Fabrikanten
sportvoeding
scoren mee
imenten
M JARINÜ
Ruud Koopmans
bokst vetvrij
Peter Winnen
zweert bij soep
Annemarie Verstappen:
Eten wat de pot schaft
Genna Sosonko:
Zorgen dat maag gevuld is
Sjaak Swart:
Biefstuk en slagroom
Gerard Nijboer:
Een kilo glucosepoeder
DE
>ogdonk te
|Boudewijn te
organisatie-
ïleid
leneilanden
jitsland
ngeland
astenrijk
ritserland
i kalkzandsteenproduc-
leleidelijk groeiende be-
je directie kontakt met
bid voor de stimulering
litecten en aannemers
jgeleiding van de projec-
Idooreen commerciële
Ivan technisch-commer-
en in de praktijk van het
in de eindfase tot de
idervermelding van per-
te richten tot drs.
ÏTP, Wilhelminapark 25
7ATERPAG 29 JANUAR11983
T45
A
8, fonteinengroep, jet-streams,
pping „de Berckt", Napoleonsbaan
of bel 04707-1547 tussen 10.00 en
Drenthe (Zuidlaren, Diever), Friesland
j^lmeer(Andijk met o.a. verwarmd ovar-
Jjafows, appartementen, hotelkamers),
^najaar) enScheveningenl^
ënboek aan.
ICI I llVlf* Het eiland
tCl—l—ll MO van rust
kchtige ligging, 150 m van het S
end. in een bijzonder rustige
Inatuurrijke omgeving,
ledig- en halfpension mogelijk. i
Ispektus/informatie05620 -8805
fcpend vanaf Pasen tot november)
- SCHWARZWALD - LUXEM-
bungalows en stacaravans. Tevens
ellux 073 - 420644 - 419019.
ern pension met klein boerderijbe-
t het Sauerland tussen Winterberg
tamers met wc+douche. Ontbijten
Verblijfsruimte, kinderspeelter-
ension Fritz Vesper 3559 Lichten-
196454-859.
4 SNEEUWWANDELINGEN
1 Wies, Zuid. Zwarte Woud en 780
rrasapp. van 2-6 pers. Eigen lang-
i gratis voor onze gasten. Rest. en
i ski, sauna en sol. Slechts 620 km
r de zomervak. Tennisbaan, kin-
f pens. arrang. In voor- en naseiz.
rt. v.v. tv, radio en tel. Zwitserl. op
rtom een 3 landen vakantie. Onge-
are lucht. Stel zelf uw aantal dagen
uxe en privacy dat vindt u hier en
parken in Nederland, België en
Xroonvakanties, Witte Menweg4a,
249-350.
EHUIZEN IN T BUITENLAND te
>rochure: Vluchtheuvel Vakantie-
us 3,6655 ZG Puiflijk, 08870-2671.
schikt voor 2 gezinnen 12-16 pers.
^rachtig gelegen. Open haard, bar,
e. Tel. 04704-3422.
DROME - HERAULT - LOZÈRE
n te huur. Schrijf of bel uw wensen
rice-d'Ibie. 07170 France. Tel. 09-
T.H. T.h. luxe caravans in ANTÏ-
jeies DES a.d. Eivièra, op de aller-
V. beste camping, geh. jaar geop..
roor~ 150 m. v. zee, div. folders op
125. aanvr. Duma, 043-645157.
1. st.
Cöte MIDDEL. ZEE te huur gr-
raag stacaravans v.a. ƒ250,- P w
rans. Vr. folder Saes 04951-31793.
102
(Noordzeekust) 4-6 p. bung. l?0-'
i>ootreis met Townsend Thoresen en
rmeskerken, Brederostraat 51, 2951
.859-3493.
Vales en Schotland. Gratis broche
1st. 01140-16188. Ook voor B en B en
igeland.
|hië, goede keuken, grote ligweide
'igen strand aan de Klopeiner See
igelnik, Mittlern 111 A-9125 Kühns-
(rijk, tel. 09-434232224505. Ook in1-
Dostenr., Zwitserl., Benelux, Duits1-
is. SVH tel. 04950-30695.
VA
com-
alle
1ITL
DP
15210.
Vakantiewoningen aan
Adr. kust v.a. 200,- p.w-Inl'
ROMANGE, tel. 04495-3681-^
Appartementen te huu^
Adverteer in deze rubrie
Bel 077-48111, toestel 221-
bostenr., Zwitserl., Benelux, Duit^1
Is. SVH tel. 04950-30695.
nEN HAAG - Ruud Koopmans let scherper op zijn tegen
stander dan op zijn eten. „Uitgezonderd varkensvlees kun je
roe eigenlijk alles voorschotelen", schokschoudert de tanige
Europees bokskampioen half-zwaargewicht.
Alleen in de laatste weken voor een vuistgevecht laat
Koopmans wat vaker de aardappelen staan. Terwille van
een vetvrije linkse hoek nuttigt hij tevens het zogeheten
Muscle Power-dieet, een eiwit-rijke hap in poedervorm.
Die los ik dan op in halfvolle melk. Roer het op smaak met
j'.eI1 scheutje roosvicee en drink hiervan dagelijks drie be
kers, goed voor in totaal anderhalve liter Muscle Power".
Op de dag van 'Het Gevecht' wacht hij met eten tot na het
officiële wegen. Geeft de weegschaal het ideale gewicht van
79,3 kilo aan, gaat meteen de broekriem los. „Dan drink ik
drie flesjes met vloeibare koolhydraten op. Daarna smul ik
eens lekker van een tournedos of een forse entrecote. Met
een lege maag ben je zo uitgeteld".
Boksen is vaak bloed, zweet en tranen uit kierende ogen.
Vooral het zweten gaat ten koste van energie. Boksers zijn
echter geen kamelen. Dus is tijdig drinken hard nodig. „Toch
drink ik niet extra veel. Ook in de pauze tussen de rondes
drink ik niet. Ik spoel mijn mond en spuw in een emmer. Na
het gevecht kan de kurk van de champagnefles".
Rudie Koopmans: geen varkensvlees.
GENDT- Wielrenners leven op biefstuk. Sommigen gaan er
zelfs op zitten als hun achterste gekweld wordt door steen
puisten.
Peter Winnen gelooft echter niet zo in de kracht van een
bieflap. „Toen ik als beginnend prof in België koerste, be
stond ons ontbijt uit biefstuk met rijst. Even later gingen we
dan van start voor een zware klassieker. Geloof me, die bief
bezorgde je meer last dan kracht. Zo'n brok vlees verteert nu
eenmaal heel langzaam".
Tijdens de rustige winterperiode eet Peter Winnen wat de
pot schaft. „Gelukkig heb ik geen problemen met mijn ge
wicht. Na de winter kies ik voor een aangepaste, vooral
eiwit-rijke voeding. Yoghurt, melk en kwark".
Eigenlijk is de 'Alpen-reus' niet zo'n krentenbijter. „Ge
zonde voeding is weliswaar belangrijk, maar je moet niet
overdrijven". De propaganda van fabrikanten van sportvoe
ding bekijkt hij heel nuchter. „Niet dat eiwitten uit een pak
je slecht zijn. Maar als ik na een étappe de keuze heb tussen
een Powerback en een kop bouillon, dan kies ik voor soep.
Want al die sportvoeding is niet meer dan een halfverteerde
boterham. Lekker is anders".
Een Tour-étappe begint met muesli, Brinta en stokbrood.
Voor onderweg wat broodjes, belegd met banaan, kaas, ham
of tomaat. „Krijg je onderweg dorst, dan drink je alles, be
halve dat wat toeschouwers je aanreiken. Want dat is
meestal geschept uit een tien meter verderop stromende
beek", grijnst Winnen. IJskoud drinken is uiteraard ook
slecht voor verhitte renners. Slagroom en patat zijn moorde
naars van de toch al zwaarbelaste lever. Cola en koffie
schuift hij eveneens opzij. „Want daar kan ik heel moeilijk
op slapen".
Peter Winnen: niet weg van sportvoeding.
- FOTO ANP
Van brood alleen kon je niet meer spelen
ROSMALEN - Hoewel het
voor de hand lijkt te liggen,
dat men juist bij de zwem-
sport er speciale eetgewoon
ten op na houdt - per slot
van rekening worden er
nogal wat joules verbruikt -
volgt Nederlands topzwem-
ster Annemarie Verstappen
geen strenge diëten.
De Rosmalense eet ge
woon wat de huiselijke pot
schaft. Annemarie Verstap
pen: „Studeert een voile
maag al niet graag, ook voor
men gaat zwemmen, kan
men zich beter niet aan een
welvoorziene dis te goed
doen. Dat is dan ook het eni
ge waarmee ik rekening
moet houden".
„Dat ik tegenwoordig iets
vaker biefstuk eet, komt
omdat ik aan bloedarmoede
lijd en zo kan het tekort snel
weggewerkt worden. Nor
maliter eet ik gewoon wat ik
lekker vind".
Bij dat 'lekkere' blijkt de
Brabantse een zelfde smaak
te hebben als het merendeel
van de Nederlandse jeugd.
,,'s Morgens eet ik zo'n vier
sneetjes brood met zoet.
Liefst hagelslag. Niks bij^
zonders dus en 's middags
van hetzelfde laken een pak.
Met het warme eten wijk ik
waarschijnlijk ook niet af
van de meeste andere men
sen".
„Of een bepaalde voeding
mijn prestaties ten goede
kan komen, durf ik dus te
Annemarie Verstappen; liefst hagelslag
- FOTO DE STEM JOHAN VAN GURP
betwijfelen. Internationaal
gezien telt Nederland bij het
zwemmen toch weer een ge
ducht woordje mee en ik
weet ook van de andere
meisjes, dat zij geen speciale
eetregels in acht nemen. Met
de gewone vaderlandse kost
kun je dus ook tot behoorlij
ke verrichtingen komen".
OPeen slof en een oude voetbalschoen wordt zelfs
Ajax geen kampioen. Maar of je harder gaat lopen, ho
ger kunt springen of sneller schoolzwemt op een
muesli-reep is de vraag.
Over het nut van een afgewogen voeding voor sport
mensen werd onlangs op Papendal een symposium ge
houden, waar vele wetenschappers en topsporters
aanwezig waren.
De conclusies: steeds meer sporters letten beter op
hun eten, maar zodra het nuttigen van 'gezond voed
sel' met-een wetenschappelijk sausje wordt overgoten,
hoeft het niet meer zo. Sportlieden blijken nog altijd ta
melijk traditioneel gericht, waar het aankomt op sport
voeding. Bovendien, allerlei deskundigen twijfelen aan
het voordeel van vitaminen-preparaten, zout-tabietten,
proteïne-poeders en wat er verder allemaal te koop is
en dus ook gebruikt wordt.
Op deze pagina wordt U getrakteerd op een reeks
meningen van topsporters en het verhaal van een fabri
kant.
AMSTERDAM - Hoe
vreemd het ook mag lijken,
'och is ook voor een schaker
een goede voeding van vi
taal belang.
Dat althans is de mening
van de Nederlandse groot
meester Genna Sosonko.
»Een gemiddelde schaak
séance duurt toch al snel vijf
uur en vergt een behoorlijke
inspanning. Wanneer je
daar met een hongerig ge
voel aan begint, kun je de
hoop op een goed resultaat
wel laten varen".
Het betekent evenwel
met, dat de in Amsterdam
woonachtige ex-Sovjet er
een aangepast voedingspa
troon op na houdt. „Dat is
°°k niet nodig. Het enige
waar een schaker op moet
'etten, is dat zijn maag tij
dens een partij niet begint te
knorren. En hij mag zich na
tuurlijk ook niet vlak voor
een een duel tegoed doen
jjun een schranspartij, want
dat is al evenzeer funest.
Daarbij spreek ik uit pijnlij
ke ondervinding".
Voor Sosonko dus geen
magere biefstukken, glazen
karnemelk of muesli. „Ik eet
Sewoon wat ik lekker vind
en als ik maar genoeg bin-
5en krijg, dan is dat vol
doende".
En om het allemaal nog
Genna Sosonko: graag 'n kop koffie.
- FOTO MP
iets beter te illustreren,
voegt Sosonko daar terloops
aan toe, dat hij zich tijdens
partijen een kop koffie best
laat smaken. Geen enkele
inspannings-fysioloog zal
daar evenwel lovende woor
den voor over hebben.
„Maar een schaker vaart er
wel bij", aldus Sosonko, „en
dan zou het stom zijn die ge
woonte overboord te zetten".
UDEN - 'Begin Met
Een Voorsprong'. Met
deze slagzin lonkt
Wander Sportvoeding
uit Uden naar zeker
vier miljoen Neder
landers, die, al dan
niet om den brode, aan
sport doen. Blijkbaar
met succes. Want voor
het Nederlands Olym
pisch elftal zijn kisten
vol Sportive Proto
Kost gekocht. KNVB-
arts H. Inklaar gaat
bekijken of de semi-
profs er beter door
scoren.
„En onze junior
boksers, die in Moskou
krom liepen van
darmstoornissen, zijn
toch maar mooi over
eind gebleven dankzij
onze Isostar", glundert
J. van der Wegen van
Wander Dieet-Sport-
voeding. Hij kan nog
meer voorbeelden noe
men, maar beperkt
zich tot Feyenoord,
Ajax en VVV, die ook
uit hun hand eten.
Sportvoedings-fabri-
kanten willen serieus
genomen worden.
„Want onze kennis is
afgeleid van de jaren
lange ervaring met,
noem het maar, zie
kenhuisvoeding. Pa
tiënten en sportlieden
zijn best - voor wat
betreft hun behoefte
aan extra-preparaten
- te vergelijken".
Op de groeiende
markt (welke voe-
dings-fabrikant staat
niet het water in de
mond bij het cijfer van
vier miljoen sportieve
Nederlanders) gaat de
in Zwitserland gewor
telde Wander op kop
met een jaar-omzet
van zeker acht miljoen
gulden. Binnenkort
hoopt Wander concur
rent Champ buitenspel
te zetten door de TI-
Raleigh-ploeg voor
taan met Powerback
en soortgelijk kracht
voer 'met een voor
sprong' op weg te stu
ren.
AMSTERDAM - Als er een
categorie is waar men niet al
te zwaar tilt aan de manier
waarop het voedselpakket is
samengesteld, dan is dat wel
de voetballerij.
Toch was bij men Ajax al
snel doordrongen van het
feit, dat er een wisselwer
king tussen sport en voedsel
bestaat. Sjaak Swart herin
nert zich tenminste nog uit
de gloriejaren, dat er voor
belangrijke duels altijd 'ge
zond werd gegeten'.
„Het menu werd steeds
door de clubarts samenge
steld en daar mocht niet mee
gesjoemeld worden. Op de
dag van de wedstrijd zelf
kregen we altijd biefstuk
met toast. Patat en andere
vette snacks kwamen er be
slist nooit op tafel".
Met name Sjaak Swart
stond er echter om bekend
een gastronomische voor
keur voor gebakjes te heb
ben, „Inderdaad", beaamt de
lachende Amsterdammer,
„en liefst met een hele berg
slagroom. Maar zoiets is niet
erg, als je er tenminste maar
niet teveel van neemt. Daar
zorgde ik wel voor. De weeg
schaal nam toendertijd een
belangrijke plaats in het
huis in".
Aan echt bijzondere dië
ten werden de Ajacieden
echter niet onderworpen.
„Nee, het was de gewone va
derlandse hap, maar die kan
ook gezond zijn. Trouwens
van proteïnen- of koolhy-
Sjaak Swart; voorkeur voor gebak.
draatdiëten hadden ze in
mijn tijd nog nooit gehoord.
Een biefstuk was goed
dus werd die verorberd".
ULFT - Gerard Nijboer
woont bijna naast een fri-
tesboer. Toch is de Europese
kampioen op de marathon
daar nimmer te vinden.
Nijboer is te gewetensvol
bezig met voeding om zich te
vergrijpen aan fricandellen
of kroketten. Nijboer: „Goe
de eetgewoonten zijn voor
een marathonloper van es
sentieel belang. Een mara
thon gaat je niet alleen in de
kouwe kleren zitten, maar
slokt ook een groot gedeelte
van je énergie-voorraad op.
Daarom dien je je daar van
te voren tegen te wapenen".
Hoewel weinig appetijte
lijk betekent dit, dat de Ulf-
tenaar daags voordat hij de
42 kilometer gaat overbrug
gen zo'n kilo aan glucose
poeder naar binnen werkt.
Nijboer: „Inderdaad niet
smakelijk en normaliter ook
niet bepaald gezond, maar
bij een marathon heb je dit
wel nodig. In tegenstelling
tot sporten waarbij een kor
te kracht-explosie vereist
wordt, hebben wij weinig
aan het innemen van extra
proteïnen. Voor een mara
thonloper zijn de koolhydra
ten belangrijker. Glucose
poeder wordt direkt omgezet
door het lichaam en is daar
door voor een duurloper het
meest aangewezen voe
dingsmiddel".
Er blijkt al uit dat Nij
boer, hoewel geen vegeta
riër, bij zijn eetgewoonten
geen grote plaats inruimt
voor vlees. Gerard Nijboer:
Gerard Nijboer; geen carbonades, maar melk
„Zo af en toe nuttig ik wel
eens een biefstukje, maar
dan wel vanwege de 'lekker-
te', niet omdat het nou zo ge
zond is. Als verpleegkundige
weet ik wel iets van gezonde
voeding af, zodat ik voor de
proteïnen eerder naar peul
vruchten en melkprodukten
grijp dan naar carbonades".