Uitnodiging 25 50 Hoe men die maken, bakken, en bewaren zal koken oordeel- oorverkoop P. van de Linde BABY ARTIKELEN Hlfrilïl^Kip 00 §)a{gbta9 pe jSlfetn 25 OF 50 CENT REDUCTIE REDUCTIE CENT jREDUCTIEj CENT MODEL 1966 IS BINNEN... SIMCA 1000 Prijs 4995,- GARAGE „DE KOEPOORT UW Fa. J. F. CASTELEYN aan a.s. bruidjes Reeds vanaf 160,-- 130 JAAR VAKMAN SCHAP juwelen goud zilver Lange Vorststraat 72-74 Goes, tel. 01100-7949 ENTREEPRIJZEN FRÜITCORSO '65 GOES Reductiebon 75 cent Reductiebon 2,- gld Fotografie en Fofohandel VOOR AL Lange Vorststraat 26 - Goes - (tel. 7623) MET EVA, de eerste huisvrouw, heeft het fruit zijn intrede in de mensengeschiedenis gedaan. En het heeft er, standvastiger dan vele andere zaken, zijn plaats behouden. Hoezéér behouden moge blijken uit het fruitcorso, dat een jaarlijks kleurig en fleurig loflied van Goes op het fruit is. I -o Q O 5 OJH^ <n ÖT3 c O aüas&§ m W'H w OJ fl K. D i-i CJ - ^(ii tiSra!-.:31gJ,arro»2iö"Sa>iuaj'ii <ST3.S Mn Si* C.J5 s-cö.0 ■0>®£«2 s- fa-S - ,eg sfSclg-0 S S c-o 3 .2 "}i2sa2'5« Dtyo-^woroaNr; _o M re ra l«5«a"8s^a ft°f|g|I|gS.2 o^wMNËEi^ «ra KUITCORSO Als speciale service komen wij des gewenst de japon op de dag van de bruiloft bezorgen, zodat uw verkoop ster kan assisteren bij het aankleden. SPECIALE PETTICOAT bij wijde japon nen GRATIS in bruikleen. Voor bruidskleding worden geen vermaakkosten berekend. In onze speciaal ingerichte bruidskarrter kunt u rustig en geheel vrijblijvend onze enorme collectie bruidsjaponnen bewonderen. U kunt daar uitzoeken uit ongeveer honderd verschillen de bruidstoiletten, in kant, satijn, mat-satijn, jacquard, nylon en andere zeer rijke stoffen. De prijzen zullen u heel erg meevallen. Ook leveren wij u alle accessoires, zoals: kroontjes, tasjes, handschoenen enz. MODEHUIS HOFLEVERANCIER :Jc Reeds 5 generaties is ons bedrijf in ZEELAND toonaangevend op het gebied van UURWERKEN VERZILVERDE ARTIKELEN OMEGA-DEALER FABERY DE 10ÜGE JUWELIERS SINDS 1834 Lange Kerkstraat 30 - Boes ■■UB M Wi# PAIAMA? UMMMM* W* bij Klokstraat 1 Tel. 6252 Goes t/m 17 september a.s. tegen inlevering van onder staande bonnen op de reeds gereduceerde verkoopprijs. (elke reductiebon kan slechts gelden voor één entreebewijs) STAANPLAATSEN: Normale prijs 1,25 Voorverkoopprijs 1,— met nevenstaande TRIBUNEPLAATSEN: Normale prijs 2,75 Voorverkoopprijs 2,50 met nevenstaande - FOTOCAMERA'S - PROJECTOREN merk Braun - Voigtlander enz. In elke prijsklasse. CAMERA'S vanaf 16,- Bruidseries zeer verschillende opnamen Papegaaisfraat 15-17, Goes, tel. 6783 POLAROID LAND CAMERA'S ZV/ART/WIT FOTO'S IN 10 SECONDEN KLEUR IN 60 voor uw bedrijf voor uw gezin voor uw bobby Vraag een demonstratie bij: FOTO CfcCOES Ganzepoortstr3 ER IS REEDS EEN POLAROID CAMERA VOOR 225,- vierdeurs met of zonder kindersloten, benzineverbruik 1 liter op 16 kilometer ii E. A. SPELIER, GOES, tel. 01100-5302 Tussen de eerste paradijsappel en het Goese corso in heett de mens (lees.- de vrouw) legio mogelijkheden ontdekt om van appels en peren en allerhande andere vruchten smakelijke dingen te bereiden. Kort geleden heeft uitgeverij A. W. Sythoff te Leiden een herdruk uitgegeven van het kookboek ,,De Volmaakte Hollandsche Keuken Meid". Het is, voor ons uit de generatie van de mixer en de ijskast, een wonderlijk boek, in 1761 geschreven door eene voorname me- vrouwe. En het bevat het hele programma van de toverkunst uit de keuken. Ter gelegenheid van het fruitcorso hebben wij er enkele fruitrecepten uit overgenomen. Ze lijken zeker nog goed bruikbaar en het proberen waard. Voor wie het probeert: succes en smakelijk eten! Appel-Pastey, hoe men die bakken zal. fleemt een diepe schotel, legt daar een korst van deeg in die tot over de rand komt. Neemt dan geschilde appelen die ligt gaar worden, doet er de klokhuizen uit en snijd ze in kwar tieren, en legt ze i?i 'de schotel digt aan malkanderen tot dat ze vol is: doet 'er dan wat gestote kaneel en nagelen over; bedekt alles met een korst, en laat het aldus gaar bakken. Snijd dan de boven korst aan driekante stukken en ligt ze 'er af, en doet in die appe len een goed stuk boter met wat sui ker, dat men 'er door schud. Zet dan die driekante stukken korst, met de punten om hoog, in de pastey, en raspt 'er brood suiker over heen. is puik goed. Appelsop die zo goed is <ala Appeltaart, hoe men die maaken zal. 'Meemt goede, malse appelen, snijd se faan dikke schijven, en doet 'er de klokhuizen uit, en fruit ze eens in de bo ter lugtig op in de pan; braad dan eenige sneeden tarwe brood op de rooster; en zet wat gekarnde melk op het vuur. en doet 'er boter in; als dit heet en wel doorgeroert is zo steekt men het gert os- terde brood, snede voor snede daar in: neemt dan een diepe tinne of ki ere schotel, en legt daar een laag van di' ap pelen in, en daar boven op van dit h od; dan wederom appelen en eindelyk >od boven op, doch op iedere laag doel ïen braaf kaneel en suiker: bedekt uw ao- tel dan met de dekzel van een taarte an, en zet ze dan zo op bet vuur: doet :an suiker en nog wat boter in het nat aar gij het geroostert brood in gedoopt I ebt, en giet dit over de appel-sop heen als die gaar is, is een zeer goed eeten. Appel-struif, hoe men die in een kopere schootel zal bakken. fleemt appelen die ligt gaar worden, snijd die midden door en doet 'er de klokhuizen uit; zet ze dan, met boter en suiker voorzien, in een kope- re schotel op het vuur, tot dat ze gaar zijn. Neemt dan een stuyver witte brood, daar men de korst van afgesneden, en dat lang in de melk te weken heeft gelegen, en wrijft dat klein: neemt dan zes eyeren, en klopt daar suiker door heen tot dat alles zeer klein is, en klopt dit dan met het fijne witte brood door een; indien gy ziet dat 'er te veel nat op de appelen is, zo giet het af; legt dan een braaf stuk boter in een kopere schotel, doet 'er dan dit be slag in en legt er de appelen op, en doet 'er van dat zelve beslag over heen dekt de koperen schotel met de dekzel toe, en zet het te bakken met wat vuur onder en boven, is zeer goed. Appel-vlade hoe men die maken zal. lyeemt fyn appel-moes; doet daar bij \'a pint zoete room, de kruim van een stuivers wittebrood fyn gewreven; raspt het buitenste van een citroen fyn, en drukt 'er wat van het sap in, nevens wat suiker: bstrooid dan uw schotel met bo ter en 'gestote beschuit, en doet 'er dit in, en zet het zo te bakken, is goed. Peere-taart die delicaat is, hoe men die hakken zal Tweernt gebrade peeren, wrijft die klein en doet ze door een wijde zeef; doet 'er dain bij, gestote amandelen, een kom metje zoete room, 4 a 5 eyeren, met wat suiker en kaneel; roert dit onder mal kanderen en zet het zo te bakken; maar daar word geen boven-korst op gedaan. Appelenhoe men die in kwartieren zal bewaren om er zich in het voorjaar van te bedienen "fleemt van de beste appelen, schild ze, snijd ze aan kwartieren, doet 'er de klokhuizen schoon uit, en werpt ze in schoon wajer, anders beslaan ze. Zet dan u suiker op het vuur en doet 'er wat wa ter onder, en laat die met de appelen te gelyk koken tot dat de appelen gaar zyn; neemt ze dan uit de syroop, en laat de syroop zo lang koken tot dat ze genoeg is; en dan is ze eerst genoeg als ze niet in draden maar in grote droppels neder- valt, doet uw appelen in een keulse pot en giet 'er deze syroop op. Kungeltjes, hoe men die bakken zal. ]\[eemt een pont meel, 7 eye ren, een pintje melk, een lepel suiker, een halve lepel gist; dit doet men zeer lang te zamen kloppen, en een uur laten ryzen, dan gesneden ap pelen in 't beslag gewenteld, en in boter of reuzel bakken, is goed. Appel-podding, hoe men die koken z"1 Tl Taakt deeg van meel, boter en eyeren met water beslagen: neemt dan appe len die ligt gaar worden, schild ze, doet 'er de klokhuizen uit en snyd ze in kwar tieren: maakt van uw deeg een korst, en legt 'er de appelen in, en bestrooid ze dan met wat gestote kaneel en nagelen; doet de korst dan toe, en laat zo alles in een doek gaar koken, snyd dan een gat in de korst, en doet 'er suiker en boter in; roert of schud het dan door een, en raspt 'er suiker over heen, is zeer goed. Appeldrank of Cyder, men die maken zal. hoe ^eemt appelen die wat veel sap hebben, dog volkomen ryp Zyn; stampt ze in een tobbe klein, doet 'er regenwater op; met zo veel suiker als gy goed vind, naar mate dat de appelen zuur zyn of niet. Zet dit dan te zamen in een ketel op het vuur, dog moet zeer lang koken. Giet dan alles door een zeef, en drukt de appelen uit in een doek: als het koud gewor den is giet men dit sap in een vaat je, dat vol moet zijn; sluit het toe tot dat het begint te werken, en als het uigewerkt en in rust is zo kan men het op flessen aftappen, is zeer verfrissende. Peere-struif, hoe men die bakken zal. "■JTandelt hier mede gelijk wij van de ap- pelstruif gezegt hebben, doch men moet 'er wat minder suiker en wat meer der boter in doen, dewijl de peeren dro ger en zo zuur niet vallen. Peeren in kwartierenom die in de voorzomer als er geen peeren zijn te gebruiken9 hoe men die bewaren zal Tweernt goede peeren, snyd ze in kwartieren, doet 'er de klokhuizen uit, en indien ze zeer groot zijn zo besteekt men ze met kruidnagelen; legt ze in roede wyn of most, want al is de wyn nietschoon daar is niet aan gelegen, laat ze in deze zagtjes koken, tot dat de wijn op een derde verkookt en de peeren wel gaar zyn, doch innen moet ze wel schuimen; doet dan suiker in die wyn, dat 'er een syroop van komt en giet die op de peeren.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1965 | | pagina 22