DE KEUKENwerkplaats van de vrouw EN ZN. GOOTSTENEN IRATEN EUZEN Kastjes met speciale functies Aan recht stelt meeste WEES BIJ KASTJES KIESKEURIG eisen nmte Afwerking en onderhoud I apparaten en 59,95 89,75 238,- DAGBLAD DE STEM VAN DINSDAG 2 APRIL 1968 De keuken van de toekomst mag dan niet langer „het kroondo mein van de huisvrouw" heten, een „werkplaats" is het en blijft het, en dat bedoelen we geenszins denigrerend. Integendeel, het is een feit dat in de moderne keuken dik wijls niet meer alleen gekookt wordt, maar dat er ook andere werkzaam heden worden verricht. Nou hebben we niet het piepkleine keukentje in het comfortabele flatje op het oog, daarin kunnen we net alles kwijt wat we dringend nodig hebben. Voor „iets anders" is er echt geen ruimte. Wat betreft die andere werkzaam heden denken we meer aan de heuse woning, waar in de keuken naast het koken ook gegeten kan worden, waar naast het koken ook gegeten kan worden, waar naast het fornuis en de ijskast ook plaats is voor de wascombinatie, waar zelfs de huisvrouw nog een apart hoekje kan inrichten voor haar naaimachine en andere toestandjes. Maar of die keuken groot of klein is, de fabri kanten doen hun best om te maken dat de huisvrouw haar taken, dank zij een uitgekiende inrichting, zo ef ficiënt mogelijk kan verrichten. Op die uitgekiende inrichting zullen wij in de andere artikelen op deze twee pagina's wat nader ingaan. We be schrijven nu eerst de keuken in zijn totaliteit. Efficiency is dus een eerste ver eiste, maar dat neemt niet weg dat diverse onderdelen van hef keuken interieur hard op weg zijn om echte mooie meubeltjes te worden, die het in de huiskamer lang niet slecht zou den doen. We hoeven maar te den ken aan de kunststof met een hout- effect, compleet met vlammen en nerven, waarvan steeds meer ge bruik wordt gemaakt. Het overdui delijke verschil tussen de kamer en de keuken, zoals dat vroeger was, wordt steeds kleiner. Het is een ont wikkeling, die aansluit op weer een andere: op nieuwe tendensen met betrekking tot het indelen van onze woning. De keuken ligt niet meer aan het eind van die hele lange gang naar de huiskamer, zij wordt steeds nau wer betrokken bij het woongedeelte door middel van doorgeefluiken, -kasten of -wanden. Het bespaart de huisvrouw niet alleen tijd maar ook een paar vermoeide benen en het open- en dichtdoen van talloze deu ren. Open verbindingen zijn pas mo gelijk geworden met de komst van de centrale verwarming; deuren zijn niet langer onmisbaar en dat heeft onder meer het grote voordeel dat we visuele ruimte scheppen. Andere voordelen van een open keuken zijn het contact van de moeder met haar kinderen, met de rest van de fami lie. Zij hoeft zich niet af te zonderen. Een dergelijke openheid vraagt wel om een perfecte ventilatie. Vocht en etensluchtjes moeten geweerd wor den en afgevoerd, voor zij de woon kamer kunnen bereiken. Open ruimten mogen vrij nieuw zijn, koken in de kamer is dat niet. Onze heel verre voorvaderen had den dikwijls maar één woonruimte, dus ze moesten wel. Kindertjes speelden rond de kookplaats, en het vee rustte in de hoeken. Lekke*- warm was hef wel. Maar laten wij ons bij de tijd be« palen. Open of niet, de huidige keu ken moet doelmatig zijn ingericht en daar komt het betere denkwerk aan te pas. Wat moet er allemaal niet gebeu ren in die keuken? Levensmiddelen opbergen, koken, opdienen en af wassen en dat zijn dan nog maar de hoofdzaken. De hele gang van zaken leidt tot een programma van eisen, waaraan de keuken moet voldoen. -EFOON 2662 Emmabaan 63 KOEWACHT Tel. 01146-430 Over de eisen die aan het materiaal, de vorm, de afvoer en de aanslui ting van onze gootstenen worden gesteld, het volgende. Wat betreft het materiaal moet de gootsteen natuurlijk blijvend waterdicht zijn, hij moet bestand zijn tegen zuren en allerlei huishoudelijke chemicaliën, en gemakkelijk schoon te houden zijn, vooral de hoeken. Die zijn dan tegen woordig ook bijna altijd rond. De gootsteen moet qua vorm voorzien zijn van een goede afloop van het water. Letten we er vooral ook goed op dat de bodem van de bak vlak is. Dit in verband met de afwasbak en het plaatsen van emmertjes. De afvoer mag niet in het midden zijn. Bij dubbele bakken moet er extra opgelet worden dat de ene sifon de andere niet leegzuigt. Van het grootste belang is dat de aansluiting waterdicht is en blijft. Hout staat niet alleen warm in de keuken, maar het zorgt er ook nog voor dat de kopjes niet zo gauw bre ken. Tegenwoordig kan vrijwel alles worden ingebouwd. Zoals deze twee foto's tonen, waar koelkast en oven een uiaatsie in de wand of onder het aanrecht werden toebedacht. e meeste eisen m de keuken worden gesteld aan het aanrecht. PLüavsje Het moet letterlijk overal tegen kunnen. Tegen allerlei schoon- TTet belangrijkste apparaat in de keuken is natuurlijk het XX j maakmiddeltjes, ook die waarin zuren en bleekwater zitten. fornuis. Van dit „magisch centrum" moeten alle heerlijk heden komen die het leven van de mens veraangenamen en Het materiaal moet een hitte van tenminste 120° C kunnen verdra- in stand houden. Goed, een fornuis dus, maar direkt daarna komen de kastjes gen, bestendig zijn tegen corrosie en de ogen niet vermoeien door -waarin alle spullen opgeborgen worden die voor het bereiden reflex en kleur (dus ntet het aanrecht echt mooi glimmend willen van een maaltijd onmisbaar zijn. We onderdeken eerst het materiaal van de kastjes en dan moeten we met de volgende hebben). Wat de vorm betreft dienen de aanrechtbladen enigszins factoren rekening houden hellend af te lopen „aar de gootsteenbak, aan de muur moet een holle nem°en plint zitten en de voorzijde van het blad moet voorzien zijn van een dat niet poreus is; i j i 1 i ai.. t we moeten er rustig onze tientallen huishoudelijke reinl- waterkering. De aansluiting van de bladen vraagt bijzondere aan- gingsmiddelen tegenaan kunnen smijten (we gebruiken dacht, want ook op de lange duur moet zij waterdicht blijken. Let op geen schuurmiddelen, met het verdelgen van de huishoud- i„i I I, j i bacteriën bepalen we ons tot de gootsteen); vlakke en gesloten naden, dan is de kans op vuilophoping m de het materiaal moet vochtbestendig of afdoende tegen vocht naden gering. De materialen die het best aan deze eisen voldoen ziin beschermd zijn; j deuren, laden en schuivende delen moeten licht hanteer- grannet, roestvrij staal, kunstharsbekledingsplaat, hout en glasal (ge- baar zijn; IARIS MET TIEBUREAU 18-Tel. 01150-3397 •ijkstraat 33 aeer een overzicht van het aantal stapppen dat de huisvrouw 'Meid in haar keuken aflegt. De brede balken geven de plaats aan waar tUs.'neest Belopen wordt. Voor één maaltijd maken we zo'n 290 stappen etl Bootsteen, aanrecht en fornuis. giazuurd graniet). GRANIET Voordelen: graniet is goedkoop, het kan uit één stuk gemaakt worden, is hittebestendig, de aansluiting van gootsteen en blad kan naadloos zijn, het materiaal is soms in kleur te leveren en kan ter plaatse in elke vorm en gewenste maat gemaakt worden. Nadelen: ci troenzuur en bleekwater liever niet gebruiken bij het schoonmaken,' bij hoge temperatuurverschillen is er een kans op haarscheuren, krassen zijn nauwelijks zichtbaar. ROESTVRIJ STAAL Voordelen: de aanhechting gootsteen en blad is naadloos, dit materiaal kan geleverd worden uit één stuk tot 350 cm, het is hittebestendig en bij eerste kwa liteit volkomen vlekvrij. Nadelen: staal is niet krasvrij. De eerste we ken van het huisvrouwenbestaan zal dat een doorn in het oog zijn van de nog enthousiaste werkstertjes. Zij zullen dan ook nauwelijks iets op het aanrecht durven zetten. Maar als er één kras zit volgen er meer en op den duur doet het hen niets meer. Ook waterspatten en vlekken zijn goed zichtbaar. Het beste is dan ook na de afwas of andere spatpartijen het aanrecht direct goed droog te maken. Staal kan gematteerd of hoogglanzend geleverd worden. Hoog glans is wel mooi voor het zicht, maar uiterst vermoeiend voor de ogen- Kunstharsbekledingsplaat (w.o. Formica). Voordelen: het is bestand tegen zuren, kan in allerlei kleuren en dessins geleverd worden en is buigbaar. Bezwaren: de aansluiting tussen gootsteen en blad is niet al tijd vlekvrij. Door heet water zetten stalen gootstenen uit waardoor de lijm, waarmee de aansluiting is ge maakt, aan een vrij frequente bewe ging blootstaat. Er kunnen zo wel eens barsten in de lijm ontstaan Kunsthars is niet onbeperkt hittebe stendig- Een hitte van 120 tot 130 gr is 't maximum. Krassen zijn bij hoog glans goed zichtbaar en hoogglans ls weer vermoeiend voor de ogen HOUT Voordelen: Hout is niet alleen geweldig mooi en duur, maar ook geluiddempend, je kunt er eens een kopje op laten vallen (dat blijkt dan niet gebroken) en het voelt lek ker warm aan. Nadelen: evenals bij kunsthars is bij hout, om dezelfde deze onderdelen moeten makkelijk te vervangen of te her stellen zijn; zijn de keukenkastjes geverfd dan letten we erop of de redenen, de aansluiting tussen goot- kleur niet afgeeft of verschiet. steen en aanrecht niet lekvrij, en is De nu volgende materialen worden voor de kastjes gebruikt, het ook niet onbeperkt hittebesten- Het zijn: hardboard, triplex, spaanplaat, meubelplaat, hout en dig. Het onderhoud is, zeker in het metaal. Straks nog iets over de afwerking en het onderhoud begin, niet eenvoudig. De eerste tijd van de verschillende materialen, moet het blad iedere week geolied - j}e buitenkant van de kastjes heb- worden met lijn- of teakolie, en daar na minstens éénmaal per maand met olie bijgehouden worden. GLASAL Voordelen: Glasal kan een hitte van 400 gr. verdragen en is bestand tegen huishoudelijke zuren. Bezwaren: ook hier is de aanslui ting niet blijvend lekvrij, bovendien is het materiaal redelijk krasvast en bestaat er kans op barsten. De op deze pagina's gegeven in formatie is voor een groot deel afkomstig uit het informatieblad van de Stichting Bouwcentrum te Rotterdam, waar men ook per soonlijk uitgebreid advies kan krijgen omtrent een functionele indeling van de keuken. Voor een afspraak is de stichting te bereiken onder nummer 010 - 11 61 81. ben we nu gehad, we gaan nu eens binnen kijken, naar de indeling van planken en rekken. Verschillende ei sen kunnen hierbij gesteld worden: -planken moeten uit de kastjes genomen kunnen worden om ze schoon te maken; de afstand tussen de planken moet zodanig zijn dat geen verlo ren ruimte ontstaat bij het opber gen; - sommige planken zijn uittrek- baar, en als ze dat zijn moeten ze ook makkelijk schuiven, tevens moet er dan een voorziening zijn tegen het te ver uittrekken. Niet alleen eisen, ook bepaalde wensen kunnen we te kennen geyen bij de aanschaf van keukenkastjes. Zo is er b.v. de mogelijkheid om te kiezen tussen gesloten planken of roosters in de onderkastjes, een an dere indeling of bestemming aan het kastje te geven. Sommige onder kastjes en diepe kasten zijn voorzien van uittrekbare planken met op staande randjes, te gebruiken als dienblad. Ook een kastje met een speciale indeling voor berging van verpakte kruidenierswaren en spece rijen is zeer gewenst. Er zijii nogal wat mogelijkheden voor afwerking en onderhoud van de verschillende materialen voor de keukenkastjes. Hardboard, triplex, multi plexspaanplaat, meubelplaat en hout, het kan allemaal met verf afge werkt worden. Het is lekker goedkoop, het kan eventueel zelf gedaan worden en men és niet afhankelijk van één kleur. Het onderhoud is uiterst eenvoudig. Haal de spons erover! Maar.... natuurlijk maar, waar voordelen genoemd worden, kunnen de nadelen niet achterblijven. Verf kan name ijk lelijk worden, afspringen, bladderen. Hout kan „trekken". De duurdere en mooie houtsoorten bewerken we met teakolie, ook een laagje vernis doet wonderen. Een dergelijke behandeling herhalen we t.ono ig eens per jaar. Ertussendoor nemen we een nat lapje. Kastjes die met kunststofbekledingsplaat zijn afgewerkt gaan zeer lang vnrht t T J het hout aan twee kanten bekleed is, want dan kan geen l°etreaen. Er is één nadeel aan verbonden. Beschadiging kan men niet zelf herstellen. Voor kleinbehuisden zijn de elektrische of gas-komforen die op een kastje of ijskast geplaatst kunnen worden ideaal. Steeds meer fabrikanten leveren tegen woordig ook stalen aanrechten waar kookplatei in verzonken zijn. Dat spaart weer de ruimte van een fornuis waarvoor in de plaats de steeds meer begeerde afwasmachine kan komen. Voor de plaatsing van een komfoor is wel een lager kastje dan normaal nodig. De boven kant van het kooktoestel moet op goede werkhoogte liggen. Voor het opbergen van groenten, fruit en aardappelen zijn ook spe ciale mogelijkheden. Men kan een keuze doen tussen het ge bruik van een plank, een rooster, een lade of een mandje in het kastje. Er moet wel voldoende ventilatie binnen zijn en het kastje moet zeer goed en gemak kelijk schoon gehouden kunnen worden. Extra bergruimte kan aange bracht worden boven de wand kastjes. Daar zetten n>e dan wel de weinig gebruikte artikelen op want dit kenkenonderdeel ligt boven reikhoogte. Bij de aanschaf van keuken kastjes moeten we de constructie van het materiaal niet over het hoofd zien. Het moet n.l. vol doende stijfheid bezitten en vormvast zijn. Vooral de deur tjes moeten voldoende bestand zijn tegen vervormingen. moderne, gezellige pannen: .90 - 53.80 - 62.05 elpan 26.20 - 29.25 skpan 44.75 .05 - 44.25 50.55 elpan 20.50 24.90 .70 - 49.90 - 56.90 elpan 24.20 - 31.90 kpan 39.10 49.40 .75 44.75 - 49.75 elpan 23.50 ;kpan 27.75 1. - 22. - - 27.50 elpan 9.95 - 14.50 .45 - 17.35 19.95 .75 - 6.55 - 7.95 el .25 - 22.50 24.75 uw) 15.- 16.75 19.75

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1968 | | pagina 11