In deze
Gids-
Weekend:
Ee
De vrachtwagenchauffeurs haten de VAR A-serie
'Transport'. Een van hun bazen is 't met ze eens.
MMMj
ramma's
hét weekend
achterpagina
IGINA ZEELAND 5
-Jansteen
wemclub
ulst houdt
ïcreatieve
teerkamp
jen wijnkelder met beroemde namen.
Oesters, speenvarken aan het spit,
langoustines op een rooster, fazant en
reerug, een cocktailvan het huis'.
Gedisciplineerd personeel en een
directeur die in 1982 Manager van het Jaar
in België was. Waar hebben we het over?
Een eersteklas restaurant, een
vijfsterrenhotel? Nee: het is hotelschool
Spermalie in Brugge, een
opleidingsinstituut waar generaties
Vlaamse (en Nederlandse) meisjes zijn
geschoold tot vakkundige krachten in de
- betere - hotel- en restaurantsfeer.
Ambachtelijk
All-rou nd
Koning
Volwassenonderwijs
Duur
feestavond gehouden, tij.
welke de prijzen en her
ringen van het afgelopen
jen zullen worden uitge-
Micolaasactie - De Zonne-
m afdeling St.-Jansteen
t weer met de jaarlijkse
e om zieken een St.-Nico-
pakket te sturen. Deze ae-
'Zon in de schoorsteen'
Et de bedoeling om 5 de-
ber de betrokkenen een
tverwarmend zonnetje in
dekenkamer te laten ont-
gen.
tbal - Door de competitie
dag van zondag 13 novem-
speelt Steen 1 zaterdag 12
ember een vriendschappe-
e wedstrijd tegen Terneu-
se Boys 1 op het sportter-
te St.-Jansteen, aanvang
0 uur.
an een onzer verslaggevers
FLST - De Hulster zwem-
'eniging De Kikkers houdt
idag 20 november een re-
atieve meerkamp voor de
'enigingen aangesloten bij
NCS in het gewest Noord-
abant en Zeeland.
Dp deze dag ontvangen De
tkers zo'n 250 kinderen in
leeftijd van 6 tot 14 jaar, die
vel in de sporthal Den Dul-
rt als in het overdekt
embad de hele dag met ver-
ïillende spelen worden be-
gehouden.
Medewerking aan dit ge-
aren geven ondermeer Vei-
Verkeer Nederland en een
vrijwilligers. Burgemeester
Molthoff opent rond tien
r de wedstrijden en is aan
t eind van de dag weer pre-
ït om de prijzen uit te rei-
n. De ploegen die in de och-
ïduren aan de slag gaan in
sporthal, verhuizen na de
ich naar het zwembad en
ïgekeerd. De prijsuitreiking
jrdt verwacht omstreeks
00 uur in Den Dullaert.
itrum Open Hof, A. Gogelweg:
nd. 11.15 en 19 u. Lieve Vrouwe-
rk, Singel: zat. 19 en zond. 10 u.
uburg - Martinuskerk. zond.
30 u.
>mburg- Willibrorduskerk-
nd. 8.45 u.
mtelande - Catharinakerk: zat.
u. zond. 10 u.
DST - ZEEUWSCH - VLAAN-
EREN
linge - H. Hendrikus. zat. 19 u,
•nd. 8.30 en 10 u.
ulst - H. Willibrordus. zat. 19 u.
•nd. 9.30 en 11.30 u.
raauw - Maria ten Hemelope-
ng. zat. 19 u. zond. 9 u.
Jansteen - H. Johannes de Do-
ïr. zat. 19 u. zond. 8 en 10 u.
oschkapelle - H. Petrus en Pau-
s. zat. 19 u. en zond. 9 u.
'estdorpe - O. L. Vr. Visitatie, zat.
u. zond. 8 en 10 u.
engstdijk - H. Catharina. zat. 17
en zond. 10.30 u.
eikant - H. Theresia. zat. 19 u.
>nd. 10 u.
loosterzande - H. Martinus. zat.
J.30 u. zond. 9 en 10.30 u.
loewacht - H. H. Philippus en Ja-
)bus. zat. 19 u. zond. 8.30 en 10
.Lamswaarde - H. Cornelis. zat.
u. zond. 10 u.
Tieuw-Namen - H. Jozef. zat. 17 u.
ond. 10.30 u.
►ssenisse - H. Willibrordus. zat. 19
zond. 10.30 u.
toppeldijk - H. Gerulphes. zat. 19
zond. 8 en 10 u.
Sluiskil - St. Antonius. zat. 19 u.
ond. 11 u.
'erhole - H. Gerardus Majella. zat.
9 u. zond. 8 en 10 u.
kxel - H. Gregorius de Grote. zat. j
9 u. zond. 11 u.
'hilippine - O. L. Vr. Hemelvaart,
at. 17 u. zond. 9.30 u.
>as van Gent - Maria Hemelvaart.
;at. 19 u. zond. 9 en 11 u.
Zandstraat - H. Pastoor van Ars.
:ond. 10 u.
Perneuzen - H. Willibrordus(Tn-
liteitskerk). zat. 19 u. zond. 9.15 en
.0.30 u. Verrezen Christus - maand
.m. zat. 19 u. zond. 9.30 en 11 uur. j
ioek - H. Kruiskerk, zond. 10.30 u.
Zuiddorpe - H. Maria Hemelvaart.
:at. 17 u. zond. 9.45 u.
Terneuzen: (Grote Kerk) 10.00 uur.
ie heer A. Senf; (Goede Herder-
cerk) 10.00 uur, ds. N. Bouw; 19.00
rur, ds. D. Koelman; (Opstan- j
lingskerk) 10.30 uur, ds. D. Koel-
nan.
Waterlandkerkje: 11.00 uur, de
leer M.J. Pantekoek.
[Jzendijke: 9.30 uur, de heer Krui
denier.
Zaamslag: 10.00 uur, ds. C. Hoogen- j
doorn.
Zuidzande: 9.30 uur, de heer M-J
Pantekoek.
GEREF. KERKEN
Axel: 10 en 17 u. ds. T. da Costa.
Hoek: 11 en 17 u. ds. C. v.d. Meulen
uit Nij kerk.
Terneuzen: (Noordstraat) 10.30 U-
dhr. D. de Best. OpstandingskerK
9 en 17 u. dhr. D. de Best. i
Zaamslag: 9.30 en 15 u. ds. C. v.a
Meulen uit Nij kerk. t|
Aardenburg: 10.30 u. interk. diens
St. Baafskerk. t
Breskens: 17 u. ds. Q. v.d. Vrie ui j
Middelburg.
Oostburg: 9.30 u. ds. F. Ramaker»
uit Boekhout (B). F
Schoondijke: 10 en 15 u. ds.
Blokland uit Aalst.
CHR. GEREF. KERK
Zaamslag: 10 en 15 u. ds. L. V-
Meij.
GEREF. KERKEN (Vrijgemaakt)
Axel: 10 en 15 u. ds. J. Verkade.
Hoek: 10 en 15 u. ds. H. v.d. Berg-
Terneuzen: 9 en 15 u. ds. C. MeWe-
Zaamslag: 9.30 en 15 u. student n
Room uit Kampen.
DOOPSGEZINDE GEMEENTE
Aardenburg: geen dienst.
LEGER DES HEILS n.
Terneuzen: 10 u. heiligingssame
komst; 18.30 u. bidstond; 19 u. ve
lossingssamenkomst.
UBBBHB
door Rein van der Helm
BRUGGE (België) - Donder
dagmiddag, 12.30 uur. Restau
rant Hoeve Cortvriendt, gele
gen in een fraaie oude Brugse
wijk, vertoont een gezellige
aanblik. Keurig gedekte ta
fels, fonkelende glazen, glim
mend bestek en een lustig
„Voor onze laatstejaarsleerlingen is
het een soort stage. Men voelt zich
hier niet meer op school, maar in een
echt bedrijf", zegt schooldirecteur D.
Denys, terwijl hij trots de entourage
bekijkt.
De praktijk en het ambachtelijke.
Naast veel aandacht voor de vier mo
derne talen, economische en alge
meen vormende vakken, dé pijlers
waarop het onderwijs aan deze enige
hotelschool voor uitsluitend meisjes
De brigade treedt aan in Hoeve Cortvriendt, een der laatste haltes op het 6-jarig traject dat leerlingen van de ho
telschool Spermalie afleggen.
knetterend vuur in de open
haard.
Op het eerste gezicht een restau
rant van de betere klasse. Het is het
echter niet. Hoeve Cortvriendt, ge
noemd naar de laatste bewoner van
deze 16e eeuwse boerderij, is een van
de laatste haltes op het zesjarig tra
ject dat leerlingen van hotelschool
Spermalie moeten afleggen voor zij -
met een diploma op zak - de maat
schappij instappen en een plaats op
de arbeidsmarkt zoeken.
In Hoeve Cortvriendt wordt de
praktijk van een restaurant zoveel
mogelijk benaderd. Er komen gasten
'van buiten', die a la carte iets bestel
len. Gasten die de normale restau-
rantprijzen betalen en daarvoor ook
het nodige terugverlangen: goede
ontvangst, vriendelijke bediening en
(niet op de laatste plaats) lekker eten.
Fazant aansnijden leer je het
best met een ECHTE fazant
berust. „Onze school is een bekend
begrip op de arbeidsmarkt. Wij stel
len zelf hoge eisen aan onze opleiding,
die er in de eerste plaats voor de leer
lingen zelf is. Zij hebben er wat aan
als zij het ambachtelijke van het ho
tel- en restaurantwezen beheersen.
En daarmee worden zij iedere school
dag geconfronteerd", zegt directeur
Denys.
Een rondgang door de school, waar
560 meisjes studeren, leert wat hij
met praktijk en ambachtelijk bedoelt.
In een groot zelfbedieningsrestaurant
zitten talrijke meisjes te eten. „Dat is
de ploeg die straks de andere leerlin
gen en onderwijzend personeel ip het
schoolrestaurant moet bedienen. Deze
groep is nu echter de 'klant' van leer
lingen die gekozen hebben voor het
specialisme gemeenschapsrestaura
tie, wat bij u in Nederland de 'instel
lingskok' wordt genoemd".
Later bedienen deze meisjes, als
commis de rang, maitre d'hótel of
wijnkelner, hun mede-leerlingen in
het schoolrestaurant. Bepaalde ge
rechten wordan aan tafel voorgesne
den, wijnflessen (gevuld met water)
ontkurkt en uitgeschonken, gebruikt
servies weggehaald.
„Er bestaat een voortdurende wis
selwerking tussen de leerlingen", zegt
onderdirecteur L.V.M. Neefs. „Zij die
bedienen bekijken de tafelmanieren
van hun 'gasten', deze op hun beurt
letten op de bediening en op de kwali
teit van de gerechten die weer door
andere leerlingen zijn klaar gemaakt.
Volgende keer is de 'gast' weer ser
veerster en de serveerster kokkin".
De maaltijden op zich dienen weer
om de leerlingen een eetcultuur bij te
brengen, een soort savoir vivre dat bij
onze zuiderburen meer aanwezig is
dan bij ons, Nederlanders. „De leer
lingen gaan beseffen dat een maaltijd
meer kan zijn dan alleen snel het no
dige voedsel naar binnen werken. De
maaltijd kan een rustpunt zijn waar
bij men zich gezellig onderhoudt,
eventuele spanningen afreageert of
bepaalde schoolsituaties bespreekt".
Het menu in het schoolrestaurant
is van hoog niveau. Er prijkt zowel
zeetong als fazant op. „Is dat niet wat
luxueus?", vragen wij schuchter,
denkend aan de kale boterham met
de heer Denys. „Maar in feite is het de
praktijk waarmee ze later te maken
krijgen. In Nederland leert men op de
middelbare hotelvakscholen serveren
met piepschuimen biefstukken en
aardappels. Didactisch gezien ver
antwoord, maar praktisch gezien heb
ik mijn twijfels. Echt vlees en echte
aardappels zijn toch anders" (Onno
dig te zeggen dat deze echte produk-
ten door leerlingen zijn ingekocht, ge
controleerd en afgeleverd in een van
de zes keukens die de school rijk is.
Dit alles wel onder supervisie van le
raren en leraressen, waarvan er veel
afkomstig zijn uit de praktijk).
„Wij verzorgen een all-round-op-
leiding. Van koken, serveren en in
koop, tot receptie, magazijnbeheer en
als vervolgopleiding in het zevende
jaar, beheer. Daarnaast zijn wij vorig
jaar begonnen met een opleiding toe
risme, omdat ons vanuit de praktijk
signalen bereikten dat vah hoteliers
méér gevraagd wordt dan een goed
bed en een voortreffelijke maaltijd.
De mensen willen ook op het gebied
van ontspanning deskundige aanwij
zingen krijgen. En het is toch leuk als
je tegen een gast uit Rome kunt zeg
gen dat in de Onze Lieve Vrouwekerk
hier in Brugge een magnifiek beeldje
van Michelangelo staat. Of dat je te
gen een Fries kunt zeggen dat je de
Berenburger een voortreft elij ke
drank vindt. Dat zijn zaken die je
dan wel weer geleerd moet hebben en
ik zie deze vorm van bestudering van
het toerisme dan ook als een logische
uitbreiding van onze hotelschool",
zegt de heer Denys, een reizende am
bassadeur voor zijn school.
Het is ook hij die met de school 'de
boer opgaat'. Dat wil zeggen, aan de
buitenwereld laten zien wat de school
zoal kan. „Zo heb ik een paar jaar ge
leden veel moeten aandringen om on
ze school een uitgebreid banket te la
ten verzorgen in het Casino van
Knokke. Dat was zo'n succes, dat nu
de Casino-directie de vragende partij
is geworden".
Een speciaal soort koninklijke er
kenning kreeg Spermalie toen op 5
oktober 1982 leerlingen van de Brugse
hotelschool aantraden voor de bedie
ning bij een banket aan het Belgische
hof. „Tot dan had het protocol er zich
tegen verzet dat vrouwen aan het hof
bedienden. Op het naamfeest van on
ze koning, straks op 16 november,
mogen wij er weer zijn. Ik vind dat
een compliment voor onze school, zo
wel voor het onderwijzend personeel
als voor de inzet van onze leerlingen",
aldus de heer Denys.
De meisjes aan de Brugse hotel
school - afkomstig uit geheel Vlaan
deren en deels uit Nederland - krij
gen dezelfde opleiding als jongens op
de hotelscholen. „Het is een volwaar
dige opleiding, maar wel aangepast
aan de eigenheid van meisjes".
De hotelschool doet echter meer
dan leerlingen opleiden voor een
veeleisend beroep. Niet minder dan
560 volwassenen, variërend in leeftijd
van 18 tot 83 jaar, volgen een van de
zes cursussen die speciaal voor hen
worden gegeven. In blokken van 32
middag- en avondlessen van drie uur,
kan men zich wegwijs maken in ko
ken, vervolmaking koken, experi
menteel koken, flamberen-serveren-
voorsnijden, gastheer-vrouw, wij
nen-cocktails en andere dranken.
„Ik vind dat onze school wat dat
betreft een taak heeft op sociaal-cul
tureel gebied. Onze school wordt be
taald door de gemeenschap dus moe
ten wij de school ook beschikbaar
stellen aan die gemeenschap", is de
zienswijze van de Spermalie-directie.
Een korte toer door de diverse lo
kaliteiten, restaurantzalen en keu
kens (de leerlingen hebben donder
dagmiddag theorielessen) leert dat
met enorm veel plezier deze cursus
sen gevolgd worden. Ook hier geen
onderricht met piepschuim, maar
echte produkten variërend van knol
selderij tot fazant.
De kosten van de opleiding aan
Spermalie zijn dan ook niet gering en
flink hoger dan aan de rijkshotel
school. „Het feit dat wij veel met ech
te produkten werken, brengt hoge
kosten met zich mee. Dat moet na
tuurlijk betaald worden. Per school
jaar rekenen wij 60.000 BF en volgens
ministeriële richtlijnen komt hier
voor buitenlandse leerlingen nog
35.000 BF bij. Woont men minder dan
15 kilometer van de grens dan is dat
echter 14.000 BF. Voor ouders die dat
betalen moeten is dat een grote som",
zegt onderdirecteur Neels.
Opmerkelijk is dat veel van de
leerlingen afkomstig zijn uit land-
bouwkringen. Daar zegt men: als je
dan later niet gaat werken in hotel of
restaurant dan krijg je man in ieder
geval een vrouw die kan koken en
verzorgen. „En wat krijgt men voor
de hoge studiekosten: eerste klas ver
zorging en een gedegen opleiding. Ik
ben er dan ook fier op dat hier in Bel
gië wordt gezegd tegen afgestudeer
den van onze school: Jij komt van
Spermalie, jij kent je stiel", besluit
directeur Denys. r
Leerlingen serveren aan leerlin
gen. Iedere dag een drie-gangen di
ner.