Zoals de naam al zegt: die zijn echt! ROO BOTERLETTERS UIT HOLLAND GROr coinoE Door zuivelkooldes eet man lekkerder Koelhuisboter (vol vitaminen) j is werkelijk zomerboter Voor wie eet met beleid kost de afwas geen tijd „Gr Sinterklaas was vredig gestemd toen Iilj voor de zestien- ZONNESCHIJN IN DE WINTER MARTI E VERDENIUS Raketspel Om en om Gewone Aan de kade VORM EEN CLUBJE! (advertentie) Dank zij vlotte service voor het eerst na 1639 keer: door Alexander Pol a Botcr in tic mond maakt het hart gezond (Oud-Hollands volksrijmpje) For butter and worse (Engelse trouwbelofte bij boterbriefje," •k Op zijn kaasbest (Nederlandse zegswijze) Het eerste glas is een daalder waard „tenminsteals het melk bevat) De teugjes vieren (Oud folkloristisch Melkdrinkfestijn I honderd negen en dertigste keer met z'n stoomboot op weg was naar de Nederlanden, om daar z'n verjaardag te vieren. Oudergewoonte hield hij zich tijdens het varen over de Golf van Biscaje om niet over boord te slaan aan zijn staf vast en l'iet bleef in het ruim om op te letten, dat de speculaas poppen liet niet te kwaad kregen niet de marsepein-varkens. Verder was alles in orde. Er waren genoeg J's bij de chocolade letters cn zelfs een paar X-en voor de rampzalige kinderen, die door hun ouders bedacht waren met de naam Xandriena of Xavier. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiB Het speelgoed was voldoende I niet z'n tijd meegegaan om naast de eeuwige teddyberen, babypoppen, fornuizen en balspelen, bet heerlijk avond je nog heerlijker te doen sla gen met behulp van geheime zendertjes, kernreactoren, bommenwerpertjes en'straal- vliegtuigen. Maar plotseling kreeg l'iet een gevoel, dat cr Zie de maan schijnt door de bómen, makkers staakt uw wild geraas, 't Heerlijk avondje is gekomen. Heerlijk?, zucht de huisvrouw daas. Niet alleen 'f geraas der makkers, of het pakje met gedicht, stempelen haar tot de stakkers tan de vijf december-pliclit. Ook streeft zij ernaar, met al haar [krachten, dat haar hroost cn dat haar heer goed gevoed de Sint verwachten, goed gevoed - met plaats voor méér, Daarin staan Vlij u terzijde, met wat raad vooraf, vlug klaar), om u 's avonds te verblijden, juichend in de kinderschaar). Ongehinderd door de straf klas vav veel afwas daar die af was). Voor de tips die u gaal lezen, hoeft u werk noch rijm te vrezen. Een volle digesoep hoeft natuurlijk niet teveel tijd te vragen, vooral niet als we wer ken met bouillontabletjes en kant en klaar gesneden soep groenten en b.v. resten gare aardappelen. De groenten laten we even in boter liefst nog met wat extra uien (gesnipperd) fruiten, de gare aardappelen gaan er met een bodempje bouil lon bij en moeten goed warm worden waarna we ze fijn stam pen en dit mengsel verdunnen we dan met bouillon tot de ge wenste dikte. We laten de soep nog even doorkoken (de groente mag best wat knapperig blijven!), nemen hem van het vuur en voegen er in dobbel steentjes gesneden belegen kaas, veertig gram per bord soep, aan toe. Een risotto vergt ook weinig tijd en is heel eenvou dig te maken door gesnipperde uien te fruiten in boter, dan de rijst erbij to doen en ook even goudbruin te maken, de bouil lon toe te voegen, op een sud- dertje gaar te maken en tot slot alles te vermengen met geraspte kaas. Hoeveelheden? Per per soon: 100 g uien, 100 grijst, 2 dl bouillon, 75 g kaas. Hebt u een oven, maak dan 's morgens de risotto, doe hem in een vuurvaste schotel, strooi cr flink wat geraspte kaas over, zet er een paar klontjes boter op en maak de risotto 's avonds In een matig hete oven goed warm en goudbruin. TJ zoudt dan trouwens ook een pizza kunnen maken die er nog feestelijker uitziet. Daar voor dient u dan eerst 100' g bloem met iets zout in een kom te doen er met 2 messen 60 g boter door te snijden, er luchtig ongeveer-1/2 dl water door te mengen, net zoveel dat een samenhangende massa wordt verkregen en die op een met bloem bestoven tafel uit te rol len tot een niet te dunne lap. Een goed beboterde en met bloem bestoven boterkoekvorm (u kunt natuurlijk ook 1-per- soonsvormpjes nemen!) wordt met dit zg. „piedeeg" gevoerd en daarna gevuld met 200 g jong belegen, in vrij dikke plak ken gesneden' kaas. Als gar nering komen daarop schijven tomaat die dakpansgewijs als fleurige linten over de taart worden gelegd. Er tussenin enkele ansjovis filets en plakjes olijf, wat olijf olie erop gedruppeld en de pizza isovenklaar en behoeft'savonds slechts 1/2 uur in een matig hete oven te staan. De kaas vloeit uit, wordt iets gekleurd, de tomaten geven de fleurige noot en de olijven zorgen voor het Italiaanse cachet. En is u dit allemaal te heet, dan hebben we nog keuze uit heer lijke hartige of zoete kaas slaatjes. Voor een A m e r i k a a n s"e sla b.v. wordt 250 g belegen kaas in dobbelsteentjes gesne den, vermengd met 500 g drui ven, 75 g gehakte noten en met wat citroensap en mayonaise aangemaakt. Bij o r a n j e s 1 a is het uit gangspunt weer 250 g in stuk jes gesneden belegen kaas. Dit moet vermengd worden met 2 appels, 2 sinaasappelen en 2 struikjes witlof, alle natuurlijk heel fijn gesneden. iets mis was. En dat was het ook. Gelukkig was de Golf van Biscaje net voorbij cn meteen vloog hij het dek op naar Sinterklaas. „De boterletters vergeten!", hijgde hij. „Nu loop ik waarach tig al voor de zestien honderd en negen en dertigste maal mee en dit moet me voor de eerste keer gebeuren!" Sinterklaas werd er niet warm of koud van. ,203 je het raketspel naar de maan vergeten was, had ik je in de zak moeten stoppen," zei hij, „want raketten naar de maan hebben ze niet in Holland. Maar boterletters, daar slaan ze je mee om de oren! Nederland is het land van melk, boter en kaas. Stuur een telegram, dat ze met twee en tachtig duizend vierhonderd en zeventien boter letters aan de kade moeten staan. Antwoord betaald, want met zulke dingen moet je niet op een paar dubbeltjes zien." Het antwoord betaald kwam, maar Sinterklaas noch Piet begreep er iets van: ER ZIJN BOTERLETTERS STOP EN BOTERLETTERS STOP WEL KE WENST STOP. lil IT IS voor velen tic naamons - op dat moment nog - koelhuisboter, waardoor men tic knip op de beurs houdt", vertelde ons dezer dagen een zuivcldeskundige bij uitstek. ,,'t Is een beet j e een stiefkind, maar met wat liefde en zorg kun je cr veel plezier aan be leven"» vervolgde hij in voor Maar toen kwam er zo'n vrese lijk groot telegram terug, dat de woorden bijna van het papier af vielen: ZIJN TWEE SOOR TEN BOTERLETTERS STOP ECHTE EN ON-ECHTE STOP AAN BUITENKANT NIET TE ZIEN STOP PROEVEN ZO VEEL TE MEER STOP MOE TEN WETEN WELKE SOORT U WENST STOP. „Boterletters, gewone boter letters", zei Sinterklaas. „Wat is dat nou voor een waanzin! Sein terug, dab ze op de kade moeten staan," „Weer met .betaald ant woord?", vroeg Piet. „Tut tut", remde Sinterklaas, „heb kan. wel op, Piet. Je hoeft het niet over de balk te gooien. „Als we eens om en om deden", bedacht Piet. „Nee", zei Sinterklaas. „Wan neer ik boterletters geef, Piet, dan geef ik boterletters. In mijn melkchocola-letters zit melk, mijn roomborstplaat wordt met room gemaakt en mijn boter letters zijn BOTERletters." „Stop", zei Piet, „dan zal ik voor de allerlaatste keer een allerlaatst telegram versturen: BOTERLETTERS ZOALS DE NAAM HET ZEGT STOP." raadselachtige beeldspraak Onderwijl schoof hij ons met een uitnodigend gebaar twee botermonsters toe. Met hel air van de vakman staken wij de kluitjes in de mond en proefden deze met de tong. Het „tja", dat wij na redelijk lang proeven aarzelend wis ten uit te hrengen, was voor hem - èn voor ons - een bewijs, dat zijn theorieën waarheid bevatten. Exportkwaliteit Jaarlijks wordt in Nederland ongeveer 80 tot 90.000 ton room boter geproduceerd. Een be langrijk gedeelte hiervan komt in de koelhuizen terecht. Bijna 93 van alle boter blijkt de strenge keuring van het Z.K.B. (Zuivel Kwaliteitscon trole-Bureau) te kunnen door staan. Deze boter wordt dan voorzien van een wikkel met blauwe opdruk waarop naast het keurmerk (het Nederlandse wapen) terecht het predikaat „exportkwaliteit" prijkt. Dit is de beste boter die u zich kunt voorstellen. De andere zeven procent - één op de vijftig men sen zou misschien het verschil proeven - krijgt een wikkel met groene opdruk, waarop in de regel „eerste-kwaliteit" ver meld staat. Beide kleuren kun nen zowel bij verse boter als bij koelhuisboter voorkomen. ,Stamboek"-nummer En ja hoor, ze stonden aan de kade. Alle twee en tachtig dui zend vierhonderd en zeventien boterletters. Ze geurden zo naar echte boter, dat de burgemees- ter met de ambtsketen om zijn poor een. codenummer, dat op hals en de welkomstrede op i ieder pakje en op iedere kist, op papier, hegon met „Eerwaarde ieder vat of tonnetje gedrukt Boterletter, wees welkom in staat, is het b.v.ingeval van een ons midden", omdat hij dacht, I klacht mogelijk de „levens dat hij de eerste zin wel uit z'n geschiedenis tot en met de hoofd kende. Maar niemand heeft het ge merkt, want (van z'n papier) las hij verder de mooie woor den, zoals „traditie" en „grote verheugenis" en „ge not voor jong en oud" en dat sloeg zo in, dat iedereen eruit kon halen wat hij wenste, omdat het net zo goed op de boterletters als op Sinter klaas sloeg. En daarom was dit zestien honderd en negen en dertigste Sinterklaasfeest het mooiste feest van af die jaren en dat wil toch wat zeggen in deze tijd. oorsprong van iedere gram boter te achterhalen, onverschillig of men nu in Chili, Canada, Porto Rico, Amsterdam of waar ook ter wereld is. U begrijpt dat dit voor de im- en exporteurs van onze boter een enorme waarborg is. Maar niet alleen voor hen, doch ook voor u, Nederlandse consument. Vitaminen Gebleken Is dat men on danks een bepaald prijsver schil tussen verse roomboter en koelhuisbotei' de Keus laat vallen op de eerste. Smaak, versheid, geur, alsmede kwa liteit spelen hierbij oen rol. Koelhuisboter wordt overhel algemeen gebruikt voor di verse (huishoudelijke) berei dingsdoeleinden. Ten aanzien van koelhuis boter zijn echter enkele voor delen - afgezien van liet prijs verschil - te noemen, die over het algemeen weinig of zelfs geheel niet bekend zijn. Heeft u bij de aankoop van een pakje „koelhuis" er wel eens bij stilgestaan, dat u „zomer"- boter koopt, d.w.z. boter die in de zomermaanden werd gepro duceerd. Dit houdt o.m.'in dat het vitaminegehalte - vitami ne A, B en C - hoger ligt dan van de verse (winter-) roomboter. Ook is zij beter smeerbaar. Een nadeel is echter, dat ze minder lang houdbaar is bij huishoude lijk gebruik, waardoor sneller smaakveranderingen optreden dan bij verse roomboter. Indien u echter die hoeveel heid betrekt, die u vrij spoedig kunt verbruiken - b.v. binnen drie a vier dagen - dan houdt zij haar goede smaak. Fnuikend is wel het botervlootje, dat ver schillende malen per dag en dagen achtereen van de koele keuken op de tafel in de vrij warme kamer komt. Niet be vorderlijk is ook nieuwe boter aan de nog in het vlootje res-, terende boter toe te voegen. Wanneer u koelhuisboter dat kleine beetje meer behandeling geeft dat haar toekomt, zult u bemerken hoeveel meer plezier en smaak u ervan kunt heieven. Probeert u het maar eens; het is- de moeite best waard. Samenvatting Samenvattend kan men zeggen, dat koelhuisboter vrij snel oxy- deert, d.w.z. na blootstelling aan de lucht - dus niet op een koele plaats bewaard - vrij gauw in kwaliteit achteruit gaat, waar door smaakverandering optreedt. Dit kan reeds merkbaar zijn na de derde of. vierde dag. Stem uw aankoop van koelhuisboter daar om af op een consumptie binnen drie dagen. De voordelen van een dergelijk beleid? Tevreden ge zichten, een goede smaak, vanuit voedingsoogpunt de hoogste waar de behoud van het vitamine gehalte) en een besparing van tien tot vijftien cent per pakje. Eet smakelijk en gezond. De sla wordt met een sausje van yoghurt, honing en citroensap afgemaakt. Behalve deze min of meer zoete combinaties met kaas kunnen we natuurlijk ook meer hartifee kiezen. We doen dan door 250 g belegen kaas 1 grote appel, 2 augurken, 150 g ham of vlees- resten en wat bieslook, snijden of hakken alles goed fijn en vermengen het met mayonaise, wat paprika en mosterd. Deze sla is erg voedzaam. Kleine porties b.v. in schelpen, op wat sla opgediend, zullen al voldoen de zijn om de maaltijd te ver vangen! Foto boven Foto beneden Moet u dat nu juist op 5 december nog allemaal afwassen? Maak wat eenvoudigs, dan hebt u niet veel meer dan dit! Pagina van liet Nederlands Zuivelburrau Rijswijk (Z.ÏI.) „Ga jij maar naar die Kookles, dan eten we vanavond weer jets bijzonders. De uitleg is deze: ,,l>ie Kookles" is een van de cnrsusmiddagen of -ochten den, «iie in de Zuivelkcuken tan Het Nederlands Zuivel- bureau (bij het Bouwcen trum te Botterdam) worden gegeven door mevrouw D. de Bie, de kooklerares, die hier de leiding heeft. „Jij" is een van de vele dames (twaalfduizend het vorig jaar), die deze cursussen met geestdrift volgen. (Er is zelfs een groep die al vier cursussen van vier lessen heeft gevolgd.) En deze uitroep werd ge slaakt door de echtgenoot van deze dame. Er zullen nog wel veel meer van deze uitroepen zijn gedaan Wie interesse heeft in het veredelen van zijn (pardon haar) kookkunst, kan zieh wenden tot haar melk- slijter, tot Het Nederlands Zuivelbureau of tot de Zui- velkeuken rechtstreeks (te lefoon 11.61.81 Rotterdam). Eiefst met een clubje van dertig a veertig, maar als dat niet gaat, kan mevrouw ÏJe Bie ook een groepje samenstellen. IJ bereikt er in ieder geval mee, dat u liet eens ruimer, eens van een andere kant ziet. I' vergroot uw huis houdelijke handigheid, uw culinaire kunde. Is dat niet een gang naar Rotterdam waard? En daarmee hebben wc na tuurlijk niet gezegd, dat deze huisvrouw en dat u voordien nog nooit lekker hebt gekookt. Maar een mens is nu eenmaal nooit te oud U weet wat wij be doelen. Vraag liet tiendui- zcndcnovertuigdchuisvrou- j wen maar. (Advertentie VRAAGT UW HOR Er zijn de laatste w dingen gebeurd, die ten vastleggen. Nie het nageslacht, maar eigen plezier, omdat langzamerhand gelijj krijgen. Half novem Koninklijk Nederlanc comité in lanc KNLC geheten zi dering gehouden. De de middag was ir. directeur-generaal v bouw; voor onze lez bekende, want ruim geleden was hij nog cretaris van de NCf Hij sprak daar over de de landbouw, waarover d< gedachten weer in bewe dens zijn voordracht verw bouw. dat deze te veel voor landbouwpolitiek en onderzoek en voorlichtini woorden', teveel aandach op korte termijn en te zaken op lang zicht. Da toehoorders natuurlijk al kelijke gezichten voor te erger maakte hij het toe discussies een bom liet o midden van de vergadere poneerde daar nl. de st gens zeer voorzichtig gef geloof niet dat het stral hebben om in Nederland j Dat was natuurlijk een s zere been, vooral tegen van de Groningers. Voor is deze stelling van ir. nieuws. Er is al verschil (Van onze landbouw de traditionele Sinterklaasdrank m

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1961 | | pagina 12