In goed vermageringsdieet komt veel melk voor De goedkoopste eiwitten zitten in melkprodukten Van welke kazen houdt u 't meest meneer van Ulsen Eigen weekblad voor M-Brigadiers WEINIG BOTER IS VERVELEND Zonder roomboter smaakt 't me Boter nu beter dan reeds70000 Met wat wilskracht zijn de het dieet j extra feestpon er 20 af •vroeger-^ Roomboter is 't hele/maal Ouders, maakt uw kind nu M-Brigadier, want... .„„Lucas van Leyden: Melkmeisje,, half Ikzegalti^dtegen mi^n ADVERTENTIE RIJK aan kalk ARM aan dikmakende koolhydraten Mineralen VROEGEN e Probleem Geen nadelen Het beste blijkt niet altijd het duurste te zijn De kinderen zeiden: j Een der eerste j I bóeren-schilderijen Kaaskaart van Henk van Ulsen V V v/ V Stuur het Logboek van de Al-Brigade aan. 'Naam: B O PI Adm: --- Plaats: Deze bon in open envelop met 4 ct. postzegel opsturen aan Ni-Brigade, Postbus 1131 Den Haag ...dan krijgt hij het M-embleem dat al zoveel kinderen met trots op hun mouw dragen. ...dan heeft uw kind een kans om in de zomervakantie gratis een 2-daagse zeereis naar België en Engeland te maken in landen waar veel we tenschappelijk onderzoek op het gebied van de voe ding. wordt verricht (b.v. Zwitserland, Noorwegen, Zweden) het verbruik per hoofd van de bevolking nog hoger is dan bij ons. Melk is goedkoper dan welke' andere dierlijke eiwitbron ook. het bevat geen scha delijke bestanddelen, maar wel de al eerder genoemde mineralen, die ons tegen tal van aandoeningen bescher men. Het is daarom, dat in elk goed dieet melk of karnemelk in ruime mate voorkomt. Met wat wilskracht en melk kunt u de over tollige feestpondjes weer verliezen. Succes! (HUISARTS) Pagina van hef Nederlands Zuivelbureau Rijswijk Z.H. ...dan helpt u hem met plezier z'n melk drinken (en die heeft hij hard nodig!) 3 ...dan krijgt hij het Internatio nale M-paspoort, dat gratis toe gang geeft tot bezienswaardig heden in Nederland en België. ■■IIIIILLUIIMJIUIIUIlUllflMIU Wilt ti de volledige voorschriften voor het "Zevendaags melkdi- eet"? Stuurt u dan even een briefkaartje, met vermelding van melk- dieet" aan Het Neder lands Zuivelbureau, Postbus 4030, Rijswijk (Z.H.). Reeds 70.000 aanvragen werden be handeld! M-Brigadiers vinden al het M-Brigadenieuws in hun eigen jeugdblad FIX EN FOX". Zij vinden hier ook puzzels, verhalen en prijsvragen in! Dit alles in kleurendruk! 32 pagina's! Wekelijks! Aanmelding als abonnee richten aan: Adm. "Fix en Fox", Postbus 163, Leiden. DE vele feestdagen van de voorbije decembermaand hebben, hoop ik, niet alleen een prettige herinnering bij u achtergelaten, maar u ook nieuwe energie voor de komende wintermaanden gegeven. En ik neem verder aan, dat u het nieuwe jaar met goede voornemens bent begonnen. Of u die goede voornemens ook in daden zult omzetten, hangt voor een belangrijk deel van u zelf af. En dat geldt zeker voor een voornemen, waarbij ik als huisarts, in deze tijd van het jaar nogal eens geraadpleegd word: om nu eindelijk toch eens écht te gaan vermageren. Want juist in die december- feestdagen plegen wij bijna allemaal veel extra calo rieën tot ons te nemen ter wijl wij minder energie ver bruiken dan .normaal. De meeste mensen kunnen dat vele malen per jaar onge straft doen: in enkele we ken werken zij het teveel er moeiteloos weer uit. De kleine groep, van minder ge lukkigen bij wie het er ge makkelijk aan komt, maar niet vanzelf weer afgaat zal of de feestdagen' in sober heid moeten doorbrengen of daarna strenge maatrege len moeten nemen. Hoe? In wezen is het uiterst simpel: Door minder voedsel op te nemen dan men verbruikt. Maar juist bij weinig eten dreigt het gevaar dat we tekort aan zeer belangrijke bestanddelen krijgen met alle gevolgen van dien. Fraaie diëten, die alles be vatten wat strikt nodig is behalve veel voedingswaar de, zijn gemakkelijk te krij gen. Ze hebben meestal een groot bezwaar, namelijk dat ze veel te duur zijn. Dat maakt het volhouden, toch al zo moeilijk, nog proble matischer. Het voedingsmiddel, dat alle kwaliteiten in zich verenigt en geen nadelen heeft voor gezonde mensen is melk. Het is niet duur, het bevat veel eiwit en zeer vele mi nerale bestanddelen (zoals kalk) en weinig koolhydra ten. U weet: het zijn voor al de koolhydraten waar we dik van worden. In Neder land is het gewoonte om op feestdagen overmatig veel koolhydraten, dus suikers en zetmeel, te gebruiken. Ten onrechte staat Neder- landnietbovenaande rang lijst van m elk gebruik ers Het is niet toevallig, dat /ANUARI is in alle op zichten altijd een an ti-climax. Maar het ergste misschien in finan cieel opzicht. En voor de huisvrouw, die het na een roerige feestmaand denkt nu eens lekker rustig .te krijgen, is het helemaal geen pretje elke dag op nieuw te moeten pletteren hoe ze het met haar sterk geslonken huishoudgeld moet rooien. Maar eten moeten we ondanks alles en wie na de feestdagen berooid ach terbleef moet zijn gedach ten eens over een paar feiten laten gaan, die voor zichzelf spreken. Het is namelijk niet zo'n erg probleem, want het Voor lichtingsbureau voor de Voeding heeft het allemaal al haarfijn voor ons uitgekiend. Het allerbelangrijkste waar het bij de voeding om gaat, is, naast de vitamines, bio logisch hoogwaardig eiwit. Voedingsmiddelen die daar rijk aan zijn, kunnen niet met genoeg goud betaald worden. En ze zijn er, voor heel wat minder dan goud. Als een verantwoorde voeding wil lekeurig samengesteld b.v. op f. 1,70 per dag komt, kan men al ongeveer 45 cent goedkoper uitkomen door op verstandi ge wijze de duurste eiwitbron nen en vruchten te vervangen door goedkopere eiwitleve ranciers en een dubbele por tie groente. In verhouding is melkeiwit het goedkoopste van alle ei witten. Maar daarbij komt nog dat er zoveel méér in melk zit dat we ook hoognodig heb ben, zoals kalk en vitami ne b-2. Nou ja, waarom zou den we melk nog moeten aan prijzen: het is tenslotte onze eerste en enige voeding als we op de wereld komen. Dat zegt alles! Het is nodig dat volwassenen ongeveer de helft van het to taal aan eiwitten in dierlijke vorm gebruiken. Kinderen meer dan de helft. Die behoef te verschilt natuurlijk naar leeftijd en beroep. Een kindje van 3 jaar heeft ongeveer 30 gram per dag nodig, een vol wassen hardwerkende man ca. 45 gram, een niet meer wer kende vrouw van boven de 65 ca. 20 gram. En omdat we ook voldoende calcium (kalk dus) tot ons moeten nemen, bren gen melk en kaas altijd weer de uitkomst. Kijkt u maar: 10 gram dierlijk eiwit wordt geleverd door 60 gram vlees of vis, 40 gram kaas, 75 gram ei, 2 1/2 dl. melk (of melk- produkt). Daarvan komen vis, kaas en melk verreweg het goedkoopste, het scheelt wel de helft. Nee, als er ergens geldt dat het beste van het beste niet het duurste is, dan geldt dat wel voor onze allernoodzakelijkste levens middelen: zuivélprodukten. BOERENBOTER uit de karnton is verleden tijd geworden. "Jammer", wordt wel eens gezegd, "want dat was goede boter". Natuur lijk was dat, voor die tijd, goede boter. Maar dank zij de ontwikkeling in de zuivel, is de boter die wij tegenwoordig eten nog beter dan die van vroeger. Dat is eigenlijk van zelfsprekend. De tegenwoor dige boer kanover veel gezon dere koeien beschikken dan in de tijd van de karnton; ook de hygiëne van de melkwinning heeft hij aanzienlijk kunnen verbeteren. Gevolg: de melk - grondstof voor de boter' - is beter en lekkerder gewor den. Eerste winstpunt. Hoeveel zorg de boerin indertijd ook aan haar bo ter besteedde, zij kon met de beperkte middelen waarover zij beschikte, nooit de perfecte berei dingstechniek en hygiëni sche zuiverheid bereiken, die in een moderne zui velfabriek, meif1- haar ap paratuur van roestvrij staal, mogelijk is. Twee de ivinstpunt. in september acht jaar werd ging hij bij de pad vinderij. 'Ik hield dat voor een soort veredeld rover- tje-spelen, en was dus niet weinig verbaasd toen hij niet met besneden stokken en tvoesle spel letjes thuiskivam, maar met edele drijfveren en idealen! Met glanzende ogen ver telde hij van beloften over moed, trouw en hidpvaar- digheid! Pieter-en ik ke ken elkaar eens aan, toen hij mij met de vuilnis bakken hielp en zijn va der met de tuin, en we kregen het gevoel dat we ergens tekort waren ge schoten. We hadden ken nelijk niet genoeg idealis me door onze opvoeding heengemengd. Vandaar dat we op Nieuw jaarsdag eens alle zes gingen overleggen, wat we in het Nieuwe Jaar nu eens ten goede konden verande ren. De baby in de box hipte en kraaide alleen, die droeg niet veel zinnigs bij, maar Chariot je van vier jaar vond het een kostelijk "spelletje" toen ze het begreep. Enik zal nooit meer mijn glas melk omgooien, en ik zal altijd me schoenen dichtmaken, en ik zal noo-ooit meer ruzie rha- ken, enne. "En jij moet niet meer met je schoenen in plas sen lopen, en geen vuil nisbakken omgooien"vul de Jantje bestraffend aan. Ze vloog op. "Heb jij nies mee te maken! Lelijke verklikkerd", riep ze vuurrood van tvoede, pes- jongen, ik zal je!" "Hoho", roep je dan als moeder, wel wat teleur gesteld dat de fraaie voor nemens al zo vlug getor pedeerd worden. "En jul- Dit zijn de twee belangrijk ste oorzaken, waardoor de bo ter nog beter dan goed is ge worden. Zo goed en zuiver zelfs, dat er geen zout meer in hoeft om haar langer houd baar te maken. Voordeboter- makende boerin was zout on misbaar om de ontwikkeling van de bacteriën te remmen, die afwijkende smaak ver oorzaakten. Maar de moderne zuiveltechniek heeft de hygië nische perfectie zo hoog op gevoerd, dat zij de bacteriën de baas is geworden. Het zout kon verdwijnen als bescher mingsmiddel tegen smaakver- val. Sommige mensen verlangen nog wel eens terug naar die smaak van zout inboter. Maar de meerderheid van de boter eters - waaronder ook de lek kerbekken - geven de voor keur aan de zuivere smaak van dit eerlijke natuurprodukt. Zij willen de boter proeven zoals zij werkelijk is: puur natuur! FOOR het eerst hebben we op Nieuwjaarsdag de Goede Voorne mens als programmapunt genomen. En dat komt eigenlijk om dat Jantje ivelp is gewor den. Het verband ontgaatumis- schien, daarom zal ik het uitleggen. Toen onze oudste zoon Jan YIERENEENHALVE eeuw geleden, inhet jaar 1510, graveer de Lucas van Leyden zijn "Melkbocht" of "Melk meisje", een prent die aan het prille begin staat van een lange reeks Hol landse "veestukken" waarvan die van 17de eeuwse meesters als Paulus Potter en Albert Cuyp het meest bekend zijn geworden. Het is een voor die tijd ongebruike lijke voorstelling. Onge bruikelijk ook omdat er op werken van kunste naars die vóór Lucas leefden, nauwelijks boe ren voorkwamen en de enkele maal dat zij toch werden uitgebeeld, ge beurde dit niet zo op de voorgrond tredend als hier. Dit is een tafereeltje dat rechtstreeks aan het dagelijks landleven is ontleend: boer, boerin en drie koeien. Het is in zijn eenvoud en in zijn nuch tere, zakelijke weergave ook een typisch Hollands tafereel. De vrouw die blijkbaar net van het mel ken is opgestaan, toont nog duidelijk "de stram- micheyt oft vermoeytheyt van het sitten", zoals Ka- rel van. Mander het zei in zijn levensbeschrijving van Lucas van Leyden, honderd jaar na de tot standkoming van deze prent. De lange, wat slun gelige man staat er voor namelijk nors bij te kij ken. Hoewel de kunstenaar zeer veel aandacht aan beide mensen heeft be- ii steed, was het vee voor hem toch kennelijk be langrijker. Hij heeft de dieren van opzij getekend zodat van hun zware lij ven zoveel mogelijk zichtbaar is. Vooral het voorste beest komt daar- U„„„„„„„i„„i„ door prachtig tot zijn recht. Geen Hollandse kunstenaar uit de 16de eeuw heeft koeien zo I nauwkeurig bestudeerd E als Lucas van Leyden dit aan het begin van die E eeuw, in deze gravure, deed. Aan de melk. die die E koeien gaven, besteedde men toen (tussen twee E haakjes) heel wat minder aandacht dan nu. E mi ■i„„„„i„„„ lie zouden nooit meer ru zie maken. Jullie lijken wel grote mensen!" Saartje van zes jaar liet alles in gedachten langs zich heengaan. "Ik weet iets dat ik zal gaan doen", zei ze, "ik ga sommen maken. Dat is tenminste iets verve lends. "Wat is clat nou", riep Pieter, "je moet niet iets vervelends doen, maar iels goeds. "Dat is meestal hetzelf de", zei Jantje somber, ivanl ik iveet allang wat ik zou moeten doen. Ik moet niet meer zoveel bo ter op me brood nemen, clat iveet ik best. Nou, en weinig boter vinnik iets heel vervelends. Saartje knikte verwijlend. "Ja, vinnik ook héél ver velend", zei ze. ".Ik ook ik ook", riep Lot je, en daar zaten we er, inplaats van nadenkende pedagogische volwassenen, ineens als pinnige ouders bij. "Maar clan moet papa niet meer roken", zei Jantje en raakte zo met olifants poten aan een teer punt. "Hm, hm", zei Pieter, "nou, ik vind flink room boter op je brood heel ge zond. Dat vind ik nu niet zo erg, vind je niet moe der, dat mogen ze tvel. '"t Is gezonder dan ro ken", zei ik, maar daar ivercl niet op gelet. Want Pieter stapte snel op een ander onderwerp over. "Als jullie nu eens beslo ten om altijd tijdig naar bed te gaan", begon hij. "Wat zouden jullie daar van zeggen. En zo ploegden ive door allerlei Goede Voorne- mens. Maar zonder ver der over boter te spreken, omdat weinig boter zover velend is. Acteur Henk van Ulsen houdt 't meest van oude Goudse, Kernhemmer, Schoonauwen en smeerkaas. U houdt mis schien meer van andere - maar stellig vindt u meer dan één soort lekker. Heeft u dat nog niet ontdekt? Ga dan eens grasduinen in die lange lijst van Nederlandse kazen 'die haast nog ééns zo lang is wanneer we alle i varianten van jong, belegen, oud en overjarig er bij tel len!). Zoveel soorten, zoveel afwisseling - waarom dan altijd hetzelfde „stukje bele gen"? Ga op ontdekkings tocht bij uw kaashandelaar! BLUEFORT BOEREN-GOUDSE GOUDSE EDAMMER HERVESE KAAS KANTER KAAS KERNHEMSE KAAS LEIDSE KAAS MAGERE KAAS MON CHOU NAGELKAAS ROOMKAAS - SCHOONAUWEN SMEERKAAS KORSTLOZE KAAS ST. PAULIN WITTE MEIKAAS Illiiill Ildll vrouw: Geef mij maar een biefstuk in boter, geef mij maar een likje boter op m'n brood. Dat smaakt ééns zo lekker. En bij alles wat we ons tegenwoordig kunnen veroorloven, mag ik toch wel échte boter verlangen.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1962 | | pagina 12