WAGENINGEN MEET HET ENERGIEVERBRUIK VAN DIEREN RABISCHE reen 'Evenwicht moet er blijven' WETENSCHAP b stem buitenland de stem EXTRA ZATERDAG 7 NOVEMBER 1987 MSTERDAMSE ►amrak likt zi Cel Vertering Stro Temperatuur Dierziektes NIEUWSFEITEN Bodemdieren leveren in Onderzoek sociologen naar armoede id Amman een buitengewo Nieuwe komeet eind oktober zichtbaar Iran zal de Syrische Goedkope brandstof uit suikerstroop DNA-overdracht via bladgroenkorrels Zuiden slaat handen ineen ZUIYEL-ONDERZOEKER STADHOUDERS: GENETICA IS NIET ALLES Mechanisatie Boter Lysozym T49 Het varken als rekensom Door Laur Crouzen Hele huiskamers vol Nederlanders hebben zich de afgelopen zomer weer zitten opvreten tegen twintig over acht 's avonds. Wat een weer, wat een temperatuur, alweer regen. En nauwelijks is de weerman uitgesproken of de ruiten slaan aan en het barst weer los buiten. „Gevoelig voor klimaat zijn heus niet alleen mensen. Die ren zijn wat dat betreft nog veel kieskeuriger. De tempera tuur van de omgeving - om maar eens iets te noemen - heeft alles te maken met hoe een dier zich voelt. En of een dier zich "lekker" voelt is be langrijk voor de vraag, hoeveel melk het geeft, of hoeveel eie ren het legt, hoeveel wol er op zijn lijf groeit of hoeveel van het opgevreten voedsel wordt omgezet in spierweefsel, zeg maar biefstuk en karbonades." Dat zegt ing. Prins van der Hel van de vakgroep Veehou derij van de Wageningse Land bouw Universiteit. Samen met prof. dr. M. Verstegen heeft van der Hel twintig jaar lang aan een precieze methode ge werkt om na te gaan hoe een dier zich voelt, hoeveel hét eet, hoe warm het dier het heeft, hoeveel mest het produceert en hoeveel nuttige zaken voor de veehouder. En in cijfers neer te leggen. Cijfers, die telkens ver anderd kunnen worden om na te gaan onder welke omstan digheden in stallen en met welk voedsel een koe, schaap, kip of varken het nuttigste is. Het instrument van die reken methode is geen liniaal en geen tabellenboek, maar een lucht dichte cel, waarin natje en droogje, klimaatje, hapje en elk ademtochtje kan gemeten wor den. Niets ontsnapt er zo aan de aandacht van de wetenschap pelijke onderzoeker, zelfs niet de door het vee ingeademde lucht, de verbruikte zuurstof en het weer uitgeademde kool zuur. Vandaar dat die cel res piratie- oftewel ademhalings cel heet. In Wageningen in de proef dier-accommodatie 'De Haar' van de Zoötechnische vakgroep van de Landbouw Universiteit aan de Marijkelaan zijn zes van die cellen in verschillende afmetingen opgebouwd. Van een twee stallen van 80 kubieke meter inhoud tot kleine 'bakjes' van bijna een kuub, waarin muizen 'doorgemeten' worden. Onlangs zijn in Wageningen een aantal wetenschappers bij elkaar gekomen om de resulta ten van het onderzoek in die cellen totnutoe op een rij te zet ten. En zich vervolgens af te vragen hoe het in de toekomst verder gaat. „Energiewisseling en produktie van landbouw huisdieren onder invloed van omgevingsfactoren" luidt vol uit het onderwerp van de bij eenkomst. En meer in het bij zonder gaat het dan over kli maat in de stal, gezondheid, ge drag en energiebehoefte van dieren. Temperatuur? Energie? Kunnen dieren dan als fa briekjes bekeken worden, waar je aan de ene kant voer instopt in de hoop dat er aan de andere kant, melk, vlees en eieren ont staan. En kun je die omzetting dan meten aan de hand van de verbruikte zuurstof, brandstof net als aardgas, en het uitgea demde koolzuur als een soort uitlaatgas. Net als bij een auto? „Het lijkt voor het dier een on sympathieke vergelijking, maar in principe is ze niet on juist", zegt dr. ir. André Hen ken, wetenschappelijk onder zoeker bij de vakgroep Vee houderij. „De rekensom zit als volgt in elkaar. Wat een dier aan voer eet, is de bruto ener gie, die het opneemt. Gemid deld tachtig procent daarvan kan het verteren. Twintig pro cent is onverteerbaar en ver dwijnt weer via de mest. Bij de vertering stopt de koe of het varken nog enkele procenten energie in de afvalprodukten als urine en gassen, waardoor ongeveer 75 procent van de op genomen energie overblijft als zogenaamde in de stofwisseling omzetbare energie. Daar kan het dier iets mee doen." En wat doet het daarmee? „In de eerste plaats gebruikt het dier energie in het instand houden van zijn eigen bestaan. Het moet zichzelf op de juiste temperatuur houden en de bloedstroom in het lichaam op gang houden. Daarbij wordt warmte geproduceerd en ook afgegeven aan de omgeving. En de rest van de energie is dan vrij voor de "productie" van bijvoorbeeld voor de mens nut tige zaken. Hoeveel energie er na alle 'kosten' overblijft voor die productie is voor elk dier verschillend. Afhankelijk van de hoeveelheid voer kun je zeg gen, dat gemiddeld ongeveer eenderde deel van de in het dier gestopte energie terecht komt in eieren, wol, melk, trek kracht of slachtvlees. Voor leg hennen is bijvoorbeeld bere kend, dat 19 procent van de to tale energie-som in de eieren terecht komt. Bij slachtkuikens is een kwart van de energie be schikbaar voor de kippevlees- productie." Met in het achterhoofd de vraag 'hoe kan een dier tegen zo laag mogelijke kosten voor voeding en huisvesting toch zo veel mogelijk produceren?' zijn Voertijd voor varkens in Wageningen. Hoeveel van het verstrekte menu mogen we terugzien als ham of karbonade? - foto cord otting in Wageningen al varkens op stro of op gladde asfaltvloeren gevleid. Zijn er leghennen in bepaalde aantallen de cellen binnengereden: een groep in een batterij-opstelling, de an dere loslopend op strooiselvloe- ren. Er zijn proeven gedaan met hele jonge biggen, kalve ren, drachtige en zogende zeu gen, geiten, bedoeld voor de tropische veelteelt, eendags- kuikens, die per vliegtuig naar het verre Oosten geexporteerd worden. De dier-respiratie-cellen in Wageningen zijn dan ook niet voor niets uniek in de wereld. Want nergens kan de energie boekhouding van groepen die ren systematisch worden door gemeten. Kan gekeken worden naar biggen, die last van tocht hebben en eenzijdige longont steking krijgen. Of naar var kens, die in groepjes op en bij elkaar gaan liggen - 'huddelen' is de uit het Engels afkomstige vakkreet- omdat ze het koud hebben. Steeds wordt gepro beerd de omstandigheden in de praktijk van een doorsnee boerderij zo precies mogelijk na te bootsen. Overigens zal de Neder landse veehouder geen in braakverklikker in zijn stal hebben om de bewegingen van zijn dieren te meten. En hij zal ook de mest niet via een pijp- systeem verzamelen en om de zoveel tijd met een enorme ta kel gaan wegen. Nog minder zullen de muren van zij n cel vol gaatjes zitten, waardoorheen aan de ene kant lucht naar bin nen wordt geblazen en aande andere kant weer naar buiten wordt gezogen. En geanaly seerd in monsters. Tenslotte zal de boer ook niet door een soort ruimte-luchtsluis moeten om z|jn 'beesten' te bezoeken. Toch zijn al die meetsystemen, in clusief in het lichaam geïm planteerde apparaatjes, die de 'innerlijke' temperatuur van het dier meet, en hitte-sensoren op de huid, nodig om achter de behoeftes van het landbouw huisdier te komen. Daarbij is temperatuur een van de toverwoorden. Dr. ir. Henken: „Steeds weer blijkt uit de proeven, dat de dieren naast andere factoren sterk reageren op de temperatuur, op het kli maat in de stal. Die factor heeft vooralsnog de meeste invloed op wat ze voor de mens kunnen produceren. Want heeft een dier het te koud, dan moet het extra energie gaan stoppen in het zichzelf warm houden. En is het te warm dan gaat veel energie verloren met transpi reren en vochtregulatie. En ze eten veel minder. Die energie gaat weer af van wat de koe of het varken aan melk of vlees- productie kan besteden. Of de voerbakken moeten extra ge vuld worden om de productie op peil te houden, maar dat kost weer meer geld. Zo zijn wij op zoek in Wageningen naar de comfort-zone van ieder landbouwdiersoort. Dat is de tè'mperatüurzone, waarbij het' dier zich het lekkerst voelt en zich het langst aan de productie kan wijden." De boer kan uiteindelijk al leen maar schuiven met de ver deling van de beschikbare energie in zijn dieren. Door van buitenaf het voer te verande ren, harder te stoken, het kli maat te regelen, stress te voor komen. Want als er iets mis gaat, zal bijvoorbeeld de koe eerst geheel of voor een deel de productie staken om haar eigen problemen op te lossen. Vooral als staldieren ziek worden, tre den er in de rekensom grote energie-verliezen op. Vandaar dat met name de diergezond heid een belangrijk studiedoel is voor de komende jaren. Dr. ir. Henken: „Er is -al- weer een verband tussen de omgevingstemperatuur, de gassen in de stal, de luchtsnel- heid, het licht, het voer en de weerstand tegen ziektes bij dieren. Alles hangt met elkaar samen. Het bestuderen van zieke dieren in de cellen de ko mende jaren erg belangrijk zal worden. Bij gelegenheid van het symposium is het boek "Energy metabolism in farm animals" ('Energie stofwisse ling bij landbouwhuisdieren') verschenen. Een groot deel van de artikels in dat boek gaat over de invloed van allerlei dierziektes en stress op de pro ductie van de dieren. Het aan de ketting leggen van zeugen, parasieten, ademhalingsziek tes, uieronsteking en worm-in fecties. Om de gezondheid en het welzijn van dieren, via de keiharde kostenberekening ge koppeld aan de boekhouding van de veehouder, zal het de komende jaren vooral gaan. Want je kunt wel allerlei snelle productie-systemen of nieuwe stal-types invoeren, als een dier ziek wordt of stress krijgt, zal dat rechtstreeks van in vloed zijn op het nut van zo'n dier voor de mens." Bodemdieren kunnen zich redelijk aanpassen aan veroni ging door zware metalen. Maar het kost hun zoveel energ hun activiteit er sterk onder lijdt. De afbraak van de stn laag in bossen kan daardoor ernstig worden bemoeilijkt,i brengt de levensvatbaarheid van een bos in gevaar. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift, waai bioloog dr. H.E. van Capelleveen onlangs promoveerde i Vrije Universiteit te Amsterdam. Van Capelleveen wet middels bij het Rij ksinstituut voor Natuurbeheer in Arnh correspondent Rob Simons Bij zijn onderzoek heeft hij vooral gekeken naar pissek in een bos bij de zinkfabriek in het Noordbrabantse Bud jTMAN In de betrekkelijke beestjes passen zich onder meer aan door giftige meta „..„naincTpn van VN-qecre binden aan bepaalde eiwitten. Hierdoor worden ze bui! lingSP0»" stofwiseling gehouden. Maar ze gaan er minder plants l de Cuellar in de zeven jaar zoals dode bladeren en takken door eten. en Irak zal morgen in de Sociologen uit Leiden en Tilburg gaan gezamenlijk een t [ïferentie beginnen om ZO m zoek beginnen naar de armoede en bestaansonzekerheidj ^enschappelijke Arabische derland. Volgend jaar hopen zij met een sociale barome tfnnrloe te komen komen, die allerlei kanten van armoede en bestaanso® heid meet. afwachting van het resultaat v; Om de wijze waarop mensen achterop kunnen raken zo it perez de Cuellar met beit tisch mogelijk te beschrijven, gaan de onderzoekers tiji wonen in wijken met een vrij hoog aantal mensen uitl sociale klassen. De nationale raad voor maatschappelijk r zijn heeft de opdracht gegeven voor het onderzoek, dat Ion jotste gemene deler van de opvat 1994. 1 Eind deze maand of begin november moet in ons land m cL Hafez ej Assad zich blote oog een komeet te zien zijn. Dat heeft de Groningse rewacht berekend. Het gaat om de pas in Australië ont komeet Bradfield-13. Het zal de eerste heldere komeet aai firmament zijn sinds de laatste verschijning van de kt Halley in april vorig jaar. De komeet, die een staart heeft van tien tot vijftien ke doorsnee van de maan, zal te zien zijn aan de zuidwest avondhemel. Men moet dan wel op een donkere plek staan Proceskundigen van de Wageningse Landbouwunivei werken aan een proces om uit het stroperige bijprodukt suikerriet, melasse, goedkope brandstof te winnen. Dit gd j™* hebben geenbehoef te mee door de melasse te vergisten tot ethanol of alcohol. De gij werken aan een conferentie len, die voor de omzetting nodig zijn, worden verpakt in millimeter grote bolletjes. Op laboratoriumschaal blijkt het proces te werken. Ein ,t de zionistische vijand en jaar moet duidelijk zijn of het proces ook economisch haal is. Daarna is nog twee jaar nodig voor verdere uitwerkii vervolmaking. Dat men uit suiker alcohol kan bereiden door vergisting al lang bekend. Maar suiker is er eigenlijk een te dure stof voor. Melasse is evenwel een goedkoop bijprodukt, c staat bij het koken van suikerriet, en dat suikerproducei •sident t hand en tand tegen anti- anse maatregelen blijven zetten waarop behalve door k ook door de andere olie- te Golfstaten wordt aange- sngen. Assad voelde er aanvanke- niets voor aan deze top deel nemen die kennelijk alleen irdt gehouden om zijn anse vrienden aan de landpaal te nagelen. De Sy- landen als India, Thailand, Indonesië en Brazilië met ee endapunt werd opgevoerd. neinde dat beletsel voor zijn chtige buurman uit de weg men stemde Husayn er na gespraak met zijn andere ■abische broeders mee in dat ir deze topconferentie hele- al geen agenda werd opge- ild. Onder de wijdlopige noemer 'pan-Arabische veiligheid' rieus milieuprobleem opscheept. In die landen is hout vaak de enig beschikbare brandstof te koken. Goedkope ethanol, die men ter plaatse kan bei is daarom een interessant alternatief, die bovendien het pen van bomen minder nodig maakt. Ethanol uit melasss| ook als motorbrandstof dienen, door hem aan benzine voegen. Bij moeilijk kruisbare plantesoorten zal voortaan DNAl combinatie mogelijk zijn dankzij een nieuwe techniek:| overbrengen van erfelijke eigenschappen (die als DNA-: gen vastliggen in celkernen) via bladgroenkorrels en celonderdelen buiten de kern. Dit resultaat boekte mw. Mei-Lie Tan in haar onderzoek| de Vrije Universiteit te Amsterdam en de Wageningse 1 bouwuniversiteit, waarop zij 15 oktober in Amsterdam veerde. Haar onderzoek is van groot belang voor de pla redeling van cultuurgewassen. Doorgaans veredelt men planten via kruisingsproeven lectie. Maar bij enkele soorten is dit niet mogelijk, omd verschillen in opbouw van de chromosomen te groot zijn| DNA van de ene soort is dan niet over te brengen naar dere soort. Maar ook in bladgroenkorrels zit een - zeer bescheiden-^ veelheid erfelijk materiaal. Dit kan in principe van de naar de andere worden overgebracht. Mw. Tan slaagde t langs de weg van celfusie eigenschappen van een wilde t binnen te smokkelen in een gekweekte tomaat. De Technische Universiteit Eindhoven gaat samenwerken| vijf hogescholen in Noord-Brabant en twee in Limburg. B toe is een raamovereenkomst gesloten. De samenwerking ij uitmonden in concrete projecten, op initiatief van hooglet docenten, vakgroepen en studierichtingen. Verder hebben de samenwerkende instellingen afgespn] dat ze elkaar behulpzaam zullen zijn op het gebied van o wijs en onderzoek. Daarbij wordt onder meer gedacht i scholing van eikaars docenten, het verzorgen van vervolg derwijs en het uitwisselen van studenten en personeel. de Arabische Liga kunnen bere enige Arabische bondge- kan ie Ammf orde Arabi: acht zullen ook a aan Arabit desiti Ass niet zoete naar Na de ling v Dama Assad sche finan ziet garee nanci bischi kwan Als betoo Iran ton o mee nog 1 moet' fensii de t< beslo tieste Jordi durei hun aandacht alleen maar zou leiden van het conflict Bns Arabische handlangers de kaart zou spelen. Pas na verschillende bezoe- n van koning Husayn en de rdaanse premier Rifa'i aaide Assad bij nadat de ilfoorlog niet meer als enige gaande en komende man in acht van het premierschap met zi Door Kees Buijs „De opmars van de gene tica in het zuivelonderzoek gaat zo hard, dat een ge brek aan evenwicht dreigt. Grondige kennis over en zymen en voedselbacteriën blijft evenwel nodig." Dat zegt dr. ir. J. Stadhouders, tot deze maand hoofd van de afdeling microbiologie van NIZO. Ook het Edese instituut doet in zijn DNA-laborato- rium mee aan de razend po pulaire race om de erfelijke kenmerken van microbeestjes te ontrafelen. Maar men blijft daarnaast wel degelijk geïn teresseerd in andere zuivelza- ken, die regelmatig op vrijwel ieders bordje liggen. Toen Stadhouders dertig jaar geleden bij NIZO kwam, lette men vooral op hygiëne en op het voorkomen van kwaliteitsgebreken, zoals schimmelende en uitdrogende kaas. „Vroeger was men, als er iets fout ging, geneigd te denken: je moet het maar aanvaarden. Inzicht was er vaak niet." Toen een keer het stremsel besmet was geraakt, werd prompt alle exportkaas te ruggestuurd. Het bleek een bepaalde bacterie te zijn. „Maar er gaat veel tijd over heen voordat je de boosdoener hebt." Aanvankelijk besteedde men veel aandacht aan wat er zoal op kaas gaat groeien en schimmelen; de oppervlakte- flora heet dat met een mooi woord. Een aardig bijprodukt van dit fundamenteel onder zoek was de ontwikkeling van de Kernhemse kaas, die nu in Zevenaar wordt gemaakt. Tegenwoordig weet men veel meer van de microbeest jes. Tien jaar geleden begon NIZO als eerste ter wereld binnen de bacterie te kijken. Bacteriën zijn eigenlijk zakjes enzymen, en die enzymen bre ken eiwitten af in kleine stuk jes. De eiwitafbraak is heel belangrijk in het zuivelpro- ces; die kleine stukjes - pepti den heten ze - geven bijvoor beeld smaak aan de kaas. Niet alleen de kennis nam toe, ook de mechanisatie. De hon derd tot tweehonderd zuivel bedrijven, die ons land dertig jaar geleden nog telde, zijn te ruggebracht tot enkele zeer grote, die dag en nacht draai en. De kaasfabricage bijvoor beeld lag vroeger 's winters stil, maar nu niet meer. Dat brengt nieuwe problemen met zich mee. Een ervan is de ophoping van bacteriofagen: virussen die melkzuurbacteriën ver nietigen. „Als je de hele dag met die bacteriën werkt, is het niet plezierig wanneer je ver stoorders krijgt." Stadhouders was onder meer nauw betrokken bij de ontwikkeling van het zogehe ten NlZO-zuurselconcen- traat: een kweek van melk zuurbacteriën, die een be langrijke hulpstof is bij de be reiding van kaas, yoghurt, kwark en karnemelk. „Maar", zegt hij, „het is niet puur dat potje. Wij leveren niet alleen Deze maand verliet dr. ir. J. Stadhouders (61), hoofd van de afdeling microbiologie van het Nederlands In stituut voor Zuivelonderzoek (NIZO) in Ede. In de dertig jaar dat hij bij NIZO werkte, was hij nauw be trokken bij veel ontwikkelingen in het zuivelonder zoek. het produkt, maar een heel systeem dat het bereidings proces beheerst. De over dracht van kennis is daarbij ook belangrijk. Bij de kaasbe reiding zijn we een eind ge vorderd, maar bij de yoghurt- bereiding zijn nog veel vra gen. De concentratie gaat daar ook sterk door: zo maakt men in het Cobercogebied al leen nog in Nijkerk en Arn hem yoghurt, en dat levert weer nieuwe problemen op." Een andere ontwikkeling die met de naam Stadhouders is verbonden, is de bereiding van boter: het karnen van zoete in plaats van zure room. Na het karnen wordt onder meer zuursel toegevoegd om de boter het gewenste aroma te geven. Vervolgens kneedt men dit mengsel tot boter. Een belangrijk voordeel is dat er geen zure karnemelk vrij komt. Inmiddels gebruikt ons land vrijwel uitsluitend deze NlZO-methode, en ook het buitenland is ermee begon nen. Pas kort geleden besloot de Europese Commissie om deze botersoort officieel toe te laten tot de interventie. Een leuke erkenning, vindt Stad houders, al zou het natuurlijk beter zijn wanneer alle boter wordt opgegeten in plaats van opgeslagen. „Volgens ons is dit zelfs een betere kwaliteit boter dan de vroegere." Ook het zoeken naar nieuwe zuivelprodukten is bij NIZO in volle gang. In nieuwe melkdranken bijvoorbeeld is men heel actief. Veder zoekt men naar mogelijkheden om uit wei - een afvalvloeistof die nu vooral als veevoer op gaat - lactose, eiwit en andere nuttige stoffen te winnen. Er is zelfs al alcohol uit gewon nen; dat blijkt (nog) geen lo nende zaak. Maar melkeiwit als korrelige, smaakloze grondstof voor snacks -ook een NlZO-procédé- kan mis schien een concurrent voor de aardappel worden. „Het einde is nog niet in zicht", zegt Stadhouders. „Maar het moeten wel waar devolle produkten zijn, want melk brengt nu al veel op." Terug naar de kaas. Voor het laten stremmen van gepas teuriseerde melk is niet alleen zuursel nodig, maar ook stremsel. Dit haalt men uit de maagwand van een jong kalf. Ook hier staat het onderzoek niet stil. Vorig jaar slaagde men er na vier jaar onderzoek in, melkzuurbacteriën ook stremsel te laten maken, door de 'stremsel-genen' in de bac terie te bouwen. Stadhouders verwacht overigens dat het nog enkele jaren gaat duren voordat dit proces rijp is voor de industrie. Melkzuurbacteriën zijn niet alleen belangrijk in de zuivel, maar ook bijvoorbeeld in vlees en vis. In de tropen wordt veel voedsel geconser veerd danzij deze beestjes. Onderzoekers aan de Wage ningse Landbouwuniversiteit bestuderen deze conserve- ringsprocessen, die voor de houdbaarheid van voedsel in warme landen van enorme betekenis kunnen zijn. In de kaasbereiding kan men de schadelijke boter- zuurbacterie missen als kies pijn. Kaas waarin boterzuur- gisting is opgetreden, vertoont grote gaten, gaat scheuren en krijgt een onaangename smaak. Besmetting van de melk komt vooral voor wan neer het melkvee kuilgras te eten krijgt. In ons land voorkomt men boterzuurgisting door een kleine hoeveelheid nitraat aan de kaas toe te voegen. Maar er zijn theorieën dat dit nitraat gevaar kan opleveren J. Stadhouders: „Grondige kennis over enzymen en voed selbacteriën blijft evenwel nodig.- foto Gelderland pers voor onze gezondheid. Enkele EG-landen dreigen daarom sinds kort met een importstop op Nederlandse kaas. Dat kan ons land niet hebben, want wij exporteren jaarlijks 350 miljoen kilo kaas. Kan het nitraat niet hele maal de kaas uit? „Er is een oplossing voor, maar die is vrij duur", zegt Stadhouders. Bij de bereiding van Maasdammer, Edammer en Goudse kaas ontsmet men de melk eerst in een zoge naamde bactocentrifuge. Die slingert de boterzuurbacterie uit de melk. Dat kost de zui velindustrie drie tot vier cent extra per kilo kaas. „Eén keer centrifugeren brengt de boterzuurbacteriën terug tot twee procent van wat in de melk zat. Bij twee keer centrifugeren heb je geen nitraat meer nodig. Dat kan de volledige oplossing bieden. Ik denk dat we daar voor enkele kaassoorten naar toe gaan. De zuivel zal toch vooruit moeten kijken." Maar de industrie hikt er nog te genaan, want dan moet er zes tot zeven cent op de kostprijs van een kilo kaas. Een onschadelijk vervan gingsmiddel voor nitraat is lysozym. Het remt de ontkie ming en groei van boterzuur bacteriën sterk. Maar er is ge weldig veel van nodig. Stad houders rekent even uit hoe veel de kaasindustrie er jaar lijks voor zou moeten neertel len: vijftig miljoen gulden. Nu is het ene lysozym het andere niet. Het zit onder meer in het wit van kippe- eieren, in moedermelk en in een mensentraan. „We weten nog niet welke soort de beste is bij de bestrijding van bo- terzuur." In Groningen werken bio logen aan de bouw van melkzuurbacterie, die zélf 1] sozym Rroduceert. „Heel int ressant onderzoek", Stadhouders, „maar ik twijfel of het lukt. De bai riën blijken veel ongevoelij dan we dachten. Je kunt heel moeilijk aan het prodi ceren van lysozym krijgi We hebben hier eens uitgei kend, dat voor de benodigi lysozymproduktie door bactëj riën een enorme vergistii fabriek nodig zou zijn." NIZO en de kaasindustri(| zoeken ook naar manieren kaas sneller te laten rij Tijdens de rijping liggen kazen naast elkaar op langil planken in opslagruimten Die moeten goed gekoeld en schoongehouden worden. Dat kost ongeveer een dubbeltj' per kilo kaas per week. „We kunnen de rijpingstijij met een kwart verkorten behoud van de kwaliteit Oude kaas bijvoorbeeld waarvoor zes maanden staat kunnen we in vier maande» laten rijpen. Pogingen om no! verder te komen, staan op W werkprogramma van NIZO." Maar gaat versnelde rij' ping niet ten koste van échte smaak van belegen oude kaas? „Dat is een uitdaging vod de onderzoeker. Daarom heb ben we een beetje het law aan niet natuurlijke rijping- Je moet je bij de enzymen va» de melkzuurbacteriën hou den, en niet grijpen naa» vreemde stoffen zoals in Verenigde Staten wel gebeurt Dan krijg je het moeilijk 01" de kwaliteit te handhaven." Eet Stadhouders zelf W® eens gedachteloos een brood)1 kaas? „Ha ha, natuurlijk wel." 1RDAM (ANP) - De Amster- effectenbeurs likte vrijdag zijn fonden. In de ochtenduren kon het 'te herstel dat de voorgaande mid- was opgetreden worden vastge houden. Iets meer dan de helft van de indelen sloot hoger, al waren de win- meestal erg beperkt. Traditioneel imt de beroepshandel op vrijdag nieuwe risicoé en dekt oude in het weekeinde. Dit effect werd nu 'terkt door de onzekerheid rond de pUar en het Amerikaanse begrotings- 'Ort houding werd allengs afwach- nder. In het weekeinde komen de 'identen van de centrale banken in '1 bijeen, terwijl ook nog steeds uitgekeken naar eventuele eco- 'le maatregelen van president igan. Wat dit laatste betreft ont- l er een zeker pessimisme, wat ook uit een Wall Street zonder rich- en een flinke verlaging van de 1 op langlopende obligatieleningen Amerika. Akzo verloor uiteindelijk 1 op 94 O ook Unilever en KLM leden lichte erliezen. Kon. Olie begon wat lager, &aar eindigde twee kwartjes beter op 204,50. Goed in de markt lag Stad Rotter- am- Het slot kwam voor het verzeke- ingsconcern ƒ3 beter op ƒ89. VNU 'on f 2,40 op 53,50, maar collega-uit- ever Wolters-Kluwer moest ƒ2 af taan op ƒ100,50. Nedlloyd werd ƒ3 luurder op 121, Bols 3,50 op 105,50 n N ij verdal-ten Cate 2 op 71. Fok- gleed echter 1,90 weg naar 22,60 antonius antonius congr.o.Lv. gasthuis J gasthuis gasthuis p gasthuis Vt Protz.hs Prot.z.hs protz.hs (oostb.) (oostb.) lourdes (tilburg) (tilburg) (tilburg) (tilburg) klokkenberg liduina ('s-h'bosch) ('s-h'bosch) ('s-h'bosch)

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1987 | | pagina 4