'Nederland belangrijker op
internationale meubelmarkt'
INDE
HANDELAREN IN ONVERKOOPBARE KLEDING
De confectie-industrie doet goede zaken dank zij het toenemend modebe-
wustzijn van het publiek. Toch verkoopt een winkelier niet altijd de gehele
voorraad. Waar blijven de restanten? Een blik in het wereldje van hande
laars in onverkoopbare kleding. Al houden ze de deur liever gesloten.
AAN TAFEL: BROCCOLI
Leuren met
andermans armoe
Opkoper
Belgers uit
Maurlk:
„Modebewust-
zljn Is de
doodsteek voor
deze handel".
FOTO
HUUB JANSEN
Door Huub Jansen
Op de oprit staat een bus
waaruit twee mannen
dozen met kleding la
den en die vervolgens naar de boe
renschuur dragen. Eenmaal binnen
onderhandelen ze met kledingopko-
per Belgers uit Maurik over de prijs.
Belgers vindt alles veel te duur en
koopt dus niets.
Later, in de boerenschuur, vertelt hij:
„Die twee vroegen zeven gulden per
kilo, wat veel te veel is voor dat spul.
Die ouderwets vaalblauw- en staal-
grijsgekleurde katoen raak ik zelfs
aan de straatstenen niet kwijt. Als 't
nou dat kleurtje van jouw bloesje
had gehad (mintgroen HJ) had ik er
nog wel wat voor over gehad. Het
probeem in dit vak is dat je altijd in
ouderwetse spullen handelt, die nie
mand meer wil hebben. Ik moet dan
ook dag en nacht sjouwen om mijn
hoofd boven water te kunnen hou
den".
Belgers handelt in wat vaak deni
grerend troep genoemd wordt: on
verkoopbare kleding, die winkeliers
soms uit zichzelf bij hem proberen te
slijten. Kleding die niemand wenst
aan te trekken, kleding die zelfs in de
uitverkoopbakken voor vijftien gul
den nog niet van de hand gaat. Niet
temin leidt Belgers een druk bestaan.
Hoe komt hij aan zijn spullen? „Je
kunt beter vragen hoe ik er vanaf
kom, want dat is het moeilijkste in dit
vak. Het is zonder meer lastig oude
kleren kwijt te raken. Ik heb altijd
overjarig goed, kleding die jaren op
de mode achterloopt zodat niemand
die wil dragen. Althans, in Europa. In
West-Europa bestaat geen markt
voor onverkoopbare kleding, dus
wordt meer dan de helft naar het
Oostblok of de Derde Wereld geëx
porteerd. Wat overblijft wordt kapot-
gedraaid ten bate van de industrie.
Hebben zij ook weer poetslappen".
KAPOT
En waar haalt Belgers z'n onver
koopbare kleding die niemand meer
wil dragen vandaan? „Dat is maar
net hoe het uitkomt. Een concern als
Peek Cloppenburg draait het zelf
kapot. Mijn leveranciers bevinden
zich niet in die categorie van grootte,
maar de klanten die ik heb wil ik
graag houden. Het gaat per slot van
rekening niet zo goed in dit vak".
„Wie mijn klanten zijn? Ik kom elk
jaar bij een bedrijf in Twente". Na
wat aandringen: „Ik praat liever niet
over mijn klanten. Ik wil ook niets
kwijt over mijn verkoopmethodes. Ik
zeg ook niet aan wie ik mijn spullen
verkoop. Mijn concurrenten hoeven
dat niet te weten".
LOUCHEHANDEL
Vergeleken met zijn concurrenten is
Belgers zelfs spraakzaam. De ande
ren hullen zich liever in stilzwijgen.
Kledingopkoper De Lang uit Zalt-
bommel: „Niemand heeft hier toch
wat mee te maken? Ik koop kleding
op, exporteer het of maak er poets
lappen van. Dat is alles". Kledingop
koper Van Duinkerken uit Amers
foort: „Ik zit te eten, dus heb ik geen
tijd er wat over te vertellen. Nee, je
hoeft straks niet terug te bellen, want
er valt niets over dit werk te vertel
len". Kledingopkoper Mol uit Eist:
„Ik koop onverkoopbare kleding, be
ter gezegd rommel op. De ene keer
vis ik achter het net. De andere keer
niet en sla ik m'n slag. Ik haal m'n
spullen vooral uit het Oostblok. In
Rusland kun je de armoede kopen.
In Oostbloklanden wordt nog kleding
gemaakt die zeer weinig kost. Het
meeste stuur ik daarna naar Afrika.
Daar wordt weinig geproduceerd".
Het wereldje van kledingopkopers
in Nederland is erg klein. Het zijn
'vrije jongens'. Is het soms een lou
che handel? Belgers, als door 'n
wesp gestoken: „Nee! Het is een eer
lijke handel. Alles gaat op facturen.
Wij kennen geen zwart-geldcircuit".
DOODSTEEK
Bestaat er dan een grote onderlinge
haat en nijd onder kledingopkopers?
„Nee, maar hoe moet ik dat nou zeg
gen. Het principe is eenvoudig. Je
hebt een stuk koek die je met zijn
drieën moet delen. Als er een vierde
bijkomt, gaat het niet meer en is de
koek zo op. Tien jaar geleden was dit
een beste markt. Nu gaat het echter
niet zo goed meer. Het groeiende
modebewustzijn van de mensen, dat
zelfs hier op het platteland helemaal
is doorgedrongen, is de doodsteek
voor deze handel. Ik kan er nog wel
mijn brood mee verdienen, omdat ik
altijd keihard sjouw. Het is ook zeer
onregelmatig werk, er valt geen peil
op te trekken. Op feestjes verklaren
ze me nogal eens voor gek omdat ik
altijd met andermans armoede loop
te leuren. Ik ben slechts een hande
laar in spullen waar niemand weg
mee weet".
VERLIES
Echt rijen dik staan winkeliers nu
ook weer niet voor de deur van kle
dingopkopers. De meesten proberen
hun kleding zelf op allerlei manieren
kwijt te raken.
Rolf Majoor van Cool Cat: „Wij
voorkomen het ontstaan van restan
ten door goede afprijzingen in onze
winkels. Bovendien hebben enkele
vestigingen van ons concern zelfs 'n
continue uitverkoop. Wat er dan
overblijft, wordt gerouleerd en komt
in onze koopjeskelder. Als we het
dan nog niet kunnen verkopen, gaat
de kleding naar het centrale maga
zijn om opnieuw uitgeprijsd te wor
den. Wat er dan overblijft is öf vies öf
zo uit de mode, dat we het aan een
opkoper van kleding verkopen. Dat
gaat om één procent. Nee, nog min
der dan dat. Een opkoper geeft trou
wens zo weinig geld voor onver
koopbare kleding dat het misschien
beter is het verlies te accepteren. Het
is namelijk niet zo'n beste reclame
kleding aan een opkoper te verko
pen, omdat het meeste voorzien is
van een label".
UITZONDERING
Mevrouw Sandijk van V D: „V D
blijft uiteraard ook met restanten zit
ten, wat afhankelijk is van het sei
zoen en van weersinvloeden. Dat va
rieert van nul tot vijf procent, hoewel
dat aantal in de loop der jaren steeds
is verminderd. Dat is toe te schrijven
aan ons verbeterde concept. Be
halve de kleding is onze gehele en
tourage gemoderniseerd. Datgene
dat niet verkocht wordt, gaat in de
uitverkoop. Bij tijdloze kleding doen
we dat het volgend jaar weer en als
het dan nog niet verkocht wordt, ver
kopen we het bij hoge uitzondering
aan een kledingopkoper uit het bui
tenland. We willen niet dat onze goe
deren via welke weg dan ook in Ne
derland op de markt worden ver
kocht. Dat is slecht voor ons imago.
Je wordt dan snel ongeloofwaardig".
In de grote boerenschuur van kle
dingopkoper Belgers zegt deze later:
„De clou is -en dat mag je best we
ten- dat wat ik in Limburg heb ge
haald, ik niet in Maastricht kan ver
kopen. Daarom rij ik morgen ook
naar een rommelmarkt in Den Hel
der".
PRINCE
Aan één kant hangen jasjes van een
of andere provinciale drumband, die
toch misschien in de mode zijn nu
Prince zo populair is. Belgers: „Oh
ja? Jij mag ze hebben voor vijf gul
den per stuk, nee 3Vi gulden, nee
maak er maar Vk gulden van. Maar
dan moet je ze wel allemaal tegelijk
kopen. Jongen, ik heb die dingen
nog niet aan de straatstenen kwijt
kunnen raken. Ik haal er straks de
knopen af, draai de boel kapot en
maak er poetslappen voor de indu
strie van".
Zijn schuur is volgestapeld met
dozen onverkoopbare kleding; jas
sen van namaakbont in groen, blauw
en rose, voetbaltassen met de naam
van de club erop, complete ski-out
fits etcetera.
„Dit soort spullen verzamel ik net
zolang tot ik een container vol kan
laden. Die wordt naar Schiphol ge
bracht en vervolgens naar de Derde
Wereld gevlogen. De winst is in dat
geval minimaal, want die mensen
kunnen sowieso weinig betalen. De
enige hoop die ik dan koester is dat
ik grote omzetten kan maken. Ik ex
porteer jaarlijks zo'n tien containers
naar het buitenland. Dat is meer dan
een ton kleding".
Door Emile van Kessel
Nauw verwant aan de bloemkool
raakt de 'zomerse' variant broccoli
steeds meer vertrouwd in onze keu
ken. De groente verdient het.
Hij is zeer decoratief en, wat uiter
aard belangrijk is, broccoli smaakt
hartiger en is bijzonder rijk aan mine
ralen en vitamines. Het vitamine C-
gehalte wordt alleen overtroffen door
peterselie en paprika.
Van oorsprong is hij afkomstig uit
Klein-Azië, waarna hij zijn intrede
deed in Italië (het Italiaanse woord
brocco betekent spruit). Geïmpor
teerd is hij vrijwel het gehele jaar te
koop, terwijl de laatste jaren ook Ne
derlandse groentetelers het produkt
op de markt brengen. Kort voor de
bloei worden de knoppen met de
circa twintig cm lange stelen uitge
sneden. Het is een dankbaar gewas,
want na de eerste oogst worden uit
de bladoksels nieuwe scheuten met
bloemknoppen gevormd.
Als u de groente koopt moet u er
speciaal op letten dat de roosjes ste
vig en gesloten zijn. Dikwijls is de
groente per stronk in plastic folie ver
pakt. Steel en bloemkop hebben dan
een doorsnee gewicht van 75 tot 150
gram. Verse broccoli is enkele dagen
houdbaar in de koelkast.
De groente kan rauw worden ge
geten door de broccoli in kleine roos
jes te verdelen en met een dipsausje
te serveren of te verwerken in een sa
lade. Indien de broccoli wordt ge
kookt moet u na het afborstelen de
stelen schillen en de harde gedeelten
verwijderen. Vervolgens wordt de
groente in ruim kokend water ge
daan, waaraan op het laatste moment
zout is toegevoegd. Er hoeft geen
deksel op de pan. Zo blijft het kook
vocht zuurstofrijk en zal de broccoli
zijn mooie kleur behouden. Let er
vooral op dat de groente nooit te lang
kookt; hij moet 'knappend' blijven. De
kooktijd bedraagt ongeveer vijf tot
zeven minuten. Net als bij bloemkool
kan ook bij broccoli een deksaus
worden geserveerd.
MOUSSE
Een meer verfijnde bereiding is de
broccoli-mousse. Voor vier personen
is nodig:
400 gram broccoli
25 gram boter
1 dl. kippebouillon (van een blokje)
2 eieren
V4 dl. slagroom
peper en zout
De broccoli schoonmaken zoals bo
ven beschreven en in kleine stukjes
verdelen. Boter in een pan smelten
en de groente kort stoven. Hierna
voegt u de bouillon er aan toe en laat
u de groente in een gesloten pan on
geveer vijf minuten stoven. Als de
broccoli afgekoeld is kan hij samen
met de eieren, de kruiden en de room
in een mixer/blender worden gepu
reerd tot een gladde massa.
Deze massa giet u in een vuurvast
schaaltje, dat aan de binnenzijde met
een dun laagje boter bestreken is.
Het schaaltje plaatst u in een warm
waterbad zodat het voor twee derde
onder staat (au-bain-marie). Het ge
heel wordt ongeveer 20 minuten in
een voorverwarmde oven geplaatst
(200° C.) zodat de mousse opstijft
zonder dat er om de buitenkant een
korst wordt gevormd.
De groente-mousse kan direct
worden geserveerd nadat u hem om
gekeerd op een bord heeft uitgestort
en in plakken heeft gesneden.
Nederland neemt een
steeds belangrijker
plaats in op de interna
tionale meubelmarkt. Samen met Ita
lië loopt ons land zelfs voorop ais het
gaat om de creativiteit van jonge ont
werpers.
Dat zei voorzitter J. van Os van de
Vereniging Vakbeurs Meubelen
(VVM) tijdens een bijeenkomst in
Utrecht ter gelegenheid van de Inter
nationale Meubelbeurs. Daar werden
ook de winnaars bekend gemaakt
van de Meubelprijzen 1987.
De Nederlandse Meubelprijzen
worden sinds 1985 jaarlijks georga
niseerd door de WM in samenwer
king met de Koninklijke Nederlandse
Jaarbeurs. Van Os toonde zich ver
heugd over het groeiend aantal deel
nemers en de steeds hogere kwaliteit
van hun ontwerpen. De stijlprijs gaat
dit jaar naar het ontwerpers- en fa
brikantenechtpaar Van Mourlk voor
hun fauteuil Gina. De jury vond de
stoel klein, elegant en comfortabel
en van een eenvoudige constructie.
Het ontwerp zou geschikt zijn als
conferentie-fauteuil en de jury zou er
in dat geval graag zwenkwieltjes on
der zien, aldus het rapport.
De 27-jarige Rob Hermes uit Arn
hem krijgt de prijs voor jonge ont
werpers voor een ronde tafel. Het ju
ryrapport noemde Hermes een zeer
talentvolle jonge ontwerper. De prijs
voor het beste Nederlandse meubel
ontwerp gaat naar de 34-jarige Am
sterdammer Rob Eckhardt. De jury
beloonde zijn zitelement Pouffe
Garni wegens de originele vorm en
de vernieuwende aanpak. Eckhardt
krijgt voor zijn prestatie een plastiek,
de andere winnaars ontvangen een
medaille.
De Internationale Meubel
beurs wordt van 30 augustus tot
en met 2 september gehouden In
de Utrechtse Jaarbeurs. De
beurs is voor publiek geopend
op zondag 30 augustus. (ANP)
VEILIG DEKSEL VOOR FRISDRANK
Schweppes brengt als eerste een
blikje op de markt met een
nieuwe sluiting: het zogenoemde
'stay-on-tab '-deksel. In tegenstel
ling tot de gebruikelijke blikver
pakkingen blijft het lipje, waar
mee het blik wordt geopend, ver
bonden met het deksel. Dus
geen rondgestrooide lipjes meer.
Schweppes voorziet verschil
lende frisdranken van deze
nieuwe sluiting.
AFSTANDSBEDIENING VOOR
HOORTOESTEL
De hoortoestellen worden steeds
kleiner. De kleinste zitten zelfs ai
in het oor verstopt, waardoor
nogal wat gebruikers problemen
krijgen bij de bediening van de
zeer kleine afstelknopjes. Om die
reden heeft Siemens een af
standsbediening voor hoortoe
stellen ontwikkeld, waarmee het
volume en het onderdrukken van
storingen moeiteloos kunnen
worden geregeld. De Telos, zo
heet het apparaatje, is volgens
Siemens een wereldprimeur. Het
weegt slechts 40 gram en heeft
het formaat van een betaalpasje.
mm Wm§m
WASAUTOMAA T VOOR BLINDEN
AEG heeft twee speciaal aange
paste apparaten voor blinden en
slechtzienden op de markt ge
bracht: een wasautomaat en een
wasdroger. De wasautomaat is
uitgerust met het milieuvriende
lijke öko-systeem (waardoor 20
procent minder wasmiddel nodig
is) en wordt bediend door middel
van een programmakiezer en vijf
druktoetsen. De instelstanden
van de programmakiezer staan
met voelbare strepen en standen
aangegeven. Boven de druktoet
sen staan eveneens voelbare
aanwijzingen. Een schijf op het
bedieningspaneel geeft aan met
welk programma-onderdeel de
machine bezig is. De adviesprijs
van de wasautomaat is 2245 en
die van de wasdroger f 1555.
ZWEEDSE VINDING VERLICHT
RUGPIJN
Een Zweedse uitvinding, het Spi-
na-Bac rugkussen, kan de pijn bij
mensen met rugklachten aan
zienlijk verminderen. Met dit rug
kussen kan vrijwel iedere stoel of
bank worden aangepast aan de
natuurlijke vorm van de rug. Een
instelbaar binnenwerk in het kus
sen verleent de rug precies op de
juiste plaats de nodige steun. Het
kan ook simpel tijdens reizen
worden meegenomen. Het kus
sen kost f 176,40. Leverancier is
Spina-Bac Holland in Baarn.
KATTENKOGELS
Een holle bal, gevuld met smake
lijke vitaminekogels, houdt huis
katten op een speelse wijze fit en
vitaal. Dat beweert de fabrikant
van de zogenoemde Gimpet kat-
tenkogels. De bal zou het jachtin
stinct van de in hun vrijheid be
perkte katten weer wekken. Bij
het spelen valt er af en toe een
kogeltje uit. Deze 'gedoseerde
beloningzorgt voor voedings
stoffen en vitaminen, met name
de voor een glanzende vacht be
langrijke vitamine H.
SPUL TEGEN VERWEREN
Door een drogist uit Drachten is
een middel ontwikkeld dat schim
melvorming op parasols, tenten,
zonneschermen, zeildoek en der
gelijke voorkomt. Het spul is nu
onder de naam Siloblank ver
krijgbaar bij drogisten, doe-het-
zelf-afdelingen van winkels en
ook bij watersportwinkels.