Schitterende wijnboeken over Spanje, Portugal en Frankrijk kleintje Spectaculair werk over Rioja-gebied dicht gat in de markt HET MOEILIJ I KATHOLIEK C PLANNEN VA DE WIJNEN VAN SPANJE EN PORTUGA1 SCHRIFTELIJK OPGMEN „OOSTDIJKE" DINSDAG 28 JANUAR11986 BI EXTRA Toeristen Toekomst Augurken Graves Proeverij Apart Basiskennis INSTELLINGEN var fensief begonnen te taris Ginjaar om de van voortgezet onde (evenals het protest dat Ginjaars voorn naam 'Herschikking derwijs', HEF-vo) op BOER OF TUINDER; BLOEMIST, HOVENIER of BOOMKWEKER worden R.-K. MIDDELBARE LANDBOUWSCHOOL EN MIDDELBARE TUINBOUWSCHOOL te BREDA De klassieke talen zi nasium geweest. Eer tijn in zijn eindexame totaal twaalf uur pe Nederlands wordt vie moderne talen ieder c positie lijkt, in de blijft weliswaar besta. A-stroom waarin zov zijn, maar alom in d< L.T.O. BOUWTECHNIEK MECHANISCHE TECHNIEK MOTORVOERTUIGENTECHNIEK L.H.N.O. VERZORGENDE BEROEPEN TEXTIELVERWERKENDE BEROEPER VRIJE AFSTUDEERRICHTING I s °mdat menig leerling niet gej A62 Door Hein Sluijter ALS ER een wijnstreek in Europa is, die de laatste jaren in bijna ongekend snel tempo aan bekendheid heeft ge wonnen, dan is dat wel de Rioja in Spanje. Een van de grootste afnemers van deze wijn is Nederland. Uit de cij fers van 1985 blijkt dat Nederland in het rijtje exportlanden zelfs de tweede plaats heeft ingenomen, na Engeland. Daarmee zijn de Verenigde Staten naar de derde plaats verdrongen. En dat zegt toch wel wat. De sterke toename van Rioja-wijn op de Nederlandse markt gaat op voor zo wel de rode als de witte. In cijfers uitge drukt: in het eerste half jaar van 1985 be droeg de stijging 18 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat betekent voor die periode een invoer in Nederland van ruim 1,2 miljoen üter. Zo'n toename heeft natuurlijk een oor zaak. Rioja-wijn paart doorgaans een goede kwaliteit aan een gunstige prijs. En daarnaast wordt de promotie van de wijn op allerlei manieren goed en vak kundig ter hand genomen. Daarom is het wat merkwaardig, dat er tot voor kort zo weinig over Rioja in de bestaande wijnboeken was terug te vinden. Noch in het Nederlands, noch in het Engels, bestond er een boek dat uit sluitend over Rioja ging. Een duidelijk gat in de markt. De eerste monografie verscheen nu onlangs in het Engels, ge schreven door de Engelse wijnschrijver Jan Read. Vertaald is net (nog) niet. Een goed maar toch tamelijk beknopt werk. Tot dan vond je in de meeste Engels- en Nederlandstalige wijnboeken wel een aantal bladzijden over Rioja, maar ver der kwam het niet. Totdat Hubrecht Duijker erop insprong. Hij bracht meteen grof geschut in stel ling. Zijn nieuwste boek 'De Goede wij nen van Rioja' is op precies dezelfde wijze aangepakt en uitgevoerd als de vijf grote standaardwerken die hij schreef over de Franse wijnen. Een schitterend werk vol met nooit eerder gepubliceerde informa tie. Tweehonderd pagina's leesplezier voor elke wijnliefhebber. Niet alleen lees plezier. Ook kijkplezier. Peter van der Velde heeft weer gezorgd voor een groot aantal uitstekende foto's. Ze zijn zeer ty perend. Wie ooit de indrukwekkende grilligheid van het Rioja-landschap heeft aanschouwd, zal terstond zeggen: ja, zo ziet het eruit. Van der Velde trok korte tijd na Duijker door dit gebied, dat zich uitstrekt aan weerszijden van de rivier de Ebro. Duijker zelf heeft er voor dit boek zo'n maand of twee doorgebracht. Hij be zocht alle 'belangrijke' Riojaanse wanbe drijven, dat wil zeggen zo'n 55 bodega's. Al deze bodega's vertegenwoordigen 95 procent van de totale produktie. Bij die resterende 5 procent zitten overigens toch nog Rioja's die wel in Nederland te koop kunnen zijn, ook heel goed kunnen zijn, maar die toch niet in het boek voor komen. Maar dat soort onvolledigheden is onvermijdelijk. Het stoort mij ook he lemaal niet. De Rioja is een gebied dat nog maar door weinig buitenlandse toeristen wordt bezocht. Zoals ik zelf heb kunnen con stateren, is dat geheel ten onrechte. Er is veel te beleven aan natuurschoon, aan historie en aan cultuur. En niet in de laatste plaats aan hartelijke, vriendelijke en gastvrije mensen. Het klimaat is er overwegend mild en in de zomer komen er wel veel Spanjaarden van de noorde- Het Maison des Vins de Graves in Poderusac. In een prima uitgerust proeflokaal kan men hier vele soorten Graves-wijnen testen. Voor deze gelegenheid werd de voorzijde van het gebouw opgesierd met de aanwezigheid van de folkloristische groep 'Lous Gueys Bignerouns'. - FOTO ED. GRAFOULIERE, LANGON lijke natte kusten, die de zon hier op ko men zoeken. Duijker besteedt ook aam deze aspecten ruim aandacht. Hij consta teert dat er nog geen officiële wijnroute: is uitgezet. Maar met dit boek in je handl -wat zwaar; dat wel- kom je een heell eind. Wat zeg ik? Je kómt er. Een ander zeer mooi uitgevoerd boek is de nieuwste pennevrucht van Rob Kerstens: 'De wijnen van Spanje en Por tugal'. Met als ondertitel: 'De nieuwe wijnen van Europa'. Waarmee dan be doeld is dat hier de wijnen van de toe komst vandaan komen. Er staan nu eens; geen foto's in. Maar wel prachtige, kleu rige aquarellen en pentekeningen van de- auteur zelf. Hij exposeert met zijn aqua rellen regelmatig in binnen- en buiten land. Kerstens is ook niet zuinig gewees; t met etiketten. Je vindt er een dikke vier honderd. Het is een gedegen en met grote kennis van zaken geschreven werk Leuk doorspekt met humor en grappen. Geschiedenis en cultuur krijgen veel ruimte zonder het nogal grondige infor matie-deel geweld aan te doen. Hij slaia t geen wijngebied over. Ook de minder be langrijke, zoals op Mallorca bijvoor beeld, hebben een plaatsje gekregeim. Kerstens zegt zelf over dit boek: „Elm tenslotte heb ik twintig maanden lang, geduld, begrip voor de rommel in huis:, ondersteuning en vooral bemoediging gie - had van mijn vrouw Noep: de meesil<e uitjes werden afgezegd, alle avonde:m (waarvan de meeste tot 2-3 uur), zaterdiii- gen en zondagen achter de typemachine of de schildersezel doorgebracht". Drs Rob Kerstens is, samen met zijn neef André, directeur-eigenaar van de grootste onafhankelijke wijnhandel in Nederland. Als weinig anderen heeft hij zo de gelegenheid gehad om de Iberische wijnen kritisch door te lichten en de op gedane kennis om te zetten in vooral in formatieve teksten. Het 320 pagina's dikke boek beschrijft, na wat algemene hoofdstukken, achtereenvolgens de her- komstgebieden. Gezien de ondertitel is het heel terecht dat als eerste streek de Rioja genoemd wordt. Hij heeft een keuze uit exporterende bodega's gemaakt en behandelt er veertig, Hij doet dat an ders dan Duijker. Met veel minder uitge werkte proefnotities, maar wel met vol doende globale aanduidingen over welke eigenschappen een bepaalde wijn kan hebben. Van de andere gebieden zijn de hoofd stukken over sherry en port zeer de moeite waard. Maar ook alle andere Spaanse en Portugese gebieden heb ik met genoegen in dit voor Nederland toch wel unieke boek doorgelezen. Een aar dige grap (blz. 145) is die over de 'oor sprong van de zure bom'. In het Jumilla- wijngebied werd in de tijd van de Moorse overheersing geen wijn gemaakt -want die mocht toen toch niet gedron ken worden- maar wel werden er drui ven geteeld. Die werden volgens Ker stens gebruikt om er wijnazijn van te ma ken. Daarin werden de destijds kennelijk zeer geliefde augurken ingemaakt. En zo Pieter Taselaar is druk bezig zijn serie boeken over de Franse wijnen inderdaad alvast tot een serie te maken. Er is nu een vierde deel verschenen: 'Alle wijnen van de Graves'. Eraan vooraf gingen 'Alle wij nen van de Médoc' en zo ook St. Emilion en Pomerol. Er komen er nog meer. De Graves is bij veel Nederlanders be kend om zijn Graves Supérieures, een al tijd zoete, witte wijn. Dat er ook prachti ge, droge witte bestaan en hele mooie rode met ook nog een heel vriendelijke prijs, is veel minder bekend. Taselaar heeft de meeste van de 550 chateaux in dit gebied ten zuiden van de stad Bor deaux bezocht. Dus niet alle, al heeft dit werk wel de pretentie dat ook de niet be zochte wijngoederen in verkorte vorm aan de orde komen. Het is een goed doorwrocht boek ge worden met veel proefervaringen. Ik heb de indruk dat Taselaar in dit vierde boek de wijnen wat kritischer benadert dan in de drie voorafgaande. Wat minder uit bundig hoera-geroep en meer terug naar de realiteit. Wat niet wegneemt dat het een heel feestelijk produkt is geworden, met groot enthousiasme samengesteld. Het staat vol met anekdotes, stukjes over historie en met tips voor toeristen, vooral op gastronomisch gebied. Laat ik de fo to's niet vergeten. Net als bij Hubrecht Duijker is hier Peter van der Velde -sa- men met anderen- aan de gang geweest en dat is te merken. De foto's zijn ge woon steengoed. Taselaar voorziet een grote toekomst voor de Graves-wijnen, vooral voor de droge witte. En dat kan ook wel kloppen. Bij de presentatie van het boek in restau rant De Kastanjehof in Lage Vuursche hoorde een proeverij. De meeste witte wijnen kwamen zeer goed over, hoewel ze nog te jong en wat hard waren. Een goede droge, witte Graves heeft vaak enige jaren flesrijping nodig om zich ten volle te kunnen geven. Hoewel dat ook weer geen wet van Meden en Perzen is, want de witte Chateau Passan Saint-Hi- laire van 1985 was keurig op dronk. Met een uiterst aangenaam geurtje, waarin bloemen te ontdekken vielen en wat aardsheid. En met een volle, heerlijke frisse smaak. Andere fijne witte wijnen waren (om een paar voorbeelden te noe men) de chateaux Piron, Respide-Méde- ville en Magneau. Ik heb ze lang niet al lemaal kunnen proeven, want het werd op den duur, toen de avond viel, te don ker en te druk. Eigenlijk is de sfeer die spreekt uit Ta- selaars boek over de Graves samen te vatten in een eigen zin van hem: „Mijn bezoek aan het Graves-gebied was een openbaring, het was een feest van vrien delijkheid". Een verhaal apart is 'Le Grand Ber nard', een oorspronkelijk Franstalige se rie boeken over de Franse herkomstge- bieden. Elk deel behandelt uitvoerig één gebied, een Appellation. Er zijn nu zes delen van in het Nederlands vertaald. De nieuwste delen gaan over Pauillac en Saint-Estèphe. Reeds eerder zijn versche nen de delen over Cótes-de-Bourg, Mar- gaux, Saint-Julien en Pomerol. Binnen niet al te lange tijd zullen de delen over Saint-Emilion, Graves en Sauternes in de Nederlandse boekwinkels te koop zijn. De boeken zijn geschreven onder re dactie van Bernard Ginestet, de bekend ste wijnschrijver in Frankrijk en zelf oor spronkelijk uit het vak afkomstig. Veel verhalen beschrijven de geschiedenis van de streek maar wel natuurlijk met het ac cent op wijn. Die historische verhande lingen worden nogal eens ver uitgediept. We vernemen hoe het hele wijngeneraties verging. De Romeinse tijd blijft ook niet onberoerd. Je komt verder recente voor vallen tegen, de ups en downs in de ver schillende streken en ook wat anecdotes. Een heel charmant geschreven serie, waarin tevens wat kritiek doorklinkt. Keurig alfebetisch gerangschikt worden de verschillende chateaux besproken. En steeds krijgt je van hem te horen hoe bij elk chateau de verhouding is tussen de prijs en de kwaliteit. De boeken zijn goed geïllustreerd zonder dat dit uitbundig ge schiedt. De nadruk ligt duidelijk op de tekstbladzijden. Een nieuw boek is ook 'Over wijn ge sproken'. Hubrecht Duijker heeft het sa mengesteld in opdracht van de Hema. Zoals romanschrijver Graham Greene zijn gjote romans had en daarnaast zijn zogeheten 'entertainments', zo heeft Duijker dit werkje kennelijk geschreven als 'tussendoortje'. Het is duidelijk be doeld voor iedereen die niets van wijn af weet, maar wel de moeite zou willen ne men er een soort basiskennis van op te doen. In die opzet is de opdracht mijns inziens wel geslaagd. En voor wat voor prijs: ƒ3,75. Daar kun je, als je toch re gelmatig wijn koopt, je geen bult aan val len. De foto's kende ik al. Ze zijn eerder De omslag van Duijkers boek over Rioja. ROB KERSTENS DE NIEUWE WUNEN VAN EUROPA De nic Door Jan Greyn „VOORAL de kleinere sch op het platteland - en dat 2 meestal bijzondere scholer len de dupe worden van dit plannen die daarmee de vr De omslag van Kerstens' boek over Spanje Portugal. in de werken van Duijker -en dat zijn er al meer dan vijftien- afgedrukt. De Goede Wijnen van Rioja, door Hu brecht Duijker. Het Spectrum, Utrecht/ Antwerpen, 200 pagina's, 99,-. De wijnen van Spanje en Portugal, door Rob Kerstens. Schuyt Co, Haarlem, 320 pagina's, f 98,50. Alle wijnen van de Graves, door Pieter Taselaar. Uniepers, Amsterdam, 176 pa gina's, 49,90. Le Grand Bernard, tot nu toe zes delen, door Bernard Ginestet: Pauillac, Saint- Estèphe, Cótes-de-Bourg, Margaux, Saint-Julien en Pomerol. Elsevier, Am sterdam/Brussel, per deel ca 190 pagi na's, 37,50 per deel. Over wijn gesproken, door Hubrecht Duijker. Alleen via Hema (hoofdkantoor Amsterdam), 64 pagina's, 3,75. De kleine school heeft een be dwijnen van de school sterft ook Niet voor zaken ATTENTIE: Vul de bon duidelijk in. Voor elke letter, leesteken éën vakje benuttoin. Het eerste woord van de advertentie wordt .in een groter lettertype gezet. Begin daarom de advertentie met het belancir ijkste woord. Houdt Uw teksten kort en bondig. Neem zo mogelijk Uw telefoonnummer in de advertentie op. Via de teletoon reageert men gemakkelijk en snel. BETALING: Na Invulling kunt u AAN DE ZIJKANT HET BIESRAG AFLEZEN dat u moet betalen. Voor toezending van brieven, onder nummer dient u 3,50 extra te betalen. Als contante) betaling kunt u een groene betaalcheque ot een blauwe girokaairt (dus géén giro- of bankoverschrijving) insturen. Bij niet-contante betaling ontvangt u een acceptgirokaart waarvoor wij u echter 4,- administratiekosten in rekening moeten brengen. INZENDEN: Drie dagen vóór plaatsing aan Dagblad De .Stern, Postbus 3229, 4800 MB Breda Afdeling rubrieksadvertenties. LET OP: Na ieder woord of cijfer een vakje overslaan. Voor iedere punt of komma een vakje gebruiken. BON (s.v.p. in blokletters invullen) P'rijs incl. 5% BTW If 5.67 If 7.56 If 945 If 11.34 If 13.23 if 15.12 Rubriek:Plaatsingsdatum: Naam:Adres: Postcode:Woonplaats: Telefoon: 'n Kleintje in De Stem Zeeuwsvlaamse Koerier. Kleine moeite. grotE j resultaten. Opleidingen tot zelfstandig ondernemer of kaderfuncties in de agrarische sector krijg je aan de LANDBOUW: met de vakrichtingen: - Akkerbouw inclusief Groenteteelt; - Veehouderij, Rundveehouderij en/of Intensieve rundveehouderij. TUINBOUW: met de vakrichtingen: - Groenteteelt, zowel voor kas als vollegrond; - Bloementeelt; - Boomteelt; - Bloemschikken en -binden; - Aanleg en Onderhoud van tuinen en groenvoorzieningen. Mogelijkheid tot doorstromen naar Hogere Onderwijsvormen. Erkenning voor de Vestigingsweg Detailhandel. De opleidingen kunnen worden gevolgd op verschillende niveaus, A of B, meer of minder theoretisch. De toelatingseisen zijn afhankelijk van het gekozen niveau. Minimaal is nodig een MAVO-diploma of een LBO-diploma. De opleidingsduur is in het algemeen 3 jaar. HAVO/VWO-leerlingen kunnen onder bepaalde voorwaarden instromen in het 2e leerjaar. KMAO: Kort Middelbaar Agrarisch Onderwijs. 2-jarige opleiding met binnen- en buitenschoolse leerplaatsen. Opleiding; - voor Groenteteelt en Bloementeelt wordt te Breda gegeven aan de R.-K. MLTS. - voor Rundveehouderij en Weidebouw wordt te Etten-Leur gegeven aan de scholengemeenschap „Don Bosco". Voor informatieboekjes of verdere inlichtingen, ook over agrarisch cursusonderwijs en part-time opleidingen kunt u bellen of schrijven naar onderstaand adres. Aanmelding is mogelijk tot 1 april a.s. R.-K. MLTS, Frankenthalerstraat 7, 4816 KA Breda. Tel. 076-712280 Directeur ir. F.J.V. Geuskens. Met ingang van 1 augustus 1986 fuseren de L.T.S. te Oostburg enGinjaar-Maas een eil de L.H.N.O. scholen te Schoondijke en IJzendijke. I SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR LAGER BEROEPSONDERWIJS Door de fusie blijft het technisch en huishoud- en nijverheidson-1 derwijs behouden. Gedurende de eerste twee voorbereidende jaren, maken de jon-1 gens en meisjes kennis met de basistechnieken van alle te kiezen vakrichtingen. Na die twee voorbereidende leerjaren kunnen de leerlingen kie l (jgj voor de klassiekei zen uit de volgende zes vakrichtingen. Door niveau-opleiding bestaat de mogelijkheid om voor alle bo vengenoemde opleidingen na het behalen van het diploma, de| studie voort te zetten in het middelbaar beroepsonderwijs. De aangifte van leerlingen kan plaatshebben via de directeur van| de basisschool. De ouders hoeven dus niet zelf hun zoon/dochter bij de school op te geven. De directeur van de basisschool blijft dit doen. Wel is het met ingang van het schooljaar 1986-1987 zo, dat de leerlij gen L.T.O. en L.H.N.O. rechtstreeks centraal moeten worden aan gemeld bij de hoofdvestiging te Oostburg. Adres; Scholengemeenschap voor L.B.O. „Oostdijke" Postbus 13 4500 AA Oostburg. Tel. 01170-2664 Door Ad Burger DE leraren klassieke talen v *en eindelijk wel eens weten waar ze aan toe zijn. Sinds h verschijnen van de Contoure nota hebben allerhande wer en studiegroepen aan de inh< V£»n 'hun' vak gesleuteld. We uitkomst van die studies woi is n-og iang njet bekend. Het enige dat vaststaat is dat hel I binet nog voor de verkiezing moet beslissen waar het heei gaat met de klassieken. Vu as het tot een j aar of zes gelede: un eerste taak om leerlingen te Ier jn en Grieks te vertalen, plots v I (Ifü b,et advies van een staatscomn Ik, klassieke talen te vervangen f't vak Antieke Cultuur. Het nieuwe vak moest, aldus de o I's,sie-de gymnasiumleerling wegv IIit en ln de kunst, filosofie, politiel lhoerutuur van de Griekse en Romei lrv Vlng- Daarvoor zou, zo dach't I.] "'rn,ssie. veel meer interesse best: lnl= y°0r beide talen' niet in de laats

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1986 | | pagina 20