«ET VB littooi La Bouteille rotsvast in het zadel BOBO MINISTE1 Exti 'Wij hebben de leukste klanten van de wereld' FIERET B.V. COME VISI wf Viva sluit 150 Merijntje DE STEM VAN DINSDAG 1 SEPTEMBER 1987 Voor wie van lekker en betaalbaar eten houdt. infoblad van Bistro La Bouteille, Korte Kerkstraat 18, 4531 CL Terneuzen, telefoon 01150 - 12467. trcfstraat Promenade Terneuzen, tel. 01150 - 20185 STEAK EN GEBRAAD USMEAT H. DUBOIS J. DUBOIS axel terneuze, hulst zaamslc Rondreizen TERNEUZEN-HULST ZUIDLANDTHEATER OPENT MET UITMARKT EN KUNSTKARAVAAN Vrienden Wijnen de Ruyter Adviesburo FA. WISSE ZN. LIDOGRAFIEK DEN HAAG - Het kal geld voor de ambtena Minister Van Dijk (Bir vier betrokken bondei van op de hoogte gestel Truc kies uit meer dan gebruikte bestel- en vrachtwagens TERNEUZENSE VLEESHANOEL Industrieweg 17a 4538 AG Terneuzen Tel.: 01150 - 14262 it Interieurverzorging v.o.f. 'De Plantenmarkt' Gespecialiseerd in hydrocultuur beplanting Noordstraat 101, Terneuzen Telefoon 01150 - 18846 VISHANDEL Buyzenpolderdijk Breskens Tel. (01172) - 1352 b.g.g. 2302 Voor leverantie van le klas verse vis- en visprodukten aan particulier en horeca. MARKTEN: maandag - Hulst woensdag - Terneuzen zaterdag - Axel TERNEUZEN - Op 5 september bestaat Bistro La Bouteille tien jaar. Ge start in 1977 dus, in een tijd, dat het de meesten, economisch gezien, nog redelijk voor de wind ging. Echter, de slechte tijd zit eveneens in die tien jaar ingebouwd. La Bouteille is altijd rotsvast in het zadel gebleven. Uit gegroeid tot een begrip bij de liefhebber. Nooit gebruik gemaakt van groots opgezette recla me- campagnes, maar gewoon de mensen de promotie laten doen, van mond op mond dus. De naam Bistro La Bouteille is inmiddels in feite veranderd. De harde kern van de klanten gaat naar Betty en Jaap, de stuwende krachten achter het culinaire gebeuren. Gastvrouw Betty de Doelder Maakt van een diner een ontspannen sa menzijn. Van het apéritief tot de Pousse café en ver daarna. Relaxen comme chez soi! Echtgenoot Jaap voert de keu ken. Een keuken, die niet echt in een categorie in te delen is. Voorop staat originaliteit. Waarom beginnen twee mensen zoiets, als je toch al een goed belegde sandwich hebt? Natuurlijk, een mens wil wel eens iets anders, de sleur doorbreken en misschien een gat in de markt ontdekken. Jaap: „We hadden toen het idee, dat er in Terneuzen be hoefte bestond aan een Bistro, het geijkte patroon van restau rant exploiteren doorbreken. We zijn toen een half jaar door Europa en Noord- Afrika aan het rondreizen geweest. Tal loze keukens gezien, veel koks gesproken en, wat belangrijk is, een hele vracht recepten meegenomen. Recepten die in geen enkel kookboek terug te vinden zijn. Landen als Frank rijk, Spanje, Italië, Joegoslavië en Marokko werden aange daan. Die ervaring is nog steeds merkbaar in de kaart. Later kwam daar belangstelling voor de meer exotische landen uit het verre Oosten bij. Vaak werd de kaart aangevuld met frivoliteiten uit die intrigerende landen. Een deel van de succesfor mule mag worden gezocht in de filosofische instelling van het echtpaar de Doelder. Hun visie op zakendoen heeft en kele trefwoorden. Flexibiliteit en iedereen. Met het laatste wordt bedoeld dat iedereen welkom is en meer dan dat. ledereen wordt met dezelfde 'egards' behandeld, zonder onderscheid des persoons! De ontwikkeling van de Ter- neuzense Bistro mag met een gerust hart turbulent genoemd worden. Eenvoudig gestart, zo als iedereen dat doet. Het is nog steeds zo, dat niemand aan de top begint. Toch in korte tijd uitgegroeid tot een begrip bij de ware 'genieter'. De mens die niet alleen een goed diner weet te waarderen, maar ook oog heeft voor de hele entourage. Bij het binnen komen begint het al. Een inti miteit die natuurlijk aandoet. Ongekunsteld sfeervol. Geen binnenhuis- architect heeft er z'n artistieke licht over laten V.l.n.r. Paola, Jaap en Betty. Goede wijn behoeft inderdaad geen krans! schijnen. Het lijkt of het al meer dari honder jaar zo aangekleed is. Zoiets van 'hier ga ik eens lekker voor zitten, er staat me Meer dan 70 professionele evenementen op het gebied van toneel, muziek, cabaret, dans, musical, operette, film en kindertheater. Dat vermeldt het Seizoensprogramma van het Zuidlandtheater in Terneuzen. de enige schouwburg in Zeeuws-Vlaanderen met een volwaardig aanbod op het ge bied van de podiumkunsten. De Theaterkrant 1987-1988 van het Zuidland theater is vorige week in heel Zeeuws-Vlaanderen huis aan huis bezorgd. En als u hem toch heeft gemist: één telefoontje (01150-95555) is voldoende om de Theaterkrant alsnog thuisgestuurd te krijgen. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 september opent het Zuidlandtheater het sei zoen met een Zeeuwse Kunstkaravaan (dank zij subsidie van de Gemeente Terneuzen) en een Uitmarkt. Die Kunstkaravaan zal vrijdagavond de binnen stad van Terneuzen op een prettige manier op z'n kop zetten. Zaterdag overdag is de plaats van handeling een tent op de parkeerplaats bij het Zuidlandtheater. In het theater zelf vindt dan de Uitmarkt plaats, waar u uitgebreide informatie kunt krijgen over het theaterprogramma 87- 88. Als klap op de vuurpijl is er zaterdagavond een prachtige dansvoorstel ling - voor de hele familie - van het Scapino Ballet met een Hans van Ma- nen-programma. De direktie van het Zuidlandtheater hoopt ook u komend seizoen regelmatig in de schouwburg te mogen begroeten. Zij bedankt Bistro 'La Bouteille' voor het beschikbaar stellen van ruimte op deze pagina, feliciteert de Den Doel- ders met het 10-jarig bestaan van hun zaak en wenst hen voor de toekomst veel sukses. Aan de talrijke artiesten die komend seizoen weer in Terneuzen zullen optreden, zal het niet liggen: zij spelen graag in het Zuidlandtheater en eten graag in 'La Bouteille'. iets aangenaams te wachten'. Wachten tot de ontspanning zich van je meester maakt. Je waant je ook niet echt in Ne derland. Duidelijk is te merken, dat Betty en Jaap zich aange trokken voelen tot de zuidelijke landen. Betty zegt dan ook: Die voorkeur naar zuide lijke landen is voor ons een lo gische zaak. De mentaliteit van die mensen spreekt ons aan. Een ongekunsteldheid waar we hier nog iets van kunnen le ren Jaap trekt bedachtzaam aan z'n sigaar en knikt. Weet y'e, Ze hebben de instelling om met relatief weinig geld iets van hun leven te kunnen maken. Kopen een bescheiden auto, maar gaan wel twee keer in de week uit eten. Hier zijn de mensen statusgevoelig. Ik heb lak aan status en de daaraan verbonden 'zogenaamde'chi que" In die tien jaar is een stevig klantenbestand opgebouwd. Velen zijn in die tijd meer tot vrienden geworden. Mensen die voor hun werk naar elders verhuisden blijken alijd weer de weg naar Betty en Jaap te vinden. Van zeer ver weg vaak. Amerika, Frankrijk, Zwitserland bijvoorbeeld. In een bezoek aan Nederland wordt gewoon een bezoek aan Bistro La Bou teille gecalculeerd. Vele promi nenten uit de theaterwereld vinden hun weg naar een culi naire ontspanning in de Bistro. Een kleine greep. De mensen van het Theater van de Lach, Liesbeth List, Ellen Vogel, Linda van Dijk, Carry Tefsen, Piet Bambergen en René van Vooren.ga zo maar door. Men sen zonder kapsones, zoals Jaap dat zegt, die zich in de Bistro altijd uitstekend op hun gemak voelen. „Ze hebben ons vaak gezegd, begin zo'n zaakje in Amsterdam en je hebt elke dag volle bak. We hebben dat nooit overwogen". Zoals gezegd, de kaart Is gevariëerd en verrassend. De wijnkaart eveneens. Niet zomaar toeval. Betty en Jaap beperkten zich wat het reizen betreft niet alleen tot het eten, maar verdiepten zich Jarenlang in wijnen. Ze be zochten bijvoorbeeld vorig jaar, op uitnodiging van Wijnhandel Reuchlin uit Zoe- termeer, enkele wijnbode ga's in de Rioja- streek. Daar werd onder meer de Monte- cillo onder de loep genomen. Gevoeglijk zij bekend, dat de Spaanse wijnen meer en meer bekendheid verwerven in de Lage Landen. Waarde ring alom en het blijkt te recht. Jaap weet dat alleen maar te onderschrijven. „Sinds wij de Spaanse wij nen op de kaart zetten, blijkt dat de mensen ze niet eens moeten léren drinken. Ze zeggen 'goede wijn behoeft geen krans'. Dat gaat zeker op voor de Spaanse wijnen. Die Rioja-wljnen staan op de kaart als een verhaal apart. Als je praat over concurrerende wijnen. Drink ze! Neem bijvoorbeeld Marques de Caserès blanco, wondermooi. Of de Tinto van Montecillo, de Gran réserva, prachtig! Hij wordt haast lyrisch bij het opnoemen van enkele van z'n favoriete wijnen en legt verder uit. „De controle op de wijnen in Spanje is zo streng, dat er niet mee gerommeld kan worden". Werkelijk een mooie wijn kaart en uitnodigende prijzen. Bij legio restaurants wordt het plezier van 'uit eten gaan' ver gald door de exorbitante prij zen van de wijnen. Deze wij- kaart is voor iedereen. Een aar dig voorbeeld is de huiswijn. Eén Magnum (1 liter) van I bekende wijnhuis Bouchard Père et Fils(Beaune) staat op de kaart voor het luttele be- drang van F.25,- en Chateai du Basque St Emilion Grand cru (Bordeaux) f.28,— Zonder assistentie in keuken en restaurantgedeelte kan eei irukbezocht restaurant all La Bouteille niet optimaal draaien. In de keuken won Jaap geassisteerd door zo Michel. Michel verloochen z'n afkomst niet en blijkt h métier al danig in de vlnge te hebben. In het restaurantgedeelte wordt Betty bijgestaan door de charmante Paola van der Linden Vooren, die als part time kracht dienst doet. Goed ingespeeld op etkaai laten ze alles soepel verlo pen. Dag-en nacht bezig zijn met het team, maar lm mer goedgeluimd. Jaap en Betty onderkennen het be lang van zo'n soepel lopen: machine. „Maar", zegt Jaap, „zond goeie leveranciers, die prodi ten leveren van hoogwaard# kwaliteit, kun je evenmin be staan. En wij hebben goeie. Bijvoorbeeld bakkerij Wisse hier uit Terneuzen. Die bakt jaren het beste stokbrood va de stad. De gebroeders Dut* uit Breskens zorgen voor vei vis van uitstekende kwaliteit, terwijl vishandel Fieret uit Te neuzen de delicatessen op gebied van vis voor z'n reke ning neemt. Exclusief vlees wordt geleverd door de Ter- neuzense Vleeshandel, echt top"! Daarnaast levert dran kenhandel Wauters de dran ken, PC Koole een groot dee aan gebruiksartikelen voor o der meer de keuken en de Plantenmarkt fleurt een en a der op met bloemen en plan ten. Tien jaar Betty en Jaap, tie jaar ontspannen eten. Tevre den over die tijd? Betty: „De mensen die onze manier var werken niet begrijpen blijver weg, daar is niks aan te doei Maar ik heb de leukste klant* van heel de wereld". VISHANDEL IMPORT - EXPORT Behalve haringmarinades leveren wij ook diverse diepvriesartikelen aan horeca en vishandel! TERNEUZEN Tel. 01150 12495 Markt 14 Postbus 1097 4530 GB Terneuzen OH 50-31180 belastingen assurantiën hypotheken pensioenen ADMINISTRATIEKANTOOR BOEKHOUDINGEN BELASTINGZAKEN BEDIl IJ ES A D VIEZKN FINANCIERINGEN HYPOTHEKEN VERZEKERINGEN GENTSEVAARTSTRAAT 47, 4571 GA AXEL TELEFOON 01155 - 2165 VINA Cl.M BK CR O ■jwojö VINA CUMBRERO JW' Brood- en Banketbakkerij Al jarenlang de horeca- en instellingenleverancier bij uitstek! Gespecialiseerd in partybrood, stokbrood, mexicaantjes en speciaal gebak. Axelsestraat 116, Terneuzen Telefoon 01150 - 12417 kwaliteitsdrukwerk Veelzijdig als wij zijn kunl u even snel terecht voor o.a. huis-aan-huis folders, catalog affiches, posters, agenda's, kalenders, fak turen, brieven, zakenkaarten en vouwbladen Specialisatie: Litho, blok en vlakdruk. Vervaardiging van Japan Litho op origineel japans papier. Ook verzorgen wij inlijstingen in eigen atelier, grote sortering lijsten. Tot ziens, en welkom als u in de buurt bent... LIDOGRAFIEK drukkerij-uitgevet Knol 4, 4542 PX Hoek/Terneuzen Telefoon: 01150 - 30306 Mot eon „kleintje" het mi Immers vele tiend rassen (ruim 6 van langstelling voor ..Te ko 127ste jaargang Kante Van onze verslaggever AMSTERDAM - In het dai een condoom 'verpakt' bij actie maakt deel uit van c die door het ministerie v| dieerd. WVC, zijn adviseurs en c Sexueel Overdraagbare condoom op deze manier huisvrouwen brengen. Volgens het ministerie l| oktober geheim moeten bl| effect. Van onze Haagse redactie Hoeveel geld er vrij komt zegt dat hij binnenkort rr zal in dé begroting over li jesdag, de derde dinsdag v Uit de brief van Van Dijk val af te leiden dat hij niet me voorstellen zal komen om ove de hele linie een salarisverho ging te bieden. Hij denkt meer aan verho ging van bepaalde toeslager De extraatjes voor overheids personeel zullen worden be taald door de jongeren, wan Van Dijk wil de besparing dij ontstaat als gevolg van de ver laging van de jeugdsalarissen gebruiken voor de andere amb tenaren. Verder denkt hij aan een an dere wijze van financierini van de VUT. Die rekenkundig truc levert op korte termij i vele tientallen miljoenen gul dens op. De minister overlegt van daag met de vier centrales ove het akkoord dat hij eind vorig week bereikte met de kleinst vakbond voor ambtenaren, dj CMHA, de vakbond voor he hogere kader. Bewindsman en bond zijl overeen gekomen dat er vooj 1987 en 1988 samen 795 miljoen gulden beschikbaar komt voo: de ambtenaren. Van dat gele moeten echter ook openstaand rekeningen uit 1986-zoals vai de verhoging van de vakantie toeslag van 7,5 naar 8 procent- worden betaald. In totaal heef Van Dijk nog rekeningen voo: 285 miljoen gulden openstaan Van de som die dan nog res teert, verdwijnt nog eens 31 miljoen vanwege de eenmalig verlaging van de VUT-leeftij( naar 60 jaar. Uiteindelijk blijf van de 795 miljoen gulden 22 miljoen vrij besteedbaar ovei Dat geld wordt gebruikt om di salarissen van het overheids personeel meer gelijk te trek ken met de lonen in het bel drijfsleven. Omdat de hoogst, ambtenaren (11.210 gulden pei maand) in verhouding verdei (ADVERTENTIE) Kaas op het vuistje

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1987 | | pagina 18