PJ333n2H3WUOflV J Beperk uw besteding Toetjes, die het doen! Wat draagt een heer Tentoonstelling van textiel in Amerikaans museum voor moderne kunst Recepten Cordon bleu Jagerskool Selderij knol met kaas Hoe verzorgen wij cyclamen? 9 Geld verdienen met het inrichten van uw huis Schrik maar niet DAT KAN IK OOK „Visie" op*uw huis Quiche Lorraine Bananenroompudding Koolrolletjes met kaas Zacht als fluweel We gaan samen een beetje praten over de bestedingsbe- perkng, eep interessant onderwerp, dat we overigens niet zelf hebben bedacht. De een of andere minister is, zegt men, enige tijd na de jongste verkiezingen op deze originele gedachte gekomen. Nu denken een heleboel mensen, dat we derhalve minder moeten gaan eten, drinken, roken, bioscoopjes pikken en noem nog maar enkele aangename dingen des levens. We zullen proberen u aan te tonen, dat door het toepassen van enkele gulden regels terzake de inrichting van uw huis, de besteding en de ganse papieren santekraam daaromheen onz edeur voorbij gaat. We lachen er gewoon om U schudt natuurlijk het wijze en ervaren hoofd, u rimpelt bedacht zaam het voorhoofd, uw ogen krijgen een peinzende uitdrukking en uw lip pen tuiten vanwege het zware den ken. U gelooft eenvoudig niet dat het inrichten van een huis voldoen de besparing kan opleveren om de bestedingsnarigheden te kunnen over woekeren. Zullen we desalniettemin een poging wagen Beginnen we dan met die malle, hoge boekenkast. U hebt dat meubel ergens zien staan, uw toekomstige vrouw vond het stuk om welke reden dan ook „moord" en u besloot eigen lijk al half om maar tot de koop over te gaan. Het is wel veel geld, maar... Nu onze welgemeende raad: pro beer eens, of het niet verstandiger en goedkoper is om een boekenkast te (laten) maken, die geen centimeter te hoog is (170 cm voor de bovenste legplank). Dat spaart vermoedelijk een flink stuk hout, terwijl u ook geen overvloed van ruimte zult wil len „vullen" met boeken, die u strikt genomen helemaal niet zo hard no dig hebt. heel even daar heerlijk tegenaan leunen. Maal ais ons wordt gevraagd „vrijwillig te bezuinigen" dan komt het allemaal dik in orde (zo menen we oprecht). Zo is het ook met de bestedingsbe perking: we laten ons niet graag We kelijks een pakje sigaretten ontnemen, geen onsje vlees en geen liter melk (is duur voor elk, lazen we ergens!). Daarom proberen we oneindig veel liever om met eigen forse hand onze persoonlijke begroting te besnoeien. Daarom zijn we bereid ons huis prak tisch, degelijk en zo voordelig moge- De binnenhuisarchitect Jaap Pen- raat ontwierp deze boekenkast. Be studeer zelf maar, zo zouden we u willen aanraden, hoe u in eigen huis iets dergelijks kunt plaatsen. Hoogte en breedte, kleur en afstand legplanken uiteraard naar persoonlijke behoefte. lijk in te richten. Dan hebben we verder lak aan de bestedings-soesah want we trokken (lekker) ons eigen plan. Als we u nog een welgemeende raad mogen geven: ga eens grondig na, wat u in de keuken beslist no dig zult hebben en zorg er dan voor, dat u met een minimum aan hout de nodige rekken krijgt. Doe hetzelfde in de gang en op de slaap kamer, op zolder en in de kelder. V zult er na een paar avonden ge zellig rekenen heus plezier in krij gen. Want u hebt „alweer" een paar tientjes „verdiend". Die gaat u dan naar de spaarbank brengen of u doet er andere nuttige of prettige dingen mee. In elk geval doet u het dan uit eigen vrije wil. En dat is heerlijk. Nog Zo kunnen we heus nog even door gaan. U wilde met alle geweld een rooktafel, uw verloofde is verliefd op u en op een theemeubel en dat in strument komt zo „echt" overeen met het dressoir, dat juist dezer da gen in een etalage te pronk stond. Het was zo op het eerste gezicht nogal breed en er zaten wel veel versie rende tierlantijnen aan. Maar een overwegend bezwaar was dat toch niet, vond u, zelfs al kostte het nogal een paar duiten. Goed, u koopt géén rooktafel en géén theemeubel, zodat het „passende" dressoir ook komt te vervallen. Maar u koopt wel een handige ver plaatsbare „serveerboy" en u zorgt voor een paar fraaie en bruikbare asbakjes. Ais dressoir koopt u dan een modern meubel, maar u berekent eerst nauwkeurig hoeveel ruimte u nodig hebt om de in de kamer nood zakelijke spullen daarin te kunnen bergen. U vervalt hoogstwaarschijn lijk jn een veel kleiner formaat dan u meende en uw portemonnee blijft er stukken gezonder mee. Echt Nederlands Zullen we zo nog een beetje echt- Nederlands doorgaan We willen hiermee maar betogen, dat de door snee burger van de Lage Landen 'n verschrikkelijke hekel heeft aan dwang, aan maatregelen van boven af, aan voorschriften en aan geleide economie. Als we op zondag een rij verbod moeten slikken, dan gaan we Het bedenken van toetjes is een dankbaar en prettig werkje. Al leen al bij de melkge- rechten zijn er heel wat mogelijkheden, te meer als U in plaats van melk eens karnemelk gebruikt. Gort-, rijst-, haver mout- en bloempap bij voorbeeld smaken zo wel zoet als zuur best. Afwisseling kunt U ook bereiken door een extra smaakje: dadels, rozijnen of krenten, ge brande suiker of koffie- extract. Rijstebrij en een havermout- of cus tardpudding met het sap van een citroen of sinaasappel erdoor zijn werkelijk het proberen waard. Wissel de melkge- rechten eens af met vruchtensla, bessesap- vla of gort met besse- sap en diverse vruch ten; voor zo'n fris des sert haalt immers nie mand zijn neus op. En dan niet te verge ten de kaasschotel of eenvoudigweg de be schuitjes of crackers met kaas: een gemak kelijk en gezond des sert. vooral ook ge schikt voor hen, die niet van zoetigheid en van melk houden. Wij geven U wat re cepten voor toetjes, die anders zijn dan anders. RECEPTEN Karnemelkse pap met havermout en citroen sap (voor 4 kinderen). 1 1. karnemelk, 70 g (een kopje) havermout, t citroen, ongeveer 4 eetlepels ^suiker (zout). De havermout opzetten met zoveel water dat hij net onderstaat, aan- de kook brengen en laten doorkoken tot de massa enigszins gebon den is. Bij kleine por ties tegelijk de karne melk toevoegen en de pap steeds even, onder roeren, aan de kook la ten komen alvorens er opnieuw karnemelk bij te schenken. De haver mout zachtjes gaar ko ken in ongeveer 15 mi nuten. De citroen uit persen en het sap door de pap roeren. Het ge recht op smaak afma ken met suiker en des gewenst een weinig zout. Geboorde appelen met dadels (voor 4 perso nen). 4 Middelmatig grote, stevige appelen, 50 a 100 g ontpitte dadels, boter of magarine, (poeder) suiker. De appelen boren, schillen en in een pan of vuurvaste schotel zetten. De dadels klein snijden en er de klok huisholten van de ap pelen mee vullen. Een bodempje water om de appelen schenken en hier en daar een klon tje boter of margarine leggen. De pan of schaal sluiten en de ap pelen zachtjes gaar sto ven in ongeveer 25 mi nuten. Het gerecht warm of koud geven, bestrooid met poeder suiker. Warme beschuitpud ding (voor 6 personen). 12 Beschuiten, 1/2 1. melk, 2 eieren, 150 g blauwe rozijnen, ci troenschil, een vanille- stokje (of pakje vanille suiker), 1 theelepel ka neel, 60 g (4 eetlepels) suiker, 50 g boter of margarine, zout, een warme puddingvorm met inhoud pl.m. 1,5 1. De beschuiten krui melen. De rozijnen wassen en laten uitlek ken. De eieren splitsen in dooier en wit. De dooiers roeren met de suiker, het vanillezaad of de vanillesuiker, het zout en de kaneel tot een dikke massa ont staat. De melk aan de kook brengen, hierin de boter of margarine la ten smelten en de melk onder flink roeren aan de dooiers toevoegen. De massa teruggieten in de pan en weer aan de kook brengen. De vloeistof over de be schuitkruimels gieten, en met de uitgelekte De citroenschil raspen en met de uitgelekte rozijnen door het kruim mengen. De eiwitten stijf kloppen. Op de ei witten de beschuitmas sa leggen en alles voor zichtig door elkaar roe ren. Een warme pud dingvorm met boter of magarine insmeren en bestrooien met paneer meel. De puddingmas sa in de vorm gieten en de vorm afsluiten De puddingvorm op eën doekje in een pan met water plm. 1,5 uur la ten koken. De vorm openen en nog 5 minu ten in het kokende wa ter laten staan. De pudding keren op een warm bord en een va nillesaus, vruchtesap- saus of room erbij ge ven. Een opwekkende titel gaf de uit geverij H. Stam mee aan een nieu we serie kleine boekjes over aller lei praktische onderwerpen: „Dat kan ik ook". Bij het doorbladeren van de boekjes komt men boven dien langzaam maar zeker tot de overtuiging, dat behangen en wit ten toch nief zo heel erg moeilijk is, dat men zijn gezondheid heus wel zelf kan beschermen en dat het uithalen pan vlekken doorgaans gaans neerkomt op een kleine in greep (als je maar weet waarmee). Natuurlijk komt er ook een grote dosis handigheid bij te pas, zeker als het gaat om het behangen van een kamer, waarin voor de niet- vakman toch vele voetangels en klemmen verborgen kunnen zijn. Hoe dan ook, voor lieden die graag zelf het een en ander in of aan hun huis „opknappen" zijn deze boekjes beslist aanbevelenswaardig. We hebben in de Vrouwenspiegel de laatste maanden al heel wat geschre ven over het onderwerp wonen". Voornamelijk gingen onze gedachten daarbij uit van twee overwegingen: 1. hoe doen we zo voordelig en zo goed mogelijk en 2. hoe verdelen we in ons kleine huis de ruimte harmo nisch en praktisch. In verband hiermee hebben we met bijzondere belangstelling kennis ge nomen van het tijdschrift „Visie", uitgegeven door een aantal fabrikan ten, die stuk voor stuk iets met bou wen of wonen te maken hebben. Het inrichten van een zolderruimte tot speel- of werkkamertje, het kiezen van een goed behang of de juiste vloerbedekking, de werking van be paalde kleuren in onze dagelijkse om geving, de werking van een open haard, het belang van een goede ver lichting en nog veel meer interessante onderwerpen worden daarin vakkun dig behandeld. Bovendien is dit tijd schrift een lust voor het oog: een ver antwoorde opmaak en zeer fraaie foto's en tekeningen zorgen daar voor. Mooie kalfskoteletten in de lengte opensnijden, zodat men 2 platte de len aan het been overhoudt. De ko teletten vullen met een schijf kaas, welke omgeven is door een plak ham. De kotelettehelften zouten, weer dicht klanpen en goed aandrukken, zonodig met 'n draadje hechten. Daarna door losgeklopt ei halen, paneren en op een klein vuur goudgeel bakken. Voor 't opdoen het draadje verwijderen. 1 witte kool, 75 gram boter, 1 ui, peper, zout, halve dl wijnazijn, 2,5 dl. water, 50 gram suiker. De schoongemaakte kool fijn hak ken, even in kokend water dompe len en afgieten. In de boter de fijn gehakte ui gaar fruiten, de kool en de azijn en het water toevoegen, eveneens de suiker, wat zout en wat witte peper. De kool, onder af en toe omschudden, gaar stoven. In- plaats van met azijn, kan men de kool ook met zure appelen stoven!) Selderijknol schillen en in plakken snijden. Deze ca. 10 min. in wat water met zout zachtjes gaar ko ken, uit laten lekken en laag om laag met een plakje jonge kaas aan 2 lange cocktailprikkers steken, (aan ieder uiteinde één prikken). De bui tenste plakken moeten uit selderij- knol bestaan, 't Geheel wordt door ei en paneermeel gehaald en in de koekepan in boter of frituurvet snel gebakken. 125 gram bloem, 75 gram boter, 'n halve dl. water, iets zout. ham, niet te dun gesneden, dikke plakken oude kaas, 3 eieren, 3 lepels melk. Van boter, bloem, water en zout een deegje kneden. Hiermede een beboterde springvorm bekleden. Daarna op de bodem een paar plak jes schouderham leggen. Hierop een laagje plakken kaas en zo afwisselend ham en kaas totdat de vorm opge vuld is. Over deze vulling de eieren, die met de melk zijn losgeklopt, gie ten en de massa in de oven gaar en lichtbruin bakken. Een halve kg. bananen, 2 citroenen 1 eiwit, 50 gr. suiker, een-achtste slagroom, 8 gr. gelatine, geconfijte vruchtjes. De puddingvorm met slaolie invet ten en omgekeerd wegzetten. De ge latine in ruim koud water weken. De bananen in de schil in ruim wa ter verwarmen. De slagroom stijf- slaan met de suiker. De citroenen uitpersen. De bananen schillen en met een vork fijnmaken. Het citroen sap erover gieten. Het eiwit met een lepel water en iets suiker stijfkloppen. D gelatine uitknijpen, in iets heet water oplossen en wat laten bekoe len. Op de slagroom het eitwit en de bananenpuree leggen. De gelatine er op gieten en voorzichtig 't geheel dooreen scheppen. Als de massa niet meer uitzakt, alles overdoen in de puddingvorm. De stijfgeworden pud ding keren en garneren met wat slagroom en geconfijte vruchtjes. Een kleine savooiekool, circa 300 gram kaas, boter, zout. De koolbladeren voorzichtig van de kool loswikkelen en van de stronk halen. De zware ondernerven aan de onderzijde van elk blad iets af snijden. De bladeren in kokend wa ter met wat zout bijna gaarkoken in ongeveer 10 k 15 minuten. Ze op een vergiet laten uitlekken en af koelen. De kaas ondertussen in staaf jes snijden van 1 cm. dikte en 8 cm. lengte. De koolbladeren plat op een bord of plankje leggen, in het midden Dames, als u dit ook leest, wees dan gewaarschuwd. Ga het uw heer gemaal niet demonstratief toeroepen of „onder de neus duwen". Wees wijs en zeg niets. Leest hij het: bra vo. Ergert hij er zich dan aan: des te beter; zeg iets meelevends. Windt het hem op: welgefeliciteerd; hij zal er over enige tijd rekening mee gaan houden. Weet te wachten. Heren, leg dit even in uw porte feuille. Dit hoort gij dit jaar te dra gen: Bureau en zakenreis Kostuum: Stof met een klein pa troon, niet in het oog lopend. Colbert: Kort, zowel één- als twee- rijig jasje. Vest: Van dezelfde stof als het kostuum, of een effen stof in de zelfde kleur. Overhemd: Bescheiden tint, in over eenstemming met jas en vest, even tueel een patroontje. Stropdas of vlinderdasje naar verkiezing, ook daarop afgestemd. Sokken: Dezelfde kleur als de das; eventueel een rustig patroon. Overjas: Raglan, ulster of paletot; desgewenst chesterfield. Hoed: Camber of een model met omkrullende randen. Overdag buiten, in de stad en iets bijzonders 's avonds Kostuum: Effen stof, donker, even tueel een heel decent werkje erin van een andere textielsoort, doch in dezelfde kleur. Colbert: Tweerijig. Vest: Een kwestie van smaak, fel ler van kleur of van dezelfde stof als het kostuum als daar geen werkje in zit. Overhemd: Uitsluitend wit. Daar op een stemmige das. Sokken: Van precies dezelfde kleur als de das. Overjas: Paletot model, met een of twee rijen knopen. Hoed: Donkere Homburg of Eden- hat. een staafje kaas aanbrengen, de uit einden van het blad naar binnen vou wen en er een stevig rolletje van vormen. De rolletjes in een koeke pan in- boter lichtbruin bakken en ze op een verwarmde schotel opdie nen. Heeft men een oven, dan kun nen de koolrolletjes in een beboterde vuurvaste schotel worden overge bracht. De rolletjes bestrooien met paneermeel, er hier en daar een klontje boter op leggen en er in de oven een goudbruin korstje op laten komen. 5 portevenem enten Kostuum: Combinatie pantalon en jasje. Colbert: Sportieve snit, tweed of donegal. Vest: geen vest of een vest met fantasiepatroon. Pantalon: Flanel of gabardine, fleu rig van tint, doch liefst niet contras terend met het colbert. Overhemd: Levendig van kleur, desgewenst met dessin. Das: Gebreide of geweven wol. Sokken: Sportieve modellen met pa troon. Officiële gelegenheden Kostuum: gebruikelijke modellen, Stresemann of Bonn. Colbert zwart, naar wens met 1 of 2 rijen knopen. Pantalon: donker gestreept. Vest: hetzelfde als het colbert of lichtgrijs. Overhemd: uitsluitend wit. Zilver grijze das. Sokken: zwart. Overjas: donkere paletot. Hoed: zwarte of grijze Homburg c.q. Edenhat. Misschien kent u dat wijsje nog: „Wij hebben twee aardige poesjes, met pootjes zo zacht als fluweel". We moesten er onwillekeurig aan denken, bij dit onderwerp. Uit Ber lijn komt namelijk het bericht, dat de modehuizen er veel fluweel zullen blijven gebruiken; vooral voor on derdelen van japonnen. Ceintuurtjes, kwieke strikjes, kragen, randen langs tasjes en sportcolberts, etc. worden er in alle soorten en maten van ge fabriceerd. Bij een steengrijze tailleur van „Gehringer en Glupp" is een nauwsluit nd beige vest van fluweel gezien, terwijl kraag en manchetten van hetzelfde materiaal vervaardigd zijn. Uitstekende effecten worden be reikt op wol, duchesse en kantwerk; met name als het figuur enige cor rectie behoeft. B.v. langs de heupen of om de randen van een decolleté. Een bekend modekoning heeft ervan gezegd: „De gebruiksmogelijkheden van fluweel zijn onuitputtelijk, want het aanpassingsvermogen van deze textielsoort is onbegrensd". Natuurlijk worden er ook hele ja ponnen uit gemaakt. De flatterende ingetogen glans, die over een toilet van zwart, donkerrood of bruin flu weel ligt, is onvergelijkelijk mooi. Cyclamen zijn ideale kamerplan ten, vooral omdat men hen zo goed kan onderhouden; ze zijn er nu weer en dus schaft men zich zo spoedig mogelijk een rijk bloeiende plant aan. Dat is eigenlijk verkeerd; wij geven toe: het is verleidelijk zo'n rijk bloei ende cyclamen in de kamer te kwe ken, doch het is veel beter een plant te kopen met slechts enkele open bloemen en vele nog kleine bloem knopjes. Van zo'n plant zal men veel langer plezier hebben en dat is heus wel de moeite van het overwegen waard. Met de cyclamen zal men slechts succes bereiken wanneer de plant niet in een normaal verwarmde ka mer wordt gekweekt; de temperatuur is daar voor haar veel te hoog. Het resultaat is dat de bladeren geel worden en de bloemstengels gaan rek ken en binnen veertien dagen is zo'n rijk bloeiende plant dan eigenlijk he lemaal uit elkaar gezakt. In een ma tig verwarmd vertrek kunt u maan denlang van een cyclamen plezier hebben, doch dan dient u ook het gieten met koud leidingwater beslist te vermijden. Dat leidingwater op zich zelf doet de plant beslist geen kwaad, al is regenwater beter; het is alleen maar verkeerd het koude water zo maar uit de kraan te ge ven. Cyclamen hebben een hekel aan koude en natte voeten en dus doet u een scheut warm water door het koude of u zorgt er althans voor dat het water op kamertemperatuur is. De bloemist heeft wel voor voed zame aarde gezorgd, doch het zou verkeerd zijn haar alle voedsel te onthouden. De plant is van goede wil en gaat maar steeds door met het vormen van nieuwe bloemknop pen, doch van uw kant moet er dan toch ook iets tegenover staan. Geef haar elke week een weinig opgeloste kamerplantenkunstmest en de resul taten zullen schitterend zijn. Begiet vooraf echter de potgrond eerst met gewoon water en daarna de vloeimest toedienen. Uitgebloeide bloemen knipt men bij voorkeur met een schaartje weg doch dat mag bij een cyclamen beslist niet worden gedaan. Dan blijven immers de restanten van de bloemstengels zitten en deze gaan rotten en juist onder op die knol en tussen de bla deren zitten die vele kleine bloem knopjes en die zouden dan ook gaan rotten en daarom steeds de stengels met een voorzichtig rukje uit de knol trekken: er mag geen restant blijven zitten. U kunt water op de potaarde geven, doch gieten op een bloem- schoteltje is voor de cyclamen nog wel zo nuttig, doch dan moet ge wel beloven, dat het restant na een half uurtje beslist wordt verwijderd. Hoe decoratief geweven stoffen soms ook kunnen zijn, ze zijn toch in de eerste plaats bedoeld als gebruiks voorwerpen en dit geldt evenzeer voor de stevige tweed en de doorzich tige tulle als voor de tegen de zon be schermende en waterdichte kap van een auto. Wanneer wij het daarover eens zijn, dan doet het enigszins ver wonderlijk aan, dat het Museum voor Moderne Kunst in New York een grote tentoonstelling heeft ingericht van textielgoederen, waarbij in het geheel niet op de kwaliteit of eigen schappen is gelet, maar waarbij uit sluitend de waarde als -„kunstvoor werp" de doorslag geeft. Deze ten toonstelling, „Textiles U.S.A.", was uitsluitend gewijd aan de in de tex tielbranche toegepaste kunst, en dat deze tentoonstelling bij het publiek in de smaak is gevallen, bleek wel uit de dichte drommen toeschouwers, die zich gedurende tien weken in de grote zalen verdrongen. Er was uit 3.500 stoffen, die de laatste tien jaar in de Verenigde Sta ten waren geproduceerd een keuze gedaan en de door het museum be noemde jury had 185 stoffen aange wezen, waarbij uitsluitend esthetische overwegingen de keuze hadden be paald. Daarom werd ook, met een enkele uitzondering, er van afgezien te de monstreren voor welk doel de stoffen gebruikt kunnen worden en zo wer den kledingstoffen niet op een of ande re wijze gedrapeerd; ze werden niet anders behandeld dan de bekledings- stoffen en de geweven stoffen voor de industrie, die zelden of nooit worden ontworpen om er enig esthetisch ef fect mee te bereiken. Tenslotte waren er ook nog allerlei stoffen te zien, die alleen maar glimmen en schitteren, zoals zilver- en goudbrokaat, goud draad, galons, tressen en andere van metaaldraad vervaardigde weefsels. Zoals gezegd, dit was voor het eerst dat het museum een tentoonstelling heeft gehouden, die uitsluitend be perkt was tot geweven stoffen. Vroe ger hebben textielgoederen evenwel vaak deel uitgemaakt van grotere tentoonstellingen. En dit ligt ook voor de hand, aangezien bij de oprichting van het museum in 1929 als een dei- Op de voorgrond zijn katoenen en wollen stoffen tentoongesteld. Op de achtergrond wordt gedemon streerd, hoe jersey zich houdt, als het zwaar gespannen wordt. doelstellingen werd aangegeven „de studie der moderne kunsten en de toe passing van deze kunsten in de in dustrie en het dagelijks leven aan te moedigen en te ontwikkelen". Zeven meter is deze paraplu hoog, die een assortiment toont van 24 verschillende fabrieken. De kleuren variëren van knalgeel en vuur rood tot zeeblauw en groen.

Krantenbank Zeeland

de Stem | 1957 | | pagina 8