E ALLEEN BL
TAND>
>r krant is,
[er staart.
Sebruik nooit een theedoek
voor de tweede keer'
4
aatsob
kCTERIËN HOUDEN OOK VAN LEKKER ETEN
PRIMEUR VOOR NEDERLAND:
HUISEIGENAREN MONDIGER MAKEN
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
Mag ik het logboek even zien?
Wat Co Wildhagen uit Prinsenbeek betreft,wordt deze vraag bij de aankoop
of overname van een huis binnen afzienbare tijd net zo gebruikelijk als de
vraag naar de prijs of goede of slechte eigenschappen van een woning.
Met een 'logboek' bedoelt Wildhagen een boek, waarin alle bijzonderheden
omtrent een woning zijn opgetekend. Variërend van de bouwtekeningen,
wijze van isolatie, warmwatervoorziening, binnen- en buitenschilderwerk en
schema's waar de leidingen liggen, tot informatie over de buren, de geschie
denis én de omgeving van het huis in kwestie. Hij noemt het een middel om
de consument mondiger te maken. 'Ik heb altijd aan zijn kant gestaan,
vandaar dat ik dit boek heb gemaakt'.
VRIJDAG 29 JANUAR11988
Automatische
potloodslijper
I Sltchls
«1-2796
ADRES:
J-OP-ZOOM, Zui
|tel.(01178)1376,
1987 van onderstaande Nederlands
jitgeloot en aflosbaar gesteld.
\IGEN DIE LOTEN OP UITLOTINGSGROEP
1977 l-U
per 1978/1992
1977
per 1978/1997*
1977
per 1978/1987*
1977
per 1978/1992
1977
per 1978/1997
1977
per 1979/1993
1978
per 1979/1993
1978
per 1979/1998
1978
per 1980/1989
1978
per 1984/1988
197811
per 1984/1988
1978
per 1984/1988
1978
per 1984/1993
1979
per 1985/1989
1979
per 1980/1994
1979
per 1985/1989
1979
per 1980/1989
19791-11
per 1985/1994
19791-11
per 1985/1989
1980
per 1984/1987*
1980
per 1986/1995
1980
per 1986/1990
1980
per 1986/1990
1980
per 1986/1990
1980
per 1986/1990
19801-11
per 1986/1995
1981
per 1987/1991
1981 l-ll
per 1985/1988
1981
per 1987/1991
1981
per 1988/1992
1981
per 1982/1991
1981
per 1985/1988
1981
per 1985/1988
1981
perl 987/1991
1981
per 1987/1991
1981
per 1987/1991
1982
per 1986/1989
1982
per 1986/1989
198211
per 1986/1989
1983
per 1984/1993
1983
per 1987/1990
198311
per 1987/1990
1983
per 1987/1990
15 januari 1988
1 maart
1 juli
15 december
periodieke
aflossing
I 15 maart
15 juni
I 1 augustus
I 15 september
I 1 november
I 1 juni
I 15 januari 1988
I 15 april
I 15 oktober
I 1 september
I 1 december
I 15 februari
I 1 april
I 1 november
I 15mei
I 15 november
I 1 maart
I 15 april
I 15 juli
I 1 september
I 15 oktober
B 15 december
I 1 maart
B 1 november
I 15 april
I 1 oktober
I 1 december
I 15 april
1 augustus
15 mei
15 januari 1988
1 september
15 juni
1 juni
1 september
1 november
15 juni
1 fpbruari
uitlotingsgroep
per 15 juni ver
vroegd aflosbaar
gesteld
1
1
13
8
13
12
7
5
1
1
1
2
3
1
7
8
3
3
7
3
1
5
5
9
5
3
1
4
9
1
2
4
1
1
1
3
4
4
2
3
4
te aflossing
Dverzicht per lening kosteloos verkrijgbaar bij
)2012500 EE 's-Gravenhage. Op de aanvraag
ing waarvoor belangstelling bestaat.
rlijkse publikatie van het ministerie van Financiën
Cdlldhagen begrijpt niet waarom er niemand eerder op het Idee van een hulzenlogboek Is gekomen. FOTO DE STEM DICK DE BOER
Door Ans van Goch
Wildhagen zelf verge
lijkt 'zijn' logboek
met de logboeken
van schepen en de 'black box' in
vliegtuigen. Daarin zijn alle bijzon
derheden van een boot, vanaf het
moment dat-ie te water wordt gela
ten, opgetekend. Het heeft niet al
leen informatieve waarde over de
gang van zaken tijdens een bepaalde
reis, maar ook een historische bete
kenis, meent Wildhagen.
„Eerlijk gezegd verbaast het me
eigenlijk, dat zo'n logboek nog niet
voor huizen en bedrijven verplicht is
gesteld. Het geeft een onschatbare
hoeveelheid informatie. Een woning
is toch zowat het duurste dat iemand
in zijn leven koopt, maar de mensen
weten er vaak het minste van. Vaak
is er jaren voor gewerkt om een huis,
'het eigen nestje' te kunnen financie
ren, of moet er jaren voor gewerkt
worden om de hypotheek te kunnen
betalen. Daarom wil ik de mensen
een hulpmiddel geven om meer te
weten te komen."
Wildhagen noemt drie groepen voor
wie het logboek van veel belang kan
zijn. „De koper krijgt meer inzicht in
de staat waarin de woning verkeert.
De eigenaar kan door middel van
een goed bijgehouden logboek aan
tonen v/aarom hij een bepaalde prijs
voor het pand wil hebben. Het is na
melijk de bedoeling dat garantiebe
wijzen en dergelijke erin worden be
waard. En ten derde is het boek voor
de geldschieter van belang - in de
meeste gevallen komt er toch een
hypotheek aan te pas- Het is een
middel om te zien dat het geld goed
wordt besteed."
METSELAAR
Het idee om een logboek samen te
stellen dateert overigens niet van
vandaag of gisteren. „Ik loop er al
wel 25,30 jaar mee rond. U moet we
ten, ik ben zelf afkomstig uit de
bouw. Ben jaren metselaar geweest.
Vroeg vaak aan collega's 'Geef eens
'n kladje' en dan tekende ik daarop
waar de leidingen liggen. Want ge
loof maar gerust dat het soms een
zooitje was."
RUBRtEKEM
Het boek, eigenlijk een soort map, is
onderverdeeld in een dertigtal ru
brieken. Er is ruimte voor inlegvellen,
zodat het steeds aangevuld kan wor
den. Ook kunnen er allerhande certi
ficaten in opgeborgen worden. „Het
heeft, behalve op het moment dat
een huis van eigenaar wisselt, ook
voor de bewoner tal van voordelen.
Stel, er moet iets verbouwd worden,
waarvoor een bouwvergunning aan
gevraagd moet worden. Het is dan
belangrijk te beschikken over goed
gekeurde bouwtekeningen, die eer
der bij nieuwbouw of verbouwing
door de gemeente zijn afgegeven.
Dat spaart architect-kosten, dus
geld. Of stel je voor dat iemand een
binnenmuur wil wegbreken en het is
niet bekend of het al dan geen dra
gende muur is van beton of steen.
Met gegevens uit een logboek levert
dat geen problemen op. De namen
van installateurs van sanitair, verwar
mingsapparatuur en dergelijke zijn
erin opgenomen, de garantiebewij
zen als het goed is eveneens. Zo
doende blijkt onmiddellijk hoe oud
de apparatuur in kwestie is en hoe
veel garantie er eventueel nog op
zit."
BODEMVERVUIURO
In de eerste rubriek is ruimte voor
kadestrale gegevens, informatie die
Door Karin Agterbosch
'I
edereen zit wel eens met
zijn vinger in de pan om te
proeven of er genoeg zout
in het sausje zit. Op de vinger zitten
echter ontzettend veel bacteriën, die
op die manier in het eten komen.
Een heleboel mensen staan daar niet
bij stil. Als ze er nooit op worden ge
wezen, blijven ze het doen', aldus
Monique Bol en Eugenie Laurensse.
Veel grootkeukenpersoneel (men
sen die werken in bijvoorbeeld be
drijfsrestaurants of ziekenhuiskeu
kens) weten weinig van micro-orga
nismen, waaronder bacteriën,
schimmels en gisten. Dat was voor
het Venrayse tweetal aanleiding een
voorlichtingprogramma te maken
over de hygiëne in een grootkeuken.
„Wantje verspreidt bacteriën niet al
leen door met de vinger van allebei
sausjes te proeven. Ook door bit
voorbeeld rauw vlees naast kaas in
de koelkast te leggen, zorg je voor
de overdracht van bacteriën. En de
vaatdoek naast de klaargemaakte
gehaktballen leggen, is ook vragen
om moeilijkheden. Het zijn allemaal
alledaagse dingen, die een enorme
invloed hebben op de hygiëne in de
keuken en dus op de kwaliteit van
het eten. We willen mensen die in
grootkeukens werken, wijzen op de
mogelijkheden die ze zelf hebben
om bacterievorming en -besmetting
tegen te gaan. Want als je in een ge
zin bedorven voedsel op tafel zet,
zijn er 'maar' een paar mensen een
paar dagen ziek. Maar zet in een
groot bedrijfsrestaurant dergelijk
voedsel op tafel, en er zijn gelijk zes
honderd mensen ziek", aldus Moni
que Bol.
De voorlichting die Monique en
Eugenie aan onder meer het perso
neel van het bedrijfrestaurant van
Océ in Venlo hebben gegeven, be
staat uit een algemeen en een prak
tisch gedeelte. Om mensen te tonen
wat ze kunnen doen om hygiëni
scher te werken, moeten ze eerst wat
weten over de micro-organismen
zelf. Dat bijvoorbeeld de aanwezig
heid van de bacteriën Salmonellae
en de Clostridium Botulinium in de
keuken en het eten kunnen leiden tot
diarree, misselijkheid, buikpijn,
hoofdpijn en koorts.
Om te laten zien waar in de keu-
keó bacteriën aanwezig zijn, lieten
Eugenie en Monique het keukenper-
soneel van Océ-Van der Grinten een
bacteriologische test doen. Overal
waar de werknemers bacteriën ver
goedden, mochten ze een kweekje
maken, dat 24 uur in een broeikasje
werd bewaard. Op de plaatsen waar
de mensen geen bacteriën vermoed
den, zoals op het pas geschrobde
aanrecht, maakten Monique en
Eugenie een kweek. Na een dag was
de uitslag van de kweekjes bekend.
„De mensen schrokken van de resul
taten, want op de plaatsen waar zij
het niet vermoedden, bevonden zich
toch veel bacteriën. Het is namelijk
echt niet overal schoon. Ook niet op
plaatsen waar het na een schoon
maakbeurt blinkt. Wanneer een grote
keuken van een restaurant goed ge-
schrobt is en mooi schoon lijkt, kun
nen er evengoed enorme hoeveelhe
den bacteriën op bepaalde plaatsen
zitten. Een afvoerputje zit natuurlijk
altijd vol bacteriën. Maar ook een
voor het oog schone theedoek die
voor de tweede keer wordt gebruikt,
is een broeinest van bacteriën. Die
hoef je echt geen tweede keer te ge
bruiken want dan is het vaatwerk vui
ler dan vóór de afwas. Alleen zie je
het niet", aldus Eugenie Laurensse.
NIEZEN
Met de bacteriologische proefjes
moest het groot keukenpersoneel at
tent worden gemaakt op de aanwe
zigheid van micro-organismen. Een
volgende stap was aan te geven wat
werknemers er zelf tegen kunnen
doen. Daarom maakten Eugenie en
Monique een diaserie, waarin ze het
slechte voorbeeld gaven. Zo stond
Eugenie op een van de dia's te nie
zen boven een pan soep. Uit een an
dere dia bleek dat Monique haar
handen niet waste na een bezoek
aan het toilet. Monique: „Natuurlijk
lacht iedereen om die dia's, want ze
weten heus wel dat zoiets niet mag
'In elk koophuis
hoorteen
volledig logboek'
te maken heeft met het perceel
waarop de woning zich bevindt. Ook
kan ingevuld worden wat de vroe
gere bestemming van de grond was.
„Belangrijk", merkt Wildhagen op,
„in verband met eventuele bodem
verontreiniging en degene(n) die er
voor verantwoordelijk is (zijn). Archi
tect en aannemer, opdrachtgever om
het huis te bouwen, de aard van de
dakbedekking, isolatie, leidingen
voor gas, water en riolering en der
gelijke, het kan allemaal worden op
getekend.
AANNEMERS
De bewoner kan in het logboek ook
aantekeningen maken over inbraak
beveiliging. „Ik denk eigenlijk dat de
verzekeraar daar best gelukkig mee
zal zijn", merkt Wildhagen enigszins
ondeugend op. En verder zijn er ru
brieken te vinden omtrent onder
houd, schilderwerk binnen en bui
ten, welke verf is gebruikt en welke
kleurnummers. Ook is ruimte gelaten
voor gegevens over de tuin, de
buurt, de historie van de woning, het
taxatierapport, een eventuele hypo
theek en de verzekeringen.
Hij gelooft overigens niet dat
iedereen zijn geesteskind met
vreugde en blijdschap zal onthalen.
„Want het maakt de consument toch
mondiger. En ik kan me eerlijk ge
zegd wel voorstellen, dat aannemers
of zo er niet zo gelukkig mee zijn.
Maar ja, ik heb m'n hele leven lang al
de kant van de mensen gekozen."
OOEOBEtUM
Bij de Vereniging Eigen Huis, een
consumentenorganisatie voor huis
eigenaren, reageert men overigens
positief op de plannen van Wildha
gen. „Het lijkt ons een goed begin",
aldus een woordvoerder daar. „Want
wij zouden graag zien dat de bouw
wereld bij elk huis een 'gebruiksaan
wijzing' levert en dat gaat verder dan
wat Wildhpgen voor ogen staat. Het
is een prima idee van dat logboek,
maar tips bijvoorbeeld hoe de pot
dicht geïsoleerde huizen van tegen
woordig geventileerd moeten wor
den, staan er niet in. Ook niet hoe je
vochtproblemen kunt voorkomen.
De gebruiksaanwijzing hoeft niet
lang op zich laten wachten want
Eigen Huis heeft al allerlei organisa
ties aangeschreven. Het ding moet
wel vanuit de bouwwereld gelan
ceerd worden".
Wildhagen heeft met andere consu
mentenorganisaties inmiddels al
contact opgenomen.
„Nadat ik het gereed had, heb ik het
boek wel laten screenen door des
kundigen. Of ik niks vergeten had en
zo." Daarna ging Wildhagen naar
een merkenbureau. Daar waren ze
enthousiast over het logboek. Ze
hebben een onderzoek ingesteld en
daaruit blijkt dat ik inderdaad de eer
ste ben die met dit idee op de prop
pen komt. Binnenkort krijg ik dan
ook een certificaat van exclusiviteit."
PRIJS
Over de verspreiding van z'n boek is
hij nog in onderhandeling. Want ad
vertenties moeten straks de prijs
voor de consument zoveel mogelijk
drukken. „Deze maand zijn daarover
de eerste besprekingen geweest. Nu
maar afwachten hoe de bal gaat rol
len. Het zou bijvoorbeeld via een
bank verspreid kunnen worden. De
Rabobank alleen al bijvoorbeeld,
verstrekt jaarlijks vele tienduizenden
hypotheken. Daar zou je dan kunnen
beginnen. Geleidelijk aan zouden
dan alle huiseigenaren over zo'n
boek kunnen beschikken.
Wildhagen geeft overigens onmid
dellijk toe dat een logboek niet alleen
voor huiseigenaren, maar ook voor
huurders heel interessant kan zijn.
„Want het gebeurt vaak genoeg dat
een huurder iets aan zijn woning wil
sleutelen en dat eventueel doorbere
kent aan de volgende huurder. Of er
lange tijd woont en er aardigheid in
heeft om iets van de geschiedenis
van het huis vast te leggen."
Eugenie Laurensse (links) en Monique Bol: „De vaatdoek naast de gehaktballen leggen, Is ook vragen om moeilijkheden".
FOTO FOTOPERSBUREAU OLM
en kan. Maar veel mensen vergeten
inderdaad de handen te wassen als
ze naar de wc zijn gegaan. En eigen
lijk mag iemand die verkouden is niet
eens in de keuken werken, maar dat
gebeurt toch. De mensen moet ge
wezen worden op al die gewoonte
handelingen, waarmee bacteriën
worden verspreid".
GEVARENZONE
Tijdens twee voorlichtingsmiddagen
gaven Monique en Eugenie tips hoe
bacterievorming beperkt kan wor
den. Zo is het belangrijk dat voedsel
snel wordt verhit en afgekoeld. Bac
teriën vermeerderen zich namelijk
heel snel tussen de 7 en de 55 gra
den Celsius. Belangrijk is daarom dat
iets snel aan de kook wordt gebracht
of wordt afgekoeld, en dat de tempe
ratuur wordt gecontroleerd. „Dat is
één van de positieve dingen die we
bij Océ-Van der Grinten, waar het
overigens heel schoon is, hebben
bereikt met onze voorlichtingsbijeen
komsten. De mensen hanteren nu
vaker de kookthermometer om de
temperatuur in de gaten te houden.
Verder worden gebruikte theedoe
ken direct na de vaat in de was ge
daan zodat ook die bacteriehaard
verdwijnt. De mensen reageren heel
positief op de voorlichting die ze krij
gen en doen er meteen iets mee. Dat
is voor ons heel bevredigend", aldus
Eugenie.
SCHONE VORK
Monique en Eugenie hebben in ieder
geval veel geleerd van het werken
aan hun scriptie. „Wanneer we nu
een lekker stukje vlees aan het bra
den zijn, gebruiken we constant een
schoongemaakte vork om het vlees
mee om te draaien. Want bacteriën
houden ook van lekker eten, dat
hebben we wel ontdekt", aldus Mo
nique en Eugenie.
WEKELIJKSE CONSUMENTENBIJLAGE EINDREDAKTIE HEIN SLUIJTER.VORMGEVING AD COUWENBERGH.