Krachtvoer bij sport is weggegooid geld Autobelasting in tien jaar verdrievoudigd cons ment Kwaliteit van verzamel-LP's valt erg tegen. De prijs van bruin worden keuken Verbied reclame voor produkten met linolzuur Nog eens asperges Inmaken en diepvriezen Kookboek voor ouderen File-drop De boer op elke donderdag extra consumenten-katern 19 juni 198 Eiwitten Autobezit naar geslacht en leeftijd 1978 Resultaten onderzoek consumentenbond in Hobbyscoop Zonnetips Ecologische Beweging vraagt minister wmmmmmammmmmmrnm (Door Jan Hanff) DRIEBERGEN Elke cent die sportlieden uitgeven aan speciaal „krachtvoer" is weggegooid geld. Want ook voor sporters gelden de gewone regels van de voedingsleer. Wie lichamelijk actief is heeft alleen maar méér calorieën en vocht nodig dan iemand die weinig lichaamsbeweging krijgt. Aldus de arts A. Brok in een artikel in „Arts en wereld". Hij vertolkt de mening van een groot aantal deskundigen: „Men kan, ook bij intensieve sportbeoefening, gezond zijn door normaal te eten. Zolang men gevarieerd eet en de hoeveelheid is aangepast aan de behoefte, kan er vrijwel niets misgaan". Toen willen tal van sportlieden door middel van speciale voe ding een voorsprong krijgen op de concurrenten. Ze gebrui ken vitaminen, jodium, magnesium, mangaan, selenium, ko per, zink, calckum, kalium, keukenzout, fosfor, zeewier, knoflook, gist, nectar, beendermeel, lecithine, leverpoeder, Ginseng, tarwekiem, en zonnebloemzaad. „Elke cent daaraan gesteed is weggegooid geld", aldus Brok. Wat ook sporters nodig hebben zijn voedingsstoffen die allemaal voorkomen in zes onderdelen van ons voedsel: water, koolhydraten, vet, eiwit, mineralen en vitaminen. Het menselijk lichaam verbruikt de aangevoerde energie het meest doelmatig als de calorieën worden aangevoerd in vele, kleine maaltijden. Door een enkele, grote maaltijd wordt het lichaam overladen. De overmaat aan calorieën wordt dan in de vorm van vet in het bloed en de weefsels opgeslagen. Brok: Erg veel mensen hebben de slechte gewoonte 's mor gens nauwelijks iets meer dan een kopje koffie te gebruiken, tussen de middag even een boterhammetje en 's avonds een maal van duizenden calorieën. Die overdaad 's avonds maakt de mensen dik en verhoogt het risico een toekomstige hartpa tiënt te worden. Uit onderzoek in bedrijven is gebleken dat mensen die vijf keer per dag eten meer presteren dan degenen die slechts twee keer per dag eten. Degenen die het ontbijt overslaan werken het slechtst". „Omdat spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, geloven veel coaches en sportlieden dat het eten van veel eiwitten hun spieren sterker maakt. Dat is alleen het geval als men eigenlijk een tekort aan eiwitten in de voeding heeft, terwijl de spieren in opbouw zijn. Het is onomstotelijk vast komen te staan dat ook bij zware inspanning de eiwit-behoefte nauwelijks toe neemt. Eiwit kan niet in het lichaam worden opgeslagen, zoals koolkydraten en vetten. Wel kan het worden omgezet in vet en dan opgeslagen. Ondanks alle wetenschappelijke bewijzen blijven sportlieden extra grote biefstukken eten en allerlei speciale en dure produkten gebruiken", schrijft Brok. Medisch gezien zou iemand drie uur voor een wedstrijd niet moeten eten. Suiker komt zeer snel in het bloed, waardoor onmiddellijk veel insuline wordt afgescheiden die het bloed suikergehalte weer verlaagt. Twee tot vijf uur na het eten van de suiker ontstaan dan bij de meeste mensen honger krampen. Tenzij het slechts om een lepeltje in de thee gaat. Na de wedstrijd hebben sportlieden mineralen en koolhydraten no dig. Die komen beide voor in bier. „Na afloop gezellig een pilsje - een gewoonte in Nederland en België bij bijna alle sporten" Wordt de autorijder kilometerbewuster? (Van een onzer verslaggevers) Wordt de Nederlandse autorijder „kilometerbewuster"? „Ja", zal iedereen zeggen, maar het probleem om dit met harde cijfers aan te tonen is, dat die cijfers over het algemeen pas na een jaar of twee boven water komen. Vandaar dat de Stichting Weg onlangs een brochure liet verschijnen, waarin het cijfermatig overzicht van „mens en mobiliteit' voor het grootste deel nog maar tot en met 1978 komt. Toch levert het overzicht een aardig beeld in de ontwikkeling van het vervoer op. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de ontwikkeling van de inkomens, die het rijk jaarlijks aan verkeersbelastin gen opstrijkt. Het gaat hier om onder meer motorrijtuigenbe lasting, benzineaccijns en bij zondere verbruiksbelasting. In 1970 inde het rijk 2,8 miljard aan dergelijke belastingen. Via 5 miljard in 1975 liep dit be drag op tot maar liefst 8,4 mil jard voor 1980. In tien jaar tijd verdrievoudigd dus. Zetten we daartegenover de uitgaven het rijk voor verkeersvoorzienin- gen, dan zien we allerminst een verdrievoudiging. Deze is na melijk opgelopen van 1,2 mil jard in 1970 via 1,6 miljard in 1975 tot 1,8 miljard in 1980. Alles bij elkaar een aardig op gelopen potje voor de regering. Zou onze auto dan toch de hei lige melkkoe zijn? mannin 100 80 60 40 20 A f - f' - Z';f; 21 vrouwen 100 30 40 55 70 leeftijd 80 60 40 20 Verzamel-lp's zijn niet zo goed als oorspronkelijke op namen. Vooral lage tonen worden afgekapt en soms zijn nummers zelfs ingekort om maar zoveel mogelijk op de plaat te krijgen. Met cassettes is het zelfs nog erger: men kan beter zelf van een goede lp opnamen maken dan een verzamelcassette te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Algemeen concludeert de bond dat de verzamel-lp's sinds het vorige onderzoek (1976) wel beter zijn geworden, maar dat daarmee wel alles is gezegd. Alleen CBS-Circle is bezig om niet teveel nummers op een kant te zetten, goede kwaliteit te maken en ook goede en bruikbare informatie op de hoes te geven. En over muziekcassettes is de bond kort: ze zijn duur, geven weinig informatie op de verpak king en hebben een slechte geluidskwaliteit, die ook op eenvoudige apparatuur te horen is. Nog een aardig cijfer is, dat in 1978 nog 14,6 procent van de mannelijke autobezitters geen fiets had en 2,8 procent van de vrouwen. Zouden die mensen hun pakje sigaretten op de hoek met de auto gaan halen? Dat de vrouw meer fietst dan de man is wel kuidelijk. Van de mannen (gerekend vanaf 4 jaar en ouder) beschikt 36,3 pro cent uitsluitend over een fiets en van de vrouwen 67,7 pro cent. Zonder enig eigen ver voermiddel moet 7,1 procent van de mannen zich voortbe wegen en 14,9 procent van de vrouwen. Het motor- en bromfietsbezit neemt geleide lijk aan af. De terugloop van het brom fietsbezit schrijft de heer J. von Hotz van de Stichting Weg toe aan het feit dat veel jongeren tegenwoordig de bromfietspe riode overslaan en van de fiets ineens overstappen op twee- de-, derde- of zelfs vierde- hands auto's. „Dat is ook dui delijk merkbaar aan de toena me van het rijbewijsbezit bij 18- en 19-jarigen. In 1979 slaagden er maar liefst 117 261 jongeren van die categorie voor hun rijbewijs", zegt de heer Von Holtz. Er komen elk jaar noga: wat potentiële autorijders bij. In 1979 slaagden er maar liefst 316.099 mensen voor een of ander rijbewijs. In 1977 waren dat er 263.983 en in 1975 223.223. Het overgrote deel hiervan behaalde natuurlijk het rijbewijs in de categorie BE. Dat het met de auto naar het buitenland op vakantie gaan dit jaar zal afnemen, staat vol gens insiders buiten kijf. Maar al eerder was een terugloop te zien Met de auto of motor ging in 1975 nog 65 procent van de mensen op vakantie. In 1977 liep dat op tot 71 procent, maar in 1979 zien we al weer een af name tot 65 procent. Bij de toerwagens, openbaar vervoer en boten bleef het percentage vrijwel gelijk. Allen in het vliegverkeer zien we een lichte toename van 3 procent. Om even terug te komen op het begin van dit verhaal; Wordt de Nederlander „kilo meterbewuster"? Hoewel nog. geen exacte cijfers voorhanden zijn zou uit de klachten van pömphouders dat hun omzet de afgelopen maanden sterk is teruggelopen wel positief hier op geantwoord kunnen wor den. Daarbij komt nog dat de Nationale Vereniging van Ei genaren en Exploitanten van Overzetveren een sterk groeiend verkeersaanbod heef t vastgesteld. „Blijkbaar kiezen steeds meer automobilisten de kortste in plaats van de snelste route en geeft men de voorkeur aan een wachttijd van enkele minuten boven het via een snellere route omrijden over een brug". De vakantietijd betekent voo» de meeste mensen zo snel mogelijk bruin worden. Men kent weliswaar het „ge vaar om de hoek", weet dat niets het ouder worden van de huid méér bevorderd dan in tensieve zonnebestraling, maar een vakantie zonder zon is nu eenmaal geen echte vakantie. Overigens heeft de zon ook een gunstige uitwerking op het lichaam. De stofwisseling wordt er door bevorderd, uit provitamine wordt in de huid het belangrijke vitamine D ge vormd, de kalkproduktie wordt versterkt, evenals de produktie van lymfen, bloed- plaatjes en rode bloedcellen. Maar aan de andere kant ver liezen verstrakkende vezels hun soepelheid en worden slap, ontstaan er veel eerder meer lijnen en rimpels en ver oorzaakt de zon soms ook pig- mentvlekken, vergrote aderen en verhoorningen. Een man loopt meer kans op verbranding dan een vrouw. Baby's hebben helemaal een gevoelige huid. Deze is niet al leen tienmaal zo dun als die van een volwassene, maar bo vendien ontbreekt het voltooi de talgklierensysteem dat te gen zon en koude bescherming biedt. Er zijn tal van zonnecrèmes in de handel om de huid te be schermen. Men moet er van uitgaan dat beschermings- faktor 4 voldoende is voor wie een paar zonnige vakantieda gen wil doorbrengen. Maar wil men de hele dag de zon in, dan is faktor 6 of zelfs 8 noodzake lijk. Vooral tussen 11 en 15 uur, want dan is de zon het heetst. VAN PATRON BERNARD Zeker dichtbij zee. Daarnaast: hoe zuidelijker, hoe sterker de zon. Terwijl men aan de Noord zee dertig minuten nodig heeft om de huis een beetje rood te laten worden, zijn daarvoor in Sicilië slechts tien tot vijftien minuten nodig. Direct na het zwemmen moet men nog meer oppassen omdat de druppels als lenzen werken. Het zout uit de zee kristalliseert en prikkelt de huid daarmee. Bovendien reflecteert droog zand circa zeventien procent van de stra len, de wateroppervlakte zelfs zestig procent. Voor wie de bergen opzoekt: sneeuw weer kaatst 85 procent van de zon nestralen en de bestralingsin tensiteit van de zon neemt per duizend meter boven de zee spiegel met twintig procent toe. Ik beloofde u om nog wat re- cepten te geven van asperges I maar dan in koude vorm. Zo kunnen we bijvoorbeeld een aspergesalade met champig- nons gaan maken en daarvoor gebruiken we 500 gram ge- kookte en afgekoelde asperges en 500 gram mooie witte aan schijfjes gesneden champig- nons. Een drietal eetlepels olijfolie het sap van een citroen E wat peper en zout en wat wa- E terkers. Ge ziet hier hebben we niet E veel voor nodig. De asperges snijden we aan mooie stukken. De gesneden champignons blancheren we even in water met citroensap. Neem een feestelijke kom en I doe daarin de champignons met de gesneden asperges en vermeng die voorzichtig. Maak van de olijfolie, citroensap, E peper en zout een vinaagrette en vermeng die met de salade van asperges en champignons. E Strooi hierover de gewassen E waterkers. Waterkers is ver- krijgbaar in kleine kartonnen I bakjes. Maar u moogt dat ook gerust vervangen door wat an- ders bijvoorbeeld aan plakjes gesneden radijsjes. Zo kunnen E we asperges ook gebruiken voor het maken van zeevruch- ten cocktails en die harmo- I niëren allen heel goed met de smaak van asperges. Er zijn ook wel goedkopere asperges op de markt die gebroken zijn E of niet zo mooi van kleur daar kunt u het volgende mee doen: Kook de asperges op de wijze zoals ik reeds eerder beschre- E ven heb. Neem drie kwart ge- deelte van het kooknat en ver- meng dat met de -volgende kruiden: een kwart liter krui- den azijn, en enkele eetlepels estragon of dragon, deze is momenteel vers te verkrijgen E dus maak er gebruik van. Kunt u hem niet te pakken krijgen neem dan maar gedroogde. E Kook het kooknat nu enige tijd en laat het dan afkoelen. Neem een flinke diepe scho- tel en schik daar de asperges E in. Strooi over elke laag een weinig estragon/dragon. Lig- SIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIHIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII gen alle asperges in de schotel giet er dan alle kooknat over. heen en dek de schotel met eej deksel of aluminiumfolie Zetditwegop een koele plaa Voor hetopdienen wel uit latei lekken. Deze asperges smakei heel erg goed bij koude kip. Nu ga ik toch even afwijkej van mijn belofte voor alleen maar koude aspergegerechtei te schrijven, vant ik denk in. eens aan één van mijn lieve lingssoepen en dat is wel pergesoep en dan het liefst ge. bonden. Ik ga hem u toch e leren maken. We hebben nodig een liter lichte bouillon die ik zelf 1 liefste maak van een kippetje (of ik gebruik kippenbouillon, pasta) maar denk erom hel moet een lichte bouillon Neem 300 tot 500 gram as ges die echt niet van de bes kwaliteit behoeven te zijn. I ze asperges schillen we op c bekende manier en snijden dan aan kleine stukjes, kopjes houden we eve apart!!De rest van de asper ges die we aan stukjes gesne den hebben koken we in 1 bouillon, totdat ze gaar zijn Giet nu de soep door een ze en doe de stukken asperges n wat bouillon in de mixer e mix ze heel fijn. Smelt nu 3 gram boter en vermeng dat me 30 bloem. Doe dat in een d pan, zorg dat dit niet brandt. Giet daar nu polle voor pollepel gewijs de 1 Ion bij onder steeds roeren z dat u een gladde saus hebt e voeg er dan het restant van d bouillon bij. Voeg nu de ach tergehouden aspergekoppe toe en breng alles nu heel sne aan de kook. Laat de asperge koppen gaar worden en v dan iets meer dan een kw liter verse slagroom bij. komt er een geraffineer streekje. Neem twee eierdooiers klop die op met het gezeef sap van een halve sinaasappe Neem de pan van het vuur e roer deze mengeling van eier dooiers en sap door de soep Maak af op smaak met pep en zout. De Ecologische Beweging wil een verbod op radio-, tv- en persreclame voor onder andere Becel-produkten. In een brief aan minister dr. L. Ginjaar van Volksgezond heid schrijft deze beweging goede redenen te hebben om aan te nemen dat de reclame voor Becel-margarine en an dere produkten onjuist is en het hier dus gaat om dubieuze voorlichting betreffende het linolzuur. Deze reclame is al verboden in de Verenigde Staten en Zwitserland en in België met ingang van 1 augustus. Volgens de Beweging is het op z'n minst twijfelachtig d het gebruikte verhitte li» zuur enige uitwerking heeft cholesterol-vorming in bloedvaten. „Ook is het onju' dat, zolang de oorzaken bevordering van hart- en va) ziekten verschillend wori beoordeeld, de voedselind trie artikelen aanbeveelt v het voorkomen en gene daarvan". Er wordt een alge» reclameverbod gevraagd a gaande gezondheidsaanbs lingen wanneer het gaat produkten waarvan niet be» zen is dat zij in het belang® van de gezondheid. De zomertijd is de tijd van het oogsten: er is een overvloed aan fruit, dat maar zeer ten dele bewaard kan worden en er is een groot aanbod van verse groenten waardoor de prij zen lager zijn. Invriezen is een oplos sing, al worden daarmee vaak fouten gemaakt. Ook het inmaken komt meer en meer in zwang. Vandaar dat er bij uitgeverij Ideeboek in Amsterdam een boekje verschenen is, „Inmaken en diepvriezen" (en andere methoden om voedings middelen te bewaren), dat voor velen uiterst welkom zal zijn. Het van oorsprong En gelse boek (prijs 32,50), geschreven door Olive Odell, is vertaald en be werkt door Jan Morgan. Het geeft tal van recepten en nuttige informatie op vier gebieden: jams, gelei, marmelades en vruchten pasta's; chutney's, sauzen en geurige azijn; invriezen en wekken; en het inmaken met azijn, zout of suiker en drogen. Uit een kort geleden ge publiceerd onderzoek onder Rotterdamse bejaarden is gebleken dat veel ouderen vet en suiker consumeren in hoeveelheden die ver boven het Nederlands gemiddelde liggen. Ook het bereiden en bewaren van voedingsmid delen gebeurt vaak totaal verkeerd. Vandaar dat de Neder landse Federatie voor Be jaardenbeleid een boekje heeft laten verschijnen onder de titel „Kokkerellen als de jaren gaan tellen", geschre ven door Barbara Hoogen- doorn, diëtiste. Deze bro chure wil een handreiking zijn om te laten zien dat ge zond eten, koken en voeding ook gezellig kan zijn. Het boekje kost inclusief verzendkosten vijf gulden. Het adres van de NFB is Ei- senhowerlaan 114 in Den Haag. Door dropfabrikanten wordt tegenwoordig „file drop" in de handel ge bracht, drop die is verpakt in een soort shagverpak- king met het opschrift „Niet Blij in de Rij" en met een tekening van het be kende „Blij dat ik Rij"-mannetje. De adviesprijs van zo'n pakje is 1,75, de inhoud - zachte drop in de vorm van het genoemde mannetje - smaakt prima. Ach ja, je moet toch wat in zo'n file. „Weer wekenlang aan Spaanse kust zit er dit ja- voor mij niet in", vertelde® buurvrouw vanochtend. Er- zo denken misschien weef mensen erover. In ieder ge»»1 verwacht men dat veel Ne derlanders hun vakantie thuis doorbrengen, met he maken van dagtripjes. D® wekt tegelijkertijd zorgen wat betreft de mogelijkheden tot opvang van de beschik bare campings, zomerhuisje* enz Vandaar het boek- werkje „De boer op", van» Stichting Public Relatie®* Land- en Tuinbouw voor»® nuttig alternatief kan gen. Een briefkaart nf" adres postbus 91430, 2. EA 's Gravenhage en boekje met namen en adl sen van een kleine tweehof derd gastvrije boeren tuinders JUjg^in de

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1980 | | pagina 26