, prijs f 6 (Jaarabonne
ment 30).
Pieternel Pouwels Geertje van
Zwol-Schutrops e.a.: 'Blue Band
kookboek Vis'. Uitg. Blue Band, prijs
f 7,90 (of 2 met 40 spaarzegeis).
Ciska Cress: 'Vegetarisch eten uit de
Indische keuken'. Uitg. Teleboek,
prijs f 18.
Marijcke Hamel-de Fluiter: 'Mag het
een kilo minder zijn'. Uitg. De Toorts,
prijs f 19,90.
Martin Katahn: 'Het Wisseldieet'.
Uitg. Van Dishoeck, prijs f 29,90.
F. Köhnen: 'Heerlijke desserts en bij
zondere ijsgerechten'. Uitg. Van Dis
hoeck, prijs 29,90.
Hans Belterman: 'Voor grill en barbe
cue'. Uitg. Van Dishoeck, prijs f 9,75.
Immy Schoolland: 'Salades voor
iedereen'. Uitg. Van Dishoeck,
prijs f 9,75.
Auke Cloo Gerrit Kuperus: 'Mos
terd, het veldgewas met duizend
mysteriën'. Uitg. Edu Actief,
prijs 21,50.
Robert Leenaers Giovanni Mataraz-
zi: 'Espresso Gids'. Uitg. illycaffè
Nederland, prijs 7,50.
Dominicus reeks: 'Algarve'. Uitg.
Gottmer Becht, prijs f 24,90.
Dominicus reeks: 'Franse en Zwit
serse Jura'. Uitg. Gottmer Becht,
prijs f 27,90.
Dominicus reeks: 'Istanbul'. Uitg.
Gottmer Becht, prijs f 24,90.
'Lannoo's Cóte d'Azur'. Uitg. Lan-
noo, prijs f45.
en niet meer aankomen'. Het gaat
hier om een verantwoord en gezond
dieet op basis van normale levens
middelen. Het geheim van Kathan is
dat dieetperiodes worden afgewis
seld met dieetpauzes, waardoor het
stofwisselingstempo (calorieverbran
ding) gelijk blijft. In de Verenigde
Staten was Het Wisseldieet een
enorm succes. Er zijn ginds al 1,1
miljoen exemplaren verkocht. De Ne
derlandse vertaling is geschied in sa
menwerking met het Voorlichtings
bureau voor de Voeding.
ZOETSLOT
In de fraaie serie 'Een streling voor
de tong' is nu ook het zoete slot ver
schenen: Heerlijke desserts en bij
zondere ijsgerechten van F. Köh-
Carla Blaak: 'Stappen in de lichtstad'.
Uitg. Gottmer Becht, prijs f 19,50.
Jan Wester: 'Kanoën in de Dordog-
ne'. Uitg. Gottmer Becht,
prijs f 24,90.
Karin Kuiter: 'Vakantiespelletjes'.
Uitg. Van Holkema Warendorf,
prijs f 14,90.
'ER-OP-UITi'. Uitg. NS, prijs f 3,95.
Mr. G.J. Neuman-Goltz e.a.: 'Uw huis
in Spanje'. Uitg. Stichting Spaans
Dienstencentrum, Den Haag,
prijs f 32,50.
'Het 100.000stratenboek'. Uitg. Suur-
land's Vademecum BV, prijs f 17,50.
Roger Phillips en Martyn Rix: 'Ro
zen'. Uitg. Het Spectrum,
prijs f 39,90.
BOEK OVER
LEUKSTE KROEGJES
IN PARIJS
nen. Weinig geld voor een prima
kookboek van 160 bladzijden met
schitterende kleurenfoto's. Er staan
ook recepten in voor niet-zoetekou-
wen die wel van fruit houden. Steeds
wordt aangegeven of een gerecht in
te vriezen valt of niet.
De twee nieuwe uitgaven in de se
rie Kreatief Koken zijn uitgevoerd als
hun voorgangers. Voor grill en bar
becue van Hans Belterman en Sala
des voor iedereen van Immy
Schoolland zijn heel bruikbaar in
deze zomerse tijden. De boekjes zijn
eenvoudig van opzet, spaarzaam
geïllustreerd, maar duidelijk.
Het eerste Nederlandstalige boek
over mosterd kreeg als titel mee
Mosterd, het veldgewas met dui
zend mysteriën. Twee auteurs heb
ben zich aan dit kruidige onderwerp
gewaagd, Auke Cloo die free-lance
journalist is en Gerrit Kuperus, de di
recteur van het Mosterdmuseum in
Doesburg. Er staat, zoals te ver
wachten valt, alles in over mosterd.
Met ruim 45 recepten als toegift. Al
eens mosterdsoep met andijvie ge
geten? Niet onaardig gïliustreerd.
KOFFIE
Er is ook weer een nieuwe espresso-
gids van Illycaffè Nederland uit. De
Italiaanse koffiebrander wil dat het
accent op de e van lllycafè verkeerd
om staat, wat aan de naam wel iets
elitairs verleent. Alleen de afnemers
die voldoen 'aan onze smaakeisen'
en die dus volgens de opvattingen
van het bedrijf goede espressokoffie
zetten, worden er, per provincie, in
genoemd. En zo kon het gebeuren
dat er in Groningen, Friesland en
Drente geen etablissementen te vin
den waren, die in aanmerking komen
voor een vermelding. In totaal wor
den 360 adressen genoemd. In 1984
verscheen het koffiegidsje voor het
eerst. De vormgeving is nu geheel
nieuw. Wijnschrijver Robert Leen
aers verzorgde het voorwerk en Gio
vanni Matarazzi van Villa Rozenrust
in Leidschendam schreef recepten
op het thema espresso.
>ö.- nv c-
STREEKGIDSEN 'C
Erop uit met een streekgids! In de
Dominicus reeks zijn drie nieuwe
gidsen verschenen, Algarve,
Franse en Zwitserse Jura en Is-
tanboel. Ze zijn zoals gebruikelijk
goed uitgevoerd en schotelen de
toerist op een degelijke manier infor
matie voor.
Stappen in de lichtstad is nu
eens niet het zoveelste boek over
Parijs waar onderwerpen als de Eif-
feltoren of het Louvre aan de orde
komen, maar een boek zoals de titel
zegt: je vindt er de leuke kroegjes in,
de goede en toch goedkope eethuis
jes, de echte (duurdere) uitgaansres-
taurants en de gezelligste terrasjes.
Wie ook maar een paar dagen in Pa
rijs vertoeft, moet dit boek van Carla
Blaak bij de hand hebben.
Kanoën is populair. Zo zelfs dat er
kennelijk een markt is voor een boek
dat Kanoën in de Dordogne ge
doopt is. Geheel gewijd aan tochten
op de rivier en in de omgeving daar
van.
Lannoo heeft een nieuwe Franse
streekgids gewijd aan de Cóte d'A
zur. Goed verzorgd en heel informa
tief.
KIETELEN
Een gedeeltelijk gek boek is Vakan
tiespelletjes van Karin Kuiter. Het
kan op sommige mmomenten wel
licht een uitkomst bieden. Tijdens de
reis naar het vakantie-oord bijvoor
beeld. De spelletjes zijn voor in de
auto, in de trein of in het vliegtuig. Er
zijn er ook voor in de tent of caravan.
Achterin, in het hoofdstuk 'Als niets
meer helpt', wordt het allemaal wat
doller. Gesuggereerd wordt dat het
leuk kan zijn om eens te eten in het
bad of in de tuin als het slecht weer
is. Ik heb er zo mijn vraagtekens bij.
Evenals bij het volgende spelletje.
Het heet 'Kietelen'. Ik citeer: „(Eerst
naar de w.c.). Ga allemaal achter elk
aar liggen en kietel degene die voor
je ligt. De voorste heeft pech maar
dadelijk mag hij achteraan begin
nen". Woeah, zeg je dan toch.
ER-OP-UIT
De opvolger van het NS-vakantie-
dagtochtenboekje heet ER-OP-UIT!
Bijna 260 bladzijden met NS-dag-
tochten, ANWB/NS-fietstochten, NS-
wandeltochten, NS-stedentrips en
verder tips voor een dagje uit met het
openbaar vervoer en tenslotte 450
evenementen, tot en met maart 1989
overzichtelijk per maand gerang
(Zie ook volgende pagina Speci
fiek 2)
TÏYrttWJT99,m
h 30 OTQl -
»i)
WEKELIJKSE CONSUMENTENBIJLAGE. EINDREDACTIE HEIN SLUIJTER, VORMGEVING AD COUWENBERGH.