DONGENSE THEEGROOTHANDEL: Teveel regen maakt thee waterigpuike smaak door nachtvorst W. Blommaert schieting Bingo KLEINTJE I De heer B. ftoe kunst. DONGEN - Thee en gezelligheid. Thee en rust. Mede onder in vloed van 'spots' op radio en televisie zijn ze tegenwoordig bijna synoniem aan elkaar. Wie kent niet de re clameteksten van dat bepaalde theemerk met die Engelse naam. Pekoe Groothandel Mengen Rollen Theeproeven DlgMMI EXTRA Schieting op donderdag 12 mei om 14.30 uur bij Hulst, 30.- gratis. Donderadg 12 mei van Sociteit de Vrede in café de Sport, te Lams- waarde. Aanvang 14.30 uur. iedere vrijdagavond zo ook 13 mei. Aanvang: 20.30 uur met vele waarde volle prijzen. Café Paler mo, Steensedijk 1A-3 Hulst. Een plaatsen: resultaten boe ken. Ingt U als U Uw ondertrouw lan De Stem Boet u het dan Als u ruim- pp èen van onze kantoren pstuurt dan garanderen wi] Felicitatiedienst lijk pakket met te- en reductie- merkartikelfa- Het deze installatie mengt men bij Van Rees verschillende theesoorten tot de gewenste melange. - foto de stem johan van gurp De heer J. van Engelshoven, bedrijfsleider van de Dongense theegroothandel: „Er zijn verschillende manieren voor het opslaan van thee. Het kan in kisten of in balen. Zelf gebruiken we na het mengen stevige papieren balen." - foto de stem/ johan van gurp ,Theesmaak hangt af van het weer" ag bezoek van de zakelijk karakter. Jutten groter lettertype gezet woord. |rtentie op Via de telefoon I AFLEZEN dat u moet Ier dient u 3,25 extra Ie betaalcheaue of een Ischrijving) insturen, "rokaart waarvoor wij u an Itbus 3229, 4800 MB ede re punt of komma Prijs incl. Zeeland 40/0 g-pw \l 3,10 4,85 I 6,20 1 7,75 »,30 1 10,85 ƒ12,40 13,95 ƒ15,50 Bornkamp, theeproever, bezig met het proeven van vier verschillende melanges. Een uiterst precies werkje en - foto de stem johan van gurp thee kan worden gedroogd op de lopende band óf met A Hier zijn arbeiders bezig met het uitermate warme fin r? theebrigade van de. Westelijk Meer Volkscommu- I "ingzhou. - foto anja verbiest Theepluksters aan het werk op de velden van een thee- brigade bij Hangzhou in de Volksrepubliek China. - foto an ja verbiest DoorAnja Verbiest En in welk huisgezin staat de pot thee eigenlijk niet klaar wanneer de kinderen uit school komen. Thee, gezellig, met iets lekkers erbij. En uit de pot met kokend heet water hangt het label van één of (volgens de fabrikanten een veel betere gewoonte), twéé zakjes. Thee kopen kan overal. Zo wel in supermarkten als in re formhuizen, in buurtwin- keltjes achteraf of in speciale theewinkels. Het aantal soor ten dat op de markt is, is ech ter langzamerhand niet meer te tellen. Door de toevoeging van allerlei smaakstoffen, kleine stukjes gedroogde vruchten en specerijen kan men tegenwoordig bijvoor beeld kiezen uit rumthee, aardbeienthee, krententhee, kaneelthee en muskaatthee. Meestal niet in builtjes, maar 'los'. Want vele thee drinkers blijken over het alge meen namelijk nog steeds de mening toegedaan dat de thee zakjes een inferieure, mindere kwaliteit thee bevatten. Het stof op de grond zou nog goed genoeg zijn voor de thee builtjes. „Een fabeltje," zegt de heer B. Bornkamp, theeproever bij de Dongense theegroothandel Van Rees BV. „In theezakjes vindt men melanges van de beste soort. Het stoffig uiter lijk wordt veroorzaakt door het feit dat het hier om melan ges van tannings en dust gaat, twee verschillende bladtypes." En bladtypes zeggen niets over de kwaliteit van de thee. Volgens E. Hesse, schrijver van het boek 'Thee: de oogle den van Bodhidharma', heb ben, juist door het toenemende gebruik van de theezakjes, de farmings- en dust-types aan betekenis gewonnen. „De beste thee is verkochte thee", meent Bornkamp, ter wijl hij vertelt dat je het on derscheid tussen de verschil lende soorten feitelijk alleen maar in de praktijk kan leren. Voor hem geldt als 'ranglijst': Orange Pekoe - Pekoe - Bro ken Orange Pekoe - Farmings - Dust. En om enkele anderen te noemen: Flowery Orange Pekoe, Pekoe, Tippy Golden Flowery Broken Orange Pe koe, Flowery Pekoe, Pekoe Souchong en Souchong. De Tippy Golden Flowery Orange Pekoe staat bekend als de fijn ste en meest aromatische soort: een zuiver bewerkt en goed gerold blad met veel gou den puntjes (tip). Thee met puntjes geeft on der meer aan dat er jonge blaadjes zijn gebruikt en dat er zorgvuldig is geplukt. Sou chong daarentegen is de Chi nese aanduiding voor de grof ste waar bij een voor de han del bestemde partij. Over de kwaliteit van de thee zeggen de aanduidingen echter niets. Bornkamp: „De smaakom- standigheden hangen af van het weer. Valt er teveel regen, dan krijg je waterige thee, te flauw van smaak. Gaat er daarentegen, net voor de pluk, een nachtvorstje over de strui ken dan krijg je een puike thee." Maar terug naar Van Rees BV aan de Metaalstraat, de sinds 1977 in Dongen gevestig de theegroothandel, onderdeel van de van oorsprong Engelse handelsmaatschappij Daily. Bedrijfsleider is de heer J. van Engelshoven, ooit begonnen 'in de rubber'. „De meeste thee komt van het vasteland van Azië," ver telt hij, „Hét land van oor sprong is China. Later kwam Volgens Hesse is fermentatie een niet zo gelukkige term. "Beter zou het zijn te spreken van oxydering. In een vochti ge, enigzins geventileerde ruimte met een bepaalde tem peratuur wordt het blad in la gen van ca. 10 cm hoogte uit gespreid. De openbreking van de cellen komt hier tot rust. Wel werken de bladsappen onder invloed van de zuurstof verder op elkaar in. Een che misch proces dus. Zo ontstaan de specifieke eigenschappen van de thee," aldus Hesse. Na de fermentatie volgt het drogen. Gedurende twintig minuten wordt de thee op de lopende band verhit door hete lucht van 85 88 graden. Het koperkleurige blad wordt zwart. Wanneer de bladeren in de theepot getrokken zijn vindt men de koperkleur ech ter weer terug. Vanuit de oven wordt de thee vervolgens ge zeefd en afgepakt in kisten en balen. Vervolgens gaan de partijen naar de veiling. Daar kopen de handelaren op monster. Voor dat ze tot de koop overgaan theeaftreksel wordt naar de mond gebracht en geproefd. Doorslikken mag niet. In een grote bak wordt de geproefde thee weer uitgespuwd. Voor dé definitieve beoordeling van de thee wordt tenslotte op het uiterlijk (het zogenaamde 'droge' blad), de kleur van het afgetrokken blad, de schenk in het kommetje en, uiteraard, de smaak gelet. Terug n^ar de veiling. Wan neer die voorbij is en de par tijen zijn verkocht, komt Van Rees in beeld. De maatschap pij heeft inkoopkantoren in onder meer Ceylon, Coplombo eh Djakarta. Grote (en minder grote) partijen worden van de handelaren betrokken en naar Europa verscheept. Een aan zienlijk deel van de voor Van Rees bestemde handel komt uiteindelijk aan in Dongen. Daar worden de partijen in een grote hal opgeslagen. In die hal staat, naast de ve le pallets met kisten en balen IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIHIIIIIIIIIHIIIII de thee ook uit Tibet en Japan. Nog later uit Ceylon en India. Tegenwoordig wordt er tevens thee verbouwd in landen als Argentinië, Brazilië, Kenia en Mozambique." De heer Bornkamp vult aan dat je ook in Rusland en Tur kije theeplantages vindt. „Maar die produceren over het algemeen mindere kwalitei ten. Het beste klimaat voor de thee vindt men nu eenmaal rond de evenaar." Voordat er sprake is van de (zwarte) thee die wij hier in Nederland in de winkel kun nen kopen gebeurt er heel wat met het versgeplukte theeblad. De heer Van Engelshoven: „De bladeren worden eerst ver- flensd. Dat betekent dat het in dunne lagen op stellingen wordt uitgespreid, meestal op de zolder van de theefabriek. Door een constante lucht stroom van ongeveer 30° C door de ruimte te sturen wordt het blad gedroogd." Dit proces is nodig omdat een versgeplukt theeblad niet kan worden gerold. Het bevat teveel water en is daardoor te breekbaar. Tijdens het proces van verflensen, dat zo'n twaalf tot achttien uur in beslag kan nemen, verliest het blad onge veer zestig procent van zijn vocht. Nadat het blad verflensd is wordt het gerold. De bladcel len worden opengebroken, de celsappen kunnen zich met el kaar vermengen en het blad is gereed voor de fermentatie. worden de diverse soorten die aangeboden worden geproefd. In feite doet de heer Born kamp hetzelfde werk als de handelaren op de veilingen in Colombo of Djakarta. De heer Bornkamp echter proeft de thee als controle. Om bijvoor beeld aan te tonen in welke mate een partij op zee schade heeft opgelopen door slecht weer. Theeproeven is niet hetzelf de als een slok thee nemen, even door je mond laten spoe len, doorslikken en het al dan niet lekker vinden. Theeproe ven is een hele kunst waar voor heel wat komt kijken. Een beschrijving: In kar tonnen bakjes ligt de losse thee. Voor de bakjes staan kommetjes en daarvoor weer potjes, met een oor én een dek seltje. In elk polje wordt een zorgvuldig afgewogen hoe veelheid thee gedaan. Daarop wordt kokend water geschon ken, waarna snel het dekseltje op het potje gaat. De thee moet vervolgens zes minuten trek ken. Dan wordt de inhoud van het potje in het kommetje ge schonken. Vóórdat men echter gaat proeven wordt, door in het potje te ruiken, de thee- geur vastgesteld. De afgetrok ken bladeren worden op de dekseltjes uitgestort en het echte proeven kan beginnen. Dat gebeurt met een speciale zilveren of verzilverde lepel. Een klein beetje van het thee, een blend-installatie. Daarmee kunnen de verschil lende soorten thee tot de ge wenste melange gemengd worden. En ook dat is weer een hele kunst. Zeker als men weet dat de kwaliteit van de thee van één bepaalde planta ge nooit constant kan zijn ten gevolge van de wisselende weersomstandigheden. Deson danks moet de klant er van op aan kunnen dat het pakje thee dat hij in de winkel koopt de- zelfde kwaliteit heeft als het pakje van hetzelfde merk dat hij al eerder kocht. De mengopdrachten krijgt men in Dongen van de moe dermaatschappij in Rotter dam. Voor het oog van de toe vallige voorbijganger gebeurt er aan de Metaalstraat dan ook feitelijk niet meer dan het af en aan rijden van vracht wagens met balen thee. Dat het aftreksel ondertussen een heel andere smaak heeft ge kregen is aan de buitenkant niet te zien. Tenslotte weet de heèr Bornkamp, in verband met de houdbaarheid van thee, nog een aardige anekdote te ver tellen. „Toen in juni 1967 het Suezkanaal werd gesloten la gen er net schepen van ons ir> dat gebied. Bij de heropening van het kanaal in juli 1974, dus zeven jaar later, was een groot deel van de partijen nog goed. De thee was alleen nog wat verder gefermenteerd en dus zwarter geworden. Na contro le is een groot deel van de zen ding uiteindelijk weer terug gegaan naar het Midden Oos ten en daar verkocht." - -i A78 lnENSPAG 11 ME11983

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1983 | | pagina 15