K Professor P. Knipschild: 'Ginseng moet in ziekenfonds' Werkgever is schadeplichtig DESTEM BRITSE MEDISCH KRUIDKUNDIGE SCHOOL: 1099. CHE DEKENS vrijdag 9 januar11987 Fl ISiiÉ nu 219, nu 99, nu 159, nu 119, 65, nu iSSETTES nu nu 389/ 699, nu 155.- nu 375, nu 465, Melk is ongezond. Evenals aardappelen, varkensvlees en schaaldieren. Dat is de uitgesproken mening van de Nederlandse directeur van de Engelse School for Herbal Medicine. Voor ongerustheid lijkt echter geen reden. Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding veegt de vloer aan met zijn ideeën. donderdag LO .00-18.00 uur, Huis dagen la-modellen en de zon. zen, Tel. 01150-2 04 00 ONTSLAG NA PROEFTIJD '.96 NU 52 i 3sS§3S8Kg§S98S§SlfWMm c<\%v«£ 9 ■268".- ersoons ersoons ersoons 4GS- Ginseng, een in het reformcircuit populair middel voor het opvijzelen van een tekortschietende vitaliteit, werkt. Bij drie kwart van de ouderen die klagen over moeheid en futloosheid biedt het middel uitkomst. Het zou dan ook niet alleen als geneesmiddel erkend moeten worden, Ginseng moet ook in het ziekenfondspakket omdat het duur is en dus voor veel mensen niet te betalen. De Maastrichtse epidemioloog prof. dr. P. Knipschild, voelt haarfijn aan dat hij met deze opvatting zijn nek uit steekt. De gevestigde geneeskunde moet niets hebben van het met veel Oosterse mystiek omgeven Ginseng. De artsenbladen Medisch Contact en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde weigerden onlangs een artikel waarin Knipschild zijn opvatting ondersteunt met de resultaten van 21 buitenlandse wetenschappelijke onderzoeken. De experimenten waarop Knipschild zich baseert zouden niet betrouwbaar zijn. „Ik vind die reacties niet gepast. Het is nota bene mijn werk om medisch wetenschappelijk onderzoek te beoordelen, ik geef les aan de universiteit in hoe je zulk onderzoek doet", aldus een verontwaardigde Knipschild. Hij vreest dat de medische vakbladen hun vingers niet durven te branden aan het onderwerp. Dat een 'alternatief' middel weieens echt zou kunnen werken is iets waar de geneeskunde slechts met de grootste tegenzin aan wil: „Ik bespeur een tendens dat die blaadjes alleen maar afdrukken wat iedereen toch al dacht", zo stelt de hoogleraar. In zijn artikel stelt Knipschild vast dat artsen een begrijpelijk vooroordeel hebben tegen middelen uit de alternatieve hoek. „In de warwinkel van allerlei fantastische beweringen over zogenaamd natuurlijke medicamenten is het niet eenvoudig een serieuze aanspraak te ontdekkenzo geeft hij toe. ZEUREN Zelf is hij ook allergisch voor het geheimzinnige waas rond Ginseng. „Als je een boek koopt over Ginseng en ze gaan je eerst honderd bladzijden lang aan je kop zeuren over yin en yang dan vraag ik me ook af: wanneer komt nu de uitleg over hoe het werkt", aldus Knipschild. Toch is er het nodige serieuze onderzoek dat uitwijst dat Ginseng wel degelijk werkzaam is. Dat onderzoek, uit onder meer Duitsland, Frankrijk en Engeland, is volgens de Nederlandse normen goed en betrouwbaar, zo heeft Knipschild vastgesteld. „Het materiaal dat ik bestudeerd heb is interessant. Ik wil aantonen hoe jammer het is wanneer vooroordelen de toepassing van een werkzaam middel als Ginseng in de weg staan". Een van de redenen waarom Knipschild pleit voor registratie van Ginseng als geneesmiddel is dat er dan controle mogelijk is op de kwaliteit van de aangeboden produkten. „Er is veel rommel op de markt. Laatst kreeg ik van een kennis een zakje snoepjes waar met grote letters Ginseng op stond. De meeste produkten die als Ginseng worden aangeboden bevatten geen of heel weinig van de werkzame stof, Ginsenoside. In een aantal Ginsengprodukten zitten bovendien verontreinigingen die slecht zijn voor de gezondheid". 'Melk is ongezond' iorder nu c 260 nu 89. 1885 lette IC RXFW 17 [wit 49$> nu ICRX41 nte, -866.- nu 3563 4QQ-- NU 299, Heln Zeylstra: „Varkensvlees is rot vlees". FOTOGER LOEFFEN Door Marja Klein Obbink M elk. synoniem voor een brok gezondheid. Melk, de witte motor. Nederlanders consumeren met z'n allen ruim een miljard liter per jaar. 1.198.571.000 liter, om precies te zijn. Per hoofd van de bevolking komt dat neer op 82,7 liter jaarlijks. Kortom, melk is niet meer weg te denken in ons voedingspatroon. De Nederlander Hein Zeylstra Is directeur van de School tor Herbal Medicine in het Engelse Tunbridge Wells. Hij werkt daar al jaren als medical herbalist (medisch kruidkundige) en heeft een uitgesproken mening over melk. Natuurlijke voeding is voor de mens onontbeerlijk, meent hij. „De mens is een natuurprodukt. Zolang we het leven nog geen seconde kunnen verlengen en nog geen echte mensenhaar kunnen produceren blijven we afhankelijk van de wetten van de natuur". Maar behalve dat de voeding van vandaag de dag veel te veel chemicaliën bevat, wat iedereen nu wel bekend is, eten wij ook teveel 'onnatuurlijke' produkten. Een van die produkten is melk, aldus Zeylstra. Hij haalt uit naar dit voor ons vanzelfsprekend gezonde voedingsmiddel. „In de natuur is melk een vloeistof die hef bloed van de moeder vervangt. Daarom krijgt een kind in de eerste levensmaanden melk. Als overgangsfase om het kind door het eerste leven heen te helpen. Het kind zorgt er langs biochemische weg voor dat de melk van een vloeistof in een vaste stof wordt omgezet. Bovendien sluit de sluitspier van de maag zich, waardoor de melk langer in de maag blijft en goed verteerd kan worden. Na het 'spenen' functioneert dit systeem niet meer. SNOTNEUZEN Voor gespeende dieren, mensen, is melk dan waardeloos geworden. Dus onnatuurlijk". Niet alleen wordt de melk niet verteerd, de melk wordt zelfs gefermenteerd (gisting). Een overproduktie van slijm is daarvan het gevolg. En alle ziekten die daarmee te maken hebben, aldus Zeylstra. Ziekten van de slijmhuid zoals snotneuzen, voorhoofdsholte ontsteking, gastritis, bronchitis, astma of blaasontsteking. Ook zou melk je vatbaar maken voor allerlei allergieën. Hooikoorts, huidallergieën (psoriasis), maar ook gewrichtsontstekingen als artritis. „Waarmee ik niet wil zeggen dat iedereen die melk drinkt, dood neervalt. Maar hoeveel mensen lijden niet aan deze ziekten?" Minder erg, omdat 't toch gedeeltelijk wordt verteerd, is het eten van kaas. Niettemin meent Zeylstra dat het eten van dat produkt vermeden moet worden. Evenals alle andere voedingsmiddelen waar melk in verwerkt is: yoghurt, kwark, melkpoeders of roomboter. Deze produkten zijn onnatuurlijk in de visie van Zeylstra. „Ken jij kwark die aan een boom groeit?" BIJBEL Waar Zeylstra nog meer een broertje dood aan heeft is varkensvlees. Een varken is een alleseter, een vuilopruimer, zegt hij. Met als gevolg dat alle troep die een varken vreet, ook in het vlees zit. „Rot vlees is gevaarlijk. Vroeger werd arsenicum gebruikt om ratten en muizen mee te doden. Nou, als de kat dan die dode TThe National Institute for Medical Herbalists (NIMH) bestaat al 124 jaar. Zeylstra heeft zich daar zo'n 22 jaar geleden aangemeld, nadat hij verschillende jaren had gewerkt als botanisch en organisch chemisch analist en later als 'biologische' fruit- en veeboer. De eerste jaren was Zeylstra algemeen secretaris van het NIHM, maar de laatste tien muizen en ratten opvrat dan kreeg-ie arsenicumvergiftiging". Hij wijst verder op Mohammedanen, Hindoestanen en joden die geen varkensvlees eten. „Ook in de bijbel is het toch het meest on-kosjere dier dat er bestaat". Hoewel het varken niet zo genoemd wordt, wil Zeylstra het toch als een soort aasdier beschouwen. Dat zijn bij voorbeeld aasgieren, aaskevers en hyena's, maar ook schaaldieren, die alles wat er aan 'rotzooi' in zee blijft liggen, opeten. „Ik kan je op een briefje geven dat als iemand die last heeft van jicht garnalen eet, hij de volgende dag een gezwollen voet heeft". Het klinkt allemaal wel aardig, maar hoe krijgen we op die manier alle essentiële voedingsstoffen binnen? Neem bij voorbeeld melk; dat hebben we toch nodig vanwege de kalk en het ijzer? „Kijk eens naar een kip. Die heeft een geraamte, een huid van veren, dus zou je zeggen dat-ie kalk nodig heeft. Drinkt een kip melk? Nee, maar toch legt-ie gemiddeld zo'n 200 eieren per jaar, allemaal met een dikke kalkschaal. En een koe dan? Die drinkt toch ook geen melk. Toch produceert zo'n dier duizenden liters melk per jaar". GIFTIG Volgens Zeylstra bevat melk eerder een teveel dan een tekort aan kalk. Hij wijst op mensen die lijden aan verkalking van hun gewrichten, iets wat volgens hem steeds meer voorkomt. Hij is van mening dat groenten, granen en fruit voldoende hoeveelheden kalk bevatten om melk mee te vervangen. Zeylstra verdeelt de dagelijkse voedingsstoffen in drie hoofdgroepen: vetten, koolhydraten en eiwitten. Met de vetten is hij snel klaar: „Die heb je niet nodig. Als je vetvrij leeft, kun je zelf toch een hoop vet maken". Koolhydraten hebben we volgens hem wel nodig. „Maar alleen niet in die hoeveelheden als we gewoon zijn te gebruiken. Niet teveel graanprodukten of suiker. Een teveel wordt omgezet in vet. Bovendien is het nuttigen van veel koolhydraatrijke voeding ook niet goed voor je slijmhuid". Echt nodig zijn proteïnen, eiwitten dus. „Die zijn goed voor je, omdat ze moeilijker te verteren zijn". Eiwitrijke produkten zijn vis en vlees, noten jaar heeft hij zich als directeur van de School for Medical Herbalists toegelegd op de educatie. Zo'n zeven, acht jaar geleden is hij begonnen er een dagschool bij te maken -de enige op dat gebied in West- Europa- die nu ongeveer zestig studenten telt. Aan de part-time cursus, die vier jaar duurt, nemen zo'n 300 studenten deel. Deze komen uit alle delen van de wereld: Nieuw-Zeeland, Afrika, („maar geen pinda's"), fruit en groenten. Als goed voedsel raadt Zeylstra onder meer muesli, vruchtensap, salade, gegrild kippe-, schape- of geitevlees aan. Of een biefstukje. En rijst, macaroni of roggebrood. Aardappelen weer niet. Je kunt ze wel eens een keertje eten, maar niet te vaak, vindt hij. „Eigenlijk is de bloem van de aardappel heel giftig. Een deel daarvan zit dus ook in de aardappel zoals wij die consumeren". Dat de aardappel ons volksvoedsel is betreurt hij. „Als de aardappel vandaag ontdekt zou worden, zou-ie er niet meer in komen". GEBAZEL Daar denken ze bij het Voorlichtingsbureau voor de Voeding in Den Haag duidelijk anders over. „Een van die vele oprispingen vanuit de alternatieve gedachtenwereld. Niet onderbouwd door enig onderzoek. Kortom, gebazel in de ruimte". Dit is de felle reactie van diëtiste en voedingsdeskundige M. Lim van dat bureau op de theorieën van Hein Zeylstra. „Dat het bloemetje van de aardappel schadelijk is betekent niet dat de knollen gif bevatten. Daarvan is geen spoor te ontdekken. Aardappelen bevatten hele goede koolhydraten en veel vitamine C. En een aardappel bevat geen vet, terwijl aan eiwitrijke produkten wel vet gekoppeld kan zitten". Ze heeft geen goed woord over heeft voor de verklaring van Zeylstra dat melk de mens geen goed zou doen. „Zeylstra geeft een vertekend beeld. Hij haalt veel dingen door elkaar. Als volwassene hebben we wel alle mogelijkheden om melk en Canada, Libanon, Griekenland, Israël en IJsland. Zeylstra zegt de medische kruidkunde te willen scharen onder het rijtje van de alternatieve geneeswijzen, zoals daar ook zijn acupunctuur en homeopathie. Een medisch kruidkundige is geen arts. Wel is het, bij voorbeeld in Engeland, mogelijk een medical herbalist te consulteren. Weliswaar (nog) op eigen kosten. melkprodukten goed te verteren. Het lichaam past zich aan aan de voeding het krijgt. Als het niet zo was, zouden we toch allemaal met verschrikkelijke diarree rondlopen?" GEVOELIG Het kleine percentage mensen dat gevoelig is voor bepaalde produkten moet ze niet eten, maar dat betekent niet dat iedereen geen melk zou kunnen gebruiken. Zeylstra generaliseert teveel, is haar mening. „Hij gaat te ver. Melk is een belangrijke leverancier van eiwitten, vitamine B2 en vooral kalk. Daarom hoort melk een normaal onderdeel van onze voeding te zijn. Onzin noemt Lim de theorie dat varkensvlees rot vlees zou zijn. „Vandaag de dag krijgt het varken zulk goed voer te vreten dat varkensvlees even goed is als bij voorbeeld rundvlees. Het vlees is aan steeds zwaardere controles onderhevig". Van het verhaal dat schaaldieren als garnalen en kreeft, maar ook schelpdieren als mosselen en oesters vermeden moeten worden, heeft Lim nog nooit gehoord. En dat er genoeg kalk in groenten, granen en fruit zou zitten voor een verantwoorde voeding is volgens Lim niet waar. „Dan moetje er verschrikkelijke hoeveelheden van eten". Dat vet geen essentiële voedingsstof zou zijn, bestrijdt Lim eveneens. „Dan vergeet meneer Zeylstra de essentiële vetzuren en de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Bovendien, je moet aan de smakelijkheid van het eten denken. Helemaal vetvrij eten, ik moet er niet aan denken". ftBACK GT TWIN CAM 16 Dooring. W. Verwey Mevrouw Fietje van Halen (28) is op 1 augustus 1984 in dienst getreden van een instituut als logopediste. Overeengekomen werd dat ze voorlopig voor één jaar in dienst zou treden op basis van 10.6 werkuren per week. Bij de voorbespreking werd niet over een proeftijd gesproken en ook bij de schriftelijke bevestiging, gedateerd 18 april, werd niet over een proeftijd gerept. Vrijwel direct nadat mevrouw Van Halen met haar werk was begonnen, deelde zij aan het hoofd van de afdeling mee dat ze ongeveer vier maanden in verwachting was. Op 23 augustus 1984 -dus ruim drie weken nadat ze met haar werk begonnen was- werd haar ter ondertekening een schriftelijk (standaard) contract voorgelegd, waarin wèl een proeftijd van twee maanden stond opgenomen. Mevrouw Van Halen en de werkgever tekenden aanvankelijk zonder enig commentaar op 30 augustus 1974 het contract. Toen de ondertekening een feit was, deelde de werkgever mevrouw Van Halen mee dat haar proeftijd op 5 september zou eindigen. Zoiets zal je maar gebeuren. Na 5 september kreeg zij helemaal geen loonbetaling meer en het lag dus voor de hand dat Fietje van Halen zo'n behandeling door haar werkgever niet pikte. De zaak kwam voor de kantonrechter. Geconstateerd werd dat beide partijen bewust handelden toen zij de arbeidsovereenkomst tekenden. Werkneemster heeft het contract van tevoren mogen doorlezen en toen ze tekende wist ze dus ook dat er een proeftijd werd overeengekomen. Die proeftijd is dus geldig. Dit betekent dus ook dat voor het ontslag geen toestemming nodig was van de directeur van het Gewestelijk Arbeidsbureau. Ook is in dit geval niet van toepassing het nieuwe artikel 1639 y van het Burgerlijk Wetboek, waarin verboden wordt onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen bij de beëindiging van een arbeidsovereenkomst. ONGEWENST Dit onderscheid zou wel gemaakt zijn als er een verband zou bestaan tussen de beëindiging van het dienstverband en de zwangerschap, om het simpele feit dat alleen vrouwen zwanger kunnen zijn. Maar de werkgever betoogde dat er geen rechtstreeks verband bestond tussen het onslag en de zwangerschap, omdat hij het ongewenst vond om werkneemster wegens de zwangerschap en de bevalling enige tijd te moeten laten vervangen. Persoonlijk vond ik dit argument weinig steekhoudend, maar de kantonrechter aanvaardde dit argument omdat naar zijn mening de werking van artikel 1639 y BW er op neer komt dat het ontslag tijdens de proeftijd gedurende de zwangerschap geldig is, maar dat de werkgever geen gebruik mag maken van die proeftijd als ontslag wegens zwangerschap plaatsvindt. ZWAK Ik blijf deze argumentatie erg zwak vinden. De rechter stelde vervolgens dat als de werkgever in die proeftijd toch ontslag had verleend, dit ontslag weliswaar niet nietig is en de arbeidsverhouding dus legaal verbroken werd, maar de werkgever wel schadeplichtig wordt. In zijn eindvonnis stelt de rechter dat de werkgever zich in dit geval niet gedragen heeft als een goed werkgever (daar kunnen we het helemaal mee eens zijn). Op grond van artikel 1637 w BW kent de rechter aan mevrouw Van Halen een financiële vergoeding toe voor immateriële schade, gelijk aan eenmaal een jaarsalaris. En zo kwam mevrouw Van Halen toch nog een beetje aan haar trekken. De fout die zij en vele anderen maken is een contract te ondertekenen zonder dat je je goed realiseert wat de bepalingen inhouden. Daarom mijn advies voordat je tekent: vraag aan een deskundige of hij het even wil doorlezen. Dan is de kans op brokken een stuk kleiner.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1987 | | pagina 15