E ALLEEN BL TAND> >r krant is, [er staart. Sebruik nooit een theedoek voor de tweede keer' 4 aatsob kCTERIËN HOUDEN OOK VAN LEKKER ETEN PRIMEUR VOOR NEDERLAND: HUISEIGENAREN MONDIGER MAKEN I I I I I I I I I I I I I Mag ik het logboek even zien? Wat Co Wildhagen uit Prinsenbeek betreft,wordt deze vraag bij de aankoop of overname van een huis binnen afzienbare tijd net zo gebruikelijk als de vraag naar de prijs of goede of slechte eigenschappen van een woning. Met een 'logboek' bedoelt Wildhagen een boek, waarin alle bijzonderheden omtrent een woning zijn opgetekend. Variërend van de bouwtekeningen, wijze van isolatie, warmwatervoorziening, binnen- en buitenschilderwerk en schema's waar de leidingen liggen, tot informatie over de buren, de geschie denis én de omgeving van het huis in kwestie. Hij noemt het een middel om de consument mondiger te maken. 'Ik heb altijd aan zijn kant gestaan, vandaar dat ik dit boek heb gemaakt'. VRIJDAG 29 JANUAR11988 Automatische potloodslijper I Sltchls «1-2796 ADRES: J-OP-ZOOM, Zui |tel.(01178)1376, 1987 van onderstaande Nederlands jitgeloot en aflosbaar gesteld. \IGEN DIE LOTEN OP UITLOTINGSGROEP 1977 l-U per 1978/1992 1977 per 1978/1997* 1977 per 1978/1987* 1977 per 1978/1992 1977 per 1978/1997 1977 per 1979/1993 1978 per 1979/1993 1978 per 1979/1998 1978 per 1980/1989 1978 per 1984/1988 197811 per 1984/1988 1978 per 1984/1988 1978 per 1984/1993 1979 per 1985/1989 1979 per 1980/1994 1979 per 1985/1989 1979 per 1980/1989 19791-11 per 1985/1994 19791-11 per 1985/1989 1980 per 1984/1987* 1980 per 1986/1995 1980 per 1986/1990 1980 per 1986/1990 1980 per 1986/1990 1980 per 1986/1990 19801-11 per 1986/1995 1981 per 1987/1991 1981 l-ll per 1985/1988 1981 per 1987/1991 1981 per 1988/1992 1981 per 1982/1991 1981 per 1985/1988 1981 per 1985/1988 1981 perl 987/1991 1981 per 1987/1991 1981 per 1987/1991 1982 per 1986/1989 1982 per 1986/1989 198211 per 1986/1989 1983 per 1984/1993 1983 per 1987/1990 198311 per 1987/1990 1983 per 1987/1990 15 januari 1988 1 maart 1 juli 15 december periodieke aflossing I 15 maart 15 juni I 1 augustus I 15 september I 1 november I 1 juni I 15 januari 1988 I 15 april I 15 oktober I 1 september I 1 december I 15 februari I 1 april I 1 november I 15mei I 15 november I 1 maart I 15 april I 15 juli I 1 september I 15 oktober B 15 december I 1 maart B 1 november I 15 april I 1 oktober I 1 december I 15 april 1 augustus 15 mei 15 januari 1988 1 september 15 juni 1 juni 1 september 1 november 15 juni 1 fpbruari uitlotingsgroep per 15 juni ver vroegd aflosbaar gesteld 1 1 13 8 13 12 7 5 1 1 1 2 3 1 7 8 3 3 7 3 1 5 5 9 5 3 1 4 9 1 2 4 1 1 1 3 4 4 2 3 4 te aflossing Dverzicht per lening kosteloos verkrijgbaar bij )2012500 EE 's-Gravenhage. Op de aanvraag ing waarvoor belangstelling bestaat. rlijkse publikatie van het ministerie van Financiën Cdlldhagen begrijpt niet waarom er niemand eerder op het Idee van een hulzenlogboek Is gekomen. FOTO DE STEM DICK DE BOER Door Ans van Goch Wildhagen zelf verge lijkt 'zijn' logboek met de logboeken van schepen en de 'black box' in vliegtuigen. Daarin zijn alle bijzon derheden van een boot, vanaf het moment dat-ie te water wordt gela ten, opgetekend. Het heeft niet al leen informatieve waarde over de gang van zaken tijdens een bepaalde reis, maar ook een historische bete kenis, meent Wildhagen. „Eerlijk gezegd verbaast het me eigenlijk, dat zo'n logboek nog niet voor huizen en bedrijven verplicht is gesteld. Het geeft een onschatbare hoeveelheid informatie. Een woning is toch zowat het duurste dat iemand in zijn leven koopt, maar de mensen weten er vaak het minste van. Vaak is er jaren voor gewerkt om een huis, 'het eigen nestje' te kunnen financie ren, of moet er jaren voor gewerkt worden om de hypotheek te kunnen betalen. Daarom wil ik de mensen een hulpmiddel geven om meer te weten te komen." Wildhagen noemt drie groepen voor wie het logboek van veel belang kan zijn. „De koper krijgt meer inzicht in de staat waarin de woning verkeert. De eigenaar kan door middel van een goed bijgehouden logboek aan tonen v/aarom hij een bepaalde prijs voor het pand wil hebben. Het is na melijk de bedoeling dat garantiebe wijzen en dergelijke erin worden be waard. En ten derde is het boek voor de geldschieter van belang - in de meeste gevallen komt er toch een hypotheek aan te pas- Het is een middel om te zien dat het geld goed wordt besteed." METSELAAR Het idee om een logboek samen te stellen dateert overigens niet van vandaag of gisteren. „Ik loop er al wel 25,30 jaar mee rond. U moet we ten, ik ben zelf afkomstig uit de bouw. Ben jaren metselaar geweest. Vroeg vaak aan collega's 'Geef eens 'n kladje' en dan tekende ik daarop waar de leidingen liggen. Want ge loof maar gerust dat het soms een zooitje was." RUBRtEKEM Het boek, eigenlijk een soort map, is onderverdeeld in een dertigtal ru brieken. Er is ruimte voor inlegvellen, zodat het steeds aangevuld kan wor den. Ook kunnen er allerhande certi ficaten in opgeborgen worden. „Het heeft, behalve op het moment dat een huis van eigenaar wisselt, ook voor de bewoner tal van voordelen. Stel, er moet iets verbouwd worden, waarvoor een bouwvergunning aan gevraagd moet worden. Het is dan belangrijk te beschikken over goed gekeurde bouwtekeningen, die eer der bij nieuwbouw of verbouwing door de gemeente zijn afgegeven. Dat spaart architect-kosten, dus geld. Of stel je voor dat iemand een binnenmuur wil wegbreken en het is niet bekend of het al dan geen dra gende muur is van beton of steen. Met gegevens uit een logboek levert dat geen problemen op. De namen van installateurs van sanitair, verwar mingsapparatuur en dergelijke zijn erin opgenomen, de garantiebewij zen als het goed is eveneens. Zo doende blijkt onmiddellijk hoe oud de apparatuur in kwestie is en hoe veel garantie er eventueel nog op zit." BODEMVERVUIURO In de eerste rubriek is ruimte voor kadestrale gegevens, informatie die Door Karin Agterbosch 'I edereen zit wel eens met zijn vinger in de pan om te proeven of er genoeg zout in het sausje zit. Op de vinger zitten echter ontzettend veel bacteriën, die op die manier in het eten komen. Een heleboel mensen staan daar niet bij stil. Als ze er nooit op worden ge wezen, blijven ze het doen', aldus Monique Bol en Eugenie Laurensse. Veel grootkeukenpersoneel (men sen die werken in bijvoorbeeld be drijfsrestaurants of ziekenhuiskeu kens) weten weinig van micro-orga nismen, waaronder bacteriën, schimmels en gisten. Dat was voor het Venrayse tweetal aanleiding een voorlichtingprogramma te maken over de hygiëne in een grootkeuken. „Wantje verspreidt bacteriën niet al leen door met de vinger van allebei sausjes te proeven. Ook door bit voorbeeld rauw vlees naast kaas in de koelkast te leggen, zorg je voor de overdracht van bacteriën. En de vaatdoek naast de klaargemaakte gehaktballen leggen, is ook vragen om moeilijkheden. Het zijn allemaal alledaagse dingen, die een enorme invloed hebben op de hygiëne in de keuken en dus op de kwaliteit van het eten. We willen mensen die in grootkeukens werken, wijzen op de mogelijkheden die ze zelf hebben om bacterievorming en -besmetting tegen te gaan. Want als je in een ge zin bedorven voedsel op tafel zet, zijn er 'maar' een paar mensen een paar dagen ziek. Maar zet in een groot bedrijfsrestaurant dergelijk voedsel op tafel, en er zijn gelijk zes honderd mensen ziek", aldus Moni que Bol. De voorlichting die Monique en Eugenie aan onder meer het perso neel van het bedrijfrestaurant van Océ in Venlo hebben gegeven, be staat uit een algemeen en een prak tisch gedeelte. Om mensen te tonen wat ze kunnen doen om hygiëni scher te werken, moeten ze eerst wat weten over de micro-organismen zelf. Dat bijvoorbeeld de aanwezig heid van de bacteriën Salmonellae en de Clostridium Botulinium in de keuken en het eten kunnen leiden tot diarree, misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn en koorts. Om te laten zien waar in de keu- keó bacteriën aanwezig zijn, lieten Eugenie en Monique het keukenper- soneel van Océ-Van der Grinten een bacteriologische test doen. Overal waar de werknemers bacteriën ver goedden, mochten ze een kweekje maken, dat 24 uur in een broeikasje werd bewaard. Op de plaatsen waar de mensen geen bacteriën vermoed den, zoals op het pas geschrobde aanrecht, maakten Monique en Eugenie een kweek. Na een dag was de uitslag van de kweekjes bekend. „De mensen schrokken van de resul taten, want op de plaatsen waar zij het niet vermoedden, bevonden zich toch veel bacteriën. Het is namelijk echt niet overal schoon. Ook niet op plaatsen waar het na een schoon maakbeurt blinkt. Wanneer een grote keuken van een restaurant goed ge- schrobt is en mooi schoon lijkt, kun nen er evengoed enorme hoeveelhe den bacteriën op bepaalde plaatsen zitten. Een afvoerputje zit natuurlijk altijd vol bacteriën. Maar ook een voor het oog schone theedoek die voor de tweede keer wordt gebruikt, is een broeinest van bacteriën. Die hoef je echt geen tweede keer te ge bruiken want dan is het vaatwerk vui ler dan vóór de afwas. Alleen zie je het niet", aldus Eugenie Laurensse. NIEZEN Met de bacteriologische proefjes moest het groot keukenpersoneel at tent worden gemaakt op de aanwe zigheid van micro-organismen. Een volgende stap was aan te geven wat werknemers er zelf tegen kunnen doen. Daarom maakten Eugenie en Monique een diaserie, waarin ze het slechte voorbeeld gaven. Zo stond Eugenie op een van de dia's te nie zen boven een pan soep. Uit een an dere dia bleek dat Monique haar handen niet waste na een bezoek aan het toilet. Monique: „Natuurlijk lacht iedereen om die dia's, want ze weten heus wel dat zoiets niet mag 'In elk koophuis hoorteen volledig logboek' te maken heeft met het perceel waarop de woning zich bevindt. Ook kan ingevuld worden wat de vroe gere bestemming van de grond was. „Belangrijk", merkt Wildhagen op, „in verband met eventuele bodem verontreiniging en degene(n) die er voor verantwoordelijk is (zijn). Archi tect en aannemer, opdrachtgever om het huis te bouwen, de aard van de dakbedekking, isolatie, leidingen voor gas, water en riolering en der gelijke, het kan allemaal worden op getekend. AANNEMERS De bewoner kan in het logboek ook aantekeningen maken over inbraak beveiliging. „Ik denk eigenlijk dat de verzekeraar daar best gelukkig mee zal zijn", merkt Wildhagen enigszins ondeugend op. En verder zijn er ru brieken te vinden omtrent onder houd, schilderwerk binnen en bui ten, welke verf is gebruikt en welke kleurnummers. Ook is ruimte gelaten voor gegevens over de tuin, de buurt, de historie van de woning, het taxatierapport, een eventuele hypo theek en de verzekeringen. Hij gelooft overigens niet dat iedereen zijn geesteskind met vreugde en blijdschap zal onthalen. „Want het maakt de consument toch mondiger. En ik kan me eerlijk ge zegd wel voorstellen, dat aannemers of zo er niet zo gelukkig mee zijn. Maar ja, ik heb m'n hele leven lang al de kant van de mensen gekozen." OOEOBEtUM Bij de Vereniging Eigen Huis, een consumentenorganisatie voor huis eigenaren, reageert men overigens positief op de plannen van Wildha gen. „Het lijkt ons een goed begin", aldus een woordvoerder daar. „Want wij zouden graag zien dat de bouw wereld bij elk huis een 'gebruiksaan wijzing' levert en dat gaat verder dan wat Wildhpgen voor ogen staat. Het is een prima idee van dat logboek, maar tips bijvoorbeeld hoe de pot dicht geïsoleerde huizen van tegen woordig geventileerd moeten wor den, staan er niet in. Ook niet hoe je vochtproblemen kunt voorkomen. De gebruiksaanwijzing hoeft niet lang op zich laten wachten want Eigen Huis heeft al allerlei organisa ties aangeschreven. Het ding moet wel vanuit de bouwwereld gelan ceerd worden". Wildhagen heeft met andere consu mentenorganisaties inmiddels al contact opgenomen. „Nadat ik het gereed had, heb ik het boek wel laten screenen door des kundigen. Of ik niks vergeten had en zo." Daarna ging Wildhagen naar een merkenbureau. Daar waren ze enthousiast over het logboek. Ze hebben een onderzoek ingesteld en daaruit blijkt dat ik inderdaad de eer ste ben die met dit idee op de prop pen komt. Binnenkort krijg ik dan ook een certificaat van exclusiviteit." PRIJS Over de verspreiding van z'n boek is hij nog in onderhandeling. Want ad vertenties moeten straks de prijs voor de consument zoveel mogelijk drukken. „Deze maand zijn daarover de eerste besprekingen geweest. Nu maar afwachten hoe de bal gaat rol len. Het zou bijvoorbeeld via een bank verspreid kunnen worden. De Rabobank alleen al bijvoorbeeld, verstrekt jaarlijks vele tienduizenden hypotheken. Daar zou je dan kunnen beginnen. Geleidelijk aan zouden dan alle huiseigenaren over zo'n boek kunnen beschikken. Wildhagen geeft overigens onmid dellijk toe dat een logboek niet alleen voor huiseigenaren, maar ook voor huurders heel interessant kan zijn. „Want het gebeurt vaak genoeg dat een huurder iets aan zijn woning wil sleutelen en dat eventueel doorbere kent aan de volgende huurder. Of er lange tijd woont en er aardigheid in heeft om iets van de geschiedenis van het huis vast te leggen." Eugenie Laurensse (links) en Monique Bol: „De vaatdoek naast de gehaktballen leggen, Is ook vragen om moeilijkheden". FOTO FOTOPERSBUREAU OLM en kan. Maar veel mensen vergeten inderdaad de handen te wassen als ze naar de wc zijn gegaan. En eigen lijk mag iemand die verkouden is niet eens in de keuken werken, maar dat gebeurt toch. De mensen moet ge wezen worden op al die gewoonte handelingen, waarmee bacteriën worden verspreid". GEVARENZONE Tijdens twee voorlichtingsmiddagen gaven Monique en Eugenie tips hoe bacterievorming beperkt kan wor den. Zo is het belangrijk dat voedsel snel wordt verhit en afgekoeld. Bac teriën vermeerderen zich namelijk heel snel tussen de 7 en de 55 gra den Celsius. Belangrijk is daarom dat iets snel aan de kook wordt gebracht of wordt afgekoeld, en dat de tempe ratuur wordt gecontroleerd. „Dat is één van de positieve dingen die we bij Océ-Van der Grinten, waar het overigens heel schoon is, hebben bereikt met onze voorlichtingsbijeen komsten. De mensen hanteren nu vaker de kookthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Verder worden gebruikte theedoe ken direct na de vaat in de was ge daan zodat ook die bacteriehaard verdwijnt. De mensen reageren heel positief op de voorlichting die ze krij gen en doen er meteen iets mee. Dat is voor ons heel bevredigend", aldus Eugenie. SCHONE VORK Monique en Eugenie hebben in ieder geval veel geleerd van het werken aan hun scriptie. „Wanneer we nu een lekker stukje vlees aan het bra den zijn, gebruiken we constant een schoongemaakte vork om het vlees mee om te draaien. Want bacteriën houden ook van lekker eten, dat hebben we wel ontdekt", aldus Mo nique en Eugenie. WEKELIJKSE CONSUMENTENBIJLAGE EINDREDAKTIE HEIN SLUIJTER.VORMGEVING AD COUWENBERGH.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1988 | | pagina 15