WÉM De Boef, een christelijk manager: J"JeT LUKT de museui de laatste jaren prima om hapklare brokken kunst at bieden. De Grande Paradf Traders liggen nog maar r achter ons of daar komt B Van Beuningen te Rotterd weer eventjes met 41 mach schilderijen van het befaar museum Hermitage uit he Russische Leningrad. Het deze doeken van onder me Rembrandt en Hals eerst t jaar weer eens terug zijn ir van oorsprong en een snuf Rusland maken het extra s en zijn volgens verwachtin voor ruim 200.000 bezoekt dranghekken staan klaar b ingang! H, Piet de Boef ZATERDAG 25 ME11985 Pijnlijk Agressief Teamlid directeur Fri d'Or Geprikkeld Eigen centen Scholing Grootmoed Vleugje W; RI D'OR werd in 1980 opgericht door Piet de Boef en Marinus Mol. De Boef heeft eenderde, Mol tweederde van de aandelen van de onderneming in bezit. Fri d'Or (gouden frites) produceert diverse soorten aardappelprodukten. Het grootste gedeelte van de produktie wordt geëxporteerd. Toen Fri d'Or in 1980 begon in Bergen op Zoom werkten er veertig mensen. Nu zijn dat er inmiddels tweehonderd. Kortom: een snel groeiend bedrijf. „We zijn begonnen in het diepste dal van de conjunctuur. Wij vonden dat er plaats was voor een bedrijf als het onze. De tijd heeft het waargemaakt dat die gedachte juist was", zegt P. de Boef, manager en aandeelhouder. 'De mens heeft de opdracht te werken' Door Willem Reijn PIET DE BOEF is een sober mens. Hij vertegenwoordigt de groep van mannen, waarvan je schat dat ze tussen de 35 en 55 jaar oud zijn. Mannen die in die tijd nauwelijks veranderen. De Boef draagt ook binnen het bedrijf zijn sobere protestants-christelijke le vensvisie uit. „Er worden hier geen grove woorden gebruikt", zegt de directeur en dat mag de sfeer tekenen binnen Fri d'Or. In de groeicijfers kan de Bijbelse talenten-parabel worden gelezen. Aan die groeicijfers ligt ook een christelijke werkopvatting ten grondslag: „Ik vind dat de mens de opdracht heeft om te werken". Maar alleen op de door de Heer aangewezen dagen: „Zolang ik di recteur ben, wordt hier op zondag niet gewerkt". Fri d'Or is nu vijf jaar in bedrijf. De on derneming is veranderd van een starter naar een gevestigd bedrijf. Wat zijn daar de consequenties van? Wij hebben dus een pioniersfase ach ter de rug. Als je met je fabriek begint moet je aan één belangrijke voorwaarde voldoen: je fabriek laten draaien, volume maken om je aanloopkosten te verwer ken en daarnaast je kwaliteit in de gaten houden. Nou, dat is altijd een conflictsi tuatie: veel maken en goed maken. Maar in de beginperiode móet je die conflictsi tuatie gewoon accepteren, anders haal je die eerste aanloopsprong niet. Nou, die hebben wij overwonnen en wij zijn nu na twee, drie jaar het pioniersgedeelte aan het afsluiten en zijn we duideüjk aan het proberen om het maximale kwalitatieve niveau te bereiken. Niet alleen qua pro duktie, ook qua outillage en allereerst de mensen. Je vindt dan ook vaak mensen van het eerste uur na drie, vier jaar niet meer te rug, hoe vervelend dat ook is. We hebben dat hier ervaren. Dat is ontzettend verve lend, dat is heel erg jammer. Je hebt eerst een pioniersfase en dan moeten die men sen na twee jaar in een nieuwe structuur gaan lopen, in een wat rustiger geleid be drijf. De pioniers blijven improviseren en dat lukt niet meer. Dan krijg je het eerste of tweede echelon wat daar binnen komt: die mensen die willen planmatig werken. Dat botst. Je hebt die pioniers nodig om je be drijf op te starten. Dus niet iemand die na acht of negen uur naar huis gaat, maar iemand die zegt: die tent móet en zal draaien. Dat zijn natuurlijk gouden kerels, maar om die doordouwers te structureren, dat ze inderdaad ingepast worden in een geleide organisatie, dat is vaak moeilijk. Die mensen moeten hun mentaliteit veranderen en dat valt niet mee. Een voorbeeld: er staat een machine, die zonder veiligheidskap draait. Zowel de produktie- als de veiligheidsman zeg gen: die machine moet en zal draaien. Een produktielijn bij ons is driehonderd meter lang en in die lijn is altijd wel een machine waarvan een kabeltje verkeerd is verbonden. Dus die kerels rukken de veiligheidskap eraf en tijdens de produk tie starten ze die machine op. Dat mag natuurlijk in wezen helemaal niet, dat kun je nu niet meer accepteren. Dan moet je die meneer die het in de eerste periode heel goed gedaan heeft, zeggen: dat mag je niet meer doen. Nou, zo'n figuur zal altijd blijven zeggen: dat ging toen en dat gaat nou nog. Dat is na tuurlijk niet zo. De mensen van het eer ste uur, die je bitterhard nodig hebt, lo pen dan vaak de wat meer professionele mensen voor de voeten. Daar zal men niet gelukkig mee zijn. Hou me ten goede: het zijn uitzonde ringen, maar ze komen wel voor. Helaas moeten er aan dit bureau wel eens pijnlij ke gesprekken worden gevoerd. Ook een heleboel prettige. Wij zijn hier begonnen met veertig mensen en nu zijn het er tweehonderd. Er zijn een heleboel men sen hier binnengekomen als monteur en die zijn inmiddels chef van de werkplaats of afdelingshoofd. We hebben wel steeds geprobeerd om onze eigen mensen de eerste promotiekansen te geven. Maar ik heb ook duidelijk góede men sen gehad, die ik heb moeten vertellen: joh, het spijt me, maar nou hebben we twee, drie gesprekken gehad en het blijkt dat je blijft improviseren en je blijft pio nieren, dat gaat niet. Dus je past je aan aan de organisatie of sorry, dan moet je maar elders naar een baan gaan zoeken. Dat is toch wel een aantal malen ge beurd. Dat is- niet leuk, want dat zijn vaak hele goede mensen die je hebt. Met tranen in de ogen moet je die laten gaan. Er is echter ook wel zoiets als een alge meen belang. U probeert Fri d'Or als een hoogwaardig produkt in de markt te positioneren. Hoe stemt U Uw organisatie op dat doel af? De motivatie van het personeel is in feite de A en O, zoals de Duitsers zeggen. Wij proberen met redelijk succes het Ja panse systeem binnen het bedrijf in te voeren om de kwaliteitscontrole te ver leggen van het lab en controle-afdeling naar de produktie. Alle mensen die bij ons de laatste tijd zijn aangenomen, be ginnen niet in de produktie maar in de kwaliteitscontrole en gaan daarna over naar de produktie. Wat voor mensen zoekt U voor Uw or ganisatie? We hebben hier een agressief manage ment. Wij zijn zeer sterk marktgericht, we produceren wat de markt vraagt. Dui delijk een stukje agressiviteit: als de markt dat vraagt, dan zullen we dat moe ten maken. We móeten er komen. Die mentaliteit is er niet alleen bij mij, maar ook bij de mensen die je om je heen creëert. Je zoekt toch je soort, mensen die dezelfde inslag hebben. Op zaterdag lopen hier bijna altijd twee topmanagers rond. Die mensen zijn makkelijk te vinden? Er zijn echt een heleboel goede mana gers. Dat is hel voordeel van de jaren tachtig, er zijn een heleboel mensen die echt willen winnen. Ik denk dat we een heleboel goede managers hebben in Ne derland en dat er nog een heleboel men sen rondlopen die een goede manager willen worden. Ik vind het op dit mo ment niet moeilijk om een goed manage ment te vinden, in tegenstelling tot alle berichten die er zijn dat die goede mana gers naar het buitenland vluchten. Er zijn heleboel mensen die hard willen wer ken en die hard werken ook. Ik denk dat dat wel een verschil is met de jaren ze ventig. De mensen worden wellicht ook harder. Ik denk niet dat de mensen zo hard worden tegen elkaar. Ik denk toch dat het besef de laatste jaren heel sterk ge groeid is, dat je het met elkaar moet doen. De man alleen kan niet winnen. De man kan nog zo'n winnaar willen zijn, maar als hij het alleen moet doen, zaltie nooit winnen. Dat betekent dat het teamwork heel sterk is gegroeid. Ik denk ook dat als er geen teamwork is, het be drijf niet tot bloei komt. Dat is de eerste vereiste voor succes binnen het bedrijf. Hoe motiveert U Uw werknemers? Wij proberen onze mensen Fri d'Or- minded te maken, dat iedereen voelt dat ie geen nummer maar een teamlid is. Daar moet elk bedrijf mee bezig zijn, maar zeker een snel groeiend bedrijf, om dat het gevaar bestaat dat je met zoveel andere dingen bezig bent, waardoor het personeelsbeleid achteraan komt. De functie op de vloer is net zo belangrijk als een leidende functie. Als de top van het bedrijf heel enthousiast bezig is, maar op de werkvloer is men Ongeïnte resseerd, dan komt er van de hele pro duktie niets terecht. Per week vertrekken hier zeventig tot tachtig auto's geladen met onze produk- ten. Er gebeurt bij dergelijke hoeveelhe den natuurlijk altijd wel wat, dat is ge woon niet te vermijden, maar procentu eel vind je dat bijna niet meer terug. Er kan ergens een temperatuur even uit het oog worden verloren. Dat produkt wordt niet verladen, no way. Die tachtig auto's moeten honderd procent in orde zijn. De fout mag nooit buiten de deur gaan. De klant mag nooit van de fout merken. Maar er worden natuurlijk dagelijks fou ten gemaakt. Hoe reageert U daar op? Een voorbeeld. Binnen het bedrijf staat iemand en die gooit verkeerde olie in de motor: motor weg. Kosten tiendui zend gulden, hebben we meegemaakt. Dan kun je natuurlijk niet zeggen tegen zo'n man: dat is het gat van de deur, vlieg er maar uit. Daar wordt mee ge sproken en de man wordt op zijn fout ge Directeur De Boef rechtsbij de lopen de band: „Ook nu ben ik nog genegen een hele nacht mee te draaien - FOTO DE STEM /DICK DE BOER Wij proberen onze mensen Fri d'Or-minded te maken". - FOTO ARCHIEF DE STEM wezen. Als je de mensen echt vertelt wat de consequenties zijn, dan komt het niet meer voor. We hechten veel waarde aan werkoverleg. Tijdens het opstarten van het bedrijf hing dat er wat bij, maar na twee jaar moet je dat hebben. Elke vrij dagochtend zitten de produktiemanga- gers aan tafel met het hoofd van de afde ling kwaliteitscontrole en dan worden al le problemen van de week doorgespro ken. Dat wordt genotuleerd zodat we ook weten waar zwakke plekken in de fa briek zitten. Die vergadering gaat al-tijd door. Dat is de organisatorische invalshoek. Ik kan me niet voorstellen dat U onder fouten vrolijk blijft. Chagrijnig zijn is des ondernemers, een ondernemer is vaker in de situatie om geprikkeld te zijn dan degene die on deraan staat. Dat denk ik wel. Als een beslissing is genomen en het duurt lang voordat ie wordt uitgevoerd, dan word je prikkelbaar ja. Dan wordt het heel verve lend, want dan frustreert een manager ook de andere afdelingen. Ander voorbeeld. Kom je op een afde ling, zeggen ze: juist als door het be drijf loopt, doet die machine het net niet. Nou, dat is natuurlijk niet zo. Dat maken ze mij tenminste niet wijs. Dan ben ik boos. Dan wordt een persoon op bepaal de gevolgen gewezen, maar niet en pu blic. Ik zal ook zijn manager niet passe ren, altijd via het hoofd van de afdeling. In de opstartperiode loop je gelijk naar de man op de vloer, maar in deze fase moet je dat niet meer doen. Met hel groeien van de organisatie zal Uw werk zijn veranderd. Staat U door de bu reaucratisering verder van de werkvloer af? Een bureaucratisering binnen je be drijf is niet te vermijden. Ik sta daardoor wat verder van het bedrijf. Dat vind ik persoonlijk erg jammer: dat de persoon lijke contacten vervagen. Dat vind ik een stukje^erarming van het bedijf. Het lei den van het bedrijf wordt niet moeilijker. Ik denk niet dat je als directeur alle de- tailzakgn moet weten. Dat er onderdeel van driehonderd gulden kapot gaat of zo. Denkt U dan niet als directeur/aandeel houder: dat zijn mijn driehonderd gulden? Oh, ik zeg heel vaak: zou je de besls- sing ook nemen als het je eigen centen waren? En dat werkt vaak heel goed. Zou je nou ook een auto naar Amsterdam sturen, als je 'm zelf moest betalen. Een snelle groeier kan problemen met de financiering krijgen. Banken willen dan graag een vinger in de pap. Wij zouden nog sneller kunnen groeien, maar dan loop je de kans dat je de controle over je bedrijf of bepaalde af delingen verliest. Eén van de problemen kan de liquiditeit zijn. Je zult zowel je korte termijn als je lange termijn plan ning in de gaten moeten houden, Als je een van die twee niet voldoende in de ga ten houdt, loop je vroeg of laat vast. Er zijn landen waar de marge niet groot is en waar ik zeg: laten wij daar maar niet meer groeien en laat dat maar des con currenten. Nog even die bureaucratisering. Uw werk is abstracter geworden? Mijn werk in de beginperiode was de fabriek technisch te laten draaien, maar we haden daarnaast geen verkoop, geen boekhouding, we hadden niks. In het be gin waren we 24 uur per dag bezig. Je moet je financiële afdeling van de grond tillen, je moet je produktie, technische dienst en verkooporganisatie opzetten. In het begin zat zestig procent van mijn tijd in de produktie, op dit moment is dat niet meer dan vijf procent. Produktie kun je heel makkelijk laten doen. Ik pak te gewoon mee aan, maar ook nu ben ik nog wel genegen om een hele nacht mee te draaien als het nodig is. En dat doe ik dan ook wel eens. Ik denk dat dat het ook een stukje motivatie aan de mensen geeft. 24 uur per dag is nog eens iets anders dan een 36-urige werkweek. Ik durf zonder schroom te zeggen dat wij wars zijn van arbeidstijdsverkorting. Bij Fri d'Or wordt 42 2/3 uur per week gewerkt. We praten nu over doorgaan met 42 2/3de uur of teruggaan naar veer tig of 38 uur. Veertig uur zie ik niet ge beuren, als we teruggaan dan ineens naar 38 uur. Onze mensen prefereren volgens een enquête allemaal geld in het zakje boven werktijdsverkorting. En U? Wij zitten hier pas vier jaar. Wat is nou vier jaar voor een bedrijf? Des te kleiner je organisatie is, des te flexibeler is je bedrijf. Daarom hebben we gezegd: we willen zo min mogelijk mensen heb ben, omdat er ook nog zoiets als een scholing is. Je traint makkelijker vijftig man dan honderd. Die periode zijn we voorbij, in hét begin hadden we nauwe lijks tijd om mensen te trainen, nu wel. Iedereen die nu in ons bedrijf komt, wordt twee, drie maanden getraind voor dat ie echt in het diepe water wordt ge gooid. De mensen die in het begin kwa men werden nog geen uur getraind. Daar staat de machine: draaien met dat ding. Kijk, 42 2/3 uur kunnen we natuurlijk niet volhouden, dat is een duidelijk zaak. Dat gaat tegen alle politieke" en maat schappelijk ontwikkelingen in. Maar voor U persoonlijk hoeft arbeidstijd verkorting niet? Persoonlijk denk ik nog altijd dat de veertig uur per week een goede zaak is, ik beft, persoonlijk een tegenstander van korter werken. Werken is gedeeltelijk een hobby voor me. Ik durf ook eerlijk te stellen, dat ik niet voor het geld werk. Ik vind het gewoon leuk om een bedrijf mee opgezet te hebben. Er zijn hier een hele boel mensen die daar hun inkomen van hebben. We hebben een bedrijf opge bouwd dat binnen onze marktsector dui delijk een begrip is geworden. Ik denk dat er nog een heleboel mogelijkheden en een goede toekomst voor ons liggen bin nen de markt. Ik vind het leuk daar aan te bouwen en te zien dat er mensen rond lopen die plezier in hun werk hebben. U bent binnen vier jaar van aardappel handelaar opgeklommen tot fabrieksdirec teur met tweehonderd man personeel onder U. Geniet U van die status? Neen, dat is het laatste wat ik zou wil len. Dat zit misschien wel een beetje in mijn achtergrond: één van de beste eigenschappen van de mens is grootmoed eri geen hoogmoed. Het is oh zo'n klein stapje van succes naar niets, dat is echt maar een heel klein stapje. Er zijn zo ont zettend veel factoren bmnen het bedrijfs leven die een goed manager toch niet kan voorzien. De prijzen van onze grondstof fen variëren ontzettend. Eén misoogst zullen we echt wel overleven, maar nou zou je eens twee misoogsten hebben, dan ben je nog niet omgekiept, maar je slaat wel om van een succesvol bedrijf naar een verlieslijdend bedrijf. Wee je gebeente als je jezelf op een voetstuk gaat plaatsen! Blijf met beide benen op de grond staan! Dat komt ook voort uit mijn geloofsopvatting. Een ze kere predestinatie, een calvinistische ach tergrond, een zekere soberheid. Ik heb voordat we dit bedrijf hadden, elders gewerkt en daar ging het niet an ders aan toe dan bij dit bedrijf, Ik kan hier ook nauwelijks meer uren werken dan ik bij het vorig bedrijf gedaan heb. Ik ben bijna altijd als eerste op kantoor. Ik ben een ochtendmens. Om half acht ben ik op kantoor en ik ga nooit voor half zeven naar huis. Ik vind dat de mens de opdracht heeft om te werken, dat is een persoonlijk uit gangspunt. Zeker gezien mijn leeftijd zou ik niet op mijn lauweren gaan rusten, zo ik het al kon. Ik heb er geen enkele be hoefte aan, integendeel. U bent feitelijk gesettled. Ja. ik denk het wel. Maar ach. Ik vind dat wij nog zo ontzettend veel dingen moeten doen, over tien jaar moeten we nog maar eens kijken. De Heer heeft het beste met U voorgehad. Dat hoop ik (lacht), dat hoop ik. Ik ben beslist geen bourgondiër. Ik ben geen carnavalsvierder, ik werk die dagen gewoon door. Ik kan de zon best in het water zien schijnen, maar wat dat aan gaat heb ik toch mijn eigen levensstijl en die blijf ik houden. ZATERDAG 25 ME119< Door Henk Eg DIRECTEUR Wim B naar Amsterdams Sted met de Hermitage-e Rotterdamse carrière te sluiten, raakte op h persconferentie geïrrit Hem werd de - overi gestelde - vraag voorgeleg brandt Research (de Ned taire commissie die de laa de hele wereld Rembrand te verklaren) denkt over van de Hermitage? Beeren, die wat meer s toegewenst bij de waarsc' lastiger vragen die hij str dam moet beantwoorde broze draad die Nederlan verbindt. Het woord niet, maar je voelde ze 1 achter Van Ruisdael e staan. Bovendien had B van de afdeling westerse k mitage - een 65-jarige da uit 1954 en een kapsel ui zich, waartegen hij 'höfli perfect Frans en Duits) Had hij niet juist verteld h ze expositie tot stand was Kijk, Rotterdam en Le wat gelijksoortige belange vens. Daar waren ze in 19 komen toen een Rotterd in Leningrad was. Toen idee dat 'cultuur' een p~ de vlag zou zijn boven al Mensen van goede wil, of communistisch regime is. En Beeren vertelde da van WVC, met een vin soms nogal moeilijk had kelijk van politieke verk naderingen. Hij accentu blemen méér bij de Ned Russische regering gelege fin, de staf van Boymans naar Leningrad om 41 sc zoeken, die voor het eers den verlaten. Het Russische hoofd Boymans, gaf tekst en Hollanders wisten waaro den. Ze kennen hun Go ET is een geniaal id om dit onderwerp nu ee niet te bekijken vanuit d kunstenaar of het genre, vanuit het specifieke m nooit eerder gebeurd". A Evert van Uitert bij zijn op de tentoonstelling 'H ogen zagen één model' e daarbij horende boek 'T Trompert, een leven als 'geniale idee' is van de B Erits Huijsmans, die al e zeven 'Truzen' verzamel geschilderd of gekneed lijve'. Door Henk Eg FRITS Huijsmans u Zoom en voormalig tenaar van Breda he model- en portretfot bij gebrek aan goed dat wat de mist in ge tic voor beeldende k ten in de kunstwereld zijn vrouw verzamelaa len. Daarbij kwam al spo overleden Truus Tromp kijken. Zij had immers heel beroepsmatig als voor studenten en kuns vaak een grote naam Snitker, die ook Truus had en in wiens galerie t de eerste expositie van door Nederland, Belgi' plaatsvindt, zei: „Ik heb die vrouw zo'n 250.000 moet zijn!". Frits Huijsmans is er d om zijn verzameling ruim 400 Truzen van stilletjes in de map te h cr iets mee gedaan. Zo li boek, uitgegeven door V levensschets van Truus vader was een Bredase de kunstenaar Ben Gu ringen aan Truus op. Hi met haar; 7 jaar als stud

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1985 | | pagina 28