e tafel WIJN WIJK WIJN WIJN is voor de tuin ien doorzichtig® kelkem wijn @n kaass avontar meisjes i Bedienden I In Rome onder de bomen drinken ze wijn om zalig te zijn niet uit kelken de Heer zal ze helpen maar uit kommen potverdomme. enbank or uw geld IMFfBSMMK eld bijvoorbeeld DE STEM VAN ZATERDAG 13 DECEMBER 1969 3LAG-SUPER te Oostburg narkt te Terneuzen zijn er filialen o- te termijn itwoordelijke functie van in ons bedrijf een goede ven) e vooruitzichten, in een ;n, modern bedrijf; ostenvergoeding waar no- DROGE WITTE LANDWIJN: Mon Chou, jonge Goudse fabnekskaas, Goudse komijn. ROSé: jong belegen Goudse kaas, Leidse kaas, Kernhem. MOSEL, RIJNWIJN OF ELZASSER: belegen Edammer, belegen Goudse, Leidse kaas. WITTE BORDEAUX: jonge Goudse kaas, St.-Paulin RODE BORDEAUX: belegen Edammer, belegen Goudse. BEAUJOLAIS: belegen Goudse, Kernhem. WITTE BOURGOGNE: belegen Goudse kaas, room kaas, Friese nagelkaas. RODE BOURGOGNE: belegen boeren Goudse kaas, oude Edammer. RHóNEWIJN: belegen Goudse kaas, bele gen Edammer, Bluefort. SHERRY: oude Edammer. Amsterdam(>staatanSe^ kaas in de Bistro le Provencal, die verraderwijs in PORT: Bluefort, oude Edammer, oude Goudse kaas, Kernhem. Te wijde glazen; en daar mee is eigenö ij k de eham- pagnecoupe veroordeeld. Sommigen beweren dat alleen het kristal van de voet mag geslepen zijn, omdat een geslepen kelk de wijn te veel camoufleert. Maar wat zou uit het slijpsel van de kelk een mooier glans wegschieten dan juist wijn In elk geval drinken we wijn uit gla zen en niet zoals volgens het aloude rijmpje in Rome gebeurd moet zijn: Romantisch geslepen glazen van het servies JULEEN (Kristalunie) uden sollicitatie-avond, op 3.30 uur, in Hotel De Een- 0 uur, in Hotel Pays-Bas, ftelijk solliciteren of even HÉRMANS PRIJSSLAG straat 2, Bergen op Zoom. Vereniging voor Instrumentale Muziek Dirigent ALFRED SALTEN. WON bas zingt UALS JS, BACH, BEETHOVEN, nber 20.00 uur ZEN Zuidlandtheater 0.00 uur IRG Ledeltheater UP-ers 1,50 scholieren 1,50 r bij de op de raambiljetten en op de avond van het Met alle hulde voor de kruidenier, die veel bij draagt tot het algemeen be minnen van de wijn en reeds voor omstreeks een riks een glanzend afgestofte fles levert, willen wij echter een lans breken voor de goede tot zeer goede wijnbereid, behoed en bewaard op een wijze zoals alleen vaklieden verstaan, in een proces dat begint bij de verre wijnbou wer en eindigt bij uw ver trouwde wijnhandelaar. Wijn en bont hebben iets gemeen: het zijn zaken van vertrouwen. En daarom kunt u zich voor het goede glas wijn, evenals voor het echte bont, het best laten adviseren door een expert. Bont is onderhevig aan mode. Wijn zou dat niet mogen zijn, maar toch Imdtatie-Rosé, nia- maak-Beaujolais 'en onechte Sherry zijn drie mode-excessen, even be lachelijk ais alle mode-excessen op alle terreinen. Tientallen rosés, van onbestaanbare herkomst, werden op het hoogtepunt van de mode aange boden; op een prijscourant die iets of wat wilde betekenen, moesten er zeker vijf voorkomen, ofschoon er maar één domineerde. De grap is er hu een beetje vanaf. Maar Beau- jolais, dat tweede voorbeeld van ho- kuspokus, tiert nog welig. Als alles wat die naam draagt werkelijk af komstig zou zijn uit „de" Beaujo- lais, moest die streek wel groter zijn dan heel Frankrijk. Zelfs op zijn eigen geboortegrond kan men nog vervalsingen ontdekken! Waarom werden die twee wijnen zo'n modeartikel? Beaujolais waar schijnlijk om de naam, die even ge makkelijk van de lippen rolt als de wijn naar binnen vloeit, zo Frans, zo melodieus, zo waardevol zo ab soluut echt. Én, Rosé om het rozige, het lichte, bijna wufte van de klank en van de kleur die aan bowl her innert! De derde in het begoochelend drie tal is Sherry, zó populair (niet in het minst door het sberrydieet) dat de kwaliteit tegelijk met de prijs daal. Van het ene jaar op bet ande re gebruikt ons land 50 pet. meer sherry. De goedkoopste exporteur leverde het (minderwaardig) leeu- weaamidleiel. Maar zijn naam, de naam van zijn sherry, is hier op niet één etiket ooit voorgekomen. Wel ontelbare, beeldig klinkende namen van niet bestaande huizen. Op een goedkope sherry (ca. f 3,-) wordt de helft aan invoerrecht, accijns, vracht en emballage betaald. Bij een fles van f 7,50 echter is dat ten hoogste 30 pet. Men houdt in het laatste geval dus meer pet. aan waarde over én echte sherry. Deze wijn is in zijn jongste jaren door de exporteur liefderijk verzorgd en eerst toen hij gerijpt was, verzonden aan de importeur, die weet dat de sherry aan ons klimaat moet wen nen en pas getapt kan worden als de hoge graad van ontwikkeling is bereikt. Voor een maaltijd, dlie men zou mogen vergelijken met een symfonie zonder valse noot, is het nodig dat spijs en drank harmoniëren. Zoals, de opeenvolging van klanken moet streven naar een hoogtepunt en lei den naar een slot, zo horen gelijk gestemde gerechten en wijnen, van licht naar wat voller te voeren, zo dat het volgende niet doet terugver langen naar het voorgaande! Bij alle vissoorten hoort witte wijn, een droge „sec", of een „demi-sec" (maar nooit een zoe te) en dezelfde wijn schenken wij bij voorgerechten (waar echter géén azijn in mag voorkomen). Bij paté past een lichtere of zwaardere rode wijn. Voorgerech ten en hors d'oeuvre mogen ook ingeleid worden met champagne. Lams-, varkens- en kalfsvlees gaan vergezeld van Echte rode wijn, maar rundvlees vraagt om een rijke. Het gevogelte is gevleugeld, dat doet denken aan licht en luchtig. Goed zo: een lichte rode wijn. Er zijn uitzonderingen, zoals een zachte witte kipperagout, die fij ner is met een volle witte wijn; en getruffeerd of met kruiden be reid gevogelte dat een pittige ro de wijn vraagt. Uitsluitend rood en bijna altijd stevig en rijk is de wijn bij wild. Wie een glas wil schenken bij na gerechten of zoete hapjes, zorgt dat het een witte wijn is, zacht of demi-sec, ofwel een demi-sec mousserende wijn. Bij de koffie: cognac, armagnac en likeur. Alleen champagne kan van het begin tot het einde bij alle ge rechten van een diner onafgebro ken worden geschonken. Een goede fles wijn kost f 6,- ad f 7,-. U zorgt ervoor dat de fles tien dagen rust na het vervoer, dat u hem op kamertemperatuur brengt en een uur vóór het gebruik open trekt. Het chambreren of op tempe ratuur brengen is een kwestie van smaak. De Fransen drinken hun wij nen iets koeler dan wij; misschien Egt dat aan ons guur klimaat; 20 graden is hier geen uitzondering, ofschoon het te hoog is (sommige wijnen worden in Frankrijk niet bo ven de 15 graden gebracht). Op het ogenblik is een rode wijn uit 1962 al „gemaakt", dus uitste kend. Maar zelfs '64 is al rijp, al reeds goed en lekker. U weet het: goede wijn wint dikwijls met de ja ren aan kwaliteit (tot aan een grens natuurlijk maar voordien is hij ge consumeerd Een goede fles uit '59 is nu f 20,- waard. Bij witte wijn spelen de jaren niet zulk een be langrijke rol; hiervan is een acht enzestiger al heerlijk te genieten. Witte wijn hoort, evenals rosé, ge koeld te zijn, niet ijskoud, dus niet in blokken ijs gezet, maar in ijswa- ter, of een beperkte tijd in de koel kast. Wie een blokje ijs in de wijn doet, begaat een zware zonde! eciaal doel - een auto of een f spaart u voor later? Bent /at ouder? De de juiste spaarvorm voor u. i profiteren van onze ervaring, en van de Raiffeisenbank ard gulden gespaard: tenl euzen traat 7 - Beethovenhof 126 Noordstraat 6 kilIr. C. Lelyplein 12 Julianastraat 13 tslagPlein 18 Brillat Savarin, een beroemde Franse magistraat en fijnproever die an derhalve eeuw geleden „klassieke werken" schreef over gastronomie, Leeft gezegd: „Een dessert zonder kaas is een mooie vrouw die een oog m'sf Zijn tijdgenoot, de publicist Cassagnac, schreef dat kaas de tolk is van alle wijnen, ja hun toetssteen. „Hij past bij alle wijnen, verheft ze of geeft hun te geringe waarde prijs". Engelse fijnproevers hebben de gewoonte kaas met oude port te com- bneren Port is óók een wijn. Op onze eigen bodem groeit de wijnstok niet, goede wijn moeten wij "«'.rekken uit het buitenland. .«aar wie meent dat het Nederlandse kaasassortiment te kort schiet om j?.k en toetssteen te zijn voor de beste wijnen, heeft het mis! «et combineren van kaas en wijn is een avontuur dat altijd goed afloopt, «ant al zal men bij een subtiele wijn een milde kaassoort geven, en bij «en steviger glas de pittiger kaas, toch kunnen contrasten ook verrassend S°ed zijn. Beproefde combinaties van de volgende grootheden: BANKEN ALLE BANKZAKEN AAN HET OPENBAAR EN GEDEELTE VAN HEI DE KOLVENIÈRSTRAAT wethouders van Vlissingen, van de wegenwet; openbare kennis: aanstaande bouw van een Bakkersgang een gedeelte et. openbaar verkeer, on !'de aan de Kolvenierstraat straat ingevolge de ielke en omgeving, Vlaming en de „Verordening bijzon- te Zelke en omgeving, v ia- ving" in haar huidige vor zij aan het openbaar ve te worden; ornemen ligt een daartoe bij de gemeenteraad gedurende het tijdvak^" en met 15 januari 197"" len gesteld ter gemeentese algemene zaken) van ekening, waarop de we® aan het openbaar ver irden. zijn aangegeven, i gedurende de bovenstaan emeenteraad eventuele lorstel kunnen indienen. aer 1969. Hef glas waaruit wij wijn drinken, moet ons toestaan de kleur en geur (robe en bouquet) te bewonderen. Daarom moet het kleurloos zijn, liefst van kristal. Voorts groot ge noeg om half of hoogstens drie kwart gevuld, zachtjes rondgedraaid te kunnen worden, waardoor de geur opstijgt. De vorm zal naar be neden een bol zijn en naar boven verlengd oplopen, zodat er geen geur verloren gaat. Verboden: Kleine glaasjes (wie zou een grand Bourgogne kiimnen serveren in een vingerhoed!) Gekleurde glazen die de nobele kleur smadelijk bedek ken.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1969 | | pagina 17