DE KEUKENwerkplaats van de
vrouw
EN ZN.
GOOTSTENEN
IRATEN
EUZEN
Kastjes
met
speciale
functies
Aan
recht
stelt
meeste
WEES BIJ KASTJES
KIESKEURIG
eisen
nmte
Afwerking en onderhoud
I
apparaten
en 59,95
89,75
238,-
DAGBLAD DE STEM VAN DINSDAG 2 APRIL 1968
De keuken van de toekomst mag
dan niet langer „het kroondo
mein van de huisvrouw" heten,
een „werkplaats" is het en blijft
het, en dat bedoelen we geenszins
denigrerend. Integendeel, het is een
feit dat in de moderne keuken dik
wijls niet meer alleen gekookt wordt,
maar dat er ook andere werkzaam
heden worden verricht. Nou hebben
we niet het piepkleine keukentje in
het comfortabele flatje op het oog,
daarin kunnen we net alles kwijt
wat we dringend nodig hebben.
Voor „iets anders" is er echt geen
ruimte.
Wat betreft die andere werkzaam
heden denken we meer aan de
heuse woning, waar in de keuken
naast het koken ook gegeten kan
worden, waar naast het koken ook
gegeten kan worden, waar naast het
fornuis en de ijskast ook plaats is
voor de wascombinatie, waar zelfs
de huisvrouw nog een apart hoekje
kan inrichten voor haar naaimachine
en andere toestandjes. Maar of die
keuken groot of klein is, de fabri
kanten doen hun best om te maken
dat de huisvrouw haar taken, dank
zij een uitgekiende inrichting, zo ef
ficiënt mogelijk kan verrichten. Op
die uitgekiende inrichting zullen wij
in de andere artikelen op deze twee
pagina's wat nader ingaan. We be
schrijven nu eerst de keuken in zijn
totaliteit.
Efficiency is dus een eerste ver
eiste, maar dat neemt niet weg dat
diverse onderdelen van hef keuken
interieur hard op weg zijn om echte
mooie meubeltjes te worden, die het
in de huiskamer lang niet slecht zou
den doen. We hoeven maar te den
ken aan de kunststof met een hout-
effect, compleet met vlammen en
nerven, waarvan steeds meer ge
bruik wordt gemaakt. Het overdui
delijke verschil tussen de kamer en
de keuken, zoals dat vroeger was,
wordt steeds kleiner. Het is een ont
wikkeling, die aansluit op weer een
andere: op nieuwe tendensen met
betrekking tot het indelen van onze
woning.
De keuken ligt niet meer aan het
eind van die hele lange gang naar
de huiskamer, zij wordt steeds nau
wer betrokken bij het woongedeelte
door middel van doorgeefluiken,
-kasten of -wanden. Het bespaart de
huisvrouw niet alleen tijd maar ook
een paar vermoeide benen en het
open- en dichtdoen van talloze deu
ren.
Open verbindingen zijn pas mo
gelijk geworden met de komst van
de centrale verwarming; deuren zijn
niet langer onmisbaar en dat heeft
onder meer het grote voordeel dat
we visuele ruimte scheppen. Andere
voordelen van een open keuken zijn
het contact van de moeder met haar
kinderen, met de rest van de fami
lie. Zij hoeft zich niet af te zonderen.
Een dergelijke openheid vraagt wel
om een perfecte ventilatie. Vocht en
etensluchtjes moeten geweerd wor
den en afgevoerd, voor zij de woon
kamer kunnen bereiken.
Open ruimten mogen vrij nieuw
zijn, koken in de kamer is dat niet.
Onze heel verre voorvaderen had
den dikwijls maar één woonruimte,
dus ze moesten wel. Kindertjes
speelden rond de kookplaats, en het
vee rustte in de hoeken. Lekke*-
warm was hef wel.
Maar laten wij ons bij de tijd be«
palen. Open of niet, de huidige keu
ken moet doelmatig zijn ingericht en
daar komt het betere denkwerk aan
te pas.
Wat moet er allemaal niet gebeu
ren in die keuken? Levensmiddelen
opbergen, koken, opdienen en af
wassen en dat zijn dan nog maar de
hoofdzaken. De hele gang van zaken
leidt tot een programma van eisen,
waaraan de keuken moet voldoen.
-EFOON 2662
Emmabaan 63
KOEWACHT
Tel. 01146-430
Over de eisen die aan het materiaal, de vorm, de afvoer en de aanslui
ting van onze gootstenen worden gesteld, het volgende. Wat betreft
het materiaal moet de gootsteen natuurlijk blijvend waterdicht zijn,
hij moet bestand zijn tegen zuren en allerlei huishoudelijke chemicaliën,
en gemakkelijk schoon te houden zijn, vooral de hoeken. Die zijn dan tegen
woordig ook bijna altijd rond. De gootsteen moet qua vorm voorzien zijn
van een goede afloop van het water. Letten we er vooral ook goed op dat
de bodem van de bak vlak is. Dit in verband met de afwasbak en het
plaatsen van emmertjes. De afvoer mag niet in het midden zijn. Bij dubbele
bakken moet er extra opgelet worden dat de ene sifon de andere niet
leegzuigt. Van het grootste belang is dat de aansluiting waterdicht is en
blijft.
Hout staat niet alleen warm in de
keuken, maar het zorgt er ook nog
voor dat de kopjes niet zo gauw bre
ken.
Tegenwoordig kan vrijwel alles worden ingebouwd. Zoals deze twee foto's tonen, waar koelkast en oven een
uiaatsie in de wand of onder het aanrecht werden toebedacht.
e meeste eisen m de keuken worden gesteld aan het aanrecht. PLüavsje
Het moet letterlijk overal tegen kunnen. Tegen allerlei schoon- TTet belangrijkste apparaat in de keuken is natuurlijk het
XX j
maakmiddeltjes, ook die waarin zuren en bleekwater zitten.
fornuis. Van dit „magisch centrum" moeten alle heerlijk
heden komen die het leven van de mens veraangenamen en
Het materiaal moet een hitte van tenminste 120° C kunnen verdra- in stand houden.
Goed, een fornuis dus, maar direkt daarna komen de kastjes
gen, bestendig zijn tegen corrosie en de ogen niet vermoeien door -waarin alle spullen opgeborgen worden die voor het bereiden
reflex en kleur (dus ntet het aanrecht echt mooi glimmend willen van een maaltijd onmisbaar zijn. We onderdeken eerst het
materiaal van de kastjes en dan moeten we met de volgende
hebben). Wat de vorm betreft dienen de aanrechtbladen enigszins factoren rekening houden
hellend af te lopen „aar de gootsteenbak, aan de muur moet een holle nem°en
plint zitten en de voorzijde van het blad moet voorzien zijn van een dat niet poreus is;
i j i 1 i ai.. t we moeten er rustig onze tientallen huishoudelijke reinl-
waterkering. De aansluiting van de bladen vraagt bijzondere aan- gingsmiddelen tegenaan kunnen smijten (we gebruiken
dacht, want ook op de lange duur moet zij waterdicht blijken. Let op geen schuurmiddelen, met het verdelgen van de huishoud-
i„i I I, j i bacteriën bepalen we ons tot de gootsteen);
vlakke en gesloten naden, dan is de kans op vuilophoping m de het materiaal moet vochtbestendig of afdoende tegen vocht
naden gering. De materialen die het best aan deze eisen voldoen ziin beschermd zijn;
j deuren, laden en schuivende delen moeten licht hanteer-
grannet, roestvrij staal, kunstharsbekledingsplaat, hout en glasal (ge- baar zijn;
IARIS MET
TIEBUREAU
18-Tel. 01150-3397
•ijkstraat 33
aeer een overzicht van het aantal stapppen dat de huisvrouw
'Meid in haar keuken aflegt. De brede balken geven de plaats aan waar
tUs.'neest Belopen wordt. Voor één maaltijd maken we zo'n 290 stappen
etl Bootsteen, aanrecht en fornuis.
giazuurd graniet).
GRANIET Voordelen: graniet
is goedkoop, het kan uit één stuk
gemaakt worden, is hittebestendig,
de aansluiting van gootsteen en blad
kan naadloos zijn, het materiaal is
soms in kleur te leveren en kan ter
plaatse in elke vorm en gewenste
maat gemaakt worden. Nadelen: ci
troenzuur en bleekwater liever niet
gebruiken bij het schoonmaken,' bij
hoge temperatuurverschillen is er
een kans op haarscheuren, krassen
zijn nauwelijks zichtbaar.
ROESTVRIJ STAAL Voordelen:
de aanhechting gootsteen en blad is
naadloos, dit materiaal kan geleverd
worden uit één stuk tot 350 cm, het
is hittebestendig en bij eerste kwa
liteit volkomen vlekvrij. Nadelen:
staal is niet krasvrij. De eerste we
ken van het huisvrouwenbestaan zal
dat een doorn in het oog zijn van
de nog enthousiaste werkstertjes. Zij
zullen dan ook nauwelijks iets op
het aanrecht durven zetten. Maar
als er één kras zit volgen er meer en
op den duur doet het hen niets meer.
Ook waterspatten en vlekken zijn
goed zichtbaar. Het beste is dan ook
na de afwas of andere spatpartijen
het aanrecht direct goed droog te
maken. Staal kan gematteerd of
hoogglanzend geleverd worden. Hoog
glans is wel mooi voor het zicht,
maar uiterst vermoeiend voor de
ogen-
Kunstharsbekledingsplaat (w.o.
Formica). Voordelen: het is bestand
tegen zuren, kan in allerlei kleuren
en dessins geleverd worden en is
buigbaar. Bezwaren: de aansluiting
tussen gootsteen en blad is niet al
tijd vlekvrij. Door heet water zetten
stalen gootstenen uit waardoor de
lijm, waarmee de aansluiting is ge
maakt, aan een vrij frequente bewe
ging blootstaat. Er kunnen zo wel
eens barsten in de lijm ontstaan
Kunsthars is niet onbeperkt hittebe
stendig- Een hitte van 120 tot 130 gr
is 't maximum. Krassen zijn bij hoog
glans goed zichtbaar en hoogglans
ls weer vermoeiend voor de ogen
HOUT Voordelen: Hout is niet
alleen geweldig mooi en duur, maar
ook geluiddempend, je kunt er eens
een kopje op laten vallen (dat blijkt
dan niet gebroken) en het voelt lek
ker warm aan. Nadelen: evenals bij
kunsthars is bij hout, om dezelfde
deze onderdelen moeten makkelijk te vervangen of te her
stellen zijn;
zijn de keukenkastjes geverfd dan letten we erop of de
redenen, de aansluiting tussen goot- kleur niet afgeeft of verschiet.
steen en aanrecht niet lekvrij, en is De nu volgende materialen worden voor de kastjes gebruikt,
het ook niet onbeperkt hittebesten- Het zijn: hardboard, triplex, spaanplaat, meubelplaat, hout en
dig. Het onderhoud is, zeker in het metaal. Straks nog iets over de afwerking en het onderhoud
begin, niet eenvoudig. De eerste tijd van de verschillende materialen,
moet het blad iedere week geolied
- j}e buitenkant van de kastjes heb-
worden met lijn- of teakolie, en daar
na minstens éénmaal per maand met
olie bijgehouden worden.
GLASAL Voordelen: Glasal kan
een hitte van 400 gr. verdragen en is
bestand tegen huishoudelijke zuren.
Bezwaren: ook hier is de aanslui
ting niet blijvend lekvrij, bovendien
is het materiaal redelijk krasvast
en bestaat er kans op barsten.
De op deze pagina's gegeven in
formatie is voor een groot deel
afkomstig uit het informatieblad
van de Stichting Bouwcentrum
te Rotterdam, waar men ook per
soonlijk uitgebreid advies kan
krijgen omtrent een functionele
indeling van de keuken. Voor
een afspraak is de stichting te
bereiken onder nummer 010 -
11 61 81.
ben we nu gehad, we gaan nu eens
binnen kijken, naar de indeling van
planken en rekken. Verschillende ei
sen kunnen hierbij gesteld worden:
-planken moeten uit de kastjes
genomen kunnen worden om ze
schoon te maken;
de afstand tussen de planken
moet zodanig zijn dat geen verlo
ren ruimte ontstaat bij het opber
gen;
- sommige planken zijn uittrek-
baar, en als ze dat zijn moeten ze ook
makkelijk schuiven, tevens moet er
dan een voorziening zijn tegen het te
ver uittrekken.
Niet alleen eisen, ook bepaalde
wensen kunnen we te kennen geyen
bij de aanschaf van keukenkastjes.
Zo is er b.v. de mogelijkheid om te
kiezen tussen gesloten planken of
roosters in de onderkastjes, een an
dere indeling of bestemming aan het
kastje te geven. Sommige onder
kastjes en diepe kasten zijn voorzien
van uittrekbare planken met op
staande randjes, te gebruiken als
dienblad. Ook een kastje met een
speciale indeling voor berging van
verpakte kruidenierswaren en spece
rijen is zeer gewenst.
Er zijii nogal wat mogelijkheden voor afwerking en onderhoud van de
verschillende materialen voor de keukenkastjes. Hardboard, triplex, multi
plexspaanplaat, meubelplaat en hout, het kan allemaal met verf afge
werkt worden. Het is lekker goedkoop, het kan eventueel zelf gedaan
worden en men és niet afhankelijk van één kleur. Het onderhoud is
uiterst eenvoudig. Haal de spons erover! Maar.... natuurlijk maar, waar
voordelen genoemd worden, kunnen de nadelen niet achterblijven. Verf kan
name ijk lelijk worden, afspringen, bladderen. Hout kan „trekken".
De duurdere en mooie houtsoorten bewerken we met teakolie, ook een
laagje vernis doet wonderen. Een dergelijke behandeling herhalen we
t.ono ig eens per jaar. Ertussendoor nemen we een nat lapje.
Kastjes die met kunststofbekledingsplaat zijn afgewerkt gaan zeer lang
vnrht t T J het hout aan twee kanten bekleed is, want dan kan geen
l°etreaen. Er is één nadeel aan verbonden. Beschadiging kan men
niet zelf herstellen.
Voor kleinbehuisden zijn de
elektrische of gas-komforen die
op een kastje of ijskast geplaatst
kunnen worden ideaal. Steeds
meer fabrikanten leveren tegen
woordig ook stalen aanrechten
waar kookplatei in verzonken
zijn. Dat spaart weer de ruimte
van een fornuis waarvoor in de
plaats de steeds meer begeerde
afwasmachine kan komen.
Voor de plaatsing van een
komfoor is wel een lager kastje
dan normaal nodig. De boven
kant van het kooktoestel moet
op goede werkhoogte liggen.
Voor het opbergen van groenten,
fruit en aardappelen zijn ook spe
ciale mogelijkheden. Men kan
een keuze doen tussen het ge
bruik van een plank, een rooster,
een lade of een mandje in het
kastje. Er moet wel voldoende
ventilatie binnen zijn en het
kastje moet zeer goed en gemak
kelijk schoon gehouden kunnen
worden.
Extra bergruimte kan aange
bracht worden boven de wand
kastjes. Daar zetten n>e dan wel
de weinig gebruikte artikelen op
want dit kenkenonderdeel ligt
boven reikhoogte.
Bij de aanschaf van keuken
kastjes moeten we de constructie
van het materiaal niet over het
hoofd zien. Het moet n.l. vol
doende stijfheid bezitten en
vormvast zijn. Vooral de deur
tjes moeten voldoende bestand
zijn tegen vervormingen.
moderne, gezellige
pannen:
.90 -
53.80
-
62.05
elpan
26.20
-
29.25
skpan
44.75
.05 -
44.25
50.55
elpan
20.50
24.90
.70 -
49.90
-
56.90
elpan
24.20
-
31.90
kpan
39.10
49.40
.75
44.75
-
49.75
elpan
23.50
;kpan
27.75
1. -
22. -
-
27.50
elpan
9.95
-
14.50
.45 -
17.35
19.95
.75 -
6.55
-
7.95
el
.25 -
22.50
24.75
uw)
15.-
16.75
19.75