Fabrikanten sportvoeding scoren mee imenten M JARINÜ Ruud Koopmans bokst vetvrij Peter Winnen zweert bij soep Annemarie Verstappen: Eten wat de pot schaft Genna Sosonko: Zorgen dat maag gevuld is Sjaak Swart: Biefstuk en slagroom Gerard Nijboer: Een kilo glucosepoeder DE >ogdonk te |Boudewijn te organisatie- ïleid leneilanden jitsland ngeland astenrijk ritserland i kalkzandsteenproduc- leleidelijk groeiende be- je directie kontakt met bid voor de stimulering litecten en aannemers jgeleiding van de projec- Idooreen commerciële Ivan technisch-commer- en in de praktijk van het in de eindfase tot de idervermelding van per- te richten tot drs. ÏTP, Wilhelminapark 25 7ATERPAG 29 JANUAR11983 T45 A 8, fonteinengroep, jet-streams, pping „de Berckt", Napoleonsbaan of bel 04707-1547 tussen 10.00 en Drenthe (Zuidlaren, Diever), Friesland j^lmeer(Andijk met o.a. verwarmd ovar- Jjafows, appartementen, hotelkamers), ^najaar) enScheveningenl^ ënboek aan. ICI I llVlf* Het eiland tCl—l—ll MO van rust kchtige ligging, 150 m van het S end. in een bijzonder rustige Inatuurrijke omgeving, ledig- en halfpension mogelijk. i Ispektus/informatie05620 -8805 fcpend vanaf Pasen tot november) - SCHWARZWALD - LUXEM- bungalows en stacaravans. Tevens ellux 073 - 420644 - 419019. ern pension met klein boerderijbe- t het Sauerland tussen Winterberg tamers met wc+douche. Ontbijten Verblijfsruimte, kinderspeelter- ension Fritz Vesper 3559 Lichten- 196454-859. 4 SNEEUWWANDELINGEN 1 Wies, Zuid. Zwarte Woud en 780 rrasapp. van 2-6 pers. Eigen lang- i gratis voor onze gasten. Rest. en i ski, sauna en sol. Slechts 620 km r de zomervak. Tennisbaan, kin- f pens. arrang. In voor- en naseiz. rt. v.v. tv, radio en tel. Zwitserl. op rtom een 3 landen vakantie. Onge- are lucht. Stel zelf uw aantal dagen uxe en privacy dat vindt u hier en parken in Nederland, België en Xroonvakanties, Witte Menweg4a, 249-350. EHUIZEN IN T BUITENLAND te >rochure: Vluchtheuvel Vakantie- us 3,6655 ZG Puiflijk, 08870-2671. schikt voor 2 gezinnen 12-16 pers. ^rachtig gelegen. Open haard, bar, e. Tel. 04704-3422. DROME - HERAULT - LOZÈRE n te huur. Schrijf of bel uw wensen rice-d'Ibie. 07170 France. Tel. 09- T.H. T.h. luxe caravans in ANTÏ- jeies DES a.d. Eivièra, op de aller- V. beste camping, geh. jaar geop.. roor~ 150 m. v. zee, div. folders op 125. aanvr. Duma, 043-645157. 1. st. Cöte MIDDEL. ZEE te huur gr- raag stacaravans v.a. ƒ250,- P w rans. Vr. folder Saes 04951-31793. 102 (Noordzeekust) 4-6 p. bung. l?0-' i>ootreis met Townsend Thoresen en rmeskerken, Brederostraat 51, 2951 .859-3493. Vales en Schotland. Gratis broche 1st. 01140-16188. Ook voor B en B en igeland. |hië, goede keuken, grote ligweide 'igen strand aan de Klopeiner See igelnik, Mittlern 111 A-9125 Kühns- (rijk, tel. 09-434232224505. Ook in1- Dostenr., Zwitserl., Benelux, Duits1- is. SVH tel. 04950-30695. VA com- alle 1ITL DP 15210. Vakantiewoningen aan Adr. kust v.a. 200,- p.w-Inl' ROMANGE, tel. 04495-3681-^ Appartementen te huu^ Adverteer in deze rubrie Bel 077-48111, toestel 221- bostenr., Zwitserl., Benelux, Duit^1 Is. SVH tel. 04950-30695. nEN HAAG - Ruud Koopmans let scherper op zijn tegen stander dan op zijn eten. „Uitgezonderd varkensvlees kun je roe eigenlijk alles voorschotelen", schokschoudert de tanige Europees bokskampioen half-zwaargewicht. Alleen in de laatste weken voor een vuistgevecht laat Koopmans wat vaker de aardappelen staan. Terwille van een vetvrije linkse hoek nuttigt hij tevens het zogeheten Muscle Power-dieet, een eiwit-rijke hap in poedervorm. Die los ik dan op in halfvolle melk. Roer het op smaak met j'.eI1 scheutje roosvicee en drink hiervan dagelijks drie be kers, goed voor in totaal anderhalve liter Muscle Power". Op de dag van 'Het Gevecht' wacht hij met eten tot na het officiële wegen. Geeft de weegschaal het ideale gewicht van 79,3 kilo aan, gaat meteen de broekriem los. „Dan drink ik drie flesjes met vloeibare koolhydraten op. Daarna smul ik eens lekker van een tournedos of een forse entrecote. Met een lege maag ben je zo uitgeteld". Boksen is vaak bloed, zweet en tranen uit kierende ogen. Vooral het zweten gaat ten koste van energie. Boksers zijn echter geen kamelen. Dus is tijdig drinken hard nodig. „Toch drink ik niet extra veel. Ook in de pauze tussen de rondes drink ik niet. Ik spoel mijn mond en spuw in een emmer. Na het gevecht kan de kurk van de champagnefles". Rudie Koopmans: geen varkensvlees. GENDT- Wielrenners leven op biefstuk. Sommigen gaan er zelfs op zitten als hun achterste gekweld wordt door steen puisten. Peter Winnen gelooft echter niet zo in de kracht van een bieflap. „Toen ik als beginnend prof in België koerste, be stond ons ontbijt uit biefstuk met rijst. Even later gingen we dan van start voor een zware klassieker. Geloof me, die bief bezorgde je meer last dan kracht. Zo'n brok vlees verteert nu eenmaal heel langzaam". Tijdens de rustige winterperiode eet Peter Winnen wat de pot schaft. „Gelukkig heb ik geen problemen met mijn ge wicht. Na de winter kies ik voor een aangepaste, vooral eiwit-rijke voeding. Yoghurt, melk en kwark". Eigenlijk is de 'Alpen-reus' niet zo'n krentenbijter. „Ge zonde voeding is weliswaar belangrijk, maar je moet niet overdrijven". De propaganda van fabrikanten van sportvoe ding bekijkt hij heel nuchter. „Niet dat eiwitten uit een pak je slecht zijn. Maar als ik na een étappe de keuze heb tussen een Powerback en een kop bouillon, dan kies ik voor soep. Want al die sportvoeding is niet meer dan een halfverteerde boterham. Lekker is anders". Een Tour-étappe begint met muesli, Brinta en stokbrood. Voor onderweg wat broodjes, belegd met banaan, kaas, ham of tomaat. „Krijg je onderweg dorst, dan drink je alles, be halve dat wat toeschouwers je aanreiken. Want dat is meestal geschept uit een tien meter verderop stromende beek", grijnst Winnen. IJskoud drinken is uiteraard ook slecht voor verhitte renners. Slagroom en patat zijn moorde naars van de toch al zwaarbelaste lever. Cola en koffie schuift hij eveneens opzij. „Want daar kan ik heel moeilijk op slapen". Peter Winnen: niet weg van sportvoeding. - FOTO ANP Van brood alleen kon je niet meer spelen ROSMALEN - Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, dat men juist bij de zwem- sport er speciale eetgewoon ten op na houdt - per slot van rekening worden er nogal wat joules verbruikt - volgt Nederlands topzwem- ster Annemarie Verstappen geen strenge diëten. De Rosmalense eet ge woon wat de huiselijke pot schaft. Annemarie Verstap pen: „Studeert een voile maag al niet graag, ook voor men gaat zwemmen, kan men zich beter niet aan een welvoorziene dis te goed doen. Dat is dan ook het eni ge waarmee ik rekening moet houden". „Dat ik tegenwoordig iets vaker biefstuk eet, komt omdat ik aan bloedarmoede lijd en zo kan het tekort snel weggewerkt worden. Nor maliter eet ik gewoon wat ik lekker vind". Bij dat 'lekkere' blijkt de Brabantse een zelfde smaak te hebben als het merendeel van de Nederlandse jeugd. ,,'s Morgens eet ik zo'n vier sneetjes brood met zoet. Liefst hagelslag. Niks bij^ zonders dus en 's middags van hetzelfde laken een pak. Met het warme eten wijk ik waarschijnlijk ook niet af van de meeste andere men sen". „Of een bepaalde voeding mijn prestaties ten goede kan komen, durf ik dus te Annemarie Verstappen; liefst hagelslag - FOTO DE STEM JOHAN VAN GURP betwijfelen. Internationaal gezien telt Nederland bij het zwemmen toch weer een ge ducht woordje mee en ik weet ook van de andere meisjes, dat zij geen speciale eetregels in acht nemen. Met de gewone vaderlandse kost kun je dus ook tot behoorlij ke verrichtingen komen". OPeen slof en een oude voetbalschoen wordt zelfs Ajax geen kampioen. Maar of je harder gaat lopen, ho ger kunt springen of sneller schoolzwemt op een muesli-reep is de vraag. Over het nut van een afgewogen voeding voor sport mensen werd onlangs op Papendal een symposium ge houden, waar vele wetenschappers en topsporters aanwezig waren. De conclusies: steeds meer sporters letten beter op hun eten, maar zodra het nuttigen van 'gezond voed sel' met-een wetenschappelijk sausje wordt overgoten, hoeft het niet meer zo. Sportlieden blijken nog altijd ta melijk traditioneel gericht, waar het aankomt op sport voeding. Bovendien, allerlei deskundigen twijfelen aan het voordeel van vitaminen-preparaten, zout-tabietten, proteïne-poeders en wat er verder allemaal te koop is en dus ook gebruikt wordt. Op deze pagina wordt U getrakteerd op een reeks meningen van topsporters en het verhaal van een fabri kant. AMSTERDAM - Hoe vreemd het ook mag lijken, 'och is ook voor een schaker een goede voeding van vi taal belang. Dat althans is de mening van de Nederlandse groot meester Genna Sosonko. »Een gemiddelde schaak séance duurt toch al snel vijf uur en vergt een behoorlijke inspanning. Wanneer je daar met een hongerig ge voel aan begint, kun je de hoop op een goed resultaat wel laten varen". Het betekent evenwel met, dat de in Amsterdam woonachtige ex-Sovjet er een aangepast voedingspa troon op na houdt. „Dat is °°k niet nodig. Het enige waar een schaker op moet 'etten, is dat zijn maag tij dens een partij niet begint te knorren. En hij mag zich na tuurlijk ook niet vlak voor een een duel tegoed doen jjun een schranspartij, want dat is al evenzeer funest. Daarbij spreek ik uit pijnlij ke ondervinding". Voor Sosonko dus geen magere biefstukken, glazen karnemelk of muesli. „Ik eet Sewoon wat ik lekker vind en als ik maar genoeg bin- 5en krijg, dan is dat vol doende". En om het allemaal nog Genna Sosonko: graag 'n kop koffie. - FOTO MP iets beter te illustreren, voegt Sosonko daar terloops aan toe, dat hij zich tijdens partijen een kop koffie best laat smaken. Geen enkele inspannings-fysioloog zal daar evenwel lovende woor den voor over hebben. „Maar een schaker vaart er wel bij", aldus Sosonko, „en dan zou het stom zijn die ge woonte overboord te zetten". UDEN - 'Begin Met Een Voorsprong'. Met deze slagzin lonkt Wander Sportvoeding uit Uden naar zeker vier miljoen Neder landers, die, al dan niet om den brode, aan sport doen. Blijkbaar met succes. Want voor het Nederlands Olym pisch elftal zijn kisten vol Sportive Proto Kost gekocht. KNVB- arts H. Inklaar gaat bekijken of de semi- profs er beter door scoren. „En onze junior boksers, die in Moskou krom liepen van darmstoornissen, zijn toch maar mooi over eind gebleven dankzij onze Isostar", glundert J. van der Wegen van Wander Dieet-Sport- voeding. Hij kan nog meer voorbeelden noe men, maar beperkt zich tot Feyenoord, Ajax en VVV, die ook uit hun hand eten. Sportvoedings-fabri- kanten willen serieus genomen worden. „Want onze kennis is afgeleid van de jaren lange ervaring met, noem het maar, zie kenhuisvoeding. Pa tiënten en sportlieden zijn best - voor wat betreft hun behoefte aan extra-preparaten - te vergelijken". Op de groeiende markt (welke voe- dings-fabrikant staat niet het water in de mond bij het cijfer van vier miljoen sportieve Nederlanders) gaat de in Zwitserland gewor telde Wander op kop met een jaar-omzet van zeker acht miljoen gulden. Binnenkort hoopt Wander concur rent Champ buitenspel te zetten door de TI- Raleigh-ploeg voor taan met Powerback en soortgelijk kracht voer 'met een voor sprong' op weg te stu ren. AMSTERDAM - Als er een categorie is waar men niet al te zwaar tilt aan de manier waarop het voedselpakket is samengesteld, dan is dat wel de voetballerij. Toch was bij men Ajax al snel doordrongen van het feit, dat er een wisselwer king tussen sport en voedsel bestaat. Sjaak Swart herin nert zich tenminste nog uit de gloriejaren, dat er voor belangrijke duels altijd 'ge zond werd gegeten'. „Het menu werd steeds door de clubarts samenge steld en daar mocht niet mee gesjoemeld worden. Op de dag van de wedstrijd zelf kregen we altijd biefstuk met toast. Patat en andere vette snacks kwamen er be slist nooit op tafel". Met name Sjaak Swart stond er echter om bekend een gastronomische voor keur voor gebakjes te heb ben, „Inderdaad", beaamt de lachende Amsterdammer, „en liefst met een hele berg slagroom. Maar zoiets is niet erg, als je er tenminste maar niet teveel van neemt. Daar zorgde ik wel voor. De weeg schaal nam toendertijd een belangrijke plaats in het huis in". Aan echt bijzondere dië ten werden de Ajacieden echter niet onderworpen. „Nee, het was de gewone va derlandse hap, maar die kan ook gezond zijn. Trouwens van proteïnen- of koolhy- Sjaak Swart; voorkeur voor gebak. draatdiëten hadden ze in mijn tijd nog nooit gehoord. Een biefstuk was goed dus werd die verorberd". ULFT - Gerard Nijboer woont bijna naast een fri- tesboer. Toch is de Europese kampioen op de marathon daar nimmer te vinden. Nijboer is te gewetensvol bezig met voeding om zich te vergrijpen aan fricandellen of kroketten. Nijboer: „Goe de eetgewoonten zijn voor een marathonloper van es sentieel belang. Een mara thon gaat je niet alleen in de kouwe kleren zitten, maar slokt ook een groot gedeelte van je énergie-voorraad op. Daarom dien je je daar van te voren tegen te wapenen". Hoewel weinig appetijte lijk betekent dit, dat de Ulf- tenaar daags voordat hij de 42 kilometer gaat overbrug gen zo'n kilo aan glucose poeder naar binnen werkt. Nijboer: „Inderdaad niet smakelijk en normaliter ook niet bepaald gezond, maar bij een marathon heb je dit wel nodig. In tegenstelling tot sporten waarbij een kor te kracht-explosie vereist wordt, hebben wij weinig aan het innemen van extra proteïnen. Voor een mara thonloper zijn de koolhydra ten belangrijker. Glucose poeder wordt direkt omgezet door het lichaam en is daar door voor een duurloper het meest aangewezen voe dingsmiddel". Er blijkt al uit dat Nij boer, hoewel geen vegeta riër, bij zijn eetgewoonten geen grote plaats inruimt voor vlees. Gerard Nijboer: Gerard Nijboer; geen carbonades, maar melk „Zo af en toe nuttig ik wel eens een biefstukje, maar dan wel vanwege de 'lekker- te', niet omdat het nou zo ge zond is. Als verpleegkundige weet ik wel iets van gezonde voeding af, zodat ik voor de proteïnen eerder naar peul vruchten en melkprodukten grijp dan naar carbonades".

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1983 | | pagina 5