ION stromenlan Lofza WITLOF nen wij I i Etentje I thuis e WAARSCHUWING WERD CHAUFFEUR FATAAL ICE EASY 22 an ons een oene cadeau-bon mjwe cadeau-bon de cadeau-bon )uden cadeau-bon :ember Bleijenbergh- FERKET N.V. KEUKENS Gasaanstekers DE BOKSER SECRETARESSE gevraagd DAGBLAD DE STEM VAN VRIJDAG 1 DECEMBER 1967 Tips Haute cuisine 1-17, Goes 0-5855 05-674 bouwmatekialen- handel Tel 011403213 (2 lijnen) HULST EUROLINE-DEALEH PLASTIC BUIZEN en PLASTIC GOTEN Ruime sortering zak- en tafelaanstekers, alle bekende merken. Enorme variatie in rookartikelen Korte eKrkstraat 4-6 Terneuzen - Tel. 26w door m. a. elderson Zenuwarts te terneuzen 23 21 Bouwen aan de toekomst in de Delta (foto Aart Klein) GOES Bij de N.V. Uitgeverij A. Roelofs van Goor te Amersfoort is een fascinerend boek over het op dit moment fascinerendste deel van Nederland uitgekomen. Het heet: „Delta: stromenland in beweging". Het boek is een document. Met de watersnoodramp van 1953 als uitgangspunt informeert het helder en deskundig over de Deltawerken. Daarnaast geeft het een scherpe analyse van'de gevolgen van het Deltaplan; van de ontwikkelingen zoals die in de bruisende Delta tastbaar zijn, mogelijk zijn. Tenslotte is het er in geslaagd weer te geven welk een mentale krachtsinspanning het vereist om de sprong van de verstilde naar de gouden Delta mee te maken. Woonkeet bij een van de Delta-werken foto Aart Klein) LTA HET boek is een document omdat het in alle opzichten het zegel van hoge kwaliteit verdient. Zo is het om te begin nen met de tekst van Klaas Graftdijk een van de weinige Delta-kenners buiten dit gebied Hij heeft de ontwikkelingslijnen die door de Delta lopen, met vaste hand getrokken. De tekst is up-to-date. Zelfs het kanaal van Antwerpen naar de omgeving van Baalhoek ontbreekt niet. En Graftdijk laat deze ontwikke ling zich afspelen tegen het contrasterende, hier en daar al ver vagende decor van het vertrouwde beeld van de Delta, zoals het tot voor kort nog uitsluitend was. In dit beeld passen de verdroomde stadjes, de klederdrachten, het ringrijden, de paar den voor de ploeg. De prachtige foto's van Aart Klein versterken deze tegen stelling in hoge mate. Hij heeft de onderwerpen in een harde zwart-wit-tekening gevangen: de machtige Deltawerken, de dy namiek van de gevestigde metropolen Rotterdam en Antwerpen, de opkomst van het Westerscheldebekken, de stille en soms machtige schoonheid van stad, land en water; de mens, het dier, de techniek in de Delta. Men kan niet zeggen dat de tekst het beeld of het beeld de tekst overheerst. Ze maken samen dit bijzondere boek uit. Elkaar aanvullend, elkaar ondersteunend. Het boek is in samenwerking met de Deltadienst van rijks waterstaat tot stand gekomen. De technische tekst werd ver zorgd door de heer W. Metzelaar ing., waterstaatkundig hoofd ambtenaar van de Deltadienst. De kaarten en tekeningen zijn gemaakt door de heer P. van Koppen, hoofd van de afdeling cartografie van deze dienst. De technische tekst is volkomen verstaanbare taal gebleven. Van het voortreffelijke kaartmateriaal zou men. alleen kunnen zeggen dat het in een enkel opzicht wat minder ver en in een ander opzicht wat verder gaat dan de tekst van Klaas Graftdijk. Op de ontwikkelingskaart van het Deltagebied zijn slechts zwakke industriële aanzetten gegeven bij Vlissingen-Oost, Ter- neuzen en de westelijke Schelde-oever bij Antwerpen. Het Rei- merswaalplan daarentegen staat voluit getekend. Volgens de te kening gaat het een overheersende rol spelen. Klaas Graftdijk wijst daarentegen eerst en vooral op de ontwikkelingsmogelijk heden in het Westerscheldebekken. Het Reimerswaalplan noemt hij „een appel voor de dorst"; een standpunt, dat in de Delta I algemeen wordt gedeeld. Klaas Graftdijk ziet de Westerschelde zich ontwikkelen als een tweede Europoort. „Het uur U heeft geslagen. De ruimte in het gebied van de Rotterdamse Water weg raakt op. De sprong naar het zuiden wordt vanzelfsprekend". Het boek is ingeleid door prof. dr. Sj. Groenman. Hij zegt dat het klassieke thema van de vernieuwende dynamiek tegen over de oude vormen in het Deltagebied op Westeuropese schaal aan de orde is gesteld. „Het gaat niet alleen om de inwoners van Zuidwest-Nederland. Er komt een nationaal werk tot uitvoering dat veel meer dan de Zuiderzeewerken past in een Europees kader". Klaas Graftdijk zegt het aan het slot van het boek als volgt, daarmee de gehele teneur van deze beeldspraak over de Delta nog eens onderstrepend: „De Delta, lang een schone slaapster, wrijft zich de ogen uitze vormt het middelpunt van zware Europese werkgebieden en trekt zelf in toenemend tempo acti viteit van buiten aan. Dat is goed, maar laat van de Gouden Delta het hart groen blijven. Laat dit land zijn contacten met zee en hemel; laat het zijn openheid en ruimte". „Delta, stromenland in beweging" is een viertalig boek ge worden. Naast de Nederlandse tekst zijn in de lay-out (van Hans Barvelink) ook de teksten in het Engels, Duits en Spaans opgenomen. In het begin van de zestiger jaren heeft dezelfde uitgever al eens een fotoboek over de Delta uitgegeven. Het boek was toen kleiner van formaat. De foto's (eveneens van Aart Klein) over heersten de tekst (van prof. dr. Sj. Groenman). De eerste uit gave had Nederlandse, Engelse en Duitse teksten. Achteraf bleek echter grote vraag naar een Spaanse editie te bestaan. Verschil lende Nederlandse zakenlieden wilden er hun relaties in Midden- en Zuid-Amerika een plezier mee doen. Vandaar dat in het nieuwe Delta-boek ook een Spaanse tekst is opgenomen. Het eerste Delta-boek was vooral een kijkboek. De nieuwste uitgave heeft meer pretentie. „Delta, stromenland in beweging" wil diepgaand en deskundig, maar kunstzinnig tegelijk infor meren over de kenmerkende eigenschappen en ontwikkelingen in dit bijzonder interessante gebied. In die opzet is men ons in ziens ruimschoots geslaagd. Het is een duur boek 49,50). Inhoud en uitvoering recht vaardigen de prijs echter ten volle. F. de L. uwmau. Witlof is een heerlijke groente. Ze vraagt aandacht en verdient die ook ten volle, immers haar pittige smaak heeft iets kokets en, gelijk het met andere kokette wezens vergaat, wan neer je een aantal zorgvuldig gekozen middeltjes en ingrediënten er bij hanteert, krijg je een bijzonder aan trekkelijk geheel. Bovendien heeft deze groente een oneindig aantal va riatiemogelijkheden; je kunt ze rauw gebruiken in een slaatje, eenvoudig gekookt, gaar gesmoord in een rest van kalfsjus of in boter, je kunt ze toedekken met geraffineerde sausen, of oprollen in eert zachte romige kaas al of niet met een plakje ham er om heen. Om met het simpelste te beginnen snijd het rauwe witlof aan dunne reep jes; vergoe' niet het narde stuk aan de onderkant van de wortel er uit te snij den want dat is erg bitter; druppel over de witlofkrulletjes wat citroensap om verkleuren te voorkomen en om de smaak wat pittiger te maken; verdeel het witlof voor iedere gast in kleine schaaltjes, leg er een kwakje mayonai se op strooi daar voorzichtig wat vuur rood paprikapoeder over omdat dat zo'n mooi gezicht is en drapeer langs de rand van ieder schaaltje een aan schijfjes ge sneden hard gekookt ei. Een smakelijk hapje voor bij de lunch of als voorge recht Geeft u witlof als groente bij vlees en aardappels, dan kunt u het ofwel aan stukjes gesneden ofwel in hele struik jes gaar koken en zo opdienen. Ook zonder verdere ingrediënten smaakt dit witlof al heerlijk. Maar ik wil u een paar kleine tips geven. Een klein snufje nootmuskaat en een paar druppels mag gi doen hier al wonderen van smaak. Hebt u een rest vlees jus van de vorige dag, bij voorkeur van rund- of kalfs vlees, dan moet u beslist de groente daar even door slingeren voor u ze op dient. Witlof is een uitstekende groente voor vleesloze maaltijden. Ik herinner me mt vroeger tijden, toen we op vrijdagen nog vlees moesten „derven" zoals de Vlaamse katechismus dat uitdrukte bijzondei smakelijke maaltijden van witlof met hard gekookte eieren, droge aardappels en botersaus met een schaal- t] - nootmuskaat erbij. Het witlof moet dan goed gaar gekookt zijn in hele struikjes. Kies dan vooral struikjes van gelijke grootte, anders is het ene gaar en het andere niet. Reken voor het ko ken minstens een half uur. Laat de struikjes goed uitlekken en dien ze op een voorverwarmde schaal op. De hard gekookte eieren twee per persoon drapeert u,_ in de lengte doorgesneden, rond het witlof op de schaal. Een kom- Sprong in de Delta vanuit de metropool Rotterdam (foto Aart Kleiny metje met gesmolten boter, een schaal tje met geraspte nootmuskaat of be ter nog de rasp met het nootje er bij, en per persoon een halve citroen om het witlof wat pittiger te maken en de boter wat te „breken". Dat is alles! Ik vind het een delicatesse. Een variatie op witlof met ei is het volgende recept: kook (voor vier perso nen) een kilo witlof gaar. Maak dan van 40 gra-m boter, 40 gram bloem, 200 dl kookvocht van witlof en 200 dl gekookte melk een gebonden sausje. Kruid dit met maggi en nootmuskaat. Leg dan het witlof in een brede schaal. Bedek de groente met de saus en druk in die saus per persoon twee iri de breedte doorge sneden hard gekookte eieren, zodat u vier paar grote gele osseogen aansta ren. Geef er droge aardappels bij. De kunst van dit recept is dat de saus die u er bij maakt niet te dik en niet te dun mag wezen. Het kost een beetje oefe ning. Een kleine tip hiervoor: gebruik bij het aanroeren van de saus niet alle vocht ineens, maar laat geleidelijk al roerend de gebonden saus opkoken en voeg dan, tot u de juiste dikte hebt, het mengsel van kookvocht en melk toe, telkens bij kleine scheutjes; laat dan de saus telkens even opkoken om de dikte te controleren. Gebruik desnoods iets meer vocht dan de aangegeven hoeveel heid. Eigen ervaring gaat steeds boven geschreven recepten. Een heel andere smaak krijgt u wan neer u in het vorige recept de eieren weglaat, en de saus, die nu gerust wat dik mag worden, nog aanvult met een zakje geraspte kaas (inhoud ongeveer 75 gram, liefst Parmesaanse). Hebt u het witlof gekookt en is de kaassaus klaar, neem dan een vuurvaste schaal, beboter die aan de binnenkant, leg er een laag saus in, dan het witlof daarop leggen en tenslotte het witlof afdekken met de rest van de kaassaus. Strooi daarover een dun laagje van paneermeel en ge raspte kaas, leg er een paar klontjes boter bij en schuif de schaal ongeveer een kwartier in een middelmatig warme oven met bovenwarmte tot het korstje bruin geworden is. Tenslotte een recept uit de haute cui sine. Verschaf u voor vier personen een kilo witlof; de struikjes mogen beslist niet dik zijn en moeten allemaal precies even groot wezen. Kook het witlof gaar, neem het uit de pan en laat het uitdrui pen. Neem nu voor ieder struikje een plak dun gesneden jong belegen kaas: zorg dat die plakjes zo groot zijn, dat ze precies rond de struikjes gerold kun nen worden; rol dan de in kaas verpakte struikjes in een schijf magere gekookte ham. Neem een vuurvaste platte schaa waar alle struikjes naast elkaar in ge legd kunnen worden, besmeer die aar, de binnenkant rijkelijk met boter er. leg de rolletjes daarin; meng nu eer handvol paneermeel en een zakje ge raspte kaas door elkaar en bedek daar mee de rolletjes. Leg er hier en daai een schijf boter op en zet de schaal ir een middelwarme oven, zo mogelijk me; bovenwarmte en laat.de korst goud bruin worden. POL LEPELAEI: 53Ê55T A smas^asa (ADVERTENTIE) MAARN (ANP) Op rijksweg 12 (Utrecht-Arnhem) is de 27-jarige vrachtwagenchauffeur W. Hendriks uit Lienden om het leven gekomen. Hij was uitgestapt om andere automobi listen op de gladheid van de weg tc attenderen en werd toen geschept dooi een passerende auto. Twee andere personen liepen verwon-1 dingen op. formule om uw "spirit" te doen stijgen als de thermometer daalt. r irowMl. Jil« BREDA TILBURG DEN BOSCH Eindstraat 14 Heuvelstraat 44 SCHAPENmarkt 17 Tel. 31084 Tel. 31620-Tel. 39125 ,n»

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1967 | | pagina 23