Uitnodiging
25
50
Hoe men die maken, bakken,
en bewaren zal
koken
oordeel-
oorverkoop
P. van de Linde
BABY ARTIKELEN
Hlfrilïl^Kip
00
§)a{gbta9 pe jSlfetn
25 OF 50 CENT REDUCTIE
REDUCTIE
CENT
jREDUCTIEj
CENT
MODEL 1966 IS BINNEN...
SIMCA 1000
Prijs 4995,-
GARAGE „DE KOEPOORT
UW
Fa. J. F. CASTELEYN
aan a.s. bruidjes
Reeds vanaf 160,--
130
JAAR
VAKMAN
SCHAP
juwelen
goud
zilver
Lange Vorststraat 72-74
Goes, tel. 01100-7949
ENTREEPRIJZEN FRÜITCORSO '65
GOES
Reductiebon 75 cent
Reductiebon 2,- gld
Fotografie en Fofohandel
VOOR
AL
Lange Vorststraat 26 - Goes - (tel. 7623)
MET EVA, de eerste huisvrouw, heeft het fruit zijn intrede in de
mensengeschiedenis gedaan. En het heeft er, standvastiger dan
vele andere zaken, zijn plaats behouden. Hoezéér behouden moge
blijken uit het fruitcorso, dat een jaarlijks kleurig en fleurig loflied
van Goes op het fruit is.
I -o
Q O 5 OJH^ <n ÖT3 c O
aüas&§
m W'H w OJ fl
K. D i-i CJ - ^(ii
tiSra!-.:31gJ,arro»2iö"Sa>iuaj'ii
<ST3.S Mn Si* C.J5 s-cö.0
■0>®£«2 s- fa-S
- ,eg sfSclg-0
S S c-o 3
.2 "}i2sa2'5«
Dtyo-^woroaNr;
_o M re ra
l«5«a"8s^a
ft°f|g|I|gS.2
o^wMNËEi^ «ra
KUITCORSO
Als speciale service komen wij des
gewenst de japon op de dag van de
bruiloft bezorgen, zodat uw verkoop
ster kan assisteren bij het aankleden.
SPECIALE PETTICOAT bij wijde japon
nen GRATIS in bruikleen.
Voor bruidskleding
worden geen vermaakkosten berekend.
In onze speciaal ingerichte bruidskarrter kunt u rustig en
geheel vrijblijvend onze enorme collectie bruidsjaponnen
bewonderen.
U kunt daar uitzoeken uit ongeveer honderd verschillen
de bruidstoiletten, in kant, satijn, mat-satijn, jacquard,
nylon en andere zeer rijke stoffen.
De prijzen zullen u heel erg meevallen.
Ook leveren wij u alle accessoires, zoals: kroontjes,
tasjes, handschoenen enz.
MODEHUIS
HOFLEVERANCIER
:Jc
Reeds 5 generaties
is ons bedrijf
in ZEELAND
toonaangevend
op het gebied
van
UURWERKEN
VERZILVERDE
ARTIKELEN
OMEGA-DEALER
FABERY DE 10ÜGE
JUWELIERS
SINDS 1834
Lange Kerkstraat 30 - Boes
■■UB M Wi# PAIAMA? UMMMM* W*
bij
Klokstraat 1
Tel. 6252
Goes
t/m 17 september a.s. tegen inlevering van onder
staande bonnen
op de reeds gereduceerde verkoopprijs.
(elke reductiebon kan slechts gelden voor één entreebewijs)
STAANPLAATSEN:
Normale prijs 1,25
Voorverkoopprijs 1,—
met nevenstaande
TRIBUNEPLAATSEN:
Normale prijs 2,75
Voorverkoopprijs 2,50
met nevenstaande
- FOTOCAMERA'S
- PROJECTOREN
merk Braun - Voigtlander enz.
In elke prijsklasse.
CAMERA'S vanaf 16,-
Bruidseries zeer verschillende opnamen
Papegaaisfraat 15-17, Goes, tel. 6783
POLAROID LAND CAMERA'S
ZV/ART/WIT FOTO'S
IN 10 SECONDEN
KLEUR IN 60
voor uw bedrijf
voor uw gezin
voor uw bobby
Vraag een demonstratie bij:
FOTO
CfcCOES
Ganzepoortstr3
ER IS REEDS EEN
POLAROID CAMERA
VOOR 225,-
vierdeurs met of zonder kindersloten,
benzineverbruik 1 liter op 16 kilometer
ii
E. A. SPELIER, GOES, tel. 01100-5302
Tussen de eerste paradijsappel en het Goese corso in heett de mens
(lees.- de vrouw) legio mogelijkheden ontdekt om van appels en peren
en allerhande andere vruchten smakelijke dingen te bereiden.
Kort geleden heeft uitgeverij A. W. Sythoff te Leiden een herdruk
uitgegeven van het kookboek ,,De Volmaakte Hollandsche Keuken
Meid". Het is, voor ons uit de generatie van de mixer en de ijskast,
een wonderlijk boek, in 1761 geschreven door eene voorname me-
vrouwe. En het bevat het hele programma van de toverkunst uit de
keuken. Ter gelegenheid van het fruitcorso hebben wij er enkele
fruitrecepten uit overgenomen. Ze lijken zeker nog goed bruikbaar en
het proberen waard. Voor wie het probeert: succes en smakelijk eten!
Appel-Pastey, hoe men die
bakken zal.
fleemt een diepe schotel, legt daar
een korst van deeg in die tot over
de rand komt. Neemt dan geschilde
appelen die ligt gaar worden, doet er
de klokhuizen uit en snijd ze in kwar
tieren, en legt ze i?i 'de schotel digt aan
malkanderen tot dat ze vol is: doet
'er dan wat gestote kaneel en nagelen
over; bedekt alles met een korst, en
laat het aldus gaar bakken. Snijd dan
de boven korst aan driekante stukken
en ligt ze 'er af, en doet in die appe
len een goed stuk boter met wat sui
ker, dat men 'er door schud. Zet dan
die driekante stukken korst, met de
punten om hoog, in de pastey, en raspt
'er brood suiker over heen. is puik
goed.
Appelsop die zo goed is <ala
Appeltaart, hoe men die
maaken zal.
'Meemt goede, malse appelen, snijd se
faan dikke schijven, en doet 'er de
klokhuizen uit, en fruit ze eens in de bo
ter lugtig op in de pan; braad dan eenige
sneeden tarwe brood op de rooster; en
zet wat gekarnde melk op het vuur. en
doet 'er boter in; als dit heet en wel
doorgeroert is zo steekt men het gert os-
terde brood, snede voor snede daar in:
neemt dan een diepe tinne of ki ere
schotel, en legt daar een laag van di' ap
pelen in, en daar boven op van dit h od;
dan wederom appelen en eindelyk >od
boven op, doch op iedere laag doel ïen
braaf kaneel en suiker: bedekt uw ao-
tel dan met de dekzel van een taarte an,
en zet ze dan zo op bet vuur: doet :an
suiker en nog wat boter in het nat aar
gij het geroostert brood in gedoopt I ebt,
en giet dit over de appel-sop heen als die
gaar is, is een zeer goed eeten.
Appel-struif, hoe men die in een kopere schootel zal
bakken.
fleemt appelen die ligt gaar worden, snijd die midden door en doet 'er de
klokhuizen uit; zet ze dan, met boter en suiker voorzien, in een kope-
re schotel op het vuur, tot dat ze gaar zijn. Neemt dan een stuyver witte
brood, daar men de korst van afgesneden, en dat lang in de melk te weken
heeft gelegen, en wrijft dat klein: neemt dan zes eyeren, en klopt daar suiker
door heen tot dat alles zeer klein is, en klopt dit dan met het fijne witte
brood door een; indien gy ziet dat 'er te veel nat op de appelen is, zo giet het
af; legt dan een braaf stuk boter in een kopere schotel, doet 'er dan dit be
slag in en legt er de appelen op, en doet 'er van dat zelve beslag over heen
dekt de koperen schotel met de dekzel toe, en zet het te bakken met wat vuur
onder en boven, is zeer goed.
Appel-vlade hoe men die
maken zal.
lyeemt fyn appel-moes; doet daar bij \'a
pint zoete room, de kruim van een
stuivers wittebrood fyn gewreven; raspt
het buitenste van een citroen fyn, en
drukt 'er wat van het sap in, nevens wat
suiker: bstrooid dan uw schotel met bo
ter en 'gestote beschuit, en doet 'er dit in,
en zet het zo te bakken, is goed.
Peere-taart die delicaat is,
hoe men die hakken zal
Tweernt gebrade peeren, wrijft die klein
en doet ze door een wijde zeef; doet
'er dain bij, gestote amandelen, een kom
metje zoete room, 4 a 5 eyeren, met wat
suiker en kaneel; roert dit onder mal
kanderen en zet het zo te bakken; maar
daar word geen boven-korst op gedaan.
Appelenhoe men die in
kwartieren zal bewaren om
er zich in het voorjaar van
te bedienen
"fleemt van de beste appelen, schild ze,
snijd ze aan kwartieren, doet 'er de
klokhuizen schoon uit, en werpt ze in
schoon wajer, anders beslaan ze. Zet dan
u suiker op het vuur en doet 'er wat wa
ter onder, en laat die met de appelen te
gelyk koken tot dat de appelen gaar zyn;
neemt ze dan uit de syroop, en laat de
syroop zo lang koken tot dat ze genoeg
is; en dan is ze eerst genoeg als ze niet
in draden maar in grote droppels neder-
valt, doet uw appelen in een keulse pot
en giet 'er deze syroop op.
Kungeltjes, hoe men die
bakken zal.
]\[eemt een pont meel, 7 eye
ren, een pintje melk, een
lepel suiker, een halve lepel
gist; dit doet men zeer lang
te zamen kloppen, en een uur
laten ryzen, dan gesneden ap
pelen in 't beslag gewenteld,
en in boter of reuzel bakken,
is goed.
Appel-podding, hoe men die
koken z"1
Tl Taakt deeg van meel, boter en eyeren
met water beslagen: neemt dan appe
len die ligt gaar worden, schild ze, doet
'er de klokhuizen uit en snyd ze in kwar
tieren: maakt van uw deeg een korst, en
legt 'er de appelen in, en bestrooid ze
dan met wat gestote kaneel en nagelen;
doet de korst dan toe, en laat zo alles in
een doek gaar koken, snyd dan een gat in
de korst, en doet 'er suiker en boter in;
roert of schud het dan door een, en raspt
'er suiker over heen, is zeer goed.
Appeldrank of Cyder,
men die maken zal.
hoe
^eemt appelen die wat veel sap
hebben, dog volkomen ryp
Zyn; stampt ze in een tobbe klein,
doet 'er regenwater op; met zo
veel suiker als gy goed vind, naar
mate dat de appelen zuur zyn of
niet. Zet dit dan te zamen in een
ketel op het vuur, dog moet zeer
lang koken. Giet dan alles door
een zeef, en drukt de appelen uit
in een doek: als het koud gewor
den is giet men dit sap in een vaat
je, dat vol moet zijn; sluit het toe
tot dat het begint te werken, en
als het uigewerkt en in rust is zo
kan men het op flessen aftappen,
is zeer verfrissende.
Peere-struif, hoe men die
bakken zal.
"■JTandelt hier mede gelijk wij van de ap-
pelstruif gezegt hebben, doch men
moet 'er wat minder suiker en wat meer
der boter in doen, dewijl de peeren dro
ger en zo zuur niet vallen.
Peeren in kwartierenom die in de voorzomer als er geen
peeren zijn te gebruiken9 hoe men die bewaren zal
Tweernt goede peeren, snyd ze in kwartieren, doet 'er de klokhuizen uit, en indien
ze zeer groot zijn zo besteekt men ze met kruidnagelen; legt ze in roede wyn of
most, want al is de wyn nietschoon daar is niet aan gelegen, laat ze in deze zagtjes
koken, tot dat de wijn op een derde verkookt en de peeren wel gaar zyn, doch innen
moet ze wel schuimen; doet dan suiker in die wyn, dat 'er een syroop van komt en
giet die op de peeren.