BREDA
van
Kerstnacht achter
Poolcirkel
duurt twee maanden
loed
r doden
botsing
lit
Hi ge ójleer
jnjestijn
W 1
t's'i
■I J
"OE:
frij
m,7 'U'PP
MENU 1
MENU 2
VIKINGERS
GASTEN
KERSTBOOMDANS
TIEN MINUTEN
de dagen
5 tot Nieuwjaar
iet
is
FOON 01600-37688
16-1 uur.
t genot van een fonkelend
«en opperbeste stemming!
ment/olie melodieën van
de achtergrond verhogen
kiezen uit met grote zorg
TEASCA REGALA
Fris, licht „zoet".
JSCAT OTTONEL 1966
Fijn zoet
ANDEWIJN: TUIGA
jit origineel glaasje.
IITUUR
aanse Kaassoorten
I
ÏNGDRINKS
het geheim kent.
Salami d"e Heerlijke Caprl
ourgers, de Overheerlijke
TRAKS - IN DE CAPRI
Panmoendjom zou kunnen
den.
het schip zelf is niets gezegd
verluidt zal dit in handen
lord-Korea blijven. De Pueblo
vrijwel onbeschadigd met de
hoogst moderne elektronische
tuur door Noordkoreaanse
schepen opgebracht,
i de Pueblo op 23 januari de
roreaanse haven Wonsan werd
gebracht, werd één opvarende
bemanning van 83 dodelijk
r. De 82 overlevenden zijn,
len meent te weten, in hun
enschap redelijk goed behan-
URG
i geluk
en
ensen
geval
vier
ng
te
ft
i redactie binnenland)
L,-BREDA Bij een ver
rit op rijksweg 31 tussen
Dalfsen zijn vrijdagnacht
om het leven gekomen,
gebeurde toen een auto
jongelui zaten frontaal
kwam met een vrachtauto,
zijn geslipt op de lm
terecht was gekomen.
onbekende oorzaak b
in Berkel-Enschot de
iegster M. J. van Kuy
tegen een boom 8®"
verwondingen overl
(je evenoude jut
'eveneens uit T""
in het ziekenhuis
Onder Wijchen is
- - een botsing tussen
uto's de 25-jarige U
overleden. Elder'S
ien nog tien
om het leven.
nog
gavond in eter
;e verpleegster 1
jurg tegen ee"
de verwond
deinzittende,
M. Vayssier
erd gewond
men. OrJ
gen bij
ersonen auto's
uit Mill -
d kwamen
elukken
/T
Zoom
t had, maar
1.
ergen op
;s verricht,
bekeuringen,
r verkeerde 1
ip. In Goes
;en verricht,
bestuurder onder
de mede-inzitten*
,om werden 20
In totaal, vteten
i. Slechts een W
3 in staat va" dron_
werden 213
waarbij
invloed ver
auto[s
DE STEM
11
INGREDIëNTEN:
(4 personen)
\jz blik perziken
2 ons Ardenner ham
S hardgekookte eieren
1 bekertje Sour Cream
1 blik uiensoep
J5 gram geraspte kaas
1 blik met hele kip
1 blik ananas
1 klein blikje champignons
8 sjalotten
1 blik krielaardappeltjes
1 blik doperwtjes extra
fijn
\'i blik worteltjes extra-fijn
1 blikje puntasperges extra
1 flinke bos peterselié
1 pakje roomboter
2 tomaatjes
paprika en knoflook
poeder
Ka-isassortie, bijv.:
Rigottes des Alpes
doosje Camembert
Boursin ail et fines her
bes, Roquefort.' crackers
Perziken met Ardenner
ham
Het entree is heel eenvoudig.
U opent een half blik per
ziken. Op ieder bordje legt
u een mooie glanzende per
zik in het midden. U rolt
drie maal een plakje Arden
ner ham op en legt dat
8tersgewijs tegen de perzik
aan. U krijgt dan drie lege
vakjes, die u versiert met
plakjes hard gekookt ei,
waarop wat fijngehakte pe
terselie is gestrooid. U pakt
een bekertje Sour Cream
wat u een beetje koud hebt
weggezet, en versiert het
bordje verder met leuke
witte toefjes Sour Cream
uit de slagroomspuit Als het,
bordje zelf donker van kleur
is, is het effect zo mogelijk
nog leuker. Natuurlijk kunt
u er ook één schotel van
maken en de perziken in een
plak Ardenner ham
wikkelen.
Uiensoep
Onze soep is ook eenvoudig,
maar toch weer eens wat
wders dan onze traditionele
PERZIKEN MET ARDENNER HAM
OOO
UIENSOF-0
KIPFANTASIE A LA ORIËNTALE
met
sjalotten champignons ananas
geserveerd met
krielaardappeltjes met gesmolten roomboter
doperwtjes worteltjes puntasperges
KAAS ASSORTIE
met toast en boter
kippesoep. U pakt maar
weer de blikopener ver
dun de soep zoals staat aan
gegeven en maak ze warm
Intussen heeft u de oven al
tien minuten vol aanstaan.
Is de soep heet gemaakt op
het vuur, dan giet u deze
over in ovenvaste soepkom
men. Leg in de soep enige
stukjes stokbrood, of dobbel
steentjes gewoon wit brood,
ingewreven met wat knof
look en bestrooi het daarna
met Gruyère, Emmenthaler
of Nederlandse pittige kaas.
U zet de soepkommen nu
hoog in de inmiddels heet
geworden oven en laat de
bovenkant van het brood
met de geraspte kaas gra
tineren. Mocht u geen oven
vaste soepkommen hebben,
dan bezit u wellicht een
ovenvaste schaal. U kunt
dan later de soep in de kop
pen overscheppen, hoewel
dat door de inmiddels dra
derig geworden kaas we)
enige handigheid vereist.
Mijn ervaring heeft geleerd,
dat de uiensoep uit blik al
aan de pittige kant is, zodat
u wat mij betreft de soep
wel een ietsje sterker kunt
verdunnen dan staat aange
geven. De kaas maakt de
soep vanzelf alweer pittig
genoeg.
Kip fantasie
a la oriëntale
Er bestaat uitstekende hele
gebraden kip in blik. IJ moet
hem alleen niet warm maken
in het blik zoals we dat
met onze blikgroenten wel
plegen te doen. U moet hem
er koud uithalen en in vier
mooie stukken verdelen. Be
strooien met knoflook- en
paprikapoeder. Leg deze
stukken op een vuurvaste
schotel in de oven waar
u inmiddels de uiensoep
uitgehaald hebt. Maak de
kip warm. Intussen heeft u
acht sjalotten schoonge
maakt, twee tomaatjes in
partjes gesneden, een klein
blikje champignons en een
blikje (vier plakken) ananas
geopend. U bakt de sjalot
ten, d^ stukjes tomaat en de
champignons even in de
roomboter maar houdt ze in
de koekepan wel gescheiden
Nu pakt u de schaal met
kip weer even uit de oven
om de inmiddels gesmolten
gelei, die om de kip zat, af
te gieten. U legt nu om en
om een bergje sjalotten en
champignons, versierd met
wat tomaat, in iedere hoek
van de schaal en zet deze
weer terug in de warme
oven.
Intussen had u al in een
grote pan met water de ge
opende blikken met kriel
aardappeltjes, doperwtjes,
worteltjes en fijne puntas
perges tegelijkertijd heet ge
maakt. In een ander pan
netje heeft u een iiink stuk
roomboter au bain marie
laten smelten.
Nu vraagt u even assisten
tie van uw man, zoon of
dochter Terwijl zij de in
middels heet geworden blik
ken afgieten, bakt u de viei
plakken ananas die u heeft
gehalveerd even in de room
boter. Deze halve plakken
ananas legt u nu aan weers
zijde aan de lange kant van
uw kipschotel. De krielaard
appeltjes met de verschillend
gekleurde groenten legt u
op een andere mooie schaal,
bestrooi het een en ander
met fijngehakte peterselie
en serveer er de gesmolten
boter bij.
Kaas assortie
Deze keei eens geen pud
ding of vla en zélfs niets uit
blik. Fijne Franse kaasjès
met wat boter en crackers
U weet dat u altijd met de
zachtste kaas moet begin
nen, b.v. eerst Rigottes des
Alpes een zachte geite
kaas, dan Camembert, daar
na b.v. Boursin ail et fines
herbes en tot slot de Roque
fort. Er zijn echter zoveei
verschillende kaasjes, dat u
wat dat betreft mijn voor
stel niet slaafs behoeft op
te volgen.
Nog een paar dagen en het is
weer zover. Het mooiste deel van
de gezellige maand december is
dan aangebroken. Met Kerstmis
en Oud en Nieuw, met kaarsjes
en dennegroen, met onze kinde
ren en kleinkinderen in onze
maar al te vaak te kleine buizen.
Ze zeggen vaak dat wij Nederlandera een
nuchter volk zijn, maar op die dagen van
het jaar zijn wij uiterst sentimenteel
We nodigen familie of vrienden uit.
waarmee we eigenlijk al een half jaar
op gespannen voet leefdenwant nu is
het de gelegenheid om met een schone
lei te beginnenHet Vrede op Aarde
knettert uit radio en televisietoestel en
de meest aanlokkelijke voedseladverten-
ties dwingen om als het ware weer eens
uren in de keuken te gaan staan. Wij
huismoeders beginnen er met enthou
siasme aan. maar als begin januari
eindelijk die naaldentroep en het enge
lenhaar de deur uit zijn, dan zeggen
heel veel vrouwen stilletjes: „ZO, GE
LUKKIG DUURT HET EEN HELE
TIJD VOOR HET WEER KERSTMIE
IS".
En moet dat nou? Onze zuidelijke buren
plegen van Kerstanis een dol uithuizig
feest te maken. Goed. men gaat naai
de midderaaclitmis. maar daarna komen
de toeters en de feestmutsen en het
gaat er wat carnavalesk toe. Nu wil ik
u heus niet overhalen hun voorbeeld te
volgen, maar wel zou ik u met klèim
willen adviseren het uzelf in de keu
ken eens wat gemakkelijker te maken
Ja. dat MOET'
U hebt zeker al öp de kalender gezien
hoe leuk de kerstdagen dit jaar vallen
op woensdag en donderdag. Het zit er
dik in dat vele bedrijven op vrijdag de
zaak niet voor één dag zullen laten
draaien, waarmee ik maar wil zeggen dat
u uw teerbeminden vijf dagen over de
vloer zult hebben En da's niet mis!
Werpt u daarom met mij eens „een blik
vooruit". En dat bedoel ik letterlijk. Ge
woon. maak eens een leuk d inert je uit
blik. De degelijke huismoeders roepen
nu onmiddellijk ..En de vitaminen dan?"
Maar deze kreet is allang achterhaald,
lieve dames, want volgens recente on
derzoekingen door het Centraal Ins tl -
tuur voor Voedingsonderzoek is komen
vast' te staan dat vlees, soepen, groen
ten en fruit in blik wat vitaminen en
voedingswaarde betreft niet onderdoen
voor huishoudelijk toebereide voedings
middelen
Vooruit, daar gaan we dan! Links en
rechts een menu uit blik!!
Heel wat,uurtjes minder in de keuken,
betrekkelijk weinig afwas een zalige
maaltijd en je geniet als huisvrouw dan
Aindeliik óók een beetje van de feest
dagen. Veel succes en smakelijk eten'
O ja, zonder een goede blik
opener wordt het een catastrofe!
INGREDIëNTEN
(4 personen)
1 blik mosselen
I blik Mock Turtle soep
1 .blik ham
1 blik Sauce Robert
Z bekertjes Sour Cream
1 blik Haricots Verts
Vz blik Pieds de Celeris
1 blik komkommersalade
1 blik gemengd fruit 4-
bananen
1 pak roomijs of 1 cake
1 pakje roomboter
1 pak Momentorijst
1 flinke bos peterselie
1 flinke ui
2 tomaatjes
2 teentjes knoflook
Mosselen
U kent ze vast nog niet
het typisch Hollandse pro-
dukt uit blik. Gepelde mos
selen. U maakt ze warm in
een pannetje met het vocht
uit het blik. Dit vocht heeft
op zichzelf al een lekker
aroma.
U smelt weei een flinke
klont roomboter au bain
marie. Voeg daar heel fijn
gehakte peterselie aan toe
en pers er twee teentjes
knoflook in uit. Zet dit
schaaltje op een rechaud
op tafel, zodat de boter lek
ker warm blijft. U giet het
vocht van de mosselen en
verdeelt deze over de bord
jes. Iedereen prikt nu een
mossel aan zijn vork en
doopt die in het verrukke
lijke mengsel van gesmolten
roomboter, peterselie en
knoflook. Om u de waarheid
te zeggen, ik kan er mijn
hele maaltijd wel mee doen,
zo heerlijk. Maar goed, we
gaan nog even door met ons
feestelijke menu
Mock Turtle soep
Kant en klaar uit blik. Niet
te verwarren met de Real
Turtle soep, dat is schildpad
soep. Mock Turtle is een
pittig gebonden soepje ge
trokken uit vlees, groenten
en verrukkelijke kruiden. U
serveert maar kleine kopjes
en voor de liefhebbers voegt
u er nog een scheutje sherry
aan toe
Plakken ham met
sauce Robert
Ons hoofdgerecht wordt dit
keer gevormd door de in-
MOSSELEN
gedoopt in
gesmolten boter met knoflook en peterselie
MOCK TURTLE SOEP
ooo
PLAKKEN HAM MET SAUCE ROBERT
geserveerd met
Kerstrijst Haricots Verts Pieds de Celeris
KOMKOMMERSALADE A LA CREME
COUPE FLAMBEE
houd van een blik ham. U
snijdt vingerdikke plakken
en legt deze trapsgewijs
wéér op een vuurvaste
schaal. Laat de ham warm
worden in de oven. Ham
uit blik is over het algemeen
een beetje aan de zoute
kant. Daarvoor raad ik u
aan de rest van hét hoofd
gerecht Wat" zoutarm té
maken.
Als de ham warm geworden
is, giet u de inmiddels ge
smolten gelei af. Over de
ham giet u de Sauce Robert,
die u zo in een blikje kunt
kopen en die u op een zacht
vuur al roerend hebt ver
warmd. Om de Sauce Robert
wat zachter te maken giet
u er een bekertje Sour
Cream bij. U krijgt dan een
lichtbruine saus. Dit beker
tje Sour Cream heeft u na
tuurlijk wel een beetje laten
acclimatiseren in uw war
me keuken, dit om schiften
te voorkomen.
U serveert hierbij kerstrijst
gewone snelkookrijst, kan
niet missen en u schudt
hier doorheen héél fijnge
hakte rauwe ui en peterselie.
De rijst wordt daardoor wit
groen gespikkeld. Als groen
ten serveert u Haricots
Verts en Pieds de Celeris
uit blik, waarbij wederom
wat gesmolten roomboter
wonderen doet.
Komkommersalade
a la crème
Wist u dat er gesneden kom
kommer uit blik bestaat?
Weer een puur Hollands
produkt. Erg smakelijk en
gemakkelijk. U giet het
vocht af, maar bewaart er
toch iéts van. U roert een
bekertje Sour Cream glad,
voegt wat komkommernat
toe en weer flink wat fijn
gehakte peterselie Naar
smaak wat druppels tobasco
en u mengt de fijn gesneden
komkommer hier doorheen.
Voor de kleur sersiert u
deze schotel met wat plak
jes tomaat en u hebt een
verrukkelijke frisse salade.
Coupe flambee
Ons toetje is even iets inge-
wikkelder, maar geweldig
feestelijk. Als u alles van te
voren klaar zet, kan er niets
gebeuren. U neemt een goe
de kwaliteit koekepan, met
dikke bodem. U zet het gas
op half. Leg de schil van een
citroen en van een sinaas
appel in de pan en laat dit
warm worden. Dit dient om
alle vette smaakjes die nog
in de pan mochten zitten
weg te werken en hem als
het ware te aromatiseren.
Daarna haalt u de schillen
eruit en komt het echte vak
werk.
Neem per persoon een eet
lepel suiker. Dit laat u smel
ten terwijl u er het sap van
een halve citroen aan toege
voegd hebt, en iets geraspte
citroenschil. Laat de suiker
lichtbruin worden. Voeg on
geveer 30 gram roomboter
toe en het sap van een halve
sinaasappel. Roer niet al te
veel anders wordt de suiker
caramel. Voeg nu diverse
vruchten toe als ananas,
perzik, banaan, mandarijn
en laat dit even warm en
iets bruin worden (vruchten
eerst laten uitlekken), ter
wijl u er ook een scheutje
Grand Marnier en een
scheutje Kirsch bijgedaan
heeft. Intussen heeft degene
die a straks ook op het
kritieke moment van het
flamberen zal bijstaan, de
staaf roomijs in plakken op
schaaltjes of in coupes ver
deeld. U zet het vuur nu
even hoog gooi daarna
een glas cognac over dit
verrukkelijke zaakje en
steek meteen de brand erin.
Een spannend moment en
een snelle handeling. U kurit
dan ook beter uw partner
vragen met een lucifer klaar
te staan, anders is de cog
nac alweer verdampt.
Dit zalige warme mengsel
schept u onmiddellijk over
het ijs en dan smullen maar.
U hoeft voor dit dessert
werkelijk geen grote flessen
drank in huis te halen.
Iedere slijterij verkoopt te
genwoordig piepkleine fles
jes, speciaal voor keukenge
bruik. Zit u met kleine kin
deren aan tafel en bent u
bang dat zij dit kleine al
coholpercentage niet kunnen
verwerken, dan kunt u hun
natuurlijk gewoon fruitsala
de met slagroom geven,
maar ik denk dat zij het u
zeer kwalijk zullen nemen.
In plaats van het roomijs is
ook een plak cake een goede
bodem" voor dit flambee*
gerecht. 4
(Van een onzer verslaggevers)
TROMSö De nacht in Tromsö duurt twee maanden lang. Zestig
dagen laat de zon verstek gaan. Rond het middaguur slechts een
grauwe schemering. In de huizen en de kantoren gaan de lichten
niet uit, langs de besneeuwde straten blijven de lantaarns branden.
Tromsö in het noordelijkste puntje van Noorwegen. Driehonderd
kilometer boven de Poolcirkel. Toegangspoort naar de IJszee en naar
de sneeuwwoestijnen van de Noordpool. Uitvalsbasis voor de pio
niers van Arctis: Roald Amundsen, Fridjof Nansen, Nobilé.
„Snelgroeiend visserstadje", somt de ambtenaar in het zeer moderne
stadhuis op. „Met veel scholen, universiteit, scheepswerven, conser-
venindustrie, leerlooierijen, minkfarmers en 36.000 inwoners".
In de haven liggen de verijsde walvisvaarders, de robbenjagers, de
vereenzaamde excursieboten naar Spitsbergen. In de top van de
mast een denneboom. Zo varen in de Jule-tide (de Kersttijd) alle
Voorse schepen over de zev enzeeën, met een Kerstboom in de mast.
"Vl t'r'e 'Baanden duisternis tien minuten
"teemde schaduwen werpt.
zon. Een vreemd licht dat
Tweehonderd kilometer verder in
Ie toendras van de provincie Fin-
ïarken hebben de „Lappen" - de
Sames", zegt men hier - hun win-
erkwartieren opgeslagen. Hun ren-
tierkudden blijven in deze nachte-
ijke maanden dicht bij huis. In de
talages van Tromsö hangen hier
n daar reeds de einer-kransen, ge-
lochten van jeneverbessen.
Tromsö ligt op een langgerekt
riehoekig eiland. Op de zuidooste-
jke oever het Asgard Sykehus, op
nkele kilometers afstand van de
uchthaven Langes. „Wij hebben
.een last van die vliegtuigen. Zo
Iruk is het hier nou ook weer niet",
egt verpleegster Lily Henriette uit
/alkenburg. Vanuit haar flat heeft
:ij het uitzicht óp een vervroegde
kerstkaart. Besneeuwde berkenbo
men langs een slingerweg. Daaro
verheen de blauwige schemer van
de poolwinter. „De winter is tot
nog toe mild geweest. De vlijm
scherpe poolwinden lieten verstek
gaan, de fjorden zijn nog niet dicht
gevroren".
Voor het venster bengelt een kerst
mannetje.
„Een „nisser". De Noren vertellen
dat het kerstmannetje van hieruit
zijn reis over de wereld is begon
nen. Volgens een oud bijgeloof we
melt Noorwegen van dwergen, die
stallen, mensen en vee beschermen.
Dikke aardmannekes, in een witte
overgooier,- met een rode muts af
gezet met bont, een rode broek
laarzen. Iedere boerderij heeft
eigen Nisser. Niemand heeft hem
ooit in levende lijve gezien. Maar
oudere mensen twijfelden niet aan
zijn bestaan, en geen plattelands
boer, die hem niet tot vrien^ houdt.
Want een boze Nisser brengt ziekte
verstopt de pijp op een onvindbare
plaats, bezorgt de kippen het snot
en laat de boerin over de drempel
struikelen.
Op de vooravond van Kerstmis zet
ten boerenkinderen daarom nog ai-
en
zijn
tijd een bord pap met bruine suiker
in de stal. Het feesteten voor de
Nisser".
In Tromsö's Stergate, de hoofd
straat, ligt de „Noordelijkste bier
kroeg ter wereld". Zo verkondigt
het uithangsbord. Prominentste
stamgast is Henry Rudl de 78-jarige
ijsbeerkoning van de Poolcirkel, die
713 ijsberen - zonder jagerslatijn
naar hij zweert - op „zijn geweten
heeft". Een man met een grote wit
te snor, een verweerd gezicht en
een zware brede schaterlach.
Een jager die ontelbare spannen
de verhalen kan vertellen. Helaas
allemaal in het Noors. Achter de
tapkast een bonte reclame voor het
juleöl, het speciale kerstbier. Vroe
ger op de brouwerij gegist, nu door
moderne brouwerijen iedere juletide
op de markt gebracht.
Het juliöl drinken is ouder dan het
kersfeest zelf en herinnert aan het
onbekommerde, manmoedige leven
der Vikingers, die zich tijdens de
Midwinterwende ter ere van de go
den Freya, Oden Njord op kolossa
le wijze aan vettig varkensvlees en
rijstebrei te goed deden en dit alles
met geweldige hoeveelheden Vers-
gebrouwen en heilig bier overgoten.
Uit koehorens drinkend, bij een ri
tueel vuur. Een feest voor de vre
de en voor een goede oogst.
Eten en drinken, om niet te zeggen
schransen, is op de 70e breedte
graad rond Kerstmis en nieuwjaar
een belangrijke rol blijven spelen.
Als overal ter wereld. „Ik geloof
dat ze hier zeven verschillende koe-
Een 82-jarige Laplantise eigena
res van een rendierkudde in de
omgeving van Tromsö, rookt rus
tig haar pijpje.
ken bakken en zes verschillende
soorten vlees braden. Voor één
dag", vertelt de Valkenburgse ver
pleegster. In de afgelegen vaak
dioor sneeuw en ijs geïsoleerde dor
pen bestaat nog steeds het bijge
loof dat in de nacht die twee maan
den duurt, de geesten de afgestor
venen door het land trekken.
Kerstdag achter de poolcirkel.
„Het is een dag dat de doden wor
den herdacht. Op de vooravond
trekken de mensen naar de kerk
hoven en leggen kransen. Zij maken
holletjes in de sneeuw waarin zij
kaarsen branden. Dat geeft een ge
heimzinnige gloed aan zo'n begraaf
plaats. Mysterieus. Op een gegeven
ogenblik beginnen alle klokken te
luiden. Wel een half uur lang. De
gelovigen gaan naar de kerk. Trom
sö heeft een vrouwelijke dominee.
Katholieken zijn er heel weinig.
Voor ons wordt een dienst in het
ziekenhuis gehouden. Net als in Ne
derland. Met dit verschil dat ik hier
in Noorwegen nog nooit een kerst
stalletje heb gezien. Dat kennen ze
hier niet. In plaats van worste
broodjes of zo eet men hier in de
kerstnacht rijstepap. Dan neemt
men elkaar bij de hand, zingt „God
jul" en danst rond de kerstboom.
Kerstmis duurt in Tromsö tot St.
Canutsdag, 13 januari. Op die dag
verkleden zich de kinderen op het
platteland als was het carnaval. Zij
trekken met de julebukk, de kerst-
bok, door de dorpen".
„Een keer heb ik de Kerstmis
tussen de Sames doorgebracht, de
Laplanders. Een gesloten groep met
een heel eigen manier van leven,
een heel eigen folklore. Zij hebben
bijvoorbeeld een merkwaardige ma
nier van zingen, het „yoïken". Een
primitieve zang. Een soort langge
rekte kreten.
Een uitstekend gebruik, dat met
het oprukken van de beschaving
verloren dreigt te gaan. Want om
een of andere reden is het „yoïken"
verboden. Volgens sommigen is het
in wezen een heidens en zelfs zon
dig gebruik."
En zo wordt het 18 januari. Dan
zien wij hier in Tromsö voor het
eerst weer de zon, voor het eerst
weer daglicht. De mensen staan op
straat, aan de vensters, de kinderen
rennen uit de schoolklasseri. Vol
aandacht, met stralende ogen staat
iedereen te kijken. Tien minuten
lang een vreemd geel licht, dat
vreemde lange schaduwen werpt.
Zag je de zon? Zag je de zon?, roe
pen ze dan. Ze vragen het elkaar
op straat, op het werk, in de
café's.
Zag je de zon? Iedereen die het
met zijn werk maar even kan re
gelen neemt' er de hele week de
tijd voor. Iedere dag een paar mi
nuten langer. De mensen hier ach
ter de poolcirkel zijn in het alge
meen nuchtere lui, maar op 18
januari gebeurt er altijd iets
vreemds met hen. Ze worden een
momentlang sentimenteel. Niet van
wege de Kerstmis, niet vanwega
NieuwjaaT of Rt.-Canutsfeest.
Gewoon maar vanwege tien minuten
zon".