e
tafel
WIJN
WIJK
WIJN
WIJN
is voor de tuin
ien doorzichtig® kelkem
wijn @n kaass avontar
meisjes
i Bedienden
I
In Rome
onder de bomen
drinken ze wijn
om zalig te zijn
niet uit kelken
de Heer zal ze helpen
maar uit kommen
potverdomme.
enbank
or uw geld
IMFfBSMMK
eld bijvoorbeeld
DE STEM VAN ZATERDAG 13 DECEMBER 1969
3LAG-SUPER te Oostburg
narkt te Terneuzen zijn er
filialen o- te termijn
itwoordelijke functie van
in ons bedrijf een goede
ven)
e vooruitzichten, in een
;n, modern bedrijf;
ostenvergoeding waar no-
DROGE WITTE LANDWIJN:
Mon Chou, jonge Goudse
fabnekskaas, Goudse komijn.
ROSé:
jong belegen Goudse kaas,
Leidse kaas, Kernhem.
MOSEL, RIJNWIJN OF ELZASSER:
belegen Edammer, belegen
Goudse, Leidse kaas.
WITTE BORDEAUX:
jonge Goudse kaas, St.-Paulin
RODE BORDEAUX:
belegen Edammer, belegen
Goudse.
BEAUJOLAIS:
belegen Goudse, Kernhem.
WITTE BOURGOGNE:
belegen Goudse kaas, room
kaas, Friese nagelkaas.
RODE BOURGOGNE:
belegen boeren Goudse kaas,
oude Edammer.
RHóNEWIJN:
belegen Goudse kaas, bele
gen Edammer, Bluefort.
SHERRY:
oude Edammer.
Amsterdam(>staatanSe^ kaas in de Bistro le Provencal, die verraderwijs in
PORT:
Bluefort, oude Edammer,
oude Goudse kaas, Kernhem.
Te wijde glazen; en daar
mee is eigenö ij k de eham-
pagnecoupe veroordeeld.
Sommigen beweren dat alleen het
kristal van de voet mag geslepen zijn,
omdat een geslepen kelk de wijn te
veel camoufleert. Maar wat zou uit
het slijpsel van de kelk een mooier
glans wegschieten dan juist wijn
In elk geval drinken we wijn uit gla
zen en niet zoals volgens het aloude
rijmpje in Rome gebeurd moet zijn:
Romantisch geslepen glazen van het servies JULEEN (Kristalunie)
uden sollicitatie-avond, op
3.30 uur, in Hotel De Een-
0 uur, in Hotel Pays-Bas,
ftelijk solliciteren of even
HÉRMANS PRIJSSLAG
straat 2, Bergen op Zoom.
Vereniging
voor
Instrumentale Muziek
Dirigent
ALFRED SALTEN.
WON bas zingt
UALS
JS, BACH, BEETHOVEN,
nber 20.00 uur
ZEN Zuidlandtheater
0.00 uur
IRG Ledeltheater
UP-ers 1,50
scholieren 1,50
r bij de op de raambiljetten
en op de avond van het
Met alle hulde voor de
kruidenier, die veel bij
draagt tot het algemeen be
minnen van de wijn en reeds
voor omstreeks een riks
een glanzend afgestofte fles
levert, willen wij echter een
lans breken voor de goede
tot zeer goede wijnbereid,
behoed en bewaard op een
wijze zoals alleen vaklieden
verstaan, in een proces dat
begint bij de verre wijnbou
wer en eindigt bij uw ver
trouwde wijnhandelaar.
Wijn en bont hebben iets gemeen:
het zijn zaken van vertrouwen. En
daarom kunt u zich voor het goede
glas wijn, evenals voor het echte
bont, het best laten adviseren door
een expert. Bont is onderhevig aan
mode. Wijn zou dat niet mogen zijn,
maar toch Imdtatie-Rosé, nia-
maak-Beaujolais 'en onechte Sherry
zijn drie mode-excessen, even be
lachelijk ais alle mode-excessen op
alle terreinen. Tientallen rosés, van
onbestaanbare herkomst, werden op
het hoogtepunt van de mode aange
boden; op een prijscourant die iets
of wat wilde betekenen, moesten er
zeker vijf voorkomen, ofschoon er
maar één domineerde. De grap is
er hu een beetje vanaf. Maar Beau-
jolais, dat tweede voorbeeld van ho-
kuspokus, tiert nog welig. Als alles
wat die naam draagt werkelijk af
komstig zou zijn uit „de" Beaujo-
lais, moest die streek wel groter
zijn dan heel Frankrijk. Zelfs op zijn
eigen geboortegrond kan men nog
vervalsingen ontdekken!
Waarom werden die twee wijnen
zo'n modeartikel? Beaujolais waar
schijnlijk om de naam, die even ge
makkelijk van de lippen rolt als de
wijn naar binnen vloeit, zo Frans,
zo melodieus, zo waardevol zo ab
soluut echt. Én, Rosé om het rozige,
het lichte, bijna wufte van de klank
en van de kleur die aan bowl her
innert!
De derde in het begoochelend drie
tal is Sherry, zó populair (niet in
het minst door het sberrydieet) dat
de kwaliteit tegelijk met de prijs
daal. Van het ene jaar op bet ande
re gebruikt ons land 50 pet. meer
sherry. De goedkoopste exporteur
leverde het (minderwaardig) leeu-
weaamidleiel. Maar zijn naam, de
naam van zijn sherry, is hier op niet
één etiket ooit voorgekomen. Wel
ontelbare, beeldig klinkende namen
van niet bestaande huizen. Op een
goedkope sherry (ca. f 3,-) wordt
de helft aan invoerrecht, accijns,
vracht en emballage betaald. Bij
een fles van f 7,50 echter is dat
ten hoogste 30 pet. Men houdt in het
laatste geval dus meer pet. aan
waarde over én echte sherry. Deze
wijn is in zijn jongste jaren door de
exporteur liefderijk verzorgd en
eerst toen hij gerijpt was, verzonden
aan de importeur, die weet dat de
sherry aan ons klimaat moet wen
nen en pas getapt kan worden als
de hoge graad van ontwikkeling is
bereikt.
Voor een maaltijd, dlie men zou
mogen vergelijken met een symfonie
zonder valse noot, is het nodig dat
spijs en drank harmoniëren. Zoals,
de opeenvolging van klanken moet
streven naar een hoogtepunt en lei
den naar een slot, zo horen gelijk
gestemde gerechten en wijnen, van
licht naar wat voller te voeren, zo
dat het volgende niet doet terugver
langen naar het voorgaande!
Bij alle vissoorten hoort witte
wijn, een droge „sec", of een
„demi-sec" (maar nooit een zoe
te) en dezelfde wijn schenken wij
bij voorgerechten (waar echter
géén azijn in mag voorkomen).
Bij paté past een lichtere of
zwaardere rode wijn. Voorgerech
ten en hors d'oeuvre mogen ook
ingeleid worden met champagne.
Lams-, varkens- en kalfsvlees
gaan vergezeld van Echte rode
wijn, maar rundvlees vraagt om
een rijke.
Het gevogelte is gevleugeld, dat
doet denken aan licht en luchtig.
Goed zo: een lichte rode wijn.
Er zijn uitzonderingen, zoals een
zachte witte kipperagout, die fij
ner is met een volle witte wijn;
en getruffeerd of met kruiden be
reid gevogelte dat een pittige ro
de wijn vraagt.
Uitsluitend rood en bijna altijd
stevig en rijk is de wijn bij wild.
Wie een glas wil schenken bij na
gerechten of zoete hapjes, zorgt
dat het een witte wijn is, zacht
of demi-sec, ofwel een demi-sec
mousserende wijn.
Bij de koffie: cognac, armagnac
en likeur.
Alleen champagne kan van het
begin tot het einde bij alle ge
rechten van een diner onafgebro
ken worden geschonken.
Een goede fles wijn kost f 6,- ad
f 7,-. U zorgt ervoor dat de fles
tien dagen rust na het vervoer, dat
u hem op kamertemperatuur brengt
en een uur vóór het gebruik open
trekt. Het chambreren of op tempe
ratuur brengen is een kwestie van
smaak. De Fransen drinken hun wij
nen iets koeler dan wij; misschien
Egt dat aan ons guur klimaat; 20
graden is hier geen uitzondering,
ofschoon het te hoog is (sommige
wijnen worden in Frankrijk niet bo
ven de 15 graden gebracht).
Op het ogenblik is een rode wijn
uit 1962 al „gemaakt", dus uitste
kend. Maar zelfs '64 is al rijp, al
reeds goed en lekker. U weet het:
goede wijn wint dikwijls met de ja
ren aan kwaliteit (tot aan een grens
natuurlijk maar voordien is hij ge
consumeerd Een goede fles uit '59
is nu f 20,- waard. Bij witte wijn
spelen de jaren niet zulk een be
langrijke rol; hiervan is een acht
enzestiger al heerlijk te genieten.
Witte wijn hoort, evenals rosé, ge
koeld te zijn, niet ijskoud, dus niet
in blokken ijs gezet, maar in ijswa-
ter, of een beperkte tijd in de koel
kast. Wie een blokje ijs in de wijn
doet, begaat een zware zonde!
eciaal doel - een auto of een
f spaart u voor later? Bent
/at ouder? De
de juiste spaarvorm voor u.
i profiteren van onze ervaring,
en van de Raiffeisenbank
ard gulden gespaard:
tenl
euzen
traat 7 - Beethovenhof 126
Noordstraat 6
kilIr. C. Lelyplein 12
Julianastraat 13
tslagPlein 18
Brillat Savarin, een beroemde Franse magistraat en fijnproever die an
derhalve eeuw geleden „klassieke werken" schreef over gastronomie,
Leeft gezegd: „Een dessert zonder kaas is een mooie vrouw die een oog
m'sf Zijn tijdgenoot, de publicist Cassagnac, schreef dat kaas de
tolk is van alle wijnen, ja hun toetssteen. „Hij past bij alle wijnen, verheft
ze of geeft hun te geringe waarde prijs".
Engelse fijnproevers hebben de gewoonte kaas met oude port te com-
bneren Port is óók een wijn.
Op onze eigen bodem groeit de wijnstok niet, goede wijn moeten wij
"«'.rekken uit het buitenland.
.«aar wie meent dat het Nederlandse kaasassortiment te kort schiet om
j?.k en toetssteen te zijn voor de beste wijnen, heeft het mis!
«et combineren van kaas en wijn is een avontuur dat altijd goed afloopt,
«ant al zal men bij een subtiele wijn een milde kaassoort geven, en bij
«en steviger glas de pittiger kaas, toch kunnen contrasten ook verrassend
S°ed zijn.
Beproefde combinaties van de volgende grootheden:
BANKEN ALLE BANKZAKEN
AAN HET OPENBAAR
EN GEDEELTE VAN HEI
DE KOLVENIÈRSTRAAT
wethouders van Vlissingen,
van de wegenwet;
openbare kennis:
aanstaande bouw van een
Bakkersgang een gedeelte
et. openbaar verkeer, on
!'de aan de Kolvenierstraat
straat ingevolge de
ielke en omgeving, Vlaming
en de „Verordening bijzon-
te Zelke en omgeving, v ia-
ving" in haar huidige vor
zij aan het openbaar ve
te worden;
ornemen ligt een daartoe
bij de gemeenteraad
gedurende het tijdvak^"
en met 15 januari 197""
len gesteld ter gemeentese
algemene zaken) van
ekening, waarop de we®
aan het openbaar ver
irden. zijn aangegeven,
i gedurende de bovenstaan
emeenteraad eventuele
lorstel kunnen indienen.
aer 1969.
Hef glas waaruit wij wijn drinken,
moet ons toestaan de kleur en geur
(robe en bouquet) te bewonderen.
Daarom moet het kleurloos zijn,
liefst van kristal. Voorts groot ge
noeg om half of hoogstens drie
kwart gevuld, zachtjes rondgedraaid
te kunnen worden, waardoor de
geur opstijgt. De vorm zal naar be
neden een bol zijn en naar boven
verlengd oplopen, zodat er geen
geur verloren gaat.
Verboden:
Kleine glaasjes (wie zou
een grand Bourgogne kiimnen
serveren in een vingerhoed!)
Gekleurde glazen die de
nobele kleur smadelijk bedek
ken.