PJ333n2H3WUOflV J
Beperk uw besteding
Toetjes, die het doen!
Wat draagt een heer
Tentoonstelling van textiel in Amerikaans
museum voor moderne kunst
Recepten
Cordon bleu
Jagerskool
Selderij knol
met kaas
Hoe verzorgen wij cyclamen?
9
Geld verdienen met het inrichten van uw huis
Schrik maar niet
DAT KAN IK OOK
„Visie" op*uw huis
Quiche Lorraine
Bananenroompudding
Koolrolletjes met kaas
Zacht als fluweel
We gaan samen een beetje praten over de bestedingsbe-
perkng, eep interessant onderwerp, dat we overigens niet
zelf hebben bedacht. De een of andere minister is, zegt men,
enige tijd na de jongste verkiezingen op deze originele
gedachte gekomen.
Nu denken een heleboel mensen, dat we derhalve minder
moeten gaan eten, drinken, roken, bioscoopjes pikken en
noem nog maar enkele aangename dingen des levens. We
zullen proberen u aan te tonen, dat door het toepassen van
enkele gulden regels terzake de inrichting van uw huis, de
besteding en de ganse papieren santekraam daaromheen
onz edeur voorbij gaat. We lachen er gewoon om
U schudt natuurlijk het wijze en
ervaren hoofd, u rimpelt bedacht
zaam het voorhoofd, uw ogen krijgen
een peinzende uitdrukking en uw lip
pen tuiten vanwege het zware den
ken. U gelooft eenvoudig niet dat
het inrichten van een huis voldoen
de besparing kan opleveren om de
bestedingsnarigheden te kunnen over
woekeren. Zullen we desalniettemin
een poging wagen
Beginnen we dan met die malle,
hoge boekenkast. U hebt dat meubel
ergens zien staan, uw toekomstige
vrouw vond het stuk om welke reden
dan ook „moord" en u besloot eigen
lijk al half om maar tot de koop
over te gaan. Het is wel veel geld,
maar...
Nu onze welgemeende raad: pro
beer eens, of het niet verstandiger
en goedkoper is om een boekenkast
te (laten) maken, die geen centimeter
te hoog is (170 cm voor de bovenste
legplank). Dat spaart vermoedelijk
een flink stuk hout, terwijl u ook
geen overvloed van ruimte zult wil
len „vullen" met boeken, die u strikt
genomen helemaal niet zo hard no
dig hebt.
heel even
daar heerlijk tegenaan leunen. Maal
ais ons wordt gevraagd „vrijwillig te
bezuinigen" dan komt het allemaal
dik in orde (zo menen we oprecht).
Zo is het ook met de bestedingsbe
perking: we laten ons niet graag We
kelijks een pakje sigaretten ontnemen,
geen onsje vlees en geen liter melk
(is duur voor elk, lazen we ergens!).
Daarom proberen we oneindig veel
liever om met eigen forse hand onze
persoonlijke begroting te besnoeien.
Daarom zijn we bereid ons huis prak
tisch, degelijk en zo voordelig moge-
De binnenhuisarchitect Jaap Pen-
raat ontwierp deze boekenkast. Be
studeer zelf maar, zo zouden we u
willen aanraden, hoe u in eigen
huis iets dergelijks kunt plaatsen.
Hoogte en breedte, kleur en afstand
legplanken uiteraard naar
persoonlijke behoefte.
lijk in te richten. Dan hebben we
verder lak aan de bestedings-soesah
want we trokken (lekker) ons eigen
plan.
Als we u nog een welgemeende
raad mogen geven: ga eens grondig
na, wat u in de keuken beslist no
dig zult hebben en zorg er dan
voor, dat u met een minimum aan
hout de nodige rekken krijgt. Doe
hetzelfde in de gang en op de slaap
kamer, op zolder en in de kelder.
V zult er na een paar avonden ge
zellig rekenen heus plezier in krij
gen. Want u hebt „alweer" een paar
tientjes „verdiend". Die gaat u dan
naar de spaarbank brengen of u
doet er andere nuttige of prettige
dingen mee. In elk geval doet u het
dan uit eigen vrije wil. En dat is
heerlijk.
Nog
Zo kunnen we heus nog even door
gaan. U wilde met alle geweld een
rooktafel, uw verloofde is verliefd op
u en op een theemeubel en dat in
strument komt zo „echt" overeen
met het dressoir, dat juist dezer da
gen in een etalage te pronk stond. Het
was zo op het eerste gezicht nogal
breed en er zaten wel veel versie
rende tierlantijnen aan. Maar een
overwegend bezwaar was dat toch
niet, vond u, zelfs al kostte het nogal
een paar duiten. Goed, u koopt géén
rooktafel en géén theemeubel, zodat
het „passende" dressoir ook komt te
vervallen.
Maar u koopt wel een handige ver
plaatsbare „serveerboy" en u zorgt
voor een paar fraaie en bruikbare
asbakjes. Ais dressoir koopt u dan
een modern meubel, maar u berekent
eerst nauwkeurig hoeveel ruimte u
nodig hebt om de in de kamer nood
zakelijke spullen daarin te kunnen
bergen. U vervalt hoogstwaarschijn
lijk jn een veel kleiner formaat dan
u meende en uw portemonnee blijft
er stukken gezonder mee.
Echt Nederlands
Zullen we zo nog een beetje echt-
Nederlands doorgaan We willen
hiermee maar betogen, dat de door
snee burger van de Lage Landen 'n
verschrikkelijke hekel heeft aan
dwang, aan maatregelen van boven
af, aan voorschriften en aan geleide
economie. Als we op zondag een rij
verbod moeten slikken, dan gaan we
Het bedenken van
toetjes is een dankbaar
en prettig werkje. Al
leen al bij de melkge-
rechten zijn er heel wat
mogelijkheden, te meer
als U in plaats van
melk eens karnemelk
gebruikt.
Gort-, rijst-, haver
mout- en bloempap bij
voorbeeld smaken zo
wel zoet als zuur best.
Afwisseling kunt U
ook bereiken door een
extra smaakje: dadels,
rozijnen of krenten, ge
brande suiker of koffie-
extract. Rijstebrij en
een havermout- of cus
tardpudding met het
sap van een citroen of
sinaasappel erdoor zijn
werkelijk het proberen
waard.
Wissel de melkge-
rechten eens af met
vruchtensla, bessesap-
vla of gort met besse-
sap en diverse vruch
ten; voor zo'n fris des
sert haalt immers nie
mand zijn neus op.
En dan niet te verge
ten de kaasschotel of
eenvoudigweg de be
schuitjes of crackers
met kaas: een gemak
kelijk en gezond des
sert. vooral ook ge
schikt voor hen, die
niet van zoetigheid en
van melk houden.
Wij geven U wat re
cepten voor toetjes, die
anders zijn dan anders.
RECEPTEN
Karnemelkse pap met
havermout en citroen
sap (voor 4 kinderen).
1 1. karnemelk, 70 g
(een kopje) havermout,
t citroen, ongeveer 4
eetlepels ^suiker (zout).
De havermout opzetten
met zoveel water dat
hij net onderstaat, aan-
de kook brengen en
laten doorkoken tot de
massa enigszins gebon
den is. Bij kleine por
ties tegelijk de karne
melk toevoegen en de
pap steeds even, onder
roeren, aan de kook la
ten komen alvorens er
opnieuw karnemelk bij
te schenken. De haver
mout zachtjes gaar ko
ken in ongeveer 15 mi
nuten. De citroen uit
persen en het sap door
de pap roeren. Het ge
recht op smaak afma
ken met suiker en des
gewenst een weinig
zout.
Geboorde appelen met
dadels (voor 4 perso
nen).
4 Middelmatig grote,
stevige appelen, 50 a
100 g ontpitte dadels,
boter of magarine,
(poeder) suiker.
De appelen boren,
schillen en in een pan
of vuurvaste schotel
zetten. De dadels klein
snijden en er de klok
huisholten van de ap
pelen mee vullen. Een
bodempje water om de
appelen schenken en
hier en daar een klon
tje boter of margarine
leggen. De pan of
schaal sluiten en de ap
pelen zachtjes gaar sto
ven in ongeveer 25 mi
nuten. Het gerecht
warm of koud geven,
bestrooid met poeder
suiker.
Warme beschuitpud
ding (voor 6 personen).
12 Beschuiten, 1/2 1.
melk, 2 eieren, 150 g
blauwe rozijnen, ci
troenschil, een vanille-
stokje (of pakje vanille
suiker), 1 theelepel ka
neel, 60 g (4 eetlepels)
suiker, 50 g boter of
margarine, zout, een
warme puddingvorm
met inhoud pl.m. 1,5 1.
De beschuiten krui
melen. De rozijnen
wassen en laten uitlek
ken. De eieren splitsen
in dooier en wit. De
dooiers roeren met de
suiker, het vanillezaad
of de vanillesuiker, het
zout en de kaneel tot
een dikke massa ont
staat. De melk aan de
kook brengen, hierin de
boter of margarine la
ten smelten en de melk
onder flink roeren aan
de dooiers toevoegen.
De massa teruggieten
in de pan en weer aan
de kook brengen. De
vloeistof over de be
schuitkruimels gieten,
en met de uitgelekte
De citroenschil raspen
en met de uitgelekte
rozijnen door het kruim
mengen. De eiwitten
stijf kloppen. Op de ei
witten de beschuitmas
sa leggen en alles voor
zichtig door elkaar roe
ren. Een warme pud
dingvorm met boter of
magarine insmeren en
bestrooien met paneer
meel. De puddingmas
sa in de vorm gieten
en de vorm afsluiten
De puddingvorm op eën
doekje in een pan met
water plm. 1,5 uur la
ten koken. De vorm
openen en nog 5 minu
ten in het kokende wa
ter laten staan. De
pudding keren op een
warm bord en een va
nillesaus, vruchtesap-
saus of room erbij ge
ven.
Een opwekkende titel gaf de uit
geverij H. Stam mee aan een nieu
we serie kleine boekjes over aller
lei praktische onderwerpen: „Dat
kan ik ook". Bij het doorbladeren
van de boekjes komt men boven
dien langzaam maar zeker tot de
overtuiging, dat behangen en wit
ten toch nief zo heel erg moeilijk
is, dat men zijn gezondheid heus
wel zelf kan beschermen en dat het
uithalen pan vlekken doorgaans
gaans neerkomt op een kleine in
greep (als je maar weet waarmee).
Natuurlijk komt er ook een grote
dosis handigheid bij te pas, zeker
als het gaat om het behangen van
een kamer, waarin voor de niet-
vakman toch vele voetangels en
klemmen verborgen kunnen zijn.
Hoe dan ook, voor lieden die graag
zelf het een en ander in of aan hun
huis „opknappen" zijn deze boekjes
beslist aanbevelenswaardig.
We hebben in de Vrouwenspiegel de
laatste maanden al heel wat geschre
ven over het onderwerp wonen".
Voornamelijk gingen onze gedachten
daarbij uit van twee overwegingen:
1. hoe doen we zo voordelig en zo
goed mogelijk en 2. hoe verdelen we
in ons kleine huis de ruimte harmo
nisch en praktisch.
In verband hiermee hebben we met
bijzondere belangstelling kennis ge
nomen van het tijdschrift „Visie",
uitgegeven door een aantal fabrikan
ten, die stuk voor stuk iets met bou
wen of wonen te maken hebben. Het
inrichten van een zolderruimte tot
speel- of werkkamertje, het kiezen
van een goed behang of de juiste
vloerbedekking, de werking van be
paalde kleuren in onze dagelijkse om
geving, de werking van een open
haard, het belang van een goede ver
lichting en nog veel meer interessante
onderwerpen worden daarin vakkun
dig behandeld. Bovendien is dit tijd
schrift een lust voor het oog: een ver
antwoorde opmaak en zeer fraaie
foto's en tekeningen zorgen daar voor.
Mooie kalfskoteletten in de lengte
opensnijden, zodat men 2 platte de
len aan het been overhoudt. De ko
teletten vullen met een schijf kaas,
welke omgeven is door een plak ham.
De kotelettehelften zouten, weer dicht
klanpen en goed aandrukken, zonodig
met 'n draadje hechten. Daarna door
losgeklopt ei halen, paneren en op
een klein vuur goudgeel bakken. Voor
't opdoen het draadje verwijderen.
1 witte kool, 75 gram boter, 1 ui,
peper, zout, halve dl wijnazijn, 2,5
dl. water, 50 gram suiker.
De schoongemaakte kool fijn hak
ken, even in kokend water dompe
len en afgieten. In de boter de fijn
gehakte ui gaar fruiten, de kool en
de azijn en het water toevoegen,
eveneens de suiker, wat zout en wat
witte peper. De kool, onder af en
toe omschudden, gaar stoven. In-
plaats van met azijn, kan men de
kool ook met zure appelen stoven!)
Selderijknol schillen en in plakken
snijden. Deze ca. 10 min. in wat
water met zout zachtjes gaar ko
ken, uit laten lekken en laag om
laag met een plakje jonge kaas aan
2 lange cocktailprikkers steken, (aan
ieder uiteinde één prikken). De bui
tenste plakken moeten uit selderij-
knol bestaan, 't Geheel wordt door
ei en paneermeel gehaald en in de
koekepan in boter of frituurvet snel
gebakken.
125 gram bloem, 75 gram boter, 'n
halve dl. water, iets zout. ham, niet
te dun gesneden, dikke plakken oude
kaas, 3 eieren, 3 lepels melk.
Van boter, bloem, water en zout
een deegje kneden. Hiermede een
beboterde springvorm bekleden.
Daarna op de bodem een paar plak
jes schouderham leggen. Hierop een
laagje plakken kaas en zo afwisselend
ham en kaas totdat de vorm opge
vuld is. Over deze vulling de eieren,
die met de melk zijn losgeklopt, gie
ten en de massa in de oven gaar
en lichtbruin bakken.
Een halve kg. bananen, 2 citroenen
1 eiwit, 50 gr. suiker, een-achtste
slagroom, 8 gr. gelatine, geconfijte
vruchtjes.
De puddingvorm met slaolie invet
ten en omgekeerd wegzetten. De ge
latine in ruim koud water weken.
De bananen in de schil in ruim wa
ter verwarmen. De slagroom stijf-
slaan met de suiker. De citroenen
uitpersen. De bananen schillen en
met een vork fijnmaken. Het citroen
sap erover gieten. Het eiwit met een
lepel water en iets suiker stijfkloppen.
D gelatine uitknijpen, in iets heet
water oplossen en wat laten bekoe
len. Op de slagroom het eitwit en de
bananenpuree leggen. De gelatine er
op gieten en voorzichtig 't geheel
dooreen scheppen. Als de massa niet
meer uitzakt, alles overdoen in de
puddingvorm. De stijfgeworden pud
ding keren en garneren met wat
slagroom en geconfijte vruchtjes.
Een kleine savooiekool, circa 300
gram kaas, boter, zout.
De koolbladeren voorzichtig van de
kool loswikkelen en van de stronk
halen. De zware ondernerven aan
de onderzijde van elk blad iets af
snijden. De bladeren in kokend wa
ter met wat zout bijna gaarkoken
in ongeveer 10 k 15 minuten. Ze op
een vergiet laten uitlekken en af
koelen. De kaas ondertussen in staaf
jes snijden van 1 cm. dikte en 8 cm.
lengte. De koolbladeren plat op een
bord of plankje leggen, in het midden
Dames, als u dit ook leest, wees
dan gewaarschuwd. Ga het uw heer
gemaal niet demonstratief toeroepen
of „onder de neus duwen". Wees
wijs en zeg niets. Leest hij het: bra
vo. Ergert hij er zich dan aan: des
te beter; zeg iets meelevends. Windt
het hem op: welgefeliciteerd; hij zal
er over enige tijd rekening mee gaan
houden. Weet te wachten.
Heren, leg dit even in uw porte
feuille. Dit hoort gij dit jaar te dra
gen:
Bureau en zakenreis
Kostuum: Stof met een klein pa
troon, niet in het oog lopend.
Colbert: Kort, zowel één- als twee-
rijig jasje.
Vest: Van dezelfde stof als het
kostuum, of een effen stof in de
zelfde kleur.
Overhemd: Bescheiden tint, in over
eenstemming met jas en vest, even
tueel een patroontje. Stropdas of
vlinderdasje naar verkiezing, ook
daarop afgestemd.
Sokken: Dezelfde kleur als de das;
eventueel een rustig patroon.
Overjas: Raglan, ulster of paletot;
desgewenst chesterfield.
Hoed: Camber of een model met
omkrullende randen.
Overdag buiten,
in de stad en iets
bijzonders 's avonds
Kostuum: Effen stof, donker, even
tueel een heel decent werkje erin
van een andere textielsoort, doch in
dezelfde kleur.
Colbert: Tweerijig.
Vest: Een kwestie van smaak, fel
ler van kleur of van dezelfde stof
als het kostuum als daar geen werkje
in zit.
Overhemd: Uitsluitend wit. Daar
op een stemmige das.
Sokken: Van precies dezelfde kleur
als de das.
Overjas: Paletot model, met een
of twee rijen knopen.
Hoed: Donkere Homburg of Eden-
hat.
een staafje kaas aanbrengen, de uit
einden van het blad naar binnen vou
wen en er een stevig rolletje van
vormen. De rolletjes in een koeke
pan in- boter lichtbruin bakken en
ze op een verwarmde schotel opdie
nen. Heeft men een oven, dan kun
nen de koolrolletjes in een beboterde
vuurvaste schotel worden overge
bracht. De rolletjes bestrooien met
paneermeel, er hier en daar een
klontje boter op leggen en er in de
oven een goudbruin korstje op laten
komen.
5 portevenem enten
Kostuum: Combinatie pantalon en
jasje.
Colbert: Sportieve snit, tweed of
donegal.
Vest: geen vest of een vest met
fantasiepatroon.
Pantalon: Flanel of gabardine, fleu
rig van tint, doch liefst niet contras
terend met het colbert.
Overhemd: Levendig van kleur,
desgewenst met dessin.
Das: Gebreide of geweven wol.
Sokken: Sportieve modellen met pa
troon.
Officiële gelegenheden
Kostuum: gebruikelijke modellen,
Stresemann of Bonn.
Colbert zwart, naar wens met 1
of 2 rijen knopen.
Pantalon: donker gestreept.
Vest: hetzelfde als het colbert of
lichtgrijs.
Overhemd: uitsluitend wit. Zilver
grijze das.
Sokken: zwart.
Overjas: donkere paletot.
Hoed: zwarte of grijze Homburg
c.q. Edenhat.
Misschien kent u dat wijsje nog:
„Wij hebben twee aardige poesjes,
met pootjes zo zacht als fluweel".
We moesten er onwillekeurig aan
denken, bij dit onderwerp. Uit Ber
lijn komt namelijk het bericht, dat
de modehuizen er veel fluweel zullen
blijven gebruiken; vooral voor on
derdelen van japonnen. Ceintuurtjes,
kwieke strikjes, kragen, randen langs
tasjes en sportcolberts, etc. worden
er in alle soorten en maten van ge
fabriceerd. Bij een steengrijze tailleur
van „Gehringer en Glupp" is een
nauwsluit nd beige vest van fluweel
gezien, terwijl kraag en manchetten
van hetzelfde materiaal vervaardigd
zijn. Uitstekende effecten worden be
reikt op wol, duchesse en kantwerk;
met name als het figuur enige cor
rectie behoeft. B.v. langs de heupen
of om de randen van een decolleté.
Een bekend modekoning heeft ervan
gezegd: „De gebruiksmogelijkheden
van fluweel zijn onuitputtelijk, want
het aanpassingsvermogen van deze
textielsoort is onbegrensd".
Natuurlijk worden er ook hele ja
ponnen uit gemaakt. De flatterende
ingetogen glans, die over een toilet
van zwart, donkerrood of bruin flu
weel ligt, is onvergelijkelijk mooi.
Cyclamen zijn ideale kamerplan
ten, vooral omdat men hen zo goed
kan onderhouden; ze zijn er nu weer
en dus schaft men zich zo spoedig
mogelijk een rijk bloeiende plant aan.
Dat is eigenlijk verkeerd; wij geven
toe: het is verleidelijk zo'n rijk bloei
ende cyclamen in de kamer te kwe
ken, doch het is veel beter een plant
te kopen met slechts enkele open
bloemen en vele nog kleine bloem
knopjes. Van zo'n plant zal men veel
langer plezier hebben en dat is heus
wel de moeite van het overwegen
waard.
Met de cyclamen zal men slechts
succes bereiken wanneer de plant
niet in een normaal verwarmde ka
mer wordt gekweekt; de temperatuur
is daar voor haar veel te hoog. Het
resultaat is dat de bladeren geel
worden en de bloemstengels gaan rek
ken en binnen veertien dagen is zo'n
rijk bloeiende plant dan eigenlijk he
lemaal uit elkaar gezakt. In een ma
tig verwarmd vertrek kunt u maan
denlang van een cyclamen plezier
hebben, doch dan dient u ook het
gieten met koud leidingwater beslist
te vermijden. Dat leidingwater op
zich zelf doet de plant beslist geen
kwaad, al is regenwater beter; het
is alleen maar verkeerd het koude
water zo maar uit de kraan te ge
ven. Cyclamen hebben een hekel aan
koude en natte voeten en dus doet
u een scheut warm water door het
koude of u zorgt er althans voor dat
het water op kamertemperatuur is.
De bloemist heeft wel voor voed
zame aarde gezorgd, doch het zou
verkeerd zijn haar alle voedsel te
onthouden. De plant is van goede
wil en gaat maar steeds door met
het vormen van nieuwe bloemknop
pen, doch van uw kant moet er dan
toch ook iets tegenover staan. Geef
haar elke week een weinig opgeloste
kamerplantenkunstmest en de resul
taten zullen schitterend zijn. Begiet
vooraf echter de potgrond eerst met
gewoon water en daarna de vloeimest
toedienen.
Uitgebloeide bloemen knipt men bij
voorkeur met een schaartje weg doch
dat mag bij een cyclamen beslist niet
worden gedaan. Dan blijven immers
de restanten van de bloemstengels
zitten en deze gaan rotten en juist
onder op die knol en tussen de bla
deren zitten die vele kleine bloem
knopjes en die zouden dan ook gaan
rotten en daarom steeds de stengels
met een voorzichtig rukje uit de knol
trekken: er mag geen restant blijven
zitten. U kunt water op de potaarde
geven, doch gieten op een bloem-
schoteltje is voor de cyclamen nog
wel zo nuttig, doch dan moet ge wel
beloven, dat het restant na een half
uurtje beslist wordt verwijderd.
Hoe decoratief geweven stoffen soms
ook kunnen zijn, ze zijn toch in de
eerste plaats bedoeld als gebruiks
voorwerpen en dit geldt evenzeer
voor de stevige tweed en de doorzich
tige tulle als voor de tegen de zon be
schermende en waterdichte kap van
een auto. Wanneer wij het daarover
eens zijn, dan doet het enigszins ver
wonderlijk aan, dat het Museum voor
Moderne Kunst in New York een
grote tentoonstelling heeft ingericht
van textielgoederen, waarbij in het
geheel niet op de kwaliteit of eigen
schappen is gelet, maar waarbij uit
sluitend de waarde als -„kunstvoor
werp" de doorslag geeft. Deze ten
toonstelling, „Textiles U.S.A.", was
uitsluitend gewijd aan de in de tex
tielbranche toegepaste kunst, en dat
deze tentoonstelling bij het publiek in
de smaak is gevallen, bleek wel uit
de dichte drommen toeschouwers, die
zich gedurende tien weken in de grote
zalen verdrongen.
Er was uit 3.500 stoffen, die de
laatste tien jaar in de Verenigde Sta
ten waren geproduceerd een keuze
gedaan en de door het museum be
noemde jury had 185 stoffen aange
wezen, waarbij uitsluitend esthetische
overwegingen de keuze hadden be
paald.
Daarom werd ook, met een enkele
uitzondering, er van afgezien te de
monstreren voor welk doel de stoffen
gebruikt kunnen worden en zo wer
den kledingstoffen niet op een of ande
re wijze gedrapeerd; ze werden niet
anders behandeld dan de bekledings-
stoffen en de geweven stoffen voor de
industrie, die zelden of nooit worden
ontworpen om er enig esthetisch ef
fect mee te bereiken. Tenslotte waren
er ook nog allerlei stoffen te zien, die
alleen maar glimmen en schitteren,
zoals zilver- en goudbrokaat, goud
draad, galons, tressen en andere van
metaaldraad vervaardigde weefsels.
Zoals gezegd, dit was voor het eerst
dat het museum een tentoonstelling
heeft gehouden, die uitsluitend be
perkt was tot geweven stoffen. Vroe
ger hebben textielgoederen evenwel
vaak deel uitgemaakt van grotere
tentoonstellingen. En dit ligt ook voor
de hand, aangezien bij de oprichting
van het museum in 1929 als een dei-
Op de voorgrond zijn katoenen en
wollen stoffen tentoongesteld. Op
de achtergrond wordt gedemon
streerd, hoe jersey zich houdt, als
het zwaar gespannen wordt.
doelstellingen werd aangegeven „de
studie der moderne kunsten en de toe
passing van deze kunsten in de in
dustrie en het dagelijks leven aan te
moedigen en te ontwikkelen".
Zeven meter is deze paraplu hoog,
die een assortiment toont van 24
verschillende fabrieken. De kleuren
variëren van knalgeel en vuur
rood tot zeeblauw en groen.