Krachtvoer bij sport is weggegooid geld
Autobelasting in tien jaar verdrievoudigd
cons
ment
Kwaliteit van
verzamel-LP's
valt erg tegen.
De prijs
van
bruin
worden
keuken
Verbied reclame voor
produkten
met linolzuur
Nog eens
asperges
Inmaken en
diepvriezen
Kookboek
voor
ouderen
File-drop
De boer op
elke donderdag extra consumenten-katern
19 juni 198
Eiwitten
Autobezit naar geslacht en leeftijd 1978
Resultaten onderzoek
consumentenbond in Hobbyscoop
Zonnetips
Ecologische Beweging vraagt minister
wmmmmmammmmmmrnm
(Door Jan Hanff)
DRIEBERGEN Elke cent die sportlieden uitgeven aan
speciaal „krachtvoer" is weggegooid geld. Want ook voor
sporters gelden de gewone regels van de voedingsleer. Wie
lichamelijk actief is heeft alleen maar méér calorieën en vocht
nodig dan iemand die weinig lichaamsbeweging krijgt.
Aldus de arts A. Brok in een artikel in „Arts en wereld". Hij
vertolkt de mening van een groot aantal deskundigen: „Men
kan, ook bij intensieve sportbeoefening, gezond zijn door
normaal te eten. Zolang men gevarieerd eet en de hoeveelheid
is aangepast aan de behoefte, kan er vrijwel niets misgaan".
Toen willen tal van sportlieden door middel van speciale voe
ding een voorsprong krijgen op de concurrenten. Ze gebrui
ken vitaminen, jodium, magnesium, mangaan, selenium, ko
per, zink, calckum, kalium, keukenzout, fosfor, zeewier,
knoflook, gist, nectar, beendermeel, lecithine, leverpoeder,
Ginseng, tarwekiem, en zonnebloemzaad.
„Elke cent daaraan gesteed is weggegooid geld", aldus
Brok. Wat ook sporters nodig hebben zijn voedingsstoffen die
allemaal voorkomen in zes onderdelen van ons voedsel: water,
koolhydraten, vet, eiwit, mineralen en vitaminen.
Het menselijk lichaam verbruikt de aangevoerde energie
het meest doelmatig als de calorieën worden aangevoerd in
vele, kleine maaltijden. Door een enkele, grote maaltijd wordt
het lichaam overladen. De overmaat aan calorieën wordt dan
in de vorm van vet in het bloed en de weefsels opgeslagen.
Brok: Erg veel mensen hebben de slechte gewoonte 's mor
gens nauwelijks iets meer dan een kopje koffie te gebruiken,
tussen de middag even een boterhammetje en 's avonds een
maal van duizenden calorieën. Die overdaad 's avonds maakt
de mensen dik en verhoogt het risico een toekomstige hartpa
tiënt te worden. Uit onderzoek in bedrijven is gebleken dat
mensen die vijf keer per dag eten meer presteren dan degenen
die slechts twee keer per dag eten. Degenen die het ontbijt
overslaan werken het slechtst".
„Omdat spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, geloven veel
coaches en sportlieden dat het eten van veel eiwitten hun
spieren sterker maakt. Dat is alleen het geval als men eigenlijk
een tekort aan eiwitten in de voeding heeft, terwijl de spieren
in opbouw zijn. Het is onomstotelijk vast komen te staan dat
ook bij zware inspanning de eiwit-behoefte nauwelijks toe
neemt.
Eiwit kan niet in het lichaam worden opgeslagen, zoals
koolkydraten en vetten. Wel kan het worden omgezet in vet en
dan opgeslagen. Ondanks alle wetenschappelijke bewijzen
blijven sportlieden extra grote biefstukken eten en allerlei
speciale en dure produkten gebruiken", schrijft Brok.
Medisch gezien zou iemand drie uur voor een wedstrijd niet
moeten eten. Suiker komt zeer snel in het bloed, waardoor
onmiddellijk veel insuline wordt afgescheiden die het bloed
suikergehalte weer verlaagt. Twee tot vijf uur na het eten van
de suiker ontstaan dan bij de meeste mensen honger krampen.
Tenzij het slechts om een lepeltje in de thee gaat. Na de
wedstrijd hebben sportlieden mineralen en koolhydraten no
dig. Die komen beide voor in bier. „Na afloop gezellig een
pilsje - een gewoonte in Nederland en België bij bijna alle
sporten"
Wordt de autorijder
kilometerbewuster?
(Van een onzer verslaggevers)
Wordt de Nederlandse autorijder „kilometerbewuster"? „Ja", zal iedereen zeggen,
maar het probleem om dit met harde cijfers aan te tonen is, dat die cijfers over het
algemeen pas na een jaar of twee boven water komen. Vandaar dat de Stichting Weg
onlangs een brochure liet verschijnen, waarin het cijfermatig overzicht van „mens en
mobiliteit' voor het grootste deel nog maar tot en met 1978 komt. Toch levert het
overzicht een aardig beeld in de ontwikkeling van het vervoer op.
Laten we bijvoorbeeld eens
kijken naar de ontwikkeling
van de inkomens, die het rijk
jaarlijks aan verkeersbelastin
gen opstrijkt. Het gaat hier om
onder meer motorrijtuigenbe
lasting, benzineaccijns en bij
zondere verbruiksbelasting. In
1970 inde het rijk 2,8 miljard
aan dergelijke belastingen. Via
5 miljard in 1975 liep dit be
drag op tot maar liefst 8,4 mil
jard voor 1980. In tien jaar tijd
verdrievoudigd dus. Zetten we
daartegenover de uitgaven het
rijk voor verkeersvoorzienin-
gen, dan zien we allerminst een
verdrievoudiging. Deze is na
melijk opgelopen van 1,2 mil
jard in 1970 via 1,6 miljard in
1975 tot 1,8 miljard in 1980.
Alles bij elkaar een aardig op
gelopen potje voor de regering.
Zou onze auto dan toch de hei
lige melkkoe zijn?
mannin
100
80
60
40
20
A
f
- f' -
Z';f;
21
vrouwen
100
30
40
55
70
leeftijd
80
60
40
20
Verzamel-lp's zijn niet zo goed als oorspronkelijke op
namen. Vooral lage tonen worden afgekapt en soms zijn
nummers zelfs ingekort om maar zoveel mogelijk op de
plaat te krijgen. Met cassettes is het zelfs nog erger: men
kan beter zelf van een goede lp opnamen maken dan een
verzamelcassette te kopen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.
Algemeen concludeert de bond dat de verzamel-lp's
sinds het vorige onderzoek (1976) wel beter zijn geworden,
maar dat daarmee wel alles is gezegd. Alleen CBS-Circle is
bezig om niet teveel nummers op een kant te zetten, goede
kwaliteit te maken en ook goede en bruikbare informatie
op de hoes te geven. En over muziekcassettes is de bond
kort: ze zijn duur, geven weinig informatie op de verpak
king en hebben een slechte geluidskwaliteit, die ook op
eenvoudige apparatuur te horen is.
Nog een aardig cijfer is, dat
in 1978 nog 14,6 procent van de
mannelijke autobezitters geen
fiets had en 2,8 procent van de
vrouwen. Zouden die mensen
hun pakje sigaretten op de
hoek met de auto gaan halen?
Dat de vrouw meer fietst dan
de man is wel kuidelijk. Van de
mannen (gerekend vanaf 4 jaar
en ouder) beschikt 36,3 pro
cent uitsluitend over een fiets
en van de vrouwen 67,7 pro
cent. Zonder enig eigen ver
voermiddel moet 7,1 procent
van de mannen zich voortbe
wegen en 14,9 procent van de
vrouwen. Het motor- en
bromfietsbezit neemt geleide
lijk aan af.
De terugloop van het brom
fietsbezit schrijft de heer J. von
Hotz van de Stichting Weg toe
aan het feit dat veel jongeren
tegenwoordig de bromfietspe
riode overslaan en van de fiets
ineens overstappen op twee-
de-, derde- of zelfs vierde-
hands auto's. „Dat is ook dui
delijk merkbaar aan de toena
me van het rijbewijsbezit bij
18- en 19-jarigen. In 1979
slaagden er maar liefst 117
261 jongeren van die categorie
voor hun rijbewijs", zegt de
heer Von Holtz.
Er komen elk jaar noga: wat
potentiële autorijders bij. In
1979 slaagden er maar liefst
316.099 mensen voor een of
ander rijbewijs. In 1977 waren
dat er 263.983 en in 1975
223.223. Het overgrote deel
hiervan behaalde natuurlijk
het rijbewijs in de categorie
BE.
Dat het met de auto naar het
buitenland op vakantie gaan
dit jaar zal afnemen, staat vol
gens insiders buiten kijf. Maar
al eerder was een terugloop te
zien Met de auto of motor ging
in 1975 nog 65 procent van de
mensen op vakantie. In 1977
liep dat op tot 71 procent, maar
in 1979 zien we al weer een af
name tot 65 procent. Bij de
toerwagens, openbaar vervoer
en boten bleef het percentage
vrijwel gelijk. Allen in het
vliegverkeer zien we een lichte
toename van 3 procent.
Om even terug te komen op
het begin van dit verhaal;
Wordt de Nederlander „kilo
meterbewuster"? Hoewel nog.
geen exacte cijfers voorhanden
zijn zou uit de klachten van
pömphouders dat hun omzet
de afgelopen maanden sterk is
teruggelopen wel positief hier
op geantwoord kunnen wor
den. Daarbij komt nog dat de
Nationale Vereniging van Ei
genaren en Exploitanten van
Overzetveren een sterk
groeiend verkeersaanbod heef t
vastgesteld. „Blijkbaar kiezen
steeds meer automobilisten de
kortste in plaats van de snelste
route en geeft men de voorkeur
aan een wachttijd van enkele
minuten boven het via een
snellere route omrijden over
een brug".
De vakantietijd betekent
voo» de meeste mensen zo snel
mogelijk bruin worden.
Men kent weliswaar het „ge
vaar om de hoek", weet dat
niets het ouder worden van de
huid méér bevorderd dan in
tensieve zonnebestraling,
maar een vakantie zonder zon
is nu eenmaal geen echte
vakantie.
Overigens heeft de zon ook
een gunstige uitwerking op het
lichaam. De stofwisseling
wordt er door bevorderd, uit
provitamine wordt in de huid
het belangrijke vitamine D ge
vormd, de kalkproduktie
wordt versterkt, evenals de
produktie van lymfen, bloed-
plaatjes en rode bloedcellen.
Maar aan de andere kant ver
liezen verstrakkende vezels
hun soepelheid en worden
slap, ontstaan er veel eerder
meer lijnen en rimpels en ver
oorzaakt de zon soms ook pig-
mentvlekken, vergrote aderen
en verhoorningen.
Een man loopt meer kans op
verbranding dan een vrouw.
Baby's hebben helemaal een
gevoelige huid.
Deze is niet al
leen tienmaal zo dun als die
van een volwassene, maar bo
vendien ontbreekt het voltooi
de talgklierensysteem dat te
gen zon en koude bescherming
biedt.
Er zijn tal van zonnecrèmes
in de handel om de huid te be
schermen. Men moet er van
uitgaan dat beschermings-
faktor 4 voldoende is voor wie
een paar zonnige vakantieda
gen wil doorbrengen. Maar wil
men de hele dag de zon in, dan
is faktor 6 of zelfs 8 noodzake
lijk. Vooral tussen 11 en 15 uur,
want dan is de zon het heetst.
VAN PATRON BERNARD
Zeker dichtbij zee. Daarnaast:
hoe zuidelijker, hoe sterker de
zon.
Terwijl men aan de Noord
zee dertig minuten nodig heeft
om de huis een beetje rood te
laten worden, zijn daarvoor in
Sicilië slechts tien tot vijftien
minuten nodig.
Direct na het zwemmen
moet men nog meer oppassen
omdat de druppels als lenzen
werken. Het zout uit de zee
kristalliseert en prikkelt de
huid daarmee. Bovendien
reflecteert droog zand circa
zeventien procent van de stra
len, de wateroppervlakte zelfs
zestig procent.
Voor wie de
bergen opzoekt: sneeuw weer
kaatst 85 procent van de zon
nestralen en de bestralingsin
tensiteit van de zon neemt per
duizend meter boven de zee
spiegel met twintig procent
toe.
Ik beloofde u om nog wat re-
cepten te geven van asperges
I maar dan in koude vorm. Zo
kunnen we bijvoorbeeld een
aspergesalade met champig-
nons gaan maken en daarvoor
gebruiken we 500 gram ge-
kookte en afgekoelde asperges
en 500 gram mooie witte aan
schijfjes gesneden champig-
nons. Een drietal eetlepels
olijfolie het sap van een citroen
E wat peper en zout en wat wa-
E terkers.
Ge ziet hier hebben we niet
E veel voor nodig. De asperges
snijden we aan mooie stukken.
De gesneden champignons
blancheren we even in water
met citroensap.
Neem een feestelijke kom en
I doe daarin de champignons
met de gesneden asperges en
vermeng die voorzichtig. Maak
van de olijfolie, citroensap,
E peper en zout een vinaagrette
en vermeng die met de salade
van asperges en champignons.
E Strooi hierover de gewassen
E waterkers. Waterkers is ver-
krijgbaar in kleine kartonnen
I bakjes. Maar u moogt dat ook
gerust vervangen door wat an-
ders bijvoorbeeld aan plakjes
gesneden radijsjes. Zo kunnen
E we asperges ook gebruiken
voor het maken van zeevruch-
ten cocktails en die harmo-
I niëren allen heel goed met de
smaak van asperges. Er zijn
ook wel goedkopere asperges
op de markt die gebroken zijn
E of niet zo mooi van kleur daar
kunt u het volgende mee doen:
Kook de asperges op de wijze
zoals ik reeds eerder beschre-
E ven heb. Neem drie kwart ge-
deelte van het kooknat en ver-
meng dat met de -volgende
kruiden: een kwart liter krui-
den azijn, en enkele eetlepels
estragon of dragon, deze is
momenteel vers te verkrijgen
E dus maak er gebruik van. Kunt
u hem niet te pakken krijgen
neem dan maar gedroogde.
E Kook het kooknat nu enige tijd
en laat het dan afkoelen.
Neem een flinke diepe scho-
tel en schik daar de asperges
E in. Strooi over elke laag een
weinig estragon/dragon. Lig-
SIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIHIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
gen alle asperges in de schotel
giet er dan alle kooknat over.
heen en dek de schotel met eej
deksel of aluminiumfolie
Zetditwegop een koele plaa
Voor hetopdienen wel uit latei
lekken. Deze asperges smakei
heel erg goed bij koude kip.
Nu ga ik toch even afwijkej
van mijn belofte voor alleen
maar koude aspergegerechtei
te schrijven, vant ik denk in.
eens aan één van mijn lieve
lingssoepen en dat is wel
pergesoep en dan het liefst ge.
bonden. Ik ga hem u toch e
leren maken.
We hebben nodig een liter
lichte bouillon die ik zelf 1
liefste maak van een kippetje
(of ik gebruik kippenbouillon,
pasta) maar denk erom hel
moet een lichte bouillon
Neem 300 tot 500 gram as
ges die echt niet van de bes
kwaliteit behoeven te zijn. I
ze asperges schillen we op c
bekende manier en snijden
dan aan kleine stukjes,
kopjes houden we eve
apart!!De rest van de asper
ges die we aan stukjes gesne
den hebben koken we in 1
bouillon, totdat ze gaar zijn
Giet nu de soep door een ze
en doe de stukken asperges n
wat bouillon in de mixer e
mix ze heel fijn. Smelt nu 3
gram boter en vermeng dat me
30 bloem. Doe dat in een d
pan, zorg dat dit niet
brandt. Giet daar nu polle
voor pollepel gewijs de 1
Ion bij onder steeds roeren z
dat u een gladde saus hebt e
voeg er dan het restant van d
bouillon bij. Voeg nu de ach
tergehouden aspergekoppe
toe en breng alles nu heel sne
aan de kook. Laat de asperge
koppen gaar worden en v
dan iets meer dan een kw
liter verse slagroom bij.
komt er een geraffineer
streekje.
Neem twee eierdooiers
klop die op met het gezeef
sap van een halve sinaasappe
Neem de pan van het vuur e
roer deze mengeling van eier
dooiers en sap door de soep
Maak af op smaak met pep
en zout.
De Ecologische Beweging
wil een verbod op radio-, tv- en
persreclame voor onder andere
Becel-produkten.
In een brief aan minister dr.
L. Ginjaar van Volksgezond
heid schrijft deze beweging
goede redenen te hebben om
aan te nemen dat de reclame
voor Becel-margarine en an
dere produkten onjuist is en
het hier dus gaat om dubieuze
voorlichting betreffende het
linolzuur.
Deze reclame is al verboden
in de Verenigde Staten en
Zwitserland en in België met
ingang van 1 augustus.
Volgens de Beweging is het
op z'n minst twijfelachtig d
het gebruikte verhitte li»
zuur enige uitwerking heeft
cholesterol-vorming in
bloedvaten. „Ook is het onju'
dat, zolang de oorzaken
bevordering van hart- en va)
ziekten verschillend wori
beoordeeld, de voedselind
trie artikelen aanbeveelt v
het voorkomen en gene
daarvan".
Er wordt een alge»
reclameverbod gevraagd a
gaande gezondheidsaanbs
lingen wanneer het gaat
produkten waarvan niet be»
zen is dat zij in het belang®
van de gezondheid.
De zomertijd is de tijd
van het oogsten: er is een
overvloed aan fruit, dat
maar zeer ten dele bewaard
kan worden en er is een
groot aanbod van verse
groenten waardoor de prij
zen lager zijn.
Invriezen is een oplos
sing, al worden daarmee
vaak fouten gemaakt. Ook
het inmaken komt meer en
meer in zwang. Vandaar dat
er bij uitgeverij Ideeboek in
Amsterdam een boekje
verschenen is, „Inmaken en
diepvriezen" (en andere
methoden om voedings
middelen te bewaren), dat
voor velen uiterst welkom
zal zijn.
Het van oorsprong En
gelse boek (prijs 32,50),
geschreven door Olive
Odell, is vertaald en be
werkt door Jan Morgan.
Het geeft tal van recepten
en nuttige informatie op
vier gebieden: jams, gelei,
marmelades en vruchten
pasta's; chutney's, sauzen
en geurige azijn; invriezen
en wekken; en het inmaken
met azijn, zout of suiker en
drogen.
Uit een kort geleden ge
publiceerd onderzoek onder
Rotterdamse bejaarden is
gebleken dat veel ouderen
vet en suiker consumeren in
hoeveelheden die ver boven
het Nederlands gemiddelde
liggen. Ook het bereiden en
bewaren van voedingsmid
delen gebeurt vaak totaal
verkeerd.
Vandaar dat de Neder
landse Federatie voor Be
jaardenbeleid een boekje
heeft laten verschijnen onder
de titel „Kokkerellen als de
jaren gaan tellen", geschre
ven door Barbara Hoogen-
doorn, diëtiste. Deze bro
chure wil een handreiking
zijn om te laten zien dat ge
zond eten, koken en voeding
ook gezellig kan zijn.
Het boekje kost inclusief
verzendkosten vijf gulden.
Het adres van de NFB is Ei-
senhowerlaan 114 in Den
Haag.
Door dropfabrikanten
wordt tegenwoordig „file
drop" in de handel ge
bracht, drop die is verpakt
in een soort shagverpak-
king met het opschrift
„Niet Blij in de Rij" en met
een tekening van het be
kende „Blij dat ik
Rij"-mannetje.
De adviesprijs van zo'n
pakje is 1,75, de inhoud -
zachte drop in de vorm van
het genoemde mannetje -
smaakt prima. Ach ja, je
moet toch wat in zo'n file.
„Weer wekenlang aan
Spaanse kust zit er dit ja-
voor mij niet in", vertelde®
buurvrouw vanochtend. Er-
zo denken misschien weef
mensen erover. In ieder ge»»1
verwacht men dat veel Ne
derlanders hun vakantie
thuis doorbrengen, met he
maken van dagtripjes. D®
wekt tegelijkertijd zorgen
wat betreft de mogelijkheden
tot opvang van de beschik
bare campings, zomerhuisje*
enz Vandaar het boek-
werkje „De boer op", van»
Stichting Public Relatie®*
Land- en Tuinbouw voor»®
nuttig alternatief kan
gen. Een briefkaart nf"
adres postbus 91430, 2.
EA 's Gravenhage en
boekje met namen en adl
sen van een kleine tweehof
derd gastvrije boeren
tuinders JUjg^in de