Nutroma
de Mtafat® koffiemelk
(omdat er zoveel
verse room in zit)
JA
Kom maar op
met vuile boorden
en manchetten!
ZWAN
Dat was een
spannende wedstrijd...
Molenaai
..in |k •naak^rste'
u,u -^onderb°r5
schoon
't Is van Zwan - eet u smakelijk
KM
...voor dat extra verzorgde kopje koffie
Reckitt COLNETmaakt boorden en manchetten (b)randschoon
Nylon, no-iron, wit en
En de beloning voor de spelers komt, als moeder de koffie
binnen brengt. Lekkere koffie, dat is Douwe Egberts Koffie,
bet fijnste van de plantages, op speciale manier gebrand
en, door de grote vraag, altijd vers bij uw winkelier verkrijgbaar.
lekkere koffie...
DAGBLAD DE STEM VAN DONDERDAG 23 NOVEMBER 1967
1. Boord en manchetten bevochtigen
2. Met Reckitt COLNET reinigen
3. Gewoon in de was
Tijdelijk 20 CENT VOORDEEL
"FIJNE DESSERT 250 g 2.04 ROOD MERK 250 g 1.86 PAARS MERK 250 g 1.64
De boon is de
beste bewaar
plaats van het
koffie-aroma
Maal daarom zelf
uw koffie, direct
voor het zetten.
Om smaak en gèur van uw
koffie ten volle tot hun recht te
laten komen, neemt u zuivere,
blanke koffiemelk. Nutroma,
de blankste koffiemelk. Met
zoveel verse room. Voor dat
extra verzorgde kopje koffie.
Met 'n klein scheutje Nutroma
doet u zo veel!
Alleen verkrijgbaar in de stad Breda
Reckitts
'n Nieuw
produkt.
(Van een onzer ver:]
BIERVLIET. „M
maal is het afgelopen
hebben niet veel peh
en veel minder beeste|
ger. De dieren die
krijgen hun voedsel
van korrels of koeke|
kopen wij wel, maar 1
we er niets aan. We
woon verpletterd doorl
Als er maar eens iem£|
het belang inzag var
bestaan van de „maall
koekjesfabrikant of ztj:
geen boterham meer
De woorden van Piet
In Biervliet hebben een
terwijl hij de deur opentl
langs gerestaureerde winj
Harmonie", op de Moled
molen), in Biervliet. Half!
opening wijst hij over h|
dorpspatroon.
„Biervliet was vroeger
xegt hij. „Na de inpolderh
koolzaad verbouwd. Op
hier voor de molen ston
standdaardmolen. Uit hl
werd olie geperst. Ook in
gebeurde dat nog". Hij too»
de aandrijfas voor dit werf
ter» kwamen de boeren j
graan en tarwe. In 1842|
molen gebouwd. Eerst v
gaanderij molen, nu een
De poort met de opensla!
is er later aan gebouwl
nog een zijdeurtje zitten]
poort was bestemd voor I
rijden van grote karren".!
In juni begon men de j
windmolen te restaureren.!
van onze gemeente hebbem
tend veel moeite voor gl
steun van provincie, rijkl
mentenzorg is het bouwT
helemaal in de oude staa
Het waren goede ambach^
het karwei hebben geklaarf
uit Afferden in Noord-Lin
is een echte molenmaker' 1
Bij het beklimmen vanl
♦rap wijst Piet de onderdei
vernieuwd zijn. ,,Deze zolcf
maal nieuw", zegt hijl
zwaait er een poortje openjj.J
in de firsse nevellucht, f
„Het is voornamelijk aJ
tenkant dat er gerestaureel
telt hij. „Het hekwerk, de
stroomlijn, en alles is opni
hekt". Bij de staart wijst
lange en korte schoren, de
en onderaan de kruilier.
worden de wieken naar de
steld", licht hij toe. Achteroj
preikt het symbool van de
de haring. „Dat wilde de b
ter zo graag", zegt hij. „1
staan nu naar het zuiöweste
Je moet er goed op letten
dat je ze naar de wind ze
voor dat er een noordwester
steekt, dan moet je hem w
Op die manier snijdt de wind
Anders zou de druk te g
Staan de wieken achter de
werkt de rem niet".
Op de volgende zolder zie;
houten bak, waarop ook
symbool van Biervliet teruj
den is. De haringen zijn er
te nauwkeurigheid ingekerfd
zegt hij „zie je de stortka
schudkar; met kuipen. Daar
molenstenen in. Dé een he<
de ander loper". Een ingewi
derwerk met de befaamde
spil is er om je hoofd aan
als je niet diep genoeg bukt
lijk is het een tweedehands
zegt Piet. Hij schijnt er alle
weten. Logisch", vindt hij,
iets kapot is moet je toch v
het heet. Met dat tweedeh
doel ik dat de molen uit al^
derdelen van andere molens
vaardigd".
We komen van de steent
de luizolder. „Die wordt zo g
jegt hij, „omdat hier het
hangt". Het is een soort 1
voor het ophijsen. We staan
hap. Het hout ziet er nieuw
kap is helemaal vernieuwd,
ten zijn nieuw en het kruist
gels. Waarom dat zo heet wee
Ik weet alleen dat het krui
°P ijzeren wieletjes loopt,
waren die van hout".
O-k de bovenvloer is nieu
o. a een nieuwe windpeluw
bracht en een nieuwe kort<
J' e oude windpeluw is j
zegt de molenaar, „om de pu
•4 jg&en. Die was nog goec
fi„ dcsteen er al een mens
tti Sinds de bouw in 1842 is
enkele grote restauratie gewet
zijn er intussen allerhande k:
aan gebeurd. Dat waren tod
nog dingen van een paar dun
«en. Het binnenwerk was,
"og in vrij goede st
ging hoofdzakelijk om het kal
net buitenwerk. Het herstel
krulwerk was het moeilijkst"
i,3efdïi generaties is
ia/o bezit van de Mil.*
Hif Ilet Isaac Pieler het b
TUK011, 4 dic tijd bezat de
UQbaart meer molens in Zr
ï?f.a?deren, Q.a. in Axel,
Sluiskil. Een gedenksteen in
vel vereeuwigt de naam va
ronrTV I L B" en het Lartal
rood tegen een witte achter gr
isDRfi 7aderD:?n Piet leeft r
w 86 jaar. Hij weet te verte
f8!3 de molen.
nelmnio had ®edaan als
tarwe over«lne °P ma
..Moienmaker uit Eekloo",
zelfrtl m°len gebouwd. Da
zelfde man die de kerktoren h
de rnni 111 1897 kwa™ ik ais im
Tot m°^n- I,a 1909 werd ik e
Pie, h ,yerkte 'k er mee. Toe
Piet hem van me".
der" fnZrfSt bji dat de oudst
veel t? e streek IS. „Vroeg,
hier in gamal™ voor de
nier m Biervliet. Dat is nu af
moEe]Hkdfabriek hee£t he>
Sen nnegem.aakt Nu maken
v!5L g,..wat veevoer. We
voed wc10 i Van de verkoop
is farnn.™ korrel- en koekvoi
renda?J?e5 dat de molen nie*
au zote.1 IJ kan worden
ik o„ geId aan besteed".
wèrke„°UzfBtgiaag h^\dag'
Bij overhemden wassen gaat het vooral om de
boorden en manchetten. Reckitt COLNET „ont-
vuiit" ze met de handige spons op de plastic
flacon. Zonder, slijtend borstelen. Dat v-e-r-
l-e-n-g-t de levensduur van uw overhemden en
blouses.
Alle overhemden (en overhemdblouses)
zijn gebaat bij deze milde, moeiteloze
methode. Hoe u ze ook wast, in 'n teiltje
of wasautomaat. Zó gemakkelijk gaat.het:
Ter kennismaking krijgt u de 1 PC
nieuwe Reckitt COLNET van 1,85 voor I lyO V
U moet - morgen of, als 't kan, vandaag al - een
Zwan Rookworst vragen. Die Zwan Rookworst
moet u dan eens proeven. Heel zorgvuldig proeven.
Keurend proeven... Dat kruidige... dat typische,
pittig gerookte waarvan alléén Zwanenberg het
geheim kent... dat milde en fijne in die Zwan Rook
worst... Dat kostelijke recept kan alleen maar
worden toegepast als men het beste (mals en
sappig) vlees heeft. En dat proeft u nu in Zwan
Rookworst. Zó mals en zó sappig... zó water
tandend verleidelijk... Nü bij uw winkelier!
ZWANENBERG