cans!
iner: feestelijk en betaalbaar
DRANKJES ZONDER ALCOHOL
De Sony Betamovie
PIESSENS
ROLLUIKEN
I
)uartz
Fil.: A. WILLE
SLIJTERIJ
„DE VRIJBUITER"
Calu wé - Koewacht
enebqiebespabeno
ibbbaakbeveiugehd
taf 69.-
[vegetarische
DE SUTTER
Noordstraat 6
GROEDE
Tel.:01171-1639
mov-frt
in DINSDAG 13 DECEMBER 1983
ELLEN
KLAAR
lelissen
trtz voor f 89,-.
>-kloosterzan
148-1836
i VARIATIE
KERSTMENU
s Werelds eerste videocamera met inqebouwde recorder.
Nu te koop bij:
FOTO
JONGE JENEVER Burghof
BESSENJENEVER Burghof
GRAND MARNIER Rouge
14.95
10.95
27.95
7.50
'\i:rki)Ri:ixu>.\xel
TEL mho-: j
KERSTMENU 1983
ƒ42,50
117
113-15
Indijke
mden ring met
konia
njer verlovings-
ngen
etll pluspunten:
superieure
quartz-techniek
uren, minuten,
seconden
12/24 uurskeuze
dag, datum (continu)
automatische
kalender
stopwatch 1/100 sec
alarm
uursignaal
verlichting
mineraal glas
waterwerend (3 aW
bare toptechniek-
Mei Kerstmis flink uitpak-
ken. dat kan. maar niemand
zegt dat dat ook werkelijk
moetIn deze economisch
moeilijke tijd gaan er steeds
meer stemmen op om het
wat kalmer aan te doen.
00k met Kerstmis. Gezellig
heid is immers niet afhanke
lijk van hetgeen u op tafel
zet. Zonder al te veel geld
jit te geven kunt u toch wat
lekkers op tafel zetten. En
lussen canard a rorange en
boerenkool met rookworst
liggen nog vele mogelijkhe
den.
Een menu samenstellen vraagt
meer ti|d dan u denkt Er moet met
diverse factoren rekening gehou
den worden zoals bepaalde dieten.
eetgewoonten van de gasten (ve
getariërs Ook kinderen vormen
een groep die speciale aandacht
vraagt Het is belangrijk dat u de
lijd neemt om op uw gemak alles te
overwegen
Een uitgebreid feestdiner be
staal altijd uit meerdere gangen.
Deze gerechten worden in een be
paalde volgorde opgediend De
vuistregel hiervoor is van zacht,
minder uitgesproken van smaak,
naar gekruid en sterk van smaak
en van koud naar warm Bij twee
hoofdgerechten komt altijd eerst
vis en dan vlees. Bij twee vleesge
rechten komt wild altijd het laatst
tr moet voldoende afwisseling
Krijgt u gasten te eten waar
van u weet dat ze vegetarier
zijn of om een andere reden
liever geen vlees of vis eten,
dan valt dit menu op een sim
pele manier, aan te passen
in plaats van ossestaartsoep
kunt u -eveneens uit blik - een
smakelijke uiensoep serveren.
Als u er een beetje geraspte
kaas bovenop strooit (die
smelt vanzelf door de hitte van
de soep) wordt hij nog lekker
der
Aangezien u toch champig
nons in huis hebt. kunt u de
vegetarische gast trakteren op
een champignon-pasteitje.' De
ragout maakt u als volgt:
champignons snijden en ko
ken met een beetje water en
een kruidenbouillonblokje. In
een ander pannetje een beetje
boter smelten, de pan van het
vuur halen en ruim tweemaal
zoveel bloem erdoor roeren.
Dan met een kleine soeplepel
zijn in de verschillende gangen,
zowel wat smaak als wat uiterlijk
betreft Het oog wil ook wat Varia
tie in kleur is heel belangrijk. Ge
rechten die weinig kleurigs hebben
kunt u ophalen met een simpel ac
cent zoals een takje peterselie of
een plakje tomaat
telkens een beetje van het
kookvocht van de champig
nons bijvoegen, roeren en
weer opkoken tot een dikke,
gladde saus is ontstaan Ten
slotte de champignons toevoe
gen en eventueel wat peper.
Als hoofdgerecht is een spi-
nazie-omelet erg lekker en
simpel te maken. Laat hiervoor
per persoon ongeveer een ons
diepvries-spinazie ontdooien
en roer er een gelijke hoeveel
heid geraspte |onge of belegen
kaas doorheen. Als de kaas
gesmolten is, is de vulling
klaar. Bak een omelet van i
twee geklutste eieren, een
slokje melk en wat peper en
zout, schep de spinazie met
kaas erop en vouw hem ten
slotte dubbel. Dit gerecht is
nogal 'machtig'; je kunt er niet
veel van op. Hebt u nog wat
witlof over. dan kunt u deze
ook, rijkelijk bestrooid met l
kaas, een half uurtje in de
oven zetten en in plaats van de i
spmazie-omelet opdienen als i
hoofdgerecht. Uw vegetari-
sche gast zal dan niks te kla-
gen hebben.
Bij het opstellen van het menu
moet ook rekening gehouden wor
den met de keukenapparatuur die
u tot uw beschikking heeft Er zijn
altijd maar een beperkt aantal
branders en als er twee gerechten
achter elkaar in de oven moeten
kan dat problemen geven
Heeft u gekozen voor een be
paald menu. dan kunt u meteen
aan de slag Met de boodschap
penlijst in de hand kunnen alvast
inkopen gedaan worden Eerst het
blikwerk en de w'ijn De verse pro-
dukten kunnen pas op het laatst in
gekocht worden
Na al deze goede raadgevingen
hebben wij voor u een makkelijk
kerstmenu samengesteld waarvan
alle ingrediënten in de supermarkt
te koop zijn
Ons menu ziet er als volgt uit
Salade Tropical
Oxtail clair
pasteitje
cordon bleu met witlof
en Parijse
aardappeltjes
kwarkpudding met kiwi
kaasplateau.
De salade Tropical, geserveerd
in coctailglazen bestaat uit een
mengsel van stukjes mandarijn (uit
blikt plak|es banaan, stukies ap
pel. blokjes kaas en plakjes
augurk. Het fruit bedruppelen met
citroensap om verkleuren te voor
komen Het sausje wordt gemaakt
van Bulgaarse yoghurt, zout. peper
en kerrie.
De heldere ossestaartsoep uit
blik wordt als het kan geserveerd
in kleine kop|es De liefhebbers ne
men er een scheutje Madeira in.
Intussen staan de pasteibakjes
in de oven warm te worden. Aan
het blikje ragout worden extra ge
smoorde championnetjes en een
scheutje sherry toegevoegd De
bleke ragout garneren met een tak
je peterselie.
De cordon bleu kan van tevoren
worden ..aangekleed" Een dik
kalfslapje wordt opengesneden
Daartussen een plak ham en een
plak kaas. Met een prikkertje dicht-
steken en paneren Het vlees wordt
op het laatste moment gebakken
Bij dit pittig kalfslapje worden Parij
se aardappeltjes en witlofsla geser
veerd
De kwarkpudding is eenvoudig
te maken met een pak kwarktaart
mix Het kwarkmengsel wordt in
een met rauw eiwit ingesmeerde
puddingvorm gedaan Als de
kwarkpudding gestort is wordt de
ze gegarneerd met plakjes kiwi en
rode franse vruchtjes
Het diner wordt besloten met
een plateautje kaas. Probeer eens
diverse soorten Hollandse kaas
Ook Nederland heeft schimmel
gaten en kruidenkaas. Bij deze
kaas kan heerlijk bij het laatste
restje wijn nagetafeld worden
Op culinair gebied hebben
ze geen grote naam; als het
over wijn gaat geven ze ook
meestal niet thuis maar valt het
woord cocktail, dan ben je bij
de Amerikaan aan het goede
adres. Het mixen van cocktails
daarover hoe/ je een Amen-
kaan niets te vertellen Zoals
wij voor het eten nog een pilsje
ot borreltje pakken, zo mixt de
inwoner van de Verenigde Sta
ten nog snel even Martini ot
Manhattan. Maar cocktails zijn
met aan een uur van de dag
gebondenMet meer dan 800
recepten is er voor elke gele
genheid wel een cocktail te
vinden.
Rare naam eigenlijk cocktail
(staartveren van de haan).
Over het ontstaan van deze
naam zijn dan ook talloze ver
halen In omloop. Een greep uit
de doos: het woord zou zijn af
geleid van coquetel, een woord
dat in de omgeving van Bor
deaux werd gebruikt om een
gemengd drankje aan te dui
den. Paardenhandelaren in het
Wilde Westen zouden hun die
ren een mengsel van alcohol te
drinken hebben gegeven als ze
wat futloos waren. Na dit op-
kikkertje bewogen ze vrolijk
Borreluurtje op
z'n Amerikaans
hun staart (to cock a tail) De
veelkleurigheid van het drankje
deed een barbezoeker uitroe
pen dat die drankjes wel hane-
veren leken,,,, Enfin van prin
sessen tot Ierse barmeisjes
schijnen iets van doen te heb
ben gehad met het ontstaan
van de cocktail, Wie voor de
feestdagen iets anders wil dan
de traditionele borrel zou best
eens wat kunnen experimente
ren met cocktails.
Er zijn op dit gebied tal van
boeken te koop die een goed
Inzicht geven In cocktails
maken en het gereedschap
dat daarvoor nodig ie. Begin
niet al te Ingewikkeld: een
shaker, zeefje, karaf en roer
staat zijn meestal wel vol
doende voor zo'n eerste
keer. Slaat het aan bij familie
en vrienden dan zijn straks
verjaardag, St. Nicolaas en
andere cadeautjesdagen,
een Ideale gelegenheid het
„Instrumentarium" op pro-
fesstoneel niveau te bren
gen.
Als eetlustopwekker moet de
cocktail droog zijn maar wie de
maaltijd ermee wil bekronen
moet een tluweel zachte drank
uit de shaker laten vloeien. De
meest bekende droge cocktail
is wel de Martini, Een met al te
ingewikkeld drankje (mengsel
van gin en vermouth) dat wel
met veel zorg moet worden
klaargemaakt. De Martini moet
goed geroerd en ijskoud zijn.
Het is daarom het beste de gin
en vermouth in de ijskast voor
te koelen. Het mengsel 12 de
len gin 1 deel vermouth (liefst
droge) moet in een karaf met
ijs goed worden doorgeroerd
en daarna in een gekoeld glas
worden geschonken Met een
olijf (ontpit ot gevuld) is de
Martini serveer-rijp In plaats
van m een glas op voet kunt u
de cocktail ook on-the-roek
serveren Voor een cocktail na
het eten zult u meestal wol een
shaker nodig hebben. Hierin
gaat namelijk vaak slagroom li-
keur Yellow Fingers is zo'n
cocktail: 1 deel gin. 1 deel bra-
menlikeur, V» deel bananenh
keur, Vs deel slagroom Alles
goed schudden in de shaker
met ijs en door een zeefje in de
glazen gieten
Wat moet je met de feestda
gen als je Je niet wilt, kunt of
mag 'bezondigen' aan de al
cohol en je omgeving druk
bezig is aan Bacchus te offe
ren? Wat gedaan om toch het
glas te kunnen heffen en om
gezellig 'mee te doen'? Het is
soms moeilijk om iets te vin
den ter vervanging van de
veie spirituele dranken.
Hoewel het gebruik van al
coholhoudende dranken
jaarlijks, en zeker in de de
cembermaand, toeneemt, is
ook het aanbod groter ge
worden van de 'non-alcoholi-
ca', die een waardige vervan
ging zijn voor het 'geestrijk'
nat. Dit omdat de vraag er
naar toch ook flink stijgende
is.
Om te beginnen zijn er de
frisdranken en vruchtensap
pen; de traditionele keuze
naast de wijnen en bieren
Vooral de wat veredelden on
der deze dranken, zoals jus
d 'orange en druivensap, zijn
de 'grote vervangers' op de
receptie en aan het diner.
Sterk in opkomst in deze is
ook het mineraalwater.
Commercieel directeur
Th.J.M. van Hedel van de
Bredase Hero-fabriek: „De
warenwet maakt onderscheid
tussen mineraal- en bronwa
ter. Het eerste moet bij de
bron afgevuld zijn en er mag
niets aan worden toege
voegd. Bronwater mag met
tankwagens worden ver
voerd en elders afgevuld
worden, eventueel met toe
voeging van sporen van zou
ten.
Vruchtendranken bestaan voor
tien procent uit vruchtenextract en
voor de rest uit suikers, smaakma
kers en natuurlijk water. De term
'nectar',in tegenstelling tot wat bij
het publiek wordt gedacht, houdt
voor de warenwet een verdunning
van vruchtensap met water in De
'sappen' zijn honderd procent,
dwz dat deze vervaardigd worden
uit een concentraat dat in Neder
land wordt verdund Van Hedel
„De markt voor het sap van uitge
perste vruchten dat direct gepas
teuriseerd wordt is uiterst klein. Te
meer daar de technieken voor het
concentreren en weer aanvullen
garant staan voor kwaliteitsbe-
houd Je drinkt dus jus d'orange
van Braziliaanse sinaasappelen
met Nederlands water
Bij diners is druivensap de
meest gewilde vervanger voor wijn,
geheel 'in stijl' naar keuze in wit of
rood. Van Hedel: „Druivensap is
niet zo uitgeêproken zoet als jus
d'orange Voor kinderen is mis
schien een cassis (van zwarte bes
sen) of cerise (van kersen) aan te
bevelen Vooral cassis is erg popu-
lair in ons land."
Hij weet ook te melden dat hef
gebruik van appelsap in plaats van
de aloude jus d'orange op recep
ties aan het toenemen is: „Appels
zijn voor sommigen wat trisser dan
sinaasappels.
Voor mensen die het gevoel wil
len hebben 'echt mee te doen' op
een feest zijn er zelfs 'bijna echte'
bieren en wijnen op de markt.
Wordt er champagne gedronken,
dan is er voor de met-alcoholge-
bruikers Babycham. maar hier zit
toch nog een ietsje alcohol in, al is
het dan te verwaarlozen in vergelij
king met 'de echte
De Verenigde Bierbrouwerijen
Breda-Rotterdam (SKOL) maken
'Malt Beverages', bier zonder alco
hol. Dit is echter geheel bedoeld
voor de Arabische markt Marijke
NienhuiS van de Bredase bierbrou
werij: „Op de Nederlandse markt
brengen wij het door ons afgevulde
Zwitserse Birell Het is 'alcohol
vrij' volgens de warenwet, dwz
met een alcoholpercentage van ten
hoogste een halt procent Nien-
huis „Dat percentage kan ont
staan door gisting in de fles zelf,
als het produkt de brouwerij uit
komt is het beslist alcoholloos."
Dit geldt ook voor de alcohol
vrije wijn, naar keuze wit of rood,
die Walraven en Sax, het verkoop-
bedrijf voor wijn en gedistilleerd
van de Bredase brouwerij, ver
koopt. Deze wi|n, afkomstig uit
Duitsland, heet Jung's en is naar
keuze rood of wit en kan ook sui
kervrij voor diabetici worden gele
verd (Jung's Silver).
De eerste ervaring van de ver
slaggever met Birell en Jung's
was niet ongunstig: Birell heeft
een duidelijk 'hoppige' smaak
en geeft de indruk van bier. Men
moet het wel ijskoud serveren.
De nasmaak is echter waterig.
Dat geldt ook voor de afdronk
van Jung's. De eerste indruk is
goed, maar later komt een wal
waterige kater. De traditionele
vervangers van de alcoholische
dranken lijken het dan te win
nen. Misschien is een bewust al
coholloos produkt beter als 're
plica' dan een waaraan gesleu
teld moet worden om de alcohol
te verwijderen.
Oostdam 51, 4551 CH Sas v. Gent, Tel. 01158-1274
Schildersbedrijf
Vraag vrijblijvend
Prijsopgave
/JEÊÊ
Kerst- en nieuwjaarsaanbiedingen tegen echte Vrijbuitersprijzen:
Een feestelijk geschenk of relatiepakket?
Wij verzorgen het graag voor U.
In diverse soorten. Prijzen v.a
Nieuwstraat 55
Tel. 01146-1396
chiii. ititl. restaurant'
Pikante soep „Shanghai" of Indische runderbouillon
met groente.
Cantonese loempiaatjes
„Vogelnestje" gevuld met vleesblokjes en groente
Gegrilde Chinese grote garnalen op stokjes
Originele Ajam Pangang
GEROOSTERDE KIP IN PIKANTE SAUS
Spare ribs
GEMARINEERDE VARKENSRIBBETJES
Rundvlees boemboe smoor
RUNDVLEES IN FIJNE INDISCHE KRUIDENSAUS
Witlof sambal udang
GESTOOFDE WITLOF MET KLEINE GARNAALTJES IN SAMBALSAUS
Atjar
Witte rijst
IJs met vers fruit
Koffie of thee met dejustif
Teneinde U volledige service te kunnen bieden, verzoeken wij U s.v.p.
TIJDIG te reserveren.
Voor meer informatie en reservering kunt U bellen: tel. 01155-2495.