In goed vermageringsdieet
komt veel melk voor
De goedkoopste eiwitten
zitten in melkprodukten
Van welke kazen houdt u 't meest meneer van Ulsen
Eigen weekblad voor M-Brigadiers
WEINIG BOTER IS VERVELEND
Zonder roomboter smaakt 't me
Boter nu
beter dan
reeds70000 Met wat wilskracht zijn de
het dieet j extra feestpon er 20 af
•vroeger-^
Roomboter is 't hele/maal
Ouders, maakt uw kind
nu M-Brigadier, want...
.„„Lucas van Leyden: Melkmeisje,,
half Ikzegalti^dtegen mi^n
ADVERTENTIE
RIJK aan kalk ARM aan dikmakende koolhydraten
Mineralen
VROEGEN e
Probleem
Geen nadelen
Het beste blijkt
niet altijd het
duurste te zijn
De kinderen zeiden:
j Een der eerste j
I bóeren-schilderijen
Kaaskaart van Henk van Ulsen
V
V
v/
V
Stuur het Logboek van de Al-Brigade aan.
'Naam:
B O PI Adm: ---
Plaats:
Deze bon in open envelop met 4 ct. postzegel opsturen aan
Ni-Brigade, Postbus 1131 Den Haag
...dan krijgt hij het M-embleem
dat al zoveel kinderen met trots
op hun mouw dragen.
...dan heeft uw kind een kans om
in de zomervakantie gratis een
2-daagse zeereis naar België en
Engeland te maken
in landen waar veel we
tenschappelijk onderzoek
op het gebied van de voe
ding. wordt verricht (b.v.
Zwitserland, Noorwegen,
Zweden) het verbruik per
hoofd van de bevolking nog
hoger is dan bij ons.
Melk is goedkoper dan welke'
andere dierlijke eiwitbron
ook. het bevat geen scha
delijke bestanddelen, maar
wel de al eerder genoemde
mineralen, die ons tegen tal
van aandoeningen bescher
men. Het is daarom, dat
in elk goed dieet melk of
karnemelk in ruime mate
voorkomt.
Met wat wilskracht en
melk kunt u de over
tollige feestpondjes
weer verliezen.
Succes!
(HUISARTS)
Pagina van hef Nederlands
Zuivelbureau Rijswijk Z.H.
...dan helpt u hem met plezier
z'n melk drinken (en die heeft
hij hard nodig!)
3 ...dan krijgt hij het Internatio
nale M-paspoort, dat gratis toe
gang geeft tot bezienswaardig
heden in Nederland en België.
■■IIIIILLUIIMJIUIIUIlUllflMIU
Wilt ti de volledige
voorschriften voor het
"Zevendaags melkdi-
eet"? Stuurt u dan even
een briefkaartje, met
vermelding van melk-
dieet" aan Het Neder
lands Zuivelbureau,
Postbus 4030, Rijswijk
(Z.H.). Reeds 70.000
aanvragen werden be
handeld!
M-Brigadiers vinden al het M-Brigadenieuws in hun
eigen jeugdblad FIX EN FOX". Zij vinden hier
ook puzzels, verhalen en prijsvragen in! Dit alles in
kleurendruk! 32 pagina's! Wekelijks! Aanmelding als abonnee
richten aan: Adm. "Fix en Fox", Postbus 163, Leiden.
DE vele feestdagen van de voorbije decembermaand hebben, hoop
ik, niet alleen een prettige herinnering bij u achtergelaten,
maar u ook nieuwe energie voor de komende wintermaanden
gegeven. En ik neem verder aan, dat u het nieuwe jaar met goede
voornemens bent begonnen.
Of u die goede voornemens ook in daden zult omzetten, hangt
voor een belangrijk deel van u zelf af. En dat geldt zeker voor een
voornemen, waarbij ik als huisarts, in deze tijd van het jaar nogal
eens geraadpleegd word: om nu eindelijk toch eens écht te gaan
vermageren.
Want juist in die december-
feestdagen plegen wij bijna
allemaal veel extra calo
rieën tot ons te nemen ter
wijl wij minder energie ver
bruiken dan .normaal. De
meeste mensen kunnen dat
vele malen per jaar onge
straft doen: in enkele we
ken werken zij het teveel
er moeiteloos weer uit. De
kleine groep, van minder ge
lukkigen bij wie het er ge
makkelijk aan komt, maar
niet vanzelf weer afgaat zal
of de feestdagen' in sober
heid moeten doorbrengen of
daarna strenge maatrege
len moeten nemen. Hoe?
In wezen is het uiterst simpel:
Door minder voedsel op te
nemen dan men verbruikt.
Maar juist bij weinig eten
dreigt het gevaar dat we
tekort aan zeer belangrijke
bestanddelen krijgen met
alle gevolgen van dien.
Fraaie diëten, die alles be
vatten wat strikt nodig is
behalve veel voedingswaar
de, zijn gemakkelijk te krij
gen. Ze hebben meestal een
groot bezwaar, namelijk dat
ze veel te duur zijn. Dat
maakt het volhouden, toch
al zo moeilijk, nog proble
matischer.
Het voedingsmiddel, dat alle
kwaliteiten in zich verenigt
en geen nadelen heeft voor
gezonde mensen is melk.
Het is niet duur, het bevat
veel eiwit en zeer vele mi
nerale bestanddelen (zoals
kalk) en weinig koolhydra
ten. U weet: het zijn voor
al de koolhydraten waar we
dik van worden. In Neder
land is het gewoonte om op
feestdagen overmatig veel
koolhydraten, dus suikers
en zetmeel, te gebruiken.
Ten onrechte staat Neder-
landnietbovenaande rang
lijst van m elk gebruik ers
Het is niet toevallig, dat
/ANUARI is in alle op
zichten altijd een an
ti-climax. Maar het
ergste misschien in finan
cieel opzicht. En voor de
huisvrouw, die het na een
roerige feestmaand denkt
nu eens lekker rustig .te
krijgen, is het helemaal
geen pretje elke dag op
nieuw te moeten pletteren
hoe ze het met haar sterk
geslonken huishoudgeld
moet rooien.
Maar eten moeten we
ondanks alles en wie na
de feestdagen berooid ach
terbleef moet zijn gedach
ten eens over een paar
feiten laten gaan, die voor
zichzelf spreken. Het is
namelijk niet zo'n erg
probleem, want het Voor
lichtingsbureau voor
de Voeding heeft het
allemaal al haarfijn voor
ons uitgekiend.
Het allerbelangrijkste waar
het bij de voeding om gaat,
is, naast de vitamines, bio
logisch hoogwaardig eiwit.
Voedingsmiddelen die daar
rijk aan zijn, kunnen niet met
genoeg goud betaald worden.
En ze zijn er, voor heel wat
minder dan goud. Als een
verantwoorde voeding wil
lekeurig samengesteld b.v. op
f. 1,70 per dag komt, kan men
al ongeveer 45 cent goedkoper
uitkomen door op verstandi
ge wijze de duurste eiwitbron
nen en vruchten te vervangen
door goedkopere eiwitleve
ranciers en een dubbele por
tie groente.
In verhouding is melkeiwit
het goedkoopste van alle ei
witten. Maar daarbij komt nog
dat er zoveel méér in melk
zit dat we ook hoognodig heb
ben, zoals kalk en vitami
ne b-2. Nou ja, waarom zou
den we melk nog moeten aan
prijzen: het is tenslotte onze
eerste en enige voeding als we
op de wereld komen. Dat zegt
alles!
Het is nodig dat volwassenen
ongeveer de helft van het to
taal aan eiwitten in dierlijke
vorm gebruiken. Kinderen
meer dan de helft. Die behoef
te verschilt natuurlijk naar
leeftijd en beroep. Een kindje
van 3 jaar heeft ongeveer 30
gram per dag nodig, een vol
wassen hardwerkende man ca.
45 gram, een niet meer wer
kende vrouw van boven de 65
ca. 20 gram. En omdat we ook
voldoende calcium (kalk dus)
tot ons moeten nemen, bren
gen melk en kaas altijd weer
de uitkomst. Kijkt u maar:
10 gram dierlijk eiwit wordt
geleverd door 60 gram vlees
of vis, 40 gram kaas, 75 gram
ei, 2 1/2 dl. melk (of melk-
produkt). Daarvan komen vis,
kaas en melk verreweg het
goedkoopste, het scheelt wel
de helft.
Nee, als er ergens geldt
dat het beste van het
beste niet het duurste is,
dan geldt dat wel voor onze
allernoodzakelijkste levens
middelen: zuivélprodukten.
BOERENBOTER uit de
karnton is verleden tijd
geworden. "Jammer",
wordt wel eens gezegd, "want
dat was goede boter". Natuur
lijk was dat, voor die tijd,
goede boter. Maar dank zij de
ontwikkeling in de zuivel, is
de boter die wij tegenwoordig
eten nog beter dan die van
vroeger. Dat is eigenlijk van
zelfsprekend. De tegenwoor
dige boer kanover veel gezon
dere koeien beschikken dan in
de tijd van de karnton; ook de
hygiëne van de melkwinning
heeft hij aanzienlijk kunnen
verbeteren. Gevolg: de melk
- grondstof voor de boter' -
is beter en lekkerder gewor
den. Eerste winstpunt.
Hoeveel zorg de boerin
indertijd ook aan haar bo
ter besteedde, zij kon met
de beperkte middelen
waarover zij beschikte,
nooit de perfecte berei
dingstechniek en hygiëni
sche zuiverheid bereiken,
die in een moderne zui
velfabriek, meif1- haar ap
paratuur van roestvrij
staal, mogelijk is. Twee
de ivinstpunt.
in september acht jaar
werd ging hij bij de pad
vinderij. 'Ik hield dat voor
een soort veredeld rover-
tje-spelen, en was dus
niet weinig verbaasd toen
hij niet met besneden
stokken en tvoesle spel
letjes thuiskivam, maar
met edele drijfveren en
idealen!
Met glanzende ogen ver
telde hij van beloften over
moed, trouw en hidpvaar-
digheid! Pieter-en ik ke
ken elkaar eens aan, toen
hij mij met de vuilnis
bakken hielp en zijn va
der met de tuin, en we
kregen het gevoel dat we
ergens tekort waren ge
schoten. We hadden ken
nelijk niet genoeg idealis
me door onze opvoeding
heengemengd.
Vandaar dat we op Nieuw
jaarsdag eens alle zes
gingen overleggen, wat we
in het Nieuwe Jaar nu eens
ten goede konden verande
ren.
De baby in de box hipte
en kraaide alleen, die
droeg niet veel zinnigs
bij, maar Chariot je van
vier jaar vond het een
kostelijk "spelletje" toen
ze het begreep.
Enik zal nooit meer mijn
glas melk omgooien, en
ik zal altijd me schoenen
dichtmaken, en ik zal
noo-ooit meer ruzie rha-
ken, enne.
"En jij moet niet meer
met je schoenen in plas
sen lopen, en geen vuil
nisbakken omgooien"vul
de Jantje bestraffend aan.
Ze vloog op. "Heb jij nies
mee te maken! Lelijke
verklikkerd", riep ze
vuurrood van tvoede, pes-
jongen, ik zal je!"
"Hoho", roep je dan als
moeder, wel wat teleur
gesteld dat de fraaie voor
nemens al zo vlug getor
pedeerd worden. "En jul-
Dit zijn de twee belangrijk
ste oorzaken, waardoor de bo
ter nog beter dan goed is ge
worden. Zo goed en zuiver
zelfs, dat er geen zout meer
in hoeft om haar langer houd
baar te maken. Voordeboter-
makende boerin was zout on
misbaar om de ontwikkeling
van de bacteriën te remmen,
die afwijkende smaak ver
oorzaakten. Maar de moderne
zuiveltechniek heeft de hygië
nische perfectie zo hoog op
gevoerd, dat zij de bacteriën
de baas is geworden. Het zout
kon verdwijnen als bescher
mingsmiddel tegen smaakver-
val.
Sommige mensen verlangen
nog wel eens terug naar die
smaak van zout inboter. Maar
de meerderheid van de boter
eters - waaronder ook de lek
kerbekken - geven de voor
keur aan de zuivere smaak van
dit eerlijke natuurprodukt. Zij
willen de boter proeven zoals
zij werkelijk is: puur natuur!
FOOR het eerst hebben
we op Nieuwjaarsdag
de Goede Voorne
mens als programmapunt
genomen.
En dat komt eigenlijk om
dat Jantje ivelp is gewor
den.
Het verband ontgaatumis-
schien, daarom zal ik het
uitleggen.
Toen onze oudste zoon Jan
YIERENEENHALVE
eeuw geleden, inhet
jaar 1510, graveer
de Lucas van Leyden zijn
"Melkbocht" of "Melk
meisje", een prent die
aan het prille begin staat
van een lange reeks Hol
landse "veestukken"
waarvan die van 17de
eeuwse meesters als
Paulus Potter en Albert
Cuyp het meest bekend
zijn geworden. Het is een
voor die tijd ongebruike
lijke voorstelling. Onge
bruikelijk ook omdat er
op werken van kunste
naars die vóór Lucas
leefden, nauwelijks boe
ren voorkwamen en de
enkele maal dat zij toch
werden uitgebeeld, ge
beurde dit niet zo op de
voorgrond tredend als
hier.
Dit is een tafereeltje
dat rechtstreeks aan het
dagelijks landleven is
ontleend: boer, boerin en
drie koeien. Het is in zijn
eenvoud en in zijn nuch
tere, zakelijke weergave
ook een typisch Hollands
tafereel. De vrouw die
blijkbaar net van het mel
ken is opgestaan, toont
nog duidelijk "de stram-
micheyt oft vermoeytheyt
van het sitten", zoals Ka-
rel van. Mander het zei
in zijn levensbeschrijving
van Lucas van Leyden,
honderd jaar na de tot
standkoming van deze
prent. De lange, wat slun
gelige man staat er voor
namelijk nors bij te kij
ken.
Hoewel de kunstenaar
zeer veel aandacht aan
beide mensen heeft be-
ii
steed, was het vee voor
hem toch kennelijk be
langrijker. Hij heeft de
dieren van opzij getekend
zodat van hun zware lij
ven zoveel mogelijk
zichtbaar is. Vooral het
voorste beest komt daar-
U„„„„„„„i„„i„
door prachtig tot zijn
recht. Geen Hollandse
kunstenaar uit de 16de
eeuw heeft koeien zo I
nauwkeurig bestudeerd E
als Lucas van Leyden dit
aan het begin van die E
eeuw, in deze gravure,
deed. Aan de melk. die die E
koeien gaven, besteedde
men toen (tussen twee E
haakjes) heel wat minder
aandacht dan nu. E
mi ■i„„„„i„„„
lie zouden nooit meer ru
zie maken. Jullie lijken
wel grote mensen!"
Saartje van zes jaar liet
alles in gedachten langs
zich heengaan.
"Ik weet iets dat ik zal
gaan doen", zei ze, "ik
ga sommen maken. Dat is
tenminste iets verve
lends.
"Wat is clat nou", riep
Pieter, "je moet niet iets
vervelends doen, maar
iels goeds.
"Dat is meestal hetzelf
de", zei Jantje somber,
ivanl ik iveet allang wat
ik zou moeten doen. Ik
moet niet meer zoveel bo
ter op me brood nemen,
clat iveet ik best. Nou, en
weinig boter vinnik iets
heel vervelends.
Saartje knikte verwijlend.
"Ja, vinnik ook héél ver
velend", zei ze.
".Ik ook ik ook", riep Lot
je, en daar zaten we er,
inplaats van nadenkende
pedagogische volwassenen,
ineens als pinnige ouders
bij.
"Maar clan moet papa niet
meer roken", zei Jantje
en raakte zo met olifants
poten aan een teer punt.
"Hm, hm", zei Pieter,
"nou, ik vind flink room
boter op je brood heel ge
zond. Dat vind ik nu niet
zo erg, vind je niet moe
der, dat mogen ze tvel.
'"t Is gezonder dan ro
ken", zei ik, maar daar
ivercl niet op gelet. Want
Pieter stapte snel op een
ander onderwerp over.
"Als jullie nu eens beslo
ten om altijd tijdig naar
bed te gaan", begon hij.
"Wat zouden jullie daar
van zeggen.
En zo ploegden ive door
allerlei Goede Voorne-
mens. Maar zonder ver
der over boter te spreken,
omdat weinig boter zover
velend is.
Acteur Henk van Ulsen houdt
't meest van oude Goudse,
Kernhemmer, Schoonauwen
en smeerkaas. U houdt mis
schien meer van andere -
maar stellig vindt u meer
dan één soort lekker. Heeft u
dat nog niet ontdekt? Ga
dan eens grasduinen in die
lange lijst van Nederlandse
kazen 'die haast nog ééns zo
lang is wanneer we alle
i varianten van jong, belegen,
oud en overjarig er bij tel
len!). Zoveel soorten, zoveel
afwisseling - waarom dan
altijd hetzelfde „stukje bele
gen"? Ga op ontdekkings
tocht bij uw kaashandelaar!
BLUEFORT
BOEREN-GOUDSE
GOUDSE
EDAMMER
HERVESE KAAS
KANTER KAAS
KERNHEMSE KAAS
LEIDSE KAAS
MAGERE KAAS
MON CHOU
NAGELKAAS
ROOMKAAS
-
SCHOONAUWEN
SMEERKAAS
KORSTLOZE KAAS
ST. PAULIN
WITTE MEIKAAS
Illiiill Ildll vrouw: Geef mij maar
een biefstuk in boter,
geef mij maar een likje boter op m'n brood. Dat
smaakt ééns zo lekker. En bij alles wat we
ons tegenwoordig kunnen veroorloven, mag
ik toch wel échte boter verlangen.