K
Professor P. Knipschild: 'Ginseng moet in ziekenfonds'
Werkgever is schadeplichtig
DESTEM
BRITSE MEDISCH KRUIDKUNDIGE SCHOOL:
1099.
CHE DEKENS
vrijdag 9 januar11987
Fl
ISiiÉ
nu
219,
nu
99,
nu
159,
nu
119,
65,
nu
iSSETTES
nu
nu
389/
699,
nu 155.-
nu 375,
nu 465,
Melk is ongezond. Evenals aardappelen,
varkensvlees en schaaldieren. Dat is de
uitgesproken mening van de Nederlandse
directeur van de Engelse School for Herbal
Medicine. Voor ongerustheid lijkt echter geen
reden. Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding
veegt de vloer aan met zijn ideeën.
donderdag
LO .00-18.00 uur,
Huis dagen
la-modellen en de
zon.
zen, Tel. 01150-2 04 00
ONTSLAG NA PROEFTIJD
'.96
NU
52
i
3sS§3S8Kg§S98S§SlfWMm c<\%v«£
9
■268".-
ersoons
ersoons
ersoons
4GS-
Ginseng, een in het reformcircuit
populair middel voor het
opvijzelen van een
tekortschietende vitaliteit, werkt.
Bij drie kwart van de ouderen die
klagen over moeheid en
futloosheid biedt het middel
uitkomst.
Het zou dan ook niet alleen als
geneesmiddel erkend moeten
worden, Ginseng moet ook in het
ziekenfondspakket omdat het
duur is en dus voor veel mensen
niet te betalen. De Maastrichtse
epidemioloog prof. dr. P.
Knipschild, voelt haarfijn aan dat
hij met deze opvatting zijn nek uit
steekt.
De gevestigde geneeskunde
moet niets hebben van het met
veel Oosterse mystiek omgeven
Ginseng. De artsenbladen
Medisch Contact en het
Nederlands Tijdschrift voor
Geneeskunde weigerden
onlangs een artikel waarin
Knipschild zijn opvatting
ondersteunt met de resultaten
van 21 buitenlandse
wetenschappelijke onderzoeken.
De experimenten waarop
Knipschild zich baseert zouden
niet betrouwbaar zijn.
„Ik vind die reacties niet gepast.
Het is nota bene mijn werk om
medisch wetenschappelijk
onderzoek te beoordelen, ik geef
les aan de universiteit in hoe je
zulk onderzoek doet", aldus een
verontwaardigde Knipschild. Hij
vreest dat de medische
vakbladen hun vingers niet
durven te branden aan het
onderwerp. Dat een 'alternatief'
middel weieens echt zou kunnen
werken is iets waar de
geneeskunde slechts met de
grootste tegenzin aan wil: „Ik
bespeur een tendens dat die
blaadjes alleen maar afdrukken
wat iedereen toch al dacht", zo
stelt de hoogleraar.
In zijn artikel stelt Knipschild vast
dat artsen een begrijpelijk
vooroordeel hebben tegen
middelen uit de alternatieve
hoek. „In de warwinkel van
allerlei fantastische beweringen
over zogenaamd natuurlijke
medicamenten is het niet
eenvoudig een serieuze
aanspraak te ontdekkenzo
geeft hij toe.
ZEUREN
Zelf is hij ook allergisch voor het
geheimzinnige waas rond
Ginseng. „Als je een boek koopt
over Ginseng en ze gaan je eerst
honderd bladzijden lang aan je
kop zeuren over yin en yang dan
vraag ik me ook af: wanneer
komt nu de uitleg over hoe het
werkt", aldus Knipschild.
Toch is er het nodige serieuze
onderzoek dat uitwijst dat
Ginseng wel degelijk werkzaam
is. Dat onderzoek, uit onder meer
Duitsland, Frankrijk en Engeland,
is volgens de Nederlandse
normen goed en betrouwbaar, zo
heeft Knipschild vastgesteld.
„Het materiaal dat ik bestudeerd
heb is interessant. Ik wil
aantonen hoe jammer het is
wanneer vooroordelen de
toepassing van een werkzaam
middel als Ginseng in de weg
staan".
Een van de redenen waarom
Knipschild pleit voor registratie
van Ginseng als geneesmiddel is
dat er dan controle mogelijk is op
de kwaliteit van de aangeboden
produkten. „Er is veel rommel op
de markt. Laatst kreeg ik van een
kennis een zakje snoepjes waar
met grote letters Ginseng op
stond. De meeste produkten die
als Ginseng worden aangeboden
bevatten geen of heel weinig van
de werkzame stof, Ginsenoside.
In een aantal Ginsengprodukten
zitten bovendien
verontreinigingen die slecht zijn
voor de gezondheid".
'Melk is ongezond'
iorder nu c
260 nu 89.
1885
lette
IC RXFW 17
[wit 49$> nu
ICRX41
nte,
-866.- nu
3563 4QQ-- NU 299,
Heln Zeylstra:
„Varkensvlees
is rot vlees".
FOTOGER
LOEFFEN
Door Marja Klein Obbink
M
elk. synoniem voor
een brok
gezondheid. Melk, de
witte motor. Nederlanders
consumeren met z'n allen ruim een
miljard liter per jaar. 1.198.571.000
liter, om precies te zijn. Per hoofd
van de bevolking komt dat neer op
82,7 liter jaarlijks. Kortom, melk is
niet meer weg te denken in ons
voedingspatroon.
De Nederlander Hein Zeylstra Is
directeur van de School tor Herbal
Medicine in het Engelse Tunbridge
Wells. Hij werkt daar al jaren als
medical herbalist (medisch
kruidkundige) en heeft een
uitgesproken mening over melk.
Natuurlijke voeding is voor de mens
onontbeerlijk, meent hij. „De mens is
een natuurprodukt. Zolang we het
leven nog geen seconde kunnen
verlengen en nog geen echte
mensenhaar kunnen produceren
blijven we afhankelijk van de wetten
van de natuur".
Maar behalve dat de voeding van
vandaag de dag veel te veel
chemicaliën bevat, wat iedereen nu
wel bekend is, eten wij ook teveel
'onnatuurlijke' produkten. Een van
die produkten is melk, aldus
Zeylstra. Hij haalt uit naar dit voor
ons vanzelfsprekend gezonde
voedingsmiddel.
„In de natuur is melk een vloeistof
die hef bloed van de moeder
vervangt. Daarom krijgt een kind in
de eerste levensmaanden melk. Als
overgangsfase om het kind door het
eerste leven heen te helpen. Het kind
zorgt er langs biochemische weg
voor dat de melk van een vloeistof in
een vaste stof wordt omgezet.
Bovendien sluit de sluitspier van de
maag zich, waardoor de melk langer
in de maag blijft en goed verteerd
kan worden. Na het 'spenen'
functioneert dit systeem niet meer.
SNOTNEUZEN
Voor gespeende dieren, mensen, is
melk dan waardeloos geworden. Dus
onnatuurlijk".
Niet alleen wordt de melk niet
verteerd, de melk wordt zelfs
gefermenteerd (gisting). Een
overproduktie van slijm is daarvan
het gevolg. En alle ziekten die
daarmee te maken hebben, aldus
Zeylstra. Ziekten van de slijmhuid
zoals snotneuzen, voorhoofdsholte
ontsteking, gastritis, bronchitis,
astma of blaasontsteking. Ook zou
melk je vatbaar maken voor allerlei
allergieën. Hooikoorts,
huidallergieën (psoriasis), maar ook
gewrichtsontstekingen als artritis.
„Waarmee ik niet wil zeggen dat
iedereen die melk drinkt, dood
neervalt. Maar hoeveel mensen
lijden niet aan deze ziekten?" Minder
erg, omdat 't toch gedeeltelijk wordt
verteerd, is het eten van kaas.
Niettemin meent Zeylstra dat het
eten van dat produkt vermeden moet
worden. Evenals alle andere
voedingsmiddelen waar melk in
verwerkt is: yoghurt, kwark,
melkpoeders of roomboter. Deze
produkten zijn onnatuurlijk in de
visie van Zeylstra. „Ken jij kwark die
aan een boom groeit?"
BIJBEL
Waar Zeylstra nog meer een broertje
dood aan heeft is varkensvlees. Een
varken is een alleseter, een
vuilopruimer, zegt hij. Met als gevolg
dat alle troep die een varken vreet,
ook in het vlees zit. „Rot vlees is
gevaarlijk. Vroeger werd arsenicum
gebruikt om ratten en muizen mee te
doden. Nou, als de kat dan die dode
TThe National Institute
for Medical Herbalists
(NIMH) bestaat al 124
jaar. Zeylstra heeft zich daar zo'n
22 jaar geleden aangemeld,
nadat hij verschillende jaren had
gewerkt als botanisch en
organisch chemisch analist en
later als 'biologische' fruit- en
veeboer. De eerste jaren was
Zeylstra algemeen secretaris van
het NIHM, maar de laatste tien
muizen en ratten opvrat dan kreeg-ie
arsenicumvergiftiging". Hij wijst
verder op Mohammedanen,
Hindoestanen en joden die geen
varkensvlees eten. „Ook in de bijbel
is het toch het meest on-kosjere dier
dat er bestaat".
Hoewel het varken niet zo genoemd
wordt, wil Zeylstra het toch als een
soort aasdier beschouwen. Dat zijn
bij voorbeeld aasgieren, aaskevers
en hyena's, maar ook schaaldieren,
die alles wat er aan 'rotzooi' in zee
blijft liggen, opeten. „Ik kan je op
een briefje geven dat als iemand die
last heeft van jicht garnalen eet, hij
de volgende dag een gezwollen voet
heeft".
Het klinkt allemaal wel aardig, maar
hoe krijgen we op die manier alle
essentiële voedingsstoffen binnen?
Neem bij voorbeeld melk; dat
hebben we toch nodig vanwege de
kalk en het ijzer? „Kijk eens naar een
kip. Die heeft een geraamte, een
huid van veren, dus zou je zeggen
dat-ie kalk nodig heeft. Drinkt een
kip melk? Nee, maar toch legt-ie
gemiddeld zo'n 200 eieren per jaar,
allemaal met een dikke kalkschaal.
En een koe dan? Die drinkt toch ook
geen melk. Toch produceert zo'n
dier duizenden liters melk per jaar".
GIFTIG
Volgens Zeylstra bevat melk eerder
een teveel dan een tekort aan kalk.
Hij wijst op mensen die lijden aan
verkalking van hun gewrichten, iets
wat volgens hem steeds meer
voorkomt. Hij is van mening dat
groenten, granen en fruit voldoende
hoeveelheden kalk bevatten om melk
mee te vervangen.
Zeylstra verdeelt de dagelijkse
voedingsstoffen in drie
hoofdgroepen: vetten, koolhydraten
en eiwitten. Met de vetten is hij snel
klaar: „Die heb je niet nodig. Als je
vetvrij leeft, kun je zelf toch een hoop
vet maken".
Koolhydraten hebben we volgens
hem wel nodig. „Maar alleen niet in
die hoeveelheden als we gewoon
zijn te gebruiken. Niet teveel
graanprodukten of suiker. Een teveel
wordt omgezet in vet. Bovendien is
het nuttigen van veel
koolhydraatrijke voeding ook niet
goed voor je slijmhuid".
Echt nodig zijn proteïnen, eiwitten
dus. „Die zijn goed voor je, omdat ze
moeilijker te verteren zijn". Eiwitrijke
produkten zijn vis en vlees, noten
jaar heeft hij zich als directeur
van de School for Medical
Herbalists toegelegd op de
educatie. Zo'n zeven, acht jaar
geleden is hij begonnen er een
dagschool bij te maken -de
enige op dat gebied in West-
Europa- die nu ongeveer zestig
studenten telt. Aan de part-time
cursus, die vier jaar duurt,
nemen zo'n 300 studenten deel.
Deze komen uit alle delen van de
wereld: Nieuw-Zeeland, Afrika,
(„maar geen pinda's"), fruit en
groenten.
Als goed voedsel raadt Zeylstra
onder meer muesli, vruchtensap,
salade, gegrild kippe-, schape- of
geitevlees aan. Of een biefstukje. En
rijst, macaroni of roggebrood.
Aardappelen weer niet. Je kunt ze
wel eens een keertje eten, maar niet
te vaak, vindt hij. „Eigenlijk is de
bloem van de aardappel heel giftig.
Een deel daarvan zit dus ook in de
aardappel zoals wij die
consumeren". Dat de aardappel ons
volksvoedsel is betreurt hij. „Als de
aardappel vandaag ontdekt zou
worden, zou-ie er niet meer in
komen".
GEBAZEL
Daar denken ze bij het
Voorlichtingsbureau voor de
Voeding in Den Haag duidelijk
anders over. „Een van die vele
oprispingen vanuit de alternatieve
gedachtenwereld. Niet onderbouwd
door enig onderzoek. Kortom,
gebazel in de ruimte". Dit is de felle
reactie van diëtiste en
voedingsdeskundige M. Lim van dat
bureau op de theorieën van Hein
Zeylstra. „Dat het bloemetje van de
aardappel schadelijk is betekent niet
dat de knollen gif bevatten. Daarvan
is geen spoor te ontdekken.
Aardappelen bevatten hele goede
koolhydraten en veel vitamine C. En
een aardappel bevat geen vet, terwijl
aan eiwitrijke produkten wel vet
gekoppeld kan zitten".
Ze heeft geen goed woord over heeft
voor de verklaring van Zeylstra dat
melk de mens geen goed zou doen.
„Zeylstra geeft een vertekend beeld.
Hij haalt veel dingen door elkaar. Als
volwassene hebben we wel alle
mogelijkheden om melk en
Canada, Libanon, Griekenland,
Israël en IJsland. Zeylstra zegt
de medische kruidkunde te
willen scharen onder het rijtje
van de alternatieve
geneeswijzen, zoals daar ook
zijn acupunctuur en
homeopathie. Een medisch
kruidkundige is geen arts. Wel is
het, bij voorbeeld in Engeland,
mogelijk een medical herbalist
te consulteren. Weliswaar (nog)
op eigen kosten.
melkprodukten goed te verteren. Het
lichaam past zich aan aan de
voeding het krijgt. Als het niet zo
was, zouden we toch allemaal met
verschrikkelijke diarree rondlopen?"
GEVOELIG
Het kleine percentage mensen dat
gevoelig is voor bepaalde produkten
moet ze niet eten, maar dat betekent
niet dat iedereen geen melk zou
kunnen gebruiken. Zeylstra
generaliseert teveel, is haar mening.
„Hij gaat te ver. Melk is een
belangrijke leverancier van eiwitten,
vitamine B2 en vooral kalk. Daarom
hoort melk een normaal onderdeel
van onze voeding te zijn.
Onzin noemt Lim de theorie dat
varkensvlees rot vlees zou zijn.
„Vandaag de dag krijgt het varken
zulk goed voer te vreten dat
varkensvlees even goed is als bij
voorbeeld rundvlees. Het vlees is
aan steeds zwaardere controles
onderhevig".
Van het verhaal dat schaaldieren als
garnalen en kreeft, maar ook
schelpdieren als mosselen en
oesters vermeden moeten worden,
heeft Lim nog nooit gehoord. En dat
er genoeg kalk in groenten, granen
en fruit zou zitten voor een
verantwoorde voeding is volgens
Lim niet waar. „Dan moetje er
verschrikkelijke hoeveelheden van
eten".
Dat vet geen essentiële voedingsstof
zou zijn, bestrijdt Lim eveneens.
„Dan vergeet meneer Zeylstra de
essentiële vetzuren en de in vet
oplosbare vitamines A, D, E en K.
Bovendien, je moet aan de
smakelijkheid van het eten denken.
Helemaal vetvrij eten, ik moet er niet
aan denken".
ftBACK GT TWIN CAM 16
Dooring. W. Verwey
Mevrouw Fietje van
Halen (28) is op 1
augustus 1984 in
dienst getreden van een instituut als
logopediste. Overeengekomen werd
dat ze voorlopig voor één jaar in
dienst zou treden op basis van 10.6
werkuren per week. Bij de
voorbespreking werd niet over een
proeftijd gesproken en ook bij de
schriftelijke bevestiging, gedateerd
18 april, werd niet over een proeftijd
gerept. Vrijwel direct nadat mevrouw
Van Halen met haar werk was
begonnen, deelde zij aan het hoofd
van de afdeling mee dat ze ongeveer
vier maanden in verwachting was.
Op 23 augustus 1984 -dus ruim drie
weken nadat ze met haar werk
begonnen was- werd haar ter
ondertekening een schriftelijk
(standaard) contract voorgelegd,
waarin wèl een proeftijd van twee
maanden stond opgenomen.
Mevrouw Van Halen en de
werkgever tekenden aanvankelijk
zonder enig commentaar op 30
augustus 1974 het contract. Toen de
ondertekening een feit was, deelde
de werkgever mevrouw Van Halen
mee dat haar proeftijd op 5
september zou eindigen.
Zoiets zal je maar gebeuren. Na 5
september kreeg zij helemaal geen
loonbetaling meer en het lag dus
voor de hand dat Fietje van Halen
zo'n behandeling door haar
werkgever niet pikte.
De zaak kwam voor de
kantonrechter. Geconstateerd werd
dat beide partijen bewust handelden
toen zij de arbeidsovereenkomst
tekenden. Werkneemster heeft het
contract van tevoren mogen
doorlezen en toen ze tekende wist ze
dus ook dat er een proeftijd werd
overeengekomen. Die proeftijd is
dus geldig. Dit betekent dus ook dat
voor het ontslag geen toestemming
nodig was van de directeur van het
Gewestelijk Arbeidsbureau. Ook is in
dit geval niet van toepassing het
nieuwe artikel 1639 y van het
Burgerlijk Wetboek, waarin verboden
wordt onderscheid te maken tussen
mannen en vrouwen bij de
beëindiging van een
arbeidsovereenkomst.
ONGEWENST
Dit onderscheid zou wel gemaakt
zijn als er een verband zou bestaan
tussen de beëindiging van het
dienstverband en de zwangerschap,
om het simpele feit dat alleen
vrouwen zwanger kunnen zijn. Maar
de werkgever betoogde dat er geen
rechtstreeks verband bestond
tussen het onslag en de
zwangerschap, omdat hij het
ongewenst vond om werkneemster
wegens de zwangerschap en de
bevalling enige tijd te moeten laten
vervangen. Persoonlijk vond ik dit
argument weinig steekhoudend,
maar de kantonrechter aanvaardde
dit argument omdat naar zijn mening
de werking van artikel 1639 y BW er
op neer komt dat het ontslag tijdens
de proeftijd gedurende de
zwangerschap geldig is, maar dat de
werkgever geen gebruik mag maken
van die proeftijd als ontslag wegens
zwangerschap plaatsvindt.
ZWAK
Ik blijf deze argumentatie erg zwak
vinden. De rechter stelde vervolgens
dat als de werkgever in die proeftijd
toch ontslag had verleend, dit
ontslag weliswaar niet nietig is en de
arbeidsverhouding dus legaal
verbroken werd, maar de werkgever
wel schadeplichtig wordt.
In zijn eindvonnis stelt de rechter dat
de werkgever zich in dit geval niet
gedragen heeft als een goed
werkgever (daar kunnen we het
helemaal mee eens zijn). Op grond
van artikel 1637 w BW kent de
rechter aan mevrouw Van Halen een
financiële vergoeding toe voor
immateriële schade, gelijk aan
eenmaal een jaarsalaris.
En zo kwam mevrouw Van Halen
toch nog een beetje aan haar
trekken. De fout die zij en vele
anderen maken is een contract te
ondertekenen zonder dat je je goed
realiseert wat de bepalingen
inhouden. Daarom mijn advies
voordat je tekent: vraag aan een
deskundige of hij het even wil
doorlezen. Dan is de kans op
brokken een stuk kleiner.