cans! iner: feestelijk en betaalbaar DRANKJES ZONDER ALCOHOL De Sony Betamovie PIESSENS ROLLUIKEN I )uartz Fil.: A. WILLE SLIJTERIJ „DE VRIJBUITER" Calu wé - Koewacht enebqiebespabeno ibbbaakbeveiugehd taf 69.- [vegetarische DE SUTTER Noordstraat 6 GROEDE Tel.:01171-1639 mov-frt in DINSDAG 13 DECEMBER 1983 ELLEN KLAAR lelissen trtz voor f 89,-. >-kloosterzan 148-1836 i VARIATIE KERSTMENU s Werelds eerste videocamera met inqebouwde recorder. Nu te koop bij: FOTO JONGE JENEVER Burghof BESSENJENEVER Burghof GRAND MARNIER Rouge 14.95 10.95 27.95 7.50 '\i:rki)Ri:ixu>.\xel TEL mho-: j KERSTMENU 1983 ƒ42,50 117 113-15 Indijke mden ring met konia njer verlovings- ngen etll pluspunten: superieure quartz-techniek uren, minuten, seconden 12/24 uurskeuze dag, datum (continu) automatische kalender stopwatch 1/100 sec alarm uursignaal verlichting mineraal glas waterwerend (3 aW bare toptechniek- Mei Kerstmis flink uitpak- ken. dat kan. maar niemand zegt dat dat ook werkelijk moetIn deze economisch moeilijke tijd gaan er steeds meer stemmen op om het wat kalmer aan te doen. 00k met Kerstmis. Gezellig heid is immers niet afhanke lijk van hetgeen u op tafel zet. Zonder al te veel geld jit te geven kunt u toch wat lekkers op tafel zetten. En lussen canard a rorange en boerenkool met rookworst liggen nog vele mogelijkhe den. Een menu samenstellen vraagt meer ti|d dan u denkt Er moet met diverse factoren rekening gehou den worden zoals bepaalde dieten. eetgewoonten van de gasten (ve getariërs Ook kinderen vormen een groep die speciale aandacht vraagt Het is belangrijk dat u de lijd neemt om op uw gemak alles te overwegen Een uitgebreid feestdiner be staal altijd uit meerdere gangen. Deze gerechten worden in een be paalde volgorde opgediend De vuistregel hiervoor is van zacht, minder uitgesproken van smaak, naar gekruid en sterk van smaak en van koud naar warm Bij twee hoofdgerechten komt altijd eerst vis en dan vlees. Bij twee vleesge rechten komt wild altijd het laatst tr moet voldoende afwisseling Krijgt u gasten te eten waar van u weet dat ze vegetarier zijn of om een andere reden liever geen vlees of vis eten, dan valt dit menu op een sim pele manier, aan te passen in plaats van ossestaartsoep kunt u -eveneens uit blik - een smakelijke uiensoep serveren. Als u er een beetje geraspte kaas bovenop strooit (die smelt vanzelf door de hitte van de soep) wordt hij nog lekker der Aangezien u toch champig nons in huis hebt. kunt u de vegetarische gast trakteren op een champignon-pasteitje.' De ragout maakt u als volgt: champignons snijden en ko ken met een beetje water en een kruidenbouillonblokje. In een ander pannetje een beetje boter smelten, de pan van het vuur halen en ruim tweemaal zoveel bloem erdoor roeren. Dan met een kleine soeplepel zijn in de verschillende gangen, zowel wat smaak als wat uiterlijk betreft Het oog wil ook wat Varia tie in kleur is heel belangrijk. Ge rechten die weinig kleurigs hebben kunt u ophalen met een simpel ac cent zoals een takje peterselie of een plakje tomaat telkens een beetje van het kookvocht van de champig nons bijvoegen, roeren en weer opkoken tot een dikke, gladde saus is ontstaan Ten slotte de champignons toevoe gen en eventueel wat peper. Als hoofdgerecht is een spi- nazie-omelet erg lekker en simpel te maken. Laat hiervoor per persoon ongeveer een ons diepvries-spinazie ontdooien en roer er een gelijke hoeveel heid geraspte |onge of belegen kaas doorheen. Als de kaas gesmolten is, is de vulling klaar. Bak een omelet van i twee geklutste eieren, een slokje melk en wat peper en zout, schep de spinazie met kaas erop en vouw hem ten slotte dubbel. Dit gerecht is nogal 'machtig'; je kunt er niet veel van op. Hebt u nog wat witlof over. dan kunt u deze ook, rijkelijk bestrooid met l kaas, een half uurtje in de oven zetten en in plaats van de i spmazie-omelet opdienen als i hoofdgerecht. Uw vegetari- sche gast zal dan niks te kla- gen hebben. Bij het opstellen van het menu moet ook rekening gehouden wor den met de keukenapparatuur die u tot uw beschikking heeft Er zijn altijd maar een beperkt aantal branders en als er twee gerechten achter elkaar in de oven moeten kan dat problemen geven Heeft u gekozen voor een be paald menu. dan kunt u meteen aan de slag Met de boodschap penlijst in de hand kunnen alvast inkopen gedaan worden Eerst het blikwerk en de w'ijn De verse pro- dukten kunnen pas op het laatst in gekocht worden Na al deze goede raadgevingen hebben wij voor u een makkelijk kerstmenu samengesteld waarvan alle ingrediënten in de supermarkt te koop zijn Ons menu ziet er als volgt uit Salade Tropical Oxtail clair pasteitje cordon bleu met witlof en Parijse aardappeltjes kwarkpudding met kiwi kaasplateau. De salade Tropical, geserveerd in coctailglazen bestaat uit een mengsel van stukjes mandarijn (uit blikt plak|es banaan, stukies ap pel. blokjes kaas en plakjes augurk. Het fruit bedruppelen met citroensap om verkleuren te voor komen Het sausje wordt gemaakt van Bulgaarse yoghurt, zout. peper en kerrie. De heldere ossestaartsoep uit blik wordt als het kan geserveerd in kleine kop|es De liefhebbers ne men er een scheutje Madeira in. Intussen staan de pasteibakjes in de oven warm te worden. Aan het blikje ragout worden extra ge smoorde championnetjes en een scheutje sherry toegevoegd De bleke ragout garneren met een tak je peterselie. De cordon bleu kan van tevoren worden ..aangekleed" Een dik kalfslapje wordt opengesneden Daartussen een plak ham en een plak kaas. Met een prikkertje dicht- steken en paneren Het vlees wordt op het laatste moment gebakken Bij dit pittig kalfslapje worden Parij se aardappeltjes en witlofsla geser veerd De kwarkpudding is eenvoudig te maken met een pak kwarktaart mix Het kwarkmengsel wordt in een met rauw eiwit ingesmeerde puddingvorm gedaan Als de kwarkpudding gestort is wordt de ze gegarneerd met plakjes kiwi en rode franse vruchtjes Het diner wordt besloten met een plateautje kaas. Probeer eens diverse soorten Hollandse kaas Ook Nederland heeft schimmel gaten en kruidenkaas. Bij deze kaas kan heerlijk bij het laatste restje wijn nagetafeld worden Op culinair gebied hebben ze geen grote naam; als het over wijn gaat geven ze ook meestal niet thuis maar valt het woord cocktail, dan ben je bij de Amerikaan aan het goede adres. Het mixen van cocktails daarover hoe/ je een Amen- kaan niets te vertellen Zoals wij voor het eten nog een pilsje ot borreltje pakken, zo mixt de inwoner van de Verenigde Sta ten nog snel even Martini ot Manhattan. Maar cocktails zijn met aan een uur van de dag gebondenMet meer dan 800 recepten is er voor elke gele genheid wel een cocktail te vinden. Rare naam eigenlijk cocktail (staartveren van de haan). Over het ontstaan van deze naam zijn dan ook talloze ver halen In omloop. Een greep uit de doos: het woord zou zijn af geleid van coquetel, een woord dat in de omgeving van Bor deaux werd gebruikt om een gemengd drankje aan te dui den. Paardenhandelaren in het Wilde Westen zouden hun die ren een mengsel van alcohol te drinken hebben gegeven als ze wat futloos waren. Na dit op- kikkertje bewogen ze vrolijk Borreluurtje op z'n Amerikaans hun staart (to cock a tail) De veelkleurigheid van het drankje deed een barbezoeker uitroe pen dat die drankjes wel hane- veren leken,,,, Enfin van prin sessen tot Ierse barmeisjes schijnen iets van doen te heb ben gehad met het ontstaan van de cocktail, Wie voor de feestdagen iets anders wil dan de traditionele borrel zou best eens wat kunnen experimente ren met cocktails. Er zijn op dit gebied tal van boeken te koop die een goed Inzicht geven In cocktails maken en het gereedschap dat daarvoor nodig ie. Begin niet al te Ingewikkeld: een shaker, zeefje, karaf en roer staat zijn meestal wel vol doende voor zo'n eerste keer. Slaat het aan bij familie en vrienden dan zijn straks verjaardag, St. Nicolaas en andere cadeautjesdagen, een Ideale gelegenheid het „Instrumentarium" op pro- fesstoneel niveau te bren gen. Als eetlustopwekker moet de cocktail droog zijn maar wie de maaltijd ermee wil bekronen moet een tluweel zachte drank uit de shaker laten vloeien. De meest bekende droge cocktail is wel de Martini, Een met al te ingewikkeld drankje (mengsel van gin en vermouth) dat wel met veel zorg moet worden klaargemaakt. De Martini moet goed geroerd en ijskoud zijn. Het is daarom het beste de gin en vermouth in de ijskast voor te koelen. Het mengsel 12 de len gin 1 deel vermouth (liefst droge) moet in een karaf met ijs goed worden doorgeroerd en daarna in een gekoeld glas worden geschonken Met een olijf (ontpit ot gevuld) is de Martini serveer-rijp In plaats van m een glas op voet kunt u de cocktail ook on-the-roek serveren Voor een cocktail na het eten zult u meestal wol een shaker nodig hebben. Hierin gaat namelijk vaak slagroom li- keur Yellow Fingers is zo'n cocktail: 1 deel gin. 1 deel bra- menlikeur, V» deel bananenh keur, Vs deel slagroom Alles goed schudden in de shaker met ijs en door een zeefje in de glazen gieten Wat moet je met de feestda gen als je Je niet wilt, kunt of mag 'bezondigen' aan de al cohol en je omgeving druk bezig is aan Bacchus te offe ren? Wat gedaan om toch het glas te kunnen heffen en om gezellig 'mee te doen'? Het is soms moeilijk om iets te vin den ter vervanging van de veie spirituele dranken. Hoewel het gebruik van al coholhoudende dranken jaarlijks, en zeker in de de cembermaand, toeneemt, is ook het aanbod groter ge worden van de 'non-alcoholi- ca', die een waardige vervan ging zijn voor het 'geestrijk' nat. Dit omdat de vraag er naar toch ook flink stijgende is. Om te beginnen zijn er de frisdranken en vruchtensap pen; de traditionele keuze naast de wijnen en bieren Vooral de wat veredelden on der deze dranken, zoals jus d 'orange en druivensap, zijn de 'grote vervangers' op de receptie en aan het diner. Sterk in opkomst in deze is ook het mineraalwater. Commercieel directeur Th.J.M. van Hedel van de Bredase Hero-fabriek: „De warenwet maakt onderscheid tussen mineraal- en bronwa ter. Het eerste moet bij de bron afgevuld zijn en er mag niets aan worden toege voegd. Bronwater mag met tankwagens worden ver voerd en elders afgevuld worden, eventueel met toe voeging van sporen van zou ten. Vruchtendranken bestaan voor tien procent uit vruchtenextract en voor de rest uit suikers, smaakma kers en natuurlijk water. De term 'nectar',in tegenstelling tot wat bij het publiek wordt gedacht, houdt voor de warenwet een verdunning van vruchtensap met water in De 'sappen' zijn honderd procent, dwz dat deze vervaardigd worden uit een concentraat dat in Neder land wordt verdund Van Hedel „De markt voor het sap van uitge perste vruchten dat direct gepas teuriseerd wordt is uiterst klein. Te meer daar de technieken voor het concentreren en weer aanvullen garant staan voor kwaliteitsbe- houd Je drinkt dus jus d'orange van Braziliaanse sinaasappelen met Nederlands water Bij diners is druivensap de meest gewilde vervanger voor wijn, geheel 'in stijl' naar keuze in wit of rood. Van Hedel: „Druivensap is niet zo uitgeêproken zoet als jus d'orange Voor kinderen is mis schien een cassis (van zwarte bes sen) of cerise (van kersen) aan te bevelen Vooral cassis is erg popu- lair in ons land." Hij weet ook te melden dat hef gebruik van appelsap in plaats van de aloude jus d'orange op recep ties aan het toenemen is: „Appels zijn voor sommigen wat trisser dan sinaasappels. Voor mensen die het gevoel wil len hebben 'echt mee te doen' op een feest zijn er zelfs 'bijna echte' bieren en wijnen op de markt. Wordt er champagne gedronken, dan is er voor de met-alcoholge- bruikers Babycham. maar hier zit toch nog een ietsje alcohol in, al is het dan te verwaarlozen in vergelij king met 'de echte De Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam (SKOL) maken 'Malt Beverages', bier zonder alco hol. Dit is echter geheel bedoeld voor de Arabische markt Marijke NienhuiS van de Bredase bierbrou werij: „Op de Nederlandse markt brengen wij het door ons afgevulde Zwitserse Birell Het is 'alcohol vrij' volgens de warenwet, dwz met een alcoholpercentage van ten hoogste een halt procent Nien- huis „Dat percentage kan ont staan door gisting in de fles zelf, als het produkt de brouwerij uit komt is het beslist alcoholloos." Dit geldt ook voor de alcohol vrije wijn, naar keuze wit of rood, die Walraven en Sax, het verkoop- bedrijf voor wijn en gedistilleerd van de Bredase brouwerij, ver koopt. Deze wi|n, afkomstig uit Duitsland, heet Jung's en is naar keuze rood of wit en kan ook sui kervrij voor diabetici worden gele verd (Jung's Silver). De eerste ervaring van de ver slaggever met Birell en Jung's was niet ongunstig: Birell heeft een duidelijk 'hoppige' smaak en geeft de indruk van bier. Men moet het wel ijskoud serveren. De nasmaak is echter waterig. Dat geldt ook voor de afdronk van Jung's. De eerste indruk is goed, maar later komt een wal waterige kater. De traditionele vervangers van de alcoholische dranken lijken het dan te win nen. Misschien is een bewust al coholloos produkt beter als 're plica' dan een waaraan gesleu teld moet worden om de alcohol te verwijderen. Oostdam 51, 4551 CH Sas v. Gent, Tel. 01158-1274 Schildersbedrijf Vraag vrijblijvend Prijsopgave /JEÊÊ Kerst- en nieuwjaarsaanbiedingen tegen echte Vrijbuitersprijzen: Een feestelijk geschenk of relatiepakket? Wij verzorgen het graag voor U. In diverse soorten. Prijzen v.a Nieuwstraat 55 Tel. 01146-1396 chiii. ititl. restaurant' Pikante soep „Shanghai" of Indische runderbouillon met groente. Cantonese loempiaatjes „Vogelnestje" gevuld met vleesblokjes en groente Gegrilde Chinese grote garnalen op stokjes Originele Ajam Pangang GEROOSTERDE KIP IN PIKANTE SAUS Spare ribs GEMARINEERDE VARKENSRIBBETJES Rundvlees boemboe smoor RUNDVLEES IN FIJNE INDISCHE KRUIDENSAUS Witlof sambal udang GESTOOFDE WITLOF MET KLEINE GARNAALTJES IN SAMBALSAUS Atjar Witte rijst IJs met vers fruit Koffie of thee met dejustif Teneinde U volledige service te kunnen bieden, verzoeken wij U s.v.p. TIJDIG te reserveren. Voor meer informatie en reservering kunt U bellen: tel. 01155-2495.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1983 | | pagina 19