s E Alleen de sterksten blijven over E K DE STEM IJK NIEUW) IDDIENSTEN p MOEIZAME SAMENWERKING ITALIAANSE IJSBEREIDERS Eede Hij heeft ons als het ware ijs leren eten, vers ijs met smaak, bereid uit natuurlijke produkten: de Italiaan. Hij lijkt niet weg te smelten uit ons straatbeeld, uit ons consumptiepatroon. Toch zijn er steeds meer Italiaanse families die de noodklok luiden. Die na twee generaties hun hoorntjes en scheptangen aan de wilgen hangen. Alweer een puur, fijngevoelig ambacht dat verdwijnt? En dat nu de markt voor ijs willig is. 'IS UKKEN AAN EEN IJSJE NIET EEN EROTISCH OERINSTINCT?' NEDERLAND IS HET GOEDKOOPSTE IJSLAND TER WERELD' VRIJDAG 11 SEPTEMBER 1987 KVO - Bij voldoende bek stelling start de KVO doM in dag 1 oktober het jaarlni o- gymseizoen onder leiding y ie Paul Scherbeijn. Dit seij g- bevat 24 gymlessen en R. worden steeds van 20.45' 21.45 uur in het Hof van B |r- gehouden. Het inschrijf, pj- bedraagt 50 gulden en i k). kan zich opgeven bij hp, vrouw A. de J aeger-Popn, 4. KERMISBOLLING - Bijg Je. vrouw E. de Geeter te Ety lie grens wordt zaterdag I2a lli- tember een kermis bolling. ien houden. Aanvang 15.00 uw KAARTING/BOLLING gelegenheid van Eede-ketj wordt in café Cambrinus, ag- terdag 12 september Etie- kaarting gehouden, aanvj ius- 20.00 uur. Op maandag 14 g, foor tember houdt men in den ge. lokaliteit een bolling, jiur. vang 15.00 uur. nummer inspreken, zodat van dienstdoende wijk verplet ktef dige u kan bereiken, tr. o, tot Tip, 1666. en Ezen- tand. istr. iteen L 8 a St „er R. -oede, it. en 8 u. hwstr. ijd. 19 J.v.d. I Goes, I u. tot ?r, Fr. is, tel. it. en 8 u. Groe- tel. ge- •aktiik I Mier- 1 door .1-3074, nd. 8.30 Wol van de Aar- t waar- Driel, ,_ends- (bood- bt zond. Gr. 01140- levallen 11 en ter F. tel. L Haak, 17. Visi- 10 uur. l zat. en ^18 uur dorpe - nd. 8 u. jstr. 26, 1158-1777. voor i0.30 uur Hoek - lianastr. Spreek- en zond. uur tot phraïm, 1, tei. I uur tot Stevens, lel. 01150- gevallen Kur. Fraanje, 01153- en 01100- Tel. nderen - en nacht nr. 01140- ireken op DIERENARTSEN Goes, Heinkenszand en Beveland - Dierenarts Ev j Simonswei 2, Heinkenszand 01106-1290. Ovezande, Goes, Kapelle eot merswaal - Dierenarts Ma man, Hogenakkerweg 8, r ningen, tel. 01130-1233. Hulst en Hengstdijk - Diere, E. de Nijs, Wilhelminalan Hulst, tel. 01140-13004. Breskens - Dierenarts GAK Bruijckere, Dorpsstraat 133 01172-2769. Spreekuur za. ei 11.30 u. en volgens afspraak Midden-Zeeuwsch-Vlaandt Terneuzen en Axel - Diers., M.P. Schaub, W. de Zwijger 2b, Terneuzen, tel. 01150-8 zaterdag; Terneuzen, W Zwijgerlaan 2b, tel. 01150-g spreekuur 13.30-14 u. en 1 Dierenkliniek, tel. 01155-1 Spreekuur 11-12 u. Zondagt gens afspraak, tel. 01150-95CI1 Terneuzen e.o. - Peter del Polikliniek voor kleine hui ren 'De Steenberghe', v. SL bergenlaan 7, Terneuzen, 01150-96425. Spreekuur: zatl! u. Verder na telefonisch spraak. J.P. de Vos, Kliniek van k. huisdieren en bijzondere dis; v. Diemenstr. 83, Terneuzen 01150-19628. Spreekuur zatï 14 u. en na telefonisch overleg Sluis, Aardenburg en Ooettn Dierenarts Av. Bruinessen manlaan 28, Aardenburg 01177-2398. Spreekuur zat zond. om 13 uur. Praktijk IJzendijke - Diei K.v.d. Vijver, Hoofdplaat 01176-1388, bgg. 0111! Spreekuur zat. om 13 uu zond. om 12 uur in de diere' niek Minnepoortstr. 14, IJze ke. TANDARTSEN West-Zeeuwsch-Vlaandem Tandarts L. Buysse, Voir 21, Oostburg, tel. 01170- vé: G.F. de Pauwstr. 5,0( tel. 01170-5092. Spreekuur t zond. 12-12.30. uur. Oost-Zeeuwsch-Vlaandero Tandarts E. Neve, KoninF laan 22, Termeuzen, teL I 17667, privé; 01150-30427. Sp uur zat. 10-10.30 en 18-181 zond. 12-12.30 u. Walcheren - Tandarts J. J« J.v. Hoofkwartier 90, ra burg, tel. 01180-15595. Spri' zat en zond. 11-12 uur. Zuid- en Noord-Bevel Tandarts P. Gerritsen, W laan 151, Goes, tel. OllOO- Spreekuur zat en zond. 1 uur. apotheken Axel - Apotheek Axel, - 6, tel. 01155-2888. Geop. zat. en 16-17 uur. Verder uitslj voor spoedgevallen en recef Goes - Apotheek Goese 1 deSpinnell62, tel. 28228. Hulst - Apotheek Hulst i zat 11-12 uur en 15.30-1» zond. 11-11.30 u. en 16.30-1' Voor spoedgevallen buiten ningstijden is de dienst® apothekersassistente thuuj reikbaar tel. 01140-14255. Middelburg - Apotheek 1 Boogert, Vrijlandstr. 27471. (vanaf vrijd. 17.30 urn Terneuzen - Apotheek Kla tel. 01150-12090. Geop. 8.30-17.30 u., zond. 11.30-12 17-18u. Vlissingen - Apiotheek C.v. Perestr. 1, tel. 61593. ZIEKENHUIZEN VLAANDEREN Voor eerste hulp bij ongel» eerst dienstdoende hutg raadplegen Hulst - St. Liduinaziekent», 01140-12651. Oostburg - St Antoniu huis, tel. 01170-3355. Terneuzen - Julianaziei 01150-12851 Sluiskil - St Elisabethziet 01157-1451 Door Rinze Brandsma De soft-ijs-machines en de pakken fabrieksijsjes in de supermarkt rukken op.Zelfs sommige Italiaanse ijssa- lons moeten eraan geloven en zetten naast de bakken ambachtelijk bereid perfect ijs een machine die hoorntjes vol véél te luchtig, laf en overal het zelfde smakend soft-ijs uitbraakt. Hun schepijs vinden veel Nederlan ders te duur. Terwijl dat voor mij -en hele volks stammen met mij- altijd weer een si tuatie is waar ik het prettig warm van krijg; een glanzende, spiegelende Italiaanse ijssalon, voor me tientallen bakken waarin even zo veel bevroren smaken en kleuren naar me liggen te knipogen. En maar genotvol niet kunnen kiezen. Terwijl er, sinds die Limone Farcito in een Italiaans res taurant in Parijs, voor mij maar één ijsje bestaat waar ze me mee op de knieën krijgen, het allersimpelst oer oude bolletje citroenijs. Deze ijzige zomer bestaat Ital vijf tien jaar. Ital is de Coöperatieve Ver eniging van Italiaanse IJsbereiders in Nederland. Het ledental van die ja rige coöperatie geeft al aan 'wat er mis is met het vak. Van de 150 Ita liaanse ijsbereiders zijn maar ruim dertig lid. Véél te weinig, zegt het be stuur. Want samenwerking is feitelijk een bittere noodzaak om nog voort te kunnen bestaan. Voor bij voor beeld gezamenlijke inkoop en publi citeit, om de bijzondere plaats van het Italiaans puur ambachtelijk be reid ijs, de 'Puro Gelato Italiano', te verkondigen. US-MAF1A Italiaanse, ijsbereiders zijn grote indi vidualisten. Gesloten families, waarin de geheime recepten voor het ijs van vader op zoon gaan. Een ijs-mafia, is wel eens geroepen. Aldo de Marco, secretaris van de Ital, reageert lachend. „Als je maar niet denkt aan afpersing en misdaad. Maar het is wel een familiekartel. Het draait om een paar families. Mijn va der haalde zelfs het personeel nog uit zijn dorp en geboortestreek. Een noodzaak, omdat goed betrouwbaar personeel hier toen niet te krijgen was". Zelf werken Marco en zijn broer Bortolino in de ijssalon Vene- zia in hartje Oss, die ze van hun va der (hij startte er in '38) overgeno men hebben, nu wel met Nederlands personeel, studenten. ZWARTE JURK Wat wil de Ital veranderen? Nóg meer smaken? „Je moet gevoelig zijn voor smaken die in de mode ko men, ja. Maar de Ital wil vooral wer ven met de leus 'IJs is een produkt dat warmte uitstraalt'. De koele am biance van grote spiegels, glim mende apparaten, een strenge juf frouw in zwarte jurk achter de toon bank sloeg wel aan in calvinistisch Nederland. Maar de mensen krijgen steeds meer behoefte aan warmte, daarom zoeken ze ook vaak een ho recagelegenheid op". De markt voor (Italiaans) ambach telijk bereid ijs is goed. Niks duur ijs je, want Nederland is het goedkoop ste ijsland van Europa. Kijk maar wat je op vakantie voor de ijsjes betaal de. De consument wordt kritischer op smaak en kwaliteit, er is de laatste tien jaar een explosie van eetcultuur en de Italiaan met zijn honderd sma ken past daar prima in. Sinds het be gin van de jaren '70 gingen we twee maal zoveel ijs eten. De totale omzet aan ijs (fabrieks en schep) is jaarlijks dik 600 miljoen, per hoofd van de bevolking zeven liter ijs, tegen West- Duitsland zes en Zweden elf. BEULEN Waarom dan toch trieste geluiden? Ambachtelijk ijsbereiden is een zwaar vak, ook nu machines veel van het loodzware handwerk, dat ijs- draaien is, hebben overgenomen. Waar de vaders Itato, Luigi, Mario en Giacomo met hun vrouwen werkwe ken van honderd uur draaien in het seizoen (de zaak open tot midder nacht of later, 's morgens voor dag en dauw het verse ijs dagelijks berei den), groeit de tweede en helemaal de derde generatie op in de Neder landse cultuur, die werkweken van 32, 36 uur als normaal ziet. Die heb ben vaak geen zin in een half jaar beulen in Nederland, waarbij het ge zinsleven in de knel komt en in de wintermaanden bijkomen in Italië. Aldo de Marco: „Het is fysiek zwaar. Ik merk het zelf al dat het zwaarder wordt en ik ben nog maar 37. Alleen de sterksten van lichaam en geest blijven over". Wat is nog ambachtelijk aan Ita liaans ijs? Immers, smaak en kleur kunnen in geconcentreerde vorm uit Italië worden geïmporteerd. Recep ten verschillen marginaal. Grond stoffen (vruchtesappen, melk, melk vetten, suiker, eieren, verdikkings middelen) en machines zijn bijna standaard. De Ital-secretaris zet me achter een majesteitelijke coupe, zijn ver haal mondt uit in een drie uur durend enthousiast college over ijs, spijsver tering, hoge voedingswaarde, culi naire geneugten. Het is laat op de avond, overdag heeft hij het te druk om te praten. Ondanks het herfst weer blijft de loop in de zaak, klanten halen ijs met liters tegelijk. Pas ver na middernacht, niet nadat ik zijn ci troenbolletjes geproefd heb, laat hij me gaan. „Het blijft een ambacht, leder maakt zijn eigen, herkenbaar produkt. Het verschil zit 'm in een andere tempe ratuur, eiwit- en melkvetgehalte, meer of minder vruchten en citroen sap, bewaren. Kleine verschillen, een paar graden, een enkel procent, bepalen de eigen smaak. Geheim, ja zeker. Zeker op het gebied van ijsre- ceptuur zijn wij individualisten. Er zijn geen standaard-recepten, dat maakt het spannend. Nog steeds is het zo dat geen Italiaan aan een bui tenstaander -en vaak zelfs niet aan collega's- vertelt hoe hij zijn citroe nijs maakt. Elke ijsbereider gelooft zelf heilig dat hij en niemand anders het ijsje zó kan maken. Misschien is dat wel een gekoesterd sprookje, maar de recepten gaan van vader op zoon en blijven binnen de familie". Nog altijd komen bijna alle Ita liaanse ijsbereiders vanouds uit één streek, Belluno in de Dolomieten, te gen de Zwitserse grens. Uit één dorp zelfs, Vodo di Cadore. Al is er een nieuwe lichting Italiaanse ijsberei ders uit Bagni di Lucca bij Pisa, die in ons land stevig aan de weg tim mert. STRAA TARME BOEREN Sinds mensenheugenis zijn de men sen uit de Italiaanse Dolomieten, van Vodo di Cadore, meesters in het ver werken van ijs uit de bergen, opge slagen in ijskelders, met verse vruch ten tot consumptieijs. In de crisisja ren trokken veel dorpelingen, straat arme boeren, uit bittere noodzaak naar de noordelijker Europese lan den en naar Amerika. In ons land gaf de komst van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 een forse im- I*** =i puls aan de ijsconsumptie. Met kei hard werken, waarbij het hele gezin ingeschakeld werd, werden die vroege Italiaanse ijsbereidende 'gastarbeiders' geslaagde kleine zelfstandigen, in de grote steden en later in de provincie, met karretjes, later ook met glanzende salons. Hun ijs onderscheidde zich en leverde een niet meer weg te denken verrij king van onze cultuur: 'Italiaans ijs likt het lekkerst'. In de wintermaanden sloten de ijs- salons of maakten ze plaats voor ta pijten of bontmantels en trokken de families voor rust en cultuur bijtan ken terug naar hun geboortedorp. De tweede en derde generatie Ita liaanse ijsbereiders houdt het steeds vaker op kortere vakanties van een week of drie in Belluno en draait de salon met een 's winters beperkt as sortiment van smaken het hele jaar door. EROTISCH De smaken. De Marco bladert door een Italiaans vaktijdschrift. Een ad vertentie voor een merk concentra ten laat tussen A en Z tachtig sma ken zien, inclusief alibaba, vijg, pa paver, turbo spaziale en, natuurlijk, vaniglia en limone. In de ijsbakken in zijn salon ligt helblauw Smurfenijs naast rose Pink Panther. Modesma ken, gezien op de vakbeurs in Rimi ni. Er is After Eight, pepermunt met chocoladestukjes en een Erotic Cocktail („met exotische vruchten, van de x hebben we een r gemaakt, grapje, dat bestelt weer 'es wat an ders dan 'doe mij maar een hoorntje' en is likken aan een ijsje niet een erotisch oerinstinct?"). Voor fijnproevers is uit elke groente en elk fruit verrukkelijk ijs te maken: rabarberijs, tomatenijs, spi- nazie-ijs, „fantastisch als licht voor gerecht, met of zonder kaviaar en wat geblancheerde venkel". Mislukte smaken zijn er ook. Zoals dropijs, grapefruitijs („perfect ijsje, maar het loopt niet"), rozenijs, dat onder Tur ken wél razend populair is. 1 STABIEL Mislukt is deze kwakkelzomer in elk geval niet helemaal voor de ijsverko pers. Weliswaar wordt op echt warme dagen tien tot twintig maal meer ijs gegeten dan anders, maar de De Marco's klagen niet. De klan dizie is stabiel. Wat Aldo de Marco graag zelf eet? Kiwi-ijs van verse vruchten („niet te betalen en maar een dag goed te houden, maar lekker"), chocolade met stukjes hazelnoot, de combina tie van een mollig parfait-ijsje op ba sis van slagroom met een simpel bol letje citroen. De stoeltjes gaan op de tafels, de deur dicht, de lichten uit en de zalig ste recepten komen los. Ik lik de lip pen en schrijf. Maar dèt houd ik voor mezelf. Mondje dicht, geheim! S.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1987 | | pagina 13