Amerikaans ondersoek wees uit Goed ontbijt belangrijker dan goed diner SLECHTE START IS VAAK OORZAAK VAN MOEHEID, WOEDE EN ONGELUKKEN Wat zijn uw lievelingskazen, meneer Pieters Graafland? Cp emoei en de ruimteraket i 2 3 4 ié Zonder roomboter smaakt 't me Is Eigen weekblad voor M-Brigadiers Roomboter is 't hele/maal 1 Wintermelk even voedzaam als zomermelk Rembrandt's Melkboer, R Vlug klaar Chocolademelk maakte saaiensfiksie verteerbaar Ouders, maakt uw kind nu M-Brigadier, want... HUISARTS ZEGT: Begin met een stevigeliefst warme maaltijd Eiwitten V V V Smaak vrijwel hele jaar gelijk maar J|a|f Ik zes altijd tegen mijn vrouwGeef mij maar 'n scholletje in boter, geef mij maar een likje boter op m'n brood. Dat smaakt ééns zo lekker. En bij alles wat we ons tegenwoordig kunnen veroorloven, mag ik toch wel échte boter verlangen. M ADVERTENTIE ONGEVEER tien jaar geleden werden de resultaten gepubli ceerd van een merkwaardig experiment in de Verenig de Staten: Men beeft daar een aantal jonge kinderen zelf laten bepalen hoeveel maal per dag ze wilden eten. Na een bepaalde tijd aten al deze kinderen uit vrije wil 3 x per dag. Ik moet daar nog wel eens aan denken als patiënten mij met enige trots ver tellen, dat ze nooit ont bijten, hoogstens een kop je thee drinken, voor zij aan het werk gaan. Hoe wel het iedere volwassene vrij staaf om één, twee of twaalf maal per dag te eten - is het uit medisch oogpunt niet juist om af te wijken van de gewoonte, die deze Amerikaanse kin deren hadden aangenomen, om drie maal per dag te eten. DEZE kinderen hadden gelijk: het is gezon der om drie maal per dag te eten. Mijn ervaring is, dat bijna altijd hetont- bijt afvalt bij verminde- 'ng van het aantal maal tijden. Waarschijnlijk vaak door tijdgebrek. Zelden speelt het verlan gen om te vermageren hier bij een rol.De Hollywood- se filmsterren ontbi jten wèl, ook al is hun dieet nog zo streng. Voor Nederlanders is in de In het heerlijke toneelstuk "Toontje heeft een paard getekend" draait al les om het onbijt, waarvan een ongelooflijk energieke oma het geluk van de ganse familie af vindt hangen. Het is wel merkwaardig hoe dikwijls auteurs van een werkelijk goed boek of stuk achteraf ook onbewust we tenschappelijk de spijker op de kop geslagen blijken te hebben. Zo ook hier: Op het ontbijt moet onze "motor" de ganse verdere dag draaien. Amerikaanse onderzoekingen op grote schaal hebben bewezen dat woede- uitbarstingen, geïrriteerdheid, hoofdpijnen, moeheid en ongelukken dik wijls hun oorsprong vinden aan de ontbijttafel. LI winter zelfs een groten deels warm ontbijt ab soluut gewénst. Hoe be langrijk en gezond een ochtendwandeling, hoogte- zon, vitaminepillenender- gelijke ook zijn, een ste vige, eerste maaltijd wordt er niet door vervangen. Ten onrechte wordt hef bord pap door vele vol wassenen, die hef hun kin deren voorzetten, ver smaad. Hoe hef ook zij, als ad vies voor het resterende deze winter en winters van de wil ik u geven: Staaf u zo tijdig op, dat er gelegenheid is voor rus tig voorbereiden èn nutti gen van een behoorlijke warme (gedeelfelijkwarme) maaltijd vóór u aan het werk gaaf. Dit zal u veel gemakkelijker heenhelpen over het dieptepunt, dat zoveel mensen aan het eind van de winter berei ken HUISARTS Ongelukken niet alleen in het straatverkeer, maar ook in de lucht. En ook kleinere, zoals enkels verstuiken en die huishoudelijke van kop jes uit de handen laten val len. "Heeft iemand vandaag een ongeluk gehad? Waaruit be stond dan zijn ontbijt?", zo luidt de stereotiepe vraag van een befaamde Ameri kaanse voedingdeskundige Adelle Davis. Maar wat is nu goed ontbij ten? Het wil zeggen, dat men dan een derde van zijn dagelijks benodigde hoeveelheid calo rieën en eiwitten binnen moet halen. Het Engelse breakfast komt van brecan en faesten, wat betekent: een vasten breken. Laten we ons even realise ren, dat die vastenperiode dan vanaf het laatste avond eten de helft van een dag ge duurd heeft. Geen wonder dus, dat iemand die zijn dagtaak moet be ginnen zonder (de juiste) brandstof bij het ontbijt te hebben ontvangen rare ver schijnselen gaat vertonen. ps Kaaskaart van Eddy Pieters Graafland »«r Keeper Eddy Pieters Graaf land houdt 't meest van jonge Edammer, Mon Chou en roomkaas. U houdt mis schien meer van andere - maar stellig vindt u meer dan één soort lekker. Heeft u dat nog niet ontdekt Ga dan eens grasduinen in die lange lijst van Nederlandse kazen ("die haast nog ééns zo lang is wanneer we alle varianten van jong, belegen, oud en overjarig er bij tel len Zoveel soorten, zoveel afwisseling - waarom dan altijd hetzelfde „stukje bele gen" Ga op ontdekkings tocht bij uw kaashandelaar 1» 't BLUEFORT BOEREN-GOUDSE GOUDSE EDAMMER HERVESE KAAS KANTER KAAS KERNHEMSE KAAS LEIDSE KAAS MAGERE KAAS MON CHOU NAGELKAAS ROOMKAAS SCHOONAUWEN SMEERKAAS KORSTLOZE KAAS ST. PAULIN WITTE MEIKAAS yini OVER grote mannen en be roemde kunstwerken be staan legendes. Maar ook over de melk! Waarom? Heel eenvoudig: over alles wat ver boven het alledaagse uitsteekt komen legendes in omloop. Melk is nl. niet al leen maar een goed en nuttig voedingsmiddel; het is een meesterwerk van de natuur, waaraan in de oudheid al bui tengewone eigenschappen werden toegekend. Dat over een zo bijzonder produkt ook legendes ontstaan, is dus ei genlijk vanzelfsprekend. Een legende van de laatste soort, waaraan sommigèn nog geloof hechten is, dat winter meik niet dezelfde voedings waarde zou hebben als zomer melk. Hoe dit verhaal in de wereld kon komen - ook al was het niet waar - is wel begrij pelijk. Het stamt uit de oude doos, toen onze boeren nog niet over dezelfde wetenschappe lijke voorlichting en uitge kiende veevoedermethoden konden beschikken als thans het geval is. Dat was oorzaak dat er toen wel eens wat man keerde aan de samenstelling van het voer in de staltijd. De melk kreeg daardoor soms een bijsmaakje en daaruit leidden de consumenten dan weer af, dat óók de voedingswaarde wel minder zou zijn dan zomers. DIT echter is allemaal ver leden tijd geworden. Melk is tegenwoordig het hele jaar rond echte lekkere melk, die alleen al gedronken kan worden om het pure ge noegen van zijn verkwikkende smaak. Het voer dat de koeien nu op stal krijgen, is niet meer het zelfde als van b.v. een twintig jaar geleden. Achter de uitge balanceerde samenstelling van het tegenwoordige koeien- menu staat een grote staf van wetenschappelijke onderzoe kers en praktijkdeskundigen. U gelooft het misschien niet, maar het menu dat onze hoog waardige melkkoeien wordt voorgezet, is gevarieerder en evenwichtiger van samenstel ling dan het menu waarmee de gemiddelde Nederlander genoegen neemt. Dit is een der oorzaken, waardoor de melk steeds beter en lekkerder Re w or den is. Behalve voedings- waarde, zijn nu ook kwa liteit en smaak winter en zomer vrijwel gelijk. Het hele jaar rond is de melk een meesterwerk van de natuur, dat de onmisbare bouwstenen verzorgt voor de groei, gezondheid en levenskracht der gebrui kers. jiiiiiiiiimiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiiiiiir fN de 16de en 17de eeuw werd in Holland reeds veel melk gedronken, vooral tijdens de brood maaltijden waarbij men de gewoonte, had om witte brood in melk te weken. "Roomryck, melckryck Holland - o Holland, vet van room", riep een dich ter in die tijd uit en hij niet alleen. Ook buitenland se schrijvers hebben der gelijke termen gebruikt. Een Italiaans geschied schrijver uit de zestiende eeuw roemt bijvoorbeeld het dorp Assendelft dat niet minder dan vierduizend koeien had die elke dag zo'n achtduizend stopen melk gaven (een stoop was twee- eneenhalve liter).Een Hol landse raadsheer wist te vertellen "dat de jaarlijkse hoeveelheid melk in Assen delft en vier naburige dor pen aanzienlijk groter was dan de talloze liters rijn wijn (toen zeer geliefd) die in de centrale stapelplaats Dordrecht werden aange voerd. Hij daagde zelfs een andere magistraat hier over tot een weddenschap uit. IJK aan melk in de 17de eeuw was ook het land rondom Amsterdam. De kleine, hierbij afge drukte ets van Rembrandt toont, gesitueerd in deze streek (Diemerdijk en IJ), een kleine schakel in de 17de eeuwse melkindus- trie: de melkboer. Geheel rechts op de prent kan men hem zien lopen, met een juk over de schouders waaraan twee brede melk emmers hangen. Toe passelijk heeft men dit prachtige werkje - Rembrandt maakte het om streeks 1650 - de titel "Het landschap met de melkboer" gegeven. De melkbezorger met deze karakteristieke uit rusting komt, sinds vrij kort overigens, niet meer voor. De gehele melksitu- atie in ons land is sedert de tijd dat deze prent werd gemaakt, trouwens grondig gewijzigd. Wat onder meer inhoudt dat Holland nog veel "melckrycker" en nog veel "roomrycker" is gewor den, om de woorden van de oude dichter in over treffende trap te gebruiken. Eiwitten dus. Eiwitten rege len het bloedsuikergehalte, de voedingsstof voor her sencellen en zenuwweef sels. Als dat bloedsuikerge halte maar even daalt, wordt het denken vertraagd, de zenuwen gespannen, het vermogen tot aanpassing minder, de stemming som ber. Is de voorraad daaren tegen voldoende, dan ismen opgewekter, energieker en men kan zich beter concen treren. Wie alleen ontbijt met zwarte koffie en suiker, brood en iets zoets erop, krijgt wel suiker, maar de ze wordt meteen opgebruikt. Het ideale ontbijt hoeft dan ook helemaal niet omvang rijk te zijn; vier boterham men met jam helpen er niets aan. Maar wel melk of yog hurt, kaas en een eitje, want die zitten nu een maal vól met eiwitten - en bovendien tal van andere hoogst onmisbare opbou wende en beschermende stoffen die we vooral 's win ters zo nodig hebben. Niemand kan tegenwoordig nog beweren dat het klaarmaken van het ontbijt veel tijd kost. Nee, dat excuus be staat niet meer. We hoeven maar een keus te maken uit de wonderprodukten van de ze eeuw: puffed rice, cornflakes, shredded wheat, om er een paar te noemen en hierover alleen warme melk en een scheutje dunne room te gieten. Voor de vitamien- tjes-c kan er dan nog klein gesneden of geraspte appel, sinaasappelparten of -sap door. Het mag ook, heel verrukkelijk en oergezond, tutti-frutti wezen, die de avond tevoren in de week is gezet. Ook de vlugkokende havermout kan als Müsli een ver rukkelijk ontbijt leveren dat niet gekookt hoeft te wor den. Alleen de havermout 's avonds in water weken en dan 's ochtends zoals hierboven met melk, of yog hurt en vruchten en boven dien nog noten mengen. Hierbij een lekkere dikke plak kaas met brood. Nee, nee, we draaien de zaak niet per ongeluk om. In de kaas zit het eiwit en in het brood een grote dosis zetmeel! Wie dan nog goed wakker moet worden, mag zeker een sterke kop koffie erbij, maar dan toch niet hele maal zwart, maar met een scheut melk of room erin. En voor de kinderen na tuurlijk warme chocolade melk. Pagina van het Nederlands Zuivelbureau Rijswijk Z.H. ALS ik de oude kinder- jT± boeken opsla, die mijn moeder ons altijd voorlas, dan we melt het daarin van ijs- en sneeuwtaferelen, en van warme melk, die de kinderen als anijs- of saliemelk of als choco lademelk likkebaardend opsmikkelen. Toen waren de winters nog winters en de zomers echte zomers, en de boe ken spraken dan ook te recht van vrolijk kinder leven. Iedere winter schaatsten dekinderen achter stoelen op het ijs, tenvijl "VA EN MOE" lachend toekeken. En wie zat er altijd in een tentje op het ijs? "Het is afkemoei, met de voeten op een grote plaat- stoof. Haar wollen schort heeft ze om de schouders geslagen, en om het hoofd een wollen muts. Zo lekker ingepakt verkoopt Afkemoei in haar tentje chocolademelk voor één cent per kop!" En als het Afkemoei niet is, dan is het Sjoukje of de oude Barend, die hete anijsmelk verkoopt, omdat het "ZO LEKKER WARM IN DE BUIK IS". In één van mijn dierba re boeken Afke's Tiental van Nienke van Hichtum, wachten ze niet tot de whiter, dan zitten de kin deren door alle seizoenen heen handenwrijvend toe te kijken als moeder sa liemelk met suiker klaar maakt. "Hè, wat was dat lekker! Klaas en Jetse schonken hun melk vlug in de schoteltjes en dronken die gulzig leeg." 'S er wel één traktatie, traditioneler en fees telijker dan warme chocolademelk Denk eens aan Van Alphen: "Wij zaten laatst bij Saar- tje, onze goede oude bakker. Wij dronken chocolade en de den honderd vragen. En dat waren onze over grootouders Maar nauwelijks was er deze laatste Kerstmis het eerste goede ijs sinds ja ren en stonden Jantje en Saartje (die met hun 9 en 6 jaar nog nooit geschaatst hadden) voor het eerst op het ijs, of wat dook daar overal op? Chocolademelk! Er was ook koffie en erwtensoep, maar alle kleintjes en heel veel groten genoten van de oude chocolademelk. Charlotje moest natuurlijk ook op de schaatsen staan, of eigenlijk "naast" de schaatsen, maar dat was meer om mee te kunnen M-Brigadiers vinden al het M-Brigadenieuws in hun eigen jeugdblad "FIX EN FOX". Zij vinden hier ook puzzels, verhalen en prijsvragen in! Dit alles in kleurendruk! 32 pagina's! Wekelijks! Aanmelding als abon nee richten aan: Adm. "Fix en Fox", Postbus 163,. Leiden. 25 ct per week of f 3,25 per kwartaal. roepen: "Ik heb ook zo'n moe amme benen vanne schaatse! En ik heb zo'n dorst!" En 's avonds za ten ze rozig om de haard en moest er natuurlijk voorgelezen worden. Ik had dan natuurlijk liefst zo'n oud boek gelezen, omdat het ijs mij in een ouderwetse stemming bracht. AAR nee, Jan had van opa een van die misselijke scien- cefictionboeken gekregen, "saaiensfiksie"zoals hij het zelf trots noemt. En opa's zijn onschendbaar dus ik kon niet zeggen: "Bah, nee, nietdatboek" Dus moest ik lezen in "De luchtbasis op Venus", hoewel ik niet snap wat kinderen, die nog niet eens de weg op hun eigen pla neet weten, op Venus moeten, met die gruwelij ke bidtige mannetjes, Ve- nusilaantjes met metalen hoofden en overal knoppen. We hebben al genoeg na righeid op aarde zou ik zeggen. Maar goed, ik las van professor Malone, die in zijn onnozelheid met twee "ferme knapen" van 10 en 11 jaar de raket ingaat. En opeens trof ik iets aan dat mij enorm veel goed deed. "Wat zit er in die blikken, professor?", vroeg Bob, een van de wetenschappe lijke kindertjes. "Poedermelk", zei de pro fessor, "en cacao." "Waar is dat voor, professor?", vroeg Marcel. "Voor choco lademelk. boys. En nu de meetinstrumenten in de an ti-magnetische doos doen." Het ivas voor mij een hele troost. Voor mij mochten ze toen wel de lucht in met hun ruimtepakken. Ze hadden tenminste de cho colademelk van Afkemoei en de oude Saartje bij zich, en dan kan er niet veel gebeuren. ...dan helpt u hem met plezier z'n melk drinken (en die heeft hij hard nodig!) ...dan krijgt hij het M-embleem dat al zoveel kinderen met trots op hun mouw dragen. ...dan krijgt hij het Internatio nale M-paspoort, dat gratis toe gang geeft tot bezienswaardig heden in Nederland en België. ...dan heeft uw kind een kans om in de zomervakantie gratis een 2-daagse zeereis naar België en Engeland te maken DflKI °Pen enve'°P met*1 ct. postz. opsturen DUll aan M-Brigade, Postbus 113 1Den Haag) Stuur het A\-Brigade-Logboek aan: Naam Adres: Plaats: Proi.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1962 | | pagina 12