KEUKENMEUBELS A. DE JAGER-T0LH0EK n.v. ZEEUWS KWALITEITS FRUIT ADRIA SERVICE r^Ti. I SMnaiu paof) B IJ T 0 N N E N A P P E L M 0 E S B IJ T 0 N N E N A P P E L M 0 E S ZESTIG PROCENT VAN APPELMOES IN GLAS KOMT UIT ZEELAND BENZINE-ENIIP Wenst U goed voorgelicht te worden omtrent Kleuren neemt U dan de moeite en loopt even bij STROOM Alle gewenste inlichtingen kunnen wij U verstrekken. televisie PHILIPS kleuren t v. ROSE AUBRY PRISMA ;ga rage Kwaliteit Service (Eigen Techn. Dienst) Betrouwbare voorlichting Grote sortering Deskundig advies Financiering mogelijk Lanqe Kerkstraat 11-17 - G O E Teletoon 01100 - 5855, b.g.g. 01105 - 674 voor iedere keuken voor elke beurs U bent welkom in onze showroom: Korte Noordstraat 1 Middelburg GOES MIDDELBURG VLISSINGEN L.P.G. De beste motorbrandstof en veel goedkoper exploitatie-kosten „DE KLOKKENWINKEL" IS UW ADRES C. HARINCK jd]pjpo]g pr - Z96L HBWWnN-OSdODlinUJ BEIDEN 'N BEGRIP MARCONISTRAAT 1 GOES TELEFOON 6538 Probeerde u reeds onze Boron-benzine. Wij garan deren u 10 pet. besparing Wij hebben voor u klaar staan 4-6-9 persoons NIEUWE VERHUURWAGENS MEESTERWERKEN VAN ZTOTA GOES - Lange Vorststraat 35 Telefoon 6629 S3-: KRABBENDIJKE De huisvrouw die zelf appelmoes maakt, begint een uitzondering te worden. Waarom zou ze ook Zij en haar gezin vinden de mooie blanke appelmoes, die haar vanuit de grote en kleine potten toelacht, zeker zo lekker als de zelfgemaakte en't is zo gemakkelijk alle maal. In de fabriek doen ze al het werk voor haar, heel nauwkeurig. En een van de grootste producenten van appel moes in glas (zestig procent van de Nederlandse produktie) is de Zeeuwse conservenfabriek Herba in Krabbendijke. 4r Met tonnen tegelijk worden de appels aangevoerd, dag-in dag-uit. Alleen van half april tot eind mei ligt de appel- moesproduktie stil. Maar in het hoog seizoen haalt men een dagproduktie (er wordt dan negen uur gewerkt) van 80 tot 90 ton. Onder hoogspanning wordt dan door het vooral Westbrabants© personeel gewerkt :.an de twee lij nen, die in hun vaste ritme draaien van wasafdeling naar etiketteermachJ- ne. De appels zou men het liefst zoveel mogelijk uit Zeeland zelf betrekken vanwege het goedkopere vervoer. Kwa litatief zijn deze appels uitstekend, maar de meeste verdwijnen naar de fruit handel. Vandaar dat Herba zijn inko pen doet in de Betuwe, in Limburg en vooral ook in het Belgische Sint-Trui den, van waar men enkele jaren geleden zelfs de meeste appels betrok. In di© drie gebieden heeft men nog veel hoog- stamappels, lekker van smaak, maar op het oog vaak niet zo mooi, rond en gaaf als die van de moderne laagstam- boomgaarden in het Zeeuwse. Kist na kist worden de appels in de grote wasmachine gestopt, waaruit ze helder glanzend te voorschijn rollen op de sorteerband. De lijn is zijn werk begonnen. Nadat ze de sorteerband zijn - gepasseerd, waar de appels worden na gezien op eventuele beschadigingen, komt het fruit niet meer in de hand- De roestvrij stalen machines doen het werk we!. Daar is eerst de snij molen, de ver taling op fabrieksniveau van het huis- vrouwelijke schilmesje. Onder een druk van tien atmosfeer ligt het fruit in de appelstomer, vanwaar het automatisch wordt getransporteerd naar de passeer- machine, een veel ingewikkelder appa raat dan de appelmoeszeef van de huis vrouw. Hier wordt de moes gescheiden van de zaadjes en de restantjes van schillen, die door de machine in een bak worden geperst. De machine drukt de appelmoes in grote mengketels van roestvrij staal, waar kristalsuiker aan de moes wordt toegevoegd. Suiker en appels vormen de enige bestanddelen van appelmoes. Sommige huisvrouwen me nen, dat de fabrikant aardappelmeel of andere verstevigingsmiddelen in de ap pelmoes stopt. Een onjuist idee. Alleen een precies berekende kooktijd en -tem peratuur zorgen voor een smeuïg moes. Van de mengketels wordt de appel moes via kostbare machines overge pompt naar de vulmachines. Potten en blikken (sommige afnemers willen ap pelmoes in blik) worden afgevuld, ge sloten via de band naar de pasteuriseer- machine geleid. Deze zorgt ervoor, dat het produkt lang houdbaar blijft. De houdbaarheid van appelmoes in glas is gelijk aan die van blikappelmoes. Het zijn vooral restaurants, ziekenhuizen en andere grote instellingen, die een voor keur hebben voor blikverpakking. De grote blikken zijn gemakkelijker te ver voeren en op te stapelen dan glazen. Het koelen van de appelmoes is een heel probleem. Vooral sinds de glaspro- duktie zo'n omvang heeft genomen. De compacte massa moes koelt men al zo veel mogelijk in de mengketels af voor dat het naar de vulmachines wordt ge pompt. Juist omdat de moes al goed deels is afgekoeld, slinkt ze minder in de glazen, die tot over de rand worden gevuld om te voorkomen dat er lucht in achterblijft. Zeventig procent van de huisvrouwen geeft de voorkeur aan appelmoes in glas. De reden is duide lijk: de huisvrouw wil zien wat ze. koopt- Intussen heeft de Zeeuwse conserven fabriek, die in 1953 met de appelmoes- produktie startte, zijn assortiment ro yaal uitgebreid. Uit Krabbendijke ko men nu ook aardbeien, frambozen, bra-, men en abrikozen in blik. Vooral in de maanden juni en juli werkt men in Krabbendijke onder hoogspanning. En als in april en mei de fabriek zijn gron dige schoonmaakbeurt krijgt, dan is 'n deel van het personeel bezig met de in maak van verse voorjaarsgroenten. Maar de blanke, smeuige appelmoes blijft toch het Zeeuwse hoofdprodukt. Steeds minder huisvrouwen maken de appelmoes nog zelf. De fabriek heelt het -werk van de huisvrouw overgenomen.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1967 | | pagina 20