KEUKENMEUBELS
A. DE JAGER-T0LH0EK n.v.
ZEEUWS
KWALITEITS
FRUIT
ADRIA
SERVICE
r^Ti.
I
SMnaiu
paof)
B
IJ
T
0
N
N
E
N
A
P
P
E
L
M
0
E
S
B
IJ
T
0
N
N
E
N
A
P
P
E
L
M
0
E
S
ZESTIG PROCENT
VAN APPELMOES
IN GLAS KOMT
UIT ZEELAND
BENZINE-ENIIP
Wenst U goed voorgelicht te worden omtrent Kleuren
neemt U dan de moeite en loopt even bij STROOM
Alle gewenste inlichtingen kunnen wij U verstrekken.
televisie
PHILIPS
kleuren t v.
ROSE
AUBRY
PRISMA
;ga rage
Kwaliteit
Service (Eigen Techn. Dienst)
Betrouwbare voorlichting
Grote sortering
Deskundig advies
Financiering mogelijk
Lanqe Kerkstraat 11-17 - G O E
Teletoon 01100 - 5855, b.g.g. 01105 - 674
voor iedere keuken
voor elke beurs
U bent welkom in onze showroom: Korte Noordstraat 1
Middelburg
GOES
MIDDELBURG
VLISSINGEN
L.P.G.
De beste motorbrandstof
en veel goedkoper
exploitatie-kosten
„DE KLOKKENWINKEL"
IS UW ADRES
C. HARINCK
jd]pjpo]g
pr -
Z96L HBWWnN-OSdODlinUJ
BEIDEN 'N BEGRIP
MARCONISTRAAT 1 GOES
TELEFOON 6538
Probeerde u reeds onze Boron-benzine. Wij garan
deren u 10 pet. besparing
Wij hebben voor u klaar staan 4-6-9 persoons
NIEUWE VERHUURWAGENS
MEESTERWERKEN VAN ZTOTA
GOES - Lange Vorststraat 35
Telefoon 6629
S3-:
KRABBENDIJKE De huisvrouw die zelf appelmoes
maakt, begint een uitzondering te worden. Waarom zou ze
ook Zij en haar gezin vinden de mooie blanke appelmoes,
die haar vanuit de grote en kleine potten toelacht, zeker zo
lekker als de zelfgemaakte en't is zo gemakkelijk alle
maal. In de fabriek doen ze al het werk voor haar, heel
nauwkeurig. En een van de grootste producenten van appel
moes in glas (zestig procent van de Nederlandse produktie)
is de Zeeuwse conservenfabriek Herba in Krabbendijke.
4r
Met tonnen tegelijk worden de appels
aangevoerd, dag-in dag-uit. Alleen van
half april tot eind mei ligt de appel-
moesproduktie stil. Maar in het hoog
seizoen haalt men een dagproduktie (er
wordt dan negen uur gewerkt) van
80 tot 90 ton. Onder hoogspanning wordt
dan door het vooral Westbrabants©
personeel gewerkt :.an de twee lij
nen, die in hun vaste ritme draaien
van wasafdeling naar etiketteermachJ-
ne.
De appels zou men het liefst zoveel
mogelijk uit Zeeland zelf betrekken
vanwege het goedkopere vervoer. Kwa
litatief zijn deze appels uitstekend, maar
de meeste verdwijnen naar de fruit
handel. Vandaar dat Herba zijn inko
pen doet in de Betuwe, in Limburg en
vooral ook in het Belgische Sint-Trui
den, van waar men enkele jaren geleden
zelfs de meeste appels betrok. In di©
drie gebieden heeft men nog veel hoog-
stamappels, lekker van smaak, maar op
het oog vaak niet zo mooi, rond en
gaaf als die van de moderne laagstam-
boomgaarden in het Zeeuwse.
Kist na kist worden de appels in de
grote wasmachine gestopt, waaruit ze
helder glanzend te voorschijn rollen op
de sorteerband. De lijn is zijn werk
begonnen. Nadat ze de sorteerband zijn
- gepasseerd, waar de appels worden na
gezien op eventuele beschadigingen,
komt het fruit niet meer in de hand-
De roestvrij stalen machines doen het
werk we!.
Daar is eerst de snij molen, de ver
taling op fabrieksniveau van het huis-
vrouwelijke schilmesje. Onder een druk
van tien atmosfeer ligt het fruit in de
appelstomer, vanwaar het automatisch
wordt getransporteerd naar de passeer-
machine, een veel ingewikkelder appa
raat dan de appelmoeszeef van de huis
vrouw. Hier wordt de moes gescheiden
van de zaadjes en de restantjes van
schillen, die door de machine in een
bak worden geperst. De machine drukt
de appelmoes in grote mengketels van
roestvrij staal, waar kristalsuiker aan
de moes wordt toegevoegd. Suiker en
appels vormen de enige bestanddelen van
appelmoes. Sommige huisvrouwen me
nen, dat de fabrikant aardappelmeel of
andere verstevigingsmiddelen in de ap
pelmoes stopt. Een onjuist idee. Alleen
een precies berekende kooktijd en -tem
peratuur zorgen voor een smeuïg moes.
Van de mengketels wordt de appel
moes via kostbare machines overge
pompt naar de vulmachines. Potten en
blikken (sommige afnemers willen ap
pelmoes in blik) worden afgevuld, ge
sloten via de band naar de pasteuriseer-
machine geleid. Deze zorgt ervoor, dat
het produkt lang houdbaar blijft. De
houdbaarheid van appelmoes in glas is
gelijk aan die van blikappelmoes. Het
zijn vooral restaurants, ziekenhuizen en
andere grote instellingen, die een voor
keur hebben voor blikverpakking. De
grote blikken zijn gemakkelijker te ver
voeren en op te stapelen dan glazen.
Het koelen van de appelmoes is een
heel probleem. Vooral sinds de glaspro-
duktie zo'n omvang heeft genomen. De
compacte massa moes koelt men al zo
veel mogelijk in de mengketels af voor
dat het naar de vulmachines wordt ge
pompt. Juist omdat de moes al goed
deels is afgekoeld, slinkt ze minder in
de glazen, die tot over de rand worden
gevuld om te voorkomen dat er lucht
in achterblijft. Zeventig procent van
de huisvrouwen geeft de voorkeur aan
appelmoes in glas. De reden is duide
lijk: de huisvrouw wil zien wat ze.
koopt-
Intussen heeft de Zeeuwse conserven
fabriek, die in 1953 met de appelmoes-
produktie startte, zijn assortiment ro
yaal uitgebreid. Uit Krabbendijke ko
men nu ook aardbeien, frambozen, bra-,
men en abrikozen in blik. Vooral in de
maanden juni en juli werkt men in
Krabbendijke onder hoogspanning. En
als in april en mei de fabriek zijn gron
dige schoonmaakbeurt krijgt, dan is 'n
deel van het personeel bezig met de in
maak van verse voorjaarsgroenten.
Maar de blanke, smeuige appelmoes
blijft toch het Zeeuwse hoofdprodukt.
Steeds minder huisvrouwen maken de appelmoes nog zelf.
De fabriek heelt het -werk van de huisvrouw overgenomen.