GROENTEMAN enHUISVROUW Installatie technisch superieur Zij weten hun weetje VIILINGNUMMER TERNEUZEN DAGBLAD DE STEM 29 MAART 1967 Beveiliging Ir de nieuwe koelcellen te Terneuzen Js steeds 100 van het verdampoppervlak beschikbaar. Constant I hoi11 is kleine verschil erg I zangrijk voor een goed be waarklimaat. Voorlichting Wisselvallig Voordeel Een moderne efficiënte koelinstallatie voor een fruit- koelhuis moet voldoen aan de volgende primaire eisen: De tijdelijke variaties van de temperatuur in de koelcellen moeten zo klein mogelijk gehouden worden. Handhaven van gelijke temperatuur op alle plaatsen in de koelcel. De vochtigheid in de koelcellen, ook bij slecht gevulde ruimten, niet beïnvloeden. Warme produkten na het inbrengen binnen 24 uren afkoelen. De hoge toegangsdeuren vergemakkelijken het vervoer van de stapels kisten naar de koelcellen. IN TERNEUZEN FRUIT KOELEN programma van deze regeling worden gewijzigd. Er is in de nieuwe installatie voor de veiling Terneuzen veel aandacht besteed aan de beveiliging tegen storingen. Naast de in de gebruikelijke veilingkoelhuizen aanwezige beveiligingen, zoals tegen lage - temperatuur, tegen lage druk en hoge druk op het koelmiddelcircuit, treffen we hier ook aan: een smeeroliepressostaat, zodat een compressor alleen dan in gebruik kan zijn wanneer er voldoende smeeroliedruk aanwezig is; een waterdrukpressostaat en een beveiliging tegen vloeistof slag m de compressoren; treedt één van deze twee beveiligingen in werking dan stoppen de compressoren en kunnen zij alleen na het verhelpen van de storing weer aangezet worden; verder kunnen de compressoren nooit met de volle capaciteit tegelijk in bedrijf komen, dus ook niet na het wegvallen van de elektrische spanning; zij starten steeds met de kleinste capaciteit en schakelen daarna volgens behoefte een volgende capaciteitsstap bij; in elke koelcel en in de machinekamer bevinden zich ontlastkleppen zodat bij overmatige drukstijging de ammoniak naar de buitenlucht wordt afgevoerd; tijdens het automatisch ontdooien van de verdampers kunnen de ventilatoren niet in bedrijf komen en als de ontdooiperiode is afgelopen komt, om de aanwezige waterdruppels in het koelelement vast te Houden, eerst de koeling in werking en daarna pas de ventilatoren; indien de waterpompen geen water meer aanzuigen, bijvoorbeeld doordat het in de machinekamer aanwezige waterreservoir leeg is. vallen ze uit en kunnen ze eerst dan weer in bedrijf komen wanneer het reservoir geheel is gevuld. JNDIEN deze voorwaarden worden vervuld kan men heel goede bewaarresul- taten bereiken, ongeacht hoe groot de koelruimte is en hoeveel produkten erin zijn opgeslagen. Een beperking van enige betekenis is feitelijk voor het gebruik van zulke koelcellen niet aanwezig. Dergelijke installaties zijn daarom uitermate geschikt voor nieuwe veilingkoelhuizen, waarin men efficiënt wil werken. De koelinstallatie voor het nieuwe koelhuis van de vruchtenveiling te Terneu zen heeft als eerste'in Nederland bovenstaande eigenschappen. Vergeleken met de gebruikelijke uitvoering is deze installatie technisch superieur en toch is de investering lager. In het hierna volgende zullen enkele onderdelen van deze nieuwe installatie worden besproken. Als koelmiddel is hier Ammoniak (NH3) gekozen. Na de oorlog heeft dit koelmiddel steeds meer plaats ingeruimd voor de fluor-chloor-waterstof verbindingen freon Deze verbindingen zijn totaal niet gevaarlijk voor personen en produkten, terwijl ammoniak daarentegen dit wel is. Bit resulteerde in een sterke toename van het gebruik van freon, ook in de installaties die hiervoor niet in aanmerking kwamen. Tegelijk met de opkomst van de freons is de techniek van het afdichten van leidingen en apparaturen zeer ver a vooruitgegaan, waardoor lekkages ook van ammoniak in de koelcellen volledig voorkomen kunnen worden. Het enige bezwaar tegen ammoniak is dus nu van ondergeschikt belang. Baarentegen heeft ammoniak een zeer goede warmteoverdracht in de verdamper; vergeleken met freon wel 60 maal beter. Het afkoelend oppervlak van verdampers voor ammoniak kam daarom veel kleiner zijn dan voor freon. Verder heeft ammoniak ten opzichte van olie waarmede de compressoren worden gesmeerd betere eigenschappen dan freon en is het mogelijk met geheel gevulde verdampers te werken. Be nu in gebruik zijnde freon-installaties op de fruitveilingen hebben op elke verdamper een thermostatisch geregeld inspuitventiel. Een gedeelte van de verdamper worclt voor oververhitting van het freon gebruikt en wil het inspuitventiel goed werken, dan neemt slechts 60 van het oppervlak effectief aan de koeling deel. In de machinekamer zorgen drie compressoren voor een constante £Uigdruktemperatuur van ongeveer -5®C; ongeveer °5 hoger dan in een freoninstallatie, dus minder elektriciteitsverbruik. Elke koelcel is nu op deze constante f znigdruk aangesloten. Is de tempratuur in een koelcel tijdens het vullen van warm fruit erg hoog, dan loopt de zuigdruk in de koelinstallatie niet op, zoals in een conventionele fruitkoelcel. De capaciteit van de koelers R» dus nu tijdens het inbrengen zeer groot. I Naarmate de temperatuur in de koelcel I daalt, neemt de koelcapaciteit af. Zodra de I opslagtemperatuur is bereikt, wordt de I capaciteit van de verdamper afgestemd I op de dan nog optredende koudebehoefte I ?°°r warmteafgifte van de produkten, I isoiatiev er liezen en v entil a tor arb eiüDe I grootte van de verdampers wordt nu I berekend op een zo klein mogelijk ^mperatuursverscnil tussen de lucht I jn de koelcel en het vérdampend I koelmiddel. I Is voor een gewone freonverdamper jen ^ernPoratuursverschil van 5°C gekozen, aan blijkt in de praktijk dit verschil I ^j^ocrkelijk groter te zijn. Waarden van I zeits 10°C komen dikwijls voor. In het I ic Irfe koelhuis van de veiling Terneuzen I i; verschil gedurende de opslagperiode I *uet groter dan 3°C geweest. £>aar een groot temperatuursverschil I koellucht en verdampend koelmiddel i i van de Produkten nadelig Dit is dan ook gebleken; de produkten I ,laiuxn 2eer stevig en hadden heel weinig Ka? verloren. Zelfs de produkten in de e klsten< die niet waren afgeschermd, n,iets Sleden en kwamen met I rSf kwaliteit als de overige uit de I Kaien' de nabijheid van de koelers aa geen invloed op de bewaarresultaten. I de regeling van het I 3^hmrverschil tussen koellucht en I SlmP6nd koelmiddel als de K nW?U^em>peratim'r vindt automatisch Hit thermostaat in de koelcel verzorg' I HiffX°„01' temperatuurverschil en een I SïidSiva presi0s,taat via een Periodiek erbreker voorn de zuigdruktemperatuur. I van de compressoren wordt I v*J?' n-aan een at,aPPenschakelaar. Door I rwisselmg van een ponskaart kan hei het terugkoelen van het water is op het dak van de machinekamer een koeltoren gemonteerd. Zoals reeds hierboven is opgemerkt, geschiedt het ontdooien van de verdampers automatisch. De tijden van het ontdooien kunnen worden ingesteld op één tot viermaal per dag. Door het tegelfjk ontdooien van de verdampers werken ze steeds met schone oppervlakken, ook bij het koelen van peren- Speciale voorzieningen zijn getroffen om het ontdooiwater in de gasdichte koelcellen zonder lekkage van cellucht af te voeren, ook indien de temperatuur in de cel beneden 0°C is gekomen. (Van een onzer verslaggevers) „Als ik denk aan zo'n tien jaar geleden in die tijd was ik zelf nog wykrtfder dan is er heel wat veranderd. Niet alleen dat het aantal specifieke groentezaken minder wordt; dat zien je in alle branches. Het aantal verkooppunten is overigens niet verminderd. Maar ik bedoel met die verandering ook, dat er veel meer fruit gegeten wordt en vooral kwallteitsfruit. De goedkopere sortering (en dat is altijd redelijk goed fruit) kun je eigenlijk alleen nog op de markt of bij de wijkrijder krijgen. In een winkel verwacht de klant nu eenmaal het kwalitatief betere, uiteraard iets duurdere fruit". De heer F. Kayser, voorzitter vam de afdeling oost-Zeeuwsch-Vlaanderen van de Nederlandse hand van kleinhandelaren in aardappelen, groenten en fruit, heeft zelf een speciaal-zaak in Terneuzen. Hij is er overigens van overtuigd, dat er voor de echte speciaal-zaak niet zoveel plaats meer is. Hij gelooft dat ook de groentezaak aan verbreding van de branche moet doen, „tenzij je bijvoorbeeld bij een ziekenhuis zit", zegt hij. „De groentezaak moet wel herkenbaar blijven door zijn uitgangspunt: een ruime sortering groente en fruit, maar hij zal daarnaast het algemene levensmiddelenpakket moeten verkopen. Kort gezegd: we moeten naar grotere eenheden toe". Die herkenbaarheid vindt hij ook in de voorlichting, die juist de groenteboer aan de huisvrouw kan geven. Hij zegt: „We zijn met ons vak vergroeid. Je ziet direct de kwaliteit van de produkten en de eventuele verborgen gebreken. Je weet dus precies, wat je op de veiling moet kopen. Iedere groenteboer diie zich wil vestigen heeft tegen woordig trouwens een vakdiploma nodig". „Die kwaliteitskennis is een van onze wapens", aldus de heer Kayser. „Dat houdt ook in, dat het contact tussen klant en winkelier blijft bewaard. Kwaliteit, service, voorlichting en persoonlijk contact daar wil de huisvrouw nog best van weten. Ook in de zelfbedieningszaken wil men trou wens graag een mannetje apart bij de groente- en fruitafdeling hebben. Een appel maar ook een aardappel zijn nu eenmaal geen fabrieksprodukten. Er zijn grote verschil len tussen de soorten, ons produkt is nu eenmaal levend, een stukje natuur. En dat vraagt niet alleen een deskundige teler, een deskundige bewaring in het koelhuis, maar ook een vakkundige begeleiding op weg naar de consument". „Het is voor de consument ook belangrijk, dat er een vruchtenveiling in zijn woongebied is, want daardoor heeft de groenteboer dezelfde dag waarop de vruchten zijn geoogst en geveild, ze ook in zijn winkel, 's Morgens geoogste aardbeien kun je dezelfde dag nog op tafel hebben. Winstpunt: geen vitamine- verlies. De groenteboer heeft overigens door zijn specialisatie op aardappelen, groenten en fruit, toch al een sterk verhoogde omzet- snelheid van zijn produkten. U ziet het, ook de groenteboer van vandaag is bepaald niet van gisteren!" (Van een onzer verslaggevers) De kleinhandel en de groothandel, ze malton allebei een compliment aan de moderne huis vrouw. De heer F. Kayser uit Terneuzen, voorzitter van de bond van kleinhandelaren In aardappelen, groenten en fruit (afd. oost- Zeeuwsch-Vlaanderenzegt: „Vroeger zei de hulsvrouw: hebt u een kilo lekkere appels voor me. Maar tegenwoordig kent ze de naam van het fruit. Ze wil een Cox of een Golden, Haar keus is veel bewuster geworden". Ook de heer J. Vergouwe uiit Hoek, commissionair in fruit, bevestigt het. „In Nederland vraagt men naar goed fruit. Je hebt nu zelfs de grootste moeite om mindere kwaliteiten kwijt te raken. Dikwijls is dat fruit heel best, maar men wil dat betere". De heer Vergouwe koopt voor zijn opdrachtge vers (grossiers en groothandelaren) voor namelijk op de Zeeuwsche veilingen. Zelf exporteert hij naar België en daarvoor geeft hij opdrachten door het gehele land. De Zeeuwse appels en peren worden overal in Europa gegeten, in Zweden en Engeland, dn België bijzonder veel, maar vooral in Duitsland. „Denk niet", zegt hij, „dat de buitenlandse vraag net zo is als de Nederlandse. Je kunt eigenlijk niet zeggen: dat is lekker en dat niet. We hebben aan Duitsland peren verkocht ,die wij in Nederland slecht vonden als rapen. Maar de Duitse huisvrouwen wilden ze per se hebben. En de vraag wisselt ook enorm. In '65 bijvoorbeeld was er in Duitsland een enorme vraag naar Cox en die waren, dat jaar niet eens goedkoop. Een ander jaar moest ik voor één Duitse klant alleen al koste wat kost dagelijks duizend kisten Golden kopen en nu raak je geen Golden meer kwijt". „Dat zit 'm in hoofdzaak in de Franse Golden. Frankrijk is een geduchte concurrent. Ja, die export is een wisselvallige zaak. We zeggen wel eens (maar dat is natuurlijk niet netjes): 't moet hier en daar 'ns verhagelea of bevriezen in een concurrerende streek. De vraag in het buitenland is nu eenmaal sterk afhankelijk van de eigen opbrengst en van de import uit andere landen dan Nederland. De export neemt trouwens af en ik heb de indruk dat het veel te maken-heeft met een te grote overheidsbemoeienis in ons land". De heer Vergouwe rekent ons intussen voor, dat in vergelijking .met andere produkten de prijs van het fruit niet erg gestegen is. Er wordt ook veel meer fruit gegeten en dank zij de koelhuizen is er ook het hele jaar door goed Nederlands fruit te koop. Een overzicht van de machinekamer, met op de voorgrond de compressoren en op de achtergrond de zuurstofbrander, „Er is veel meer spreiding dan vroeger", zegt hij, „het hele seizoen door zijn Golden en Cox te koop. Maar gelukkig zijn er ook ee» paar maanden, waarin je iets anders kunt kopen: je moet toch ook je aardbeien 'ns kwijt*. 3fT M In de koelruimten kan een vorkheftruck de kisten tot grote hoogte opstapelen. Ook in het elektrische gedeelte zijn vele beveiligingen toegepast; zo worden alle elektrische storingen op het hoofdpaneel in de machinekamer gemeld. Zowel de koel- als de elektrische installatie kunnen gemakkelijk worden uitgebreid. Alle daarvoor benodigde voorzieningen zijn reeds getroffen, zodat zo'n uitbreiding met alleen gemakkelijker maar ook voordeliger kan worden uitgevoerd. Volledigheidshalve vermelden we nog, dat de condensors watergekoeld zijn. Voor De elektrische installatie is zekeringsloos uitgevoerd en bijzonder eenvoudig te bedienen. De koelinstallatie vraagt trouwens ook weinig tijd van toezichthoudend personeel. Beide installaties zijn zeer efficiënt uitgevoerd en belasten de exploitatierekening zo weinig mogelijk. Hoewel niet tot de koelinstallatie behorend, is in de machinekamer een zuurstofbrander geïnstalleerd. De lucht in elke gasdichte koelcel kan door dit apparaat circuleren. De zuurstof uit de cel verbrandt en de lucht komt in de cel terug met een verhoogd stikstofgehalte. Zo kan binnen 2 dagen de zuurstof in een gasdichte cel dalen van 21 tot _5 %*_Tot nu toe moest men hiervoor meer dan 20 dagen rekenen. Naast betere bewaarresultaten is de hiermede verkregen mogelijkheid om de gascellen frequenter te openen voor inspectie of voor uitslag van produkten een groot voordeel. Het door de produkten ontwikkelde koolzuurgas wordt ïn een voor Nederland nieuw type koolzuurscubber geabsorbeerd. Het absorbtiemiddel in deze crabber is een vaste stof en wordt automatisch geregenereerd. Om het apparaat in werking te stellen, behoeft men slechts op een knop te drukken. Eén apparaat is in staat om bij een koolzuurproduktie van 100 gr. per dag en per ton produkten de atmosfeer in alle gasdichte cellen op slechts 2 koolzuurgas te houden. In deze bijdrage is een beschrijving gegeven van de nieuw koelinstallatie in het koelhuis van Vruchtenveiling „Zeeuwsch-Vlaanderen" te Terneuzen. Deze nieuwe installatie is uniek voor een veilingkoelhuis en maakt een efficiënt gebruik van de koelcellen mogelijk. Hierdoor kon men goedkoper bomven koelen, zonder tekort te doen aan eisen van intern transport, goede bewaarresultaten en flexibiliteit. Het eerste seizoen heeft men dit koelhuis met groot succes gebruikt. H. H. C. VAN DER VELDEN Food Industries Research Enginering, Wageningen.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1967 | | pagina 23