„Ons kind" te kinderlijk Schoonheidsmiddelen voor vette tieiierlmid Lekker Plastic-aanvul-kleding Brood is „broodnodig" DOORZICHTIGE PANNEN COMPLEET MET DEKSEL Midi-mode overheerst Met mes en vork HELEMAAL NIETS KLEIMASKER Kookhoek als pronkstuk in de kast De Unesco heeft het ooit eens uitgerekend; 740 miljoen mensen eten met hun vingers, 550 miljoen met stokjes en 340 mil joen zijn min of meer handig met mes en vork. Cijfers om heel even bij stil te staan en even te begrijpen dat eetgewoonten, gelijk alle gewoonten, bij nader in zien toch weer niet zo gewoon zijn. W. A. For bes weet dat dat allang. Zijn hobby is het ach terhalen van de ontwik kelingsfasen van mes, lepel en vork. tot aan ons huidige tafelbestek. In een beeldverhaal veel plaatjes dus heeft hij de interessantste feiten over die ontwikke ling neergelegd in een ooglijk boekje, getiteld „Antiek bestek" Over het mes is het meest te vertellen; het ontstond immers het eerst, ten gebruike van velerlei doeleinden. Het boekje besteedt daar dan ook het leeuwendeel van de pagina's aan. De le pel, die ooit de holte van de hand heeft opge volgd, is weinig minder oud, maar er valt niet zoveel over op te lepelen als over het veelsnijdige mes. De vork tenslotte kwam als laatste op tafel ook in het boekje. Het eetwerktuig schijnt uit het oosten afkomstig en door de Venetianen pas in Europa te zijn inge voerd. De geestelijkheid verzet te zich overigens scherp tegen deze nieuwe mode, die blijk zou geven dat men hetzelfde voedsel waarvoor men eerst bad daarna onwaardig vond om met de handen aan te raken. Allerlei wetenswaardig heden dus. In dezelfde serie ver scheen een geheel her ziene druk van „Antiek glas en kristal", een on derwerp waarvoor van zelfsprekend al heel wat belangstelling aanwezig was, maar dat de laatste jaren nog meer opgang maakt. De laatste jaren is er veel nieuws ontdekt op dit gebied en dat heeft Elka Schrijver in deze nieuwe druk on dergebracht. A. L. (W. A. Forbes, Antiek Bestek, Elka Schrijver, Antiek glas en kristal. C. A. J. van Dishoeck.) Met „Ons kind" heeft Thomas ge probeerd, praktische wenken te ge ven voor het nog ongeboren kind en de eerste levensjaren. Het boek is op een andere leest geschoeid dan te doen gebruikelijk, maar dat men van een succes kan spreken is be paald te veel gezegd. Wat wel ze ker is: er staat inderdaad een aantal praktische wenken voor de ouders van het kind in, maar deze prakti sche zaken gaan in veel gevallen echt te ver. Als het boek bedoeld is voor aan komende en jonge ouders, dan moet men stellen dat het geheel te kin derlijk is gebracht. Men mag aan nemen dat de meeste jonge vaders en moeders voldoende weten wat er aan de hand is en dat praktische wenken dan ook praktischer en za kelijker moeten worden gebracht. Zeer zeker meer aan de praktijk getoetst. Om enkele voorbeelden te noemen: over de negende maand van de zwangerschap staat ergens: dan kent de aanstaande vader de kortste weg naar de kraamkli niek, indien moeder er de voorkeur aan geeft aldaar te bevallen. Er ligt steeds geld voor de taxi gereed, want het kan gebeuren dat de va der op het beslissende ogenblik niet thuis is". Tot zover het citaat. Iedereen mag aannemen dat het in normale geval len niet zo snel gaat dat er niet tijdig de nodige voorzieningen kunnen worden getroffen zodat va der thuis is. De auteur is tijdens zijn werk bij gestaan door een aantal deskundi gen. Men mag aannemen dat al de ze deskundigen bepaald iets waar devollers en nuttigers hadden kun nen produceren. G.H. M. Z. Thomas: „Ons Kind", Uitg. Lannoo Tielt/België. Max Factor heeft een serie huidverzorgings- en make-up produkten speciaal voor de vette huid van tieners, op de markt gebracht. De serie kost in zijn geheel tegen de ƒ40,en de afzonderlijke potjes en tubes zijn verkrijg baar van 4.75 tot 7. Om te beginnen is er een Cosmetic Soap of Satin Flow, die voor het naar bed gaan de make-up en de stofdeeltjes van het gezicht moet halen. Hierna komt een Pure Magie Cleanser waarmee de aangetaste gedeelten van het gezicht gemas seerd moeten worden totdat er schuim ontstaat. Na deze grondige reiniging kan lotion gebruikt wor den, de Pure Magic Astrigent, die een verfrissende werking heeft, 's Morgens komt deze lotion weer van pas voor de Invisible Founda tion, de vochtinbrengende dagcre- am. De aangetaste delen moeten nog behandeld worden met Pure Magie Cream in dezelfde kleur als de ma ke-up die het uitdrogen bevordert en ongeveer werkt als de bekende Clearasil-cream. Maar allerlei middeltjes om een mooie huid te verkrijgen is natuur lijk lucht en slaap. De voeding moet niet te sterk worden gekruid. Wel veel fruit, groenten, vlees (niet vet) en melk. Natuurlijk zou het voor een over gevoelige huid veel beter zijn geen make-up te gebruiken, zodat de huid vrij kan ademen. Dit wordt echter toch nog door veel jonge mensen gedaan en in de serie Pure Magie heeft Max Factor deze ma ke-up ook opgenomen, zowel vloei bare make-up als poeder. Nieuw zijn de zogenaamde pads. Het zijn kleine ronde weggooilapjes ge drenkt in olie. Men kan ze overdag gebruiken om het overtollige vet te verwijderen. Daarna moet natuur lijk de make-up wel weer bijge werkt worden. Van Revlon is er een kleimasker uitgekomen voor de overvette en met puistjes geplaagde huid. Men moet de Natural Wonder Facial Mask royaal aanbrengen, vooral op de plaatsen waar de puistjes zich het meest en hardnekkigst voor doen. Het masker moet 20 tot 30 minuten laten indrogen en daarna afspoelen met lauw-warm water. Men kan dit masker het beste 2 maal per week gebruiken. Bij een erg vette huid of als men veel puistjes heeft dan 3 maal per week. Een tube Natural Wonder Facial Mask is in de winkel verkrijgbaar voor ƒ12,50. Schotel van aardappelen, ui, wor teltjes en peterselie. Ingrediënten: 1 kilo aardappelen kilo worteltjes 2 grote uien 2 bosjes peterselie 4 eieren 4 lepels melk zout, peper aroma. Kook de aardappelen en de wor teltjes gedurende 10 minuten, giet ze af en laat het iets afkoelen. Beboter een vuurvaste schotel. Snijd de aardappelen en de wor teltjes in plakken, de ui in rag dunne schijven. Knip de peterse lie. Leg in de schotel een laagje aardappel-plakjes daarop schijven ui vervolgens een laag wortel plakjes en daarop een laag ge knipte peterselie. Herhaal deze volgorde nog éénmaal. Dek het geheel af met plakjes aardappel. Klop de eieren los met de melk en breng op smaak met zout, pe per en aroma. Giet de eimassa op de aardappelschotel. Plaats de schotel midden in een voorverwarmde oven en laat het geheel in plm. 20 minuten gaar worden. Van de vele kookboeken, die jaarlijks in diverse afmetingen en prijsklassen op de Nederlandse boekenmarkt ver schijnen, neemt „De kunst van het koken" een heel bijzondere plaats in. Dit 168 pagina's tellende boek is zo wel een kookboek als een kijkboek. Het is namelijk verlucht met niet minder dan 400 reproducties in zwart-wit en kleur, en 16 pagina's in vier kleuren van de hand van de vermaarde Franse schilder-tekenaar Henri Toulouse Lautrec. Toulouse Lautrec stelde samen met zijn vriend Maurice Joyant ook de recepten sa men. Misschien nog meer dan de doorsnee Fransman was Toulouse Lautrec bijzonder gesteld op lekker eten. Hij vond het bereiden van een maaltijd vaak een even groot genoe gen sis het maken van aquarel of van een olieverftekening. „Gastrono mie is een kunst", vindt Toulouse Lautrec, „maar iedereen kan het le ren als hij er de tijd voor neemt". Dank zij de vertaling van Wina Born kan iedere Nederlander ervan ken nisnemen hoe beide Fransen hun ga stronomie bedreven hebben. „De kunst van het koken" is een kostbare uitgave. Te kostbaar mis schien om het als kookboek te ge bruiken. Het leent zich beter als een pronkstuk in de boekenkast. TH. S. Uitgave G. J. A. Ruys, Amsterdam. De meeste mensen hebben er nooit bij stilge staan dat het gewone brood net zo belangrijk voor de gezondheid is als melk, kaas, vlees, groente en fruit. Dit schrijft het Voorlichtings bureau voor de Voeding. Toch rusten een he leboel vermageringsdiëten op vermindering van brood in het menu. Brood bevat veel koolhydraten en weinig vet. Het broodbeleg als boter, margarine en veel vleessoorten zijn rijk aan vet. Men wil vaak vermageren door het weglaten van calorieën in de vorm van vet en koolhydraten. Als men minder brood gaat eten wordt tege lijkertijd ook het beleg en boter minder, waarmee het aantal calorieën wel daalt, maar waarmee men op den duur ook een tekort aan vitamines en voedingszouten bereikt. Het Voorlichtingsbureau voor de voeding heeft in een voorbeeld laten zien dat brood „brood nodig" is, omdat het niet alleen een bijdrage in de calorieën levert, maar ook een belang rijke bron is van ijzer en vitamine B. Er zijn maar een paar levensmiddelen waarin deze stoffen ook vertegenwoordigd zijn, zoals ma ger vlees. Dan wordt het eten echter ook ge lijk weer stukken duurder. Wie lange tijd op eigen houtje een belangrijk voedingsmiddel als brood sterk vermindert of weglaat uit de voeding, verbreekt het even wicht van de voeding waarin elk voedingsmid del zijn eigen taak te vervullen heeft. Een arts of diëtiste zal bij het samenstellen van een dieet ook altijd rekening houden met de totale samenstelling van de voeding, zodat te kortkomingen kunnen worden voorkomen. De „Robe Evolutive" is het laatste nieuws uit Parijs. Met de „K modules 2000" is een nieuw element in de damesmode gepre senteerd. De kleding bestaat namelijk uit plastic vierkantjes, waar bij een doos met losse vierkantjes wordt geleverd. Men kan er dan zelf elke dag een ander toilet van maken, van mini-jurkje tot maxi-mantel, van avondtoilet tot badpak. Op de foto een groep je mannequins die voor de toch wel verbaasde Parijzenaars in de straten in de nieuwe mode poseren. De meeste confectie- f abrikanten hebben hun winter- en herfstcollecties al aan de andere landen van Europa onthuld. Hierbij zijn twee duidelijke looks ofte wel trends naar voren gekomen: de een slank, glad en gede tailleerd, de ander lieflijker en vrouwe lijker. Maar over een ding zijn alle modehuizen het eens geworden: de midi-lengte zal de mini en maxi voor een groot deel de baas zijn. De slanke look wordt voornamelijk bij de huizen gemaakt die ook sportkleding pro duceren. De stoffen voor de herfst zijn tweedrachtig, hoewel er ook veel yersey is. Veel harlekijn ruiten op effen kleuren zal het compleet maken. Op de foto een midi- jas met bijpassende broek van Saint- Clair. Het is yersey jacquard marine, wijnrood, de kleuren zijn wijnrood en bei ge. De jas heeft grote revers met opstaand kraagje. De broek is van hetzelfde materi aal. PRIJZEN De keukenset Jena 2000 is makke lijk afwasbaar, ook in de vaatwas- machine. De geurtjes en smaakjes van de verschillende gerechten krijgen niet zoveel kans als in nor male pannen, om erin te blijven hangen. Het harde oppervlak is on gevoelig voor alle schuur- en was middelen, tot staalwol toe. Als er echter eenmaal een kras in zit, dan zal de pan bij de eerste de beste gelegenheid uit elkaar springen. De prijs van een kookpan met deksel bedraagt ƒ18,75, de braadslede met deksel is 40 gulden en de koekepan ƒ24,75. De prijs verschilt naar grootte van de afzonderlijke stuk ken. De pan met de doorsnee groot te kost met deksel ƒ24,75 en zonder deksel 14,75. In september wordt in ons land door de Jenaer Glaswerk Schott en Gen.-fabriek in Mainz een doorzichtige pan gelanceerd, die onderhevig is aan elke temperatuursveran dering, of dat nu van warm naar koud of omgekeerd is. Het opmerkelijke van deze pannen is dat er nu ook een deksel bij zit van hetzelfde materiaal. Deze pan werd voor het eerst ge toond op de jaarbeurs van Hanno ver in 1969 onder de naam Jena 2000. Sindsdien zijn er talloze Duit se huisvrouwen overgegaan tot de aankoop van deze vrij kostbare keukenset, die bestaat uit zes kook- en braadpannen, met bijpassende deksels, een ovale braadpan, een steelpan en een koekepan. Door de ze successen ziet Jena zich aange moedigd ook de Belgische en Ne derlandse housvrouwen wakker te schudden voor doorzichtige pannen, die van het vuur op de tafel kun nen zonder allerlei rompslomp met schalen. VAN 700 TOT 200 Met de Jena 2000-pannen kan op dezelfde manier omgesprongen worden als de emaille of andere in omloop zijnde pannen. Tijdens een demonstratie in de fabriek te Mainz werden enkele pannen in een vloei stof gedompeld waarvan de tempe ratuur 200 graden Celsius be droeg, nadat ze eerst tot 700 graden Celsius waren verwarmd. De gewo ne vuurvaste schalen springen na verwarming op het koude aanrecht al uit elkaar en krijgt het eten overal een plaats waar het in de regel niet thuis hoort. Een elek trisch fornuis ontwikkeld een warmte van 400 graden, zodat diep gevroren levensmiddelen en koud water geen enkel gevaar voor de pan. Door de speciale samenstelling van het glas kunnen de pannen nooit kleurloos zijn. Na veel experimen teren is men overeen gekomen een lichte goud-gelige kleur aan te houden. Het kleureffect dat de ver schillende groenten en gerechten achter dit venstertje krijgen is ver rassend. Toch is het voor gasten aan een feestelijk dineetje geen gezicht als ze ineens een koekenpan voor hun neus geplant zien of de braad pan waar de jusspetters nog tegen de rand aanzitten. DEKSEL Jena 2000 is eigenlijk de eerste die de goede deksel uitgevonden heeft, hoewel de vormgeving al bij gewo ne glazen schalen dikwijls te zien was. De deksel speelt een eigen en veel omvattende rol. Door de platte bodem kan zij dienst doen als schaal, als bakvorm, als onderzetter. Hij sluit de pan hermetisch af zodat er voor het condenswater geen kans is om te ontsnappen. Ook omge keerd past hij in de schaal, waar door men alles op elkaar kan stape len. Er is maar één maat deksel die op alle pannen past, of ze nou hoog of laag zijn. Glas is en blijft een slecht warmte geleider. Het duurt iets langer voordat het eten erin klaar is, maar daartegeno ver staat het voordeel dat het lan ger warm blijft. Men moet een pan- negreep of pannelappen wel bij de hand houden.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1970 | | pagina 7