s p E C I I E K mm O; Coveco brengt vlees van scharrelvarkens Kant en klaar maaltijden redelijk goed DE STEM NIET SCHRIKKEN VAN EPILEPTISCHE AANVAL EIND DIT JAAR EERSTE SCHARRELBIGGEN SLACHTRIJP Sommige scholieren zitten niet op hun gemak in de klas. Ze kunnen daar of elders een aanval van epilepsie krijgen. Vervelend daarbij is dat klasgenoten of leraren, geconfronteerd met zo'n aanval, reageren met hardnekkige vooroordelen. Vaak vallen daarbij termen als 'gestoord' of 'gek'. Dat kan iemand levenslang achtervolgen. ONDERZOEK KONSUM ENTEN KONTAKT: VRIJDAG 9 OKTOBER 1987 mrnm Door Helen Goote ommige klasgenoten vinden me nu blijk baar anders. Ze zijn als de dood dat ik opeens een aanval krijg. Als ik maar even met mijn ogen knipper zitten ze al stijf'. Dat heeft Annemarie (15) gemerkt nadat ze op school een epilepsie- aanval had gehad. Bij veel mensen roept epilepsie ook beelden op van schuimbekkende en stuiptrekkende mensen. Men huivert. Vooral juist door de onbekendheid met deze aandoening kunnen vooroordelen blijven bestaan. Epilepsie is zelfs geen ziekte te noemen maar een verschijnsel, of beter, een groep van verschijnselen. Epileptische toevallen ontstaan om dat de hersenen tijdelijk niet goed werken en er in een bepaald gebied een te sterke werking optreedt. Iemand vertoont dan bepaalde ver schijnselen. Die verschillen van per soon tot persoon in heftigheid, aard en frequentie. Dit worden aanvallen genoemd. De meest bekende aanval is de zo genaamde 'grote aanval' en het is ook bij deze dat iedere leek denkt aan schuimbekken en stuiptrekken. Epilepsie wordt ook wel eens 'on weer in je hersenen' genoemd. De oorzaak van een dergelijke stoornis is niet bekend. Maar dat epilepsie ze ker niet zeldzaam is, is wèl bekend: waarschijnlijk heeft 1 op de 150 men sen deze aandoening. Heel veel scholieren hebben last van epilepsie of kunnen ermee te maken krijgen. Maar iedereen kan echter een ziekte of letsel krijgen waardoor epilepsie ontstaat. INTELLIGENTIE De meest voorkomende oorzaken zijn hersenbeschadiging voor of tij dens de geboorte, hersenletsel door een ongeluk, hersenvliesontste king, hersenbloedingen en hersentu moren. De epileptische aanvallen zijn op zich echter meestal niet scha delijk. De een heeft er alleen meer last van dan de ander. Waarom de een wel epilepsie krijgt en de ander niet, daar is de wetenschap (nog) niet uit. Maar dat het niets te maken heeft met iemands geestelijke ver mogens of intelligentie staat als een paal boven water. Het wegnemen van de oorzaak van epilepsie is vrijwel onmogelijk, zeker omdat die niet altijd bekend is. Soms kan wel rekening worden ge houden met de aanleiding voor het ontstaan van de aanvallen. Iemand kan bijvoorbeeld proberen grote op winding of spanning te vermijden, of vermoeidheid door op tijd naar bed te gaan. Als die spanningen kunnen worden weggenomen, komen ook de aanvallen in zo'n geval minder voor. 'Als ik even knipper zitten ze al stijf Voor het overgrote deel van de men sen met epilepsie geldt dat ze medi cijnen moeten slikken om de aanval len zoveel mogelijk te onderdrukken. ALCOHOL Sommigen moeten hun hele leven lang medicijnen slikken. Wordt er mee gestopt dan kunnen de aanval len weer terugkomen. Het belangrijk ste effect van deze medicijnen is dat ze de prikkelbaarheid van de hersen cellen verminderen. Verder kunnen mensen met epilepsie nog alles door laten gaan. Al moeten ze hun ver moeidheid in de gaten houden en op alcohol letten. Maar over het alge meen leven ze net als ieder ander. Komen aanvallen nogal eens 's morgens voor, dan zal iemand daar rekening mee houden en met een ander naar school rijden, maar overigens zullen de meeste scholie ren die aan epilepsie lijden gewoon zelf een fiets of brommer kunnen be-' sturen. Mensen die epilepsie hebben staan midden in de wereld. Ze zitten op school, in de bus, op de sport club, enzovoort. Ondanks het ge bruik van medicijnen en het vermij den van risico's kunnen ze echter aanvallen krijgen. Als dat gebeurt is het belangrijk dat de mensen om hen heen weten wat ze moeten doen, zo dat de aanval geen nare gevolgen kan hebben. ENKELE SECONDEN De drie meest voorkomende aanval len zijn 'de absence', een verschijn sel dat veel voorkomt bij kinderen, 'de tonisch-clonische of grote aan val' en de 'complexe partiële aanval'. Een absence is een korte periode waarin iemand niets merkt van wat er om hem heen gebeurt. Deze bewust- zijndaling duurt meestal niet langer dan een halve minuut en vaak slechts enkele seconden. De complexe partiële aanval be hoort net als de absence tot de kleine aanval, maar kan ook verder gaan. Bij de absence knippert iemand met de oogleden of schokt wat met het hoofd, geeft geen of een raar antwoord op een vraag. Maar bij een complexe partiële aanval die verder gaat kan iemand bang wor den, of een ander vreemd gevoel krijgen, slik- of kauwbewegingen maken. Soms gaat iemand rondlo pen en het gezicht verandert vaak van kleur. Na afloop herinnert zo iemand zich niets van wat er ge beurd is. Tijdens deze twee aanval len kan een ander niets doen dan opletten en iemand met zo'n aanval zijn gang laten gaan. Haal wel din gen weg waaraan iemand zich kan bezeren. VENKRAMPEN Een grote aanval voelen sommige mensen aankomen, maar van de aanval zelf merken ze niets, omdat het begint met bewusteloosheid. Zo iemand valt op de grond en alle spie ren gaan verkrampen. Dit duurt on geveer 10 20 seconden. Soms geeft iemand een gil, niet vanwege pijn maar door die kramptoestand. Hierdoor kan ook de ademhaling tij delijk geblokkeerd worden; soms wordt dan ook de gelaatskleur blauw. Tijdens deze aanval hebben mensen ook een versterkte speekse lafscheiding. Na de aanval blijft hij of zij meestal nog even buiten bewust zijn. Is iemand weer bij, dan is er soms een verward, vermoeid en mis selijk gevoel. Sommige mensen heb ben elke week een grote aanval, an deren een paar keer per jaar of eens in een paar jaar. De omgeving moet iemand met zo'n aanval helpen goed te liggen en iets plats onder het hoofd te leggen. STRAKKE KLEDING Bij iemand met een bril moet deze worden afgenomen en strakke kle ding moet worden losgemaakt. Stop tijdens de aanval niks tussen de tan den en probeer niet de armen of be nen stil te houden. De aanval is nu eenmaal niet te stoppen, die gaat vanzelf weer over. Na de aanval kan zo iemand op de zij gelegd worden, zodat het speeksel uit de mond kan lopen. Hulp van buitenaf roepen is alleen nodig als iemand na de aanval niet goed ademt (pas dan mond-op- mond beademing toe), als de aanval door nog meer aanvallen wordt ge volgd en iemand tussentijds niet bij komt, als iemand tijdens de aanval gewond is geraakt of als iemand zelf om een dokter of een ambulance vraagt. Het belangrijkste van alles is misschien nog wel dat niemand in paniek raakt en niet begint te rekken en te sjorren aan iemand die een aanval heeft. NIETSDOEN Het is eigenlijk nog meer een kwestie van niets doen, dan van iets doen. Belangrijk is ook dat iemand na een aanval wordt gerustgesteld en goed wordt opgevangen. Is hij of zij na de aanval weer helemaal bij, dan is het verstandig als de omgeving geen speciale aandacht blijft geven. Iemand is meestal ook na een grote aanval weer prima in staat om voor zichzelf te zorgen. Voor iemand die aan epilepsie lijdt, is het niet prettig voortdurend bekeken of anders be handeld te worden. Ze willen er zelf niet constant aan herinnerd worden, en terecht. Annemarie zegt hierover: „Het is zeker niet zo dat epilepsie mijn hele leven beheerst. Je bent alleen af en toe wat ziek als je net een aanval hebt gehad. Verder niet. Alleen als ik mijn medicijnen moet innemen denk ik wel eens: oh ja, ik heb epilepsie". Bureau Epilepsie-Voorlichting, Konings laan 19, 3583 GD Utrecht, tel. 030 - 510785 Van onze verslaggever Het Coveco-concern zal tegen het einde van dit jaar vlees aanbieden van scharrelvarkens. De eerste scharrel- biggen zijn bij bedrijven uitgezet die daartoe gekeurd zijn door het ISC, de Interimcommissie voor Scharrel varkens Controle. Na ongeveer drie maanden zijn deze slachtrijp. Het Coveco-concern dubt er nog over waar de consument terecht kan voor dit 'alternatieve' vlees. Volgens de heer H. Ruiterkamp van Coveco is het mogelijk dat de gehele karkassen aan de slager geleverd worden. Zo'n slager mag dan geen ander varkensvlees meer verkopen. Het is ook mogelijk, dat het bedirjf kiest voor het 'voorverpakte circuit'. Dat houdt dan in dat de scharrel varkens binnen de Coveco-fabrieken niet alleen geslacht, maar ook uitge sneden en voorverpakt worden. In dat geval gaan de produkten naar de grootwinkelbedrijven, want voorver pakt mag het vlees van scharrelvar kens wel naast ander varkensvlees verkocht worden. Coveco - met fabrieken in Borcu- lo, Twello, Rheden en Weert - heeft wekelijks een aanvoer van 55.000 tot 60.000 slachtvarkens via een breed opgezet systeem van leden-leveran ciers. Van deze aanvoer worden in eigen fabrieken 35.000 dieren ge slacht. Volgens Ruiterkamp heeft onder zoek uitgewezen dat de markt rijp wordt voor alternatief geproduceerd vlees, dat meestal komt uit de exten sieve veeteelt en vaak ook nog van de kleinere bedrijven. Op die steeds groeiende markt wil Coveco inspelen „hoewel we de scharrelvarkens niet zullen promoten". NIET OPTIMAAL Wel zal er binnenkort, als de schar relvarkens op de markt komen, we kelijks een aparte prijsnotering wor den opgemaakt voor scharrelvar kens en scharrelbiggen. Omdat de vraag nu nog vele malen groter is dan het aanbod aan scharrelvlees functioneert de markt nog niet opti maal, maar Coveco hoopt daar begin volgend jaar wel aan toe te zijn. Volgens Ruiterkamp zullen er vanaf 1988 zeker 150 scharrelbiggen per week worden afgezet. Dat aantal zal daarna snel kunnen stijgen. De grote moeilijkheid is om het aanbod scharrelbiggen af te stemmen op het aantal producenten dat deze wil mesten. HOGERE PRIJS De vraag naar scharrelbiggen is hoog, maar veel mestbedrijven val len nu nog na een keuring door het ISC af. Voor Coveco is het een logis tiek probleem om de geregelde aan voer van scharrelbiggen af te stem men op een voldoende aanbod van mestbedrijven voor scharrelvarkens. De prijs van het scharrelvlees zal hoger liggen dan van normaal var kensvlees. Op dit moment kost het mesten van een scharrelvarken al 70 cent per kilo geslacht gewicht meer dan van een 'normaal' varken. Om dat van scharrelvarkens juist de be tere delen gevraagd worden en „af val van scharrelvarkens net zo'n af val is als van normale varkens" zal de prijs van 'verkoopbaar' scharrel vlees beduidend hoger uitvallen. AFSTRAFFEN De markt van scharrelvlees zal via de noteringen toch enige regulering krijgen, want het is wel de bedoeling van Coveco om mindere kwaliteit bij scharrelvarkens af te straffen met een zwaardere korting voor de boer. „Juist omdat we het van de betere delen van het karkas moeten heb ben". Coveco behoeft geen aparte slachtlijn op te zetten voor scharrel varkens. Deze mogen gemengd met 'normale' varkens worden aange voerd en geslacht, omdat scharrel varkens apart gemerkt zijn. Wel moet er gezorgd worden voor een spe ciale afsnij-afdeling. Waar Coveco deze afsnij-afdeling zal opzetten is nog niet duidelijk. Hoogstwaar schijnlijk in die fabriek, waar regio naal de meeste scharrelmesters te vinden zijn. De meeste kant en klaar maaltijden smaken redelijk goed en zien er vers uit, maar bevatten geen of nauwelijks vitamine C. In de praktijk blijkt ook dat sommige maaltijden minder kant en klaar zijn dan de fabrikant beweert. Dit Is de conclusie van Konsumenten Kon takt (KK) die dertien gedroogde, ingeblikte, en diepgevroren maaitijden heeft onder zocht. Ze zijn getest op voedingswaarde, het gebruik van hulp* stoffen zoals smaakversterker en het gebruiksgemak. Uit het onderzoek is gebieken dat het vetgehalte van de meeste maaltijden voldoet aan de eisen die uit voedingsoog punt worden gesteld en ook de hoeveelheid eiwit noemt KK be hoorlijk. Het ontbreekt echter in de meeste gevallen aan vita mine C, KK noemt dit een kwalijke zaak omdat mensen de maaitijden juist kopen „omdat ze Iets 'gezondere' witten eten dan bij voorbeeld een boterham". De consumentenorganisatie raadt het dagelijks gebruik van een kant en klaar maaitijd dan ook af. Het zoutgehalte in de maaltijden is vrij hoog. in enkele maal tijden hof KK meer dan de helft van de dagelijks wenselijk geachte zoutconsumptie aan. De Ingrediëntensamenstelling en de smaak van de maaitijden was op een enkele uitzondering na redelijk tot goed, zo blijkt uit het onderzoek. VLEKKEN Bij de test vlei het gebruiksgemak van de kani en klare maaitij den tegen. Ret is de onderzoekers niet gelukt om de tien minu ten maaitijd van Iglo ook binnen die tijd te bereiden. Zij hebben ook twijfels bij de gedroogde macaronischotels die binnen vijf tien minuten op tale! zouden kunnen staan» Volgens KK kun je, gezien de eenvoudige samenstelling en het feit dat nog vlees moet worden toegevoegd, In dezelfde tijd net zo goed met snel- kook-macaronl, wat groente en keukenkruiden een goedko pere en gezondere maaltijd op tafel zetten. Ook het openen van de blikken kerrie-rfjst en chili con came van Struik bleek niet zo gemakkelijk. De onderzoekster zat na het openen onder de gele an bruine vlekken, aldus KK.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1987 | | pagina 15