«ET VB
littooi
La Bouteille rotsvast in het zadel
BOBO
MINISTE1
Exti
'Wij hebben de leukste klanten van de wereld'
FIERET B.V.
COME VISI
wf
Viva sluit
150
Merijntje
DE STEM VAN DINSDAG 1 SEPTEMBER 1987
Voor wie van lekker en betaalbaar eten houdt.
infoblad van Bistro La Bouteille, Korte Kerkstraat 18, 4531 CL Terneuzen, telefoon 01150 - 12467.
trcfstraat Promenade
Terneuzen, tel. 01150 - 20185
STEAK EN GEBRAAD
USMEAT
H. DUBOIS
J. DUBOIS
axel terneuze,
hulst zaamslc
Rondreizen
TERNEUZEN-HULST
ZUIDLANDTHEATER OPENT MET
UITMARKT EN KUNSTKARAVAAN
Vrienden
Wijnen
de Ruyter Adviesburo
FA. WISSE
ZN.
LIDOGRAFIEK
DEN HAAG - Het kal
geld voor de ambtena
Minister Van Dijk (Bir
vier betrokken bondei
van op de hoogte gestel
Truc
kies uit
meer dan
gebruikte
bestel- en
vrachtwagens
TERNEUZENSE VLEESHANOEL
Industrieweg 17a
4538 AG Terneuzen
Tel.: 01150 - 14262
it
Interieurverzorging
v.o.f.
'De Plantenmarkt'
Gespecialiseerd in
hydrocultuur
beplanting
Noordstraat 101, Terneuzen
Telefoon 01150 - 18846
VISHANDEL
Buyzenpolderdijk
Breskens
Tel. (01172) - 1352
b.g.g. 2302
Voor leverantie van
le klas verse vis- en
visprodukten aan
particulier en horeca.
MARKTEN:
maandag - Hulst
woensdag - Terneuzen
zaterdag - Axel
TERNEUZEN - Op 5
september bestaat Bistro
La Bouteille tien jaar. Ge
start in 1977 dus, in een
tijd, dat het de meesten,
economisch gezien, nog
redelijk voor de wind
ging. Echter, de slechte
tijd zit eveneens in die
tien jaar ingebouwd. La
Bouteille is altijd rotsvast
in het zadel gebleven. Uit
gegroeid tot een begrip
bij de liefhebber. Nooit
gebruik gemaakt van
groots opgezette recla
me- campagnes, maar
gewoon de mensen de
promotie laten doen, van
mond op mond dus.
De naam Bistro La Bouteille
is inmiddels in feite veranderd.
De harde kern van de klanten
gaat naar Betty en Jaap, de
stuwende krachten achter het
culinaire gebeuren. Gastvrouw
Betty de Doelder Maakt van
een diner een ontspannen sa
menzijn. Van het apéritief tot
de Pousse café en ver daarna.
Relaxen comme chez soi!
Echtgenoot Jaap voert de keu
ken. Een keuken, die niet echt
in een categorie in te delen is.
Voorop staat originaliteit.
Waarom beginnen twee
mensen zoiets, als je toch al
een goed belegde sandwich
hebt? Natuurlijk, een mens wil
wel eens iets anders, de sleur
doorbreken en misschien een
gat in de markt ontdekken.
Jaap: „We hadden toen het
idee, dat er in Terneuzen be
hoefte bestond aan een Bistro,
het geijkte patroon van restau
rant exploiteren doorbreken.
We zijn toen een half jaar door
Europa en Noord- Afrika aan
het rondreizen geweest. Tal
loze keukens gezien, veel koks
gesproken en, wat belangrijk
is, een hele vracht recepten
meegenomen. Recepten die in
geen enkel kookboek terug te
vinden zijn. Landen als Frank
rijk, Spanje, Italië, Joegoslavië
en Marokko werden aange
daan. Die ervaring is nog
steeds merkbaar in de kaart.
Later kwam daar belangstelling
voor de meer exotische landen
uit het verre Oosten bij. Vaak
werd de kaart aangevuld met
frivoliteiten uit die intrigerende
landen.
Een deel van de succesfor
mule mag worden gezocht in
de filosofische instelling van
het echtpaar de Doelder. Hun
visie op zakendoen heeft en
kele trefwoorden. Flexibiliteit
en iedereen. Met het laatste
wordt bedoeld dat iedereen
welkom is en meer dan dat.
ledereen wordt met dezelfde
'egards' behandeld, zonder
onderscheid des persoons!
De ontwikkeling van de Ter-
neuzense Bistro mag met een
gerust hart turbulent genoemd
worden. Eenvoudig gestart, zo
als iedereen dat doet. Het is
nog steeds zo, dat niemand
aan de top begint. Toch in
korte tijd uitgegroeid tot een
begrip bij de ware 'genieter'.
De mens die niet alleen een
goed diner weet te waarderen,
maar ook oog heeft voor de
hele entourage. Bij het binnen
komen begint het al. Een inti
miteit die natuurlijk aandoet.
Ongekunsteld sfeervol. Geen
binnenhuis- architect heeft er
z'n artistieke licht over laten
V.l.n.r. Paola, Jaap en Betty. Goede wijn behoeft inderdaad geen krans!
schijnen. Het lijkt of het al meer
dari honder jaar zo aangekleed
is. Zoiets van 'hier ga ik eens
lekker voor zitten, er staat me
Meer dan 70 professionele evenementen op het gebied van toneel, muziek,
cabaret, dans, musical, operette, film en kindertheater. Dat vermeldt het
Seizoensprogramma van het Zuidlandtheater in Terneuzen. de enige
schouwburg in Zeeuws-Vlaanderen met een volwaardig aanbod op het ge
bied van de podiumkunsten. De Theaterkrant 1987-1988 van het Zuidland
theater is vorige week in heel Zeeuws-Vlaanderen huis aan huis bezorgd. En
als u hem toch heeft gemist: één telefoontje (01150-95555) is voldoende om
de Theaterkrant alsnog thuisgestuurd te krijgen.
Op vrijdag 11 en zaterdag 12 september opent het Zuidlandtheater het sei
zoen met een Zeeuwse Kunstkaravaan (dank zij subsidie van de Gemeente
Terneuzen) en een Uitmarkt. Die Kunstkaravaan zal vrijdagavond de binnen
stad van Terneuzen op een prettige manier op z'n kop zetten.
Zaterdag overdag is de plaats van handeling een tent op de parkeerplaats
bij het Zuidlandtheater. In het theater zelf vindt dan de Uitmarkt plaats,
waar u uitgebreide informatie kunt krijgen over het theaterprogramma 87-
88. Als klap op de vuurpijl is er zaterdagavond een prachtige dansvoorstel
ling - voor de hele familie - van het Scapino Ballet met een Hans van Ma-
nen-programma.
De direktie van het Zuidlandtheater hoopt ook u komend seizoen regelmatig
in de schouwburg te mogen begroeten. Zij bedankt Bistro 'La Bouteille' voor
het beschikbaar stellen van ruimte op deze pagina, feliciteert de Den Doel-
ders met het 10-jarig bestaan van hun zaak en wenst hen voor de toekomst
veel sukses. Aan de talrijke artiesten die komend seizoen weer in Terneuzen
zullen optreden, zal het niet liggen: zij spelen graag in het Zuidlandtheater
en eten graag in 'La Bouteille'.
iets aangenaams te wachten'.
Wachten tot de ontspanning
zich van je meester maakt. Je
waant je ook niet echt in Ne
derland. Duidelijk is te merken,
dat Betty en Jaap zich aange
trokken voelen tot de zuidelijke
landen. Betty zegt dan ook:
Die voorkeur naar zuide
lijke landen is voor ons een lo
gische zaak. De mentaliteit van
die mensen spreekt ons aan.
Een ongekunsteldheid waar we
hier nog iets van kunnen le
ren Jaap trekt bedachtzaam
aan z'n sigaar en knikt. Weet
y'e, Ze hebben de instelling om
met relatief weinig geld iets van
hun leven te kunnen maken.
Kopen een bescheiden auto,
maar gaan wel twee keer in de
week uit eten. Hier zijn de
mensen statusgevoelig. Ik heb
lak aan status en de daaraan
verbonden 'zogenaamde'chi
que"
In die tien jaar is een stevig
klantenbestand opgebouwd.
Velen zijn in die tijd meer tot
vrienden geworden. Mensen
die voor hun werk naar elders
verhuisden blijken alijd weer
de weg naar Betty en Jaap te
vinden. Van zeer ver weg vaak.
Amerika, Frankrijk, Zwitserland
bijvoorbeeld. In een bezoek
aan Nederland wordt gewoon
een bezoek aan Bistro La Bou
teille gecalculeerd. Vele promi
nenten uit de theaterwereld
vinden hun weg naar een culi
naire ontspanning in de Bistro.
Een kleine greep. De mensen
van het Theater van de Lach,
Liesbeth List, Ellen Vogel,
Linda van Dijk, Carry Tefsen,
Piet Bambergen en René van
Vooren.ga zo maar door. Men
sen zonder kapsones, zoals
Jaap dat zegt, die zich in de
Bistro altijd uitstekend op hun
gemak voelen. „Ze hebben
ons vaak gezegd, begin zo'n
zaakje in Amsterdam en je
hebt elke dag volle bak. We
hebben dat nooit overwogen".
Zoals gezegd, de kaart Is
gevariëerd en verrassend.
De wijnkaart eveneens. Niet
zomaar toeval. Betty en Jaap
beperkten zich wat het reizen
betreft niet alleen tot het
eten, maar verdiepten zich
Jarenlang in wijnen. Ze be
zochten bijvoorbeeld vorig
jaar, op uitnodiging van
Wijnhandel Reuchlin uit Zoe-
termeer, enkele wijnbode
ga's in de Rioja- streek. Daar
werd onder meer de Monte-
cillo onder de loep genomen.
Gevoeglijk zij bekend, dat de
Spaanse wijnen meer en
meer bekendheid verwerven
in de Lage Landen. Waarde
ring alom en het blijkt te
recht. Jaap weet dat alleen
maar te onderschrijven.
„Sinds wij de Spaanse wij
nen op de kaart zetten, blijkt
dat de mensen ze niet eens
moeten léren drinken. Ze
zeggen 'goede wijn behoeft
geen krans'. Dat gaat zeker
op voor de Spaanse wijnen.
Die Rioja-wljnen staan op de
kaart als een verhaal apart.
Als je praat over
concurrerende wijnen. Drink
ze! Neem bijvoorbeeld
Marques de Caserès blanco,
wondermooi. Of de Tinto van
Montecillo, de Gran réserva,
prachtig! Hij wordt haast
lyrisch bij het opnoemen van
enkele van z'n favoriete
wijnen en legt verder uit. „De
controle op de wijnen in
Spanje is zo streng, dat er
niet mee gerommeld kan
worden".
Werkelijk een mooie wijn
kaart en uitnodigende prijzen.
Bij legio restaurants wordt het
plezier van 'uit eten gaan' ver
gald door de exorbitante prij
zen van de wijnen. Deze wij-
kaart is voor iedereen. Een aar
dig voorbeeld is de huiswijn.
Eén Magnum (1 liter) van I
bekende wijnhuis Bouchard
Père et Fils(Beaune) staat op
de kaart voor het luttele be-
drang van F.25,- en Chateai
du Basque St Emilion Grand
cru (Bordeaux) f.28,—
Zonder assistentie in
keuken en
restaurantgedeelte kan eei
irukbezocht restaurant all
La Bouteille niet optimaal
draaien. In de keuken won
Jaap geassisteerd door zo
Michel. Michel verloochen
z'n afkomst niet en blijkt h
métier al danig in de vlnge
te hebben. In het
restaurantgedeelte wordt
Betty bijgestaan door de
charmante Paola van der
Linden Vooren, die als part
time kracht dienst doet.
Goed ingespeeld op etkaai
laten ze alles soepel verlo
pen. Dag-en nacht bezig
zijn met het team, maar lm
mer goedgeluimd. Jaap en
Betty onderkennen het be
lang van zo'n soepel lopen:
machine.
„Maar", zegt Jaap, „zond
goeie leveranciers, die prodi
ten leveren van hoogwaard#
kwaliteit, kun je evenmin be
staan. En wij hebben goeie.
Bijvoorbeeld bakkerij Wisse
hier uit Terneuzen. Die bakt
jaren het beste stokbrood va
de stad. De gebroeders Dut*
uit Breskens zorgen voor vei
vis van uitstekende kwaliteit,
terwijl vishandel Fieret uit Te
neuzen de delicatessen op
gebied van vis voor z'n reke
ning neemt. Exclusief vlees
wordt geleverd door de Ter-
neuzense Vleeshandel, echt
top"! Daarnaast levert dran
kenhandel Wauters de dran
ken, PC Koole een groot dee
aan gebruiksartikelen voor o
der meer de keuken en de
Plantenmarkt fleurt een en a
der op met bloemen en plan
ten.
Tien jaar Betty en Jaap, tie
jaar ontspannen eten. Tevre
den over die tijd? Betty: „De
mensen die onze manier var
werken niet begrijpen blijver
weg, daar is niks aan te doei
Maar ik heb de leukste klant*
van heel de wereld".
VISHANDEL
IMPORT - EXPORT
Behalve haringmarinades
leveren wij ook diverse
diepvriesartikelen aan
horeca en vishandel!
TERNEUZEN
Tel. 01150 12495
Markt 14
Postbus 1097
4530 GB Terneuzen
OH 50-31180
belastingen
assurantiën
hypotheken
pensioenen
ADMINISTRATIEKANTOOR
BOEKHOUDINGEN BELASTINGZAKEN BEDIl IJ ES A D VIEZKN
FINANCIERINGEN HYPOTHEKEN VERZEKERINGEN
GENTSEVAARTSTRAAT 47, 4571 GA AXEL
TELEFOON 01155 - 2165
VINA
Cl.M BK CR O
■jwojö
VINA
CUMBRERO
JW'
Brood- en Banketbakkerij
Al jarenlang de horeca- en
instellingenleverancier bij uitstek!
Gespecialiseerd in partybrood,
stokbrood, mexicaantjes
en speciaal gebak.
Axelsestraat 116, Terneuzen
Telefoon 01150 - 12417
kwaliteitsdrukwerk
Veelzijdig als wij zijn kunl u
even snel terecht voor o.a.
huis-aan-huis folders, catalog
affiches, posters, agenda's,
kalenders, fak turen, brieven,
zakenkaarten en vouwbladen
Specialisatie:
Litho, blok en vlakdruk.
Vervaardiging van Japan Litho
op origineel japans papier.
Ook verzorgen wij
inlijstingen in eigen atelier,
grote sortering lijsten.
Tot ziens, en welkom
als u in de buurt bent...
LIDOGRAFIEK
drukkerij-uitgevet
Knol 4,
4542 PX Hoek/Terneuzen
Telefoon: 01150 - 30306
Mot eon „kleintje"
het mi
Immers vele tiend
rassen (ruim 6 van
langstelling voor
..Te ko
127ste jaargang Kante
Van onze verslaggever
AMSTERDAM - In het dai
een condoom 'verpakt' bij
actie maakt deel uit van c
die door het ministerie v|
dieerd.
WVC, zijn adviseurs en c
Sexueel Overdraagbare
condoom op deze manier
huisvrouwen brengen.
Volgens het ministerie l|
oktober geheim moeten bl|
effect.
Van onze Haagse redactie
Hoeveel geld er vrij komt
zegt dat hij binnenkort rr
zal in dé begroting over li
jesdag, de derde dinsdag v
Uit de brief van Van Dijk val
af te leiden dat hij niet me
voorstellen zal komen om ove
de hele linie een salarisverho
ging te bieden.
Hij denkt meer aan verho
ging van bepaalde toeslager
De extraatjes voor overheids
personeel zullen worden be
taald door de jongeren, wan
Van Dijk wil de besparing dij
ontstaat als gevolg van de ver
laging van de jeugdsalarissen
gebruiken voor de andere amb
tenaren.
Verder denkt hij aan een an
dere wijze van financierini
van de VUT. Die rekenkundig
truc levert op korte termij i
vele tientallen miljoenen gul
dens op.
De minister overlegt van
daag met de vier centrales ove
het akkoord dat hij eind vorig
week bereikte met de kleinst
vakbond voor ambtenaren, dj
CMHA, de vakbond voor he
hogere kader.
Bewindsman en bond zijl
overeen gekomen dat er vooj
1987 en 1988 samen 795 miljoen
gulden beschikbaar komt voo:
de ambtenaren. Van dat gele
moeten echter ook openstaand
rekeningen uit 1986-zoals vai
de verhoging van de vakantie
toeslag van 7,5 naar 8 procent-
worden betaald. In totaal heef
Van Dijk nog rekeningen voo:
285 miljoen gulden openstaan
Van de som die dan nog res
teert, verdwijnt nog eens 31
miljoen vanwege de eenmalig
verlaging van de VUT-leeftij(
naar 60 jaar. Uiteindelijk blijf
van de 795 miljoen gulden 22
miljoen vrij besteedbaar ovei
Dat geld wordt gebruikt om di
salarissen van het overheids
personeel meer gelijk te trek
ken met de lonen in het bel
drijfsleven. Omdat de hoogst,
ambtenaren (11.210 gulden pei
maand) in verhouding verdei
(ADVERTENTIE)
Kaas op
het
vuistje