ken VENTILATIE IN ELKE KEUKEN NOODZAKELIJK DP :n mms sten noten J DE MAGNETRON-OVEN: EEN HALF POND VLEES GAAR IN 1 MINUUT FUNCTIONELE INDELING oor verschillende handelingen eigen benodigdheden to T" Vloer en wanden FUNCTIONELE VERLICHTING iken Afzuigkappen rbaar se op at wij iben raat 38 1 en 50-2581 Gebrmksruim te Moleculaire wrijving Gelijktijdige verhitting Supersnel Bron van inspiratie 18 iji 19 DAGBLAD DS STEM VAM CTNSDAG 2 APRIL 1968 19 Een goede ventilatie In de keuken is niet alleen van belang voor de gezondheid (denk aan het gevaar van gebrek aan zuurstof in de keu ken, waar de geiser en het fornuis in gebruik zijn) en de hygiëne, maar het komt ook het keuken interieur ten goede. Een rooster of bovenlicht is niet afdoende voor het afvoeren van de vochtige lucht die vrijkomt tijdens het koken. Er zal voldoende vochtabsorberend oppervlak als gepleisterde wanden of plafond, aanwezig moeten zijn om niet het houtwerk en de ramen flink nat te laten worden. Als ook dit nog niet voldoende blijkt dan zal er een ventilator of afzuigkap moeten komen. Bij het monteren van een ventilator denken we er wel aan dat de meeste water damp direct onder het plafond zit en dat het snorrende apparaatje dus zo hoog mogelijk dient te zitten; bij voorkeur op de noord- of oostkant in verband met de wind. Een ventilator zorgt voor de af voer van de verontreinigde lucht en aanvoer van frisse lucht. Er zijn echter ook apparaten die de lucht zuiveren, zgn. afzuigkappen, die di rect boven de plaats waar men kookt worden aangebracht. Wordt de kap aangesloten op het afvoerkanaal dan zit er vóór de ven tilator een uitneembaar vetfilter dat af en toe schoongemaakt of vervan gen moet worden. De filters voor komen vervuiling van ventilator en afvoerkanaal. De ventilator heeft twee snelheden. De luxe uitvoering van een derge lijke kap heeft een ingebouwde ver lichting. Kan de kap niet aangesloten wor den op het afvoerkanaal dan wordt het mengsel van vet, stoom en geurtjes gezuiverd door vet- en koolfilters. De afvoer van vocht is in dit systeem niet voorzien. Ook hier de filters nu en dan schoonma ken of vernieuwen. -4173 en 3801 ;chtblad OMATEN, De dagelijkse serie handelingen die wij in de keuken plachten te verrich ten zoals het bergen, voorbereiden, bereiden, opdienen (soms ook eten we in de keuken) en afwassen vragen ieder hun eigen benodigdheden. Bergen. Voor het bergen van ons yoedsel hebben we b.v. een koele of Bekoelde ruimte nodig, een ruimte |roor de droge waren en een geven- lieerde ruimte. Voorbereiden. Hiervoor zijr een aan recht, water en gootsteen, werkma teriaal en eventueel een kruk on ontbeerlijk. Bereiden. Aanrecht, water en goot- Steen, kookgelegenheid, pannen. werkmateriaal. .Opdienen. Aanrecht, opdienser- vies, werkmateriaal. Afwassen. Aanrecht, water en goot- iteen, werkmateriaal. Het is wel duidelijk dat het aan hecht, water en gootsteen het meest mfritensief gebruikt worden. Van groot belang is daarom de plaats van deze benodigdheden. Steedis meer wordt er Baar gestreefd in de huidige niéuw- Bouw d" keukens zó te projecteren «at de keukenapparatuur, opberg- |astjes, aanrecht en gootsteen, for nuis en ijskast, tegen één wand ge plaatst kan worden. De afstanden «ie de huisvrouw in de keuken af -Jnoet leggen (zij maakt gemiddeld zon 290 stappen tussen aanrecht en lornuis) liggen toch al vrij hoog, en Jls zij die stappen dan in een voort durende draaiende beweging moet T n„ zy m^n meer „stukge- Iraaid" voor het eten op tafel komt. ■Onderstaande regelen moeten uit- 'oeng overwogen worden, dan pas p1 men tot een doelmatige schik- gug van de keukenapparatuur ko- r De keuze van de apparatuur |r aangepast zijn aan de hande- Pgen en de beschikbare ruimte. f'ie Plaatsing dien1- zodanig te zijn Fmen snel en gemakkelijk moet rnnen werken. i T ^-Je verdeling van het aanrecht va 1 Zangrijk. Aan beide zijden liito §°°tsteen dient een behoor- KLvT, uimte te zijn. Het grootste zal moeten zitten tussen °muis en de gootsteen. ^-Voorbereiden en bereiden zijn han- H gen die nauw samenhangen. Zo Er zijn drie plaatsen in de keuken waar veel licht nodig is: bij het fornuis, het aanrecht en de gootsteen. Gloeilampen van 60 tot 100 W zijn hier vol doende. Veel keukens hebben echter nog steeds maar één lichtpunt, in het midden van het plafond. Het is raadzaam om hier dan een TL-buis of een fluorescen tielamp aan te brengen. Op die manier kan hinderlijke scha duwwerking worden voorkomen. mogelijk zetten we het fornuis dus direct naast het aanrecht. Moet het fornuis tegen een zij wand geplaatst worden, dan dient tussen het fornuis en de wand ruimte te zijn voor een zijplaat. Ook wan neer het fornuis helemaal aan het eind van de reeks keukenapparatuur staat moet deze ruimte aanwezig zijn. Bij het plaatsen van de kastjes moet men er wel aan denken dat de materialen geborgen worden daar waar ze het meest nodig zijn. De pannen zetten we dicht bij het for nuis en de plaats waar we voorbe reidingen treffen. Het kruidenrekje hangen we ook dicht bij de kookbron en de dekschalen zetten we in de kast die het dichtst bij de plaats staat waar we opdienen. Bij het inrichten van onze keuken moeten we, als we de ruimte bepa len, niet alleen denken aan de ruim ten die de verschillende apparatuur in beslag neemt. Er moet ook vol doende ruimte overblijven om aan de toestellen te kunnen werken, de zgn. gebruiksruimte. Bovendien moet er nog genoeg ruimte zijn om elkaar in de 'reuken gemakkelijk te kunnen passeren; deze ruimte noemen we de circulatieruimte. Maar niet alleen de juiste plaats van de keukenapparatuur is van groot belang, ook een goede werkhouding van de vrouw is uitermate belang rijk. De werkvlakken moeten dan ook, zowel voor zittend als voor staand werk op de juiste hoogte aangebracht worden. Iets waar men zeker op moet let ten is de bereikbaarheid van de bo venste planken van de wandkastjes. De praktijk heeft ons geleerd dat in veel nieuwe woningen de hoogste plank van een hangend keukenkast je onbereikbaar is voor vrouwwen van om en nabij de 1.60 meter. En die zijn er toch heus! Ongeveer vijftien jaar geleden kwamen in de Verenigde Staten de magne tronovens op de markt. In Europa begon deze oven zo'n zeven, acht jaar later langzamerhand terrein te veroveren. Omdat de techniek toch wel enige strubbelingen met de magnetronische verhittingsmethodiek te verwerken kreeg, duurde de echte doorbraak ervan wat langer dan aanvankelijk werd verwacht. Aan het eind van 1966 waren in Amerika in totaal toch al veertig duizend magnetronovens in gebruik en in ons werelddeel tussen de zeven en achtduizend. De keukens die in de handel wor den gebracht, bestaan uit verschil lende kastjes. In principe kan elk kastje apart worden gekocht, waar door voor iedere situatie een opstel ling wordt verkregen die aangepast kan worden aan de gestelde eisen. Het huis of flatje dat we gaan be wonen is in de keuken meestal wel voorzien van een keurige vloer en ten dele betegelde wanden. Toch wil het nog wel eens gebeuren dat we op het beton komen te zitten of dat we, na jaren tegen dezelfde (langzamerhand versleten) vloer en wand te hebben gekeken, iets nieuws willen. Zoeken we naar iets moois, of moet het alleen maar praktisch zijn, duur, duurzaam of goedkoop? Wij willen u een paar ideeën aan de hand doen. Als u meer informa tie wenst kunt u bij het Bouwcentrum terecht of bij de diverse keukencen tra die ons land telt. Buiten alle details als duur of goedkoop moet de keukenvloer in ieder geval gemakkelijk schoon te houden zijn, waterbestendig, en be stand tegen bepaalde stoffen als vet ten en zu'ren. Ook in natte toestand moet de vloer stroef zijn. Zitten we op het beton, dan heb ben we de keuze tussen dubbel hard gebakken tegels, een granieten vloer plastic asbest, linoleum en polyvinyl chloride in banen of tegels. Op een houten ondervloer leggen we lino leum of polyvinyl chloride. Vloeren aanleggen is een nauw keurig werkje, zeker in de keuken, er mag namelijk geen vocht onder komen. De muren van de keuken moeten tot een hoogte van 1.60 meter be stand zijn tegen water en vet. Pias tic asbest wandtegels of geglazuur de (keramische) wandtegels zijn af doende. In de laatste categorie zijn de prachtigste afbeeldingen en kleu ren te krijgen. Het is raadzaam om boven het fornuis de tegels tot een hoogte van 1.80 tot 2 meter aan te brengen. Men schat dat er het afgelopen jaar in de Verenigde Staten onge veer twaalfduizend in bedrijf wer den gesteld en in Europa ruim drie duizend. Gaat die stijging zo door, dan zijn de experts op voedselge- bied, die beweren dat de magnetroni sche verhitting de grootste vooruit gang is sinds de intrede van het gas fornuis, duidelijk in het gelijk ge steld. Philips is zes jaar geleden begon nen met de fabricage van magne tronovens en zij heeft er inmiddels vele honderden in Nederland ge plaatst, voornamelijk in de Horeca- sector. Al worden verreweg de mees te van deze ovens in Europa nog als echt professionele apparatuur ingezet, in de Verenigde Staten zij het nog op betrekkelijk geringe schaal wordt de magnetronoven geleidelijk aan meer en meer gebruikt om de taak van de huisvrouw te verlichten en ook in Nederland zal 'n dergelij ke ontwikkeling niet zo ver in het verschiet liggen. Wellicht een reden om er alvast iets meer over te ver tellen. De magnetronische verhitting ont leent zijn naam aan het magnetron, een onderdeel dat een energierijk elektromagnetisch veld opwekt. Het elektromagnetische veld wordt ook wel omschreven als „microgolven". Golven die warmte opwekken in het voorwerp dat ze bereiken door mo leculaire wrijving. Voor de duidelijkheid hoort hier even een klein scheikundelesje bij: een molecuul is het kleinste op zich zelf staande deeltje van een chemi sche verbinding, dat nog steeds be schikt over alle eigenschappen van het geheel waarbij het hoorde. Als men bijvoorbeeld kans zou zien een heel klein snippertje papier door te knippen en dat nog eens te delen en nóg eens totdat er een met het blote oog niet eens meer zichtbaar deeltje overblijft dat dan echter toch nog papier is, dan is dat deeltje een molecuul. En een aantal van die moleculen kan warmte geven door onderlinge wrijving. De microgolven worden via holle ■.pijpjes" getransporteerd naar de ovenruimte. Eis is, dat een ln de -magnetron oven te verhitten voorwerp praktisch nietgeleidend is en het treft dat juist alle voedselsoorten daaraan voldoen. Als het te verwarmen voedsel niet te dik is, twee tot drie centimeters hoog, dan is een supersnelle door- en-door-verhitting met het magne tron mogelijk. Voor verhitting van etenswaren kende men voorheen drie methoden; in water of vet direct con tract met een verhitte pan of plaat ofwel door straling, ze hebben alle drie een overeenkomst: verwarming begint aan de buitenkant, tot ook het binnenste zijn deel heeft gekre gen. Nu is het bijzondere van magne tronische verhitting, dat zowel bui ten- als binnenkant van het voedsel gelijktijdig op temperatuur komen- Bovendien maakt de magnetronische verhittingsmethode het mogelijk alle beschikbare energie op het te ver hitten eten te concentreren, zodat er niets van de kostbare warmte ver loren gaat. Dit te zamen resulteert in een zeer snelle bereidingswijze. Speciale vermelding verdient het feit dat het voedsel in hetzelfde schaaltje dat straks op tafel komt, in de oven mag. Sterker nog, in een pan kan het niet eens aan de oven worden toevertrouwd, omdat metaal de golven terugkaatst. Maar materialen als glas, porselein, aar dewerk, plastic en zelfs geperst pa pier laten de golven door, zonder dat in deze omhulsels zélf warmte wordt opgewekt. De schotels worden dus niet warm. Ook het aanbranden van eten ls in de magnetronoven uitgesloten. De besparingen door microgolfverhitting blijven niet beperkt tot tijd: de on middellijke gebruiksklare en gemak kelijk te bedienen oven heeft ook een laag stroomverbruik. Bovendien ontsnappen aan de magnetronoven vrijwel geen luchtjes. grote kracht van microgolfverhitting! een voorbereide maaltijd van onge- veer vijfhonderd gram kan de be- zoeker al na zestig seconden wor- den voorgezet. Behalve in restaurants en aanver- wante zaken kunnen magnetronovens ook in de keukens van treinen, sche pen en vliegtuigen hun diensten be wijzen. Bedrijfskantines, ook gebon den aan piekuren al heten die dan lunchpauzes kunnen gemag- netroniseerd haast wonderen verrich ten: bakkers kunnen met behulp van de microgolven diepgevroren brood in eetbare toestand brengen, als 't moet terwijl de klant wacht. EU Instellingen als ziekenhuizen en be jaardentehuizen, waar men vaak met allerlei aparte mensen en eisen reke ning moet houden, zoals dieet, heb ben meer dan alleen het gemak van magnetronische voedselbereiding ont dekt. Magnetronisch bereid voedsel verliest namelijk hoegenaamd geen voedingsstoffen en behoudt de na tuurlijke kleur en smaak, wat ui teraard van extra-belang is voor dat eten waar noodgedwongen vaak zul ke smaakgevende ingrediënten aan onthouden zijn. Voor de horecabedrijven, zoais de (weg)restaurants, lunchrooms en snackbars, waar in Nederland de magnetronoven tot nu toe voorna melijk wordt toegepast, zijn de voordelen het meest sprekend: ook tijdens de piekuren een verbazing wekkende snelle bediening, minder personeel en geringere keukenruim te. Dit komt voornamelijk doordat voorbereid voedsel- en zelfs geheel opgemaakte schotels, aan het appa raat kunnen worden toevertrouwd, dat in de meer rustige uren het meest intensieve werk alvast kan worden verricht. Daarin schuilt de Culinaire vaklieden hebben de magnetronbereiding van hun crea ties geaccepteerd. Niet in de laatste plaats omdat de magnetronische o- ven zelfs nieuwe perspectieven opent: de koks worden er door geïnspireerd tot het samenstellen van nieuwe re cepten. En dat is voor de huisvrouw, die zich graag met zorg en met zoveel mogelijk fantasie aan de meest cre atieve huishoudelijke bezigheid het koken wijdt, een reden te meer om de komst van een magnetron oventje in haai- keuken met enthou siasme tegemoet te zien. Aardgas, er wordt zo over geroe pen, maar de elektriciteit zal onont heerlijk blijven. Zeker in de keuken waar de meeste toestellen elektrici teit verbruiken. De koelkast, even tueel het fornuis, de verlichting, de wasmachine, de afwasmachine, bo vendien wordt hoe langer hoe meel de keukenmachine gebruikt. De al lernieuwste keukens hebben dikwijls elektrische kookplaten die direct in het aanrecht zitten, zoals op de foto te zien is. En dat is natuurlijk wei ideaal. Het bespaart ruimte en het schoonhouden is veel gemakkelijker.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1968 | | pagina 13