anager 30 MILJOEN VOOR MODERNISERING FABRIEK DINTELOORD BE ECONOMIE Onaangenaam volk, lekkere kaas SOUAAL BEKEKEN Aandacht voor armoede EEN BESTE BUUR IN BELG/F tJTELOORD - Maandag start de bietencam- jgne weer. De eerste bieten worden die dag van jtland gehaald en dinsdag draaien de suikerfa- [ieken op volle toeren. /er de weg Stroom Markt NEDERLANDS ZUIVELBUREAU VOERT CAMPAGNE IN BELGIË Eetcultuur NIEUWSOVERZICHT Van Nelle terug naar de beurs Nettowinst Holec dit jaar lager Proost en Brandt samen met Meulenhoff Visa beproeft 'superslimme' credit card Volgende acte OGEM-drama L 0 rtliiilVl ITIMAIMUtlM/tLUIMUMII: Z-AlfchUAU la StM fcMPfcH 1^8/ T11 jing (APB) is een van arbeidszaken en drijf, gevestigd in West fit op een verdere groei, lit op diverse lokaties. gestroomlijnd en het ysteem nog verder isering zal het logistieke worden. Om daar konkreet ar een men de systeem dat beantwoordt die werkzaam zijn in het 000 m2); >er en de administratie, het onderhoud van kommercieel direkteur. op alle nivo's kan aan een beleidsmatige Buren (ervaring in het met vakgerichte kursus op gevaarlijke stoffen; een inwerkperiode n aan het beleid m.b.t. de u; iend bedrijf met een goed rden en ;ht hun sollicitatie met rstaand adres, ïatie kunt u zich wenden tot jen ingrijpende interne rerken bedrijfsmatiger te Abp telt thans zes g, Externe Bij de uitvoering van hun ntrale Services. De dienst wordt gesteund en bp heeft 12 vestigingen in onds is het merendeel in sn een ouderdomspensioen, sring toekennen. Om ervoor sot geautomatiseerd admini- slegenheid te stellen te voi- ensen van de Abp-wet ter jzondere opdrachten ten be- <-/denkniveau; kennis van erheidspensioenwetgevin- ran geautomatiseerde syste- lalerend vermogen; resul- de schriftelijke/mondelinge sociale vaardigheden en en; cliënt-/marktgericht den- an rijbewijs BE. >r Breda. g aard en niveau van de funk- rzoek kan deel uitmaken van gewenst in te winnen bij de hoofd adviesteam diensteen- ktkontakt (045 - 794571) of de en P adviseur, Bedrijfseen- 98011). n, na het verschijnen van deze Algemeen Burgerlijk Pen- ieid Pensioenen/Hoofd Be lening, Postbus 4807,6401JL uiker vindt altijd kopers Peter de Jong j de fabriek van de Suiker Unie in Dinteloord is dan for het eerst de nieuwe bietenontvangst in werking, naanvoerlijn van enkele honderden meters doemt op •het polderlandschap. Voor de één een schitterend ge- Lt,voor de ander een uitgesproken lelijk schouwspel, iieder geval is er voor 330 miljoen gulden in de fabriek jnvesteerd. Volgens bedrijfsdirecteur H. van Malland was die ^tering de moeite waard, ot'voor dit produkt blijft er ijdeen markt'. Op de wegen in West-Bra- itzal het volgende week wel er goed te merken zijn. Op houd achter bietenwagens afval op de wegen. Naar iitting wordt zo'n 4,3 miljoen i bieten de komende maan- i naar de suikerfabrieken |racht. Ruim een miljoen ton irvan gaat naar Dinteloord, j de fabriek van de Suiker Jje, tegen de bebouwing van mpersgat. je fabriek daar is een van de Jfproduktie-eenheden van de Ie. De overige fabrieken a in Roosendaal, Sas van Et, Puttershoek, Zevenber- iDe laatste vestiging wordt campagne gesloten. De Iaciteit in Dinteloord moet «rden vergroot, lirecteur Van Malland: „We eten nu vele tonnen meer [werken dan andere jaren. 1 drie jaar bezig onze jaciteit te vergroten maar rbij moest er rekening mee gehouden dat de fa it elk jaar weer klaar moest voor de campagne. We ten nu met de hulp van een |is ingenieursbureau de ge- t fabriek in drie blokken nieuwd." [bij werd een aantal zaken t „Het rendement it worden verhoogd om het dstofverbruik laag te kun- touden. Verder bleek er in iNachtvervoer een prijsont- keling op gang te zijn. Het oer van bieten naar de fa it bleek op de lange termijn Ikoper over de weg dan i het water. Ook uit gebie- Iwaar de bieten traditioneel schip vandaan komen, zo- (oord-Beveland met de ha- van Kortgene, bleek het "ik van vrachtwagens ikoper te zijn. Vorig jaar o de helft van de aanvoer Ischip; nu is dat nog dertig ent en na de sluiting van .fabriek in Zevenbergen en de scheepslaadplaats in "tgene, aan het eind van deze campagne, is dat minder dan tien procent." „Daarom hebben we besloten de infrastructuur, de aan- en afvoerwegen, te verbeteren. We hebben er nu een nieuwe bietenontvangst bij met een opslagmogelijkheid. Verder hebben we een rechtstreekse aansluiting via de Zoomweg naar de A17. Ook konden we de geluidshinder en watervervui ling aanpakken. Vroeger wer den de bieten met water uit de wagens gespoten. Dat maakte enorm veel lawaai. Ook werd het water vervuild omdat er al suiker in oploste", aldus de heer Van Malland, die zelf ook de nodige last ondervond om dat hij dichtbij de fabriek woont. De komende campagne wordt de nieuwe bietenont vangst meteen flink aan het werk gezet: 1.025.000 ton bieten zullen het station passeren. De 380 personeelsleden, aangevuld met 200 krachten tijdens de campagne, houden zich bezig met de verwerking. Ze worden daarin bijgestaan door 160 mensen op het kantoor. Vol gens een schatting duurt de campagne 84 dagen, tot en met 15 december. De aanvulling van mankracht tijdens de campagne typeert het karakter van een suikerfa briek. „Aan de ene kant zijn we tijdens de campagne een pro cesindustrie die grondstoffen verwerkt. Daarna zijn we een onderhouds- en revisiebedrijf. De meeste mensen hier hebben dubbele functies. Je komt men sen tegen die in de campagne in het laboratorium werken en daarna timmerman zijn", legt de directeur uit. „We moeten hier ook wel in tensief onderhoud plegen bij deze dure apparatuur. Kijk al leen maar eens in de centrale bedieningsruimte. Alles, de hele fabriek, wordt bestuurd vanaf die ene plaats met al die computers. Vroeger stonden er mensen bij de wasmolens en de kookpannen. Dat was warm en vochtig werk. Nu wordt ge werkt in een airconditioned, geluidsarme ruimte." De nieuwe aanvoerlijn van de suikerfabriek in Dinteloord. Ondanks de moderniserin gen is het verwerkingsproces van biet naar suiker hetzelfde gebleven. Van Malland: „Dat proces is hetzelfde. Wat veran derd is, is dat alles vroeger met stoommachines werd gedaan en nu met electromotoren. Na ontvangst worden de bieten gé- wogen. De administratieve ge gevens worden automatisch verwerkt. De bieten worden gelost en komen op de opslag- terreinen naast de grote lo pende band. Van daar uit gaan ze met enorme happers en een lopende band naar de fabriek. Ze worden in reepjes gesneden en uitgeloogd. De suiker komt in het sap terecht en de vezels worden uitgedroogd en ver werkt tot pulp. De pulp wordt verkocht als veevoeder." Het vrijgekomen sap noemen we ruwsap. Door toevoeging van kalk slaan eiwitten en on zuiverheden neer. Dit gebeurt in de nieuwe kalkoven, een 68 meter hoge toren. De neerge slagen stof wordt gefiltreerd en verkocht aan de landbouw als 'schuimaarde'. Het wordt ge bruikt om de zuurgraad van de landbouwgronden te verlagen. Het gezuiverde sap wordt ge kristalliseerd in de 'kookpan nen'. Daarna wordt het kristal van de stroop gescheiden in centrifuges. De kristallisatie wordt nog twee maal herhaald. De stroop die overblijft, heet melasse. Deze vloeistof gaat naar de landbouw voor veevoe der en naar de Nederlandse Al cohol Fabriek in Bergen op Zoom, waarin de Suiker Unie en de Centrale Suiker Maat schappij samenwerken." „Alles wordt gebruikt", con cludeert Van Malland niet zon der trots. „Er gaat geen deel verloren. We werken hier zelfs zo efficiënt dat we onze eigen electriciteit opwekken uit de warmte die vrijkomt bij de verwerking van de bieten. Wat - foto de stem/ben steffen we teveel aan stroom opwek ken, leveren we aan de PNEM. Verder hebben we onze eigen waterzuivering. Het water wat we hebben gebruikt is schoner dan het water uit de Mark." Van Malland werkt nu 33 jaar bij de Suiker Unie. „Ik heb eerst in Roosendaal gewerkt, daarna in Zevenbergen en weer later in Dinteloord. Dage lijks kom je hier, maar toch raak je elke keer weer geïmpo neerd als je ziet hoe het hier de laatste twee jaren is veranderd. Die hoge toren, de kalkoven, die overal bovenuit steekt, is mooi. Vooral 's avonds met de verlichting aan is het een prachtig gezicht." Nu nog ligt veel er onvoltooid bij. Een landschapsarchitekt is inmiddels in de arm genomen om de stroken brakke grond op het 35 hectare grote terrein aan te kleden met bosjes en bomen. Het nieuwe gedeelte waar de bieten worden ontvangen, heeft een oppervlakte van acht hectare. Momenteel wordt er nog hard gewerkt op het nieuwe deel. „De oude boerderij van de voormalige pachter is gesloopt. Op die plaats komt een cen traal station, waar de monsters van de bieten worden verwerkt en de kwaliteit wordt geregi streerd. Vanuit dit station wor den straks ook de vestigingen in Roosendaal, Puttershoek en Sas van Gent bediend." De fabriek bestaat nu 79 jaar. De eerste campagne draaide 'Dinteloord' in 1909. Toen werd 47.700 ton verwerkt in 53 dagen. Dit jaar moet in 84 dagen ruim een miljoen ton bieten door de fabriek gaan. De bedrijfsdirecteur: „De slijtage van de machines is dan ook groot. De bieten zijn vuil, het geen ook niet goed is voor de machines. In ieder geval heb ben we nu een zeer moderne uitrusting. Op basis van de huidige ontwikkelingen in de techniek zijn we klaar tot het einde van deze eeuw." Of er dan nog een markt be staat voor suiker, betwijfelt Van Malland allerminst. „Er zal natuurlijk altijd een strijd blijven. Vooral in frisdranken en dieetprodukten zijn er toe passingen van andere zoetstof fen gevonden. Dat tast de markt wel aan, maar ik denk dat er slechts een vervanger is voor 25 procent van de suiker. Er zijn nu eenmaal bepaalde produkten, denk maar aan bakkerijen, die de 'body' van suiker nodig hebben." (ADVERTENTIE) KOM EENS BUURTEN Met ruim 62 miljard gulden op de recentste jaarbalans hoort de ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas) tot de top-3 van de Belgische financiële wereld. De ASLK heeft in België meer dan 1.000 bankkantoren. Elk met een stevige traditie van degelijke en discrete service. Toch jammei; zegt u, dat de ASLK geen bankkantoren in Nederland heeft? Geen noodtal van ASLK-kantoren liggen heel vlakbij. Bijna pal over de grens. Ga er eens buurten. En praat eens met de man (of de vrouw) van de ASLK-Bank. Over termijnrekeningen met een aantrekkelijke opbrengst, bijvoorbeeld, of over de spaarbrieven van de ASLK. U merkt het beslist snel. De ASLK biedt u de ruimste waaier in beleggingsformules in Belgische frank. Met termijnen, gaande van 15 dagen tot zelfs 12 jaar En met rendementen waar u geen neen tegen zegt. Door Jan van Zuilen GENT - „WILT U EEN STUKJE proeven, me neer?", vraagt de Belgische kaas verkoper in zijn kraampje op de Gentse jaarbeurs aan de Neder landse bezoeker. Die neemt het aangeboden blokje Ab dijkaas gretig aan, steekt het in zijn mond en proeft bedachtzaam. „Lekker hé?", veronderstelt de vriendelijk lachende kaasver koper, „U wilt zeker wel een bolletje meenemen voor thuis?". „Nee, nee", weert de Nederlander geschrokken af. Prompt laat de Belgische kaas verkoper zijn vriendelijkheid varen. „Dacht ik het niet", foe tert hij luidkeels. „Zo zijn jullie Hollanders nu eenmaal. Kij ken, kijken hé, maar niet ko pen". Hevig kleurend druipt de Nederlandse bezoeker af, nage jouwd door Belgische omstan ders. Wij Nederlanders ('Hollan ders') zijn nu eenmaal niet po pulair bij onze Zuiderburen. De Belgen vinden Hollanders on aangename mensen, zo beves tigde onlangs nog weer eens een marktonderzoek onder Belgen. Dat marktonderzoek werd verricht in opdracht van het Brusselse kantoor van het Nederlands Zuivelbureau (NZB). De resultaten van dat marktonderzoek moeten het zuivelbureau helpen bij het voeren van een campagne om de consumptie van Neder landse kaas in België verder op te voeren. Dat is hard nodig, weet directeur Paul Lookman van het Brusselse kantoor van de NZB. Weliswaar is Neder land nog steeds de belangrijk ste kaasexporteur naar België, maar die positie is niet onaan tastbaar meer. Per hoofd van de bevolking consumeerden de Belgen in 1986 negen kilogram kaas per jaar, waarvan de helft, 4,5 kilo gram, Nederlandse kaas. In to taal exporteerde Nederland vo rig jaar 44.000 ton kaas naar België, overwegend Goudse kaas, een klein beelje Edam en een klein, maar wel groeiend tonnage Maasdammer (gaten kaas). Het zorgelijke evenwel is dat de groei van de Neder landse export al een paar jaar stagneert. Dat is vooral een gevolg van de toegenomen concurrentie. De Brusselse NZB-directeur Lookman: „Vroeger hadden we alleen concurrentie van de tra ditionele kaaslanden Frankrijk en Zwitserland. Tegenwoordig Belgische 'madammen' die in 'Hollandse' klederdacht Ne derlandse kaas aan de Belg proberen te brengen. - fotonzb moeten we ook opboksen tegen Duitsland, Engeland, Dene marken en Finland. Plus tegen de Belgen zelf. Dat zijn mo menteel zelfs onze grootste concurrenten. Dat heeft ook te maken met een alom ontlui kend gevoel van zelfbewustzijn bij de Belgen, fierheid kun je wel zeggen. Vroeger namen de Belgen als vanzelfsprekend aan dat zij nooit zulke goede kazen konden maken als de Hollanders en de Fransen, te genwoordig zeggen ze: Wat, zouden wij dat niet kunnen! Nou, dat zullen we dan weieens laten zien". De schappen in de super markten tonen het resultaat. In die schappen ligt tegenwoordig naast de Nederlandse Goudse kaas, Belgische Gouda en in de schappen met Franse kazen ligt Belgische zachte kaas naast de Camembert en Brie. Een tweede bedreigende factor voor de Nederlandse export is de Belgische eetcultuur. De manier van kaasconsumptie in België houdt het midden tussen die in Nederland en Frankrijk. Belgen zijn net als Nederlan ders gewend een plak kaas, Hollandse kaas, op een snee brood te leggen, maar net als in Frankrijk is het in België ook gewoon om kaas, zachte Franse kaas, als dessert te eten. Bij de waardering van de kazen is een zelfde lijn te ontdekken. Hollandse kaas wordt in Bel gië beschouwd als 'gewoon', Franse kaas wordt gezien als een 'lekkernij'. In het markton derzoek van het Brusselse kan toor van het Nederlandse Zui velbureau wordt dat als volgt gekwalificeerd: Hollandse kaas wordt in België gegeten, Franse kaas wordt gedegus- teerd. Nederlanders kennen dat woord degusteren niet eens, Vlamingen, toch meesters in het bedenken van Nederlandse woorden voor buitenlandse termen, kunnen het evenmin vertalen. 'Genieten van' komt nog het dichtst in de buurt van een Nederlandse vertaling van het woord degusteren. Een Belg geniet van het eten van een stukje Franse kaas, het eten ervan heeft voor hem iets feestelijks, het hoort bij een be paalde gelegenheid. Neder landse kaas daarentegen wordt 'gewoon' gegeten als alledaags voedsel. Maar, het vakmanschap van de Hollander als kaasbereider staat in België buiten kijf. Al met al staan de Nederlandse kaasexporteurs voor een dub bele taak. Aan de ene kant het handhaven van hun positie als leverancier van kaas voor 'al ledag'. Dat betekent zo'n goede kwaliteit leveren dat de Belg voor zijn plak kaas op brood als vanzelf naar de Hollandse Gouda vraagt of als variatie daarop naar Edam of Maas dammer. De andere taak is een graantje meepikken van de stijgende vraag naar bijzon dere kazen op het kaasplateau of bij de borrel. Het Brusselse NZB-kantoor maakt bij die dubbele taakstel ling dankbaar gebruik van de resultaten van het markton derzoek. Lookman: „Dat wil zeggen dat we aan de ene kant rekening moeten houden met het slechte imago van ons land. Concreet betekent dat dat we moeten voorkomen dat we de Belgen niet bruskeren. Onze campagne zal daarom ingeto gen, bescheiden moeten zijn. Van de andere kant blijkt dat de Belgen onze kwaliteit er kennen. Dat moeten we uitbui ten. Bovendien mogen we ons beroepen op een eeuwenoude traditie. Ook dat moeten we uitbuiten". Door Wim Verwey UIT publikaties in een aantal wetenschappelijke vakbladen blijkt vooral in het laatste jaar een sterk toenemende belangstelling te bestaan voor wat men pleegt te noemen de gevolgen van een langdurig minimum-inkomenssituatie voor mensen. In die publika ties valt steeds vaker het woord armoede. Maar zodra je het woord armoede gebruikt, wordt je geconfronteerd met een aan tal indringende vragen, waaruit blijkt, dat men er de grootste moeite mee heeft om een definitie te geven aan het begrip armoede. Armoede is een heel persoonlijk bepaalde situatie. Vooral als men de armoede via budgettaire ge gevens probeert aan te tonen, ontstaan er discussies. En toch is armoede een probleem van de eerste orde in Neder land. Het verhardt in niet ge ringe mate de samenleving, en je beseft dat we ondanks alle mooie sociale voorzienin gen er met z'n allen niet uit zijn gekomen. En ik gebruik hier met opzet de woorden 'met z'n allen' omdat je dit probleem niet alleen kunt af schuiven naar regering en parlement. Het verschijnsel vraagt niet alleen een huma nitaire benadering, maar ook de economie en de algemeen maatschappelijke verhoudin gen spelen daarbij eveneens een voorname rol. Omdat ik van mening ben, dat de discussie over het ver schijnsel armoede in Neder land niet tot de wetenschap pers beperkt mag blijven, wil ik hieronder een paar publi katies bespreken die de laat ste tijd over armoede zijn verschenen en daarbij enkele kanttekeningen plaatsen. Daarbij maak ik onder meer gebruik van een uitstekend artikel van de hand van de heer E. C. van Berk, beleids medewerker van het Ministe rie van WVC in het vakblad Sociaal Bestek. In de studie 'Arm en Arm is twee', een empirische verge lijking van armoededefinities -samengesteld door onder zoekers van de Erasmus Uni versiteit Rotterdam en de Rijksuniversiteit in Leiden, blijkt dat volgens de meest reële definities 10 tot 20% van de bevolking te maken heeft met armoede verschijnselen. Dat betekent dus ellende voor zo'n twee miljoen van onze medeburgers, waaronder zich een groot aantal (werkloze) jongeren bevindt. In 'Moderne Armoede' een studie van Engbersen en van der Veen wordt gesteld, dat als je langere tijd van een in komen op bijstandsniveau moet leven, het onmogelijk blijkt om gelijkwaardig deel te nemen aan de samenleving. Die ongelijkwaardigheid wordt op vele manieren dui delijk. Het uitkomen met het huishoudbudget is elke dag weer een dominerend pro bleem. Maar hoe dan ook het armoede-probleem moet in de aandacht blijven, het zou ons dagelijks bezig moeten hou den. ROTTERDAM (ANP) - Van Nelle keert nog dit jaar terug op de effectenbeurs. De onderneming ging in 1977 uit de notering op het Beursplein, nadat het Amerikaanse concern Nabisco Brands het laatste pakket aandelen had opgekocht. In 1985 kwam Van Nelle los van deze maatschappij en de positieve ontwikkeling van Van Nelle Holding maakt de aangekondige herintroductie op de beurs nog dit jaar mogelijk. Over de eerste helft van het huidige boekjaar werd een netto winst geboekt van 7,6 miljoen tegenover 5,3 miljoen over de zelfde periode vorig jaar en dit ging gepaard met een stijging van de winst per aandeel van 1,21 tot 1,75. Mede doordat per 1 juli vorig jaar een deel van de zoetwaren- activiteiten (de merken Blooker, Rademaker en Ringers) wer den losgemaakt van Van Nelle en de prijs van koffie (Supra, Prisma) lager werd daalde de netto-omzet van 318 miljoen over de eerste helft vorig jaar tot 246 miljoen over de eerste zes maanden van dit jaar. Het bedrijfsresultaat nam bij een verbetering van de marges toe van f 13,4 miljoen tot 14,6 mil joen en de rentelasten waren 1,8 miljoen lager. AMSTERDAM (ANP) - Het bedrijfsresultaat van Holec zal over heel 1987 zeker niet lager zijn dan vorig jaar, misschien wel wat hoger. De nettowinst zal echter fors worden gedrukt door hoge rentelasten. Dat werd donderdag duidelijk uit een uiteenzetting van directievoorzitter drs. J.C. Smit van de elek trotechnische onderneming over de halfjaarcijfers. Vorig jaar bedroeg het bedrijfsresultaat 16,5 miljoen en de nettowinst 10,7 miljoen. Hoeveel lager de nettowinst dit jaar zal uitkomen wilde Smit niet kwijt, maar wel zei hij dat de rentelasten boven ƒ10 miljoen zullen stijgen. Het saldo van buitengewone baten en lasten zal ongeveer op nul uitkomen. In 1986 bedroegen de rentelasten per saldo 8,4 miljoen. Het saldo van buitengewone baten en lasten was 6,8 miljoen negatief. Nog in april zei Smit op de aandeelhoudersvergadering dat de jaarwinst ondanks het slechte eerste halfjaar over heel 1987 hoger zou uitkomen. Die verwachting was, zo zei hij donder dag, gebaseerd op de verwachte orderbinnenkomst. Veel orders zijn echter later binnengekomen dan volgens Smit mocht wor den aangenomen. In totaal schoof zo'n ƒ150 miljoen aan orders naar de tweede helft van het jaar. AMSTERDAM (ANP) - Proost en Brandt Distribution onder handelt met European Book Service, een volledige dochter van uitgeverij Meulenhoff, over verregaande samenwerking. Zij willen op 1 januari gebundeld verder gaan onder de naam European Book Service-PBD, waarin Proost en Brandt een be lang van 49 procent krijgt en Meulenhoff 51 procent. De onder neming zal worden gevestigd in De Meern en zal 150 perso neelsleden tellen. Het is de bedoeling dat zij zich bezig houdt met levering van alle Engelstalige (vooral Amerikaanse) publikaties aan de boekhandel, het aanhouden van ruim 30.000 titels in de cash- and-carry-magazijnen, de ontwikkeling van elektronische be stelsystemen en distributie van boeken, tijdschriften en recla memateriaal over de hele wereld. De nettowinst van Proost en Brandt (papiergroothandel, boeken en tijdschriften) over het eerste halfjaar is gedaald van 3,6 miljoen in 1986 tot 3 mil- j oen dit j aar en de omzet van 251 milj oen tot 243 milj oen. TOKYO (RTR) - De credit-card-organisatie Visa gaat in Japan experimenteren met een nieuwe kaart die de consument nog veel meer mogelijkheden geeft dan de bestaande kaarten met een microcomputer en een geheugenchip. De in samenwerking met Toshiba ontwikkelde 'superslimme' kaart bevat ook een zeer klein toetsenbord waarmee opdrach ten kunnen worden gegeven. Bij de modernste credit cards van het moment kan geen informatie worden ingevoerd. Het nieuwe type biedt deze mogelijkheid wel en is in feite een zeer kleine personal computer. De kaarten zijn uitgerust met een klein toetsenbord en een vloeibare-kristallenscherm. De ener gievoorziening komt van hthium-batterijen. Het is de bedoeling de kaart met behulp van speciale telefoons te gebruiken voor telefonisch inkopen en reserveringen bij luchtvaartmaatschappijen. Op langere termijn zouden ook te lefonisch aandelen kunnen worden gekocht of verkocht. AMSTERDAM (ANP) - Voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam is donderdag een nieuwe acte inge gaan op het nu al zich jaren voortslepende OGEM-drama. De Vereniging Effectenbezitters (VEB) en vier particulieren zijn naar de Ondernemingskamer gestapt om op grond van de OGEM-enquête vernietiging te krijgen van de jaarrekeningen van het ten onder gegane Rotterdamse bouwconcern over de jaren 1973 tot en met 1982 en zo het op aandeelhoudersvergade ringen verleende décharge voor het beleid ongedaan te maken. Zo zou de weg vrij worden gemaakt om de oud-bestuurders van OGEM persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de schade die aandeelhouders hebben geleden door het wanbeleid van de OGEM-top.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1987 | | pagina 7