Wmmw
Suiker blijkt
lang zo slecht
nog niet
PPORT
DE STEM
1NED HEEFT 'T
ID KRIJGT 'T
BIOSCOPEN
'LEKKER-KOUD' IN HET GROOT IN SPRUNDEL
GEVAAR VOOR GEBIT
ENIGE GROTE NADEEL
IJK NIEUWS
eente-archief
urg verhuizen
Inbraak
Dameskleding weg
e Eede
Oostburg
ST IN AARDENBURG'
WHIM
HS 11
'We proberen met onze produkten altijd
net iets beter te zijn, want ik ben ervan
overtuigd dat kwaliteit het altijd zal win
nen. En dan maakt het weinig uit als we
soms wat duurder zijn dan de super
markt'. Dat zegt een zeer zelfbewuste
A.G.Gijzen, directeur-eigenaar van Ijs
paleis bv.
Het in Sprundel gevestigde bedrijf (met
vestigingen in Almere en St. Nicolaasga)
heeft dagelijks 120 vrachtwagens op de
weg om in (bijna) iedere stad of dorp in
ons land diepvriesprodukten bij de consu
ment thuis af te leveren.
Het marktaandeel is ongeveer twintig pro
cent en daarmee is Ijspaleis de grootste
op dit gebied. En nog is de groei er niet
uit, wat uit de nog steeds stijgende omzet
blijkt. Met name op het platteland wordt
deze manier van 'thuiswinkelen' aantrek
kelijk gevonden.
UI VAN DICK MAAS
Al jarenlang is suiker, dat als energiebron (koolhydraten) en
smaakversterker aan tal van voedingsmiddelen wordt toege
voegd, een omstreden produkt. De lijst wetenschappelijke stu
dies vóór en tegen suikergebruik is ontelbaar. Toch lijkt de sui
kerindustrie nu reden tot juichen te hebben: de Amerikaanse
Food and Drug Administration (FDA), een gezaghebbende in
stantie op het gebied van de volksgezondheid, is tot de conclu
sie gekomen dat suiker best wel mag.
sG
VRIJDAG 26 FEBRUAR11988
J. S. uit Vlissingen.verdacu
van heling. Tegen beiden, dii
inmidels weer op vrije voetei
zijn gesteld, werd proces ver
baal opgemaakt.
TERNEUZEN - In de period
tussen 15 en 24 februari wen
ingebroken in een te kooi
staande woning van J. C. aai
de Donze Visserstraat. Tij
dens afwezigheid van de in
middels verhuisde eigenaa
werd uit de woning een lig
bad, een douche, een due-blo
van de W.C. en de vloerbe
dekking uit de woonkamei
weggehaald.
TERNEUZEN - Namens he
winkelbedrijf M S mode aai
de Noordstraat te Terneuzei
werd gisteren door A. V. ui
Terneuzen bij de gemeenti
politie van Terneuzen aan
gifte gedaan van diefstal van
een tweetal damesmantel
pakjes met een gezamelijkt
waarde van 280 gulden. D
diefstal is gepleegd donder
dag tussen 11.30 en 12.15 uur.
H
3
West-Zeeuws-Vlaamse da
mestennis won Duinbergen
afgelopen week met maar
liefst 15-3 van Oostburg 3. He'
was de grootste uitslag die
kon worden opgetekend. Ove
rige uitslagen: Aardenburg6-
Sluis 17-10, Cadzand 2-Sluis
4-17, Oostburg 3-Groede 7-11
Oostburg 4-Sluis 4 4-10, Aar
denburg 2-Aardenburg 112-4.
THEMA-AVOND - De KVO
Eede houdt dinsdag 8 maarl
een thema-avond over de
apotheek in De Hof van Eede
aanvang acht uur. Drs. J. var
de Geer uit Oostburg houdi
een inleiding over de automa
tisering in de apotheek
Daarna spreekt hij over he
gebruik en misbruik van ge
neesmiddelen en over de in
vloed die deze hebben bij on
der andere het alcoholge
bruik. Na de pauwe word
aandacht besteed aan zeifin-
dicatie en allerlei actuele on
derwerpen zoals het bekende
aspirientje. Tussendoor kun
nen vragen worden gesteld
aan de heer Van de Geer.
VROUWEN VOOR VREDE
De West-Zeeuws-Vlaamse
werkgroep Vrouwen voor
Vrede houdt dinsdag 1 maart
een bijeenkomst in vrouwen-
kontakt Lotje, aanvang 09.00
uur. Op de agenda staan de
vredesopvoeding, thema
avond en Nicaragua.
-fractie in de Aardenburgse
'isch gemeente-archief beter
naar het rijksarchief in Mid-
heel duidelijk. Wel staan er nog
enige honderden archiefdozen
te wachten op een nadere in
spectie. „Dat karwei vergt ech
ter de nodige tijd en mankracht
en die is daarvoor in die mate
beschikbaar", aldus het college.
Vandaar dat het gemeentebe
stuur er de voorkeur aan geeft
om stukken, die toevalligerwijs
in handen komen van ambte
naren die op kundige wijze de
zaak kunnen restaureren in
overleg met de archiefinspec
tie, aan te pakken.
„Het oude stadsarchief heeft
een grote aantrekkingskracht
op historici en andere geïnte
resseerden. Daardoor draagt
het archief mee aan de vergro
ting van de bekendheid van
Aardenburg", zo stelde burge
meester E. Jongmans vast. Op
een eventuele verhuizing van
het gemeente-archief naar
Middelburg ging de burge
meester niet in. Wel voerde hij
aan, dat de mogelijkheid van
de inrichting van een streekar
chief overwogen werd. „Over
leg met de archiefinspectie en
de commissie algemeen be
stuurlijke zaken (ABZ) over
deze kwestie zal in de nabije
toekomst dan ook volgen", al
dus Jongmans.
RTENTIE)
d/m
P"
IX
Bereiding In het
bedrijf van
Ijstaart
FOTO'S
BESTEM/
BENSTEFFEN
Door Gert van Amerongen
Zoals de naam al doet ver
moeden, is Ijspaleis bv
oorspronkelijk begonnen
als ijsproducent. Omdat deze lekker
nij toch voornamelijk in de zomer
wordt gegeten, ging het bedrijf om
streeks 1970 op zoek naar andere
produkten om de stille wintermaan
den te overbruggen. Het is niet ver
wonderlijk dat men als ijsmakers te
recht kwam bij andere diepvriespro
dukten.
Momenteel bestaat de helft van de
omzet uit ijsprodukten. De andere
helft wordt gevormd door snacks,
groenten en fruit, die alle diepgevro
ren aan huis worden bezorgd.
Directeur Gijzen: 'Wij komen geregéld met nieuwe smaken'.
Ijspaleis: succes met
diepvries aan huis
Van de ongeveer tweehonderddui
zend klanten woont tachtig procent
op het platteland en de meeste zijn
gezinnen met kinderen. Omdat er
nog groei zit in de verkoop van diep-
vrieskisten - er komen ook steeds
meer gezinnen met twee diepvries-
kisten - verwacht het Ijspaleis dat
de omzet de komende jaren gestaag
zal blijven toenemen. Een groei die
zich voornamelijk zal voordoen bij de
snackprodukten. Een belangrijke rol
speelt in dit verband ook de sterke
opkomst van magnetron.
KWALITEIT
Wat maakt het aantrekkelijk bij
Ijspaleis te kopen?
Directeur Gijzen: 'Er zijn diverse re
denen om bij ons te kopen maar de
belangrijkste zijn wel de kwaliteit van
de produkten en het gemak van de
thuisbezorging. Wat het eerste be
treft durf ik met een gerust hart te
zeggen dat bijvoorbeeld ons - zelf
gefabriceerde - ijs kwalitatief beter is
dan het doorsnee ijs dat in de super
markt te koop wordt aangeboden.
Bijna al ons ijs is roomijs, terwijl in de
supermarkt meestal vanilleijs wordt
verkocht. Bovendien komen we ge
regeld met nieuwe smaken, die we
eerst zelf tësten. Daardoor is ons ijs
aparter, wat weer een reden voor de
klant is bij ons te blijven kopen.
Jammer is dat het eten van ijs in ons
land nog steeds als een luxe wordt
gezien. Het jaarlijkse ijsverbruik per
hoofd van de bevolking is hier zeven
liter, in Scandinavië is dat twaalf liter
en in Amerika zelfs 25 liter. In het
laatste land wordt ijs vaak als toetje
gegeten, in tegenstelling tot in Ne
derland, waar men het liever op -
goedkopere - pudding en yoghurt
houdt.
EIGEM RECEPT
Ook bij de snacks komen we met
produkten, die na een zorgvuldige
selectie zijn gekozen. Ook hier pro
beren we iets bijzonders te bieden.
Zo worden sommige snacks volgens
eigen Ijspaleis-recept vervaardigd of
ook wel aangepast aan de wensen
van onze klanten. De kwaliteitscon
trole bij de fabrikanten die aan ons
leveren, is erg streng.
Het aan huis bezorgen van diep
vriesprodukten is erg aantrekkelijk
voor de klant. Men kan de vrieskist in
één keer vol maken, zodat er altijd
iets in huis is. Dat is bijzonder prettig
wanneer er onverwacht gasten ko
men. Zelf sjouwen is overbodig ge
worden. En het risico van ontdooien
bestaat ook niet meer, wat wel het
geval is als de boodschappen in stad
of (groter) dorp moeten worden ge
haald. Je moet dan meestal snel naar
huis om ontdooiing te voorkomen.
Bij ijsprodukten bijvoorbeeld gaat de
kwaliteit sterk achteruit als die ge
deeltelijk ontdooid zijn geweest. Er
vormen zich dan kristallen en van
een lekkere, gladde en smeuiige
massa is geen sprake meer'.
PRIJZEN
Die thuisbezorging mag dan wel
gemakkelijk zijn, maar kost na
tuurlijk ook het nodige. Komt dat
niet tot uitdrukking in prijzen, die
hoger zijn dan in de supermarkt?
Gijzen: 'Het is inderdaad zo dat er
veel kosten worden gemaakt voordat
het artikel bij de consument in de
vrieskist ligt. Dat betekent ook iets
hogere prijzen dan in de supermarkt
maar de betere kwaliteit die we leve
ren maakt het verschil weer goed. En
wat de groenten betreft zijn we zeker
niet duurder omdat we met grote ver
pakkingen werken. Nee, kwalitatief
gezien zijn we beslist niet duur. En
voor de klant komt de kwaliteit op de
eerste plaats, de prijs is pas daarna
doorslaggevend. Dat is een ontwik
keling, die zich de laatste tijd steeds
meer doorzet.
Om aantrekkelijk te blijven voor onze
klanten, komen we ook steeds met
nieuwe produkten. Nieuw in ons as
sortiment zijn de kant en klaar maal
tijden. Dat zijn complete maaltijden,
die alleen nog maar opgewarmd
hoeven te worden. Vanaf oktober vo
rig jaar leveren we die en tot nu toe
ben ik niet ontevreden over de vraag.
Er komen steeds meer artikelen die
geschikt zijn voor de magnetron.
Een logische ontwikkeling, want het
aantal magnetrons in de Neder
landse huishoudens neemt sterk toe.
Ook nog niet erg lang verkopen we
diepvriesfruit (o.a. aardbeien), dat
voornamelijk wordt gebruikt voor het
maken van bowl of voor op een taart-
of vlaaibodem. Nieuw is verder de
pizza.
De 'hardlopers' in ons assortiment
blijven echter nog steeds de kroket,
frikandel, hamburger, bami-hap en
de loempia'. Een voorkeur voor de
'vette hap' dus. Maar volgens direc
teur Gijzen zal de trend van ge
zonder) leven op de duur ook dui
delijk invloed gaan uitoefenen op
deze produkten met als gevolg dat
ze minder vet zullen gaan bevatten.
Door Huub Jansen
Bijna iedereen herinnert
het zich nog uit de kinder
jaren: snoepen is slecht
voor je tanden want in snoep zit sui
ker. Later werden er nog veel meer
kwalen aan suikergebruik toege
schreven. Suiker zou het immuni
teitssysteem aantasten waardoor
kankergezwellen een grotere kans
om te groeien zouden hebben. Sui
ker zou versterkte lengtegroei, over
gewicht en hart- en vaatziekten in de
hand werken. En erger: overmatig
suikergebruik zou een invloed op en
verandering van het gedrag tot ge
volg hebben.
Andere wetenschappers kwamen
tot de conclusie dat koolhydraten (in
grote hoeveelheden aanwezig in sui
ker) onmisbaar zijn voor een even
wichtige voeding. Vooral glucose
zou belangrijk zijn ais energiebron
voor de cellen. De hersencellen van
een mens teren uitsluitend op glu
cose en de hersenen van een vol
wassene verbranden er 100 200
gram per dag van. De FDA vond bij
voorbeeld ook geen enkele aanwij
zing dat allergieën kunnen worden
uitgelokt door suikers, of dat het ont
staan van galstenen verband houdt
met 'n hoog suikerverbruik. Bij over
gewicht speelt suiker ook al geen
noemenswaardige rol. Volgens de
wetenschappers van het FDA zijn
genetische factoren, stofwisselings
stoornissen en levensstijl een be
langrijkere oorzaak voor het dik wor
den van mensen. Maar de FDA gaat
nog iets verder: volgens het agency
eten Amerikanen, die toch het
meeste suiker ter wereld consume
ren, eerder te weinig dan te veel sui
kers.
NADELEN
Mevrouw Wever van het Voorlich
tingsbureau voor de Voeding zegt:
„In principe is suiker niet slecht. En
suiker in de koffie kan geen enkel
kwaad. Suiker geeft smaak aan het
voedsel, het verbetert de structuur
van koek en gebak en heeft een con
serverende werking. Toch kleven er
nadelen aan het gebruik van suiker.
Suiker is eigenlijk een nutteloos voe
dingsmiddel; het levert uitsluitend
energie en geen andere voedings
stoffen. De kleine hoeveelheid mine
ralen die erin voorkomt is uit voe
dingsoogpunt te verwaarlozen. Een
echt nadeel van verkeerd suikerge
bruik is de schade die het in je mond
aanricht. Het ontstaan van tandcar-
riës is met name aan suikergebruik
verbonden. Daarom is het raadzaam
het gebruik ervan zoveel mogelijk te
beperken". Wim Daems, die over het
suikergebruik een aantal weten
schappelijk getinte artikelen heeft
gepubliceerd, zegt:
„Uit laboratoriumonderzoek blijkt
dat suiker zich totaal willekeurig aan
eiwitten en nucleïnezuren kan bin
den in het lichaam. Heel wat onder
zoekers geloven dat dit bijdraagt tot
het verlies aan elasticiteit van de
weefsels, wat zo typisch is voor ver
oudering waarbij de longen, de hart
spier en de bloedvaten verstijven".
De heer Visser van de Suikerstich
ting Nederland vertelt dat over suiker
veel volkswijsheden bestaan die
nooit wetenschappelijk bewezen, en
dus niet serieus te nemen zijn.
UITZONDERING
„Suiker en volksgezondheid is een
'hot item' voor de wetenschap ge
worden. In het rapport van de Ameri
kaanse FDA wordt gezegd dat het
huidige suikergebruik onschadelijk
is voor de volksgezondheid, met uit
zondering voor het gebit bij frequent
gebruik. Zowel de Voedingsraad als
het Voorlichtingsbureau voor de
Voeding zeggen dat we teveel suiker
consumeren moeten vermijden.
Vroeger zei men altijd dat we minder
suiker moesten verbruiken. Dat is
een belangrijk nuance-verschil. Ik
persoonlijk zie geen enkele nood
zaak het suikerverbruik terug te
brengen."
Vanwaar deze veranderde hou
ding van mensen en instanties te
genover suiker? Visser: „Er is over
suiker heel veel gezegd wat niet
waar was. Voikswijsheden die niet
gebaseerd waren op gefundeerd we
tenschappelijk onderzoek. Dat we
tenschappelijk onderzoek bestond
tot voor tien jaar geleden ook nog
niet. Nu is door diverse instanties
aangetoond dat suiker, mits het niet
te vaak wordt genuttigd, echt zo
slecht niet is. Jarenlang is er bijvoor
beeld een relatie gelegd tussen over
gewicht en suikergebruik. Die relatie
is er niet".
SMAAK
Tegenwoordig zit in zowat elk voe
dingsmiddel suiker. Vanwege de
smaak. De eerst ontwikkelde smaak
is namelijk de zoete. Daarna komen
de zoute, zure en bittere smaakpapil
len aan hun trekken. Vooral jonge
kinderen zijn daarom dol op suiker.
Visser: „Als men echt te vaak
snoept loopt men een groot risico
dat het gebit wordt aangetast. Daar
bij gaat het niet zozeer om de hoe
veelheden suiker, maar om de fre
quentie waarin suiker gebruikt
wordt. Daarom is het voor jonge kin
deren beter in één keer al het snoep
goed op te eten in plaats van dat ver
spreid over de hele dag te doen. En
als ze daarnaast minimaal twee keer
per dag met fluoride tandpasta hun
tanden poetsen, dan is er niets aan
de hand".
EINDREDAKTIE HEIN SLUIJTER, VORMGEVING AD COUWENBERGH.