Feestelijk koken met Kerstmis
Skimode
DE HOLLANDSE VISHAL VAN DIJK'S VISHANDEL
Voor de feestdagen bieden wij u een
verse vis aan
WINTERSPORT
MUSSON
D'NCE
AVIIS NOK
MISS
Uit de hallen
van Parijs
Vanuit
Noorwegen
Vanuit
Denemarken
SPORTHUIS
ULTEE r daar lees je i
Een ruime sortering
GROEIBRILJ/
ETALAGE
BESTEL TIJDIG UW VERSE VIS VOOR DE FEESTDAGEN (Aile dagen open, ook op zondag)
SALOMOAL SPORT u
DE STEM VAN DINSDAG 9 DECEMBER 1986
g STEM VAN DINSDAG
Truffelsoep
Kipkroketten
Runderstaartstuk
Franse kerstpudding
LOTTE
VERSE C0CQUILLES
ZEEWOLF
R00DBAARS
TONIJN'
SCAMPI'S
0EDANGS
GAMBA'S
PANDULA'S
NOORSE GARNALEN
•FORELLEN
•ZALMFOREL
ZALM
KABELJAUW
SCHELVIS
Een grote sortering aan vissauzen
en kruiden gericht op visgerechten
Kikkerbillen, inktvis, oesters en
mosselen, haantjes, cocquillés St.
Jacques, krab, kaviaar, kreukels,
oceaansticks, paling gerookte en
vers al dan niet gefileerd,
garnalen, tong en tarbot.
LEVENDE KREEFTEN
begint bij
LANGLAUFSET:
Groeibriljantrir
FISCHER SWINGLITE LOOK GL BINDING STOKKEN
BI
ATOMIC ALS BESTE GETEST HY-VITRONIC M-l/M-3
BLIZZARD FUN UNO LOOK GL STOKKEN
DE NIEUWE COLLECT! Et
WÜ2
HET kost menigeen
elk jaar weer neel
wat hoofdbrekens
om een goed kerstdiner
samen te stellen. Het mag
niet te zwaar zijn, want we
gaan toch al te vaak over de
culinaire schreef in die
dagen.
Wij hebben nu een
aardig etentje voor u
samengesteld van vier
tangen. Wij hebben dan de
ofne en wat u eventueel
daarbij geeft niet
meegerekend.
De hoeveelheden zijn voor vier
personen, u kunt dan zelf wel
uitrekenen hoeveel u voor uw
gezelschap nodig hebt. Weet wel dat
er met de feestdagen veel gesmuld
wordt, dus wees niet te zuinig in uw
berekeningen.
Benodigdheden: een klein blikje
imitatietruffels, 1 klein blikje ganze-
of kippelevertjes, 4 plakjes
220° gr en zet de kommen erin tot
het deeg goudbruin en dus gaar is.
U zelt bemerken dat de dakjes bol
gaan staan. Aan tafel wordt het
bladerdeeg gebroken zodat het in
de soep vit en zo gegeten.
Benodigdheden: 50 gr gekookt
kippevlees, 50 gr gekookte ham, 'ri
blikje imitatietruffels, 50 gr
champignons, 50 gr bloem, 50 gr
boter, 4 eieren, 4 dl kippebouillon,
diepvriesbladerdeeg, 1 eidooier, 4
eetlepels matignon (gelijke
hoeveelheden wortel, ui,
bleekselderie, champignons), 40 gr
boter, 1 liter kippebouillon (vers of
van tabletten).
Snijd de groenten zeer fijn en smoor
ze gaar in de boter, maar laat ze
niet bruin worden. Snijd de helft
van de imitatietruffels in
onregelmatige stukjes en doe dit
ook met de lever. Verdeel dit alles
over vier ovenvaste soepkommen.
Maak de kippebouillon kokend
heet en schenk de kommen iets
meer dan helf vol. Bestrijk de rand
van de soepkommen en de kant die
boven komt van het bladerdeeg met
eidooier en leg op elke kom een
plakje van het deeg dat u goed
vastdrukt zodat de kommen goed
dicht zijn. Verwarm de oven tot
zout en peper, enkele takjes
peterselie, beschuit.
Smoor de in stukjes gesneden
champignons in de boter gaar en
voeg daarbij het kippevlees, de ham
en de truffels (alles in stukjes
gesneden). Doe er dan de bloem bij
en maak met de bouillon een
stevige ragout, die u op smaak
maakt met peper en zout. Haal de
pan van het vuur en roer er snel drie
rauwe eidooiers door. Goed roeren
maar niet laten koken om schiften
te voorkomen. Doe het mengsel in
een met boter ingevette platte
schaal en laat het afkoelen. Maak
paneermeel door de beschuit door
een fijne zeef te halen. Zorg er voor
dat er geen grote stukken in het
paneermeel achterblijven. Vorm
kroketjes van de opgesteven massa,
haal ze door een losgeklopt ei en
daarna door de paneermeel.
Herhaal dit indien nodig. Bak de
kroketjes in heet frituurvet
goudbruin in enkele minuten.
Serveer ze op een papieren servetje
en leg er een takje peterselie bij.
Benodigdheden: 1 kg
runderstaartstuk, 1 stuk kalfspoot,
1 halve fles bordeaux, 1 eetlepel
azijn, 1 kleine ui, 1 eetlepel gehakte
peterselie, 1 eetlepel gehakte wortel,
grof gemalen peper, zout, 1
laurierblad, 1 theelepel gedroogde
tijm, 1 theelepel gedroogde dragon,
1 teen knoflook, 50 gr boter, 1 glas
cognac.
Laat het vlees door de slager
larderen met vet spel. Leg het vlees
in een kom. Meng de wijn en de
azijn met alle kruiden, ui, knoflook,
wortel en peterselie (fijngehakt) en
overgiet hiermee het vlees, dat u nu
24 uur weg zet. Voor u het vlees
gaat braden droogt u het goed met
keukenpapier en u schroeit het
dicht in de hete boter. Voeg er
daarna de marinade bij en het
glaasje cognac. Doe ook het
kalfspootje in de pan en laat het
vlees in ongeveer 5 uur zachtjes
gaar worden. Voor het serveren
haalt u het vlees uit de pan en u
snijdt het in plakken. Zeef het
stoofvocht en giet het over het vlees.
Benodigdheden: 1 blikje purée de
marrons (gezoete kastanjepuree) 1
potje crème fraiche (zure room), 8
eidooiers, 6 stijfgeslagen eiwitten,
warme chocoladesaus.
Meng zoveel van de zure room door
de kastanjepuree tot u de dikte hebt
van soezendeeg. Roer de eidooiers
er één voor één door en roer nog
even goed. Schep er dan voorzichtig
de stijfgeslagen eiwitten door. Vul
een goed beboterde puddingvorm
voor iets meer dan de helft en
verwarm deze 30 minuten au bain
Haal de vorm dan uit het
bad en laat de gerezen pudding
afkoelen. Stort hem vlak voor het
serveren op een platte schotel en
overgiet hem met warme
chocoladesaus.
f
te* yr-
DE skimode van dit
jaar is zeer
gevarieerd. De
mode heeft zijn vaste
plaats veroverd en wordt
zowel in vastzittende als
loszittende kleding op de
markt gebracht. De
schouderlijn is breed en de
heuplijn wordt
geaccentueerd. Verborgen
ritsen maken de kleding
comfortabeler.
Verdikkingen op vele
plaatsen zijn geen
modieuze grapjes, maar
geven vaak een extra
bescherming tegen koude
of stoten.
Verrassend is de detaillering. De
overalls kunnen bijvoorbeeld bij
de taille losgemaakt worden. De
mouwen kunnen omhoog worden
geknoopt of zijn in hun geheel
uitneembaar. Voor noodgevallen
is er een verborgen capuchon
direkt bij de hand. Of het nu
beginners of geoefende skiërs
zijn, of men de voorkeur geeft
aan langlaufen of meer van een
spectaculaire afdaling houdt,
voor de skimode maakt het
allemaal niet uit. Een universeel
te gebruiken outfit.
En van de piste naar het parket is
maar een kleine stap. Na een
lange ski-dag kan een anorak
uitstekend gecombineerd worden
met een jurkje of jeans voor de
après-ski. En voor een
zilverkleurige broek met een ski
sweater staat iedere discodeur
wijd open.
De komende winter zijn de meest
gebruikte winterstoffen:
kreukpopeline of glans-tactel
(dubbelgeweven stof met
katoenen binnenkant). Gedekte
kleuren zoals electric, pacific,
navy of petrol dragen een zweem
van metallic uit. Schitterend zijn
de kleuren karmijn, groen en
canbic, maar ook pink, turquoise
of bremgeel. En ook kousen,
mutsen, sokken en hoofdbanden
leveren hun bijdrage aan het
kleurenspel.
Nieuw dit jaar is
sportonderkleding, gemaakt van
tweelaags materiaal dat
transpiratievocht van de huid
opneemt en het vervolgens
overdraagt aan de buitenste laag,
waar het verdampt. Het shirt
moet dan ook direkt op de huid
gedragen worden. Afkoeling door
vochtigheid behoort dus tot de
verleden tijd, te meer omdat het
shirt geen vocht van buiten
opneemt.
Het is dun, waardoor het
gemakkelijk onder de overige
kleding is te dragen en het heeft
een uitstekende pasvorm. Allerlei
variaties zijn mogelijk: lange of
korte mouw, ronde hals, V-hals
of col met of zonder ritssluiting
in donkerblauw of een vrolijk
modekleurtje.
Niet direkt nieuw, maar wel
bijzonder praktisch zijn z.g.
onderblouses, gemaakt van zuiver
wol of van wol gemengd met een
synthetische vezel (om het
materiaal sterker te maken). Wol
heeft de eigenschap dat het
ademt, terwijl de lichaamswarmte
wordt geïsoleerd (vastgehouden).
Onderblouses zijn er in allerlei
uitvoeringen en kleuren, zodat ze
behalve onder skikleding - ook
onder een geklede blouse of
overhemd kunnen worden
gedragen.
Heerlijk voor de wintersport zijn
de eendelers, zoals b.v. de body
suit (hemdje en broekje aan één)
van soepele elastische stof, dat in
al uw bewegingen meegeeft.
Belangrijk: omdat de body-suit
uit één stuk is gemaakt, heeft u
nooit last van kou op de rug. Het
is van belang dat de benen goed
warm zijn: dat kan zelfs
botbreuken voorkomen! Er zijn
heerlijk warme maillots, zowel
voor dames als voor heren.
Ze zijn verkrijgbaar in allerlei
materialen, incl. het eerder
genoemde tweelaagjes mater,
maar ook van 'gewone' katoj
wol. Maillots zonder voeten
genieten bij veel wintersportt
de voorkeur, omdat ze vaak
prettiger dragen onder skipak
toch voldoende warm zijn.
Literatuur
Dag-weekbladen
Tijdschriften
Vakbladen
Boekenbonnen
Kantoorbi
Papierwar
Cadeau-ar
Wenskaar
Drukwerk
ULTEE
Boek- kantoorboekhan
Nieuwst raat 25 4524 EC 5
Tel. 01178-1503
Nieuw in onze
rm
Aim
•OHM!
0$0
««sec
ski bindingen
gemonteerd It
Meer dan 30 modellen en ve
gertje naar armband naar ring
en. Dingemans
berekent geen kos
stelt geen limiet a,
volledige dagprijs
Vraag inlichtingen en
Kom kijken
JBSffiMF
AXELSESTRAAT 46 TER
setprijs van-6£ST-voor
ATOMIC
ATOMIC
Uw vakman-dealer weet er alles van
setprijs van-469^
Nieuwstraat 15
OOSTBURG
01170-5190
De spectaculaire nieuwe collectie
van Salomon ligt nu in de winkel.
Skibindingen, skischoenen en
SNS Langlauf.
Laat u dit jaar de sensatie van
skieën met Salomon
niet ontgaan.
sporthuis
Ook zondags geopend
14.00-18.00 uur.