SB' E C I Kaalheid meetbaar afgenomen na gebruik haargroeimiddel DESTEM KEVIS VERANDERT IETS AAN JE HOOFD m -Brittannië mg en oud MARIUS VAN STOKKOM LEGT EIGEN WIJNGAARD AAN Engeland oerverwarming i.L. v. Soerland Je kijkt je ogen uit. In Made, afdoende beschermd tegen kwalijke winden, ligt een wijngaard. Marius van Stokkom, in het dagelijkse leven chef bierpro- duktie bij brouwerij De Oranjeboom in Rotterdam maar wonend in Made, heeft er zo'n jaar of drie geleden, fanatiek en energiek, een echte wijn gaard aangelegd, in de buitenlucht dus. De oogst van 1986 was de eerste. Het resultaat was zo goed, dat wijnkoperij Walraven Sax in Etten-Leur er dit jaar een paradepaardje van gaat maken en vanaf nu jaarlijks enkele honderden flessen wil verkopen aan restaurateurs en partikulieren. De puur Nederlandse, witte wijn van Van Stokkom, die zéér verrassend van kwaliteit is, komt uit de noordelijkste wijngaard van het Europese vaste land. \W'/ sSS greis v.a. 165,- p,p sportvakantie v.a, sch verblijf In oude jn v.a. 240,- p.p o-as-you-please |nci vern. v.a. 395,- p,p htingen 076 - 223912 ag naar Sally Breaks VRIJDAG 18 MAART 1988 or 30 m' stenen vlo» j780.-lncl.BTW Géén tel. verkoop. eresstraat 30, Bred». Wijn uit Made een succes Mtrlut toont op heleind vande tfgeiopen zomer trots de volle botton met gezonde druiven In zijn wijngaard. Door Hein Sluijter Wat een wijn! Je ge looft gewoon je tong niet. Bij het proeven had ik als vergelijkingsmateriaal een Slavante bij de hand. Slavante is een witte wijn uit Zuid-Limburg, net zoals Apostelhoeve. Ook Nederlandse wij nen dus, maar tot nu toe de enige. De wijn uit Made is totaal anders van aard en je vraagt je af hoe het moge lijk is, dat zo'n schitterende wijn zo- grond kan komen. Meteen geur denk je aan een betere witte Bordeaux. Heel aromatisch, fruitig met een hint van perzik. De smaak is droog, vol, zuiver en harmonieus. Perfect. Maar vooral valt de afdronk op. De wijn talmt lang, héél lang na. Tien minuten na het verbaasde proe yen, had ik nog de smaak van dit wonderlijke produkt in mijn mond. Als ik deze wijn blind zou hebben geproefd, zou ik grote moeite heb ben gehad om te raden waar hij van daan moest komen. Ik denk, dat ik de zuidelijke Bordeaux zou hebben ge noemd of misschien Oostenrijk. Maar zeker niet Duitsland. Een Duitse smaak had ik wel verwacht. Temeer omdat de Zuidlimburgse wijn een beetje op goede, droge Duitse wijn lijkt. Zo dus ook de Sla vante van hetzelfde jaar 1986, waar geur en smaak het gebruik van het ras Müller Thurgau verraden. Ook een voortreffelijke wijn, fris en flink wat fruit. Maar lang niet dat overrompe lende aroma en die ellenlange af dronk van de wijn Van Stokkom, die overigens best Amerwijn zou kunnen heten. In Duitsland heb je Rijnwijn, in Zuid Limburg Maaswijn en waarom dan geen Amerwijn als de rivier De Amer op een steenworp afstand ligt? UOOINQ Het is jammer, dat de Amerwijngaard niet de noordelijkste ter wereld is. Hij is ook niet de noordelijkste van Euro pa. Maar wel van het Europese vasteland. Dat komt omdat er in En geland enkele goed producerende wijngaarden te vinden zijn die noor delijker liggen. De echte noordelijk ste tref je daar boven Norwich aan bij King's Lynn, bijna op de 53e breedtegraad. King's Lynn ligt onge veer op dezelfde breedte als Hooge- veen. Made vind je zo'n tweehon derd kilometer zuidelijker. Marius blijkt die lange afdronk zelf te hebben gewild. Hij was van plan om voor zichzelf een wijn te maken, die je de hele avond al nippend kon genieten, ook al nam je maar een of twee glazen. Welke druiverassen er precies in verwerkt zijn, wil hij liever niet gepubliceerd zien. Wel dat het om overwegend Duitse rassen gaat. Dat verbaasde mij nogal met het oog op de Franse stijl, die de Amerwijn uitstraalt. Hij experimenteert overigens on der meer met de Pinot Noir, de druif waar alle grote rode Bourgognes uit geperst worden. BOERENZOON Als boerenzoon houdt Marius van het werk op het land. Als je daarbij ook nog een rasechte wijnliefhebber bent en je ontdekt in dezelfde ge meente een stuk grond van duizend vierkante meter dat zeer geschikt lijkt voor wijnbouw en je kunt dat stuk grond ook nog kopen, dan is het niet zo verwonderlijk meer dat er ooit Amerwijn zou komen. Nu maakte hij al tien jaar geleden wijn. Van appels en peren en zo. In de loop'der jaren werd hij penning meester van de Amateur Wijnma- kersvéreniging West-Brabant, 'waar hij op bijeenkomsten nogal eens in de prijzen viel. En nu maakt hij dus wijn van zelf verbouwde druiven. Zo als hij zelf zegt, kijkt hij het hele wijn wordingsproces af van het brouwen. Want er zijn natuurlijk overeenkom sten. Bier en wijn zijn beide gistings- produkten. Je zou Marius wijnbrou wer kunnen noemen. KELDER In een zelf gebouwde kelder, van buiten onzichtbaar weggewerkt on der het gazon in de achtertuin, ligt de oogst van 1987 te rijpen. Dat zijn 450 flessen, waarvan er driehonderd naar Etten-Leur gaan. De rest houdt hij zelf of is bestemd voor de vereni ging. Volgend jaar hoopt hij zeshon derd flessen voor verkoop te kunnen aanbieden. Hij vertelt er trots bij, dat het sulfietgehalte in zijn wijn ver be neden de officiële norm ligt en dat de wijn van 1987 waarschijnlijk nog aro matischer zal uitvallen als die van 1986. Ondanks de slechte zomer. EIWIT Bij Van Stokkom wordt de wijn niet gefilterd. In geen geval. Hij klaart op de klassieke wijze met eiwit. Het aan bod van Walraven Sax om de wijn in Etten-Leur te laten bottelen, heeft hij zeer beslist afgeslagen. „Dat doe ik zelf. Zo'n noordelijke wijn moet heel voorzichtig in de fles worden gedaan". Hij twijfelt niet aan het vak manschap in Etten-Leur, maar vol gens hem hoort het bottelen nu een maal bij het wijn maken en dus geeft hij die activiteit niet uit handen. ONTDEKKER De eigenlijke ontdekker van de Amerwijn is wijnkoper Cees ter Bergh van het Etten-Leurse bedrijf. Die proefde een keer zijn wijn en viel van verbazing bijna steil achterover. Toen hij ook de wijngaard had aan schouwd en bedolven werd onder de enorme kennis van zaken die Marius ten toon spreidde, zag hij een origi nele promotiestunt voor zijn bedrijf helemaal zitten. Alles lijkt rond, nu Van Stokkom zich ook heeft inge schreven bij de Kamer van Koophan del in Breda. Alleen het definitieve etiket ontbreekt nog. Het voorlopige, dat nu op de flessen is geplakt, zal waarschijnlijk wel als voorbeeld die nen. De eerste Amerwijn zal over en kele weken al te koop zijn. De consu ment zal voor een fles 25 moeten betalen. Duur? Jammer genoeg is de wijn het nog waard ook. Wljnmaker Marius onder het gazon In de achtertuin. In de zelf gegraven kelder ligt op dit moment de oogst van 1987 nog te rijpen. FOTO MARCEL BEKKEN rit U re TO teT Door Hein Sluijter Een winst aan hoofdhaar van dertig procent. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is het zo. Al ligt het er maar aan hoe je het bekijkt. Ruim vier weken geleden begon ik dapper, maar eigenlijk best wel on gelovig, een kuur met het haargroei middel Kevis. Daartoe aangezet door nogal wat foldermateriaal, dat ik over die lotion onder ogen had gekregen. De mededeling dat Kevis in negentig procent van de gevallen op zijn minst IETS doet en slechts in tien procent dus NIETS, viel daarin het meeste op (zie De Stem Specifiek van 12 februari ji). Ook was er vol gens importeur Douwe de Jong, ver spreid over heel Europa en ook in Nederland, aan universiteitsklinieken naarstig onderzoek met het betrek kelijk nieuwe spul verricht. Met over wegend positieve resultaten. TROUW Welnu, ik was vóór ik aan de kuur begon, al ruim twintig jaar zo kaal van boven als een omgekeerd soep bord. En nog wel met eenzelfde soort spiegeling erop. Dus maar eens gewoon uitproberen, zo dacht ik. Want kaal ben je en haar kun je altijd nog krijgen. Gedurende de kuur heb ik elke avond trouw de vloeibare inhoud van een flesje met de vingertoppen in mijn bovenschedel gedreven. En er natuurlijk voor gezorgd, dat ik daarna niet meteen in de regen de hond ging uitlaten. Nee, ook niet met een paraplu in de hand of met een hoedje op. Elk risico dat het zojuist aangebrachte preparaat wegspoelt, moetje zorgvuldig mijden. Steeds heb ik minstens gedurende een half uur het middel de gelegen heid gelaten in de hoofdhuid vlijtig op zoek te gaan naar levende haar wortels. Want daar ging het om. Ke vis werkt alleen als er nog haarwor tels aangezet kunnen worden om hun vroegere taak te hervatten. Zijn die wezenlijke onderhuidse organen zo dood als een pier, dan helpt niets. UITSLUITSEL Het resultaat is dat ik, verbazingwek kend genoeg, niet tot die tien pro cent behoor, die na de wekenlange smeerpartij nog net zo spiegelglad zijn als in de tijd ervoor. De kapper moest uitsluitsel geven over de ware toestand. Aan de vooravond van de dag waarop ik de eerste Kevis-lotion op de nog niets vermoedende wor tels losliet, had ik hem mijn kaalheid laten beschrijven in keiharde per centages. En nu belde ik hem op: „Het is zover". Donsjesl Duizenden aandoenlijke, kleine, witte donshaartjes, die er tij dens het eerste consult beslist niet waren, staan nu, nog wat onwenning maar wel parmantig, op mijn bol weer voedsel op te nemen uit de tot hernieuwde activiteit geroepen wor teltjes. „Een heel woud, man", zei de kapper. WIND Toen hij na afloop van het knippen de föhn ter hand nam om mijn bijge knipte kapsel het toegebrachte vocht te onttrekken, wuifden de donsjes vrolijk in de warme wind. Gewillig en toch al verbazend stevig verankerd, gingen ze op en neer zoals een ko renveld weerstand biedt aan een woedende storm. Maar dat is nog lang niet alles. Er zijn ook gewone echte haren bijge komen. Het percentage kaalheid op mijn bdvenvoorhoofd is met vijf pro cent afgenomen. Op mijn bovenmid- denhoofd is dat drie procent. De be haarde zijflanken hebben hebben- dus naar boven toe enig terrein her overd. Verplaatsen we ons nu naar de regio van het bovenachterhoofd dan moeten we met leedwezen con stateren dat dit lichaamsdeel elke medewerking heeft geweigerd. Het totaal behandelde stuk hoofd bezit nu aan gezonde, harde haren niet veel meer dan het al jaren gewend was. Een scheerkwast heeft er meer. OPTIMIST Maar toch, als ik zeg dat er in totaal een meetbare haarwinst is ontstaan van dertig pocent, dan verkondig ik geen fabeltje. Alleen, ik reken dan ook die donsjes mee. Die zie je slechts van dichtbij en nog beter als je dan over mijn hoofd blaast. Want, zoals gezegd, ze reageren heel leuk op luchtverplaatsing. De kapper blijft optimist. Die gaat er nog steeds van uit, dat de donsjes kunnen uitgroeien tot volwaardige haren met een normale dikte. Dan veranderen de percentages natuur lijk. PERIODE Dat er niet méér haar tevoorschijn is gekomen, zullen we maar wijten aan de lange periode dat mijn kaalheid onbehandeld is geweest. Die hoofd huid schrikt zich na al die jaren na- tuurlijk rot. Bij beginnende kaalheid zal er on getwijfeld meer kans zijn op een dui delijk, terstond zichtbaar en opval lend resultaat. Hoe dan ook, uitein delijk kun je zeggen, dat Kevis iets, hoe gering in dit geval dan ook, aan je hoofd verandert. Daar dus haren aan toevoegt. Al zijn het bij mij gro tendeels donsjes geworden. Maar ze zijn mooi, hoor. Wie een keer wil ko men blazen, moet wel een afspraak maken. T-. >^4 V;'" - V WEKELIJKSE CONSUMENTENBIJLAGE. EINDREDAKTIE HEIN SLUIJTER, VORMGEVING AD COUWENBERGH. ypm V-/ u. iM - -• p - Schouwspel na de kuur. Het haarrestant vooraan Is met vijf procent toegenomen. De nieuwe donsharen achter die pluk' zijn hier niet zlchtbaar.FOTO DE STEM/DICK DE BOER

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1988 | | pagina 17