anager
30 MILJOEN VOOR MODERNISERING FABRIEK DINTELOORD
BE
ECONOMIE
Onaangenaam volk, lekkere kaas
SOUAAL BEKEKEN
Aandacht voor armoede
EEN BESTE BUUR IN BELG/F
tJTELOORD - Maandag start de bietencam-
jgne weer. De eerste bieten worden die dag van
jtland gehaald en dinsdag draaien de suikerfa-
[ieken op volle toeren.
/er de weg
Stroom
Markt
NEDERLANDS ZUIVELBUREAU VOERT CAMPAGNE IN BELGIË
Eetcultuur
NIEUWSOVERZICHT
Van Nelle terug naar de beurs
Nettowinst Holec dit jaar lager
Proost en Brandt samen met Meulenhoff
Visa beproeft 'superslimme' credit card
Volgende acte OGEM-drama
L
0 rtliiilVl ITIMAIMUtlM/tLUIMUMII: Z-AlfchUAU la StM fcMPfcH 1^8/
T11
jing (APB) is een
van arbeidszaken en
drijf, gevestigd in West
fit op een verdere groei,
lit op diverse lokaties.
gestroomlijnd en het
ysteem nog verder
isering zal het logistieke
worden. Om daar konkreet
ar een
men de
systeem dat beantwoordt
die werkzaam zijn in het
000 m2);
>er en de administratie,
het onderhoud van
kommercieel direkteur.
op alle nivo's kan
aan een beleidsmatige
Buren (ervaring in het
met vakgerichte kursus op
gevaarlijke stoffen;
een inwerkperiode
n aan het beleid m.b.t. de
u;
iend bedrijf met een goed
rden en
;ht hun sollicitatie met
rstaand adres,
ïatie kunt u zich wenden tot
jen ingrijpende interne
rerken bedrijfsmatiger te
Abp telt thans zes
g, Externe
Bij de uitvoering van hun
ntrale Services. De dienst
wordt gesteund en
bp heeft 12 vestigingen in
onds is het merendeel in
sn een ouderdomspensioen,
sring toekennen. Om ervoor
sot geautomatiseerd admini-
slegenheid te stellen te voi-
ensen van de Abp-wet ter
jzondere opdrachten ten be-
<-/denkniveau; kennis van
erheidspensioenwetgevin-
ran geautomatiseerde syste-
lalerend vermogen; resul-
de schriftelijke/mondelinge
sociale vaardigheden en
en; cliënt-/marktgericht den-
an rijbewijs BE.
>r Breda.
g aard en niveau van de funk-
rzoek kan deel uitmaken van
gewenst in te winnen bij de
hoofd adviesteam diensteen-
ktkontakt (045 - 794571) of de
en P adviseur, Bedrijfseen-
98011).
n, na het verschijnen van deze
Algemeen Burgerlijk Pen-
ieid Pensioenen/Hoofd Be
lening, Postbus 4807,6401JL
uiker vindt altijd kopers
Peter de Jong
j de fabriek van de Suiker Unie in Dinteloord is dan
for het eerst de nieuwe bietenontvangst in werking,
naanvoerlijn van enkele honderden meters doemt op
•het polderlandschap. Voor de één een schitterend ge-
Lt,voor de ander een uitgesproken lelijk schouwspel,
iieder geval is er voor 330 miljoen gulden in de fabriek
jnvesteerd. Volgens bedrijfsdirecteur H. van Malland was die
^tering de moeite waard,
ot'voor dit produkt blijft er
ijdeen markt'.
Op de wegen in West-Bra-
itzal het volgende week wel
er goed te merken zijn. Op
houd achter bietenwagens
afval op de wegen. Naar
iitting wordt zo'n 4,3 miljoen
i bieten de komende maan-
i naar de suikerfabrieken
|racht. Ruim een miljoen ton
irvan gaat naar Dinteloord,
j de fabriek van de Suiker
Jje, tegen de bebouwing van
mpersgat.
je fabriek daar is een van de
Jfproduktie-eenheden van de
Ie. De overige fabrieken
a in Roosendaal, Sas van
Et, Puttershoek, Zevenber-
iDe laatste vestiging wordt
campagne gesloten. De
Iaciteit in Dinteloord moet
«rden vergroot,
lirecteur Van Malland: „We
eten nu vele tonnen meer
[werken dan andere jaren.
1 drie jaar bezig onze
jaciteit te vergroten maar
rbij moest er rekening mee
gehouden dat de fa
it elk jaar weer klaar moest
voor de campagne. We
ten nu met de hulp van een
|is ingenieursbureau de ge-
t fabriek in drie blokken
nieuwd."
[bij werd een aantal zaken
t „Het rendement
it worden verhoogd om het
dstofverbruik laag te kun-
touden. Verder bleek er in
iNachtvervoer een prijsont-
keling op gang te zijn. Het
oer van bieten naar de fa
it bleek op de lange termijn
Ikoper over de weg dan
i het water. Ook uit gebie-
Iwaar de bieten traditioneel
schip vandaan komen, zo-
(oord-Beveland met de ha-
van Kortgene, bleek het
"ik van vrachtwagens
ikoper te zijn. Vorig jaar
o de helft van de aanvoer
Ischip; nu is dat nog dertig
ent en na de sluiting van
.fabriek in Zevenbergen en
de scheepslaadplaats in
"tgene, aan het eind van
deze campagne, is dat minder
dan tien procent."
„Daarom hebben we besloten
de infrastructuur, de aan- en
afvoerwegen, te verbeteren.
We hebben er nu een nieuwe
bietenontvangst bij met een
opslagmogelijkheid. Verder
hebben we een rechtstreekse
aansluiting via de Zoomweg
naar de A17. Ook konden we de
geluidshinder en watervervui
ling aanpakken. Vroeger wer
den de bieten met water uit de
wagens gespoten. Dat maakte
enorm veel lawaai. Ook werd
het water vervuild omdat er al
suiker in oploste", aldus de
heer Van Malland, die zelf ook
de nodige last ondervond om
dat hij dichtbij de fabriek
woont.
De komende campagne
wordt de nieuwe bietenont
vangst meteen flink aan het
werk gezet: 1.025.000 ton bieten
zullen het station passeren. De
380 personeelsleden, aangevuld
met 200 krachten tijdens de
campagne, houden zich bezig
met de verwerking. Ze worden
daarin bijgestaan door 160
mensen op het kantoor. Vol
gens een schatting duurt de
campagne 84 dagen, tot en met
15 december.
De aanvulling van mankracht
tijdens de campagne typeert
het karakter van een suikerfa
briek. „Aan de ene kant zijn we
tijdens de campagne een pro
cesindustrie die grondstoffen
verwerkt. Daarna zijn we een
onderhouds- en revisiebedrijf.
De meeste mensen hier hebben
dubbele functies. Je komt men
sen tegen die in de campagne in
het laboratorium werken en
daarna timmerman zijn", legt
de directeur uit.
„We moeten hier ook wel in
tensief onderhoud plegen bij
deze dure apparatuur. Kijk al
leen maar eens in de centrale
bedieningsruimte. Alles, de
hele fabriek, wordt bestuurd
vanaf die ene plaats met al die
computers. Vroeger stonden er
mensen bij de wasmolens en de
kookpannen. Dat was warm en
vochtig werk. Nu wordt ge
werkt in een airconditioned,
geluidsarme ruimte."
De nieuwe aanvoerlijn van de suikerfabriek in Dinteloord.
Ondanks de moderniserin
gen is het verwerkingsproces
van biet naar suiker hetzelfde
gebleven. Van Malland: „Dat
proces is hetzelfde. Wat veran
derd is, is dat alles vroeger met
stoommachines werd gedaan
en nu met electromotoren. Na
ontvangst worden de bieten gé-
wogen. De administratieve ge
gevens worden automatisch
verwerkt. De bieten worden
gelost en komen op de opslag-
terreinen naast de grote lo
pende band. Van daar uit gaan
ze met enorme happers en een
lopende band naar de fabriek.
Ze worden in reepjes gesneden
en uitgeloogd. De suiker komt
in het sap terecht en de vezels
worden uitgedroogd en ver
werkt tot pulp. De pulp wordt
verkocht als veevoeder."
Het vrijgekomen sap noemen
we ruwsap. Door toevoeging
van kalk slaan eiwitten en on
zuiverheden neer. Dit gebeurt
in de nieuwe kalkoven, een 68
meter hoge toren. De neerge
slagen stof wordt gefiltreerd en
verkocht aan de landbouw als
'schuimaarde'. Het wordt ge
bruikt om de zuurgraad van de
landbouwgronden te verlagen.
Het gezuiverde sap wordt ge
kristalliseerd in de 'kookpan
nen'. Daarna wordt het kristal
van de stroop gescheiden in
centrifuges. De kristallisatie
wordt nog twee maal herhaald.
De stroop die overblijft, heet
melasse. Deze vloeistof gaat
naar de landbouw voor veevoe
der en naar de Nederlandse Al
cohol Fabriek in Bergen op
Zoom, waarin de Suiker Unie
en de Centrale Suiker Maat
schappij samenwerken."
„Alles wordt gebruikt", con
cludeert Van Malland niet zon
der trots. „Er gaat geen deel
verloren. We werken hier zelfs
zo efficiënt dat we onze eigen
electriciteit opwekken uit de
warmte die vrijkomt bij de
verwerking van de bieten. Wat
- foto de stem/ben steffen
we teveel aan stroom opwek
ken, leveren we aan de PNEM.
Verder hebben we onze eigen
waterzuivering. Het water wat
we hebben gebruikt is schoner
dan het water uit de Mark."
Van Malland werkt nu 33
jaar bij de Suiker Unie. „Ik heb
eerst in Roosendaal gewerkt,
daarna in Zevenbergen en
weer later in Dinteloord. Dage
lijks kom je hier, maar toch
raak je elke keer weer geïmpo
neerd als je ziet hoe het hier de
laatste twee jaren is veranderd.
Die hoge toren, de kalkoven,
die overal bovenuit steekt, is
mooi. Vooral 's avonds met de
verlichting aan is het een
prachtig gezicht."
Nu nog ligt veel er onvoltooid
bij. Een landschapsarchitekt is
inmiddels in de arm genomen
om de stroken brakke grond op
het 35 hectare grote terrein aan
te kleden met bosjes en bomen.
Het nieuwe gedeelte waar de
bieten worden ontvangen,
heeft een oppervlakte van acht
hectare.
Momenteel wordt er nog
hard gewerkt op het nieuwe
deel. „De oude boerderij van de
voormalige pachter is gesloopt.
Op die plaats komt een cen
traal station, waar de monsters
van de bieten worden verwerkt
en de kwaliteit wordt geregi
streerd. Vanuit dit station wor
den straks ook de vestigingen
in Roosendaal, Puttershoek en
Sas van Gent bediend."
De fabriek bestaat nu 79
jaar. De eerste campagne
draaide 'Dinteloord' in 1909.
Toen werd 47.700 ton verwerkt
in 53 dagen. Dit jaar moet in 84
dagen ruim een miljoen ton
bieten door de fabriek gaan. De
bedrijfsdirecteur: „De slijtage
van de machines is dan ook
groot. De bieten zijn vuil, het
geen ook niet goed is voor de
machines. In ieder geval heb
ben we nu een zeer moderne
uitrusting. Op basis van de
huidige ontwikkelingen in de
techniek zijn we klaar tot het
einde van deze eeuw."
Of er dan nog een markt be
staat voor suiker, betwijfelt
Van Malland allerminst. „Er
zal natuurlijk altijd een strijd
blijven. Vooral in frisdranken
en dieetprodukten zijn er toe
passingen van andere zoetstof
fen gevonden. Dat tast de
markt wel aan, maar ik denk
dat er slechts een vervanger is
voor 25 procent van de suiker.
Er zijn nu eenmaal bepaalde
produkten, denk maar aan
bakkerijen, die de 'body' van
suiker nodig hebben."
(ADVERTENTIE)
KOM EENS
BUURTEN
Met ruim 62 miljard gulden op de recentste jaarbalans hoort de ASLK
(Algemene Spaar- en Lijfrentekas) tot de top-3
van de Belgische financiële wereld.
De ASLK heeft in België meer dan 1.000 bankkantoren. Elk met een
stevige traditie van degelijke en discrete service.
Toch jammei; zegt u, dat de ASLK geen bankkantoren
in Nederland heeft?
Geen noodtal van ASLK-kantoren liggen heel vlakbij. Bijna pal over
de grens. Ga er eens buurten. En praat eens met de man (of de vrouw)
van de ASLK-Bank. Over termijnrekeningen met een aantrekkelijke
opbrengst, bijvoorbeeld, of over de spaarbrieven van de ASLK.
U merkt het beslist snel. De ASLK biedt u de
ruimste waaier in beleggingsformules
in Belgische frank. Met termijnen, gaande van
15 dagen tot zelfs 12 jaar En met rendementen
waar u geen neen tegen zegt.
Door Jan van Zuilen
GENT - „WILT U EEN
STUKJE proeven, me
neer?", vraagt de Belgische
kaas verkoper in zijn
kraampje op de Gentse
jaarbeurs aan de Neder
landse bezoeker. Die neemt
het aangeboden blokje Ab
dijkaas gretig aan, steekt
het in zijn mond en proeft
bedachtzaam.
„Lekker hé?", veronderstelt de
vriendelijk lachende kaasver
koper, „U wilt zeker wel een
bolletje meenemen voor
thuis?". „Nee, nee", weert de
Nederlander geschrokken af.
Prompt laat de Belgische kaas
verkoper zijn vriendelijkheid
varen. „Dacht ik het niet", foe
tert hij luidkeels. „Zo zijn jullie
Hollanders nu eenmaal. Kij
ken, kijken hé, maar niet ko
pen". Hevig kleurend druipt de
Nederlandse bezoeker af, nage
jouwd door Belgische omstan
ders.
Wij Nederlanders ('Hollan
ders') zijn nu eenmaal niet po
pulair bij onze Zuiderburen. De
Belgen vinden Hollanders on
aangename mensen, zo beves
tigde onlangs nog weer eens
een marktonderzoek onder
Belgen. Dat marktonderzoek
werd verricht in opdracht van
het Brusselse kantoor van het
Nederlands Zuivelbureau
(NZB). De resultaten van dat
marktonderzoek moeten het
zuivelbureau helpen bij het
voeren van een campagne om
de consumptie van Neder
landse kaas in België verder op
te voeren. Dat is hard nodig,
weet directeur Paul Lookman
van het Brusselse kantoor van
de NZB. Weliswaar is Neder
land nog steeds de belangrijk
ste kaasexporteur naar België,
maar die positie is niet onaan
tastbaar meer.
Per hoofd van de bevolking
consumeerden de Belgen in
1986 negen kilogram kaas per
jaar, waarvan de helft, 4,5 kilo
gram, Nederlandse kaas. In to
taal exporteerde Nederland vo
rig jaar 44.000 ton kaas naar
België, overwegend Goudse
kaas, een klein beelje Edam en
een klein, maar wel groeiend
tonnage Maasdammer (gaten
kaas). Het zorgelijke evenwel is
dat de groei van de Neder
landse export al een paar jaar
stagneert.
Dat is vooral een gevolg van
de toegenomen concurrentie.
De Brusselse NZB-directeur
Lookman: „Vroeger hadden we
alleen concurrentie van de tra
ditionele kaaslanden Frankrijk
en Zwitserland. Tegenwoordig
Belgische 'madammen' die in 'Hollandse' klederdacht Ne
derlandse kaas aan de Belg proberen te brengen. - fotonzb
moeten we ook opboksen tegen
Duitsland, Engeland, Dene
marken en Finland. Plus tegen
de Belgen zelf. Dat zijn mo
menteel zelfs onze grootste
concurrenten. Dat heeft ook te
maken met een alom ontlui
kend gevoel van zelfbewustzijn
bij de Belgen, fierheid kun je
wel zeggen. Vroeger namen de
Belgen als vanzelfsprekend
aan dat zij nooit zulke goede
kazen konden maken als de
Hollanders en de Fransen, te
genwoordig zeggen ze: Wat,
zouden wij dat niet kunnen!
Nou, dat zullen we dan weieens
laten zien".
De schappen in de super
markten tonen het resultaat. In
die schappen ligt tegenwoordig
naast de Nederlandse Goudse
kaas, Belgische Gouda en in de
schappen met Franse kazen
ligt Belgische zachte kaas
naast de Camembert en Brie.
Een tweede bedreigende factor
voor de Nederlandse export is
de Belgische eetcultuur. De
manier van kaasconsumptie in
België houdt het midden tussen
die in Nederland en Frankrijk.
Belgen zijn net als Nederlan
ders gewend een plak kaas,
Hollandse kaas, op een snee
brood te leggen, maar net als in
Frankrijk is het in België ook
gewoon om kaas, zachte Franse
kaas, als dessert te eten. Bij de
waardering van de kazen is een
zelfde lijn te ontdekken.
Hollandse kaas wordt in Bel
gië beschouwd als 'gewoon',
Franse kaas wordt gezien als
een 'lekkernij'. In het markton
derzoek van het Brusselse kan
toor van het Nederlandse Zui
velbureau wordt dat als volgt
gekwalificeerd: Hollandse kaas
wordt in België gegeten,
Franse kaas wordt gedegus-
teerd. Nederlanders kennen dat
woord degusteren niet eens,
Vlamingen, toch meesters in
het bedenken van Nederlandse
woorden voor buitenlandse
termen, kunnen het evenmin
vertalen. 'Genieten van' komt
nog het dichtst in de buurt van
een Nederlandse vertaling van
het woord degusteren.
Een Belg geniet van het eten
van een stukje Franse kaas, het
eten ervan heeft voor hem iets
feestelijks, het hoort bij een be
paalde gelegenheid. Neder
landse kaas daarentegen wordt
'gewoon' gegeten als alledaags
voedsel.
Maar, het vakmanschap van de
Hollander als kaasbereider
staat in België buiten kijf.
Al met al staan de Nederlandse
kaasexporteurs voor een dub
bele taak. Aan de ene kant het
handhaven van hun positie als
leverancier van kaas voor 'al
ledag'. Dat betekent zo'n goede
kwaliteit leveren dat de Belg
voor zijn plak kaas op brood als
vanzelf naar de Hollandse
Gouda vraagt of als variatie
daarop naar Edam of Maas
dammer. De andere taak is een
graantje meepikken van de
stijgende vraag naar bijzon
dere kazen op het kaasplateau
of bij de borrel.
Het Brusselse NZB-kantoor
maakt bij die dubbele taakstel
ling dankbaar gebruik van de
resultaten van het markton
derzoek. Lookman: „Dat wil
zeggen dat we aan de ene kant
rekening moeten houden met
het slechte imago van ons land.
Concreet betekent dat dat we
moeten voorkomen dat we de
Belgen niet bruskeren. Onze
campagne zal daarom ingeto
gen, bescheiden moeten zijn.
Van de andere kant blijkt dat
de Belgen onze kwaliteit er
kennen. Dat moeten we uitbui
ten. Bovendien mogen we ons
beroepen op een eeuwenoude
traditie. Ook dat moeten we
uitbuiten".
Door Wim Verwey
UIT publikaties in een aantal
wetenschappelijke vakbladen
blijkt vooral in het laatste
jaar een sterk toenemende
belangstelling te bestaan voor
wat men pleegt te noemen de
gevolgen van een langdurig
minimum-inkomenssituatie
voor mensen. In die publika
ties valt steeds vaker het
woord armoede.
Maar zodra je het woord
armoede gebruikt, wordt je
geconfronteerd met een aan
tal indringende vragen,
waaruit blijkt, dat men er de
grootste moeite mee heeft om
een definitie te geven aan het
begrip armoede. Armoede is
een heel persoonlijk bepaalde
situatie. Vooral als men de
armoede via budgettaire ge
gevens probeert aan te tonen,
ontstaan er discussies. En
toch is armoede een probleem
van de eerste orde in Neder
land. Het verhardt in niet ge
ringe mate de samenleving,
en je beseft dat we ondanks
alle mooie sociale voorzienin
gen er met z'n allen niet uit
zijn gekomen. En ik gebruik
hier met opzet de woorden
'met z'n allen' omdat je dit
probleem niet alleen kunt af
schuiven naar regering en
parlement. Het verschijnsel
vraagt niet alleen een huma
nitaire benadering, maar ook
de economie en de algemeen
maatschappelijke verhoudin
gen spelen daarbij eveneens
een voorname rol.
Omdat ik van mening ben,
dat de discussie over het ver
schijnsel armoede in Neder
land niet tot de wetenschap
pers beperkt mag blijven, wil
ik hieronder een paar publi
katies bespreken die de laat
ste tijd over armoede zijn
verschenen en daarbij enkele
kanttekeningen plaatsen.
Daarbij maak ik onder meer
gebruik van een uitstekend
artikel van de hand van de
heer E. C. van Berk, beleids
medewerker van het Ministe
rie van WVC in het vakblad
Sociaal Bestek.
In de studie 'Arm en Arm is
twee', een empirische verge
lijking van armoededefinities
-samengesteld door onder
zoekers van de Erasmus Uni
versiteit Rotterdam en de
Rijksuniversiteit in Leiden,
blijkt dat volgens de meest
reële definities 10 tot 20% van
de bevolking te maken heeft
met armoede verschijnselen.
Dat betekent dus ellende voor
zo'n twee miljoen van onze
medeburgers, waaronder zich
een groot aantal (werkloze)
jongeren bevindt.
In 'Moderne Armoede' een
studie van Engbersen en van
der Veen wordt gesteld, dat
als je langere tijd van een in
komen op bijstandsniveau
moet leven, het onmogelijk
blijkt om gelijkwaardig deel
te nemen aan de samenleving.
Die ongelijkwaardigheid
wordt op vele manieren dui
delijk. Het uitkomen met het
huishoudbudget is elke dag
weer een dominerend pro
bleem. Maar hoe dan ook het
armoede-probleem moet in de
aandacht blijven, het zou ons
dagelijks bezig moeten hou
den.
ROTTERDAM (ANP) - Van Nelle keert nog dit jaar terug op
de effectenbeurs. De onderneming ging in 1977 uit de notering
op het Beursplein, nadat het Amerikaanse concern Nabisco
Brands het laatste pakket aandelen had opgekocht. In 1985
kwam Van Nelle los van deze maatschappij en de positieve
ontwikkeling van Van Nelle Holding maakt de aangekondige
herintroductie op de beurs nog dit jaar mogelijk.
Over de eerste helft van het huidige boekjaar werd een netto
winst geboekt van 7,6 miljoen tegenover 5,3 miljoen over de
zelfde periode vorig jaar en dit ging gepaard met een stijging
van de winst per aandeel van 1,21 tot 1,75.
Mede doordat per 1 juli vorig jaar een deel van de zoetwaren-
activiteiten (de merken Blooker, Rademaker en Ringers) wer
den losgemaakt van Van Nelle en de prijs van koffie (Supra,
Prisma) lager werd daalde de netto-omzet van 318 miljoen
over de eerste helft vorig jaar tot 246 miljoen over de eerste
zes maanden van dit jaar. Het bedrijfsresultaat nam bij een
verbetering van de marges toe van f 13,4 miljoen tot 14,6 mil
joen en de rentelasten waren 1,8 miljoen lager.
AMSTERDAM (ANP) - Het bedrijfsresultaat van Holec zal
over heel 1987 zeker niet lager zijn dan vorig jaar, misschien
wel wat hoger. De nettowinst zal echter fors worden gedrukt
door hoge rentelasten. Dat werd donderdag duidelijk uit een
uiteenzetting van directievoorzitter drs. J.C. Smit van de elek
trotechnische onderneming over de halfjaarcijfers.
Vorig jaar bedroeg het bedrijfsresultaat 16,5 miljoen en de
nettowinst 10,7 miljoen. Hoeveel lager de nettowinst dit jaar
zal uitkomen wilde Smit niet kwijt, maar wel zei hij dat de
rentelasten boven ƒ10 miljoen zullen stijgen. Het saldo van
buitengewone baten en lasten zal ongeveer op nul uitkomen. In
1986 bedroegen de rentelasten per saldo 8,4 miljoen. Het saldo
van buitengewone baten en lasten was 6,8 miljoen negatief.
Nog in april zei Smit op de aandeelhoudersvergadering dat de
jaarwinst ondanks het slechte eerste halfjaar over heel 1987
hoger zou uitkomen. Die verwachting was, zo zei hij donder
dag, gebaseerd op de verwachte orderbinnenkomst. Veel orders
zijn echter later binnengekomen dan volgens Smit mocht wor
den aangenomen. In totaal schoof zo'n ƒ150 miljoen aan orders
naar de tweede helft van het jaar.
AMSTERDAM (ANP) - Proost en Brandt Distribution onder
handelt met European Book Service, een volledige dochter van
uitgeverij Meulenhoff, over verregaande samenwerking. Zij
willen op 1 januari gebundeld verder gaan onder de naam
European Book Service-PBD, waarin Proost en Brandt een be
lang van 49 procent krijgt en Meulenhoff 51 procent. De onder
neming zal worden gevestigd in De Meern en zal 150 perso
neelsleden tellen.
Het is de bedoeling dat zij zich bezig houdt met levering van
alle Engelstalige (vooral Amerikaanse) publikaties aan de
boekhandel, het aanhouden van ruim 30.000 titels in de cash-
and-carry-magazijnen, de ontwikkeling van elektronische be
stelsystemen en distributie van boeken, tijdschriften en recla
memateriaal over de hele wereld. De nettowinst van Proost en
Brandt (papiergroothandel, boeken en tijdschriften) over het
eerste halfjaar is gedaald van 3,6 miljoen in 1986 tot 3 mil-
j oen dit j aar en de omzet van 251 milj oen tot 243 milj oen.
TOKYO (RTR) - De credit-card-organisatie Visa gaat in Japan
experimenteren met een nieuwe kaart die de consument nog
veel meer mogelijkheden geeft dan de bestaande kaarten met
een microcomputer en een geheugenchip.
De in samenwerking met Toshiba ontwikkelde 'superslimme'
kaart bevat ook een zeer klein toetsenbord waarmee opdrach
ten kunnen worden gegeven. Bij de modernste credit cards van
het moment kan geen informatie worden ingevoerd. Het
nieuwe type biedt deze mogelijkheid wel en is in feite een zeer
kleine personal computer. De kaarten zijn uitgerust met een
klein toetsenbord en een vloeibare-kristallenscherm. De ener
gievoorziening komt van hthium-batterijen.
Het is de bedoeling de kaart met behulp van speciale telefoons
te gebruiken voor telefonisch inkopen en reserveringen bij
luchtvaartmaatschappijen. Op langere termijn zouden ook te
lefonisch aandelen kunnen worden gekocht of verkocht.
AMSTERDAM (ANP) - Voor de Ondernemingskamer van het
Gerechtshof in Amsterdam is donderdag een nieuwe acte inge
gaan op het nu al zich jaren voortslepende OGEM-drama. De
Vereniging Effectenbezitters (VEB) en vier particulieren zijn
naar de Ondernemingskamer gestapt om op grond van de
OGEM-enquête vernietiging te krijgen van de jaarrekeningen
van het ten onder gegane Rotterdamse bouwconcern over de
jaren 1973 tot en met 1982 en zo het op aandeelhoudersvergade
ringen verleende décharge voor het beleid ongedaan te maken.
Zo zou de weg vrij worden gemaakt om de oud-bestuurders
van OGEM persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de schade
die aandeelhouders hebben geleden door het wanbeleid van de
OGEM-top.