ONZE PUZZEL Doorkauwen of verdrinken in een zoete zee vol consumpties OP 64 VELD eenagers irnen het moedigst IQSTEH RIJKS Soms voelt men zich een lopend patiënt Schuitje varen naar Amerika (IV) Zoden aan de dijk Links uit de flank 29 DAGBLAD DE STEM VAN ZATERDAG 11 DECEMBER 1965 iKfe.1?' P°trijst met Liturgische kalender W. J. MUHRING: I MBURG De „Hamburger icrschaft von 1816" is de oudste vereniging van de wereld. De- rote traditie staat echter een erne ontwikkeling van het tur- geenszins in de weg. De HT lelt bijna drieëneenhalfduizend en heeft met zijn turnsters bijzondere plaats binnen de tse turnbond (DTB) het koepelend orgaan van de tduitse turnverenigingen verd. aarom wordt nu juist in de ite turnvereniging van de we- zoveel zorg besteed aan het Lestumen? Hans Reip, de voor- ■r van HT 16, zegt dat het ligt het feit dat meer dan de helft de leden dames zijn. Daarbij it een traditionele verplichting: ms de Olympische Spelen in verwierf de Hamburgse turn- I Paula Scholz een gouden me 'ie. Van dat ogenblik af be/ioor- Ic damesafdeling van de Ham per Turnerschaft von 1816 tot' beste in West-Duitsland, m de opvallende afstand tot nternationale top in het dames- len te verkleinen, zal er nog l en doelbewust getraind moe- worden. Na de Olympische len in 1964 in Tokio heeft de itsche Turnerbond besloten, al- te doen om ook het damestur- op het hoge internationale peil I rengen. In Tokio bleek, dat de lieden de aan het turnen in we- vreemde stijlelementen van de .ibatiekvan het ballet en van expressieve dans niet zonder er erkennen, in plaats daarvan .ter de rijkdom en de steeds ho- geschroefde moeilijkheden van .nastische grondvormen en variaties waarderen. Dat is een iting, waartoe ook de Duitse nbond ja zeggen kan. Bij HT 16 enige andere turnverenigingen i West-Duitsland is men bezig moderne kennis van de turn- lining voor een betere toekomst het damesturnen te gebruiken. Je laatste tijd spreekt men in •stduitse sportkringen veel van .Teenagerturnafdeling" van de 16. ,,Bij de ontwikkeling van ,ze damesafdeling hebben wij al- [i rekening gehouden met inter- tionale maatstaven", verklaart ms Reip, „en dat had in de prak- het gevolg, dat de meisjes tus- 12 en 18 jaar al aan interna- maal gebruikelijke toestellen ■nden en niet aan kindertoestel- i. Dit aiies gebeurde omdat men c de ontdekking was gekomen, |t jonge mensen veel eerder in iat zijn moeilijkheden te over- innen omdat zij beweeglijker en oral moediger zijn. In Hamburg rnden de meisjes als teenagers het programma, dat in de Duit turnbond officieel pas op een eftijd van 18 jaar wordt ge- aagd. De bij de nationale ploeg beho- nde turnster Ursula Peters turn- in het afgelopen jaar nog voor alhoewel de tien iaar ngere Christel Lahrs uit dezelfde '.reniging al beter was dart zij. D> litse jeugdkampioene mocht ech- r niet uitkomen, omdat dit in met de bepalingen van de TB was. Toen de Hamburgse vereniging rie jaar geleden voor de eerste \aal de „open kampioenschappen" lor dames organiseerde met het pel, alle deelneemsters onseacht leeftijd te laten uitkomen, stond r Duitse turnbond allesbehalve ;elwillend tegenover dit plan. On- irtussen heeft men echter, niet i" 1 laatste plaats op grond van de lamburgse ervaringen, ingezien it men zeer goede jeugdturnsters mder meer internationaal kar. la- uitkomen. De volgende stap zal Iu zijn, ze ook bij de Duitse acht- ampkampioenschappen in de da- lesklasse te laten starten. Eerst zijn er echter nog in de- 'inber van dit jaar in Hamburg oor de eerste keer Duitse jeugd- ampioenschappen in de 0Ujmpi- :he achtkamp. Hier heeft de U- entienjarige Christel Lahrs van IT 16, het grootste talent van 'uitse bondsrepubliek de bes ansen. Na haar komt dan nog ee roep van 20 tot 30 meisjes, ai >at hun turnprestaties betreft nt eel voor haar onderdoen. Dez asis is tenslotte een resultaat va ionierswerk met oabruikma- ïng van de kennis over de m erne turntraining van dames an de Hamburger Turnerschd'i on 1816. Het schijnt, dat het Vest-Duitsland een weinig op chtergrond geraakte damestu poedig weer tot nieuwe bloei ■omen. 1RÜSS BOTT Oostenrijk froetU. En roept U vooreen heer- ijke wintervakantie. Kom genie' en van een majestueuze natuur- iom bruin worden in een win ergwereldKom skiën en arre- ueeën, schaatsen en curling spe len. Begin met inliohtingenbijU* sisbureau of bij het roeristenverkeers-Bureau, jerengracht 437, Amsteidëg?' rel.: 020-62188 23 (Van onze verslaggever aan boord van het s.s. Rotterdam) Zaterdag Die eerste dagen op een meer dan volle zee denk je alleen: bet staat ervoor, jongens, dus happen maar. En onvervaard annexeer je het luilekkerland, dat chef-kok L. Dickmann en zjjn goedgemutste keukenbrigade aan de fornuizen van het s.s. ROTTERDAM hebben opgebouwd, 's Morgens voor dag en dauw begint het al met een glas grapefruitsap, dat steward Toering als een voortijdige sinterklaassur prise naast je hoofdkussen neerzet. Uit eigen beweging heeft hij er ook nog wat croquante toost bijgedaan en twee zachtgekookte eitjes, want een solide ondergrondje is immers nooit weg. Neen, meneer be hoeft niet bevreesd te zijn. Ze hebben precies vier minuten in het hete water gelegen- Geen seconde korter, geen seconde langer, want lelf heeft hij ook een grondige hekel aan een te zachtgekookt ei. Voor de rest wil hij alleen maar zeg gen: „Eet smakelijk". En mocht me neer onverhoopt nog verdere wensen hebben, dan zitten daar schuin boven zijn lodderoog twee handige knoppen. Bij de bovenste staat steward" bij de andere „stewardes". Drukt meneer nu op de eerste, dan staat hij binnen tien «econden weer geheel service-bereid naast zijn bed. Prefereert u de tweede naast uw bed. Prefereert u de tweede knop, dan kan het wat langer duren, maar komen doet hij. Ja zeker, ste ward Toering persoonlijk, want meneer gaat toch niet veronderstellen, dat ze er op de Rotterdam een potje van ma- j ken. Met een extra kussen in je rug pel je even later je ei. Je smeert de toost en schenkt de thee in. Je voelt je net een patiënt, die na een ernstige operatie weer voor het eerst zittend mag ontbij ten. Alleen dat idee maakt je al dood ziek en je neemt in bed nog het be- duit voortaan elke neiging tot vadsig heid te onderdrukken en 's morgens ge woon in de eetzaal te verschijnen. Dat je daarmee in feite de dreigende indi gestie versnelt, ontgaat je, omdat je het immers veel te druk hebt met je ver meende heldhaftigheid. Die ontdekking doe je pas, als je de volgende dag ga pend en met een sierlijke kater op je inkerschouder aan tafel plaatsneemt en m menukaart grijpt. Na een seconde leg je hem weer verbijsterd neer, maar dan is het al te laat. De duivel van de rgheid hangt reeds zwaar aan je en zal niet wijken, voordat je hem zin hebt gegeven. „Een gebakken appeltje als binnenkomertje", teemt hij, dan een lekker bord cornflakes of gepofte rijst met veel boter en suiker". Je kijkt schichtig om je heen, zoekt <en steun en toeverlaat en wenkt ste- **u<*a' ^at adviseert hij? Het tefst- iets lichts om de dag sraiend te openen. Hij laat zijn aa»4 -- - hart I lacht kennersblik over de zegt dan: „Wat had u ge- van een gebakken appel, wat veel boter I Hemelse goedheid, je zult er dus rekening mee moeten houden duiven op dit schip in allerlei krommingen rondwaart. De ene h'iwf,raai' het witte jasje van een Iticha! de volSende maal hijst hij een zwarte smoking met glin- «mopen en buigt hij zich correct tl fi„T5,r om z'in he voorstel in je oor «fluisteren. „Gebakken eitje meneer", ft öL??1' «eba'-ken eitje met Ueriu t fetje met tomaat en kalfs- bald-An At, aai1 twee kanten door- tone Lu1- at is fiJn- Dat smelt op de ïehp'moH aan8t als dauwwater aan het re-e- Zal jk het maar vast note- (Je iti u k er iets fiins van maken?" rn_J* m doodsbenauwd aan; met van ïguegen dc an kalfsniertjes' muur. „Ik houd niet roep je schor. Het is Ltf6!1 keuk^brigade van 120 Si chef-kok Dickmann ter- tiirio» J breiden van de maal- ierioü V00r 1200 Passagiers en 700 van de bemanning een wanhoopsuitval, uitgevoerd door je laatste reserves. Je maag en smaakpa pillen zijn op dat moment al heulend naar de vijand overgelopen. „Oké", zegt bij fluweelzacht, „me neer moet niets tegen zijn zin eten, meneer moet vóór alles een verant woorde keus maken. Zullen we dan sa men eens kijken wat er voor vis is? Ay, dat is lekker. Tarbot meunière, in echte roomboter gebakken. Zal ik dat maar doen? Of een lekkere biefstuk, ook heel fijn. Of lamsvlees, sardines, zes soorten kaas, negen soorten brood, vijf soorten cake, acht soorten jam. Thee. koffie, melk. yoghurt, ijsthee, ijskoffie. Doen, doen, doen?" Hij is steeds sneller gaan praten, zijn hijgende adem waait langs je gezicht. Je weet, dat je verloren bent, maar voordat je capituleert, voordat je de witte vlag op de toren hijst, zeg je toch nog één keer smekend; „Ik heb s'morgens nooit trek steward." Nooit trqjc. Hij kijkt je glimlachend aan, maar je weet, dat ook deze laat ste stuiptrekking geen uitstel van execu tie biedt. Hij sluit de ogen en medi teert: -„Zeg nooit op zee, dat je 's mor gens geen trek hebt, want wie niet eet, staat weerloos tegenover de zeeziekte. Ik heb ze gekend, de stakkerds, die nuchter de dag instapten en drie uur later kermend vroegen om in een lin nen zak overboord te mogen worden ge worpen. Ik heb ze gezien, de ongeluk- kigen, die aan het ontbijt volstonden met één enkel toostje en drie uur la ter datzelfde toostje uitbrachten op de ziedende zee. Maar wat deden de verstandigen, die een diep bord pap hadden gegeten, die er een visje overheen hadden gedra peerd en de gaatjes hadden opgevuld met een smakelijke omelette? Juist, zij bleven in dat uur der wrake glori eus overeind en in het ergste geval hik ten ze slechts. Maar het kwam er met geen mogelijkheid doorheen, begrijp je? Vanwege die pap, vanwege dat visje en die omelette. Aha, waf mag hij nu voor meneer noteren? De volgende dag kies je uit twee kwa den de beste en blijf je in bed met 'de lakens over je hoofd. „Geen ontbijt meer", schreef je zelf toe, „geen eieren, geen vis, geen biefstuk. Weg er mee". Alleen grapefruitsap. Dat kan. Dat zet geen zoden aan de dyk. Je drukt op de knop en daar staat hij al: steward Toering. Hetzelfde recept meneer? Om de donder niet- Wat sap wil je. En geen ei, vooral geen ei. „Heel ver standig", zegt Toering glimlachend, „als je te veel eieren eet, komen ze je neus uit. Ik zit al dertig jaar bij de Hol land-Amerikalijn en ik heb er al meer zien kapseizen. Daarom ken ik ook de remedie. Meneer kan dat rustig aan me overlaten". Hij snelt weg en komt een kwartier later terug met een zilveren dienblad vol zilveren schalen. Nou, wat zegt me- Warme belangstelling van drie Nederlandse door de H.A.L. uitge nodigde topmannequins voor het koude galabuffet van chef-kok L. Dickmann. Hetis het zoveelste hu zaren (salade) stukje, dat deze culi naire alchemist aan boord van de Rotterdam levert. neer daarvan? Gebakken appel met cornfilakes en potrijst met veel boter en suiker. Smakelijk eten". Discreet trekt hij de deur van je hut achter zich dicht/ Twee volle minuten blijf je verbijs terd naar die dampende schalen kij ken, dan laat je je voorzichtig uit bed •glijden en sluip je omzichtig naar de badkamer, waar je je voorhoofd met ijswater bet. Vervolgens slik je twee pillen tegen zeeziekte. De cornflakes doe je bij terugkeer in de groene, pa pieren waszak, de gebakken appel ver berg je onder de stapel schoon onder goed in je hangkast. Fluitend kleed je je daarna aan. Schoon overhemd, schone sokken. Nie mand heeft iets van je bedrog gemerkt. In de gang kom je Toering tegen, die vraagt, of het gesmaakt heeft. Je knikt gehaast en vlucht de lift in, waar je in de armen valt van een smakken de grijsaard, die zegt; „Ook op weg naar de eetzaal?" Hij wacht niet eens op je antwoord en drukt al op de knop. Even later sta je op het B-dek. waar een banier van zwoele etensluchten je tegemoetzwaait. Het is half *wee. Lunchtijd. Zo zal het doorgaan tot in de haven van New-York. Ontbijt, koffie met ge bak, lunch, thee met gebak, diner en tot besluit van elke dag een koud buf fet als formidabele uppercut. Daartus sendoor serveren de barmannen zoute pinda's en kaaskoekjes en achtervolgen de dekstewards je met bladen vol bis cuits. Het is een kwestie van razend snel herkauwen of verdrinken in een zee vol consumpties. Denk daar echt niet te licht over, want chefkok Dickmann kent zijn zilte pappenheimers en peilt met grote tref zekerheid hun zwakheden. Als je einde lijk met de tanden stijf op elkaar een lunch weet te ontlopen, is zijn antwoord slechts een wijze glimlach, want uit er varing weet hij. dat je straks in de rooksalon of op het promenadedek toch weer iemand tegen het lijf loopt, die verzaligd roept: „Die Waldorfsalade van vanmiddag, man. dat was het ein de". Meteen neem je het aarzelend be sluit om vanavond dan maar een be scheiden vorkje mee te pikken. Op dat ogenblik ben je reddeloos ver loren en zul je tot aan de overkant van de oceaan aan de slopende hordeloop moeten deelnemen. Ademloos ren je de ene culinaire gang in, de andere uit, totdat je tenslotte uitgeput op je bed neervalt en als een dreigend kind roept: „Lieve chef-kok, als ik morgen heel lief ben, hoef ik dan geen kreeft te eten?" En Dickmann knikt. Hij buigt zich elke ochtend als een alchemist over zijn bureau en brouwt daar een nieuwe to verformule. Achter zijn smalle, hoge voorhoofd ligt een cartotheek met 350 verschillende recepten voor salades en 250 sausen voor spaghettischotels. Ach ter hem, in de boekenkast, staan vuist dikke kookboeken als zeer wereldse bij bels die hem alpha en omega van hel goede der aarde vertellen. Alles weet hij van zalm, paté, aspergepunten en tarbot en hij wil die kennis graag aan anderen overdragen. Tweemaal per dag componeert hij zijn menu als 'n middel eeuws gedicht, waar zelfs een smulpaap als Brueghel nog van zou opkijken. Twee maal per dag trotseren zijn 120 keuken- prinsen uit 20 landen de hitte der for nuizen om zijn fantasiën in vlees, vis, groenten en ijs na te boetseren. Elek tronische ogen dragen verzachtende omstandigheden aan voor de enorme biefstukken en in de mammoetbakkerij bakt men onophoudelijk de zoetste broodjes voor de verwende gast. ,,Aan de wal wordt vaak gezegd", meent Dickmann, „dat er in de keuken van een schip met e^en gegooid wordl. maar dat is natuurlijk een leugen, want ook wij zijn gebonden aan een streng budget. Door je jarenlange routine kun je echter tevoren bepalen, wat die 1200 mnsen straks zullen eten. Hollanders zijn bijvoorbeeld gek op kip en een Amerikaan valt meteen op kalkoen. Dat is vaste prik. Zet je nou reerug op het •menu of een patrijsje, dan moet je er niet meteen 500 uit de ijskast halen, want die dingen zijn echt alleen voor de fijnproevers, voor de ware gour met". Zelf is Dickmann een uiterst be scheiden happer, die voor zijn ontbijt genoegen neemt met vier mokken zwar te koffie. „Het gewone burgermanspot je", zegt hij gulzig, „dat heb ik het liefst. Een kruimig aardappeltje met jus een balletje gehakt. Als ze me dat geven, kunnen ze wat mij betreft de kaviaar onder de armen verdelen. Daarom ben ik blij, dat het op allel schepen van de HAL een heilige tradi tie is, dat op elk menu een typisch Ne derlands gerecht staat. Erwtensoep is bijvoorbeeld elke week present en al vallen de mussen dood van het dak, dan maken we hem nog. Lekker smeuig, royaal met spek en worst doorschoten. Er zijn Amerikanen, die alleen om die ene snertreden naar Europa varen". En de gast, die koning is in het drij vend luilekkerland van de trotse Rot terdam, slikt een paar keer heel moei lijk en besteld 's middags erwtensoep. Nou, reken er op: er zit een halve worst in en genoeg spek voor een mid delgroot gezin. Dezelfde avond lepelt hij nog een kreeftcoctail leeg en trekt hij hijgend een lichtbruin gebraden tong van de graat. Tussen de bedrijven door kijkt hij verbijsterd naar de textielhan delaar uit Luxemburg, die met noeste vlijt bouwt aan zijn eigen legende. De man heeft vanaf Rotterdam bij elke maaltijd twee slaatjes genuttigd, één bord met vis, één bord met sappig rund vlees, vervolgens kalkoen, patrijs of eend en daarna drie keer ijs. Hij is na deze veldslagen telkens kreunend opge staan en heeft in de rookkamer met vette lippen gewacht op het koude buf fet, waar hij tegen twaalven nog eens een bord volscbepte. Door de stewards wordt hij met diep respect behandeld. De vierde dag bemerk je bij het ver kleden, dat de broek van je smoking met geen mogelijkheid meer dicht gaat. Wantrouwig inspecteer je daarop de sluiting. Welke onverlaat heeft de kno pen verzet, welke beunhaas heeft dit pak in zijn stomerij laten krimpen? Nog steeds vol goede moed stap je uit de pijpen en probeer je het blauwe pak met het decente visgraatje. Als je de rest van de avond geen adem meer haalt en met je bretels je middel iu- enoert, kun je hem wellicht dragen. Grote hemel, wat is er met je ge beurd? Je gaat voor de spiegel staan en inspecteert je silhouet. Het lijkt, als of je gisteravond tijdens de polonaise in het Café de la Paix per ongeluk een ballon hebt ingeslikt. Je schiet je wijd ste broek aan en rent naar het zwem bad, waar je met gesloten ogen op de weegschaal stapt. Badman, bent u han dig in het omrekenen van Engelse pon den? Hij kijkt, haalt de schouders op en zegt: .,87 kilo. schoon a^n de haak". Het a^stzweet breekt je uit. want vier dagen geleden woog je nog geen 84 kilo. Met het brakke water in je handen maak je onmiddellijk een krijgsplan. Dat begint morgen om half acht mei opstaan en zwemmen. Tien baantjes op de borst, tien op de rug. Daarna op de hometrainer. Zes kilometer met vlie gende start. Vandaar regelrecht het, Turkse bad in. Een half uur, een uur. totdat alle kwaaie stoffen verdampt zijn Misschien kun je nu vast een afspraak maken met de masseur. Op weg naar boven kom je onvermij delijk langs de eetzaal. Er hangt een geur van uien, knoflook en paprika, „Doorlopen Leo", smeekt de schrale as ceet in je binnenste, maar meteen roept de duivel „links uit de flank" en prompt geeft hü Je voeten een cursieve koers. Op hetzelfde moment dwing je jezelf de belofte af, dat die ene verse kreeft vanavond dan ook beslist de laatste van de reis zal zijn. Morgenochtend zes baantjes meer in het zwembad en je hebt hem er alweer uit. Je moet je over zulke dingen niet dik maken. Je bent het trouwens al. HORIZONTAAL 1 Sport, 6 enigszins, 11 reeds, 19 rang telwoord, 14 ambtshalve (Lat. afk.), 15 halfbloed, 18 spits, 19 insektenstadium, 21 eenheid van kracht (afk.), 22 vochtig, 24 waterkering. 25 jongensnaam, 27 omroep vereniging, 28 knaagdier, 29 voor, 30 ver binding, 33 rijschool, 34 de dato (afk.), 35 streep, 38 voorzetsel, 39 de somma van, 40 grondtoon, 41 vogelprodukt, 42 op dit mo ment, 43 voegwoord, 45 opschorting, 49 als onder (afk.), 50 gebogen, 51 werpan ker, 53 overheidsbedrijf, 54 bekende voet balclub, 56 leeftijd (Eng.), 57 verlaagde toon. 59 verlaagde toon, 61 vruchtennat, uitroep, 64 rijgsnoer, 66 kledingstuk, koningin (Fr.), 70 goud (Fr.), 71 her kauwer, 73 laatste nieuws (afk.), 74 soort bril, 75 in massa. VERTIKAAL 1 Plaats in Overijssel, 2 lichaamsvocht, 3 geestdrift, 4 water in Friesland, 5 vis- gerei, 6 boom, 7 deel v.d. bijbel (afk.), 8 gewicht, 9 voü, 10 uitheems zoogdier, 13 vis, 16 klein persoon, 17 deel v.e. boom, 19 bergplaats, 20 genoegdoening schenken, 23 foefje, 24 beschaafde vrouw, 26 wiel, 29 hoofddeksel, 31 slang, 32 de jongere (afk.), 35 meelijwekkende figuur, 36 scha mele woning, 37 klein takje, 44 bovenste deel, 46 klein beetje, 47 zangnoot, 48 hel dendicht, 49 vogel, 50 snor, 52 totaal, 55 treiter, 58 selenium (afk.), 59 aardverho- ging, 60 jongensnaam. 62 behaarde huid. 65 insekt, 66 sportterm, 67 drinkgerei, 69 meisjesnaam, 71 pers. voornaamw., 72 en andere (afk.). OPLOSSING HORIZONTAAL 1 Pelikaan, adelaar; 2 Amerika, omega. Ria; 3 pek, is, streng, maan; 4 elastiek. Ik, op, bas; 5 gt, Rome. vla, ereis. u; 6 aren. steen, nto. eli; 7 aalt, ton, id, distel; 8 ilias, sint, aga, ora; 9 kanaal, ms, amor, reu: 10 opera, omtrent, ene; 11 rep. d - enig. in. sr; 12 het, la, cru, brest, nh; ons, ach, rr. eel, tu, ia; 14 ede chaos, vest, lea; 15 nachtegaal, stern. VERTICAAL 1 Papegaai, korhoen: 2 emelt, ra, 1-p, een. da; 3 le, karei, inept, sec.; 4 iris, ont aard, lach; 5 kist, ms, tsaar, acht; 6 aks, iet, oslo. ich, ae; 7 aat. even, immer, rog; 8 nor klein, steur, sa; 9 ameland, tarn, he, va; 10 denken, dame, ir, eel; 11 es. gortig, ongel, ss; 12 lamp. eos, artiest, tt. 13 arabië, toren, tule; 14 ai, aas, Lien, snier; 15 ransuil, auerhaan. ZONDAG 12 december. Derde zondag v: a de Advent. Mis Gaudete. Paars of Rose MAANDAG 13 december. H. Lucia. Twee de gebed van de derde zondag van d- Advent, Rood. DINSDAG 14 december. Mis van de dei- de zondag van de Advent, Paars. WOENSDAG 15 december. Quatertem- perwoenadag in de Advent. Paars. G' Gulden Mis: Votief mis van de H. Maag Maria: Rorate. Tweede gebed van qui - tertemperwoensdag. Wit. DONDERDAG 16 december. H. Eusebii- Tweede gebed van de derde zondag v. de Advent. Rood. VRIJDAG 17 december. Quatertempr - vrijdag in de Advent. Paars. Geboden vasten- en onthoudingsdag. ZATERDAG 18 december. Quatertemper zaterdag in de Advent. Paars. Het zwembad op het D-dek van de Rotterdam is de laatste uitkomst voor de gastronomen aan boord: hier proberen ze de kilo's weer te verliezen, die ze in de eetzaal heb ben geënterd De eindstrijd van het kandidatentoer nooi tussen Spassky en Tal is na een boeiend gevecht geëindigd in een 7-4 overwinning voor eerstgenoemde. Na de overwinning in het interzonale toernooi te Amsterdam en het winnen van de tweekampen tegen Keres en Geiler heeft Spassky door deze spectaculaire overwinning op de ex-wereldkampioen de kroon op zijn werk gezet. Hij zal nu in het voorjaar 1966 de huidige wereldkam pioen Petros jan in een duel van 24 par tijen ontmoeten met als inzet de hoogste titel. Dit zal een harde en enerverende strijd worden, want beide spelers zijn all-round schakers met zeldzaam grote talenten. Toch zijn de experts van me ning, dat de uitdager Spassky in het ko mende titelgevecht de beste kansen heeft, omdat Petrosjan als titelhouder per de finitie psychologisch in het nadeel is. De toekomst zal leren, of de deskundigen het gelijk aan hun kant krijgen. Petrosjan is het in ieder geval ook weer per definitie niet met hem eens! Onderstaand volgen de beide laatste overwinningen van Spas sky uit zijn tweekamp met Tal. Wit: Spassky Zwart: Tal 10 de matchpartij gespeeld te Tiflis 1965 Siciliaans 1. e2-e4, c7-c5 2. Pgl-f3. d7-d6 3. g2-g3. Pb8-c6 4. Lfl-g2. Pg8-f6 5. Pbl-c3, g7-g6 |6. 0-0, Lf8-g7 7. d2-d3, 0-0 8. Lcl-g5. h7- h6 9. Lg5-d2, e7-e5 10. a2-a3, Lc8-e6 11. Tal-bl, a7-a5. (In de openingsfase heeft Spassky geen enkel risico genomen, ja zelfs betrekkelijk tam gespeeld. Zwart staat dan ook zeer behoorlijk) 12. a3-a4. d6-d5 13. e4xd5, Pf6xd5 14. Pc3xd5, Le6xd5 15. Ld2-e3, c5-c4. (Juist was 15.... b6. Met de tekstzet stuurt Tal op verwikkelingen aan, die eöhter in zijn nadeel uitlopen). Stelling na 15 c5-c4. 16. d3xc4, Ld5xc4 17. Ddlxd8, Tf8xd8 18. Tfl-dl, Pc6-b4. (Te fors gespeeld, met 18f5 had zwart gelijke kansen behouden). 19. Tdlxd8, Ta8xd8 20. Le3-b«, Td8-d7 21. Pf3-el, e5-e4 22. b2-b3, Lc4-a6 23 Lg2xe4, Pb4-a2. (Hier verspeeld Tal zijn laatste kanr Juist was 23Te7 met nog remise mogelijkheden) 24. Le4-f3. Pa2-c3 25. Tbl-cl, Lg7-f8 26 Pel-d3, La6xd3, 27. c2xd3, Td7xd3 28 Kgl-g2, Lf8-b4 29. Lf3xb7. (Er is nu een eindspel ontstaan, waar in wit naast het loperpaar een pion mee heeft. De wijze, waarop Spassky dit voor deel in winst omzet is zeer instructief). 29 Kg8-g7 30. Lb6-e3, h6-h5 31. Lb7 a6. Td3-d6 32. La6-c4, f7-f6 33. Tcl-c' Pc3-bl 34. Le3-f4. Td6-d4 35. h2-h4. Pb' a3 36. Tc2-cl, Pa3xc4 37. b3xc4. Kg7-i 38. c4-c5, Kf7-c8 39. c5-c6. Ke8-d8 40. c' c7-K Kd8-c8 41. Tcl-c6! en zwart gaf zi< gewonnen. Op 41 Ie7 volgt imme 42. Ta6. Wit: Tal Zwart: Spassky 11e matchpartij gespeeld ie Tiflis 1&. Spaans I. e2-e4, e7-e5 2. Pgl-f3, Pb8-c6 3. Lf! b5, a7-a6 4. Lb5-a4, Pg8-f6 5. 0-0, Lf8-c 6. Tfl-el, b7-b5 7. La4-b3. 0-0 8. h2-h„ Lc8-b7 9. d2-d3, d7-d6 10. c2-c3, Pc6-b8 (Een belangrijke manoeuvre in dez' variant, omdat het paard via d7 een be tere controle kan uitoefenen. Bovendie.. wordt de dameloper geactiveerd). II. Pbl-d2, Pb8-d7 12. Pd2-fl, Pd7-c5 13. Lb3-c2, Tf8-e8 14. Pfl-g3, Le7-f8 15. b2-b< Pc5-d7 16 Lc2-b3, a6-a5. (Spassky heeft het openingsprobleen- goed opgelost en staat stellig niet mindei. integendeel hij heeft goede perspectieven vooral in het centrum). 17. a2-a3, a5xb4 18. c3xb4. h7-h6. (Zwart moest 19. Pg5 verhinderen). 19. Pg3-f5, d6-d5 20. Pf3-h4, c7-c5 21 Tel-e3, c5-c4 22. Te3-g3, Kg8-h7 23. Lbc c2, d5-d4. (Tal heeft de centrale aanval beant woord met een offensief op de konings vleugel. De strijd is nu wel op zijn hoo^ tepunt). 24. Ddl-f3. (Wellicht beter was direct het offe 24. Ph6:>. 24 Ta8-a6!. (Een belangrijke versterking bij d. verdediging van de koningsvleugel). 25. Pf5xh6. (Dit offer is nog wits enige kans, maa Spassky is paraat en beteugelt de va- banque-stijl van zijn rivaal op eén weer galoze wijze). 25 g7xh6 26. Ph4-f5, Dd8-a8! 27 Pf5xh6, Lf8xh6 28. Df3-f5 Kh7-h8 29 Lclxh6, Te8-g8 30. Lh6-g5, Da8-e8. (Om pion e5 te dekken, er dreigde na melijk 31. Lf6:). 31. f2-f4, Pf6-h7 32. Lg5-h4, Tg8xg3 33. Lh4xg3, Ta6-f6! (De aanval is afgeslagen en met ee' stuk minder is wit nu kansloos). 34. Df5-g4, Tf6-g6 35. Dg4-h4. eSxf4 36 Dh4xf4, f7-f6 37. Lg3-f2, c4xd3 38. Lc2xd3 Pd7-e5 39. Ld3-fl, Ph7-g5 (Dreigt damewinst). 40. Kgl-hl, Pg5xe4 41. Tal-cl, Pe4xf2 en wit gaf zich gewonnen.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1965 | | pagina 23