UINPLANTEN
G.OO
4.15
3.50
9.50
15.00
15.00
s
p
M
I
F
I
Eerste wijnbezorgdienst in Nederland
Opgelopen
voorraden
stagneren
de export
DE STEM
GELEGENHEID
week juni
HOE OOGST '87 TEN ONRECHTE WORDT VERGUISD
pHMi
DER HOOFT
OP
OP
te voorraad strekt.
nu voor
nu voor
nu voor
nu voor
nu voor
.nu 10 voor
Tel. 01150-17911
regneerd
voorraad strekt
59.50
72.50
89.50
or.
k t> jr -■* *ir
VRIJDAG 27 ME11988
jriek om te zoenen
or particulieren
bedankje, jubileum, receptie,
ioorte, verloving, overwinning,
Tien, Abraham, openbare dank,
iar door, mag best eens in de
op de pagina familieberichten,
ït niet en duur hoeft het niet te
5 regels kosten een tientje),
sl per kolom 2,00. Eén grote
a 2,55. Voor het plaatsen van
eelding met een formaat van 35
ekenen wij f 14,05 toeslag,
rieven op aanvraag. Bij niet-
aling wordt 4,00 adm.kosten
o's worden niet geretourneerd.
>442 of geef uw tekst 2 dagen
g af bij één van onze kantoren,
opgaven stuurt u eveneens 2
plaatsing naar Postbus 3229,
ia. Schriftelijke opgaven worden
jeaccepteerd indien naam en
;nd zijn, ook indien uw betaling
s. Wij behouden ons het recht
zonder opgaaf van redenen te
weigeren,
jever klachten bereiken over de
<st behoudt de uitgever zich het
de naam van de opdrachtgever
bekend te geven.
ereniglngsnieuws
op 2 kolom op donderdag.
GETROUWD
de Craemer en
Ira Baas. 27 Mei
i. Oude Stad 10,
burg.
:ENISONDERNEMING
unusstraat 25, 's Gravenpolder
'1103-1517, b.g.g. 1327
stverlenlng. Overal te ontbieden
j en nacht bereikbaar
RUIME
PARKEER'
GELEGENHEID
WEKEN
Michel Mau:
redelijk
optimistisch
over 1987...
FOTO
FHEO JAGERS
Door Hein Sluijter
et lijkt niet eerlijk te zijn
I wat er momenteel rond
I de rode Bordeauxwijn
gaande is. Overal hoor je verkondi
gen, dat de oogst van 1987 niet zo
best is. Er zijn zelfs importeurs, die
de rode Bordeaux van 1987 regel
recht veroordelen. Maar helemaal
juist kan dit echt niet zijn.
Zij spreken over een opvallend
slechte kwaliteit. Om vervolgens hun
vaste klanten te laten weten, dat zij in
Bordeaux in elk geval geen rode
'87ers zullen kopen om de consu
ment te behoeden voor een wijn uit
een tranandallenjaar.
Die importeurs zeggen zich ten volle
te gaan richten op de verkoop van
het topjaar 1985 en op het kwalitatief
wat mindere maar toch nog heel
goede jaar 1986.
Maar wie zijn oor goed te luisteren
legt in de wijnwereld, begint te be
grijpen dat er wat anders aan de
hand moet zijn.
Er zijn momenteel enorme voorra
den rode Bordeaux van 1986 die on
verkocht in de kelders van de produ
centen liggen. Een ander deel ligt
opgestapeld bij de handelskanalen
en bij de eindverkopers.
Vooral de Verenigde Staten lieten
het op het punt van import afweten.
De lage dollarkoers heeft daar na
tuurlijk wel iets mee te maken, maar
niet veel. Nee, het gaat om de markt
daar, die op dit moment verzadigd is.
Dat verschijnsel is geen stimulans
voor de Amerikanen om zaken van
betekenis te gaan doen. Al is er een
eerste aanwijzing, dat wijnkopend
Amerika op zijn schreden terugkeert.
Sinds een week of drie gaat er, voor
zichtigjes aan nog, weer rode Bor
deaux naar de overkant. En wel van
1987.
Dat dit allemaal samenvalt op een
moment dat de dollar een stuk in
waarde is gedaald, is eigenlijk maar
toeval. De wereld zit propvol met
Bordeaux. En hier kun je de oorzaak
zoeken van de hel en verdoemenis
die over de rode '87ers is uitgespro
ken. Een wijnkoper die nu de '87ers
zou aanschaffen, haalt dan natuurlijk
te veel in huis. Die voorraden van
voorgaande jaargangen moeten
eerst worden weggewerkt. Daarom
worden alle '87ers over één kam ge
schoren en als het ware geboycot.
Dat 1987 toevallig wat minder kwali
teit heeft opgeleverd dan de laatste
jaren gebruikelijk was, komt sommi
gen gewoon goed uit. Zonder die
vervelende opeenhoping van onver
kochte wijnen zou 1987 de geschie
denis zijn ingegaan als een betrekke
lijk goed maar -en dat moet toch wel
gezegd worden- niet als een zéér
goed jaar. Wijnen van de altijd vroeg
geoogste Merlot-druif kunnen zelfs
uitstekend zijn. De partijen zouden
gewoon in Bordeaux gekocht zijn en
de importeurs zouden ze zonder veel
moeite aan de consument hebben
kunnen doorverkopen. Daarom komt
het mij voor, dat het niet eerlijk is om
zo af te geven op een complete rode
wijnoogst. De achterliggende reden
van deze politiek heeft er alle schijn
van puur commerciëel te zijn.
PROEVERIJ
Je zult het zien. Over een tijdje ver
schijnen die rode '87ers toch wel op
de markt. Als de voorraden van 1985
en 1986 in Bordeaux uitgeput raken.
Er zullen voor de consumenten proe-
verijen georganiseerd worden met
verschillende jaargangen van één
chateau op tafel. Met 1985,1986 en
1987 bijvoorbeeld. Die 1987 zal dan
nog hoog scoren ook. Waarom?
ZORGEN
Over een jaar of twee, drie zijn die
'85ers en '86ers nog niet echt op
dronk. Daar zullen ze veelal te goed
voor zijn. Er zitten kanjers bij die hun
tijd moeten hebben en zullen uit-
RUIME
PARKEER- Klti
GELEGENHEID
31150-17911
li»
a- v y-TLA
ja*— I
«X*»"
Een glas witte en een glas rode wijn, belde feestelijk versierd met een strikje. Met dit nieuwe logo wordt wereldwijd Bordeauxwijn gepromoot
Bedenkelijk spel
rond Bordeauxwijn
groeien tot waarlijk grote wijnen.
Maar het op dat moment beslist nog
niet zijn.
Op die proeverij zal 1987 echter in
de meeste gevallen wél op dronk
zijn. Hij zal niet groots tevoorschijn
komen op de dan proevende tongen,
maar wel als de lekkerste worden
aangewezen. Hij is simpelweg eerder
te drinken dan die andere twee. Dat
de oorzaak daarvan in de mindere
kwaliteit gezocht moet worden, is op
dat moment niet van belang. De
doorsnee-consument zal hem im
mers kopen, omdat de wijn direct -of
vrijwel direct- te drinken is. Tien te
gen een dat het zo wel zal gaan.
JUICHSTEMMING
Hoewel de export van rode Bor
deaux vorig jaar weer is toegeno
men, baren de onverkochte wijnen
nog steeds zorgen. Wanneer de si
tuatie volgend jaar niet drastisch ten
goede is gekeerd, verwachten inge
wijden grote problemen in Bordeaux.
Mogelijk zelfs faillissementen bij de
kleinere producenten.
De wijnmakers in de streek zijn wel
licht wat lang verwend geweest. De
jaren tachtig zijn er immers begon
nen als een gouden tijdperk. Met de
grote economische malaise uit het
begin van de jaren zeventig nog in
het achterhoofd is men in '74 begon
nen met het roer om te gooien. Vier
jaar later was de opleving voor de
buitenwereld duidelijk waar te ne
men. Het teveel aan wijn van beden
kelijke kwaliteit was omgezet in min
der wijn die beter was. Een nieuwe
bezieling leidde tot meer durf, tot in
drukwekkende investeringen en tot
de invoering op grote schaal van
moderne technieken. De natuur
hielp een handje mee. Grote jaren
waren schering en inslag: 1981,
1982, 1983 en 1985. De belangstel
ling in de wereld voor rode Bordeaux
steeg enorm. En ook de witte kreeg
meer kans, omdat de droge witte
wijn in de mode kwam. De juichstem
ming langs de Gironde was alge
meen.
De prijzen stegen met de kwaliteit
mee. In 1985 bereikten ze een re
cordhoogte. Tot aan de herfst van
1986 konden de prijsmakers in Bor
deaux hun gang gaan. Ze hadden
het voor het zeggen. Het kwam voor,
dat de prijzen dagelijks omhoog gin
gen. Maar in die herfst kwam daar
een kentering in. Voor het eerst
sinds 1980 besloten de meeste grote
chêteaux hun prijzen met 15 tot 20%
te verlagen. Dit, omdat de oogst van
dat jaar toen als niet zo best werd
beschouwd. Maar dat bleek achteraf
een verkeerde veronderstelling. Het
jaar 1986 is beslist goed. De markt
reageerde afwachtend. Zouden er
verdere prijsdalingen komen? Er
werd intussen nauwelijks nog '86er
verkocht, ledereen zat te wachten tot
de prijzen verder zouden dalen.
Vanaf dat moment hebben de voor
raden zich opgestapeld. Althans van
de '86ers. Oudere jaargangen wer
den nog wel afgenomen. En sinds
dien zat het er dik in, dat er proble
men zouden ontstaan met de ver
koop van de oogst van 1987, on
geacht de kwaliteit ervan. En dus
niet pas ruim een jaar later, toen be
kend werd dat 1987 niet ingeschre
ven kon worden in het rijtje van zeer
goede jaren.
REGEN
Wat er nu precies aan de hand is met
1987, is te begrijpen aan de hand
van die beruchte maandag 5 oktober
tijdens de oogsttijd. Om half vier be
gon het te regenen. Dat weer was
wel voorspeld, maar het was natuur
lijk niet tegen te houden. En het bleef
regenen. Wie vóór die dag geoogst
had, zat op rozen. Wie nog moest
beginnen met de pluk, liep kans op
een mindere kwaliteit. Natte druiven
geven, grofweg gezegd, nu eenmaal
een waterige wijn met veel minder al
lure dan droge vruchten kunnen op
leveren. Maar alle chêteaux en ook
alle andere producenten hebben wél
een '87er gemaakt. Ze zouden een
naam verliezen als er slechte wijn uit
de persen en kuipen was gekomen.
Dat kunnen ze zich niet veroorloven.
Wat minder smakelijke wijn ja, maar
slechte.nee.
De Sittardse wijnhandelaar Harry
Timmers (28) denkt een aardig
gat In de markt te hebben aange
boord met de eerste officiële
wijnbezorgdienst In Nederland.
De nieuwe service heet Fellcivin.
Harry Is op dit moment volop be
zig om het bedrijfsleven warm te
krijgen voor zijn Idee. Negentig
procent van de bedrijven die hij
tot nu toe heeft benaderd, heeft
uiterst positief gereageerd en
zich In laten schrijven In een
soort ledenbestand. Het Initiatief
Is overigens ook voor particulie
ren bedoeld. Timmers heeft ook
al een aanvraag Ingediend om
de naam Fellcivin officieel te de
poneren, om te voorkomen dat
derden met de eer gaan strijken.
In navolging van de bloemis
ten-organisatie Fleurop garan
deert de wijnhandel Beckers en
Timmers tegen een geringe ver
goeding de levering van één fles,
of dozijnen kisten wijn binnen 24
uur In elke uithoek van Neder
land. Aardige bijzonderheid: de
kisten wijn kunnen desnoods
ook worden opgesmukt met een
bloemstuk. Ook leveringen In de
rest van de wereld zijn mogelijk,
maar daarvoor wordt de PTT In
geschakeld.
Het Idee voor een officiële
wijnbezorgdienst Is Harry min of
meer aangedragen door zijn
klanten zelf. Met name bedrijven
die regelmatig wijn afnemen als
relatiegeschenk vroegen Tim
mers meer dan eens, om de han
del zelf af te leveren bij recepties
of bij jubilarissen thuis. Daarbij
kwam dan ook telkens het ver
zoek om aan de kist wijn een
persoonlijke noot toe te voegen
In de vorm van een felicitatie-
kaartje of een visite-kaartje van
het bedrijf. Dat Is meteen ook de
reden waarom Harry op dit mo
ment al een ledenlijst hanteert
voor de Fellcivln-dlenst, waarbij
hij meteen kan putten uit een
voorraad al dan niet persoonlijk
ondertekende visite-kaartjes van
bedrijven of particulieren, die
dan helemaal nergens meer naar
om hoeven te kijken.
„Laat ons niets wijsmaken.
Het gemak dient de mens. Als je
als bedrijf drie keer In de week
vertegenwoordigers naar recep
ties moet sturen en je moet daar
voor telkens naar de wijnhandel,
betekent dat nogal wat romp
slomp. Als ons één keer een
aantal visite-kaartjes wordt gele
verd, Is een telefoontje genoeg
en verzorgen wij de rest", zo
zegt Harry Timmers.
Blijft de vraag, waarom nie
mand eerder op het Idee Is geko
men, om het behalve met bloe
men ook met wijn te zeggen.
Timmers: „Ik denk dat dat terug
te voeren Is, op het feit dat wij
als wijnhandelaren eigenlijk
geen overkoepelende organisa
tie hebben. In tegenstelling tot
bijvoorbeeld de bloemisten,
leder werkt voor zich en dat be
tekent dat je ook zelf voor de
ideeën moet zorgen".
-
w%mm
K'mm
Aardig om te weten is, dat de firma
J.P. Moueix, de natte, maar plukrijpe
druiven in haar wijngaarden over
ziende, de afgelopen herfst een heli
kopter heeft laten aanrukken. Laag
over de ranken scherend blies de pi
loot met behulp van de wieken de
druiven droog, waarna men onmid
dellijk ging oogsten om een vol
gende regenbui voor te zijn.
Waar veel wijnliefhebbers over de
hele wereld, gezien de situatie, nog
steeds reikhalzend naar uitzien, zal
met aan zekerheid grenzende waar
schijnlijkheid niet doorgaan. De prij
zen in Bordeaux gaan niet nog eens
omlaag. Al gaan er hier en daar wel
geluiden op dat de '87ers tot 40% in
prijs zouden moeten dalen om ze
kwijt te kunnen raken zowel aan de
handel als uiteindelijk aan de consu
ment. Maar dat lijkt verre van reëel.
En, zoals gezegd, van de lage dollar
koers valt nauwelijks iets leuks te
verwachten. Wijnimporterend Neder
land verwacht dat de 'kleine' chê
teaux, ondanks alles, licht in prijs
zullen stijgen. De 'grote' en veel
duurdere zullen waarschijnlijk hun
huidige prijs handhaven. Eigenlijk
zijn die al te duur.
STER
Begrijpelijk enigszins op de vlakte,
wat prijs en kwaliteit van de jaargang
1987 betreft, houdt zich voorzitter
Michel Mau van de Conseil Interpro-
fessionnel du Vin de Bordeaux
(CIVB). „Er zijn zeer goede wijnen
van de oogst 1987. Maar ik geef toe
dat niet alle wijnen even goed zijn".
Hij vindt het niet juist om de oogst
1987 negatief te bekijken. Hij ontkent
verder in alle toonaarden, dat de
goedkope dollar problemen geeft.
Hoewel hij uiteraard veel belang
heeft bij het aan de man brengen van
zijn wijn, denk ik dat hij gelijk heeft.
Hij ziet een heel ander probleem, dat
een bedreiging voor Bordeaux kan
vormen. Dat is de opkomst van Cali-
fornische wijn. „Maar", zo voegt hij
daar veelbetekenend aan toe, „ik
ben ervan overtuigd, dat rode Bor
deauxwijn overal, dus ook in Neder
land, de ster van het veld zal blij
ven". En inderdaad, van alle wijnen
in Nederland is Bordeaux nog steeds
de meest verkochte. Het CIVB heeft
in 1986 een onderzoek verricht naar
de reputatie van Bordeaux. Een van
de uitkomsten is, dat bijna iedereen
deze wijn kent.
Voor alle duidelijkheid: de droge,
witte wijn van de oogst 1987 is onbe
rispelijk. De druiven waren binnen
voor de regenperiode kon toeslaan.
De kwaliteit is uitmuntend. De geur is
over het algemeen intens en de
smaak vol met veel frisheid en fruit.
Moeilijker is de toestand bij de zoete
witte. Aan de importeurs om daar
goede tussen te vinden.
Wijnboer In
Bordeaux, zijn
wijn keurend en
genietend
FOTO
GROUPEMENT
D'INTERET
ECONOMIQUE
DES VINS DU
MEDOC