Feestelijk koken met Kerstmis Skimode DE HOLLANDSE VISHAL VAN DIJK'S VISHANDEL Voor de feestdagen bieden wij u een verse vis aan WINTERSPORT MUSSON D'NCE AVIIS NOK MISS Uit de hallen van Parijs Vanuit Noorwegen Vanuit Denemarken SPORTHUIS ULTEE r daar lees je i Een ruime sortering GROEIBRILJ/ ETALAGE BESTEL TIJDIG UW VERSE VIS VOOR DE FEESTDAGEN (Aile dagen open, ook op zondag) SALOMOAL SPORT u DE STEM VAN DINSDAG 9 DECEMBER 1986 g STEM VAN DINSDAG Truffelsoep Kipkroketten Runderstaartstuk Franse kerstpudding LOTTE VERSE C0CQUILLES ZEEWOLF R00DBAARS TONIJN' SCAMPI'S 0EDANGS GAMBA'S PANDULA'S NOORSE GARNALEN •FORELLEN •ZALMFOREL ZALM KABELJAUW SCHELVIS Een grote sortering aan vissauzen en kruiden gericht op visgerechten Kikkerbillen, inktvis, oesters en mosselen, haantjes, cocquillés St. Jacques, krab, kaviaar, kreukels, oceaansticks, paling gerookte en vers al dan niet gefileerd, garnalen, tong en tarbot. LEVENDE KREEFTEN begint bij LANGLAUFSET: Groeibriljantrir FISCHER SWINGLITE LOOK GL BINDING STOKKEN BI ATOMIC ALS BESTE GETEST HY-VITRONIC M-l/M-3 BLIZZARD FUN UNO LOOK GL STOKKEN DE NIEUWE COLLECT! Et WÜ2 HET kost menigeen elk jaar weer neel wat hoofdbrekens om een goed kerstdiner samen te stellen. Het mag niet te zwaar zijn, want we gaan toch al te vaak over de culinaire schreef in die dagen. Wij hebben nu een aardig etentje voor u samengesteld van vier tangen. Wij hebben dan de ofne en wat u eventueel daarbij geeft niet meegerekend. De hoeveelheden zijn voor vier personen, u kunt dan zelf wel uitrekenen hoeveel u voor uw gezelschap nodig hebt. Weet wel dat er met de feestdagen veel gesmuld wordt, dus wees niet te zuinig in uw berekeningen. Benodigdheden: een klein blikje imitatietruffels, 1 klein blikje ganze- of kippelevertjes, 4 plakjes 220° gr en zet de kommen erin tot het deeg goudbruin en dus gaar is. U zelt bemerken dat de dakjes bol gaan staan. Aan tafel wordt het bladerdeeg gebroken zodat het in de soep vit en zo gegeten. Benodigdheden: 50 gr gekookt kippevlees, 50 gr gekookte ham, 'ri blikje imitatietruffels, 50 gr champignons, 50 gr bloem, 50 gr boter, 4 eieren, 4 dl kippebouillon, diepvriesbladerdeeg, 1 eidooier, 4 eetlepels matignon (gelijke hoeveelheden wortel, ui, bleekselderie, champignons), 40 gr boter, 1 liter kippebouillon (vers of van tabletten). Snijd de groenten zeer fijn en smoor ze gaar in de boter, maar laat ze niet bruin worden. Snijd de helft van de imitatietruffels in onregelmatige stukjes en doe dit ook met de lever. Verdeel dit alles over vier ovenvaste soepkommen. Maak de kippebouillon kokend heet en schenk de kommen iets meer dan helf vol. Bestrijk de rand van de soepkommen en de kant die boven komt van het bladerdeeg met eidooier en leg op elke kom een plakje van het deeg dat u goed vastdrukt zodat de kommen goed dicht zijn. Verwarm de oven tot zout en peper, enkele takjes peterselie, beschuit. Smoor de in stukjes gesneden champignons in de boter gaar en voeg daarbij het kippevlees, de ham en de truffels (alles in stukjes gesneden). Doe er dan de bloem bij en maak met de bouillon een stevige ragout, die u op smaak maakt met peper en zout. Haal de pan van het vuur en roer er snel drie rauwe eidooiers door. Goed roeren maar niet laten koken om schiften te voorkomen. Doe het mengsel in een met boter ingevette platte schaal en laat het afkoelen. Maak paneermeel door de beschuit door een fijne zeef te halen. Zorg er voor dat er geen grote stukken in het paneermeel achterblijven. Vorm kroketjes van de opgesteven massa, haal ze door een losgeklopt ei en daarna door de paneermeel. Herhaal dit indien nodig. Bak de kroketjes in heet frituurvet goudbruin in enkele minuten. Serveer ze op een papieren servetje en leg er een takje peterselie bij. Benodigdheden: 1 kg runderstaartstuk, 1 stuk kalfspoot, 1 halve fles bordeaux, 1 eetlepel azijn, 1 kleine ui, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel gehakte wortel, grof gemalen peper, zout, 1 laurierblad, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel gedroogde dragon, 1 teen knoflook, 50 gr boter, 1 glas cognac. Laat het vlees door de slager larderen met vet spel. Leg het vlees in een kom. Meng de wijn en de azijn met alle kruiden, ui, knoflook, wortel en peterselie (fijngehakt) en overgiet hiermee het vlees, dat u nu 24 uur weg zet. Voor u het vlees gaat braden droogt u het goed met keukenpapier en u schroeit het dicht in de hete boter. Voeg er daarna de marinade bij en het glaasje cognac. Doe ook het kalfspootje in de pan en laat het vlees in ongeveer 5 uur zachtjes gaar worden. Voor het serveren haalt u het vlees uit de pan en u snijdt het in plakken. Zeef het stoofvocht en giet het over het vlees. Benodigdheden: 1 blikje purée de marrons (gezoete kastanjepuree) 1 potje crème fraiche (zure room), 8 eidooiers, 6 stijfgeslagen eiwitten, warme chocoladesaus. Meng zoveel van de zure room door de kastanjepuree tot u de dikte hebt van soezendeeg. Roer de eidooiers er één voor één door en roer nog even goed. Schep er dan voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten door. Vul een goed beboterde puddingvorm voor iets meer dan de helft en verwarm deze 30 minuten au bain Haal de vorm dan uit het bad en laat de gerezen pudding afkoelen. Stort hem vlak voor het serveren op een platte schotel en overgiet hem met warme chocoladesaus. f te* yr- DE skimode van dit jaar is zeer gevarieerd. De mode heeft zijn vaste plaats veroverd en wordt zowel in vastzittende als loszittende kleding op de markt gebracht. De schouderlijn is breed en de heuplijn wordt geaccentueerd. Verborgen ritsen maken de kleding comfortabeler. Verdikkingen op vele plaatsen zijn geen modieuze grapjes, maar geven vaak een extra bescherming tegen koude of stoten. Verrassend is de detaillering. De overalls kunnen bijvoorbeeld bij de taille losgemaakt worden. De mouwen kunnen omhoog worden geknoopt of zijn in hun geheel uitneembaar. Voor noodgevallen is er een verborgen capuchon direkt bij de hand. Of het nu beginners of geoefende skiërs zijn, of men de voorkeur geeft aan langlaufen of meer van een spectaculaire afdaling houdt, voor de skimode maakt het allemaal niet uit. Een universeel te gebruiken outfit. En van de piste naar het parket is maar een kleine stap. Na een lange ski-dag kan een anorak uitstekend gecombineerd worden met een jurkje of jeans voor de après-ski. En voor een zilverkleurige broek met een ski sweater staat iedere discodeur wijd open. De komende winter zijn de meest gebruikte winterstoffen: kreukpopeline of glans-tactel (dubbelgeweven stof met katoenen binnenkant). Gedekte kleuren zoals electric, pacific, navy of petrol dragen een zweem van metallic uit. Schitterend zijn de kleuren karmijn, groen en canbic, maar ook pink, turquoise of bremgeel. En ook kousen, mutsen, sokken en hoofdbanden leveren hun bijdrage aan het kleurenspel. Nieuw dit jaar is sportonderkleding, gemaakt van tweelaags materiaal dat transpiratievocht van de huid opneemt en het vervolgens overdraagt aan de buitenste laag, waar het verdampt. Het shirt moet dan ook direkt op de huid gedragen worden. Afkoeling door vochtigheid behoort dus tot de verleden tijd, te meer omdat het shirt geen vocht van buiten opneemt. Het is dun, waardoor het gemakkelijk onder de overige kleding is te dragen en het heeft een uitstekende pasvorm. Allerlei variaties zijn mogelijk: lange of korte mouw, ronde hals, V-hals of col met of zonder ritssluiting in donkerblauw of een vrolijk modekleurtje. Niet direkt nieuw, maar wel bijzonder praktisch zijn z.g. onderblouses, gemaakt van zuiver wol of van wol gemengd met een synthetische vezel (om het materiaal sterker te maken). Wol heeft de eigenschap dat het ademt, terwijl de lichaamswarmte wordt geïsoleerd (vastgehouden). Onderblouses zijn er in allerlei uitvoeringen en kleuren, zodat ze behalve onder skikleding - ook onder een geklede blouse of overhemd kunnen worden gedragen. Heerlijk voor de wintersport zijn de eendelers, zoals b.v. de body suit (hemdje en broekje aan één) van soepele elastische stof, dat in al uw bewegingen meegeeft. Belangrijk: omdat de body-suit uit één stuk is gemaakt, heeft u nooit last van kou op de rug. Het is van belang dat de benen goed warm zijn: dat kan zelfs botbreuken voorkomen! Er zijn heerlijk warme maillots, zowel voor dames als voor heren. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei materialen, incl. het eerder genoemde tweelaagjes mater, maar ook van 'gewone' katoj wol. Maillots zonder voeten genieten bij veel wintersportt de voorkeur, omdat ze vaak prettiger dragen onder skipak toch voldoende warm zijn. Literatuur Dag-weekbladen Tijdschriften Vakbladen Boekenbonnen Kantoorbi Papierwar Cadeau-ar Wenskaar Drukwerk ULTEE Boek- kantoorboekhan Nieuwst raat 25 4524 EC 5 Tel. 01178-1503 Nieuw in onze rm Aim •OHM! 0$0 ««sec ski bindingen gemonteerd It Meer dan 30 modellen en ve gertje naar armband naar ring en. Dingemans berekent geen kos stelt geen limiet a, volledige dagprijs Vraag inlichtingen en Kom kijken JBSffiMF AXELSESTRAAT 46 TER setprijs van-6£ST-voor ATOMIC ATOMIC Uw vakman-dealer weet er alles van setprijs van-469^ Nieuwstraat 15 OOSTBURG 01170-5190 De spectaculaire nieuwe collectie van Salomon ligt nu in de winkel. Skibindingen, skischoenen en SNS Langlauf. Laat u dit jaar de sensatie van skieën met Salomon niet ontgaan. sporthuis Ook zondags geopend 14.00-18.00 uur.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1986 | | pagina 20