In deze Gids- Weekend: Ee De vrachtwagenchauffeurs haten de VAR A-serie 'Transport'. Een van hun bazen is 't met ze eens. MMMj ramma's hét weekend achterpagina IGINA ZEELAND 5 -Jansteen wemclub ulst houdt ïcreatieve teerkamp jen wijnkelder met beroemde namen. Oesters, speenvarken aan het spit, langoustines op een rooster, fazant en reerug, een cocktailvan het huis'. Gedisciplineerd personeel en een directeur die in 1982 Manager van het Jaar in België was. Waar hebben we het over? Een eersteklas restaurant, een vijfsterrenhotel? Nee: het is hotelschool Spermalie in Brugge, een opleidingsinstituut waar generaties Vlaamse (en Nederlandse) meisjes zijn geschoold tot vakkundige krachten in de - betere - hotel- en restaurantsfeer. Ambachtelijk All-rou nd Koning Volwassenonderwijs Duur feestavond gehouden, tij. welke de prijzen en her ringen van het afgelopen jen zullen worden uitge- Micolaasactie - De Zonne- m afdeling St.-Jansteen t weer met de jaarlijkse e om zieken een St.-Nico- pakket te sturen. Deze ae- 'Zon in de schoorsteen' Et de bedoeling om 5 de- ber de betrokkenen een tverwarmend zonnetje in dekenkamer te laten ont- gen. tbal - Door de competitie dag van zondag 13 novem- speelt Steen 1 zaterdag 12 ember een vriendschappe- e wedstrijd tegen Terneu- se Boys 1 op het sportter- te St.-Jansteen, aanvang 0 uur. an een onzer verslaggevers FLST - De Hulster zwem- 'eniging De Kikkers houdt idag 20 november een re- atieve meerkamp voor de 'enigingen aangesloten bij NCS in het gewest Noord- abant en Zeeland. Dp deze dag ontvangen De tkers zo'n 250 kinderen in leeftijd van 6 tot 14 jaar, die vel in de sporthal Den Dul- rt als in het overdekt embad de hele dag met ver- ïillende spelen worden be- gehouden. Medewerking aan dit ge- aren geven ondermeer Vei- Verkeer Nederland en een vrijwilligers. Burgemeester Molthoff opent rond tien r de wedstrijden en is aan t eind van de dag weer pre- ït om de prijzen uit te rei- n. De ploegen die in de och- ïduren aan de slag gaan in sporthal, verhuizen na de ich naar het zwembad en ïgekeerd. De prijsuitreiking jrdt verwacht omstreeks 00 uur in Den Dullaert. itrum Open Hof, A. Gogelweg: nd. 11.15 en 19 u. Lieve Vrouwe- rk, Singel: zat. 19 en zond. 10 u. uburg - Martinuskerk. zond. 30 u. >mburg- Willibrorduskerk- nd. 8.45 u. mtelande - Catharinakerk: zat. u. zond. 10 u. DST - ZEEUWSCH - VLAAN- EREN linge - H. Hendrikus. zat. 19 u, •nd. 8.30 en 10 u. ulst - H. Willibrordus. zat. 19 u. •nd. 9.30 en 11.30 u. raauw - Maria ten Hemelope- ng. zat. 19 u. zond. 9 u. Jansteen - H. Johannes de Do- ïr. zat. 19 u. zond. 8 en 10 u. oschkapelle - H. Petrus en Pau- s. zat. 19 u. en zond. 9 u. 'estdorpe - O. L. Vr. Visitatie, zat. u. zond. 8 en 10 u. engstdijk - H. Catharina. zat. 17 en zond. 10.30 u. eikant - H. Theresia. zat. 19 u. >nd. 10 u. loosterzande - H. Martinus. zat. J.30 u. zond. 9 en 10.30 u. loewacht - H. H. Philippus en Ja- )bus. zat. 19 u. zond. 8.30 en 10 .Lamswaarde - H. Cornelis. zat. u. zond. 10 u. Tieuw-Namen - H. Jozef. zat. 17 u. ond. 10.30 u. ►ssenisse - H. Willibrordus. zat. 19 zond. 10.30 u. toppeldijk - H. Gerulphes. zat. 19 zond. 8 en 10 u. Sluiskil - St. Antonius. zat. 19 u. ond. 11 u. 'erhole - H. Gerardus Majella. zat. 9 u. zond. 8 en 10 u. kxel - H. Gregorius de Grote. zat. j 9 u. zond. 11 u. 'hilippine - O. L. Vr. Hemelvaart, at. 17 u. zond. 9.30 u. >as van Gent - Maria Hemelvaart. ;at. 19 u. zond. 9 en 11 u. Zandstraat - H. Pastoor van Ars. :ond. 10 u. Perneuzen - H. Willibrordus(Tn- liteitskerk). zat. 19 u. zond. 9.15 en .0.30 u. Verrezen Christus - maand .m. zat. 19 u. zond. 9.30 en 11 uur. j ioek - H. Kruiskerk, zond. 10.30 u. Zuiddorpe - H. Maria Hemelvaart. :at. 17 u. zond. 9.45 u. Terneuzen: (Grote Kerk) 10.00 uur. ie heer A. Senf; (Goede Herder- cerk) 10.00 uur, ds. N. Bouw; 19.00 rur, ds. D. Koelman; (Opstan- j lingskerk) 10.30 uur, ds. D. Koel- nan. Waterlandkerkje: 11.00 uur, de leer M.J. Pantekoek. [Jzendijke: 9.30 uur, de heer Krui denier. Zaamslag: 10.00 uur, ds. C. Hoogen- j doorn. Zuidzande: 9.30 uur, de heer M-J Pantekoek. GEREF. KERKEN Axel: 10 en 17 u. ds. T. da Costa. Hoek: 11 en 17 u. ds. C. v.d. Meulen uit Nij kerk. Terneuzen: (Noordstraat) 10.30 U- dhr. D. de Best. OpstandingskerK 9 en 17 u. dhr. D. de Best. i Zaamslag: 9.30 en 15 u. ds. C. v.a Meulen uit Nij kerk. t| Aardenburg: 10.30 u. interk. diens St. Baafskerk. t Breskens: 17 u. ds. Q. v.d. Vrie ui j Middelburg. Oostburg: 9.30 u. ds. F. Ramaker» uit Boekhout (B). F Schoondijke: 10 en 15 u. ds. Blokland uit Aalst. CHR. GEREF. KERK Zaamslag: 10 en 15 u. ds. L. V- Meij. GEREF. KERKEN (Vrijgemaakt) Axel: 10 en 15 u. ds. J. Verkade. Hoek: 10 en 15 u. ds. H. v.d. Berg- Terneuzen: 9 en 15 u. ds. C. MeWe- Zaamslag: 9.30 en 15 u. student n Room uit Kampen. DOOPSGEZINDE GEMEENTE Aardenburg: geen dienst. LEGER DES HEILS n. Terneuzen: 10 u. heiligingssame komst; 18.30 u. bidstond; 19 u. ve lossingssamenkomst. UBBBHB door Rein van der Helm BRUGGE (België) - Donder dagmiddag, 12.30 uur. Restau rant Hoeve Cortvriendt, gele gen in een fraaie oude Brugse wijk, vertoont een gezellige aanblik. Keurig gedekte ta fels, fonkelende glazen, glim mend bestek en een lustig „Voor onze laatstejaarsleerlingen is het een soort stage. Men voelt zich hier niet meer op school, maar in een echt bedrijf", zegt schooldirecteur D. Denys, terwijl hij trots de entourage bekijkt. De praktijk en het ambachtelijke. Naast veel aandacht voor de vier mo derne talen, economische en alge meen vormende vakken, dé pijlers waarop het onderwijs aan deze enige hotelschool voor uitsluitend meisjes De brigade treedt aan in Hoeve Cortvriendt, een der laatste haltes op het 6-jarig traject dat leerlingen van de ho telschool Spermalie afleggen. knetterend vuur in de open haard. Op het eerste gezicht een restau rant van de betere klasse. Het is het echter niet. Hoeve Cortvriendt, ge noemd naar de laatste bewoner van deze 16e eeuwse boerderij, is een van de laatste haltes op het zesjarig tra ject dat leerlingen van hotelschool Spermalie moeten afleggen voor zij - met een diploma op zak - de maat schappij instappen en een plaats op de arbeidsmarkt zoeken. In Hoeve Cortvriendt wordt de praktijk van een restaurant zoveel mogelijk benaderd. Er komen gasten 'van buiten', die a la carte iets bestel len. Gasten die de normale restau- rantprijzen betalen en daarvoor ook het nodige terugverlangen: goede ontvangst, vriendelijke bediening en (niet op de laatste plaats) lekker eten. Fazant aansnijden leer je het best met een ECHTE fazant berust. „Onze school is een bekend begrip op de arbeidsmarkt. Wij stel len zelf hoge eisen aan onze opleiding, die er in de eerste plaats voor de leer lingen zelf is. Zij hebben er wat aan als zij het ambachtelijke van het ho tel- en restaurantwezen beheersen. En daarmee worden zij iedere school dag geconfronteerd", zegt directeur Denys. Een rondgang door de school, waar 560 meisjes studeren, leert wat hij met praktijk en ambachtelijk bedoelt. In een groot zelfbedieningsrestaurant zitten talrijke meisjes te eten. „Dat is de ploeg die straks de andere leerlin gen en onderwijzend personeel ip het schoolrestaurant moet bedienen. Deze groep is nu echter de 'klant' van leer lingen die gekozen hebben voor het specialisme gemeenschapsrestaura tie, wat bij u in Nederland de 'instel lingskok' wordt genoemd". Later bedienen deze meisjes, als commis de rang, maitre d'hótel of wijnkelner, hun mede-leerlingen in het schoolrestaurant. Bepaalde ge rechten wordan aan tafel voorgesne den, wijnflessen (gevuld met water) ontkurkt en uitgeschonken, gebruikt servies weggehaald. „Er bestaat een voortdurende wis selwerking tussen de leerlingen", zegt onderdirecteur L.V.M. Neefs. „Zij die bedienen bekijken de tafelmanieren van hun 'gasten', deze op hun beurt letten op de bediening en op de kwali teit van de gerechten die weer door andere leerlingen zijn klaar gemaakt. Volgende keer is de 'gast' weer ser veerster en de serveerster kokkin". De maaltijden op zich dienen weer om de leerlingen een eetcultuur bij te brengen, een soort savoir vivre dat bij onze zuiderburen meer aanwezig is dan bij ons, Nederlanders. „De leer lingen gaan beseffen dat een maaltijd meer kan zijn dan alleen snel het no dige voedsel naar binnen werken. De maaltijd kan een rustpunt zijn waar bij men zich gezellig onderhoudt, eventuele spanningen afreageert of bepaalde schoolsituaties bespreekt". Het menu in het schoolrestaurant is van hoog niveau. Er prijkt zowel zeetong als fazant op. „Is dat niet wat luxueus?", vragen wij schuchter, denkend aan de kale boterham met de heer Denys. „Maar in feite is het de praktijk waarmee ze later te maken krijgen. In Nederland leert men op de middelbare hotelvakscholen serveren met piepschuimen biefstukken en aardappels. Didactisch gezien ver antwoord, maar praktisch gezien heb ik mijn twijfels. Echt vlees en echte aardappels zijn toch anders" (Onno dig te zeggen dat deze echte produk- ten door leerlingen zijn ingekocht, ge controleerd en afgeleverd in een van de zes keukens die de school rijk is. Dit alles wel onder supervisie van le raren en leraressen, waarvan er veel afkomstig zijn uit de praktijk). „Wij verzorgen een all-round-op- leiding. Van koken, serveren en in koop, tot receptie, magazijnbeheer en als vervolgopleiding in het zevende jaar, beheer. Daarnaast zijn wij vorig jaar begonnen met een opleiding toe risme, omdat ons vanuit de praktijk signalen bereikten dat vah hoteliers méér gevraagd wordt dan een goed bed en een voortreffelijke maaltijd. De mensen willen ook op het gebied van ontspanning deskundige aanwij zingen krijgen. En het is toch leuk als je tegen een gast uit Rome kunt zeg gen dat in de Onze Lieve Vrouwekerk hier in Brugge een magnifiek beeldje van Michelangelo staat. Of dat je te gen een Fries kunt zeggen dat je de Berenburger een voortreft elij ke drank vindt. Dat zijn zaken die je dan wel weer geleerd moet hebben en ik zie deze vorm van bestudering van het toerisme dan ook als een logische uitbreiding van onze hotelschool", zegt de heer Denys, een reizende am bassadeur voor zijn school. Het is ook hij die met de school 'de boer opgaat'. Dat wil zeggen, aan de buitenwereld laten zien wat de school zoal kan. „Zo heb ik een paar jaar ge leden veel moeten aandringen om on ze school een uitgebreid banket te la ten verzorgen in het Casino van Knokke. Dat was zo'n succes, dat nu de Casino-directie de vragende partij is geworden". Een speciaal soort koninklijke er kenning kreeg Spermalie toen op 5 oktober 1982 leerlingen van de Brugse hotelschool aantraden voor de bedie ning bij een banket aan het Belgische hof. „Tot dan had het protocol er zich tegen verzet dat vrouwen aan het hof bedienden. Op het naamfeest van on ze koning, straks op 16 november, mogen wij er weer zijn. Ik vind dat een compliment voor onze school, zo wel voor het onderwijzend personeel als voor de inzet van onze leerlingen", aldus de heer Denys. De meisjes aan de Brugse hotel school - afkomstig uit geheel Vlaan deren en deels uit Nederland - krij gen dezelfde opleiding als jongens op de hotelscholen. „Het is een volwaar dige opleiding, maar wel aangepast aan de eigenheid van meisjes". De hotelschool doet echter meer dan leerlingen opleiden voor een veeleisend beroep. Niet minder dan 560 volwassenen, variërend in leeftijd van 18 tot 83 jaar, volgen een van de zes cursussen die speciaal voor hen worden gegeven. In blokken van 32 middag- en avondlessen van drie uur, kan men zich wegwijs maken in ko ken, vervolmaking koken, experi menteel koken, flamberen-serveren- voorsnijden, gastheer-vrouw, wij nen-cocktails en andere dranken. „Ik vind dat onze school wat dat betreft een taak heeft op sociaal-cul tureel gebied. Onze school wordt be taald door de gemeenschap dus moe ten wij de school ook beschikbaar stellen aan die gemeenschap", is de zienswijze van de Spermalie-directie. Een korte toer door de diverse lo kaliteiten, restaurantzalen en keu kens (de leerlingen hebben donder dagmiddag theorielessen) leert dat met enorm veel plezier deze cursus sen gevolgd worden. Ook hier geen onderricht met piepschuim, maar echte produkten variërend van knol selderij tot fazant. De kosten van de opleiding aan Spermalie zijn dan ook niet gering en flink hoger dan aan de rijkshotel school. „Het feit dat wij veel met ech te produkten werken, brengt hoge kosten met zich mee. Dat moet na tuurlijk betaald worden. Per school jaar rekenen wij 60.000 BF en volgens ministeriële richtlijnen komt hier voor buitenlandse leerlingen nog 35.000 BF bij. Woont men minder dan 15 kilometer van de grens dan is dat echter 14.000 BF. Voor ouders die dat betalen moeten is dat een grote som", zegt onderdirecteur Neels. Opmerkelijk is dat veel van de leerlingen afkomstig zijn uit land- bouwkringen. Daar zegt men: als je dan later niet gaat werken in hotel of restaurant dan krijg je man in ieder geval een vrouw die kan koken en verzorgen. „En wat krijgt men voor de hoge studiekosten: eerste klas ver zorging en een gedegen opleiding. Ik ben er dan ook fier op dat hier in Bel gië wordt gezegd tegen afgestudeer den van onze school: Jij komt van Spermalie, jij kent je stiel", besluit directeur Denys. r Leerlingen serveren aan leerlin gen. Iedere dag een drie-gangen di ner.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1983 | | pagina 21