VROUWENSPIEGEL aouiiaMawuoav Een Jaarbeurs in Amerika De Engelse kaassoorten Ijs-leverantie onder druk Uitbreiding Duitse Mode-nieuws uit Berlijn cosmetische industrie Recept en Gouddraad en brocaat „Zuiver wol..." Lichtpunt van het najaar Huismiddel voor gave gezichtshuid LS V. 12 VIJFDE BLAD DAGBLAD DE STEM ZATERDAG 14 SEPTEMBER, 19S 7 iHEN Godsdienstig leven Inmaak-koningin Eet-tentjes Roomcitroenpudding Koolrolletjes met gehakt Mooi zijn kost geld Beperkte aanvoer grote vraag tum \jtuin-tips picuur Tel. 445 INZOLEN PEL nagels looms en Nu we hier midden in de jaarbeurs-periode zitten, Is het niet onaardig een en ander te vertellen over een Amerikaanse jaarbeurs in de stad Minnesota,. Ze is niet te vergelijken met een jaarbeurs zoals wij die in Utrecht kennen. Bij vorige reizen in de States viel mij op de rol die de godsdienst hier speelt in het openbare leven. Gedurende een reis in Michigan van Ludington aan het Michigan-meer in het westen naar Bay City in het oosten van de staat bezochten we twee restaurants. In beide gelegenheden stond op de tafel naast het menu voor de spijzen ook een geestelijk menu, een aansporing ook de Gever van alle goeds niet te vergeten, in het ene geval was deze onder tekend door de „Bond van Oud-Strijders", in het andere geval door de Kamer van Koophandel van het district. Aan de achterzijde van dit geestelijk menu stonden een katholiek, een luters en een joods tafelgebed. Deze houding ten opzichte van de godsdienst kwam ook op deze jaarbeurs tot uitdrukking, een jaarbeurs zo uitgestrekt dat die van Utrecht met inbegrip van het Kroese-terrein er in verdrinkt, maar ook in geen enkel ander opzicht er mee te vergelijken. Om een idee te geven; er rijden bussen op het terrein rond, terwijl de meeste bezoekers er van hun auto gebruik maken. Op deze jaarbeurs worden de restaurants gedreven door verschillende kerkgenootschappen, Katholiek, Luters, Episcopaats en andere geloofsgroepen. Ze krijgen de standruim te voor niets en de baten komen ten goede aan Kerk of ander goed doel. Men moet die restaurants zien voorzien van complete keuken- en bakkerij-machi nes, freesers, ijskasten, enz. Er wordt een levendige propaganda gevoerd door de geloofsgenootschappen. Zo kan het gebeuren, terwijl men over de terreinen rijdt, dat ge een rij bordjes ziet, elk een honderd meter van elkaar verwijderd, op elk tuaarvan een regel van het Wees Gegroet, het hele Wees Gegroet uit. Dit is een campagne van de Knights of Colum bus, een landelijke katholieke vereniging, waar elke katholiek geacht wordt er lid van te moeten zijn. Deze vereniging doet heel veel om de katholieke godsdienst te propageren. In de tijd dat het geïl lustreerde blad „Colliers" nog bestond, een van de voornaamste tijdschriften van Amerika, maar dat sinds een half jaar is opgeheven, plaatsten zij in elk nummer een advertentie van een hele pagina. Naast deze couranten- en tijdschriften-reclame geven zij voor de radio ook een cursus in katholiek zijn. De Protestanten zijn druk in de weer met bijbelteksten. Het is frapperend hoe het geloof hier in het leven een rol speelt. In de bus wordt u door een vrien delijke dame een boekje in de hand geduwd. Dat blijkt dan een uitgave te zijn van het Leger der Heils, en bevat allerlei goede raad om een goed Christen te zijn. In de winkels ziet men naast een vak met rozenkransen een stapeltje luterse bybels liggen, enz. Het doet een beetje vreemd aan voor ons Hollanders, maar men krijgt wel de indruk dat men in een land leeft, waar men zich niet schaamt voor zijn godsdienst uit te komen. Deze jaarbeurs is in alle opzichten verschillend van de Europese. Ze lijkt meer gegroeid uit de ro deo's, die de cowboys vroeger hielden en waar ver- makelykheden en kermis hoogtij vierden. Spelen de Kerken een voorname rol, ook de dames komen aan hun trek in complete tentoonstellingen van handwerk, inmaak, gebak. Het best beoordeelde wordt dan geeerd door de schepster uit te roepen als Queen-inmaak, gebak of wat ook. Dan zijn er ook de kinderen die er hun schoolwerk en huisvlijt ex poseren. Huisvaders stellen er hun eigen kweek- groenten of fruit ten toon, of hun grootste ingevro ren vis, die ze in het seizoen gevangen hebben, of een self-buïlt boat van de fabrikant die hun de be nodigdheden heeft geleverd. Verder zijn er de India nen met hun dansen, vrouwen, huisvlijt en volledig kampement, ontelbare koeien, stieren, ganzen, var kens kippen, schapen enz. enz. van boeren van over de hele Staat. Ook paarden, luxe zowel als werk- paaden en ponny's echte cowboij's met lasso's, waarbij dan een echte coivboy-held van Hollywood ter opluistering tegenwoordig is. Er worden wedstrij den uitgeschreven in melk drinken, voor 10 cents kan men er zijn best doen, de kampioen van die dag bracht het tot 21/4 gallon 10 liter). Natuur lijk waren er landbouwmachines evenals machines van industriën van allerlei aard. Over het algemeen waren de stands heel slecht verzorgd, daarin kunnen ze aan Holland een voor beeld nemen. Dan een enorme hoeveelheid eet-ten tjes. Een specialiteit zijn de pronto-pups, een knak worstje gedompeld in eierdeeg, dit geheel gebakken als een oliebol waarna het op een stokje gestoken wordt. Verder de foot-long hot-dog, een dertig cm lange worst 2 cm dik tussen een broodje, met de onvermijdelijke Amerikaanse dressing in de vorm van katch-up, dit geserveerd met bier van 12%. Vandaar zijn we een ander gedeelte van de fair op gegaan, het handelsgedeelte, auto-stands, modema gazijnen enz. enz. en dan de onvermijdelijke Midway ikermisvan enorme omvang, waar men voor 50 ct. de auto van Hitier kan zien, maar ook natuurspelin- gen als mensen met dubbele gezichten, slangen mensen en meer van die griezeligheden. Ook was er een complete wild-west-showauto-races en wat ge maar uit kunt denken. Om kort te gaan Amerikaan se uitgelatenheid, stof en money-making en het ge heel bezwangerd met de lucht van pop-corn en be zwete mensen. Eens gezien voor altijd gezien! H. G. Al kijkjes nemend bij de grote mo dehuizen en slenterend langs de eta lages van de toonaangevende „bou tiques", valt het op, dat ingeweven goud- en zilverdraad, brocaat en zelfs in borduursel verwerkte metalen mo tieven meer en meer opgang maken. Dior vond in het Nabije of Verre Oosten prachtige motieven voor zijn creaties; b.v. turkooisgroen op een fond van goud. Een van zijn meest opvallende cocktailjurken vertoonde een rood motief, gehoogd met goud, ten overvloede nog met gouddraad geborduurd. Patou, op zijn beurt, verwerkte een schitterende perzische lamé in goud en groen. Hij ontwierp daarvan een robe princesse met mantel. De ze laatste is tegengevoerd met groen satijn. Een cocktailjurk van zijn hand was vervaardigd uit lamé met een weerschijn van oud goud. Dit toilet heet heel romantisch: „Istanboul". Lanvin Castille kwam met twee modellen, die niet minder fraai van naam en ontwerp waren; Bagdad en Babyion. Ook hij gebruikte met goud doorweven materiaal, in twee kleuren turkoois en goudgeel. Bij Bianchini-Ferrier is zelfs met gouddraad doorweven zijde ondergoed te vinden! - Het is bijna komisch te bedenken, dat met alle onrust in de wereld om ons heen, de heren ont werpers van deze woelige gebieden allereerst het kunstzinnige facet schijnen op te merken. Als zij zo doorgaan, lopen we eerstdaags in gouddoorweven harembroekjes rond! Hoe het ook zij, voorlopig is onze garderobe er zichtbaar „rijker" door geworden. H 1 slagroom, 1 eiwit, sap en schil van 2 citroenen, 1 dl water, 80 g basterdsuiker, 5 blaadjes gelatine. De citroenschil in het water af la ten trekken en de geweekte gelatine er daarna in oplossen. Het citroen sap en de suiker er nu aan toevoe gen. Het eiwit en de room afzonder lijk stijfslaan en luchtig dooreenmen gen. Het afgekoelde citroensap er door scheppen en af en toe om blij ven scheppen totdat het vloeibare ge- u e, niet meer uitzakt. Een vla- •«vi met de massa vullen en 't geneei garneren met lange vingers en rode vruchtjes. raspt °°i?0nene"^ 8 gehakt' raspt ui, peper, noot, 50 g room- paneérmeel66 °Ud wittebr°°d, melk «n^V^n." Het gehakt vermen- brood en w0 k1, -i161 geweekte wit- den en krui?en> g°ed doorkne- elk .en ™iiLPOrtle? verdelen. Van «lil rolletje maken, deze in na- "eirIbru nWÜki.en 6n> de koekep^n de ius Pe rolletjes uit met wit- n ?n e ^us afmaken 8 portie*1, a koolbladeren ook in rolletie loeien en deze om het in een vinll wtkkelen. De rolletjes jus overcbul schotel leBBen, met strooien ,n' met paneermeel be- kMstje given" da oven *ruin In Parijs is een demonstratie ge geven met een nieuwe vinding, welke als we ons niet vergissen, al spoedig in de plaats zal komen van alle eenvoudige en meer inge wikkelde instrumentjes waarmee tot op heden ons ijsje werd gevuld en voor de consumptie werd klaar gemaakt. Voortbouwend op het principe van de slagroom-moussa- tor, waaruit onder druk deze lek kernij tevoorschijn komt heeft een ingenieus Fransman nu een appa raat ontworpen, waaruit ijs op de zelfde wijze, maar onder grotere druk wordt afgeleverd. De foto laat zien hoe in de toe komst de wafels en horens op snel le wijze kunnen worden gevuld. Twee firma's in Bradford zijn op grond van de Britse warenwet ver oordeeld tot 'n boete van 1200 (on geveer f 120.000) op grond van mis leidende kwaliteitsaanduidingen. De heren werden bovendien veroordeeld tot de kosten van het geding tot een bedrag van £235 (ongeveer f 2350,-). Vastgesteld was, dat deze firma's „zuiver wollen" dekens hadden aan geboden, die in feite slechts 66% wol bevatten. Ook de aangegeven ma ten en gewichten klopten niet. Ver der hadden deze firma's nog „ka meelharen" jassen aangeboden, die in werkelijkheid slechts 2% kameel haar bevatten. Met alle weemoed, waarmee het naderend najaar ons moge bevan gen komt in ieder geval één licht puntje: we keren met genoegen in de keuken terug. In dit weer koeler wordend vertrek kunnen we ons rustig bezinnen op zondagse hapjes, zoals een saute de lapin, wüd konijn in rijstrand. We maken de rijstrand a la Créole, dat wil zeggen dat de rijst goed ge wassen, in ruim water een tien mi nuten nogal hard mag koken. Uit la ten lekken en opwarmen met een klontje boter, waarbij ze meteen mooi droog wordt. - Het konijn gaat in kleine stukken, minus de lever, in de pan om goudbruin te worden in een mengsel van boter, blokjes rook- spek en wat gesnipperde sjalotjes. Zijn de stukjes mooi van kleur, dan worden ze even door de bloem ge haald en gaan ze terug in de pan in gezelschap van een bouquet garni (met een touwtje tezamengebonden kruiden, als tijm, peterselie selderie, enz.) een scheutje witte wijn en een scheutje water, alsmede een gepelde tomaat en zo mogelijk, een handje gesneden champignons. Deksel op de pan en de zaak een kleine drie kwar tier laten sudderen. Vijf minuten voor het opdienen gaat het levertje er ook nog bij. - Practisch is, de rijstrand in zijn vorm op een scho tel te zetten, deze als deksel van de braadpan te gebruiken en dus alle ingrediënten warm te houden. De produktie van de west-Duitse industrie van schoonheids middelen had in het eerste kwartaal van 1957 een waarde van rond 104 miljoen mark. Dat was t.o.v. dezelfde periode van 1956 een toename van 15 procent. Kwantitatief groeide de produktie met ruim 20 procent. De prijzen bleven in het algemeen stabiel. Bij alcoholhoudende middelen steeg de produktiewaarde met ruim 22 pro cent tot 15.3 miljoen mark De hoe veelheid steeg met goed 20 procent tot 490 ton. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is het bijzonder \erheugend, dat de produktie van tandpasta, mondwater, e.d. in het eerste kwartaal van 1957 zowel wat de waarde als de hoeveelheid met ongeveer 18 procent tot 17.5 miljoen D.M. is gestegen. De versterkte voor lichting op dit gebied begint vruchten af te werpen. De produktiewaarde van huidver zorgingsmiddelen bedroeg rond 25.5 miljoen D.M. Een verbazingwekkende opwaartse ontwikkeling kenmerkt voorts de pro duktie van schoonheidsmiddelen, waartoe behalve lippenstiften en na gellak alle overige artikelen behoren, die tot de zogenaamde „decoratieve Couperose, de vijandin van een ga ve gezichtshuid, kan in verschijnings vorm varieren: van de vrij goed te camoufleren gebarsten adertjes tot een hinderlijke vlekkerigheid. Zij kan natuurlijk haar oorzaak vinden in een ongeregelde spijsver tering, in welke geval een goed vol gehouden dieet en een afzien van al coholhoudende dranken, goede reme dies blijken te zijn. Veel frisse wan delingen en geregelde gymnastiek behoren daar evenzeer bij. Men kan de strijd er tegen evenwel ook van buitenaf aanbinden, en wel met behulp van een reeks beproefde en vrijwel kosteloze middeltjes. Behalve dat men een goede circu latie van het bloed bevordert door afwassingen met een gezichtsborstel tje, heeft een behandeling met een aftreksel van lindebloesem een kal merende werking. Dezez lotion maakt men van 15 gram lindebloesem, die vijf minuten zacht heeft gekookt in één liter water. 's-Ochtends en 's- avonds de huid hiermee wassen. Wie er tijd voor kan nemen gunt zichzelf een twintig minuten rust met compressen van kropsla, die twee uur heeft gekookt. Zowel het kookwater (dat niet té ruim genomen moet wor den) als de bladen, hebben een helen de werking. Napoederen met doodge wone ouderwetse poederstijfsel, of met aardappelmeel. Stoor U niet aan het plezier van Uw huisgenoten, of wacht, tot ze weg zijn en zet een briefje op de deur, dat van zo tot zo laat niet wordt open gedaan. Een eigen uurtje 's- middags is in ieder geval iets wat een huisvouw ten goede komt! Nu het koudere seizoen weer in zicht komt: hoedt U voor snelle over gangen van warm naar koud. Be scherm de huid tegen felle wind, zeker in de winter, en (in gunstiger omstandigheden) tegen brandende zonnestralen. Deze laatste maatregelen kunnen het best getroffen worden met behulp van een beschermende creme. cosmetica" worden gerekend. De waarde van deze produktie steeg in het eerste kwartaal van dit jaar tot 8.1 miljoen mark. Een nieuwe top, die bijna een derde boven het resultaat van hetzelfde kwartaal van 1956 ligt. De produktie van gezichtspoeder steeg met liefst 30 procent tot 2.1 miljoen mark. De produktie van haarwater had een waarde van 13.5 miljoen mark. het geen bijna gelijk is aan 1956. Maar de produktie van haarverzorgings- middelen (fixatief, brillantine e.d.) bereikte een waarde van 25 miljoen mark. Dat is vijf miljoen mark meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Op een grote modeshow in West- Berlijn werden o.m. deze drie crea ties getoond, welke deel uitmaken van de collectie 1957-1958 ontwor pen door de Westberlijnse mode koning Heinz Oesterg'aard. De lijn, welke in deze japonnen valt te her kennen, de „vaas-lijn", komt voor al tot uitdrukking in Oestergaards japonnen, welke bedoeld zijn om in de plaats van cocktailjurken te worden gedragen. V.l.n.r. zien we hier „Medici" een olijfkleurige ja pon van Franse kant; „Oestergaard no. 10" van witte rFanse kant en „Trocadero", een avondjurk van zwart Duchesse-satijn. De Engelse kaassoorten zijn bijna even oud als Engelands ge schiedenis. Reeds gedurende honderden jaren houdt elk district, dat zich toelegt op de kaasbereiding, zich zorgvuldig aan zijn eigen manier van bereiding en het recept wordt meestal mon deling doorgegeven van boerin op dochter. Het is zelfs zo sterk met deze traditie, dat heden ten dage dezelfde soort kaas gemaakt kan worden, als die, welke in de middeleeuwen al gegeten werd, terwijl vele van de bouwwerken uit die dagen, reeds tot stof zijn vergaan. De oorlog was er de oorzaak van dat de produktie van de kaas, waar van sommige soorten wereldberoemd zijn, bijna werd stopgezet. Met de hand gemaakte kaas is, evenals con- fectiekleding, minder gestandari- riseerd en duurder, dan de machi naal bereide soorten, gewoonlijk (doch niet door de bereiders) „Mou se trap" genoemd. Vele van de be roemde kaassoorten uit de verschil lende districten, zoals Stilton en Gloucester, worden in het geheel niet meer geproduceerd. Langzamerhand begon men echter weer te produceren en thans worden bijna alle beroemde soorten bereid, sommige op de ouderwetse manier, zoals op de boerderij, maar de mees te in hierin gespecialiseerde fabrie ken, die toch ook de oude recepten toepassen, doch met moderne mid delen. Stilton, Cheshire, Wensleydale, Cheddar. Lancashire, Double- en Single Gloucester en Lincolnshire New Cheese worden alle op deze ma nier bereid. De aanvoer is nog steeds be perkt; de vraag is groot, dus is 't een kunst deze kaas op de kop te tikken. Doch elk eerste klas hotel, restaurant of warenhuis in Londen voert een of meer soor ten. Vele exclusieve clubs in Lon den zijn bijna even bekend door hun kaassoorten, als door hun wij nen. In de meer bescheiden plaat sen, b.v. kruidenierswinkels, en dan speciaal in de kaasdistricten, kan men vaak een ter plaatse be reid stuk kaas bemachtigen. De kaas.abdij De historische achtergrond van de kaas is nog niet helemaal vastge steld; het is echter een interessant studie-object. Wensleydale, die wordt bereid in het dal met dezelfde naam, in de noordhoek van Yorkshire, moet wel een van de oudste en zeer ze ker een van de belangrijkste zijn. Na de overwinning van de Norman- diërs schonken of vermaakten de Nor- mandische baronnen veel land aan mannikenorden en op deze manier werd er een Cisterciënser Abdij ge sticht te Jervaulx, Wensleydale. De monniken onderwezen de bevolking in landbouw, hoe hun schapen te beschermen met behulp van ruw kalk. Vaste planten bomen en heesters staan nog volop in hun blad en duiden hiermede dus aan, dat de tijd van verplanten nog lang niet is aangebroken, maar voor coniferen is de periode half augustus tot de hergroei bemoeilijken! U -.„1 - 4.-i sproeien we over de plan ten heen en vullen niet, zoals zo vaak gedaan wordt, alleen de kuiltjes bij het stammetje met wa ter. Sterke winden kunnen half oktober een heel ge schikte tijd om ze te ver planten. Voor de inter zijn ze dan voldoende vastgeworteld. Het spreekt vanzelf, dat de grond niet droog mag zijn en dat de weersge steldheid liefst vochtig moet zijn. Onze coniferen worden met kluit verplant. Op de kwekerij bindt de kweker om de luit een stukje gaaslinnen, dat de kluit tijdens het transport voor uiteenvallen moet behoe den. Dit gaat, omdat het spoedig verrot, met de kluit de grond in. Het plantgat moet ruim zijn en het verdient vooral op lichtere gronden aanbeve ling, wat goede grond te verwerken onder in het plantgat. De kluit mag niet diep weggezet worden. Integen. deel, de bovenkant van de kluit moet juist onder de grondoppervlakte komen. Bij het aantrappen mag nooit op de kluit getrapt worden, omdat u dan de kluit en dus de wortels en haarwortels kapot trapt. Komt er na het plan ten een droge zonnige pe riode voor, dan kunt u de pas verplante coniferen te gen de sterke verdamping beschutten door bremtak- ken, dennetakken of an der grof materiaal tussen de planten in de grond te steken. Regelmatig sproeien ver dient dan eveneens aan beveling. Pas echter wat op met leidingwater; dit is nl. altijd koud en dit koude leidingwater is niet bevordelijk voor de wortelvorming. Daarom grotere exemplaren, wor den daarom met een stok vastgezet. Zet verder geen conife ren op een plaats waar ze met het loof regelmatig te gen een muur, schuur of hekje schuren. Ze zullen op de aanrakingsplaats al tijd bruin worden. Ook honden zijn vijanden van de coniferen - ze die nen dus liefst bulten hun bereik geplant te worden, omdat de scherpe uri ne verbrandingsversohijn- selen oproept. Vele soorten zijn zeer gevoelig voor de zilte zee wind en zullen aan de windkant een bruine ver kleuring geven. De uitzonderingen hier op zijni a. Pinus Nigra austriaca. de Oostenrijkse den of pijnboom. De groeiwijze is pyramidaal. Deze Coni feer kan tot 20 meter hoog worden. b. Pinus nigra corslcana, de Corsicaanse den. De ze conifeer bereikt ln de loop der jaren eveneens een aanzienlijke hoogte. e. Pinus pinaster, de zee den, eveneens een forse klant. d. Pinus mugo, de Berg- pijn, struikvormig groeien, de bereikt deze conifeer een hoogte van ca. 5-7 ma. ter. e. Pinus mugo mughu», Deze wordt niet hoger dan 1 meter. f. Junlperus communis, de Jeneverbes (ca. 2 me ter). Uit het bovenstaande kunt u meteen eOeiden dat de plan tafstanden door de groeiwijze van de plan ten bepaald worden. Daarbij dient echter be dacht, dat de meeste coni feren langzame groeiers zijn en een dichtere plant- wijze om een hoek „vol" te krijgen aanbeveling ver dient. Daarom gaat u de plan ten, die om de overblij vers tot volle wasdom te doen geraken verdwijnen moeten, inknippen, zodra ze de blijvers gaan hinde ren. Uiteindelijk rooit u deze planten geheel. Op oude buitengoederen en ook in menige stadstuin treffen we prachtige ha gen van Taxus baccata aan. De Hollandse naam voor deze conifeer is ve- nijnboom. In diepe scha duw kan hij nog goed ge dijen. Zijn rode bessen vormen een sieraad. De Taxus baccata fastiglata vormt een schitterende zuil, die als zijstaande co nifeer een hoogte van ca. 3 meter bereikt. Ook komt hier een goud- bonte variëteit van voor. Alle Taxus soorten moe ten echter buiten bereik van het vee geplant wor den, omdat de naalden en twijgen graag gegeten worden en een voor het vee fataal vergif bevatten in de vorm van een aethe- rische olie. stenen muren nog steeds een be zienswaardigheid in Yorkshire en in kaasbereiding van de schapemelk, zodat de overvloed aan melk in de zomer, in een andere vorm kon wor den gebruikt in de winter. De abdij is nu een indrukwekkende ruïne, maar de' kaas heeft de kloosters en twee wereldoorlogen overleefd. Er zijn twee soorten Wensleydale kaas (de kaas wordt thans van koe melk gemaakt) de oorspronkelijk machtige blauwe, en een witte soort, die nu ongeveer veertig jaar bestaat. Gedurende en na de laatste oorlog is er slechts een gewijzigd soort wit- te Wensleydale bereid, die eerder rypt en deze is slechts plaatselijk verkrijgbaar. Deze zomer, als ver schillende bepalingen worden opgehe ven, hoopt men de blauwe soort weer te produceren. Verdere soorten Stilton, die misschien de heerlijkste kaas ter wereld is, dateert van 1730. Volgens verschillende instanties werd deze kaas het eerst bereid bij Mal ton Mowbray in Leicestershire. Ze werd later opgekocht en verhandeld door Cooper Thornhill, eigenaar van de „Bell" Inn te Stilton een van de beroemdste „aanleg"-herbergen voor dilligences, aan de „Great North Road". Zo werd deze kaas bekend als Stilton. Grote hoeveelheden wor den er van verhandeld, speciaal met Kerstmis, want ze hoort evenzeer bij een traditionele Engelse kerst, als kalkoen en plumpudding. De Stilton wordt nog steeds geproduceerd door een firma in Malton Mowbray. Double en Single Gloucester kaas is een eigengemaakt produkt geble ven; ze wordt niet in fabrieken ge maakt. Ze is dan ook bijna niet in een winkel te koop. Op een aantal boerderijen worden deze fijne oude kazen nog gemaakt voor eigen ge bruik en mej. S.A. Smith, van de ..Old Court Farm" te Stone bij Falfield in Gloucestershire, bereidt ze in gro te hoeveelheden voor de boeren van Gloucestershire, Wiltshire en Somer set. Beide soorten zijn zacht van smaak, doch de Double heeft een vaste struc tuur, terwijl de Single losser van bouw is. Double Gloucester is gemaakt van eenderde room en tweederde melk; in Single Gloucester wordt een ge deelte taptemelk genomen. Mej. Smith, die ook Chadder Truck* le kaas maakt, is altijd bereid be zoekers de drie soorten kaas, in pro duktie, te laten zien, hetgeen een prachtige gelegenheid is een idee te krijgen van de oude Engelse kaasbe reiding, op de manier, zoals dat op een boerderij geschiedt. Het seizoen is van mei tot oktober, doch ze werkt niet iedere dag. Belangstellenden wordt aangeraden haar eerst té bel len (Falfield 220) en een afspraak te maken voor een bezoek aan de „Old Court Farm". Cheshire Cheshire kaas, kenmerkend abri- kooskleurig, is een van de beste En gelse kaassoorten en wordt zeer aan geprezen door de kenner. Ze wordt gemaakt op de boerderijen van Ches hire Plain en wordt op de markt verhandeld. Cheddar kaas, die altijd wordt ge associeerd met het dorp Cheddar in Somerset en zijn beroemde grot, wordt nu hoofdzakelijk bereid in een ander deel van het graafschap, nl. te Pennard bij Glastonbury. Lincolnshire's New Cheese, soms verkocht als Prize Dairy Cheese, is een witachtige kaas, die een beetje op Stilton lijkt. Lancashire kaas wordt nog steeds geproduceerd op de boerderijen in het Fylde district van Lancashire en in de fabrieken bij Preston en Lan caster. De beste plaatsen om eigengemaak te kaas te bemachtigen, zijn de land bouwtentoonstellingen in de verschil lende delen van het land. Daar, tus sen de funste produkten, welke de Engelse landbouw voortbrengt, kunt u het eerste klas handwerk van de melkmeisjes vinden De technische termen bij de kaas bereiding, zoals „zuursel" bij de melk voegen; het stremmen, snijden en later het „verdelen" van de wron- fel en het ln doeken verpakken van e gereedgekomen kazen, vormen een taal op zichzelf. Een praatje met hen, die de traditionele Engelse re cepten nog toepassen, is een prachti ge gelegenheid Iets te weten te ko men van het geheim, waarmede men gewone melk verandert in zo voel verschillende soorten kaas.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1957 | | pagina 9