VROUWENSPIEGEL Laatste marketentster van ons land Een streek je verf doet wonderen u: J303IS2HÏWU051V Engelse kaas en Engelse wijn Een lief teddybeertje van twintig kousen NYLONS Over koken gesproken Recepten Zwarte Anna bewaarde haar soldatenhumor Dag marsen van zestien uur Van capes en capees Kofïiepudding Viskroketten m DAGBLAD DE STEM VAN DONDERDAG 4 APRIL 1957 Binnenstebuiten Sjaaldas voor heren Goed nieuws voor smyrna-werksters Gebreide sokken Te kort van stuk Franse vermicellisoep 11 Dl TE ,?5 „Een borrel van 5 centen heb ik niet en een sigaar van 2 cent ook niet, maar jullie kunnen allemaal een zoen van mij krijgen", aldus zei „zwarte Anna", de enige nog in ons land levende mar ketentster, toen zij enige tijd geleden enkele hoogbejaarde grena diers uit „haar" compie ontmoette. Deze uitlating verduidelijkt zonder meer, dat mevr. Anna Christine Idenhof-van Eewijk, on danks het feit, dat zij volgend jaar de 90 kruisjes hoopt te halen, door de stormen der jaren heen haar typische soldatenhumor wist te bewaren. We vonden haar in een wit-gepleisterd huisje van een verscho len hofje in Den Haag, waar zij het huishouden van de ook niet bepaald jeugdige grenadier Piet Jonkman bereddert. „De baas is niet thuis... die is de centen van Drees halen," aldus het kleine vrouwtje, nadat we het pro pere kamertje betreden hebben. De levendige donkere ogen van Anna verraden, dat zij nog een en al vita liteit is; de zinnen, gekruid met sol dateske termen, vloeien dan ook al spoedig zonder enige hapering van haar lippen. Eerst geeft zij haar „visitekaartje" af: „Er is nog nooit een soldaat ge storven van verdriet of chagrijn", waarmede zij erkent, zich nog steeds „militair" te voelen en veel vreugde aan het leven te vinden. Brandewijn en cognac Dan tekent zij voor ons een won derlijke wereld-van-toen met kleurige grenadiersuniformen, waarbij we zo wel Koning Willem III met zijn witte baard als Koningin Emma ontmoe ten. Maar temidden van een verle den, dat vol is van paardegetrappel, vermoeiende dagmarsen en manoeu vres in oude stijl, ontwaren we voor al de moedige vrouwen, die in een blauw gestreept kostuum met rode uitmonstering, een muts met hane- veren op het hoofd en voorzien van de korporaalsrang achter de troep aantrokken. Deze marketentsters („we heb ben er 20 gehad.... ik ben nu nog alleen over, maar ik was dan ook, toen ik er in 1890 bijkwam, met mijn 22 jaren de jongste...") droegen een vaatje met 10 liter brandewijn op de nek en een beugeltas met cognac (voor de officieren) aan de arm. „We hebben wel eens dagmarsen gemaakt van 16 uur en ik heb het meegemaakt, dat mijn man, die korporaal-wasbaas was, de schoenen van mijn voeten moest knippen..." De was: 14 cent „De eigenlijke verdienste zat in de was, waar ik mijn man steeds flink bij geholpen heb. Iedere jongen had vijf stuks.... en dat bracht veertien hele centen op. Och, och, wat was dat goed altijd zwart.... alsof het van kolensjouwers kwam..." Wanneer zij dus niet „te velde" was, werd in de echtelijke woning dit militaire lijfgoed, verdeeld over een aantal machtige kuipen, met stam pers en boenders behandeld. „Wasmachines en wringers hadden we toen nog niet.... en wanneer mijn man midden in de nacht de moed wel eens opgaf, zei ik: je moet zin gen, net als ik, dan gaat het beter..." En zij zingt ons voor: „Ik heb ze ven jaar staan stampen op het hemd van Rode Toon en het is nog niet schoon... niet schoon..." Neen, het was geen makkelijke tijd en hoewel onze gastvrouwe van een „slavenleven" spreekt, geeft zij toe, „dat zij altijd veel lof gehad heeft". Maar ondanks de (extra) milde regen van losse centen, die het wassen van sabelkoordjes, vang-snoeren en witte handschoenen nog opbracht on danks de handel in schrijfpapier, postzegels en „likken boter", die de onvermoeibare Anna in haar tent in menig soldatenkamp bedreef, kwa men er toch wel eens moeilijke uren. Want wanneer de soldaten met groot verlof gingen, hield zij van „haar 300 jongens" er ineens maar 75 over... „Maar je moet je weten te red den... dan kocht ik b.v. vis, die ik op de zolder van de kazerne ging bak ken... en daarna ging ik bij de sol daten aan het uitventen... en dat ging ook..." De troep leeft voort Zo is Anna, wier naam toen nog Brouwer luidde (zij heeft twee echt genoten overleefd en kreeg in totaal 15 kinderen, van wie er thans nog vijf in leven zijn) nooit voor een gat De Britse fabrikanten van nylon-kousen veranderen hun produktiemethoden vanwege 'n mode, die door jonge meisjes van onder de twintig is begon nen en in het gehele land is na gevolgd. De vrouwen in Groot-Brit- tanntë zijn begonnen met hun nylon-kousen binnenstebuiten te dragen om de naad beter te doen uitkomen. Zij beweren dat hun benen hierdoor een mooie re vorm krijgen. Maar zij be seffen niet, aldus de fabrikan ten, dat wanneer de kousen binnenstebuiten worden ge keerd, de ruwere oppervlakte eerder blijft haken, waardoor de nylons vlugger ladderen. Dit heeft er in sommige geval- t len toe geleid, dat de fabrikan- ten ervan werden beschuldigd i slechte nylons te maken. Om nu hun goede naam te beschermen zijn zij begonnen nylons te ver- vaardigen met de naad aan de buitenkant. te vangen geweest. En toen Koningin Wilhelmina na haar inhuldiging het systeem der marketentsters afschafte met als motief „de vrouw behoort aan het gezin", bleek onze Anna ook een voorbeeldige huisvrouw. Maar toch nimmer heeft zij de ja ren bij de troep ook maar een dag uit haar gedachten kunnen verdrin gen, omdat deze tijd ondanks al het harde zwoegen de ge lukkigste van haar leven was. „Wanneer de troep uitrukte, kregen de vrouwen precies als de solda ten hun 25 cent traktement. Ik vond dat marcheren nooit naar... het liep wat lekker op de muziek van Turf in je ransel. Daarmede werden we ook altijd van de trein gehaald.... man, als ik het nu nog over de radio hoor, gaat mijn hart nog steeds open.... Maar och, wat heb ik ge sjouwd... ik had een hele bagage..." Ze houdt haar hand ongeveer ter hoogte van haar oor: „Ik heb tussen beide wel eens zó'n schouder ge had...." Elke compie had 'n marketentster, maar men gaf algemeen toe, dat het in de tent van „zwarte Anna", die toch waarlijk niet op haar mondje gevallen was, het gezelligste was. De lege tonnetjes, die bij haar als zit plaats dienden, bleven geen avond onbezet.... Geuzen kind .Het militaire heeft me altijd in het bloed gezeten... ik ben een echt geuzenkind, want ik werd in de ka zerne in den Briel geboren, waar mijn vader militair was. En mijn grootmoeder was bij de kanonniers... bij de stukrijders... die gaf er niks om, wanneer ze tot zover in het wa ter stond...." Onze gastvrouwe te kent met de vlakke hand een denk beeldige lijn om haar middel, waar na zij vervolgt: „Mijn grootvader strompelde op twee krukken, want ze hadden hem beide benen wegge schoten... jaja, die heeft Napoleon nog meegemaakt...." Zwarte Anna blijft even in ge dachten en zegt dan: „Het is toch zo jammer, dat de enige foto van mij in uniform de plaat hing destijds bij mij in de voor kamer te Delft door eon onbe kende gestolen is. En mijn vaat je heb ik in de oorlog verkocht.... ja, hoe ging dat toen." En met een blik op het breiwerk, dat op tafel ligt:" „Kijk, als ik zo op mijn eentje zit te breien, denk ik aan zoveel... ik weet de dingen nog, alsof ze gisteren gebeurden...." Zij houdt de naalden uit elkaar en toont ons het ingewikkelde patroon. „Nou, is dat geen mooi stukje werk? Dat maak ik voor mijn klein kinderen in Zuid-Afrika. Wie doet het me na? En ik brei ook nog sok ken voor die ouwe hier... ja, een markententster moet van alle mar ken thuis zijn..." De deur gaat open en een oude heer komt het kleine kamertje bin nen. Maar we moeten de begroeting van de heer Jonkman nog even uit stellen, want het kittige vrouwtje commandeert: „Terug... en nog eens je voeten vegen, grenadier.... het is vies weer buiten." „Zeker korporaal", komt het ant woord en in de toon klinkt begrip marketentster moet van alle mark ten thuis zijn... De voorjaarsmode heeft een snufje gebracht voor heren. Het is een vier kant doekje van lichte stof, zoals perion", bedrukt met Perzische des sins. Het is geen halsdoek voor 't kamperen en 't is ook geen stropdas. Men heeft er een nieuwe naam voor bedacht, namelijk: sjaaldas. .Gewoon om de hals leggen en dan van voren één of tweemaal knopen. Handig om de halsuitsnijding van een kamerjas o.i.d. op te vullen en er meteen ge kleed uit te zien. Dat „perion" nog voor andere din gen dient dan voor keusen en linge rie, blijkt uit een bericht van een Westduitse fabrikant, die speciale worst- en eierenkooknetjes van „per- Ion" in de handel heeft gebracht. Handig voor vrijgezellen, om de maal tijd uit de pan te wippen zonder de vingers te branden. „Perion" is on gevoelig voor vocht. Zwarte Anna, de laatste markenstentster van ons land De Nederlandse confectie heeft met vreugde de komst van de cape be groet. Men beseft daarbij natuurlijk heel goed, dat niet alle vrouwen en meisjes met Pasen in een cape zul len rondlopen, maar het heeft de ont werpers weer eens gelegenheid ge geven iets heel anders te maken, weer eens te laten zien. dat men ook in ons land in staat is leuke model len en frisse ideeën te waarderen. Voor de vrouw, die er niet van houdt een preciese copie te zijn van alle andere 'vrouwen, is hier een prachtige gelegenheid. Ook voor de jongere garde is de cape een vlot en dankbaar kledingstuk. Wij spreken nu wel vlot over cape. maar in veel gevallen zijn het korte capes en vaak ook zelfs maar cape- jes. Keuze tussen volte lengte, 7 8 en kleine pellerientjes. Zo verschillend als de lengte, zo verschillend'zijn de materialen d.w.z. de weefsels: Want ook voor de zo mer is wol praktisch steeds de grond stof. Wii hebben capes gezien van fraaie shetlands, van tweeds, van wollen satijn, van jacquard kamga- rens en van effen kamgarens, van flanel en van natté. Zelfs in de po sitiekledingcollecties hebben wij ca pes aangetroffen, die uitstekend vol deden aan hun doel: de a.s. moeder zo voordelig mogelijk kleden. Dankbaar zijn o.a. de korte capes in combinatie met een kostuum. De ze zijn algemeen draagbaar en krij gen door 't cape'je de allure beno digd voor een belangrijke gelegen heid. Voor de handwerksters is er ple zierig nieuws. Hoeveel uren zouden er in Nederland per dag wel niet be steed worden aan smyrnawerk? Zeer, zeer vele 1 Gemiddeld doen al deze nijvere werksters, 350 steken per uur. Een handgeknoopt smyrnakleed is zo'n kostelijk bezit, dat veel huisvrou wen dolgraag dit werk zouden doen. Het kan alleen niet altijd, omdat de tijd, die voor het fabriceren van een dergelijke vloerbedekking nodig is, niet beschikbaar is. Al vaak heb ik de verzuchting gehoord, ging het maar wat vlugger, dan deed ik het ook wel. Nu, het kan tegenwoordig vlug ger Er is een nieuw soort naald uitgevonden, waarmee u na een paar toeren oefenen al 1200 steken per uur doet. Is het niet fantas tisch Er hoort een speciaal soort gaas bij deze naald, die een iets grover gat heeft dan de nor male smyrna-stof. Het kleed wordt dus iets dunner, maar veel scheelt het niet. Ik heb in 5 dagen e"n halve meter van 120 cm breed gemaakt en ik kan u verzeke ren dat u er in wegzinkt met de voe ten, een „rijk" gevoel. De naald is natuurlijk wel wat duurder dan een gewone, 11,95, maar u haalt het er in werkuren makkelijk uit. Ik durf te wedden dat u als u éénmaal op de ze manier gesmyrna'd hebt, mét mij zult zeggen, ik ga mijn hele huis vól knopen met prachtige zware tapijten. Sinds onheuglijke tijden kent Engeland tal van soorten kaas. Al deze kazen verschillen van elkander in vorm en kleur en al evenzeer wat betreft de smaak. In de smaak wordt o.a. de grondgesteldheid van de ver schillende Engelse landstreken weerspiegeld. Want niet alleen de bereidingswijze, ook de wei den, waarop de koeien die voor een bepaalde kaas de melk ver schaffengrazen zijn voor de typische smaakverschillen der vele Engelse kazen aansprake- lijk. Zo dankt de oudste der Engelse kazen, de Cheshire, zijn heerlijke, pit tige smaak aan de zouthoudende grond van de weiden in Cheshire. De honingachtige nasmaak van de Wensleydale ontstaat door de kalk- houdende gronden in de Yorkshire vallei. Hier ligt dus een duidelijke analogie met de wijn, een analogie die trouwens al evenzeer opgaat voor de rijping van de kaas. Ook in dat opzicht zijn er grote verschillen. Een Stilton van 3 tot 4 maanden oud is qua smaak op zijn best. Dan bereikt zij het toppunt van haar heerlijke, belegen smaak. De Leicester brengt de fijnproever in opperste verrukking na een rijpingsproces van een maand Nu het voorjaarszonnetje de kamers weer opvrolijkt, treedt ook onbarmhartig aan het licht, dat een verfje zo hier en daar zeker niet overbodig is. Het houtwerk kan best wat hebben en dat speeltafeltje van de jong ste mag er wel wat fleuriger uitzien. Dat zo overziende en in een algemene voorjaars-ver- nieuwingsstemming - verkeren de, wordt al gauw de verzuch ting geslaakt; konden we alles maar eens vernieuwen. Nu kost alles vernieuwen veel geld en dat is niet voor iedereen weg gelegd. Toch is het mogelijk om zonder al te veel kosten het interieur een geheel ander aanzien te geven doop- V? een1 verfje. De moderne kleuren verrichten wonderen. Ga eens te rade bij 'dé schilder of de verfdetaillist' en overleg welke kleurencombinaties Uw kamers het best tot hun recht doen komen en... durf eens in meer dan één kléur te schilderen, maar dan natuurlijk in verantwoorde kleu rencombinaties. Willen we ons gehele huis opknap pen, dan zal de vakman daaraan te pas moeten komen. Daar de schil ders het werk door de vele nieuw bouw en het onderhoudswerk juist in het voorjaar nauwelijks aankun- Var, 90 f-mdp r>f»rlfm"-kousen hals aanhalen en afbinden. Het snuit- 2 kleine knopen op te naaien, even- Van Zt) ouae „perion nous wordt gevorra(j door enkele diep eens met flinke steken door de kop kan een lief teddybeertje wor- ingeprikte steekjes; dan meteen met heen, doch beter is ze met zwarte den eemaakt. dat van de oortjes zwarte zij de vorm van het bekje zij op te borduren. nnVinr^iifon on eon Vlpin ctutrip rnnri t-% i. tot de voetzolen 25 cm lang is. Alvorens te beginnen, verwij dert men de boorden van de kousen en legt die apart. Van de kousen zelf maakt men eerst een prop voor de kop, die strak omhuld wordt door een kouseboord; de prop moet dan ongeveer zo groot zijn als uw vuist. Zie op de teke ning de afbeeldingen a. b en c. Het omhulsel vastnaaien met garen van dezelfde kleur als de kousen; bij de opborduren en een klein stukje rood vilt eraan vastnaaien, als tong. Zie afbeelding g. De neus is 'n zwart stuk je vilt of leer. Voor de oren neemt men een paar kouseboorden, een paar maal om en om gevouwen; vastnaaien in de vorm van een cir kel. Hierna binnenste-buiten keren en aan de kop vastmaken met steken, die er dwars doorheen gaan, naar de ene zowel als de andere kant, om te voorkomen, dat de oren naar een bepaalde kant gaan overhellen. De ogen kunnen worden gemaakt door De armen en benen worden ge maakt door een paar boorden trech tervormig vast te naaien en binnen ste-buiten te keren. Opvullen met oude kousen; sluiten door een ovaal geknipt stukje witte of grijze vilt (bij voorbeeld van een oud kussen) dan wel leer (van oude handschoenen), bij wijze van voetzolen.... Het ronde lijf van de beer moet 1.5 a 2 maal zo rroot zijn als de kop; de benen even lang als het lijf dik is. Wordt llemaal weer ge maakt door een boord te nemen en op te vullen met kousen. Aan de halsrand (afbeelding c) moeten eerst de armen zeer stevig aangenaaid worden en de steken zo danig verankerd, dat ze onmogelijk los kunnen schieten. Daarna op het lijf „monteren" en ten slotte de be nen bevestigen. Dit is veilig speelgoed vcor de kin- de. en. Als de beer vuil wordt, is een enkel badje in een wasmiddel voor fijne stoffen voldoende; alleen het drogen duurt langer dan bij niet samengepropte .perlon'-kousen. Vlek ken laten z'ch meestal reeds met een vochtig doekje verwijderen, want dit materiaal is -uilafstotend. -.Tja, dat streek je iferf. Den, zullen vele huisvaders en -moe ders 'bij kleine- Verfkarweitjes zelf de kwast- of rolborstel ter hand moeten nemen; de Nederlandse verfindus trie houdt hiermede rekening door het fabriceren van speciale verven voor gebruik door particulieren, ter wijl schilder of verfdetaülist alle voorlichting geven. Lak- en muurverven Er bestaan voor dit doel lakverven en muurverven. De lakverven, die worden gebruikt voor het verven van houtwerk, kunnen worden onder scheiden in lakverf met hoogglans en lakverf met zijdeglans. De zijdeglans geeft een doffe indruk en is daardoor zeer geschikt voor het verven van grote vlakken zoals deuren. Een te groot glanzend vlak zou storend wer ken. De muurverven worden ook ge leverd in kwaliteiten die geschikt zijn om behang te verven: zij zijn dof. Hebt u zich nooit op dit terrein be geven, begin dan eens met dat speel tafeltje of een ander eenvoudig voor werp. U zult zeker enthousiast wor den. Koop nooit een te kleine of goed kope kwast en gebruik bij het ver ven van muren bij voorkeur een rol borstel. Komt het aanschaffen hier van u te duur, dan kunt u hem als regel bfj de detaillist huren of in bruikleen ontvangen. Bij muurverf wordt geen grond verf gebruikt, voor een goede dek king kunt u de muur meermalen schilderen. Bij lakverf kunt u grond verf gebruiken. Waagt u zelf niet aan plamuren. Is plamuren noodzakelijk, dan kunt u beter de vakman te hulp roepen. Laat u zich goed voorlich ten door degene bij wie u de verf koopt, zowel over de kwaliteit en de kleuren welke u gaat gebruiken als over de techniek van hei verven. Kiest behang in overeenstemming met de verf. Export Dat de Nederlandse verf buiten onze grenzen worden gewaardeerd blijkt uit het feit dat zij wordt ge ëxporteerd naar meer dan 100 lan den en gebieden voor een totaal be drag van 30 miljoen gulden per jaar. Ongeveer 60 pet. v.ordt afge nomen door Europese landen, 15 pet. gaat naar Afrika, 16 pet. naar Azi atische landen en 9 pet. naar het westelijk halfrond. Dai Nederlandse verfje zal het ook in uw huis goed doen, maar dan vooral vragen naar lak- en muurverven welke speciaal voor particulier gebruik zijn gemaakt, deze zijn gemakkelijker te verwerken dan de verf voor de vakman. Succes! Sokken breien blijft in het leven van de meeste huisvrouwen een be langrijk deel van haar taak; vooral op het platteland. Dat zij met hun wensen een categorie van gewicht zijn en dat de fabrikanten het hen wat gemakkelijker willen mal an, be wijst een bericht uit de Westduitse stad Bad Neuheim. Daar komt thans namelijk een nieuwe breiwol vandaan die voor 100 pet. van „perion" is en dus praktisch onverslijtbaar is. De draad voelt even wollig aan als de tot dusver bekende mengsels van wol met „perion". Deze breiwol wordl voorlopig hoofdzakelijk gebracht in de kleuren wit, oudruse en verschillende scorten b' mw. of zes. De Cheshire komt in zes we ken tot rijping, maar haar volmaakte volle smaak is bereikt, wanneer zij 3 tot 4 maanden oud is. Hetzelfde geldt voor de Derby. De Caerphilly daarentegen wordt zeer jong gege ten. Na 2 tot 3 weken is deze kaas op haar best. Een uitzondering vormt de Cheddar, een kolossale kaas met een heel merkwaardige smaak, die aan noot doet denken. De Cheddar heeft nl. wel 9 tot 12 maanden nodig om volledig te rijpen en de hoogste lof van de kenner te verwerven. Toewijding Vroeger was het zo, dat het humeur van de boerin in sterke mate de kwaliteit van de kaas beïnvloedde; die zij op een be paalde dag maakte. Kaas ma ken is nog steeds iets, waaraan de hand van de vakman, de per soonlijke toewijding niet mag ont breken. Het zijn de grote tradities geweest van soms één bepaald geslacht kaas makers, die aan vele Britse kazen hun roem hebben verschaft. Het Jjgt voor de hand, dat in het Engeland, waar de traditie heilig is, aan dat kaasbereiden nog steeds de grootst* zorg wordt besteed. De traditie van de persoonlijke vakbekwaamheid leeft voort. Wij proeven het uit de voortref felijke kwaliteit van de Engelse kaas soorten. Kaas en wijn - wij kennen de heer lijke combinatie van deze beide na- tuurprodukten. Combineer de Cheshi. re bv. 'ns met Sherry of port, de Lei- cester met een glas Madeira, de Stil ton met een droge port, de Wens leydale met een lichte rode Bour gogne, welke wijn ook uitstekend past bij de Derby kaas. Natuurlijk ko men wij hier op het terrein van de persoonlijke smaak. Het is de moeite waard om eens wat eigen combina ties te beproeven. Dan zal U blijken dat bv. ook de goed-Nederl. borrel zich heerlijk laat drinken met bv. Gloucester, Cheshire en Cheddar - drie kazen die U in blokjes kunt op dienen. We kennen allemaal kleine vrou wen, die de indruk maken, een rtor- male lengte te hebben. Dat komt, omdat zij partij weten te trekken van hun lijn en hun silhouet. Zij verraden pas hun werkelijke lengte, als ze naast een bijzonder lange vriendin komen te staan. Hieronder volgen enige wenken uit de praktijk, die absoluut onont beerlijk zijn voor de vrouw, die zich zelf te klein vindt. Overigens, het is niet zo'n be zwaar, als men de 1 m 70 niet haalt Zeker niet voor een Vrouw. Want wat staat beter dan zo'n kleintje aan de arm van een rijzige echtgenoot, of een frêle moeder aan die. van' een lange zoon Laat u trouwens tot troost.str«kken, dat de meisjes van tegenwoordig heel wat langer zijn dan hun grootmoe ders, dank zij de sport en een gezon der leven. En laten we nu eens zien, wat de kleintjes onder u moeten doen en la- ten om langer te schijnen: 1. De make-up moet licht zijn van toets. Te zeer bijgewerkte ogen, wim pers en mond geven immers gauw een ,,poppekop"-effect. 2. Het hoofd moet recht gedragen worden. Niet de kin in de lucht als een dictator, maar er dagelijks op letten, dat de nek recht gehouden wordt - uit de schouders 3. Als ze geen slanke taille hebben, moeten ze daarvoor vechten met veel gymnastiek en fruit en weinig lek kers. Niets suggereert zozeer het geJ vreesde propje, als een dik middeh 4. Zonder te vervallen in de veel voorkomende fout van de doorlopende klompzool, kunnen ze wel degelijk wat lengte stelen met een stevig ge zoold schoentje met kokette hak. Let wel: een naaldhak of iets dergelijks, doet ons met ons kleine postuur al licht voorover hangen als geknakte Drie-vierde 1. melk. 25 g. (plm. 16 blaadjes) witte gelatine, 2 dl. (plm. anderhalf kopje) koffie-extract van 20 g. koffie, plm. 90 g (6 eetlepels) suiker. De puddingvorm met water weg zetten. Hierin de blaadjes gelatine plm. 15 minuten weken. De melk aan de kook brengen. De suiker in de melk oplossen. De jelatine uitknijpen en in weinig heet water oplossen. De gelatine mag niet koken. De melk enigszins laten afkoelen er er als ze niet meer dampt, onder roeren de gelatine en het koffie-extract bij voe gen. De massa verder af laten koelen. De pudding, als ze drillig begint te worden, óverschenken in de pudding vorm. De pudding keren als ze vol komen koud is geworden. De pud ding geven met custardsaus. 300 g gekookte ontgrate vis, 50 g roomboter, 35 g bloem, 2,5 dl vis- nat, 5 g gelatine, iets zout, citroen sap, ei. paneermeel, frituurvet. Van de roomboter, bloem en het visnat een dikke gladde saus maken. De in kleine stukjes verdeelde vis hier doorheen roeren en de geweek te gelatine er in oplossen. De saus met wat zout en een paar druppel tjes citroensap op smaak afmaken. op#een met water omgespoeld bord uitstrijken en koud laten worden. Daarna in 8 gelijke delen verdelen en er mooie langwerpige croquet- ten van vormen en deze door pa neermeel, door ei en nog eens door paneermeel wentelen. Daarna in dam pend heet frituurvet vlug bruin bak ken. Laat twee gesnipperde uien frui ten in wat boter. Voeg hierbij 1,5 liter kokend water. Laat 5 minuten trekken en schep de uitjes eruit met de schuimspaan. Stort de vermicelli in de ontstane bouillon m dien de soep op met een restje (geraspte) kaas. Het pi sloten lijn w< naam;: welijk, koeta tot 4 t dagen echter De w munisti de inhi staatsv Wat proces? hebben schouw logische Dit is oH als indi I proces i I worden H een in H gemene I commur aansluit' I het twii I al bij ll Weliswa: I dat de 1 I eurapo I alle mid I Harici 4 munistis I in Oost-I geven, I mene s< I zijn poll plenaire I mité vai l geschild I brede sl partijlei! I haar coil met het I Profes I professo:! Viehwegl zij en ll beginsel I daan, wil vriendenl Dit pi zich zei) beschou\ band m< der neo-l Polen en van Alb. I dere sat. het neer i mocratis j kou zelf praktijk brlcht c sluit var S.E.D. d

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1957 | | pagina 6