grootse paas-show
Veel a
waarvo
MASSAAL
Betonstene
niet voc
2e PAASDAG vanaf 2 uur n.m.
J. E. van Dronkelaar - tel 01170 2161 - Zuidzande
Even uitblazJ
Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan en de uitbreiding
van onze expositieruimte, verheugt het ons u hierbij uit te nodigen
op onze
STICHTING R.4j
GEHEIM VAN HET
EUROPA
MEUBEL?
die alles op meubelgebied overtreft en waar u een
idee kunt krijgen van een samenspel in kleur en
vormgeving.
U bent tevens iedere dag tot 9 uur
van harte welkom.
Komt u ook eens s avonds de fraaie
verlichting bewonderen.
ALARM
Schoonheid uit een eitje
(VERVOLG VAN PAGINA 1)
Waar betonstenen gebruikt zijn (of
orden) in draagconstructies van ge-
luwen, dienen speciale voorzienin-
:en te worden getroffen, daar de
raliteit van dergelijke stenen ge-
idelijk aan achteruit zou kunnen
an.
De in de Lucaskerk in Den Bosch
gebruikte betonstenen waren gekeurd
door Ratiobouw, die het draagver
mogen op 100 kg had gesteld.Nu
blijkt dat dit draagvermogen door in
werking van vocht, temperatuur
schommelingen en andere weersom
standigheden sterk kan verminderen.
Zonder speciale voorzieningen kan de
druk hierdoor te groot worden. Het
gevaar voor instorten wordt zodoen
de bijzonder groot. Een moeilijkheid
is, dat de betrouwbaarheid van de be
tonstenen eerst door proeven over
een termijn van vele jaren kan wor
den getoetst.
De betonstenen voor de Lucaskerk
in Den Bosch werden destijds gele
verd door de fa. C. Visker-Van Meel
in Terheijden. Naar men ons mee
deelde worden betonstenen van deze
soort daar niet meer gemaakt. Niet
ómdat ze zouden zijn afgekeurd, maar
om technische redenen. De nieuwe
betonstenen worden volgens een an
der procédé vervaardigd. Het staat
vaat dat in Nederland tientallen be
tonbedrijven stenen voor draagcon-
jjjructies hebben geproduceerd.
De directeur van het bouwbureau
van het bisdom Den Bosch, de heer
Pt van Hoeckel, heeft als eerste een
alarmerend geluid laten horen, toen
hij het resultaat van het TNO-onder-
zoek van de Bossche St.-Lucaskerk
onder ogen kreeg. Maar hij is niet
de enige die zich ongerust heeft ge
maakt over de toepassing van beton
stenen in draagconstructies.
Na de gesprekken, die hij heeft
gehad met ir. Ligtenberg en ir. Wes-
Ei, ei, wat zit er in een ei? Er kan
een kuiken in zitten. Wij zouden in
deze functionele tijd bijna vergeten
dat de oorspronkelijke functie van
het ei is: een kuiken uit zijn schaal
te laten breken. Het is wel goed dat
de fantasiekuikentjes op de paas-
taart ons daaraan herinneren. Maar
van de ruim 6 miljard eieren die in
ons land jaarlijks geproduceerd wor
den, eten we er gemiddeld 206 per
persoon op (eventueel verwerkt tot
eipoeder waarvan o.a. de bakker
weer een lekkernij voor onze tafel
maakt, denk maar aan de paastaart).
Een niet onbelangrijk deel van de
6 miljard wordt uitgevoerd en ten
slotte blijven er dan nog wat over
voor de broedmachines, die eieren
van kippen met zeer geselecteerde
stambomen uitbroeden, zodat de
nieuwe generatie nóg meer en voor
handel en consumptie nóg geschiktere
eieren zal leggen.
Het kuikenloze eitje is een ware
vtjjprraadkamer van belangrijke voe
dingsstoffen. Dit zit er in: eiwitten
van een hoge biologische waarde, vet
(alleen in de dooier), kalk, fosfor-
en ijzerzouten, jodium en de vitami
nen A, B en D.
Vroeger werden vooral in voor
jaar en zomer eieren gegeten, een
voudig omdat ze in de winter schaars
waren. We hebben intussen de kip
pen zo gek gekregen, dat ze het hele
jaar door regelmatig leggen; de huis
vrouw profiteert daarvan, want de
prijs blijft tamelijk gelijk en de
«naak is in elk jaargetijde voortref
felijk
Een ei van gemiddelde grootte staat
in voedingswaarde gelijk aan ca. 35
gram vlees of visvlees. Op het ideale
menu (van grote kinderen en vol
wassenen) staat 100 gram vlees, of
eenr gelijkwaardige vervanging, per
dag. Dit quantum kan over verschil
lende maaltijden verdeeld worden.
Het mag in de loop van de dag bij
voorbeeld zijn: een ei en wat vlees;
of twee maal een ei met aanvulling
van kaas; of geen ei en de hele portie
als vlees of als vis. Kaas, erwten en
bonen kunnen nu en dan (maar niet
dagelijks) als vervangers van vlees
dienen.
Een ei is een mooi ding, het is zo
vol, zo af, zo volmaakt. Het heeft
dan ook tal van schilders geïnspi
reerd; de (geschilderde) eieren van
Floris Verster zijn wereldberoemd.
De inhoud van het ei heeft die
schilders bovendien geholpen hun
doeken en panelen te prepareren en
hun verven aan te maken. De inhoud
van het ei heeft de vrouw die werk
van „haar schoonheid" haar
ePJsdte prepareren voor het succesvol
beschilderen met make-up.
^°°r de droge huid is een eier-
dOfflermasker uitstekend. Het losge-