P I ECM/H. Ouderwetse jenever is schot in de roos 'jÉÉf te kooi DE STEM 'IK MOEST EN ZOU EEN BETERE BORREL STOKEN' 1 Vlees, daar zit meer achter Het is meer dan 35 procent alcohol. Meer dan zeventig procent accijns. En meer dan 99 procent Schiedams. Jenever. In de jaren zeventig ging het slecht met de nationale neut. De ene na de andere stokerij ging op de fles. Schie dammer Carel Nolet leek niet sterk genoeg om de prijzenslag te overleven. Maar was wel slim genoeg. Met een nieuwe ouderwetse borrel, Ketel-1, pompte hij het familiebedrijf nieuw leven in. idien is er het de complete cste voordeel js wordt gele- t te bieden op O-jarige Jubi- show. Ook op ons, financie- ezer dagen bij proefrit in de AAN TAFEL: LAURIER VRIJDAG 11 SEPTEMBER 1987 Alfa 75 3.0i V6 Ie koperen y v/ziZUTtc/ertci I huweer In mik. 3EBR. ESSELBRUGGEB 37, Axel, 1651 :FT N. Door Mick Salet I e overoveroveroverover- overovergrootvader van Carel Nolet was de eer ste. „Dat was Jan Nolet. Die is er in 1692 mee begonnen. Als eerste in Schie dam. Jan Nolet was een gevluchte Hugenoot die twee beroepen had. Hij was wever en stoker van brande wijn. Toen hij hier in Schiedam aan kwam, trof hij het een havenstad met pakhuizen vol graan. Wat was er eenvoudiger dan sterk gedistilleerd te gaan stoken uit graan?" Zo begon de geschiedenis van Schiedam als stad van de jenever. En zo begon de geschiedenis van de jeneverstokerij De Dubbele Adelaar. Een bijna drie eeuwen oud familiebe drijf dat nu wordt geleid door de 46- jarige Carel Nolet. „Ik ben er in 1962, als tiende ge neratie, ingestapt. Dat was nooit de bedoeling geweest. Mijn vader, die de zaak samen met zijn broer deed, had het mij en mijn broers eigenlijk altijd afgeraden. Daarom probeerde ik mijn brood te verdienen in de scheepvaart. Maar op een gegeven moment, ik werkte toen in Engeland, vroeg mijn vader of ik hem niet even kon helpen. Als vervanger van de procuratie-houder. Ik heb dat ge daan en ben blijven plakken. Nu leid ik de zaak en heb de meerderheid van de aandelen in mijn bezit. Mijn vader, hij is 72, heeft ook nog een klein deel van de aandelen. Verdere familie zit er niet meer in het bedrijf. Sinds ik 25 jaar geleden hier begon, zijn er in Schiedam 35 collega's ver dwenen of failliet gegaan. Vorige eeuw waren er hier nog 394 jenever stokers. Daar zijn er nog maar vijf van over". I Hoe wist Nolet te overleven? Met automatisering en computers? Inte gendeel. Tien jaar geleden zette Ca rel Nolet de klok een eeuw terug en ging weer ouderwets jenever stoken. „Het ging toen enorm slecht met de jenever. Er werd een felle prijsoorlog gevoerd met de grote merken. Ik was bang dat wij dat niet lang vol zouden kunnen houden. Het hele vak werd kapot gemaakt. Wat moesten we doen om te overleven? Ik had toen het idee dat er wel een markt zou zijn, en blijven, voor een jenever van ouderwetse kwaliteit. Een jenever die net zo gemaakt zou worden als vroeger. Een jenever die we zouden stoken in een authen tieke distilleerketel die we de laatste zeventig jaar eigenlijk niet meer ge bruikt hadden. Dat was dus de ketel 1Die 1? Dat is het douane-nummer. Voor de alcoholaccijns. KOPERENKETEL Er waren nogal wat mensen, ook in het eigen bedrijf, die me voor gek verklaarden toen ik die koperen ketel uit 1864 op ging lappen. Nota bene een ketel die op kolen gestookt moet worden. Het koperwerk was gelukkig van ouderwetse kwaliteit en na een schoonmaakbeurt uitstekend te ge bruiken. Er moesten wel nieuwe schoorstenen gemetseld worden. Toen alles klaar was, ben ik gaan ex perimenteren. Ik moest en zou een betere borrel stoken". Hoe brouw je een nieuwe neut? Dat is een kwestie van proeven en proeven. De smaak van het Schie- damse vocht wordt bepaald door kruiden. Want wat is jenever? Een mengsel van moutwijn, melassespiri- tus en graanalcohol dat over jene verbessen en andere kruiden wordt gehaald. De keus van de kruiden maakt of kraakt een borrel. En het re cept wordt dan ook angstvallig ge heim gehouden. Ook Carel Nolet wil niet vertellen welke veertien kruiden er in zijn Ketel-1 zitten. wfc- j,« ,'V v'.: 'KI >3jfc 1 'T a? 1 t f' Schledamse smaakmaker Carel Nolet „Ketel 11s erg populair In de studentenwereld" „Daar zeg ik niets over. Ik wil de con currentie niet op een spoor brengen. Ik kan wel zeggen dat het niet alle maal kruiden uit Nederland zijn. We hebben al 112 jaar een zakelijke band met een kruidenhandel in Trini dad die ons ook bijzondere kruiden levert. Maar welke? Dat wil ik geheim houden. Het is ook geen oud familie recept. In de familiepapieren stond wel welke kruiden ik zou kunnen ge bruiken, maar niet in welke hoeveel heid en in welke combinatie. Het was dus toch een kwestie van experimen teren. Ik heb echt duizenden liters je never verstookt en weggegooid voordat ik het uiteindelijke recept had. Maar na maanden werken, dag en nacht, had ik eindelijk een borrel waarvan ik dacht: déér zou ik er nog wel een van lusten. Dat was een bor rel die net iets beter smaakte dan de jenever die we tot op dat moment ge stookt hadden. Hoe je zoiets proeft? Dat is moeilijk precies te onschrijven. Dat is een kwestie van aroma en smaak. Maar ik ben niet alleen op mijn eigen smaak afgegaan. Ik heb ook mijn vader om advies gevraagd. Het moet moeilijk geweest zijn voor hem toen ik zei dat ik een betere bor rel had gemaakt dan de jenever die hij altijd gestookt had, maar binnen vijf seconden gaf hij toe dat het een jenever was die hij ook zou willen drinken. Toen wist ik zeker dat een goed produkt was". IN DE ROOS De nieuwe jenever was een schot in de roos. De markt leek klaar voor kwaliteitsprodukten met de geur van vroeger. Dat was niet alleen met je never het geval, maar bij voorbeeld ook met sigaren en brood. Veel con sumenten hadden de buik vol van voedings- en genotmiddelen die te snel en te massaal uit de fabriek kwamen. De vakman werd in ere her steld. Een vooroorloogs pikketa- nusje ging er weer in. „Tien jaar geleden begon ik met nul flessen Ketel-1Een jaar later wa ren dat er honderdduizend. Een paar jaar later een paar honderdduizend. En nu hebben we een marktaandeel van vier tot 4,5 procent. Dat is dus ruim vier procent van veertig miljoen liter jenever. Reken maar uit". Hoe ziet de toekomst er uit? Jajem is niet meer zo populair als vroeger. Voor de tweede wereldoorlog was oude jenever dè sterke drank. Nu is de ouwe volledig uit de gratie. En de drinkers van jonge klare vergrijzen. CORPSSTUDENTEN „Ja, ik ken die verhalen. Er wordt ge zegd dat de jeneverdrinker vergrijst. Maar ik zie in de praktijk dat het niet alleen oude mensen zijn die jenever drinken. Ketel 1 is erg populair in de studentenwereld. Met name bij corpsstudenten. Ik kan dat dagelijks zien. Op het etiket nodigen we onze klanten uit om een kijkje in onze je neverstokerij te komen nemen. De afgelopen tien jaar zijn er 12.700 be zoekers langs geweest. Daar zaten heel wat jonge mensen bij. Nee, ik ben echt niet zo bang voor de toe komst". Kan de smaakmaker uit Schiedam vertellen hoe je jenever hoort te drin ken, koud of ijskoud? „Ik geloof niet dat er vaste regels zijn. Ik persoonlijk drink jenever graag goed gekoeld. Ik bewaar mijn fles in de ijskast die, ge loof ik, op acht graden Celsius staat. Ik heb een vriend die er een heel ritu eel van maakt. Die heeft de fles in de ijksast staan en stopt de glaasjes van te voren in het vriesvak, zodat je de jenever uit een bevroren glas drinkt. Ik vind dat een leuk ritueel, al zou ik het thuis niet doen, omdat ik vind ik dat je een beetje op moet passen met zo'n ijskoude slok. Jenever-met ijsblokje hoeft van mij ook niet. CONCURRENT Maar ongekoeld? Ik heb een vriend, een huisarts, die de door mij niet zo gewaardeeerde gewoonte heeft de jeneverfles in de boekenkast te be waren en een borrel op kamertempe ratuur te schenken. Dat heb ik toch liever niet. Welke jenever ik drink? Mijn eigen merk. Ik drink op kantoor wel eens een borrel van een concur rent, maar dat is alleen om te proe ven of ze iets met de smaak veran derd hebben. Thuis drink ik een bor rel van mezelf. Veel? Een paar glaas jes per dag. Mijn moeder zei altijd dat het niet verstandig is om te veel alcohol te drinken. Helemaal niet in dit vak. Daarom drink ik nooit een borrel voor half zes 's avonds. Als ik de eerste neem is het vaak één mi nuut na half zes". Door Emile van Kessel 'Op de lauweren rusten' betekent zo veel als zich tevreden stellen met het behaalde succes. Een 'lauwer' is een krans van laurier. In overdrachtelijke zin duidt de laurierkrans op roem en zegen. In de Griekse mythologie wordt ver haald van Apollo, de zoon van de op pergod Zeus, die bekoord werd door de nimf Daphne. Daphne sloeg ech ter voor de verliefde Apollo op de vlucht. Moerder Aarde schoot de nimf daarbij te hulp door haar te verande ren in een laurier. Apollo restte als herinnering slechts de geplukte tak jes van het boompje. Voortaan was de laurier zijn heilige boom en dich ters en musici werden sindsdien geëerd met laurierkransen. Daphne betekent in het Grieks laurier. De Romeinen schreven aan de lau rier een beschermende werking toe tegen blikseminslag. Als zinnebeeld van roem kregen ook bij hen begena digde dichters en zegevierende atle ten een krans van laurier op het hoofd. Een gebruik dat zelfs nu nog in ere wordt gehouden als zangver enigingen of harmonieorkesten een krans van laurierblaadjes ontvangen, maar dan in koper of brons uitge voerd. Laurier is in de geneeskunde van belang, omdat uit de vruchten een olie wordt bereid tegen huiduitslag. In de keuken wordt het leerachtige blad gebruikt van de laurierboom die met name in Klein-Azië en rondom de Middellandse Zee voorkomt. De lau rierboom moet echter nooit worden verwisseld met de vele giftige soort genoten zoals de laurierkers. Verse laurierblaadjes zijn enigszins bitter. Om ze als specerij te kunnen ge bruiken moeten ze eerst worden ge droogd. In Nederland is laurier vers, gedroogd en in poedervorm verkrijg baar. Het ingrediënt heeft een sterk aroma en dient daarom spaarzaam te worden gebruikt. In de regel is een, hooguit twee blaadjes genoeg. Aan het einde van het kookproces wordt het laurierblad uit het gerecht verwij derd. Laurier is onmisbaar in onder meer soepen, sauzen, marinades en aller lei inmaak. Het blad zorgt voor een goed accent van zowel de smaak als de geur. Samen met tijm en peterse lie vormt laurier het traditionele bou quet garni. STOOFSCHOTEL Een gerecht waarin het laurierblad niet mag ontbreken is stoofschotel. Voor vier personen heeft u nodig: 500 gram in blokjes gesneden rundvlees 20 gram boter 3 grofgehakte uien 1 eetlepel ketjap; 3 eetlepels suiker en 3 eetlepels azijn 1 laurierblad en 1 kruidnagel peper en zout ongeveer 25 gram maizena (aange lengd met enkele eetlepels water) Vi liter vleesbouillon (van een blokje) 1 plak verkruimelde peperkoek Verhit de boter in een braadpan en bak de blokjes rundvlees mooi bruin. Voeg peper, zout en ketjap toe en schep het vlees nog enkele malen om. Doe daarna de uien erbij en laat het geheel onder goed roeren zonder deksel enkele minuten braden op een niet al te hoog vuur. Giet vervolgens zoveel bouillon in de pan dat het vlees net onder staat. Doe er de sui ker, de azijn en de verkruimelde pe perkoek bij. Steek de kruidnagel door het laurierblad en voeg dit aan het gerecht toe. Plaats een deksel op de pan en laat het vlees miimaal ander half uur zachtjes sudderen. Om het gerecht tot de gewenste dikte te binden gebruikt u de aange lengde maizena. Laat het vlees ver volgens nog even koken en breng het op smaak met peper, zout en eventu eel nog wat suiker en/of azijn. Dat vlees al lang niet meer Is wat het geweest Is, staat buiten kijf. De zogenaamde blo-industrie die varken, koe of kalf in de kort ste keren klaar stoomt voor con sumptie en het liefst ook tegen zo min mogelijk kosten is daar debet aan. Ter gelegenheid van haar vijf tienjarig jubileum heeft De Kleine Aarde In Boxtel over dit onderwerp een interessante bro chure samengesteld, met steun van het Wereld Natuur Fonds. Onder de titel 'Vlees.daar zit méér achter' wordt geconsta teerd dat er veel meer mis is. Want eigenlijk kost vlees veel meer dan de slager ervoor vraagt. Via de belasting betalen we met z'n allen voor bij voorbeeld het onderzoek naar de mestpro blematiek, voor het saneren van vergiftigde grond door bestrij dingsmiddelen en alle kosten van de overschotten. Ook de schade door de zure regen wordt niet doorberekend In de land bouwprijzen en de zure regen zou de helft minder zuur zijn als we niet zoveel beesten hielden In ons land. Als er goed werd gecalculeerd zou het vlees zelfs pittig duurder kunnen worden. Want wie be taalt de boer in Thailand of Bra zilië, die ons veevoer levert, voor het duurzaam vruchtbaar hou den van de bodem? Nog nie mand. En dat terwijl we volgens de samenstellers nu ai drie maal zoveel vlees nuttigen dan goed voor ons is. PLUIZENDIEF 0-31054. KLUNDERtH e 'n Marbella rij<j Een uitvinding van Remington is de kledingtondeuze. Met dit ap paraatje, dat onder de naam plui- zendief in elektrozaken wordt verkocht, kan elk pluisje en ra feltje van kleding worden ge schoren. Het apparaat werkt op een 1,5 Volt batterijtje en kost f29,95. SPREKENDE HANDDOEKAUTOMAAT Werknemers lopen, als het aan het bedrijf Ster Super Service ligt, in de toekomst het risico door de handdoekautomaat op het toilet van de werkplek te wor den toegesproken. Dit bedrijf heeft namelijk in samenwerking met Voice Data Systems de eer ste met een menselijke stem sprekende handdoekautomaat ter wereld ontwikkeld. Zo kan eenieder die zijn handen af droogt bij voorbeeld de bedrijfs- slogan of een 'prettige werkdag' mee krijgen. BORREL ZELF MAKEN Het najaar is de tijd voor het oog sten van allerhande vruchten. Bij uitgeverij Kosmos is onlangs het boekje 'De beste borrel maak je zelf' verschenen. Daarin komen de verschillende manieren van distilleren, de grondstoffen en een aantal recepten aan de orde van bij voorbeeld grand marnier, calvados, jenever, berenburg en vele andere kruidenbitters en li keuren. Een leuk boekje voor de doe-het-zelvende liefhebber. Een milieuvriendelijke variant op de insektenverdelgingsmiddelen vormen plantjes als zonnedauw, sarracenia, darlingtonia en de hier afgebeelde venusvliegenval. Ze zijn nog tot in de herfst te koop bij de handelaar. NIEUW MERK DIERENMEDICIJN Aesculaap BV in Boxtel brengt een nieuw assortiment verzor- gingsprodukten voor hond en kat op de markt. Bijzonder hieraan is dat de produkten, variërend van genees- tot bestrijdingsmiddelen, uitsluitend verkrijgbaar zijn bij de dierenartsen. Recepten zijn niet nodig, wel levert de dierenarts, aldus de fabrikant, meteen des kundig advies. BOEKJE OVER RUGKLACHTEN Rugklachten vormen een volks ziekte. De helft tot tachtig pro cent van alle volwassenen heeft er op zijn tijd last van. De Consu mentenbond is, na een onder zoek onder 1700 mensen, flink geschrokken van de medicijnen die aan mensen met rugpijn wor den voorgeschreven. De medici komen vaak met veel te zwaar geschut opdraven, vindt de bond. Vandaar dat de Consu mentenbond nu alle beschikbare nuchtere en kritische informatie heeft gebundeld in het boek 'Rugklachten' van de hand van arts-auteur Ivan Wolffers. In de boekhandel kost dit werkje over oorzaken, voorkomen en behan deling van rugpijn 19,90.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1987 | | pagina 17