C VROUWENSPIEGEL
J303I12M3WU05IV
CONFECTIE EN MODE
DE MENS ALS MAAT
□I'
O
oo
oo
i
j
ocdo
BABYYESTJE
Variatie in en met groente
O
L=
Ook in Italië een probleem
Het huis van
de toekomst
1Schep ruimte in uw woning
DAGBLAD DE STEM VAN ZATERDAG 8 JUNI 1957
Asperges met
kaassaus
Hollandse saus
Benut die ruimte
oexxx
soorten kleding tot uiting komen.
Daarom is het van belang, soms een
couture modellen ziet en wanneer
men daarna „nieuws" wil putten uit
de confectie. Confectie is echter een
artikel voor een groot publiek, veel
confectie is zelfs gemaakt voor een
zéér groot publiek, zodat de pro
ducent altijd rekening moet houden
met wat het merendeel der mensen
zal willen dragen. En dat, of men
het nu prettig vindt of niet, is mees
tal tamelijk rustige kleding, met niet
teveel modieuze snufjes eraan.
Dit wil natuurlijk niet zeggen, dat
de Italianan nu precies hetzelfde ma
ken als de Nederlanders en geluk
kig is er een internationale uitwis
seling, die het mogelijk maakt, dat
de verschillende landen profiteren
van eikaars specialiteiten en van de
verschillen in opvatting die in alle
Hierbij beelden wij enkele model-
en af, van Italiaanse confection-
nairs.
SOLARI. Mantel van zware vorm
vaste jersey. De nieuwe soepele,
ruime lijn wordt geaccentueerd
door de grote zak, die aan een
stuk met het voorpand is geknipt.
MERIDIONALE. Deux pieces van
gestreepte jersey met heel kort
jasje in een nieuwe lijn met
knoopsluiting op de rug.
TOSCO. Brengt als nieuw motief
voor het voorjaar deze grote bef-
kraag van witte jersey op een ja
pon van citroengele jersey.
MADIL. Een nieuwe formule voor
de voorjaarsblouse is in perfectie
verwezenlijkt in dit model van
dunne wollen jersey in violette de
Parme tint.
ALMA. Het van buste tot heup ge
drapeerde motief geeft een aan
trekkelijke levendigheid aan de
nieuwste blouse van zwarte wollen
\ersey.
Als in ons land de nieuwe
confectie-collecties klaar zijn en
de pers wordt uitgenodigd deze
te komen zien, dan verzuchten
vele verslaggevers en verslag
geefsters, dat op een enkele uit
zondering na, zo weinig conf-
fectiefabrikanten werkelijk mo
dieuze kleding maken. Neen,
wordt veelal gezegd, in andere
landen is het heel wat beter. In
Frankrijk, in Zwitserland, in
Duitsland of Italië, daar is pas
modieuze confectie te vinden.
Legt men echter zijn oor te
luisteren bij de pers in die lan
den, dan worden practisch de
zelfde verzuchtingen geslaakt.
Dat wil zeggen: de Italianen vin
den, dat de Italiaanse confectie
maar een pover figuur slaat op mo
dieus gebied en men vreest, dat de
concurrentie met de goede buiten
landse modellen moeilijk zal zijn.
In de grond van de zaak zijn de
ze klachten enerzijds niet terecht,
omdat de confectie overal ter we
reld nu eenmaal datgene maakt,
wat zij verkopen kan, anderzijds een
gevolg van een overschatting van
het buitenlandse produkt, waarvan
men slechts het allerbovenste laag
je te zien krijgt. Daarenboven heeft
men de sterke neiging confectie te
vergelijken met couture, een nei
ging waaraan men niet licht ont
komt, wanneer men regelmatig de
Materiaal: 100 gram blauwe
wol en een restje wit voor garne
ring, naalden no. 2 en no. 2'en 3
knoopjes.
Maten: 20 steken zijn 6 cm
breed; 18 naalden zijn 4 cm hoog.
Rug. Op naalden no. 2 opzetten
76 steken en 3 cm. 1 st. recht
verdraaid, 1 st. averecht breien.
Daarna overgaan op naalden no.
2' i en tricotsteek (d.i. heen recht,
terug aver.) breien. In de le
naald echter meerderen tot 84
steken. Is de lengte 9 cm, dan
voor de armsgaten 2-2-1 st. af
kanten. Is de lengte van het
armsgat 10 cm. dan de schouder
in 3x8 steken afkanten, daarna de
overblijvende 26 st. ineens.
Linkervoorpand. Opzetten 43
steken en 3 cm, 1 st. recht ver-
dr., 1 st. aver, breien, 9 steken
aan de sluitingskant op een vei
ligheidsspeld zetten en over de
overblijvende steken 4 steken
meerderen, totaal 38 steken.
Hierop als volgt breien:
2 naalden tricotsteek met
blauw, X 2 naalden recht met wit,
4 naalden tricotsteew met blauw,
2 naalden recht met wit. Nu 8
4 naalden tricotsteek met blauw,
doch in de le naald hiervan uit
elke steek 2 steken breien. Na de
8e naald het aantal steken weer
op 38 terug brengen, dus 2 a..n 2
samenbreien, van X af herhalen.
Is er vanaf de opzetrand 9 cm
gebreid, dan voor het armsgat 2,
2, 1 st. afkanten. Tegelijkertijd
ook met het afschuinen van de
halsopening beginnen. Hiervoor
elke 6e naald 1 steek minderen.
Valt er echter een mindering van
het armsgat of halsuitsnijding in
het streepdeel waar het aantal
steken verdubbeld is, dan ook
voor de mi"dering dus het dub
bele aantal st. minderen. Moeten
er dus in dit streepdeel voor het
armsgat 2 st. geminderd wor
den, dan er dus 4 steken van ma
ken. Zijn er 4 strepen met wit
gebreid, dan het verdere deel van
het vestje in tricotsteek met
blauw afbreien. Is de lengte van
het armsgat 10 cm. dan de schou
der afkanten als bij de rug. Nu de
9 steken van de veiligheidsspeld
op een naald zetten en hierop 1
st. recht verdr., 1 st. aver,
breien. Breien tot men een lengte
heeft verkregen tot het midden
achter van de rug.
Rechter voorpand. In spiegel
beeld breien van het linkerpand.
In de sluitingsrand echter 3
knoopsgaten breien. Hiervoor 4
steken breien, 3 steken afkanten,
de afgekante steken in de volgen
de naald weer bij-opzetten. Het
le knoopsgat 1 cm vanaf de op
zetrand, de andere knoopsgaten
met een tussenruimte van 3' j cm.
Mouw. Opzetten van boven af
24 steken en tricotsteek breien.
Aan het begin en einde van elke
2e naald 15 maal 2 steken bij-
opzetten, totaal 84 steken. Hierna
3 cm breien, dan 2 naalden recht
met wit, in de le naald hiervan
echter minderen tot 44 steken. Nu
4 naalden tricotsteek met blauw.
2 naalden recht met wit, 4 naal
den 1 st. recht verdr., 1 st. aver,
op naalden no. 2, vervolgens de
steken afkanten zoals deze zijn.
dus recht op recht en averecht
op averecht.
Afwerken. Zij-, schouder- en
mouwnaden dichtnaaien. Mouw
tjes met enige ruimte inzetten.
Op de tricotbaantjes eerst een rij
flanelsteken maken met wit,
daarna nog een met blauw, doch
nu de steken er tussen laten val
len. Knoopjes aanzetten.
kijkje te gaan nemen bij de Italia
nen. Wat brengen hun confectie-ont-
werpers nu in de handel?
De modellen
Deze zomer vinden we allereerst
bij de mantels rechte modellen met
cilindermouwen, soepel vallende
exemplaren met raglan-mouwen en
zeer wijde met kimono-mouwen. Bij
de tailleurs zijn het veel jasjes van
het vareuze type, d.w.z. niet getail
leerd, hoewel er een kleine inbuiging
te zien is op de plaats van de tail
le. Enkele getailleerde exemplaren
zijn er echter. De rokken zijn recht
of hebben platte plooien. Deux piè-
ces zijn er in tamelijk veel varia
ties, waarbij de rokken vaak van
andere stof zijn dan het lijfje. Bij
de japonnen is de chemisier, de
overhemd-japon overheersend belang
rijk. Bij de japonnen voor de mid
zomer vinden wij natuurlijk de gede
colleteerde strakke lijfjes met zeer
wijde rokken en daarboven een bo
lero, die vaak tot een cape'je of ca
pe is uitgegroeid.
Wat de stofsoorten betreft, is het
voor de Nederlanders altijd opval
lend, dat een warm, dikwijls zelfs
heet land als Italië zo'n overvloe
dig gebruik maakt van wollen
stoffen.
Dit is te verklaren in de eerste
plaats, omdat deze materialen zich
op zo eminente wijze laten verwer
ken en mooi vallen, maar belang
rijk is evenzeer, dat wol niet gaat
..plakken" wanneer men warm
wordt en veel vocht opneemt. Het laat
zich bovendien verven in een orgie
van kleuren, die in Italië ook wer
kelijk worden gebruikt. Dit is één
van de dingen ook al worden helde
re kleuren in Nederland steeds meer
gebruikt, waar de Nederlandse ont
werper zich nog noodgedwongen veel
meer beperkingen moet opleggen
{dan zijn Italiaanse collega.
De kleuren
Deze zomer overheerst het
geel in Italië, gevolgd door teer
blauw. Het rose is uiterst zacht
en teer. het rood neigt naar de
kreeftentint, terwijl zeer inten
se blauwen zijn gebruikt.
Schotse ruiten in rose en grijs heb
ben een wit fond, terwijl Prince de
Galles ruiten voorkomen in geel of
zachtblauw op eveneens witte fonds.
Natté (vlechtmat-stoffen) variaties
zijn zeer veelvuldig, evenals lichte
gabardines, Shetlands, piqué met fij
ne oppervlakken in vijl en rasp-des-
sin, wollen popelines en toiles, wol
len satijnen en ook, als nieuwe stof
fen crêpes, die voor de soepele mo
de zo belangrijk zijn.
2 bossen stoofasperges, 0,5 1 saus
van aspergewater, 50 g roomboter,
60 g oude kaas, zout, paneermeel.
De asperges in stukken snijden,
schillen, gaar koken en goed uit la
ten lekken. De saus maken en hier
40 g kaas doorroeren. De helft van
de roomboter in een vuurvaste scho
tel doen, de helft van de saus er op
leggen, daarop de asperges en ten
slotte de rest van de saus. De ach
tergehouden kaas met paneermeel
mengen en de saus er mee bedek
ken. De rest van de roomboter smel
ten en er over gieten. In de oven
snel een bruin korstje gevën.
2 eidooiers, 100 g roomboter, 1 eet
lepel azijn, 0.5 theelepel citroen
sap, iets zout en peper.
De eidooiers met zout, peper en
boter ca. 10 min. roeren. Dan de
azijn toevoegen en de eiermassa klop
pend au bain-marie verwarmen tot
ze een dikke schuimige massa vormt.
Het citroensap er door roeren en de
saus meteen opdienen.
Bij de inrichting van onze woning zijn wij nog teveel geneigd
precies dezelfde meubels te kopen als onze ouders indertijd. Dit
zelfde geldt voor de plaatsing van de meubels Maar evenals het
drukke, gemoderniseerde verkeer op straat is het „verkeer" in
de woning veranderd.
De tafel stond vroeger in het midden van de kamer. Deze plek
was zo vanzelfsprekend, dat er met het vervaardigen van het
plafond terdege rekening mee wefd gehouden.
t In Manchester is een model-
I huis geopend, waar de „auto-
matisering" als hulp in de huis-
J houding haar intrede heeft ge-
i daan om het leven van de
huisvrouw te verlichten. Dit
huis van de toekomst is inge
richt door de North Western
Electricity Board om de voor
spelling te illustreren dat bin
nen tien jaar de automatisering
haar intrede in het huis zal
doen, zoals deze haar intrede
reeds heeft gedaan in de fabriek
en de werkplaats. In de „Elec-
trovilla" is bijvoorbeeld een
„advisophone", die boodschap
pen opneemt v. bezoekers wan
neer de huisvrouw aan het win
kelen is. De postbode die een
aangetekend pakje bij het ver
laten huis wil afgeven, geeft een
boodschap aan de advisophone.
„Hier de postbode... Wilt u een
aangetekend pakje komen af
halen....?"
Binnen in huis kan men op een
televisie-installatie zien wat de
kinderett in de verschillende
vertrekken of in de tuin doen.
Men kan er ook zien wie er aan
de voordeur belt. Een „viso-
phone" laat zien met wie men
telefoneert. Andere elektrische
apparaten zijn een elektronische
oven waarin het eten wordt ge
kookt door hoog frequente
micro-golven, een systeem van
vloer-verwarming, een automa
tische bordenwasser; een droog
installatie voor wasgoed e.d.
A.
deuren moeten ook ongehinderd open
kunnen en daarom mag er dus niets
vóór de deuren staan.
Over-ruimte
De andere ruimte is niet met li
niaal en duimstok te meten, die is
ook voor ieder geval anders. Deze
ruimte noemen we de overruimte.
Het surplus, zo maar om iets neer
te kunnen zetten wat we nog niet
eens bezitten, misschien wel nooit
zullen krijgen.
De ruimte waar we niets mee doen
dan tegen aan kijken. Dan er naar
kijken. Wat is een uitzicht uit een
raam niet belangrijk. Al kijken we
er weken niet naar, we wéten dat het
er is, we ondergaan toch het ruimte
gevoel. Overigens het is beslist niet
zo. dat alléén grote ruimten nood
zakelijk zijn.
Over het algemeen is de ruimte
tussen de voorwerpen onderling be
palend voor onze levenswijze. Kubiek
gemeten nemen onze meubels niet zo
veel plaats in. Juist de wijze van
plaatsen, de afstand tussen de meu
bels maakt een kamer goed bewoon
baar of slecht bewoonbaar, fraai van
verhouding of lelijk.
Bovendien moet men meubels kun
nen verplaatsen. Niet omdat we er
van uitgaan, dat we ze steeds op de
verkeerde plaatsen neerzetten en we
dus constant onze vergissingen aan
het corrigeren zijn totdat we eindelijk
als we 80 jaar geworden zijn de ideale
oplossing gevonden hebben, maar al
leen omdat onze behoeften zich wijzi
gen. We krijgen een andere werkkring
dus ander werk. We krijgen er een
kind bij, een wordt ouder en gaat stu
deren. Nieuwe huishoudelijke appara
tuur komt eindelijk binnen ons be-
Het ornament zat natuurlijk in het
midden, de elektricien legde dus ook
zijn verlichting in het midden aan
Dit was nu eenmaal de gegeven plek
voor de tafel.
Twee soorten ruimten
De tafel staat nu op die plek, waar
hij voor het nuttigen van een maal
tijd het meest geschikt wordt geacht.
Dit komt omdat nu aan een tafel
bijna alleen maar gegeten wordt. De
andere functies zijn verdwenen en het
midden van de kamer is vrijgekomen.
Bij ongunstige opstelling van de meu
bels nemen zij niet zelden tweemaal
.zoveel ruimte in beslag, als wanneer
zij gunstig neergezet zijn. Zodra wij
in de woning, in een vertrek dat niet
bijzonder groot is, in het midden de
tafel of eventueel een ander meubel
stuk gaan plaatsen, houdetVAVii langs
de wanden weinig ruimte over. Het
is veel gunstiger bij de indeling van
Wij hebben in ons
land groentesoorten ge
noeg. Het is dus hele
maal niet moeilijk te
gemoet te komen aan
de eis, dat onze maal
tijden gevarieerd moe
ten zijn. Wees niet bang
in de loop van de week
alle beschikbare groen
tesoorten in het menu
op te nemen en zoek
het eens in andere com
binaties en bereidings
wijzen.
Moet moen b.v. spi
nazie altijd met eieren
eten? Er is eigenlijk
geen vleessoort die niet
bij deze groente past.
trouwens gebakken of
gekookte vis smaakt er
uitstekend bij; gebak
ken kaas niet minder.
Wat de bereiding be
treft; deze beperkt zich
na het koken gewoon
lijk tot het hakken of
zeer fijn snijden. Maar
wist U dat het zeker
niet minder smakelijk
is de spinazie ongesne
den of enkele malen
grof gesneden op te
dienen? Het is dan wel
zaak de groente goed
te laten uitlekken en op
smaak af te maken met
boter, margarine of een
saus. Dat kan een
melk- of kaassaus zijn
of een saus bereid van
een bouillon of pakje
champignonsoep. In het
laatste geval zult U
wat extra bloem of
maizena moeten ge
bruiken.
Maak, als U gewend
bent aan kleine porties
aardappelen, een scho
tel van laagsgewijs ge
legde plakken gekookte
aardappel en gekookte,
goed uitgelekte spina
zie. Strooi desgewenst
fijngesneden ham, ge
raspte kaas of stukjes
hardgekookt ei tussen
de lagen. Overgiet het
geheel met wat melk
en warm de schotel op
het fornuis of in de
oven.
Stamppot van rauwe
■pinazie is wel bekend,
spinaziesla minder. De
rauwe spinazie wordt
hiervoor fijngesneden
en vermengd met een
bij voorkeur gebon-
en slasaus of een
den slasaus of een
saus met geprakt ei.
Verder kan men er
plakken tomaat, blok
jes ei, worst of uitge
bakken spek doormen
gen. Kleurig is ook de
combinatie spinazie
geraspte wortel.
Bij andijvie doen al
lerlei vlees- en kaasge
rechten het uitstekend;
gebakken vis, witte of
bruine bonen of ei kan
men geven bij een sla
of stamppot met rauwe
andijvie. Voor een an-
dijviesla, die toch altijd
wat bitter is, kunt U
het best een iets zoete
niet te schrale slasaus
nemen, b.v. een mayo
naise.
Kleine kropjes andij
vie kunnen in hun ge
heel worden gekookt en
nadat zij in de lengte
gehalveerd en goed uit
gelekt zijn, overgoten
worden met een meik
of kaassaus. Pittiger
van smaak zijn deze
kropjes, wanneer ze na
het koken in ham of
bacon gewikkeld en in
de koekepan of braad
slede nog een paar
minuten gebakken wor
den.
Worteltjes kunnen be
halve met peterselie
ook met kervel worden
gegarneerd. In beide
gevallen wordt het
groen fijngesneden en
niet alleen over de
worteltjes gestrooid,
maar er ook doorheen
geschud. Wie de smaak
van worteltjes wat
flauw vindt, doet er
goed aan ze in weinig
water of in bouillon te
koken of samen met
vlees (kalfspoulet of
mals varkensvlees b.v.)
Een gerecht van wit
te bonen met gekookte
worteltjes streelt niet
alleen het oog, maar
ook de tong.
Een rest gare wortel
tjes, koude gekookte
aardappelen en kropsla
vormen de ingrediënten
voor een lekker slaatje,
dat een feestelijk tintje
krijgt door er wat vis
uit blik bij te voegen.
de vertrekken langs de wanden ver
schillende „hoeken" te formeren. Het
midden van de kamer blijft dan een
vrije ruimte, die bij ieder ho.ekje nog
wat speelruimte geeft. Een groot
voordeel hiervan is nog, dat de huis
genoten elkaar minder storen, wan
neer ze eens heel verschillende dingen
willen doen.
Er zijn twee soorten ruimten nodig:
1. dat wat strikt noodzakelijk is
om "bepaalde handelingen te kun
nen verrichten,
2. de ruimte die we daarna nog
eisen, de bewegingsruimte.
Noodzakelijke ruimte
Een slaapkamer waar een groot
dubbel bed precies in zou passen, een
kamer van ongeveer twee bij twee
meter dus, is beslist te klein. Niet
om te slapen, want het bed staat er
in en het kleine gangetje, nodig om
naar het bed te gaan, is ook aanwe
zig. Maar we noeten het bed kunnen
afhalen, het moet dus aan twee zijden
te bereiken zijn. We moeten het bed
kunnen luchten, we hebben ruimte
nodig om ons te kleden. Dan willen
we ook nog doodgewoon ruimte heb
ben om ons prettig te voelen. De een
wil zich lekker uitrekken, de ander
wil per se ochtendgymnastiek in de
slaapkamer doen enz. We onderschei
den dus de werkelijk noodzakelijke
ruimte: de ruimte die gemeten kan
worden om alles goed te laten func
tioneren. Een kast heeft dus niet
alleen de ruimte nodig die hij per
kubieke inhoud inneemt, maar de
B.
reik of wordt uitgevonden. Passen en
meten is het devies.
Natuurlijk wordt een ruimte ook in
hoge mate beïnvloed door de hoogte
van de vertrekken. Slechts in uitzon
deringsgevallen zullen we hier iets
aan kunnen veranderen in een be
staand huis. We kunnen een té hoog
plafond door een lager hangende con
structie vervangen. Maar moeilijker
wordt het, bijna onmogelijk, té lage
verdiepinghoogte te corrigeren. Hoe
wel natuurlijlk ook hier met „opti
sche" hulpmiddelen kleuren, be
hang dessins veel kan worden be
reikt.
Samenvattende zouden we dus kun
nen zeggen: schep ruimte in uw wo
ning en benui die ruimte zó, dat u
ruimte blijft behouden
A. Kamer met conventionele op
stelling van meubels.
B. Dezelfde kamer met een ver
beterde opstelling, waardoor
méér ruimte, veel meer moge
lijkheden om te „wonen
C. Een kamer van een suite met
een traditionele eetkamer op
stelling.
D. Hetzelfde vertrek maar nu met
een gezellige zithoek en een
aparte eethoek. Een kachel
heeft de haard vervangen.
De tienda
trekt: 16
f 295.-
Twaalfdaa
sept. Zes
oct.