De gezellige winteravonden
waren vroeger toch anders
ouden nieuw
Recepten van toen
OP 64
VELDEN
WAT ATEN EN DRONKEN ZE
TIJDENS DE FEESTDAGEN?
mm
TUSSEN SINTERKLAAS EN KERST
Tussen.
Sinterklaas
en
Kerst
W. J. MUHRING
t«I tt4
Ill Bi'
13
DAGBLAD DE STEM VAN ZATERDAG 25 NOVEMBER 1967
Appelbollen
Kerstontbijt
Surprise
Wasmand
Lotto
3
(door An MacGillavry)
Wat zullen onze kinderen over 20, 30 jaar zeggen als
ze herinneringen ophalen aan gezellige winteravon
den, uit hun jeugd
„Nee, de gezelligheid is er niet meer bij", zullen ze zeggen,
„dat was vroeger nog eens wat anders Toen hingen en
lagen we om de t.v. geschaard. Vader met losgeknoopte
das, moeder in haar televisiepak. Ze had de koffiepot onder
haar bereik Dat waren nog eens tijden De intocht van
Sinterklaas, het Kerstoratorium, de Ouwejaarsbeatles, alle
maal stom zwart-wit, maar kijken dat we deden Wij kinde
ren drukten ons, als er een koud flesje uit de koelkast ge
haald moest worden
schop? Onbegrijpelijk want het was
zo'n heerlijke drank. Grootmoeder week
daarmee eigenlijk van net patroon af.
In haar jeugd hadden ze op 5 de
cember ook wel warm bier geschon
ken maar daar kon je bij onma
tig gebruik dronken van worden als
een oorlogsschip, en zij hield rekening
met de opgroeiende jeugd.
Ik kon nauwelijks boven de tafel
uitkijken, n aar ik zat naast groot
moeder en riep na iedere surprise
(waarvan ik meer dan één zelf had
zien maken) namens de ontvanger
„Dank u wel Sinterklaas", door de
schoorsteen. Mijn geloof wankelde
met.
Halverwege het feest ging ik naar
bed, wetend dat de volgende morgen
naast de onvoorstelbare rommel, die
niet "n één acht weggewerkt kor wor
den, een met wit damast gedekte ta
fel, door Sinterklaas en Zwarte Piet
beladen zou zijn net geschenken voor
mijeen chocolade letter, een mar
sepeinen varken, een spel
den Sinterklaas gevierd met cadeaux,
op Kerstmis was dat niet nodig. Er
werden kerstliederen gezongen bij de
piano, er werden platen op de gram
mofoon gelegd (pick-up stond niet in
het grootouderlijk woordenboek)
Misschien zal er nog één zijn die
zegt: Wif vierden de feestdagen bij
mijn grootouders en daar gebeurde
het zoals mijn betovergrootmoeder
het al deed
In een huis anno '67 zit je aan ta
fel om te eten. Anders niet. Maar bij
die grootouders gingen we op Sinter
klaasavond allemaal, jong en oud, om
die uitgetrokken tafel zitten- Ei- wa.
en scharen op klaargelegd, nijptang,
hamer en beitel. Er stonden lekker
nijen op die mijn grootmoeder gedeel
telijk bij zeer speciale bakkers kocht
3n gedeeltelijk zelf maakte: borst
plaat en marsepein, pepernoten, dun
ie, dikke en gevulde speculaas.
in het vierkant mat. Zij reikte groot
vader het daarbijbehorend gedicht dat
op de familie sloeg. Terwijl hij voor
las, schoof ze hem op zeker ogen
blik een pakje toe en fluisterde „Maak
maar open". Hij pakte de met ini
tialen geborduurde zakdoek uit
Oma wist dat hij nu aan de pas
sage zou komen waarvan zijn stem zou
haperen en zijn ogen zouden volschie
ten want „hij was dicht aan het wa
ter gebouwd".
In de hoek van de kamer wachtte
m enorme wasmand waar alle fa
milieleden hun zonderling gevormde
akken in, op en omheen legde. Groot
poeder opend. de avond met haar
vonkstuk: en zelfgebakken botterlet
er S (van Sint) die driekwart meter
Wij maakten allen één surprise en
geen pakje zonder vers. De kleintjes
zochten het in kisten met aardappel
schillen, kolen en houtkrullen, en een
deksel met 100 spijkers dichtgespijkerd.
Vandaar het timmermansgereedschap
op tafel.
De grotere maakten plastieken van
karton en l apier, experimentele kunst
werd daar uitgevonden en de rijmen
rijgen zich aaneen. Na een kopje thee
of koff'»» begonnr de volwassenen
aan de bisschop: kleihe kinderen aan
de warme bessensap. Waarom dron
ken wij alléén op deze avond bi -
Kerstmis vierden wij met een kerst-
ontbijt na de nachtmis: warme cho
colade en Weihnachtsstolle volgens ei
gen recent
Aan het diner op eerste kerstdag
zat altfjc wel een onbekende „oom"
of „tante". Iemand die net in een
scheiding (m.a.w. schandaal) "lag".
Of „iemand" die net „iemand" ver
boren had.
Het lijkt mij dat wij altijd groot
moeders beroemde runderhaas als
piece de resistance hadden.... maar
uat zal wei overdreven zijn. Maar ae
plumpudding kon niet missen „zelf
gemaakt en NIET met brood". We
ken tevoren was ze al in de weer ge
weest met nifcrvet en veertien ingredi
ënten en nu werd het licht uitgedraaid
om hem omstuwd dc-or blauwe vlam
men. brandend op; tafel te zetten-
Later zaten we om de kerstboon
Grootvader las het evangelie van Lu
cas voor. Net een gedicht maai
zo echt, dat je keek naar het duis
ter in de kamer, «'aar hef misscb'er
nu allemaal gebeurde. Daarna gaf
grocimoeder ie* er een klem, maar zeer
verfijnd ingepakt aardigheidje.Wij had.
Ofschoon oliebollen een nationaal
oudejaarsgerecht is, kan ik me geen
oudjaar herinneren zonder appelbollen
en worstebroodje En ook geen zon
der mijn moeders verhaal over de
voerman.
Weet niemand meer wat een voer
man deed? Hij was de man die met
paard en wa. en pakken, kisten en
manden op een eigen traject vervoer
de. Toen mijn moeder nog een dreu
mes was bracht de voerman uit groot
vaders geboortedorp eens op oudjaars
dag een enorme doos en riep „Zesss-
endertig worstebrooikes en een zaolig
uiteinde". Grootvader lachte ver
heugd want hij kende de overheer
lijke Drc'ukten van de dorpsbakker
Op derde nieuwjaarsdag (dat zeiden
we toen nog) liep de dreumes met
vader naar de standplaats van de voer
man om te vragen wie de goede ge
ver was geweest: er had geen sylla
be over een afzender bij gestaan. „Och
meneer", riep de voerman al van ver
re ,„ik heb ze verkeerd bezorgd, zé
waren niet voor uwes!". Grootvader
lachte smakelijk; ze zijn allemaal op!"
Maar de dreumes barstte in tranen
van medelijden met de voerman uit.
Mijn moeder keek nog altijd bedroefd
als ze het vertelde bij de warme
ounch die voor oudejaarsavond be
reid was.
Er werd gekaart, ganzebord en lot
to gespeeld. Voortdurend werden klok
ken en horloges vergeleken. „In mijn
jeugd", zei grootmoeder, „loeiden om
middernacht de boten en floten de
treinen. Maar nu hebben we het vuur
werk (over dertig jaar zeggen
de kinderen: m mijn jeugd hadden we
Wim Kan
Bij de eerste slag van 12 legden
wij de armen om eikaars hals, kusten
en dronken een slok champagne. Het
manvolk stoof bij de laatste slag al
de straat op om met de buurman
links en met de buurman rechts en
die van tegenover, vuurpijlen en gil
lende keukenmeiden af te steken. De
vrouwen keken door het raam Als
ze terugkwamen en de nachtkou mee
naar binnen brachten stond de hors
d'oeuvre al oG tafel, waren de cham
pagneglazen weer gevuld (sommigen
met spuitwater anderen misschien met
goedkope vin Mousseuxi.
Wij klonken weer en dronken: op een
nieuw jaar vol heil en zegen.
BISSCHOP
(iets anders dan warme wijn)
..Neem twee kleine oranges (staat
in grootmoeders kookboek), borstel
ze goed at, schil ze zeer dun en
pers het sap eruit Nu neemt ge
6 dl brandewijn, voegl daar 1 stuk
je foelie bij alsmede 3 kruidnagelen
25 gram pijpkaneel, de schil en het
sap der oranges en laat deze mas
sa in een goed gesloten fles min
stens 14 dagen trekken Dit extract
hoeft u maav te gieten bij een fles
rode wijn die goed verhit is met
I ons suiker (maar niet tot kook
punt gebracht) Hoe meer rode
wijn men erbij doet. des te „slap
per" zal de bisschop zijn. Houdt u
echter steeds aan de maat van 1
ons suiker per fles wijn.
WARME WIJN
wordt getrokken in 3 uur van 1
fles rode wijn, 60 gram suiker. 1/2
dl cognac, 2 schijfjes citroen en 4
kruidnagelen. Zeer warm inschen
ken
WARM BESSESAP
Breng 4 dl water aan de kook met
een stukje pijpkaneel en een ci
troenschil. Nadat hei 3 kwartier
heeft getrokken, wordt het vocht
fonee^ en kij 4 dl bessesap met
120 gram suiker geschonken. Warm
de drank weer goed op.
BORSTPLAAT
Alle soorten roomborstplaat heb
ben hetzelfde grondrecept en dat
SL9¥ Per 250 gram shiker ge
bruikt men 3 eetlepels room. 3
eetlepels water, 1/2 eetlepel cus-
tardpoeder
Roer de suiker en de custard poe
der door elkaar en laat het zoetjes
smelten met de room er het water.
De vloeistof moet inkoken tot het
punt waa? uw welslagen vanaf
hangt: tot er een gordijntje van
suikerstroop blijft hangen tussen de
tanden van een vork: ook de laat
ste druppel die van de vork af
druipt. moet een draadje trekken.
Van het vuur af, gaat u nu de
massa kloppen met veel geduld tot
het een dikke ondoorzichtige stroop
is geworden. Giet die in de vor
men op een vt+ aanrecht of op vet
vrij papier. Wanneer de figuurtjes
koud en stijf zijn, op hun kant zet
ten en drogen. (Afwisseling brengt
een toegevoegde lepel cacao, kof-
fiepoeder, gebroken hazelnoten of
„mijnen)
WARM BIER
Vooraf moet gezegd worden dat
het er onschuldig uitziet als een
engelenpapje. Het is ook hemels,
alleen bij onmatigheid wordt het
hels.
Roer gedurende 10 minuten 6 eier
dooiers met 125 gram suiker. Voeg
er langzaam al roerend een halve
liter warm gemaakt bier door.
daarna een halve lite* room en de
volgende kruiden: 2 kruidnagelen,
10 cm pijpkaneel. I/4 citroenschil,
een klein stukje gemberwortel, wat
korianderzaad. Blijf roeren tot de
massa gebonden is en zorg dat zij
vooral niet kookt. Neem nu de pan
van het vuur, voeg een snufje zout
en een dl rum toe, giet alles door
een zeef en drink he+ heet.
PUNCH VOOR KINDEREN EN
CHAUFFEURS
Dit gaat erin. u ziet het is alcohol
vrij: 3/4 1 water, een stukje pijp
kaneel, 4 kruidnagels een stukje
gemberwortel, citroenschil en si
naasappelschil. 150 g suiker, fles
appelsap, sap van de citroen en
sinaasappel.
Het water met schilletjes en krui
den aan de kook brengen, drie
kwartier laten trekken en daarna
zeven. Suiker en sappen toevoegen
en de punch weer verhitten.
PUNCH VOOR WIE NIET ACHTER
HET STUUR HOEFT
Om het u gemakkelijk te maken,
bereidt u punchstroop. Hiervoor
wordt 250 gram suiker met 1 dl
water en de schil van 1/2 citroen
gekookt tot het stroperig is; voeg
er dan 1/2 dl citroensap en 1/2
fles rum bij. De stroop kan in een
gesloten fles bewaard worden tot
u flinke bodems in kleine water
glazen gaa+ schenken en dit aan
vult met veel of weinig kokend
water.
MARSEPEIN
200 Gram amandelen broeien (dat
is in ruim water tegen de kook
aanbrengen, en met koud water af
spoelen) pellen en zeer fijn malen.
Heel goed mengen met 400 gram
poedersuiker. 1/2 theelepel oranje
bloesemwater, 1 eiwit De marse
pein een nacht in een vochtig
boterhampapier koel laten staan.
BOTERLETTER (of Kerstkrans)
Voor de vulling is er het volgepde
nodig: 1?5 gram amandelen, 125
gram suiker, geraspte citroenschil,
1 ei. Voor het deeg: 75 gram bo
ter, 100 gram bloem, een klein
kopje, half gevuld mei koud water,
2 gram zout, een beetje ei.
De amandelen „broeien", pellen en
zeer fijn malen. Het losgeklopt ei,
de citroenschil en de suiker dooi
de amandelen mengen Zo is de
vulling klaar, maar u zorgt dit een
week tevorer. gereed te hebben;
het blijft zolang afgedekt op een
koele plaats staan.
Zo maakt u het feuilleteedeeg.
Zeef de bloem in een kom en snijdt
de boter er in stukken van 1 tot
2 cm doorheen. Voeg zout en wa
ter toe en maak er een samen
hangend deeg van, niet door te
kneden, maar doo- te mengen met
het mes. Taiel en deegrol met
bloem bestuiven en het deeg zacht
uitrollen tot een lap van ca. 1/3
cm. De rechthoekig gerolde deeg
lap in drieën vouwen dwars leg
gen en weer uitrollen. Nog eens
vouwen enz. In het geheel tot drie
keer toe. Nu moet het een half uur
op een koele plaats staan. En daar
na rolten vouwt u het opnieuw.
Het moet in het geheel driemaal-
drie keer worden gerold en ge
vouwen en daartussen in 2 x
rusten. Tenslotte rolt u er een lange
reep van 8 cm breef uit. Hierop
legt u rolletjes amandelpers; de
deeglap wordt dichtgevouwen en
met wat water geplakt
Het gevulde deeg moet met de naad
naar beneden op een natgemaakte
bakplaat gelegd, met ei bestreken
en in 30 tot 40 minuten gaar ge
bakken worden in een hete oven.
Het eerste kwartier de oven niet
openen.
ZOLANG ER MENSEN ZIJN, ZIJN
ER VRIJERS EN OMGEKEERD
Het voornaamste ingrediënt van
een vrijer is zelfrijzende liefde.
Voor de vrijer van speoulaas komt
het neer op: 200 gram zelfrijzend
bakmeel, 75 gram boter, 100 gram
bruine basterdsuiker, 8 gram spe
culaaskruiden (of kaneel, gember
poeder, kruidnagelpoeder en noot),
2 eetlepels melk, 100 gram aman
delen.
Meel, suiker, kruiden en wat zout
door een zeef schudden en roeren.
De boter met twee messen door
heen snijden en de melk toevoegen.
Nu met de hand tot een gelijk
matig deeg kneden, dat even laten
rusten en daarna uitrollen op een
met bloem bestoven tafel. De aman
delen broeiep, pellen snipperen en
met de deegrol licht in het deeg
drukken. Vervolgens de ideale
vrijer boetseren en gaai' bakken in
een matig warme oven gedurende
20 tot 25 minuten.
WEIHNACHTSTOLLE
Het kenmerk van de Weihnacht-
stolle is d'- wijze waarop het deeg
is toegevouwen: zo, dat de boven
ste overslaande kant kleiner is dan
de onderste helft. In de vouw kan
een rol amandelpe«s verstopt zijn:
een zoet hart in elk sneetje.
Voor het brood is nodig: 300 gram
bloem, 100 gram boter. 11/2 dl
melk, 2 eieren, 100 gram suiker,
20 gram gist, 100 gram amandelen,
geraspte schil van 1/2 citroen, su
kade, 200 gram rozijnen (of kren
ten), 1 theelepeltje zout, (paneer
meel, boter, poedersuiker)
Van bloem, boter, melk, gist, sui
ker, eieren, citroenschil en zout een
deeg maken en dit laten rijzen. Dan
de rozijnen, sucade en amandelen
er door kneden Een ronde, dikke
lap van het deeg vormen, toevou
wen (al dan niet met een rol aman
delpers). Het brood nog een half
uur laten rijzen op de ingevette
bakplaat terwijl het becjekt is met.
een met-bloem-bestoven lapje. Bak
ken in een vrij warme oven en na
afkoeling bestrooien met poeder-
suikei
OLIEBOLLEN
Meng 10 gram gist me- een scheutje
lauwe melk. Maar daarvan met 3
kopjes bloem, een vol kopje lauwe
melk en wat zout een gelijkmatig
en stevig deeg. Daar gaan 2 kopjes
krenten en rozijnen en 1 gesnip
perde appel doorheen waarna het
beslag op een warme plaats een
uur lang moet rijzen Tenslotte met
2 lepels ballen vormen en ze in
warme (maar niet hete) olie „laten
dansen in de pan" Met deze hoe
veelheid ingrediënten worden het
er niet meer dan 15.
YVORSTEBROODJES
(niet oud-Hollands)
Je wil ook wel eens gauw klaar
zijn met het oven werk Hier, dan:
Snijd een half stokbrood in '8 ge
lijke stukjes en hol ze genoeg uit
om er telkens 2 Weense worstjes
door te steken. Besprenkel de
broodjes met water en laat ze in
een voorverwarmde oven geduren
de 5 minuten knappend worden,
Garneren met in het brood gesto
ken takjes peterselie en een rood
lintje. Warm presenteren met mos
terd.
SALADE „KLOKKE 12"
Elk slaatje is pasklaar te maken
voor het oudejaarssouper met een
wijzerplaat. De salade krijgt de
ronde, platte vorm van een taart;
hij wordt bedekt me: mayonnaise
waarop 12 punten van halve, groe
ne geconfijte kersjes de cijfers aan
geven, en de wijzers "uit rauwe
peen gesneden, zeggen hoe laat het
is.
Kick Langeweg was de (Nederland»*)
held van het I.B.M.-toernooi. Niet ene*
grootmeester Donner heeft door *jjn
speelsterkte geïmponeerd, evenmin een
van de „coming men" Ree of Scholl,
maar Langeweg die reeds jarenlang
een eerste viool speelt In de Neder
landse Internationale toernooien.
Reeds in 1961 won Kick het I.B.M.-
toernooi. maar toen was deze wedstrijd
lang niet zo sterk bezet als thans, waar
enkele prominenten der wereld <Por-
tisch en Kotov) mede van de partij
waren. Langeweg deelde achter deze
twee de derde prijs met de Joegosla
vische grootmeester Ciric. Maar niet
alleen kwantitatief, ook kwalitatief was
Langewegs resultaat subliem. Zijn par
tijen stonden zonder uitzondering op
hoog peil en alleen een kleine tegen
slag in de voorlaatste ronde (verlies
tegen Reel verhinderde, dat hü nog
hoger uitkwam.
Wit: K. Langeweg
Zwart: O. Mojsgejev
Reti-opening, Lasker-opstelling
1. c2-c4, Pg8-f6 2. g2-g3, c7-c6 3. b2-b3,
d7-d5 4. Lcl-b2, Lc8-f5
(Deze opstelling is voor zwart veel
minder bevredigend dan vroeger werd
aangenomen. Doordat Lasker in New
York 1924 Reti in deze variant op fraaie
wijze had verslagen,, kon over de Las
ker-opstelling jarenlang geen kwaad
woord geschreven worden. Langzamer
hand evenwel heeft zich een meer ob
jectief oordeel gevormd en dit komt
hierop neer, dat zwart in positionele
moeilijkheden komt wanneer wit zijn
centrumactiviteh zo lang mogelijk in
reserve houdt. De witspeler geeft er in
deze partij blijk van de gekozen variant
volkomen te beheersen).
5. Pgl-f3, e7-e6 6. Lfl-g2, Lf8-e7 7. 0-0,
0-0 8. d2-d3, h7-h6 9. Pbl-d2, a7-aö
(Beide spelers volgen de gebruikelijke
wegen. Met de tekstzet tracht zwart de
harmonische opbouw van de witte pion
formatie met aö-a4 te verstoren).
10. a2-a3
(Om een eventueel a5-a4 met b3-b4 te
beantwoorden)
10. Pb8-d7 11. Ddl-c2, DdS-b6 12.
Lb2-c3, Tf8-e8 13. Dc2-b2!
(Om op het goede ogenblik b3-b4 t*
kunnen doorzetten)
13. Le7-c5
(Verhindert b3-b4 op geraffineerde
wijze 14. b4?, ab4: 15. ab4:, Tal: 16.
Tal:, Lf2:-imaar dit betekent slechts
uitstel van executie;
14. Tal-el, Lc5-f8 15. e2-e4!
iPas nu acht de witspeler het ogenblik
voor een opmars in het centrum ge
komen)
15. Lf5-h7 16. Tel-e2
(Ontlast de andere toren van de dek
king van 12)
16. Db6-c5
(Zwart wil b3-b4 afdwingen, maar wit
verliest zijn geduld niet. Na 17. b4, ab4:
18. ab4:, Da7 kan zwart succesvol op
vereenvoudiging en remise spelen)
17. Tfl-al, Dc5-b6 18. h2-h3, Pd7-c5 19.
Pf3-el, Ta8-d8 20. Db2-c2!
(Nu wordt de opmars b3-b4 weer ac
tueel: van c2 uit verhindert de witte
dame de sprong van het zwarte paard
naar a4)
20. d5xe4 21. d3xe4, Td8-d7
.(Zwart wil nu langs de d-lijn tegen
spel verkrijgen. Het is duidelijk dat
zwart zich in grote positionele moeilijk
heden bevindt)
22. Te2-e3
(Ook onmiddellijk b3-b4 was mogelijk)
22. Te8-d3? 23. b3-b4!
(Nu is deze opmars dodelijk)
23. a5xb4 24 a3xb4, Pc5-a6 25.
c4-c5!
(Hier blijkt het bezwaar van zwarts
22e zet die het veld d8 aan de zwarte
dame heeft ontnomen)
25. Db6-c7 26. Pd2-c4
(Met de nieuwe dreiging 27. Le5!)
26. Pf6-d5
i
'Op deze listige wijze hoopt zwart zich
te redden)
27. Lc3-e5, PdöxeS
(Praktisch gedwongen. Na 27. Dc8
zou zelfs 28. edö:!, Lc2' 29. Pb6 tot
duidelijk voordeel voor wit leiden)
28. f2xe3, Td7-d2
(Op deze fraaie, overigens gedwongen
zet had zwart zijn verwachtingen ge
baseerd I
29. Le5xc7, Td2xc2 30. Pelxc2, Pa6xe7
31. Tal-a7!
(Aldus verovert wit geforceerd een
pion 31. Tb8 32. Pa5 en
daarmee is het pleit beslecht)
De witspeler speelt het (wat lang
gerekt el sluitstuk even zorgvuldig als
energiek. Er volgde: 31 Td8-dl+
32. Kgl-f2, Tdl-cl 33. Pc2-a3, Pc7-bS
34. Ta7xb7, Pbóxa3 35. Pc4xa3. Tcl-c3
36. Tb7 a7, Tc3-b3 37. Ta7-a4, Tb3-b2+
38. Kf2-gl, Lh7-g6 39 e4-e5, Lf8-e7 40.
h3-h4, Lg6-d3 41. Lg2xc6 g7-g5 42. Ta4-
a7, Kg8-f8 43. Ta7-a8 Kf8-g7 44. Ta8-
e8, Le7-f8 45. h4xg5, h6xg5 46. Lc6-g2,
Tb2-a2 47. c5-c6. Ta2xa3 48. c6-c7, Ta3-
al+ 49. Kgl-h2, Tal-cl 50. c7-c8D,
Tclxc8 51. Te8-c8 Lf8xb4 52. Kh2-gl,
Ld3-f5 53. Kgl-12, Lb4-a3 54. Lg2-f3,
Lfö-g6 55. Tc8 b8, La3-c5 56. Kf2-e2,
Lc5-a3 57. Tb8-b7, La3-c5 58. Tb7-h5,
Lc5-a3 59. Tb5-bS. La3-c5 60. Ke2-d2,
Kg7-f8 61, Tb3-b5, Lc5-a3 62. Lf3-*2,
Kf8-g7 63. Le2-d3, La3-cl+ 64. Kd2xcl,
Lg6xd3 65. Tb5-b4, Ld3-h7 66. Kcl-d2,
Kg7-g6 67. Tb4-b7, Kg6-g7 68. Kd2-c3,
Lh7-g6 69. Kc3-d4, Lg6-h5 70. Tb7-b2,
Lha-f3 71. Tb2-f2, g5-g4 72. Tf2-c2, Kg7-
g6 73. Tc2-c7, Lf3-dl 74. Kd4-c5, Kg6-g7
75. Kc5-d6, Ldl e2 76. Kd6-e7, Kg7-g6
77. Tc7-c2, Ld2-f3 78. Tc2-c4, Kg6-f5 79.
Ke7-d6, Lf3-e4 80. Tc4-b4, Le4-d3 #1.
Tb4-f4+, Kf5-g6 82. Kd6-e7, Ld3-c2 83.
Tf4-f6 Kg6-g5 84. Ke7xf7, Lc2-b3 85.
Kf7-e7 Lb3-d5 86. Ke7-d6, Ld5-b3 87.
e3-e4, Lb3-c2 88. Kd6xe6, Lc2xe4 89.
Ke6-d6. Le4-d3 90. Tf6-f8. Kg5-g6 91.
e5-e6. Kg6-f7 92. e6-e7 en zwart gaf
zich gewonnen