VROUWENSPIEGEL
aouiiaMawuoav
Een Jaarbeurs in Amerika
De Engelse kaassoorten
Ijs-leverantie onder druk
Uitbreiding Duitse Mode-nieuws uit Berlijn
cosmetische industrie
Recept
en
Gouddraad
en brocaat
„Zuiver wol..."
Lichtpunt van
het najaar
Huismiddel
voor gave
gezichtshuid
LS V.
12
VIJFDE BLAD
DAGBLAD DE STEM
ZATERDAG 14 SEPTEMBER, 19S 7
iHEN
Godsdienstig leven
Inmaak-koningin
Eet-tentjes
Roomcitroenpudding
Koolrolletjes met
gehakt
Mooi zijn
kost geld
Beperkte aanvoer
grote vraag
tum
\jtuin-tips
picuur
Tel. 445
INZOLEN
PEL
nagels
looms en
Nu we hier midden in de jaarbeurs-periode zitten,
Is het niet onaardig een en ander te vertellen over
een Amerikaanse jaarbeurs in de stad Minnesota,.
Ze is niet te vergelijken met een jaarbeurs zoals wij
die in Utrecht kennen.
Bij vorige reizen in de States viel mij op de rol
die de godsdienst hier speelt in het openbare leven.
Gedurende een reis in Michigan van Ludington
aan het Michigan-meer in het westen naar Bay
City in het oosten van de staat bezochten we twee
restaurants. In beide gelegenheden stond op de tafel
naast het menu voor de spijzen ook een geestelijk
menu, een aansporing ook de Gever van alle goeds
niet te vergeten, in het ene geval was deze onder
tekend door de „Bond van Oud-Strijders", in het
andere geval door de Kamer van Koophandel van
het district. Aan de achterzijde van dit geestelijk
menu stonden een katholiek, een luters en een joods
tafelgebed.
Deze houding ten opzichte van de godsdienst
kwam ook op deze jaarbeurs tot uitdrukking, een
jaarbeurs zo uitgestrekt dat die van Utrecht met
inbegrip van het Kroese-terrein er in verdrinkt,
maar ook in geen enkel ander opzicht er mee te
vergelijken. Om een idee te geven; er rijden bussen
op het terrein rond, terwijl de meeste bezoekers er
van hun auto gebruik maken. Op deze jaarbeurs
worden de restaurants gedreven door verschillende
kerkgenootschappen, Katholiek, Luters, Episcopaats
en andere geloofsgroepen. Ze krijgen de standruim
te voor niets en de baten komen ten goede aan Kerk
of ander goed doel. Men moet die restaurants zien
voorzien van complete keuken- en bakkerij-machi
nes, freesers, ijskasten, enz. Er wordt een levendige
propaganda gevoerd door de geloofsgenootschappen.
Zo kan het gebeuren, terwijl men over de terreinen
rijdt, dat ge een rij bordjes ziet, elk een honderd
meter van elkaar verwijderd, op elk tuaarvan een
regel van het Wees Gegroet, het hele Wees Gegroet
uit. Dit is een campagne van de Knights of Colum
bus, een landelijke katholieke vereniging, waar elke
katholiek geacht wordt er lid van te moeten zijn.
Deze vereniging doet heel veel om de katholieke
godsdienst te propageren. In de tijd dat het geïl
lustreerde blad „Colliers" nog bestond, een van de
voornaamste tijdschriften van Amerika, maar dat
sinds een half jaar is opgeheven, plaatsten zij in elk
nummer een advertentie van een hele pagina. Naast
deze couranten- en tijdschriften-reclame geven zij
voor de radio ook een cursus in katholiek zijn. De
Protestanten zijn druk in de weer met bijbelteksten.
Het is frapperend hoe het geloof hier in het leven
een rol speelt. In de bus wordt u door een vrien
delijke dame een boekje in de hand geduwd. Dat
blijkt dan een uitgave te zijn van het Leger der
Heils, en bevat allerlei goede raad om een goed
Christen te zijn. In de winkels ziet men naast een
vak met rozenkransen een stapeltje luterse bybels
liggen, enz. Het doet een beetje vreemd aan voor ons
Hollanders, maar men krijgt wel de indruk dat men
in een land leeft, waar men zich niet schaamt voor
zijn godsdienst uit te komen.
Deze jaarbeurs is in alle opzichten verschillend
van de Europese. Ze lijkt meer gegroeid uit de ro
deo's, die de cowboys vroeger hielden en waar ver-
makelykheden en kermis hoogtij vierden. Spelen de
Kerken een voorname rol, ook de dames komen
aan hun trek in complete tentoonstellingen van
handwerk, inmaak, gebak. Het best beoordeelde
wordt dan geeerd door de schepster uit te roepen als
Queen-inmaak, gebak of wat ook. Dan zijn er ook
de kinderen die er hun schoolwerk en huisvlijt ex
poseren. Huisvaders stellen er hun eigen kweek-
groenten of fruit ten toon, of hun grootste ingevro
ren vis, die ze in het seizoen gevangen hebben, of
een self-buïlt boat van de fabrikant die hun de be
nodigdheden heeft geleverd. Verder zijn er de India
nen met hun dansen, vrouwen, huisvlijt en volledig
kampement, ontelbare koeien, stieren, ganzen, var
kens kippen, schapen enz. enz. van boeren van over
de hele Staat. Ook paarden, luxe zowel als werk-
paaden en ponny's echte cowboij's met lasso's,
waarbij dan een echte coivboy-held van Hollywood
ter opluistering tegenwoordig is. Er worden wedstrij
den uitgeschreven in melk drinken, voor 10 cents
kan men er zijn best doen, de kampioen van die
dag bracht het tot 21/4 gallon 10 liter). Natuur
lijk waren er landbouwmachines evenals machines
van industriën van allerlei aard.
Over het algemeen waren de stands heel slecht
verzorgd, daarin kunnen ze aan Holland een voor
beeld nemen. Dan een enorme hoeveelheid eet-ten
tjes. Een specialiteit zijn de pronto-pups, een knak
worstje gedompeld in eierdeeg, dit geheel gebakken
als een oliebol waarna het op een stokje gestoken
wordt. Verder de foot-long hot-dog, een dertig cm
lange worst 2 cm dik tussen een broodje, met de
onvermijdelijke Amerikaanse dressing in de vorm
van katch-up, dit geserveerd met bier van 12%.
Vandaar zijn we een ander gedeelte van de fair op
gegaan, het handelsgedeelte, auto-stands, modema
gazijnen enz. enz. en dan de onvermijdelijke Midway
ikermisvan enorme omvang, waar men voor 50 ct.
de auto van Hitier kan zien, maar ook natuurspelin-
gen als mensen met dubbele gezichten, slangen
mensen en meer van die griezeligheden. Ook was er
een complete wild-west-showauto-races en wat ge
maar uit kunt denken. Om kort te gaan Amerikaan
se uitgelatenheid, stof en money-making en het ge
heel bezwangerd met de lucht van pop-corn en be
zwete mensen.
Eens gezien voor altijd gezien!
H. G.
Al kijkjes nemend bij de grote mo
dehuizen en slenterend langs de eta
lages van de toonaangevende „bou
tiques", valt het op, dat ingeweven
goud- en zilverdraad, brocaat en zelfs
in borduursel verwerkte metalen mo
tieven meer en meer opgang maken.
Dior vond in het Nabije of Verre
Oosten prachtige motieven voor zijn
creaties; b.v. turkooisgroen op een
fond van goud. Een van zijn meest
opvallende cocktailjurken vertoonde
een rood motief, gehoogd met goud,
ten overvloede nog met gouddraad
geborduurd.
Patou, op zijn beurt, verwerkte
een schitterende perzische lamé in
goud en groen. Hij ontwierp daarvan
een robe princesse met mantel. De
ze laatste is tegengevoerd met groen
satijn. Een cocktailjurk van zijn hand
was vervaardigd uit lamé met een
weerschijn van oud goud. Dit toilet
heet heel romantisch: „Istanboul".
Lanvin Castille kwam met twee
modellen, die niet minder fraai van
naam en ontwerp waren; Bagdad en
Babyion. Ook hij gebruikte met goud
doorweven materiaal, in twee kleuren
turkoois en goudgeel.
Bij Bianchini-Ferrier is zelfs met
gouddraad doorweven zijde ondergoed
te vinden! - Het is bijna komisch te
bedenken, dat met alle onrust in de
wereld om ons heen, de heren ont
werpers van deze woelige gebieden
allereerst het kunstzinnige facet
schijnen op te merken. Als zij zo
doorgaan, lopen we eerstdaags in
gouddoorweven harembroekjes rond!
Hoe het ook zij, voorlopig is onze
garderobe er zichtbaar „rijker" door
geworden.
H 1 slagroom, 1 eiwit, sap en schil
van 2 citroenen, 1 dl water, 80 g
basterdsuiker, 5 blaadjes gelatine.
De citroenschil in het water af la
ten trekken en de geweekte gelatine
er daarna in oplossen. Het citroen
sap en de suiker er nu aan toevoe
gen. Het eiwit en de room afzonder
lijk stijfslaan en luchtig dooreenmen
gen. Het afgekoelde citroensap er
door scheppen en af en toe om blij
ven scheppen totdat het vloeibare ge-
u e, niet meer uitzakt. Een vla-
•«vi met de massa vullen en 't
geneei garneren met lange vingers
en rode vruchtjes.
raspt °°i?0nene"^ 8 gehakt'
raspt ui, peper, noot, 50 g room-
paneérmeel66 °Ud wittebr°°d, melk
«n^V^n." Het gehakt vermen-
brood en w0 k1, -i161 geweekte wit-
den en krui?en> g°ed doorkne-
elk .en ™iiLPOrtle? verdelen. Van
«lil rolletje maken, deze in na-
"eirIbru nWÜki.en 6n> de koekep^n
de ius Pe rolletjes uit
met wit- n ?n e ^us afmaken
8 portie*1, a koolbladeren ook in
rolletie loeien en deze om het
in een vinll wtkkelen. De rolletjes
jus overcbul schotel leBBen, met
strooien ,n' met paneermeel be-
kMstje given" da oven *ruin
In Parijs is een demonstratie ge
geven met een nieuwe vinding,
welke als we ons niet vergissen,
al spoedig in de plaats zal komen
van alle eenvoudige en meer inge
wikkelde instrumentjes waarmee
tot op heden ons ijsje werd gevuld
en voor de consumptie werd klaar
gemaakt. Voortbouwend op het
principe van de slagroom-moussa-
tor, waaruit onder druk deze lek
kernij tevoorschijn komt heeft een
ingenieus Fransman nu een appa
raat ontworpen, waaruit ijs op de
zelfde wijze, maar onder grotere
druk wordt afgeleverd.
De foto laat zien hoe in de toe
komst de wafels en horens op snel
le wijze kunnen worden gevuld.
Twee firma's in Bradford zijn op
grond van de Britse warenwet ver
oordeeld tot 'n boete van 1200 (on
geveer f 120.000) op grond van mis
leidende kwaliteitsaanduidingen. De
heren werden bovendien veroordeeld
tot de kosten van het geding tot een
bedrag van £235 (ongeveer f 2350,-).
Vastgesteld was, dat deze firma's
„zuiver wollen" dekens hadden aan
geboden, die in feite slechts 66% wol
bevatten. Ook de aangegeven ma
ten en gewichten klopten niet. Ver
der hadden deze firma's nog „ka
meelharen" jassen aangeboden, die
in werkelijkheid slechts 2% kameel
haar bevatten.
Met alle weemoed, waarmee het
naderend najaar ons moge bevan
gen komt in ieder geval één licht
puntje: we keren met genoegen in
de keuken terug. In dit weer koeler
wordend vertrek kunnen we ons
rustig bezinnen op zondagse hapjes,
zoals een saute de lapin, wüd konijn
in rijstrand.
We maken de rijstrand a la Créole,
dat wil zeggen dat de rijst goed ge
wassen, in ruim water een tien mi
nuten nogal hard mag koken. Uit la
ten lekken en opwarmen met een
klontje boter, waarbij ze meteen mooi
droog wordt. - Het konijn gaat in
kleine stukken, minus de lever, in
de pan om goudbruin te worden in
een mengsel van boter, blokjes rook-
spek en wat gesnipperde sjalotjes.
Zijn de stukjes mooi van kleur, dan
worden ze even door de bloem ge
haald en gaan ze terug in de pan in
gezelschap van een bouquet garni
(met een touwtje tezamengebonden
kruiden, als tijm, peterselie selderie,
enz.) een scheutje witte wijn en een
scheutje water, alsmede een gepelde
tomaat en zo mogelijk, een handje
gesneden champignons. Deksel op de
pan en de zaak een kleine drie kwar
tier laten sudderen. Vijf minuten
voor het opdienen gaat het levertje
er ook nog bij. - Practisch is, de
rijstrand in zijn vorm op een scho
tel te zetten, deze als deksel van de
braadpan te gebruiken en dus alle
ingrediënten warm te houden.
De produktie van de west-Duitse industrie van schoonheids
middelen had in het eerste kwartaal van 1957 een waarde van
rond 104 miljoen mark. Dat was t.o.v. dezelfde periode van 1956
een toename van 15 procent. Kwantitatief groeide de produktie
met ruim 20 procent. De prijzen bleven in het algemeen stabiel.
Bij alcoholhoudende middelen steeg
de produktiewaarde met ruim 22 pro
cent tot 15.3 miljoen mark De hoe
veelheid steeg met goed 20 procent
tot 490 ton. Vanuit het oogpunt van
de volksgezondheid is het bijzonder
\erheugend, dat de produktie van
tandpasta, mondwater, e.d. in het
eerste kwartaal van 1957 zowel wat
de waarde als de hoeveelheid met
ongeveer 18 procent tot 17.5 miljoen
D.M. is gestegen. De versterkte voor
lichting op dit gebied begint vruchten
af te werpen.
De produktiewaarde van huidver
zorgingsmiddelen bedroeg rond 25.5
miljoen D.M.
Een verbazingwekkende opwaartse
ontwikkeling kenmerkt voorts de pro
duktie van schoonheidsmiddelen,
waartoe behalve lippenstiften en na
gellak alle overige artikelen behoren,
die tot de zogenaamde „decoratieve
Couperose, de vijandin van een ga
ve gezichtshuid, kan in verschijnings
vorm varieren: van de vrij goed te
camoufleren gebarsten adertjes tot
een hinderlijke vlekkerigheid.
Zij kan natuurlijk haar oorzaak
vinden in een ongeregelde spijsver
tering, in welke geval een goed vol
gehouden dieet en een afzien van al
coholhoudende dranken, goede reme
dies blijken te zijn. Veel frisse wan
delingen en geregelde gymnastiek
behoren daar evenzeer bij.
Men kan de strijd er tegen evenwel
ook van buitenaf aanbinden, en wel
met behulp van een reeks beproefde
en vrijwel kosteloze middeltjes.
Behalve dat men een goede circu
latie van het bloed bevordert door
afwassingen met een gezichtsborstel
tje, heeft een behandeling met een
aftreksel van lindebloesem een kal
merende werking. Dezez lotion maakt
men van 15 gram lindebloesem, die
vijf minuten zacht heeft gekookt in
één liter water. 's-Ochtends en 's-
avonds de huid hiermee wassen.
Wie er tijd voor kan nemen gunt
zichzelf een twintig minuten rust met
compressen van kropsla, die twee uur
heeft gekookt. Zowel het kookwater
(dat niet té ruim genomen moet wor
den) als de bladen, hebben een helen
de werking. Napoederen met doodge
wone ouderwetse poederstijfsel, of
met aardappelmeel.
Stoor U niet aan het plezier van
Uw huisgenoten, of wacht, tot ze weg
zijn en zet een briefje op de deur,
dat van zo tot zo laat niet wordt
open gedaan. Een eigen uurtje 's-
middags is in ieder geval iets wat
een huisvouw ten goede komt!
Nu het koudere seizoen weer in
zicht komt: hoedt U voor snelle over
gangen van warm naar koud. Be
scherm de huid tegen felle wind,
zeker in de winter, en (in gunstiger
omstandigheden) tegen brandende
zonnestralen.
Deze laatste maatregelen kunnen
het best getroffen worden met behulp
van een beschermende creme.
cosmetica" worden gerekend. De
waarde van deze produktie steeg in
het eerste kwartaal van dit jaar tot
8.1 miljoen mark.
Een nieuwe top, die bijna een derde
boven het resultaat van hetzelfde
kwartaal van 1956 ligt. De produktie
van gezichtspoeder steeg met liefst
30 procent tot 2.1 miljoen mark. De
produktie van haarwater had een
waarde van 13.5 miljoen mark. het
geen bijna gelijk is aan 1956. Maar
de produktie van haarverzorgings-
middelen (fixatief, brillantine e.d.)
bereikte een waarde van 25 miljoen
mark. Dat is vijf miljoen mark meer
dan vorig jaar in dezelfde periode.
Op een grote modeshow in West-
Berlijn werden o.m. deze drie crea
ties getoond, welke deel uitmaken
van de collectie 1957-1958 ontwor
pen door de Westberlijnse mode
koning Heinz Oesterg'aard. De lijn,
welke in deze japonnen valt te her
kennen, de „vaas-lijn", komt voor
al tot uitdrukking in Oestergaards
japonnen, welke bedoeld zijn om
in de plaats van cocktailjurken te
worden gedragen. V.l.n.r. zien we
hier „Medici" een olijfkleurige ja
pon van Franse kant; „Oestergaard
no. 10" van witte rFanse kant en
„Trocadero", een avondjurk van
zwart Duchesse-satijn.
De Engelse kaassoorten zijn bijna even oud als Engelands ge
schiedenis. Reeds gedurende honderden jaren houdt elk district,
dat zich toelegt op de kaasbereiding, zich zorgvuldig aan zijn
eigen manier van bereiding en het recept wordt meestal mon
deling doorgegeven van boerin op dochter. Het is zelfs zo sterk
met deze traditie, dat heden ten dage dezelfde soort kaas gemaakt
kan worden, als die, welke in de middeleeuwen al gegeten werd,
terwijl vele van de bouwwerken uit die dagen, reeds tot stof zijn
vergaan.
De oorlog was er de oorzaak van
dat de produktie van de kaas, waar
van sommige soorten wereldberoemd
zijn, bijna werd stopgezet. Met de
hand gemaakte kaas is, evenals con-
fectiekleding, minder gestandari-
riseerd en duurder, dan de machi
naal bereide soorten, gewoonlijk
(doch niet door de bereiders) „Mou
se trap" genoemd. Vele van de be
roemde kaassoorten uit de verschil
lende districten, zoals Stilton en
Gloucester, worden in het geheel niet
meer geproduceerd.
Langzamerhand begon men echter
weer te produceren en thans worden
bijna alle beroemde soorten bereid,
sommige op de ouderwetse manier,
zoals op de boerderij, maar de mees
te in hierin gespecialiseerde fabrie
ken, die toch ook de oude recepten
toepassen, doch met moderne mid
delen. Stilton, Cheshire, Wensleydale,
Cheddar. Lancashire, Double- en
Single Gloucester en Lincolnshire
New Cheese worden alle op deze ma
nier bereid.
De aanvoer is nog steeds be
perkt; de vraag is groot, dus is
't een kunst deze kaas op de kop
te tikken. Doch elk eerste klas
hotel, restaurant of warenhuis in
Londen voert een of meer soor
ten. Vele exclusieve clubs in Lon
den zijn bijna even bekend door
hun kaassoorten, als door hun wij
nen. In de meer bescheiden plaat
sen, b.v. kruidenierswinkels, en
dan speciaal in de kaasdistricten,
kan men vaak een ter plaatse be
reid stuk kaas bemachtigen.
De kaas.abdij
De historische achtergrond van de
kaas is nog niet helemaal vastge
steld; het is echter een interessant
studie-object. Wensleydale, die wordt
bereid in het dal met dezelfde naam,
in de noordhoek van Yorkshire, moet
wel een van de oudste en zeer ze
ker een van de belangrijkste zijn.
Na de overwinning van de Norman-
diërs schonken of vermaakten de Nor-
mandische baronnen veel land aan
mannikenorden en op deze manier
werd er een Cisterciënser Abdij ge
sticht te Jervaulx, Wensleydale. De
monniken onderwezen de bevolking
in landbouw, hoe hun schapen te
beschermen met behulp van ruw kalk.
Vaste planten bomen en
heesters staan nog volop
in hun blad en duiden
hiermede dus aan, dat de
tijd van verplanten nog
lang niet is aangebroken,
maar voor coniferen is de
periode half augustus tot de hergroei bemoeilijken!
U -.„1 - 4.-i
sproeien we over de plan
ten heen en vullen niet,
zoals zo vaak gedaan
wordt, alleen de kuiltjes
bij het stammetje met wa
ter.
Sterke winden kunnen
half oktober een heel ge
schikte tijd om ze te ver
planten. Voor de inter
zijn ze dan voldoende
vastgeworteld.
Het spreekt vanzelf, dat
de grond niet droog mag
zijn en dat de weersge
steldheid liefst vochtig
moet zijn.
Onze coniferen worden
met kluit verplant. Op de
kwekerij bindt de kweker
om de luit een stukje
gaaslinnen, dat de kluit
tijdens het transport voor
uiteenvallen moet behoe
den. Dit gaat, omdat het
spoedig verrot, met de
kluit de grond in. Het
plantgat moet ruim zijn
en het verdient vooral op
lichtere gronden aanbeve
ling, wat goede grond te
verwerken onder in het
plantgat.
De kluit mag niet diep
weggezet worden. Integen.
deel, de bovenkant van de
kluit moet juist onder de
grondoppervlakte komen.
Bij het aantrappen mag
nooit op de kluit getrapt
worden, omdat u dan de
kluit en dus de wortels en
haarwortels kapot trapt.
Komt er na het plan
ten een droge zonnige pe
riode voor, dan kunt u de
pas verplante coniferen te
gen de sterke verdamping
beschutten door bremtak-
ken, dennetakken of an
der grof materiaal tussen
de planten in de grond te
steken.
Regelmatig sproeien ver
dient dan eveneens aan
beveling. Pas echter wat
op met leidingwater; dit
is nl. altijd koud en dit
koude leidingwater is niet
bevordelijk voor de
wortelvorming. Daarom
grotere exemplaren, wor
den daarom met een stok
vastgezet.
Zet verder geen conife
ren op een plaats waar ze
met het loof regelmatig te
gen een muur, schuur of
hekje schuren. Ze zullen
op de aanrakingsplaats al
tijd bruin worden.
Ook honden zijn vijanden
van de coniferen - ze die
nen dus liefst bulten hun
bereik geplant te worden,
omdat de scherpe uri
ne verbrandingsversohijn-
selen oproept.
Vele soorten zijn zeer
gevoelig voor de zilte zee
wind en zullen aan de
windkant een bruine ver
kleuring geven.
De uitzonderingen hier
op zijni
a. Pinus Nigra austriaca.
de Oostenrijkse den of
pijnboom. De groeiwijze
is pyramidaal. Deze Coni
feer kan tot 20 meter hoog
worden.
b. Pinus nigra corslcana,
de Corsicaanse den. De
ze conifeer bereikt ln de
loop der jaren eveneens
een aanzienlijke hoogte.
e. Pinus pinaster, de zee
den, eveneens een forse
klant.
d. Pinus mugo, de Berg-
pijn, struikvormig groeien,
de bereikt deze conifeer
een hoogte van ca. 5-7 ma.
ter.
e. Pinus mugo mughu»,
Deze wordt niet hoger dan
1 meter.
f. Junlperus communis,
de Jeneverbes (ca. 2 me
ter).
Uit het bovenstaande
kunt u meteen eOeiden
dat de plan tafstanden door
de groeiwijze van de plan
ten bepaald worden.
Daarbij dient echter be
dacht, dat de meeste coni
feren langzame groeiers
zijn en een dichtere plant-
wijze om een hoek „vol"
te krijgen aanbeveling ver
dient.
Daarom gaat u de plan
ten, die om de overblij
vers tot volle wasdom te
doen geraken verdwijnen
moeten, inknippen, zodra
ze de blijvers gaan hinde
ren.
Uiteindelijk rooit u deze
planten geheel.
Op oude buitengoederen
en ook in menige stadstuin
treffen we prachtige ha
gen van Taxus baccata
aan. De Hollandse naam
voor deze conifeer is ve-
nijnboom. In diepe scha
duw kan hij nog goed ge
dijen. Zijn rode bessen
vormen een sieraad. De
Taxus baccata fastiglata
vormt een schitterende
zuil, die als zijstaande co
nifeer een hoogte van ca.
3 meter bereikt.
Ook komt hier een goud-
bonte variëteit van voor.
Alle Taxus soorten moe
ten echter buiten bereik
van het vee geplant wor
den, omdat de naalden en
twijgen graag gegeten
worden en een voor het
vee fataal vergif bevatten
in de vorm van een aethe-
rische olie.
stenen muren nog steeds een be
zienswaardigheid in Yorkshire en
in kaasbereiding van de schapemelk,
zodat de overvloed aan melk in de
zomer, in een andere vorm kon wor
den gebruikt in de winter. De abdij
is nu een indrukwekkende ruïne,
maar de' kaas heeft de kloosters en
twee wereldoorlogen overleefd.
Er zijn twee soorten Wensleydale
kaas (de kaas wordt thans van koe
melk gemaakt) de oorspronkelijk
machtige blauwe, en een witte soort,
die nu ongeveer veertig jaar bestaat.
Gedurende en na de laatste oorlog
is er slechts een gewijzigd soort wit-
te Wensleydale bereid, die eerder
rypt en deze is slechts plaatselijk
verkrijgbaar. Deze zomer, als ver
schillende bepalingen worden opgehe
ven, hoopt men de blauwe soort weer
te produceren.
Verdere soorten
Stilton, die misschien de heerlijkste
kaas ter wereld is, dateert van 1730.
Volgens verschillende instanties werd
deze kaas het eerst bereid bij Mal
ton Mowbray in Leicestershire. Ze
werd later opgekocht en verhandeld
door Cooper Thornhill, eigenaar van
de „Bell" Inn te Stilton een van
de beroemdste „aanleg"-herbergen
voor dilligences, aan de „Great North
Road". Zo werd deze kaas bekend
als Stilton. Grote hoeveelheden wor
den er van verhandeld, speciaal met
Kerstmis, want ze hoort evenzeer bij
een traditionele Engelse kerst, als
kalkoen en plumpudding. De Stilton
wordt nog steeds geproduceerd door
een firma in Malton Mowbray.
Double en Single Gloucester kaas
is een eigengemaakt produkt geble
ven; ze wordt niet in fabrieken ge
maakt. Ze is dan ook bijna niet in
een winkel te koop. Op een aantal
boerderijen worden deze fijne oude
kazen nog gemaakt voor eigen ge
bruik en mej. S.A. Smith, van de ..Old
Court Farm" te Stone bij Falfield
in Gloucestershire, bereidt ze in gro
te hoeveelheden voor de boeren van
Gloucestershire, Wiltshire en Somer
set.
Beide soorten zijn zacht van smaak,
doch de Double heeft een vaste struc
tuur, terwijl de Single losser van
bouw is.
Double Gloucester is gemaakt van
eenderde room en tweederde melk;
in Single Gloucester wordt een ge
deelte taptemelk genomen.
Mej. Smith, die ook Chadder Truck*
le kaas maakt, is altijd bereid be
zoekers de drie soorten kaas, in pro
duktie, te laten zien, hetgeen een
prachtige gelegenheid is een idee te
krijgen van de oude Engelse kaasbe
reiding, op de manier, zoals dat op
een boerderij geschiedt. Het seizoen
is van mei tot oktober, doch ze werkt
niet iedere dag. Belangstellenden
wordt aangeraden haar eerst té bel
len (Falfield 220) en een afspraak te
maken voor een bezoek aan de „Old
Court Farm".
Cheshire
Cheshire kaas, kenmerkend abri-
kooskleurig, is een van de beste En
gelse kaassoorten en wordt zeer aan
geprezen door de kenner. Ze wordt
gemaakt op de boerderijen van Ches
hire Plain en wordt op de markt
verhandeld.
Cheddar kaas, die altijd wordt ge
associeerd met het dorp Cheddar
in Somerset en zijn beroemde grot,
wordt nu hoofdzakelijk bereid in een
ander deel van het graafschap, nl.
te Pennard bij Glastonbury.
Lincolnshire's New Cheese, soms
verkocht als Prize Dairy Cheese, is
een witachtige kaas, die een beetje
op Stilton lijkt.
Lancashire kaas wordt nog steeds
geproduceerd op de boerderijen in
het Fylde district van Lancashire en
in de fabrieken bij Preston en Lan
caster.
De beste plaatsen om eigengemaak
te kaas te bemachtigen, zijn de land
bouwtentoonstellingen in de verschil
lende delen van het land. Daar, tus
sen de funste produkten, welke de
Engelse landbouw voortbrengt, kunt
u het eerste klas handwerk van de
melkmeisjes vinden
De technische termen bij de kaas
bereiding, zoals „zuursel" bij de
melk voegen; het stremmen, snijden
en later het „verdelen" van de wron-
fel en het ln doeken verpakken van
e gereedgekomen kazen, vormen een
taal op zichzelf. Een praatje met
hen, die de traditionele Engelse re
cepten nog toepassen, is een prachti
ge gelegenheid Iets te weten te ko
men van het geheim, waarmede men
gewone melk verandert in zo voel
verschillende soorten kaas.