PROOST "53 ij In deze Gids- Weekend: Atte radio en tv-programma's van het weekend GO Lekker is maar twee jaar lang. Walter Knoblauch joeg z'n lot- toprljs er in twee jaar door en....geniet er nog van. „Ik liep weg van de liefde of ik liep terug naar de liefde", zegt de 35-jarige, uit Suriname af komstige Astrid Roemer die een opmerkelijk boek schreef. ■de achterpagina GO Wbt s j 1 CD i GD O I 1 1 1 i HllïSBSIfS'1 1 De groeiende belangstelling voor „ambachtelijke gebrouwen" bieren, ook speciale bieren genoemd, heeft de oude trappisten-brouwerij „De Schaapskooi" te Tilburg terug in zaken gebracht. Daar wordt nu „La Trappe" gebrouwen volgens een recept dat brouwmeester Broeder Jan al in 1958 na allerlei experimenten had samengesteld. QD f EZ i Stilte Festival Concurentie Onderhoud Vraagje 1 MÊmm T% Door Jan Koesen We schrijven 1958. Broeder Jan, brouw meester van de Trap pisten, staart verrukt in zijn koperen ketel. Hij roept Vader Abt erbij. Even later zendt het ganse klooster een hymne naar Hierbo ven. La Trappe is ge boren. Een zware, eer lijke bier, met voor de kenners een stam- wortgehalte van 15,5 graden Plato, hoogge- gist, gerijpt in de fles, uitkomende in de S- categorie, en bij voor keur te schenken in een wijdmondse bo kaal op kamertempe ratuur. De geestelijke lyriek is voor rekening van uw verslaggever, maar de biertechniek is perfect. En zo is weer de opdracht van de H. Benedictus, stichter van de getapte orde, vervuld: Een mon nik is pas waarlijk een- monnik als hij leeft van de arbeid van zijn han den." Wie in Nederland bier vraagt, krijgt pilsener. Geen kwaad woord over pils, maar het mist verfij ning, stijl; het is een drank om snel en in gulle hoeveelheden naar binnen te klokken. Maar een Trappist, een Gueze, een Kriek, een Tri pel, een Magnus en een Grand Prestige, om enke le coryfeeën te noemen, ja, dat is allure, dat is cul tuur, dat verdient het ge voelige proeven, de ogen geloken, de tong devoot. Buiten is het 28 graden of daaromtrent. Binnen de Abdij O. L. V. van Ko ningshoeven bij Berkel Enschot heersen stilte en koelte. De tafel is lang en massief. Enkele bokalen Meer aandacht voor ambachtelijke bieren staan in de falanx-positie opgesteld, en Pater God fried, van het laborato rium van de Trappisten, staat op om de eredienst te starten. Hij is nog jong, een Ster-spot voor de stel ling dat er nog roepingen zijn, in zijn lange witte en zwarte habijt. Hij ont kurkt een fles La Trappe, houdt de bokaal scheef, en zachtkens glijdt in rood bruine gloed het vocht omlaag om zich dan schuimend te verheffen. Het decor is een pers conferentie, gehouden door de Vereniging Pint, een club welke zich beij vert om het natuurlijke handbier te promoten, in samenwerking met de Pa ters Trappisten. PINT en de Paters willen den volke kwijt dat er op 13 en 14 augustus in het klooster een Nationale Categorie S Bierfestival wordt gehou den. Elf vaderlandse bie ren worden gepresen teerd, en er is ook nog trappistenbrood en trap pistenkaas, alsmede indi recte artikelen zoals viltjes, etiketten, glazen enzovoort. Men verwacht zo'n dui zend bezoekers. Het is het tweede festival van deze aard. Het vorige werd in Arcen, Limburg gehou den, met veel succes. PINT heeft geen be zwaren tegen pils, zoals de buik van voorzitter Ben Kegge nadrukkelijk ge tuigt, maar wil kortweg dat er minder gezopen en meer geproefd wordt. De Nederlandse biercultuur is gekenmerkt door de kreet: „Hé Jo, schenk ze nog eens vol en geef me neer daar er ook eentje van mij." Nogmaals, geen bezwaren, maar ga ook eens rustig met een, twee, hooguit drie pijpjes La Trappe in een hoekje zit ten, en zoek het dan niet in volume, maar in kwali teit. Devote PINTers kennen zelfs een ruilbeurs, een bieragenda, een rubriek Bier in de Pan, een Bier gids, een Bieratlas en idealen zoals een tapmaat en minder C02 als druk middel en meer gebruik van lucht. De vereniging onderricht ook de ver schillen tussen nagisting en hooggisting, houdt ex cursies en verschaft rap portages over de betere cafés. Zo wordt vol res pect gewaagd van Het Grote Ongenoegen, een Antwerps bierpaleis met ruim 900 (negenhonderd) biersoorten. Terug naar de perscon ferentie. PINT en de Pater belijden geen concurren tie te willen voeren tegen Freddie H. en 's Lands beste brouwers aan de Amstel. De grote brouwe rijen zien zich dan ook volstrekt niet bedreigd door de opkomst van nostalgisch bier. Integen deel: vaak hebben ze in hun assortiment een hoekje over voor het brui nere vocht. Toch gaan er steeds meer slijters toe over om een paar pijpjes S-bier in voorraad te heb ben, evenals de bewuste kastelein. Brouwmeester Harry Vermeer fungeert even als woordenboek. Bier is in de Keuringswet ver deeld in categorie 1,2 en 3 en S (voor superieur of speciaal; wat precies die S voorstelt, daarover be staat nog geen exegese). Categorie 3 is zwakalco- holisch tafelbier, en in 1 zitten de bekende pils- merken. S. is een soort van eredivisie door zijn hoog stamwortgehalte. Wort is een tussenprodukt in de bierbereiding, een mengsel van mout en wa ter dat versuikerd wordt. Niet alle suiker vergist, maar de oerhoeveelheid heet stam. Vandaar stam- wort. Pils heeft een stam wortgehalte van 11 tot 13%. S-bieren scoren van af 15%. De indeling is van ene Plato, een Duits bio chemicus die een systeem voor de sterktebepaling heeft uitgedokterd. In 1884 vluchtten de Trappisten uit Frankrijk naar Nederland. Ze zetten zich neer in vijf plaatsen, waaronder Berkel En- schot. De paters moesten volgens stichter Benedic tus in eigen onderhoud voorzien. Zo dronken de paters een waterige, schrale bier bij de maal tijd. Na de Tweede We reldoorlog groeide de be langstelling voor het pa- tersbier. Zo steeg in de ja ren 66-67 de omzet jaar lijks met 30 procent en werkten er 70 paters met 130 leken in de brouwerij. Dit werd te gek, dit ging teveel naar handel rieken, vonden de paters. Per slot waren de drie pijlers van Benedictus gebed, studie en arbeid, en tappen viel hier, althans in deze hoe veelheden, buiten. In 1969 nam Stella Artois de brouwerij over, maar toen vorig jaar dit huurcon tract afliep, vonden de Trappisten dat ze zelf maar weer hun La Trappe moesten produceren, maar nu in beschaafde hoeveelheden. La Trappe, het enige echte Trappistenbier, wordt in het klooster zelf uitsluitend op hoogtijda gen geschonken, en wel maximaal een fles per pa ter. Men is bescheiden be gonnen met een tweede soort: trappist van het vat, dat een lager alcohol gehalte heeft. De capaciteit van de brouwerij is groter dan de jaarlijkse bier-afna- me Het klooster waarin de brouwerij De Schaapskooi is te vin den La Trappe heeft een ge heim recept dat van vader op zoon, pardon: van va der op vader wordt over geleverd. Uitsluitend na tuurlijke stoffen worden gebruikt: mout, hop, gist en water en natuurlijk de kruiden die geheim zijn. Het bier wordt met gist en al afgevuld, en is na 5 tot 6 weken gerijpt. Een trap pist wordt er dan ook niet beter op met de jaren, zo als wijn. Na 5, 6 jaar is het schluss. Het beetje gist dat in de fles achterblijft, doet niets af aan de smaak als het per ongeluk meege- schonken wordt, maar de helderheid heeft dan zichtbaar geleden. Nog even een jezuïe- tisch vraagje aan Pater Godfried. Is het wel mo reel verantwoord om een-- alcoholdrank te maken, waar iedereen weet hoe veel ellende alcohol kan veroorzaken? Alom afschuw op de persconferentie. De ant woorden stuiven op uw verslaggever af, die zo juist zijn derde bokaal aan de lippen heeft gezet. Pater Godfried vindt het een goede vraag, dat wel. Hij spitst de handen in ge bed, kantelt het hoofd, het jonge gezicht denkt smar telijk na. Dan komt zijn oordeel. Nee, het is geen slechte zaak, want hij is niet verantwoordelijk als fabrikant voor misbruik door de consument. De persconferentie en PINT knikt tevreden. Die zit! Maar uw verslaggever is niet tevreden. Datzelfde antwoord, pater, kan een munitiefabrikant geven, en een handelaar in he roïne. De persconferentie briest. Maar Pater God fried glimlacht. „Het is wat anders, verduidelijkt hij, als de Trappisten con dooms gingen maken." De H. Benedictus zou het toch anders gezegd hebben.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1982 | | pagina 17