Wmmw Suiker blijkt lang zo slecht nog niet PPORT DE STEM 1NED HEEFT 'T ID KRIJGT 'T BIOSCOPEN 'LEKKER-KOUD' IN HET GROOT IN SPRUNDEL GEVAAR VOOR GEBIT ENIGE GROTE NADEEL IJK NIEUWS eente-archief urg verhuizen Inbraak Dameskleding weg e Eede Oostburg ST IN AARDENBURG' WHIM HS 11 'We proberen met onze produkten altijd net iets beter te zijn, want ik ben ervan overtuigd dat kwaliteit het altijd zal win nen. En dan maakt het weinig uit als we soms wat duurder zijn dan de super markt'. Dat zegt een zeer zelfbewuste A.G.Gijzen, directeur-eigenaar van Ijs paleis bv. Het in Sprundel gevestigde bedrijf (met vestigingen in Almere en St. Nicolaasga) heeft dagelijks 120 vrachtwagens op de weg om in (bijna) iedere stad of dorp in ons land diepvriesprodukten bij de consu ment thuis af te leveren. Het marktaandeel is ongeveer twintig pro cent en daarmee is Ijspaleis de grootste op dit gebied. En nog is de groei er niet uit, wat uit de nog steeds stijgende omzet blijkt. Met name op het platteland wordt deze manier van 'thuiswinkelen' aantrek kelijk gevonden. UI VAN DICK MAAS Al jarenlang is suiker, dat als energiebron (koolhydraten) en smaakversterker aan tal van voedingsmiddelen wordt toege voegd, een omstreden produkt. De lijst wetenschappelijke stu dies vóór en tegen suikergebruik is ontelbaar. Toch lijkt de sui kerindustrie nu reden tot juichen te hebben: de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), een gezaghebbende in stantie op het gebied van de volksgezondheid, is tot de conclu sie gekomen dat suiker best wel mag. sG VRIJDAG 26 FEBRUAR11988 J. S. uit Vlissingen.verdacu van heling. Tegen beiden, dii inmidels weer op vrije voetei zijn gesteld, werd proces ver baal opgemaakt. TERNEUZEN - In de period tussen 15 en 24 februari wen ingebroken in een te kooi staande woning van J. C. aai de Donze Visserstraat. Tij dens afwezigheid van de in middels verhuisde eigenaa werd uit de woning een lig bad, een douche, een due-blo van de W.C. en de vloerbe dekking uit de woonkamei weggehaald. TERNEUZEN - Namens he winkelbedrijf M S mode aai de Noordstraat te Terneuzei werd gisteren door A. V. ui Terneuzen bij de gemeenti politie van Terneuzen aan gifte gedaan van diefstal van een tweetal damesmantel pakjes met een gezamelijkt waarde van 280 gulden. D diefstal is gepleegd donder dag tussen 11.30 en 12.15 uur. H 3 West-Zeeuws-Vlaamse da mestennis won Duinbergen afgelopen week met maar liefst 15-3 van Oostburg 3. He' was de grootste uitslag die kon worden opgetekend. Ove rige uitslagen: Aardenburg6- Sluis 17-10, Cadzand 2-Sluis 4-17, Oostburg 3-Groede 7-11 Oostburg 4-Sluis 4 4-10, Aar denburg 2-Aardenburg 112-4. THEMA-AVOND - De KVO Eede houdt dinsdag 8 maarl een thema-avond over de apotheek in De Hof van Eede aanvang acht uur. Drs. J. var de Geer uit Oostburg houdi een inleiding over de automa tisering in de apotheek Daarna spreekt hij over he gebruik en misbruik van ge neesmiddelen en over de in vloed die deze hebben bij on der andere het alcoholge bruik. Na de pauwe word aandacht besteed aan zeifin- dicatie en allerlei actuele on derwerpen zoals het bekende aspirientje. Tussendoor kun nen vragen worden gesteld aan de heer Van de Geer. VROUWEN VOOR VREDE De West-Zeeuws-Vlaamse werkgroep Vrouwen voor Vrede houdt dinsdag 1 maart een bijeenkomst in vrouwen- kontakt Lotje, aanvang 09.00 uur. Op de agenda staan de vredesopvoeding, thema avond en Nicaragua. -fractie in de Aardenburgse 'isch gemeente-archief beter naar het rijksarchief in Mid- heel duidelijk. Wel staan er nog enige honderden archiefdozen te wachten op een nadere in spectie. „Dat karwei vergt ech ter de nodige tijd en mankracht en die is daarvoor in die mate beschikbaar", aldus het college. Vandaar dat het gemeentebe stuur er de voorkeur aan geeft om stukken, die toevalligerwijs in handen komen van ambte naren die op kundige wijze de zaak kunnen restaureren in overleg met de archiefinspec tie, aan te pakken. „Het oude stadsarchief heeft een grote aantrekkingskracht op historici en andere geïnte resseerden. Daardoor draagt het archief mee aan de vergro ting van de bekendheid van Aardenburg", zo stelde burge meester E. Jongmans vast. Op een eventuele verhuizing van het gemeente-archief naar Middelburg ging de burge meester niet in. Wel voerde hij aan, dat de mogelijkheid van de inrichting van een streekar chief overwogen werd. „Over leg met de archiefinspectie en de commissie algemeen be stuurlijke zaken (ABZ) over deze kwestie zal in de nabije toekomst dan ook volgen", al dus Jongmans. RTENTIE) d/m P" IX Bereiding In het bedrijf van Ijstaart FOTO'S BESTEM/ BENSTEFFEN Door Gert van Amerongen Zoals de naam al doet ver moeden, is Ijspaleis bv oorspronkelijk begonnen als ijsproducent. Omdat deze lekker nij toch voornamelijk in de zomer wordt gegeten, ging het bedrijf om streeks 1970 op zoek naar andere produkten om de stille wintermaan den te overbruggen. Het is niet ver wonderlijk dat men als ijsmakers te recht kwam bij andere diepvriespro dukten. Momenteel bestaat de helft van de omzet uit ijsprodukten. De andere helft wordt gevormd door snacks, groenten en fruit, die alle diepgevro ren aan huis worden bezorgd. Directeur Gijzen: 'Wij komen geregéld met nieuwe smaken'. Ijspaleis: succes met diepvries aan huis Van de ongeveer tweehonderddui zend klanten woont tachtig procent op het platteland en de meeste zijn gezinnen met kinderen. Omdat er nog groei zit in de verkoop van diep- vrieskisten - er komen ook steeds meer gezinnen met twee diepvries- kisten - verwacht het Ijspaleis dat de omzet de komende jaren gestaag zal blijven toenemen. Een groei die zich voornamelijk zal voordoen bij de snackprodukten. Een belangrijke rol speelt in dit verband ook de sterke opkomst van magnetron. KWALITEIT Wat maakt het aantrekkelijk bij Ijspaleis te kopen? Directeur Gijzen: 'Er zijn diverse re denen om bij ons te kopen maar de belangrijkste zijn wel de kwaliteit van de produkten en het gemak van de thuisbezorging. Wat het eerste be treft durf ik met een gerust hart te zeggen dat bijvoorbeeld ons - zelf gefabriceerde - ijs kwalitatief beter is dan het doorsnee ijs dat in de super markt te koop wordt aangeboden. Bijna al ons ijs is roomijs, terwijl in de supermarkt meestal vanilleijs wordt verkocht. Bovendien komen we ge regeld met nieuwe smaken, die we eerst zelf tësten. Daardoor is ons ijs aparter, wat weer een reden voor de klant is bij ons te blijven kopen. Jammer is dat het eten van ijs in ons land nog steeds als een luxe wordt gezien. Het jaarlijkse ijsverbruik per hoofd van de bevolking is hier zeven liter, in Scandinavië is dat twaalf liter en in Amerika zelfs 25 liter. In het laatste land wordt ijs vaak als toetje gegeten, in tegenstelling tot in Ne derland, waar men het liever op - goedkopere - pudding en yoghurt houdt. EIGEM RECEPT Ook bij de snacks komen we met produkten, die na een zorgvuldige selectie zijn gekozen. Ook hier pro beren we iets bijzonders te bieden. Zo worden sommige snacks volgens eigen Ijspaleis-recept vervaardigd of ook wel aangepast aan de wensen van onze klanten. De kwaliteitscon trole bij de fabrikanten die aan ons leveren, is erg streng. Het aan huis bezorgen van diep vriesprodukten is erg aantrekkelijk voor de klant. Men kan de vrieskist in één keer vol maken, zodat er altijd iets in huis is. Dat is bijzonder prettig wanneer er onverwacht gasten ko men. Zelf sjouwen is overbodig ge worden. En het risico van ontdooien bestaat ook niet meer, wat wel het geval is als de boodschappen in stad of (groter) dorp moeten worden ge haald. Je moet dan meestal snel naar huis om ontdooiing te voorkomen. Bij ijsprodukten bijvoorbeeld gaat de kwaliteit sterk achteruit als die ge deeltelijk ontdooid zijn geweest. Er vormen zich dan kristallen en van een lekkere, gladde en smeuiige massa is geen sprake meer'. PRIJZEN Die thuisbezorging mag dan wel gemakkelijk zijn, maar kost na tuurlijk ook het nodige. Komt dat niet tot uitdrukking in prijzen, die hoger zijn dan in de supermarkt? Gijzen: 'Het is inderdaad zo dat er veel kosten worden gemaakt voordat het artikel bij de consument in de vrieskist ligt. Dat betekent ook iets hogere prijzen dan in de supermarkt maar de betere kwaliteit die we leve ren maakt het verschil weer goed. En wat de groenten betreft zijn we zeker niet duurder omdat we met grote ver pakkingen werken. Nee, kwalitatief gezien zijn we beslist niet duur. En voor de klant komt de kwaliteit op de eerste plaats, de prijs is pas daarna doorslaggevend. Dat is een ontwik keling, die zich de laatste tijd steeds meer doorzet. Om aantrekkelijk te blijven voor onze klanten, komen we ook steeds met nieuwe produkten. Nieuw in ons as sortiment zijn de kant en klaar maal tijden. Dat zijn complete maaltijden, die alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden. Vanaf oktober vo rig jaar leveren we die en tot nu toe ben ik niet ontevreden over de vraag. Er komen steeds meer artikelen die geschikt zijn voor de magnetron. Een logische ontwikkeling, want het aantal magnetrons in de Neder landse huishoudens neemt sterk toe. Ook nog niet erg lang verkopen we diepvriesfruit (o.a. aardbeien), dat voornamelijk wordt gebruikt voor het maken van bowl of voor op een taart- of vlaaibodem. Nieuw is verder de pizza. De 'hardlopers' in ons assortiment blijven echter nog steeds de kroket, frikandel, hamburger, bami-hap en de loempia'. Een voorkeur voor de 'vette hap' dus. Maar volgens direc teur Gijzen zal de trend van ge zonder) leven op de duur ook dui delijk invloed gaan uitoefenen op deze produkten met als gevolg dat ze minder vet zullen gaan bevatten. Door Huub Jansen Bijna iedereen herinnert het zich nog uit de kinder jaren: snoepen is slecht voor je tanden want in snoep zit sui ker. Later werden er nog veel meer kwalen aan suikergebruik toege schreven. Suiker zou het immuni teitssysteem aantasten waardoor kankergezwellen een grotere kans om te groeien zouden hebben. Sui ker zou versterkte lengtegroei, over gewicht en hart- en vaatziekten in de hand werken. En erger: overmatig suikergebruik zou een invloed op en verandering van het gedrag tot ge volg hebben. Andere wetenschappers kwamen tot de conclusie dat koolhydraten (in grote hoeveelheden aanwezig in sui ker) onmisbaar zijn voor een even wichtige voeding. Vooral glucose zou belangrijk zijn ais energiebron voor de cellen. De hersencellen van een mens teren uitsluitend op glu cose en de hersenen van een vol wassene verbranden er 100 200 gram per dag van. De FDA vond bij voorbeeld ook geen enkele aanwij zing dat allergieën kunnen worden uitgelokt door suikers, of dat het ont staan van galstenen verband houdt met 'n hoog suikerverbruik. Bij over gewicht speelt suiker ook al geen noemenswaardige rol. Volgens de wetenschappers van het FDA zijn genetische factoren, stofwisselings stoornissen en levensstijl een be langrijkere oorzaak voor het dik wor den van mensen. Maar de FDA gaat nog iets verder: volgens het agency eten Amerikanen, die toch het meeste suiker ter wereld consume ren, eerder te weinig dan te veel sui kers. NADELEN Mevrouw Wever van het Voorlich tingsbureau voor de Voeding zegt: „In principe is suiker niet slecht. En suiker in de koffie kan geen enkel kwaad. Suiker geeft smaak aan het voedsel, het verbetert de structuur van koek en gebak en heeft een con serverende werking. Toch kleven er nadelen aan het gebruik van suiker. Suiker is eigenlijk een nutteloos voe dingsmiddel; het levert uitsluitend energie en geen andere voedings stoffen. De kleine hoeveelheid mine ralen die erin voorkomt is uit voe dingsoogpunt te verwaarlozen. Een echt nadeel van verkeerd suikerge bruik is de schade die het in je mond aanricht. Het ontstaan van tandcar- riës is met name aan suikergebruik verbonden. Daarom is het raadzaam het gebruik ervan zoveel mogelijk te beperken". Wim Daems, die over het suikergebruik een aantal weten schappelijk getinte artikelen heeft gepubliceerd, zegt: „Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat suiker zich totaal willekeurig aan eiwitten en nucleïnezuren kan bin den in het lichaam. Heel wat onder zoekers geloven dat dit bijdraagt tot het verlies aan elasticiteit van de weefsels, wat zo typisch is voor ver oudering waarbij de longen, de hart spier en de bloedvaten verstijven". De heer Visser van de Suikerstich ting Nederland vertelt dat over suiker veel volkswijsheden bestaan die nooit wetenschappelijk bewezen, en dus niet serieus te nemen zijn. UITZONDERING „Suiker en volksgezondheid is een 'hot item' voor de wetenschap ge worden. In het rapport van de Ameri kaanse FDA wordt gezegd dat het huidige suikergebruik onschadelijk is voor de volksgezondheid, met uit zondering voor het gebit bij frequent gebruik. Zowel de Voedingsraad als het Voorlichtingsbureau voor de Voeding zeggen dat we teveel suiker consumeren moeten vermijden. Vroeger zei men altijd dat we minder suiker moesten verbruiken. Dat is een belangrijk nuance-verschil. Ik persoonlijk zie geen enkele nood zaak het suikerverbruik terug te brengen." Vanwaar deze veranderde hou ding van mensen en instanties te genover suiker? Visser: „Er is over suiker heel veel gezegd wat niet waar was. Voikswijsheden die niet gebaseerd waren op gefundeerd we tenschappelijk onderzoek. Dat we tenschappelijk onderzoek bestond tot voor tien jaar geleden ook nog niet. Nu is door diverse instanties aangetoond dat suiker, mits het niet te vaak wordt genuttigd, echt zo slecht niet is. Jarenlang is er bijvoor beeld een relatie gelegd tussen over gewicht en suikergebruik. Die relatie is er niet". SMAAK Tegenwoordig zit in zowat elk voe dingsmiddel suiker. Vanwege de smaak. De eerst ontwikkelde smaak is namelijk de zoete. Daarna komen de zoute, zure en bittere smaakpapil len aan hun trekken. Vooral jonge kinderen zijn daarom dol op suiker. Visser: „Als men echt te vaak snoept loopt men een groot risico dat het gebit wordt aangetast. Daar bij gaat het niet zozeer om de hoe veelheden suiker, maar om de fre quentie waarin suiker gebruikt wordt. Daarom is het voor jonge kin deren beter in één keer al het snoep goed op te eten in plaats van dat ver spreid over de hele dag te doen. En als ze daarnaast minimaal twee keer per dag met fluoride tandpasta hun tanden poetsen, dan is er niets aan de hand". EINDREDAKTIE HEIN SLUIJTER, VORMGEVING AD COUWENBERGH.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1988 | | pagina 13