Nutroma de Mtafat® koffiemelk (omdat er zoveel verse room in zit) JA Kom maar op met vuile boorden en manchetten! ZWAN Dat was een spannende wedstrijd... Molenaai ..in |k •naak^rste' u,u -^onderb°r5 schoon 't Is van Zwan - eet u smakelijk KM ...voor dat extra verzorgde kopje koffie Reckitt COLNETmaakt boorden en manchetten (b)randschoon Nylon, no-iron, wit en En de beloning voor de spelers komt, als moeder de koffie binnen brengt. Lekkere koffie, dat is Douwe Egberts Koffie, bet fijnste van de plantages, op speciale manier gebrand en, door de grote vraag, altijd vers bij uw winkelier verkrijgbaar. lekkere koffie... DAGBLAD DE STEM VAN DONDERDAG 23 NOVEMBER 1967 1. Boord en manchetten bevochtigen 2. Met Reckitt COLNET reinigen 3. Gewoon in de was Tijdelijk 20 CENT VOORDEEL "FIJNE DESSERT 250 g 2.04 ROOD MERK 250 g 1.86 PAARS MERK 250 g 1.64 De boon is de beste bewaar plaats van het koffie-aroma Maal daarom zelf uw koffie, direct voor het zetten. Om smaak en gèur van uw koffie ten volle tot hun recht te laten komen, neemt u zuivere, blanke koffiemelk. Nutroma, de blankste koffiemelk. Met zoveel verse room. Voor dat extra verzorgde kopje koffie. Met 'n klein scheutje Nutroma doet u zo veel! Alleen verkrijgbaar in de stad Breda Reckitts 'n Nieuw produkt. (Van een onzer ver:] BIERVLIET. „M maal is het afgelopen hebben niet veel peh en veel minder beeste| ger. De dieren die krijgen hun voedsel van korrels of koeke| kopen wij wel, maar 1 we er niets aan. We woon verpletterd doorl Als er maar eens iem£| het belang inzag var bestaan van de „maall koekjesfabrikant of ztj: geen boterham meer De woorden van Piet In Biervliet hebben een terwijl hij de deur opentl langs gerestaureerde winj Harmonie", op de Moled molen), in Biervliet. Half! opening wijst hij over h| dorpspatroon. „Biervliet was vroeger xegt hij. „Na de inpolderh koolzaad verbouwd. Op hier voor de molen ston standdaardmolen. Uit hl werd olie geperst. Ook in gebeurde dat nog". Hij too» de aandrijfas voor dit werf ter» kwamen de boeren j graan en tarwe. In 1842| molen gebouwd. Eerst v gaanderij molen, nu een De poort met de opensla! is er later aan gebouwl nog een zijdeurtje zitten] poort was bestemd voor I rijden van grote karren".! In juni begon men de j windmolen te restaureren.! van onze gemeente hebbem tend veel moeite voor gl steun van provincie, rijkl mentenzorg is het bouwT helemaal in de oude staa Het waren goede ambach^ het karwei hebben geklaarf uit Afferden in Noord-Lin is een echte molenmaker' 1 Bij het beklimmen vanl ♦rap wijst Piet de onderdei vernieuwd zijn. ,,Deze zolcf maal nieuw", zegt hijl zwaait er een poortje openjj.J in de firsse nevellucht, f „Het is voornamelijk aJ tenkant dat er gerestaureel telt hij. „Het hekwerk, de stroomlijn, en alles is opni hekt". Bij de staart wijst lange en korte schoren, de en onderaan de kruilier. worden de wieken naar de steld", licht hij toe. Achteroj preikt het symbool van de de haring. „Dat wilde de b ter zo graag", zegt hij. „1 staan nu naar het zuiöweste Je moet er goed op letten dat je ze naar de wind ze voor dat er een noordwester steekt, dan moet je hem w Op die manier snijdt de wind Anders zou de druk te g Staan de wieken achter de werkt de rem niet". Op de volgende zolder zie; houten bak, waarop ook symbool van Biervliet teruj den is. De haringen zijn er te nauwkeurigheid ingekerfd zegt hij „zie je de stortka schudkar; met kuipen. Daar molenstenen in. Dé een he< de ander loper". Een ingewi derwerk met de befaamde spil is er om je hoofd aan als je niet diep genoeg bukt lijk is het een tweedehands zegt Piet. Hij schijnt er alle weten. Logisch", vindt hij, iets kapot is moet je toch v het heet. Met dat tweedeh doel ik dat de molen uit al^ derdelen van andere molens vaardigd". We komen van de steent de luizolder. „Die wordt zo g jegt hij, „omdat hier het hangt". Het is een soort 1 voor het ophijsen. We staan hap. Het hout ziet er nieuw kap is helemaal vernieuwd, ten zijn nieuw en het kruist gels. Waarom dat zo heet wee Ik weet alleen dat het krui °P ijzeren wieletjes loopt, waren die van hout". O-k de bovenvloer is nieu o. a een nieuwe windpeluw bracht en een nieuwe kort< J' e oude windpeluw is j zegt de molenaar, „om de pu •4 jg&en. Die was nog goec fi„ dcsteen er al een mens tti Sinds de bouw in 1842 is enkele grote restauratie gewet zijn er intussen allerhande k: aan gebeurd. Dat waren tod nog dingen van een paar dun «en. Het binnenwerk was, "og in vrij goede st ging hoofdzakelijk om het kal net buitenwerk. Het herstel krulwerk was het moeilijkst" i,3efdïi generaties is ia/o bezit van de Mil.* Hif Ilet Isaac Pieler het b TUK011, 4 dic tijd bezat de UQbaart meer molens in Zr ï?f.a?deren, Q.a. in Axel, Sluiskil. Een gedenksteen in vel vereeuwigt de naam va ronrTV I L B" en het Lartal rood tegen een witte achter gr isDRfi 7aderD:?n Piet leeft r w 86 jaar. Hij weet te verte f8!3 de molen. nelmnio had ®edaan als tarwe over«lne °P ma ..Moienmaker uit Eekloo", zelfrtl m°len gebouwd. Da zelfde man die de kerktoren h de rnni 111 1897 kwa™ ik ais im Tot m°^n- I,a 1909 werd ik e Pie, h ,yerkte 'k er mee. Toe Piet hem van me". der" fnZrfSt bji dat de oudst veel t? e streek IS. „Vroeg, hier in gamal™ voor de nier m Biervliet. Dat is nu af moEe]Hkdfabriek hee£t he> Sen nnegem.aakt Nu maken v!5L g,..wat veevoer. We voed wc10 i Van de verkoop is farnn.™ korrel- en koekvoi renda?J?e5 dat de molen nie* au zote.1 IJ kan worden ik o„ geId aan besteed". wèrke„°UzfBtgiaag h^\dag' Bij overhemden wassen gaat het vooral om de boorden en manchetten. Reckitt COLNET „ont- vuiit" ze met de handige spons op de plastic flacon. Zonder, slijtend borstelen. Dat v-e-r- l-e-n-g-t de levensduur van uw overhemden en blouses. Alle overhemden (en overhemdblouses) zijn gebaat bij deze milde, moeiteloze methode. Hoe u ze ook wast, in 'n teiltje of wasautomaat. Zó gemakkelijk gaat.het: Ter kennismaking krijgt u de 1 PC nieuwe Reckitt COLNET van 1,85 voor I lyO V U moet - morgen of, als 't kan, vandaag al - een Zwan Rookworst vragen. Die Zwan Rookworst moet u dan eens proeven. Heel zorgvuldig proeven. Keurend proeven... Dat kruidige... dat typische, pittig gerookte waarvan alléén Zwanenberg het geheim kent... dat milde en fijne in die Zwan Rook worst... Dat kostelijke recept kan alleen maar worden toegepast als men het beste (mals en sappig) vlees heeft. En dat proeft u nu in Zwan Rookworst. Zó mals en zó sappig... zó water tandend verleidelijk... Nü bij uw winkelier! ZWANENBERG

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1967 | | pagina 6